四川省棠湖中学2018-2019学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 中学 2018 2019 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省棠湖中学2018-2019学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中
2、选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1.When will the man leave for Perth?A. On May 24th. B. On May 26th. C. On May 27th.2.How will the speakers go to Zhongshan Road?A. By car. B. By bus. C. By subway.3.Why was the man late?A. He cle
3、aned out the garage.B. He fell over from the toolbox.C. He tried to find his baseball bat.4.Where are the speakers?A. In the classroom. B. In the library. C. At home.5.What is the woman going to do?A. Catch a train. B. Carry out a survey. C. Identify her personality.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话
4、或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.What do we know about the man?A. He is ill. B. He likes reading. C. He is daydreaming.7.What are the speakers going to do?A. Read books together. B. Buy a camerA. C. Watch the sunset.
5、听第7段材料,回答第8至9题。8.What kind of TV series are the speakers talking about?A. Sci-fiction. B. Crime. C. Documentary.9.What does the woman think of the TV series?A. Its confusing. B. Its boring. C. Its thrilling.听第8段材料,回答第10至11题。10.Where does the conversation probably take place?A. At a bus station. B. O
6、n a bus. C. In a white building.11.What does the man suggest doing?A. Having a drink together. B. Staying at home all day. C. Going back to the office.听第9段材料,回答第12至14题。12.What does the man say about the closest gas station?A. It costs more. B. It charges less. C. It offers good service.13.How far is
7、 the cheapest gas station?A. A few blocks away. B. About two miles away. C. About five-minute ride away.14.What should the woman do at the first traffic lights?A. Take a right turn. B. Walk straight. C. Turn left.听第10段材料,回答第15至17题。15.Why does the woman come to talk with the man?A. She has a plan to
8、talk about.B. She wants to buy a computer.C. She wants to use the mans computer.16.How long can a student use the computer a day?A. For three hours. B. For two hours. C. For one hour.17.What will the speakers do to solve the problem?A. To prepare a notice. B. To hold a meeting. C. To talk with some
9、students.听第11段材料,回答第18至20题。18.What does Mike ask Susan to do?A. Meet a customer.B. Drive him to the airport.C. Make an appointment with a customer.19.Why is Mike asking for help?A. He is too busy at his office.B. He needs to pick up a customer.C. He has a personal matter to deal with.20.What probabl
10、e relation is Rebecca to Susan ?A. Her secretary. B. Her sister. C. Her customer.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AMagical History TourJoin us for our fifth annual exploration of fascinating historic sites around Greater Portland that youve never seen or ma
11、ybe didnt even know existed! The Magical History Tour is your key to unlocking fascinating historical places that are not usually open to the public.It is a self-guided adventure guaranteed to amaze and amuse both adults and children.Equipped with a map,and at your own pace,you will be greeted by gu
12、ides at each location ready to share the history of the tour stop.In the 5th year of the Magical History Tour,we will be presenting an exciting mix of both new sites and favorites from the past four years.The Magical History Tour check in begins at 9:45 am at Maine Historical Societys Brown Library.
