吉林省长春市第一中学2019-2020学年高一英语下学期月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 长春市 第一 中学 2019 2020 学年 英语 下学 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省长春市第一中学2019-2020学年高一英语下学期月考试题(含解析)第卷(选择题)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1 How will the woman pay? A. By cash. B. By credit card. C. By check.2. W
2、here was the man born? A. In America. B. In Canada. C. In England.3. Which season is it now? A. Spring. B. Summer. C. Winter.4. When will the man get on a plane?A. At 8:00. B. At 8:15. C. At 8:30.5. Where does the woman want to go? A. Spain. B. Sweden. C. Switzerland.第二节 (共15题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对
3、话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What cant Janie understand? A. Her homework. B. Her history test. C. Her English paper.7. Who will the man help? A. His father. B. His sister. C. The woman.听第7段材料,回答第8至10
4、题。8. Who read to the girls? A. The woman. B. Only the man. C. The man and his wife.9. When did the girls start reading well? A. At five. B. At six. C. At seven.10. What does the man think the womans son should do now? A. Read a lot. B. Do whatever he likes. C. Learn from the mans daughters.听第8段材料,回答
5、第11至13题。11. Whats wrong with the man? A. He has got a cold again. B. He gets tired easily in winter. C He has been seriously ill for a week.12. What may the man begin to try? A. Riding a bike. B. Going to the gym. C. Climbing the stairs. 13. What is the probable relationship between the speakers? A.
6、 Co-workers. B. Husband and wife. C. Doctor and patient.听第9段材料,回答第14至16题。14. What does the man want the woman to do? A. Help him with his research paper. B. Go on a business trip with him. C. Write a report for him.15. When would the man like the woman to be finished? A. Thursday. B. Friday. C. Next
7、 Monday.16. Where will the woman go on Thursday afternoon? A. To the library. B. To a meeting room. C. To a caf.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where is Las Vegas? A. In the desert. B. Near a forest. C. Close to New York.18. What is Las Vegas famous for? A. Swimming pools. B. Fashion. C. Card games.19. Which
8、is popular with kids? A. Museums. B. Restaurants. C. Music clubs.20. What is the purpose of this introduction to Las Vegas? A. To teach visitors about playing cards. B. To get families to bring their children.C. To suggest different activities for visitors.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共20小题,每小题2分,满分30分)
9、阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AVisiting a festival abroad can be a great reason to travel and a way to experience different cultures. These days there is such a number of choices that its possible to spend the whole summer watching live music in exciting places. Of course, its also
10、a chance to meet people from across the world.Melt!Festival,GermanyThis festival takes place on the site of an open air museum for industrial machinery. Theres also a lake which can be used for swimming when its hot. This years line-up has over 120 different bands (乐队). Around 90% of the people atte
11、nding the festival are German providing a perfect chance to practise speaking the language.ExitFestival,SerbiaSet on the banks of the Danube in an old fortress (城堡), the festival began as a way to show peoples dissatisfaction with the government. These days its less political (政治的) but still worries
12、 about people who are poor, ill, old, etc and tries to help them. This years festival will host many famous bands. From electronic music and dance music to hard rock, there is something for everyone to enjoy.Belladrum Tartan HeartFestival,ScotlandSet on a Scottish estate (庄园) near Inverness, this ye
13、ar Belladrum will welcome artists from around the world. The most enjoyable part of the weekend is the ceilidh (traditional Scottish dance and party) which is always a lively event. It doesnt even matter if youre a beginner because the band teaches you each dance.Opener Festival,PolandHeld in an air
14、field near the northern city ofGdansk, each year Opener has a seriously good selection of bands. This year is no exception, with many famous bands set to play. Not only are there amazing artists, but bothPolandand the festival itself also provide very excellent value for money.1. What is special abo
15、ut Melt! Festival?A. It provides German lessons.B. It is held by a local museum.C. Most of the festival goers are German.D. The bands are from 120 countries.2. Why did Exit Festival begin?A. To offer help to the poor.B. For personal reasons.C. To help stop a fight.D. For political reasons.3. What ma
