北京市房山区2022-2023学年高三英语上学期期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 房山区 2022 2023 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、房山区 2022-2023 学年度第一学期诊断性评价高三英语第一部分 知识运用(共两节,30 分)第一节(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选 项,并在答题卡上将该项涂黑。It was a windy day. I was walking in a forest when I saw a baby squirrel (松鼠), who fell out of its nest, lying _1_ on the ground. I tried many times to put it back, but
2、 failed. After waiting over two hours, I found it couldnt _2_, so I decided to take it to my home for the night.Once at home, I realized the squirrel, who I named Cathy, was still uncomfortable. I discovered that there were some weeds on her body, so I gave her a _3_ and got her all cleaned up. Thre
3、e days later, Cathy could move in the room. To our delight, she got _4_ to me and my family. I gave a lot of time and attention to her, and even made her a nest. Every day, I fed her a combination of healthy foods, including fruits, vegetables, and nuts. Under my _5_, the baby member got better and
4、better. Everyone who came to my home loved her, and she even _6_ with my two dogs.One week later, Cathy recovered _7_. I realized it was the right time for her to leave. I _8_ her into the wild several times, but she just kept coming back! Maybe she was so _9_ that I saved her, and expressed it in h
5、er own way.At last, with the help of my friend, the squirrel went into the wild. “Cathy has brought a lot of _10_ into my life, and it seems that she feels the same way!”1. A. calmB. silentC. weakD. curious2. A. waveB. seeC. approachD. move3. A. rideB. bathC. choiceD. trick4. A. ruderB. noblerC. clo
6、serD. noisier5. A. careB. controlC. guidanceD. praise6. A. put upB. got awayC. broke upD. got along7. A. completelyB. differentlyC. anxiouslyD. disappointedly8. A. riskedB. threwC. hidD. released9. A. happyB. confidentC. gratefulD. proud10. A. securityB. joyC. courageD. freedom【答案】1. C 2. D 3. B 4.
7、C 5. A 6. D 7. A 8. D 9. C 10. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了作者在森林散步的时候救助了一只小松鼠的故事。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:我走在森林里,看到一只小松鼠从巢里掉了出来,虚弱地躺在地上。A. calm镇静的、沉着的;B. silent安静的、沉默的;C. weak虚弱的;D. curious好奇的。根据上文“who fell out of its nest”及下文内容可知,从巢里掉了出来,说明小松鼠现在很虚弱。故选C项。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:在等了两个多小时后,我发现它动不了,所以我决定把它带回家过夜。A. wave波
8、动、招手;B. see看见;C. approach接近、走近;D. move移动、行动。根据下文“Three days later, Cathy could move in the room.”可知,小松鼠动不了了,所以需要将小松鼠带回家。故选D项。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:我发现她身上有一些杂草,所以我给她洗了个澡,把她洗干净了。A. ride短途旅程、旅行;B. bath沐浴、洗澡;C. choice选择;D. trick技巧、花招、诡计。根据后面“got her all cleaned up”可知,将它全身清理干净,说明是给小松鼠洗了个澡。故选B项。【4题详解】考查形容词词义辨
9、析。句意:让我们高兴的是,她变得与我和我的家人更亲近了。A. ruder更粗鲁的;B. nobler 更高贵的、更华丽的;C. closer更亲近的;D. noisier更吵的。根据句意及下文内容可知,此处指与我的家人“更亲近”了。故选C项。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:在我的照顾下,松鼠宝宝的身体越来越好。A. care照料、护理;B. control控制;C. guidance引导;D. praise表扬。根据前面“Every day, I fed her a combination of healthy foods, including fruits, vegetables, an
10、d nuts.”可知,每天给小松鼠喂各种吃的,说明是在我的照顾下,小松鼠变得越来越好了。故选A项。【6题详解】考查动词短语词义辨析。句意:每个来我家的人都很喜欢她,她甚至和我的两条狗也相处得很好。A. put up举起、提高;B. got away逃离;C. broke up分手、打碎;D. got along相处。根据句意可知,此处表示“与我的两条狗相处得好”,get along with为固定搭配,表示“与和睦相处”。故选D项。【7题详解】考查副词词义辨析。句意:一周后,凯茜完全康复了。A. completely完全地;B. differently不同地;C. anxiously焦急地;D
11、. disappointedly失望地。根据后面的“I realized it was the right time for her to leave.”可知,是时候让小松鼠离开了,说明已经完全好了。故选A项。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:我几次把她放回野外,但她总是回来!A. risked冒险;B. threw抛、丢弃;C. hid隐藏;D. released释放、松开。根据前面“I realized it was the right time for her to leave.”可知,此处是要将小松鼠放回野外。故选D项。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:也许她很感激我救了她,并以
12、她自己的方式表达出来。A. happy开心的、幸福的;B. confident自信的;C. grateful感激的;D. proud骄傲的、自豪的。根据后面的“I saved her, and expressed it in her own way”可知,我救了它,说明它是在用自己的方式感激我。故选C项【10题详解】考查名词词义辨析。句意:凯茜给我的生活带来了很多快乐,看来她也这么觉得!A. security安全;B. joy喜悦、快乐;C. courage勇气;D. freedom自由。根据上文“To our delight, she got _4_ to me and my family.