13、At this time,you will find out where the tour will take you as you receive your map and ticket into each site.Follow us on Facebook,Twitter,and Instagram for updates,chances to win tickets and some other exciting opportunities;and feel free to share your tour experiences to our social media pages us
14、ing MHStour!Time:10:00 am4:00 pm,Saturday,May 11,2019Location:485 Congress StreetTickets:Get your tickets online,by calling us at 207-774-1 822,or by visiting our Museum Store at 489 Congress Street.$25Adult MHS Member;$35Adult General Admission;$5Juniors under age 18.Volunteering:We need volunteers
15、 for the Magical History Tour! Volunteers help for half the day of the tour and are given a free ticket to the tour to enjoy either before or after their volunteer shift!For more information,email us at eventsmainehistory org or call us at 207-774-1822.1. Whats the purpose of the Magical History Tou
16、r?A. To explore unfamiliar historic sites.B. To visit some world-famous attractions.C. To provide children with history classes.D. To make some private places known to the public.2. How much should a couple(one is MHS Member)and a kid pay?A. $55.B. $65.C. $75.D. $105.3. What can we learn from the te
17、xt?A. You can buy a ticket by emailing.B. Tourists will only be guided by a map.C. Only new sites are available for the tour.D. Volunteers can take part in the tour for free.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】这是一篇说明文。介绍了一个能够带你去探索不对外开放、不熟悉历史遗址的活动:Magical History Tour。以及活动的详细信息。【1题详解】细节理解题。第一段第二句The Magical Histor
18、y Tour is your key to unlocking fascinating historical places that are not usually open to the public.可知Magical History Tour的目的是带你去探索那些不对外开放,不熟悉的历史遗址。故选A。【2题详解】推理判断题。根据Tickets部分中Get your tickets online,by calling us at 207-774-1 822,or by visiting our Museum Store at 489 Congress Street.$25Adult MHS
19、 Member;$35Adult General Admission;$5Juniors under age 18.可知一对其中一个是MHS成员的夫妻和一个孩子需要付:25+35+5=65美元。故选B。【3题详解】细节理解题。倒数第二段最后一句Volunteers help for half the day of the tour and are given a free ticket to the tour to enjoy either before or after their volunteer shift!可知志愿者可以获得免费门票。故选D。BWhen we see a person
20、 in trouble, the first idea that comes to our mind is to lend a hand. But what if we see an animal in trouble, does the same rule apply?This question was raised after a group of penguins were saved from an icy gully(峡谷)in Antarctica. It was filmed for the BBC wildlife series Dynasties. The film crew
21、 were anxious when they saw that a group of penguins had fallen into a gully and been trapped with their young. They built a slope(斜坡)so that a few of the penguins could save themselves.The case has taken the international media by storm. Viewers watching this film let out a sigh of relief. “Im so g
22、lad. I understand not taking action directly, but a helping hand isnt bothering, right?” viewer Kathryn Shaw said on her Facebook.However, others think human interference(干涉) is unnatural. “You cant have sunshine throughout your life. To have done anything else would only make matters worse,” said t
23、he shows creator David Attenborough, according to The Times.In this case, however, Mike Gunton, the executive producer of the series, said that this was a one-off situation. “There were no animals going to suffer by interfering. You werent touching the animals and it was just felt by doing this they
24、 had the chance not to have to keep slipping down the slope,” he told the BBC.Such cases are familiar to Paul Nicklen, wildlife photographer for National Geographic. He told Metro, “If its ever a predator(捕食者)situation, no matter how gut-wrenching, you stay out of the way. Even when youre watching a
25、 male polar bear eat a baby bear.”“Theres no rule book in those situations. You can only respond to the facts that are right there in front of you,” Will Lawson, the shows director, told Daily Mail.4. What has led to a heated media discussion?A. Peoples various remarks on penguins.B. The rescue of p
26、enguins from a gully.C. Some penguins sufferings in a gully.D. Ways of filming the series Dynasties.5. Who holds a positive attitude towards human interference?A. Kathryn Shaw.B. Will Lawson.C. Paul Nieklen.D. David Attenborough.6. Which of the following best explains the word “gut-wrenching” underl
