分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型北京市石景山区2022-2023学年高三英语上学期期末试卷(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:444823
  • 上传时间:2025-12-05
  • 格式:DOCX
  • 页数:21
  • 大小:47.58KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    北京市 石景山区 2022 2023 学年 英语 学期 期末试卷 Word 解析
    资源描述:

    1、石景山区20222023学年第一学期高三期末试卷英语本试卷共10页,共100分。考试时长90分钟。考生务必在答题卡指定区域作答,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。As a biologist and photographer, I always take my camera everywhere to take pictures of wild animals. One day, I

    2、 was standing on a boat when a very large female leopard seal(海豹) swam by. I put on my diving equipment and grabbed my _1_. I was frightened because she was so big. My mouth was dry, and I couldnt even _2_. But I knew it was time to _3_ this mysterious creature.I jumped into the freezing water. Imme

    3、diately, the seal swam towards me. Then she put my entire camera and much of my head into her mouth. Thinking this must be a sign of _4_, I decided to stay very calm. Although the seal was showing me her teeth, I tried not to _5_ any fear. She did it a few more times, and then swam away. To my _6_,

    4、she came back with a live penguin. And she even showed me how to eat it. Then she pushed the penguin into my camerashe thought the camera was my mouth!Being a biologist, I understood that she was trying to _7_ me. But I thought that she was really trying to communicate with me. At this point, she di

    5、dnt seem very _8_. She stayed by me and took care of me for four days.I got many amazing pictures during those four days. And, more importantly, Ive learned that animals do not always behave the way we _9_. I believe the _10_ experience I had with this powerful and intelligent animal will stay with

    6、me forever.1. A. knifeB. bagC. cameraD. gun2. A. escapeB. makeC. moveD. fight3. A. approachB. adoptC. imagineD. rescue4. A. respectB. sympathyC. rewardD. threat5 A. confirmB. exposeC. overcomeD. reduce6. A. satisfactionB. regretC. surpriseD. sorrow7. A. feedB. comfortC. attackD. assess8. A. reliable

    7、B. dangerousC. sensitiveD. ambitious9. A. admireB. promiseC. demandD. expect10. A. confusingB. similarC. incredibleD. bitter【答案】1. C 2. C 3. A 4. D 5. B 6. C 7. A 8. B 9. D 10. C【解析】【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者拍摄海豹的经历及感悟。【1题详解】考查名词词义辨析。句意:我穿上了潜水设备,拿起了照相机。A. knife刀;B. bag包;C. camera照相机;D. gun枪。根据后文的 “Then she p

    8、ut my entire camera and much of my head into her mouth.”可知,海豹把我的头和相机放在了他的嘴里,所以我是带着相机潜水的。故选C项。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:我的嘴唇发干,甚至都无法动弹的了。A. escape逃跑;B. make制作;C. move移动;D. fight斗争。根据前文的“I was frightened”可知,我看见海豹后十分害怕,一动不动地待在那里。故选C项。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:但是我知道,这是接近这个神秘生物的好时候。A. approach接近;B. adopt采取;C. imagine想象;

    9、D. rescue营救。根据后文的“I jumped into the freezing water.”可知,我决定跳入水里,近距离观察海豹,所以此处是接近这个海豹。故选A项。【4题详解】考查名词词义辨析。句意:我认为这一定是威胁的信号,所以决定保持冷静。A. respect尊重;B. sympathy同情;C. reward回报;D. threat威胁;恐吓。根据前文的“Then she put my entire camera and much of my head into her mouth.”可知,海豹看到人类后,采取了威胁恐吓人类的做法。故选D项。【5题详解】考查动词词义辨析。句意

    10、:尽管海豹向我展示它的牙齿,但我尽力不显露出任何害怕。A. confirm确认;B. expose暴露;C. overcome克服;D. reduce减少。根据前文的“I decided to stay very calm.”可知,尽管海豹在威胁我,但我还是尽力保持冷静,不露出害怕的神情。故选B项。【6题详解】考查名词词义辨析。句意:使我惊讶的是,它叼着一只活着的企鹅又回来了。A. satisfaction满足;B. regret后悔;C. surprise惊讶;D. sorrow悲伤。根据后文的“she came back with a live penguin.”可知,我没有想到海豹会去而