13、”以及“Everyone who came to my home loved her, and she even _6_ with my two dogs.”可知,此处指小松鼠给我们带来了很多快乐。故选B项。第二节(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词, 在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。Last weekend, I participated in a clean-up activity. It was organized by an organization
14、_11_ aimed to protect natural parks. Our team leader, Joe, _12_ (take) us to a park outside the city. He divided us into two groups and we worked for several hours. _13_ made us happy was that the park looked cleaner than it had looked before. It was absolutely worth our effort! Therell be another c
15、lean-up activity in the green belt next Saturday. Ill join too.【答案】11. which#that 12. took 13. What【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了作者参与清扫活动的经历。【11题详解】考查定语从句。句意:它是由一个旨在保护自然公园的组织组织的。分析句子可知,设空处在句中引导一个从句,修饰前面的名词organization,这是一个定语从句,从句中缺少主语,先行词表示物,故可用which或that引导。故填which或that。【12题详解】考查动词时态。句意:我们的领队乔带我们去城外的一个公园。分析句
16、子可知,设空处在句中作谓语,应用动词,其主语为our team leader,二者之间为主动关系,用主动语态,结合上下文动词时态可知,本文通篇都在描述过去发生的事,应用一般过去时。故填took。【13题详解】考查名词性从句。句意:使我们高兴的是公园看起来比以前干净多了。分析句子可知,设空处在句中引导一个从句,整个从句作was的主语,这是一个主语从句,从句中缺少主语,表示物,应用what引导,设空处位于句首,需首字母大写。故填What。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词, 在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。Chi
17、nese _14_ (researcher) have deployed an in-situ scientific experiment station on the seabed that will enable long-term uncrewed scientific research in the deep sea. The in-situ scientific experiment station is a new deep-sea system _15_ (suggest) by China in recent years. Usually, _16_ (tradition) m
18、arine surveys take samples from the seabed and get them tested in the land labs. For in-situ testing in the deep sea, damage or loss of sample data due to environmental changes can _17_ (avoid).【答案】14. researchers 15. suggested 16. traditional 17. be avoided【解析】【导语】这是一篇说明文。中国研究人员在海底部署了原位科学实验站,使得深海科学
19、研究成为可能,文章介绍了实验站的工作原理。【14题详解】考查名词。句意:中国研究人员已经在海底部署了一个原位科学实验站,这将使长期无人在深海进行科学研究成为可能。分析句子可知,设空处在句中作主语,应用名词,结合谓语动词have deployed可知,谓语为复数形式,故主语也需用复数形式。故填researchers。【15题详解】考查非谓语动词。句意:原位科学实验站是近年来中国提出的一种新型深海系统。分析句子可知,句中已有谓语动词,设空处只能填非谓语动词形式,其逻辑主语为a new deep-sea system,和动词suggest二者之间为被动关系,应用过去分词形式,此处整个分词短语作后置定
20、语。故填suggested。【16题详解】考查形容词。句意:通常,传统的海洋调查从海底采集样本,然后在陆地实验室进行测试。分析句子可知,设空处在句中作定语,修饰后面的marine surveys,此处应填形容词,tradition的形容词形式为traditional,表示“传统的”。故填traditional。【17题详解】考查动词语态。句意:在深海进行原位测试,可以避免由于环境变化造成样品数据的损坏或丢失。分析句子可知,设空处在句中和前面的can一起构成谓语,主语为damage or loss of sample data,与avoid之间为被动关系,故此处应用被动语态be done结构。故
21、填be avoided。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个恰当的单词, 在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。请在答题卡指定区域作答。Possessing more bamboo than any other country in the world, China is known as the Kingdom of Bamboo. To the Chinese people, bamboo is the symbol of virtue. It has the title of “the gentleman of plants”. It is a