27、ined in paragraph 6?A. Putting one in place.B. Making one confused.C. Putting one in danger.D. Making one heartbroken.7. What can be a suitable title for the text?A. Reasons for the Necessity of Lending a Hand to AnimalsB. Suggestions on How to Protect Animals From DangerC. Effects of Human Interfer
28、ence on Dangerous AnimalsD. Opinions on Whether to Help Animals in Trouble or Not【答案】4. B 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了当动物们面临危险时,我们是否要伸出援救之手,以及如何去保护它们脱险。【4题详解】细节理解题。根据第二段的The film crew were anxious when they saw that a group of penguins had fallen into a gully and been trapped with their you
29、ng. They built a slope(斜坡)so that a few of the penguins could save themselves.和第三段的The case has taken the international media by storm可知,从峡谷中救出企鹅这一事件引起了大家的热议。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第三段的Im so glad. I understand not taking action directly, but a helping hand isnt bothering, right?” viewer Kathryn Shaw said
30、 on her Facebook.可知,她对帮助动物是很赞成的,故选A。【6题详解】词义猜测题。根据上文语境大家对干涉动物的行为有不同观点,结合下文的you stay out of the way. Even when youre watching a male polar bear eat a baby bear.”可知,此句句意为:如果这是个捕食的情景,无论你是多么的心碎,你都不能干预。结合四个选项可知,此处用Making one heartbroken(心碎)最合句意。故选D。【7题详解】主旨大意题。本文就救助企鹅的视频引发的热议讲述了当动物面临危险时,我们如何伸出援助之手给出了一些建议
31、。因此,本文的最佳标题应为“若何保护动物脱险的建议”。故选B。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to,be called或thats to say,such as等。逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly,the same as,but,however,while,on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。语境猜词,猜测词义离不开上
32、下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。本文中的第3小题是词义猜测题,该小题属于语境猜词,根据上下文语境,尤其是下文“甚至当你看到一只雄性北极熊吃一只小熊的时候”这一语境,结合句意和所给选项可推测出该词是“心碎”的意思。CIt is widely accepted that nightmares (噩梦) are a react
33、ion to negative experiences that happen during waking hours. However, some scientists believe that nightmares do have some real benefits. One 2017 study, for example, found that frequent nightmare sufferers rated themselves as more empathetic (有同理心的). They also displayed more of a tendency to uncons
34、ciously mirror other people through things like yawning People who have constant nightmares also tend to think further outside the box on psychoanalysis tasks. Some other researchers have found support for the idea that nightmares might be linked to creativity.People seeking cure for nightmares were
35、 not necessarily more fearful or anxious, but rather had a general sensitivity to all emotional experience. Sensitivity is the driving force behind intense dreams. Heightened sensitivity to threats or fear during the day results in nightmares, whereas heightened passion or excitement may result in p
36、ositive dreams. And both these forms of dreams may feed back into waking life, perhaps increasing suffering after nightmares, or promoting social bonds and empathy after positive dreams.The effects go further still. This sensitivity overflows into awareness and thoughts people who have a lot of nigh
37、tmares experience a dreamlike quality to their waking thoughts. And this kind of thinking seems to give them a creative edge. For instance, studies show that such people tend to have greater creative talent and artistic express and people who often have nightmares also tend to have more positive dre
38、ams than the average person.The evidence points towards the idea that, rather than disturbing normal activity, people who are unfortunate in having a lot of nightmares also have a dreaming life that is at least as creative, positive and vivid as it can be distressing and terrifying. Whats more, this
39、 imaginative richness is unlikely to be limited to sleep, but also is filled with waking thoughts and daydreams. Even after people wake up and shake off the nightmare, in other words, a mark of it stays behind, possessing them throughout the day.8. Which can best explain the underlined words “think
40、further outside of the box” in Paragraph 1?A. To think differently.B. To think positively.C. To think critically.D. To think unconsciously.9. How can nightmare sufferers probably stop nightmares in theory according to the text?A. Be more fearful or anxious to nightmares.B. Try to reduce sensitivity