    11、复返,还带着一只企鹅,所以当它叼着一只活着的企鹅又回来了,我很惊讶。故选C项。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:作为一名生物学家,我理解海豹尝试用企鹅喂我吃。A. feed喂养;B. comfort安慰;C. attack攻击;D. assess评估。根据前文的“Then she pushed the penguin into my camerashe thought the camera was my mouth!”可知,海豹把照相机当成了我的嘴,把企鹅推到了我的“嘴边”,说明海豹是在喂养我,想让我吃了企鹅。故选A项。【8题详解】考查形容词词义辨析。句意:在那一刻,它看上去似乎不那么危险了

    12、。A. reliable可靠的;B. dangerous危险的;C. sensitive多愁善感的;D. ambitious野心勃勃的。根据后文“She stayed by me and took care of me for four days.”可知,从那一刻开始,海豹开始信任我,我也不再害怕它了。故选B项。【9题详解】考查动词词义辨析。句意:更重要的是,我得知动物的行为并不总是我们预期的那样。A. admire钦佩;B. promise承诺;C. demand要求;D. expect预期,期待;认为。根据前文“Then she put my entire camera and much

    13、of my head into her mouth.”及“Then she pushed the penguin into my camerashe thought the camera was my mouth!”可知,海豹的行为前后发生了很大的变化,一开始威胁我,后来信任了我,给我分享食物吃。说明海豹并不是像人们认为的那样可怕危险。故选D项。【10题详解】考查形容词词义辨析。句意:我相信与这只强大聪慧的动物在一起的不可思议的体验将伴随我终生。A. confusing令人困惑的;B. similar相似的;C. incredible难以置信的;惊人的;不可思议的;D. bitter痛苦的。根

    14、据前文“She stayed by me and took care of me for four days.”及“I got many amazing pictures during those four days. ”可知,我与海豹在一起的经历是非常美妙的,不可思议的。故选C项。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。When I was 14, my father and I took a bike trip to explore the Side

    15、ling Hill Tunnel(隧道). After we _11_(enter) the dark tunnel, I shone my flashlight around and saw walls covered in graffiti(涂鸦). _12_ I was frightened, with my fathers constant encouragement, I managed to ride out into that bright afternoon at last. This trip always reminds me of my father, _13_ give

    16、s me the courage to keep riding through lifes dark tunnels.【答案】11. entered 12. Although#Though#While 13. who【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了作者的一次和父亲的探险经历,这次经历让作者领会了要穿越生活的黑暗隧道。【11题详解】考查时态。句意:我们进入黑暗的隧道后,我用手电筒照了照四周,看到墙上满是涂鸦。逗号前在句中为时间状语从句,空处作从句的谓语,结合主句中shone和saw可知,空处的时态为一般过去时,所以填entered,故填entered。【12题详解】考查让步状语从句。句

    17、意:尽管我很害怕,但是在父亲的不断鼓励下,最后我终于在那个晴朗的下午骑车出了隧道。结合空后“I was frightened, with my fathers constant encouragement, I managed to ride out”可知,逗号前的内容在句中为让步状语从句,所以此处填although/though/while,因处于句首,所以首字母大写。故填Although/Though/While。【13题详解】考查定语从句。句意:这次旅行总是让我想起我的父亲,他给我勇气继续穿越生活的黑暗隧道。分析可知,空处及之后的内容为非限制性定语从句,先行词为my father,在从句

    18、中作主语,所以用关系代词who,故填who。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Bandung, one of Indonesias major cities, is only 150 kilometers from Jakarta, the capital, but the drive is at an average of three hours even with a freeway _14_(connect) the two cities. Fortunately, a high-speed ra

    19、ilway _15_ (fund) by China is due to open in 2023, and the hours-long travel _16_ (cut) to 40 minutes. It is part of Chinas Belt and Road Initiative, and for Indonesia, the beginning of a brand new network of transportation across the country.【答案】14. connecting 15. funded 16. will be cut【解析】【导语】本文是一

    20、篇说明文。主要介绍了由中国修建的连接印尼雅加达和万隆的高铁,它是中国“一带一路”倡议的一部分,对印度尼西亚来说,这是全国全新交通网络的开端。【14题详解】考查非谓语动词。句意:万隆是印尼的主要城市之一,距离首都雅加达只有150公里,但即使有高速公路连接两个城市,车程也平均需要3个小时。分析句子的结构可知,设空处为“with+宾语+宾补”的复合结构,宾语a freeway和设空处之间为逻辑的主动关系,应用现在分词的形式作宾语补足语,故填connecting。【15题详解】考查非谓语动词。句意:幸运的是,一条由中国投资的高铁将于2023年开通。设空处在句中作非谓语,和其逻辑主语a high-spe