22、lways _18_ (close) related to people of positive spirit. For example, _19_ (it) deep root symbolizes determination, and the straight and hollow stem represents straightness and modesty. Bamboo culture always plays a positive role in encouraging Chinese people to hold on when _20_ (face) tough situat
23、ions.【答案】18. closely 19. its 20. facing【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了竹子在中国所象征的意义。【18题详解】考查副词。句意:它总是与人的积极精神密切相关。分析句子可知,设空处在句中修饰后面的形容词related,故应用副词形式,结合句意可知,此处表示“密切相关”,应用closely,表示“紧密地、密切地”。故填closely。【19题详解】考查代词。句意:例如,它的深根象征决心,而直而中空的茎代表正直和谦虚。分析句子可知,设空处在句中限定后面的deep root,结合句意及提示词可知,此处表示“它的深根”,应用形容词性物主代词its。故填its
24、。【20题详解】考查非谓语动词。句意:竹文化一直在鼓励中国人面对困难时坚持不懈地发挥着积极的作用。分析句子可知,句中已有谓语动词,设空处只能填非谓语动词形式,其逻辑主语为Chinese people,二者之间为主动关系,应用现在分词doing;此处是一个when引导的时间状语从句的省略,原句应为when they are facing tough situations,此处将主语和be动词省略了。故填facing。第二部分 阅读理解(共两节,38 分)第一节(共 14 小题;每小题 2 分,共 28 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂
25、黑。ASome libraries use unique architecture to encourage visitors to explore the bookshelves and settle down with a new book, or use roving libraries to bring books to hard-to-reach populations. No matter how they achieve it, these novel libraries are keeping the magic of reading alive.Bishan Library
26、(Singapore)Built in 2006, this library with skylights and trellises, is meant to invoke a modern glass treehouse. Glass pods of varying colors stick out of the building randomly to create cozy yet airy corners for reading throughout the building. At the same time, a more open-plan childrens room on
27、the basement level invites interaction while preventing noise from filtering upward and disturbing those concentrating in the lofty perches above.Stuttgart City Library (Stuttgart, Germany)Opened in 2011, this nine-story public library is characterized by its attractive white color scheme (lit by bl
28、ue light at night), its bold cubic shape. This cultural center for the city, designed to feel open and full of light, can be entered from any of its four sides, and people can borrow artwork as well as books.The Camel Library Service (North Eastern Province, Kenya)To combat low literacy rates in the
29、 desert of Kenya, the government created a roaming library composed of nine camels bringing books to villages. The library travels four days a week serving the regions nomadic people. With more funding, they plan to increase their reach both in distance and the books they carry.Macquarie University
30、Library (Sydney, Australia)A wonderful combination of cutting-edge and sustainable ideas, this building was made from recycled materials, features a green roof, and was designed to look like the shape of a eucalyptus tree. It is also state of the art, using robot cranes to bring requested books to t
31、he front desk.21. Which of the following can offer the service of lending artwork?A. Bishan Library.B. Stuttgart City Library.C. The Camel Library Service.D. Macquarie University Library.22. What can we know about the Macquarie University Library?A. It is intelligent and environmentally-friendly.B.