16、kes Belladrum Tartan Heart Festival different from the others?A. It falls in summer.B. It is a live music festival.C. It teaches people Scottish dances.D. It invites the most famous bands.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文,介绍了欧洲音乐节的相关信息,它们为游客提供了旅行和体验不同文化的机会。【1题详解】细节理解题。根据Melt! Festival, Germany部分中的Ar
17、ound 90% of the people attending the festival are German providing a perfect chance to practise speaking the language.可知,大约90%参加该音乐节的人是德国人,这为练习说德语提供了一个绝佳的机会。所以Melt! Festival的特别之处是大多数参加者都是德国人。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Exit Festival, Serbia部分中的the festival began as a way to show peoples dissatisfaction with t
18、he government. These days its less political可知,这个音乐节一开始是为了表达人们对政府的不满,如今,它不那么政治化了,所以Exit Festival最开始是出于政治目的的。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Belladrum Tartan Heart Festival, Scotland部分中的The most enjoyable part of the weekend is the ceilidh (traditional Scottish dance and party) which is always a lively event. It d
19、oesnt even matter if youre a beginner because the band teaches you each dance.可知,周末最令人愉快的部分是ceilidh(传统苏格兰舞蹈和派对),它总是非常活跃,如果你是初学者也没关系,因为乐队会教你每一支舞蹈。所以教人们苏格兰舞蹈让Belladrum Tartan Heart Festival与众不同。故选C。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻
20、求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常
21、是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。例如文章的第1小题属于细节理解中的(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合。文章第2小题和第3小题则属于(3)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。BA Chinese saying goes:Women can ho
22、ld up half of the sky. Similarly,a large number of women in Western European countries wish that they were born men.The number is said as high as 60% in Germany.“Women often wish that they had the same chance as men have, and believe it is still mens world,” said Dr James Holden, one of the scientis
23、ts who did the study.Anne Harper has a very good job for an international oil company.She also believes in “Womens Liberation(解放)”.“I dont wish that I were a man,” she says.“And I dont think many women do.But I do wish that people would stop looking down upon us women.At work, for example, we often
24、do the work that men do but get paid less.There are still a lot of jobs that are usually the best ones and open only to men.If youre a man, you have a much better chance of leading an exciting life.How many women pilots are thereor engineers or scientists?”4. A lot of women in _ wish that they were
25、born men.A. European countriesB. AsiaC. USAD. West Europe5. “It is still mens world.” means “_”.A. There are more men than women in the worldB. Women have not been given the same chance as menC. Women cannot live without menD. There are more men scientists than women in the world6. Anne Harper consi
26、ders that women should _.A. be really liberatedB. live a better lifeC. be well paidD. get better jobs than men7. Anne Harper doesnt wish that she were a man because she _.A. has got a very good jobB. believes in “Women Liberation”C. does the work that a man cant doD. isnt looked down upon by anyone【
27、答案】4. D 5. B 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇议论文。中国有句俗话“妇女能顶半边天”,本文介绍了西欧不同国家的妇女对这一话题的看法。【4题详解】细节理解题。根据第一段第二句由“a large number of women in Western European countries wish that they were born men.”可知,欧洲西部的国家一些女士的想法,故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段Dr James Holden所说的话“Women often wish that they had the same chance as men have
28、”及第三、四段Anne Harper所说的话,可看出还是男人占据优势,女人在许多方面并没有得到同等的机会、待遇,故选B。【6题详解】推理判断题。从她believes in “Womens Liberation”及对男女平等的希望与描述中,可推出她希望的是真正的妇女解放。故选A。【7题详解】细节理解题。根据第三段最后一句“She also believes in Womens Liberation.”和第四段第一、二句“I dont wish that I were a manAnd I dont think many women do.”可知,她仍然热衷于“妇女解放”并希望改变男女不平等状况,
29、故选B。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细
30、节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。例如文章的第1小题和属于细节理解中(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合。文章第4小题则属于(3)语言转述型。这是一类
31、间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。CIf you are given onlyoneyuan,couldyouliveinacityforoneday? It seems this may be a little difficult. ButstudentsfromXiandidit.On April 10, more than 60 students from the Middle School Attached to Northwestern Polytechnical Universit
32、y took part in the One Yuan Metropolis Survival. The charitable(慈善事业的) organization for teenagers called Imperceptible Education held this activity. Students not only have to live, but they also have to deal with a lot of hard tasks. It has happened in eight cities and is going to four others, inclu
33、ding Beijing, in June.To make money, many students looked for part-time jobs and saw how hard life was. Zhang Qiyue, 14, asked more than 10 restaurants for a job and finally got one chance. “We were sad when they said no. But gradually(逐渐地), we got used to it,” he said. After being a waiter for an h