41、to threats or fear.C. Avoid excitement as much as possible.D. Promote social bonds and empathy.10. What can we infer from the last paragraph?A. The influence of nightmares is continuing for a long time.B. People who suffer from nightmares cannot live a normal lifeC. Nightmares are a necessary part o
42、f creative thinking.D. Nightmare is a reflection of waking behavior.11. What can be the best title for the text?A. The Solution of NightmaresB. The Benefits of NightmaresC. The Empathy of NightmaresD. The Tendency of Nightmares【答案】8. A 9. B 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。噩梦是负面情绪的反应,然而噩梦并非全无是处,噩梦也有好处。【8题
43、详解】词义猜测题。由第一段最后一句话“Some other researchers have found support for the idea that nightmares might be linked to creativity.”可知,其他一些研究人员发现,噩梦可能与创造力有关的观点得到了支持。所以To think differently“以不同的方式思考”最能解释第1段中加下划线的“think further outside of the box”的意思。故A选项正确。【9题详解】推理判断题。根据第二段中的 “Heightened sensitivity to threats o
44、r fear during the day results in nightmares, whereas heightened passion or excitement may result in positive dreams.” 可知,白天对威胁或恐惧的高度敏感会导致噩梦,而强烈的激情或兴奋可能会导致积极的梦。所以通过反向推理可以判断出,减少对威胁和害怕的敏感度可以阻止噩梦患者做噩梦。故B选项正确。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中的“Even after people wake up and shake off the nightmare, in other words, a m
45、ark of it stays behind, possessing them throughout the day.”可知,换句话说,即使在人们醒来并摆脱噩梦之后,噩梦的痕迹仍然会留下,伴随他们一整天。所以由关键词“stay behind,throughout the day”可以推断出,噩梦的影响会持续很长一段时间。故A选项正确。【11题详解】主旨大意题。由第一段“However, some scientists believe that nightmares do have some real benefits.”可知,然而,一些科学家认为,噩梦确实有好处。所以短文主要介绍了噩梦的一些好
46、处。故短文的最佳标题为“噩梦的好处”。故B选项正确。【点睛】抓住特定信息进行逆向或者正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。由最后一段中的“Even after people wake up and shake off the nightmare, in other words, a mark of it stays behind, possessing them throughout the day.”可知,换句话说,即使在人们醒来并摆脱噩梦之后,噩梦的痕迹仍然会留下,伴随他们一整天。
47、所以由关键词“stay behind,throughout the day”可以推断出,噩梦的影响会持续很长一段时间。故小题3的正确选项为A选项。DAs the international demand for narrative(叙事的) film/TV content continues to increase with popular streaming services like Netflix and others the two questions then come: will the coming generations receive most of their entert
48、ainment through visual means rather than through the written word and will such an increase of narrative film/ TV reduce the importance of reading?Growing examples of this trend include the diminishment(减少) of fiction in the common core (核心的)curriculum, the everrising culture of computer games, the
49、wave of streaming services of wide international reach, and movies filled with special effects made for children and teenagers. Nor must we ignore the economic dangers that lie ahead for the written word. The narrative film industry is a moneymaker that dwarfs(使相形见绌) the publishing industry.The othe
50、r underlying question, of course, is “does it really matter if the written word bows to the world of film/TV?” From my point of view, any diminishment of fiction delivered by words is a loss for mankind.There is no greater human feature than the imagination. It lies at the very soul of the human spe
51、cies. It is the brains most powerful engine. It is the essential muscle of life and like all muscles it must be exercised and strengthened.Writing and reading are the principal tools that inspire, create and empower our imagination. Anything that diminishes that power is the enemy of mankind.It shou
52、ld be known that I am not opposed to new media and technological advances. Instead, I have always felt it necessary to adapt to advancing technology. In fact, a number of my novels are in various stages of development for film, TV, and live stage productions. My hope is that the written word will on
53、ly stand to be complemented(补充)by its visual counterparts(对应物), not pushed to the edge of extinction.Of course, there are those who will present arguments for the superiority of the moving image over the written word. Each has its place. My argument is for finding the right balance between it and th
54、e moving image.12. In what way does narrative film/TV embarrass the written word?A. Economic benefitsB. International reachC. Cultural influenceD. Educational importance13. Why does the author value the role of the written word?A. It strengthens our muscles.B. It helps sharpen imagination.C. It dist
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