32、It has a green roof and a eucalyptus tree outside.C. It is like a modern glass treehouse with skylights.D. It opens four days a week serving the local people.23. According to the passage, the four libraries are all designed to _.A. prevent noiseB. recycle old booksC. encourage readingD. present beau
33、tiful appearances【答案】21. B 22. A 23. C【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了四个不同地方的创意图书馆,其目的是鼓励人们阅读。【21题详解】细节理解题。根据Stuttgart City Library (Stuttgart, Germany)中的“This cultural center for the city, designed to feel open and full of light, can be entered from any of its four sides, and people can borrow artwork as well
34、 as books.(这座城市的文化中心设计得很开放,光线充足,可以从四面进入,人们可以借阅艺术品和书籍。)”可知,人们可以从这个图书馆借艺术作品和书。故选B项。【22题详解】推理判断题。根据Macquarie University Library (Sydney, Australia)中的“A wonderful combination of cutting-edge and sustainable ideas, this building was made from recycled materials, features a green roof, and was designed to
35、 look like the shape of a eucalyptus tree. It is also state of the art, using robot cranes to bring requested books to the front desk.(这座建筑是尖端技术和可持续理念的完美结合,由回收材料建造,有绿色屋顶,设计模仿桉树的外观。它也是最先进的,使用机器人起重机将所需的书籍送到前台。)”可知,Macquarie University Library将尖端技术与可持续理念完美结合,由机器人起重机将所需书籍送到前台。由此可知,该图书馆非常智能,对环境也很友好。故选A项。
36、【23题详解】推理判断题。根据文章第一段“Some libraries use unique architecture to encourage visitors to explore the bookshelves and settle down with a new book, or use roving libraries to bring books to hard-to-reach populations. No matter how they achieve it, these novel libraries are keeping the magic of reading ali
37、ve.(有些图书馆以独特的建筑外观吸引游客在书架间探索、专心阅读一本新书,或通过流动图书馆服务,将书籍带给不便于到馆的读者。无论方式如何,这些别具一格的图书馆都让阅读的魔力经久不衰。)”可知,文章介绍的这些图书馆归根结底都有一个目的,就是吸引读者阅读、鼓励读者阅读。故选C项。BInfluenced by her family, Xu started to learn the craft of making Chinese knots at home, but didnt expect the pastime to change her life at first. Xu became a ci
38、ty-level inheritor of this provincial-level intangible cultural heritage in 2009, and has been devoted to developing the craft since then.As a fan of photography, she often took photos of dragonflies, butterflies and flowers around a lake not far from her home, then she made knots resembling them, a
39、nd posted the photos on a website. That attracted the attention of some people.As an advertising design major, she makes innovated knots based on her knowledge of design, and can use various threads to make small, exquisite designs. She has created many series of works based on traditional Chinese c
40、ulture, such as festivals, tea and Peking Opera characters.“Showing Chinese culture through traditional Chinese craftsthat is the original aspiration for me as an inheritor of the intangible cultural heritage,” says Xu. She has made more than 3,000 designs, and even opened two offline branch stores.
41、 Her products include decorations of different sizes that can be put on walls, car ornaments, cellphone chains and jewelry. “I believe our intangible cultural heritage can be better developed and passed down when it meets peoples needs in daily life,” says Xu.Chen, an online follower, has been teach
42、ing how to make knots in the United Arab Emirates. “Influenced by Xus work, I learn the craft to cultivate my temperament, and I also teach children to better understand Chinese culture,” says Chen. “Chinese culture is popular in the UAE, and I often make some knots with Chinese elements for local p
43、eople as gifts.”Xu has also been generous in helping others. She taught this art to workers who lost their jobs in her hometown, allowing them to master a skill from which they could earn an income. Students and people with disabilities were also beneficiaries. Indeed, more than 20 people with disab
44、ilities now actually work for her.Despite the success of her career, Xu says working on the craft has benefited her more in a spiritual way. “Tying knots requires concentration, and you must not be distracted during the process. It has trained me to deal with matters in a calm, peaceful and rational
45、 way,” says Xu. “I believe the life of one person is short, and you have the right to decide how to spend it.”24. With the knowledge of design, Xu can _.A. post plenty of attractive photos on the websiteB. draw the Peking Opera characters more vividlyC. make many creative knots related to Chinese cu
46、ltureD. take many professional photos of animals and flowers25. What can we learn about Xu?A. She plans to open more offline branch stores abroad.B. She designs products with a focus on peoples everyday needs.C. She is well-known for teaching how to make knots in the UAE.D. She wants to help disable