34、our, he got 25 yuan.Some made use of their talents by singing and dancing in parks or shopping malls. Many people who walked by took notice and helped them. Zhao Jiacheng, 14, drew pictures and made paper crafts(手工). “This showed its important to learn a special skill,” he said.Living was hard, but
35、finishing the tasks wasnt any easier. They went to different places to finish tasks in a short time. The most amazing one was when they had to exchange things worth thousands yuan with only a piece of paper in half an hour. “We learned how topersuadeothers. From a balloon to a cake to a bottle of yo
36、gurt(酸乳) after almost 20 tries, we got an expensive necklace,” he said. They will give all of the money they made to poor schools in Tibet, which is their special purpose by taking part in the survival activity.8. Tomakemoney,studentstriedmanythingsEXCEPT_.A. goingtoBeijingtodotheirtasksB. working p
37、art-time jobsC. givingtalentshowsD. drawingandmakingpapercrafts9. WhydothestudentstookpartintheOneYuanMetropolisSurvival?A. Togetachancetodopart-timejobs.B. Tofindawaytosurviveinthecity.C. TohelppoorschoolsinTibetD. Toexchangeapieceofpaperforanecklace10. Whatdoestheunderlinedword“persuade”inthelastp
38、aragraphmean?A. argue with othersB. show sth. to othersC. sell something to othersD. makesb.dosth.11. Whats the authors attitude toward the One Yuan Metropolis Survival?A. negativeB. positiveC. unconcernedD. indifferent【答案】8. A 9. C 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。给你一元钱你能生存一天吗?来看看西北工业大学附属中学的学生们如何做到的吧。【8题
39、详解】细节理解题。根据文章第三段To make money, many students looked for part-time jobs and saw how hard life was.(为了赚钱,许多学生找了兼职工作,看到了生活的艰辛。)和文章第四段Some made use of their talents by singing and dancing in parks or shopping malls.(一些人利用他们的天赋在公园或购物中心唱歌和跳舞。)以及Zhao Jiacheng, 14, drew pictures and made paper crafts(14岁的赵家
40、成会画画和制作纸制工艺品。)可知,为了赚钱,学生做了许多事情除了去北京做他们的工作。故选A。9题详解】细节理解题。根据文章最后一段They will give all of the money they made to poor schools in Tibet, which is their special purpose by taking part in the survival activity.(他们将把所有的钱捐给西藏的贫困学校,这是他们参加生存活动的特殊目的。)可知,他们参加这个活动的目的是为了帮助西藏的贫困学校。故选C。【10题详解】词义猜测题。根据划线词所在后面的句子From
41、 a balloon to a cake to a bottle of yogurt(酸乳) after almost 20 tries, we got an expensive necklace(从气球到蛋糕再到一瓶酸奶试了将近20次,我们终于得到了一条昂贵的项链。)可知,我们学会了如何劝说他人去做事情。故选D。【11题详解】推理判断题。根据文章描述But students from Xian did it. (但是来自西安的学生做到了。)以及The most amazing one was when they had to exchange things worth thousands y
42、uan with only a piece of paper in half an hour.(最让人吃惊的是,他们不得不在半小时内用一张纸兑换价值几千元的东西。)和They will give all of the money they made to poor schools in Tibet, which is their special purpose by taking part in the survival activity.(他们将把所有的钱捐给西藏的贫困学校,这是他们参加生存活动的特殊目的。)可推知,他们参加这项活动的目的是为了帮助贫困地区的孩子,因此作者持支持的态度。A消极
43、的;B积极的;C.不关心的;D.漠不关心的。故选B。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比
44、例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。例如文章的第1小题和第2小题都属于细节理解中的(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答
45、案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。DAstronomy is the oldest science known to man.Thousands of years ago man looked at the stars and wondered about the heavens.But man was limited by what he could see with his eyes alone.The Greeks studied astronomy over 2,000 years ago.They c
46、ould see the size,color,and brightness of stars.They could see their places in the sky.They watched the stars move as the seasons changed.But the Greeks had no tools to help them study the starry heavens.Each new tool added to the files of astronomy;it helped man reach out into space.Until there wer
47、e telescopes(望远镜),man knew little about the moon.They did not know that the planet called Saturn(土星) has rings around it.Their sight was so limited that they could not see all the planets.In the early 1700s,people thought there were only six planets.Before the spectroscope(分光镜),man did not know what
48、 kind of gases are in the sun or other stars.Without the radio telescope(电波望远镜)we did not know that radio noises come from far out in space.Today,astronomy is a growing science.We have learned more in the last fifty years than in the whole history of astronomy.12. The passage mainly tells us _.A. th
49、e spectroscope helps man know what kind of gases are in the sun and other starsB. there are eight planets in spaceC. there was much noise in spaceD. science cant grow fast without modern technology13. Thousands of years ago,_.A. man watched the stars with their eyesB. telescopes helped man to study
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