47、d students improve their concentration.26. According to the passage, which of the following words can best describe Xu?A. Honest and easy-going.B. Modest and strong-willed.C. Humorous and hard-working.D. Innovative and kind-hearted.27. Which would be the best title for this passage?A. Traditional Ch
48、inese Crafts Go GlobalB. Chinese Knot-making, a Skill Not to be IgnoredC. Traditional Chinese Culture Becomes FashionableD. Chinese Knot-making, a Chance for the Unemployed【答案】24. C 25. B 26. D 27. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要介绍了从小受家庭影响的徐,在家制作中国结,并根据自己拍摄的照片编制中国结获得大众喜爱,同时利用自己的广告设计专业优势进行创新,弘扬中国传统文化,成为非物质文化遗产继承
49、人,帮助同乡的故事。【24题详解】细节理解题。由文章第三段“As an advertising design major, she makes innovated knots based on her knowledge of design, and can use various threads to make small, exquisite designs. She has created many series of works based on traditional Chinese culture, such as festivals, tea and Peking Opera c
50、haracters.”(作为一名广告设计专业的学生,她根据自己的设计知识,制作了创新的结,并能利用各种线制作出精美的小图案。她创作了许多基于中国传统文化的作品,如节日、茶和京剧人物。)可知,徐利用设计知识可以制作和中国传统文化相关的创意中国结。故选C项。【25题详解】细节理解题。由文章第四段后两句“Her products include decorations of different sizes that can be put on walls, car ornaments, cellphone chains and jewelry. “I believe our intangible c
51、ultural heritage can be better developed and passed down when it meets peoples needs in daily life,” says Xu.”(她的产品包括可以挂在墙上的不同大小的装饰品、汽车装饰品、手机链和珠宝。他说:“我相信,非物质文化遗产在满足人们日常生活需要的时候,才能得到更好的发展和传承。”)可知,她设计产品的重点是人们的日常需求。故选B项。【26题详解】推理判断题。由文章第三段最后一句“She has created many series of works based on traditional Ch
52、inese culture, such as festivals, tea and Peking Opera characters.”(她创作了许多基于中国传统文化的作品,如节日、茶和京剧人物。)可知,徐是一个有创造力的人。由文章倒数第二段的首句“Xu has also been generous in helping others.”(徐一直慷慨地帮助他人。)可知,徐是一位热心的人。故选D项。【27题详解】主旨大意题。文章讲述徐先生因为中国结去的事业上的成就,中国结在阿联酋得到欢迎,以及徐先生教授一些弱势群体通过中国结过得收入。可以推知本篇文章主要突显中国结这项技艺十分重要,应该得以继续传承
53、。结合选项。B选项:中国结制作,一项不容忽视的技能。符合文章的总结概括。故选B。CWith the development of technology, “paperless” seems to be the new trend. Instead of writing by hand, people began to use computers to type in order to produce text quickly. Some people said word processing made producing and editing text much easier. Will h
54、andwriting be completely replaced by typing?A 2017 study in the journal Frontiers in Psychology found that regions of the brain associated with learning were more active when subjects completed a task by hand instead of on a keyboard. Not only that, but the studys authors also found that writing by
55、hand could promote “deep encoding or processing” in a way that typing does not.In fact, there have been many such studies to arrive at that conclusion. One notable example from 2014 compared students who took notes by hand with those who took notes on laptops. They found that the students using lapt
56、ops tended to write down what the professor said word for word, while those who took notes by hand were more likely to listen to what was being said, analyzing it for important content and “processing information and reframing it in their own words.” When asked conceptual questions about the lecture
57、, students who had taken notes by hand were better able to answer than those who had typed their notes.Daniel Oppenheimer, one of the studys co-authors, told Mediums Elemental that in order to analyze the lecture, people had to contemplate the material and actually understand the arguments. This hel
58、ped them learn the material better. The most annoying thing about writing by hand is also what makes it so effective for learning.Virginia Berninger a professor at the University of Washington, says, “When we write a letter of the alphabet, the process of production involves pathways in the brain th
59、at go near or through parts that manage emotion.” Pressing a key doesnt stimulate those pathways the same way. She says, “Its possible that theres not the same connection to the emotional part of the brain when people type, as opposed to writing in longhand.” “In the same vein, writing in longhand a
60、lso allows people to really figure out what they mean to say,” Oppenheimer says, “which may help self-expression.”Our keyboards are great for a lot of things. But sometimes, theres no replacing the feeling of spreading out a clean sheet of paper, uncapping a beloved pen, and letting the ink flow.28.
61、 The author uses the question underlined in Paragraph 1 to _.A. predict the endingB. introduce the topicC. emphasize an opinionD. draw a conclusion29. What can be inferred from the passage?A. People who write by hand tend to think deeply.B. People who write by hand are likely to make comparisons.C.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-443962.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