    21、ed railway之间是逻辑的被动关系。应用动词的过去分词的形式作后置定语。故填funded。【16题详解】考查谓语动词的时态和语态。句意:长达数小时的行程将缩短至40分钟。设空处在句中作谓语,和句子的主语之间是被动关系,根据时间状语in 2023,可知句子的时态为一般将来时,设空处为一般将来时的被动语态。故填will be cut。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。When Kurt Benirschke started collecting skin _17_(sample) from rare

    22、and endangered animals in 1972, he didnt have a clear plan on _18_ could be done with them. He then set up a collection bank called the Frozen Zoo. Benirschke passed away in 2018, _19_ his efforts are very much alive. Today, the Frozen Zoo is the worlds _20_(large) animal cryobank, with genetic mate

    23、rials from over 10,500 animals. In 2020, a baby horse known as “Kurt” was born, cloned using cells from the Frozen Zoo.【答案】17. samples 18. what 19. but 20. largest【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述了库尔特 贝尼尔施克的生平和贡献。【17题详解】考查名词复数。句意:当库尔特贝尼尔施克(Kurt Benirschke)在1972年开始收集稀有和濒危动物的皮肤样本时,他并没有一个关于如何处理这些皮肤样本的明确计划。空处在句中作宾语,

    24、所以用名词。结合空后“rare and endangered animals”可知,此处指那些稀有和濒危动物的皮肤样本,所以为复数含义,故填samples。【18题详解】考查宾语从句连接词。句意同上。分析可知,空处及之后的内容作介词on的宾语从句,空处作从句的主语,表示做什么,所以用连接代词what。故填what。【19题详解】考查连词。句意:贝尼尔施克于2018年去世,但他的成就仍然继续存在。分析句子可知,空处前后内容的关系为转折关系,所以填连词but,故填but。【20题详解】考查最高级。句意:今天,冷冻动物园是世界上最大的动物冷冻库,拥有超过10,500种动物的基因材料。结合空前the

    25、worlds可知,此处用最高级。故填largest。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ATailor your experience, and master the English language in our exciting and comprehensive language programmes. Choose your preferred city, and youll study with and befriend other internati

    26、onal students.Our English Learning ProgrammesLearn English in UniversitiesCourses have been developed in partnership with famous universities in Australia to improve your English language skills. You will get to experience campus life abroad.Small Group English ProgrammeThese intensive English class

    27、es are hosted in different language schools along the east coast. Talk to our programme advisers to choose the best location.One-on-One TutoringOur programme organizes tailored learning experiences based on your English learning goals. You will live in local families and have chances to practise you

    28、r oral English. High School Study AbroadThere are few things in life which can make you feel more grown-up like living and learning in another country. Pack this with many fun cultural activities. And you will also have opportunities to experience science subjects taught in English, such as lessons

    29、about rocks and minerals, plants and animals, and engineering practices.Four steps to get into our English learning programmesStep One: Review the programme information and complete our online application form to get the ball rollingStep Two: You will have a 15-min interview with your programme advi

    30、ser to discuss your interests, needs, destination and duration. Within three days after the interview, the adviser will be in touch by email to let you know if your application has been successful. If so, well send you a formal offer.Step Three: To confirm your place in our programme youll need to r

    31、eply to our letter of offer and make payment online according to the instruction. Once this has been done, well send you the documents containing all the information youll need regarding your study trip.Step Four: Once your flights have been booked, let us know your arrival details so that we can or

    32、ganize airport pick-up. Well be excited to welcome you to our programme in person!21. If Henry wants to try a biology class taught in English, he may join in _.A. Learn English in UniversitiesB. Small Group English ProgrammeC. One-on-One TutoringD. High School Study Abroad22. What should applicants

    33、do after receiving a formal offer?A. Reply to the letter and pay the cost for the study trip.B. Get in touch with the organizer to confirm the destination.C. Review programme information to prepare for an interview.D. Provide the programme adviser with personal needs and goals.23. Who are the intend

    34、ed readers of this passage?A. People planning to improve their English .B People willing to apply for English teaching jobs.C. People aiming to help learners go abroad.D. People loving to share English learning experiences.【答案】21. D 22. A 23. A【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了四个英语学习项目及申请流程。【21题详解】细节理解题。根据“High

    35、 School Study Abroad”项目中第三句“And you will also have opportunities to experience science subjects taught in English, such as lessons about rocks and minerals, plants and animals, and engineering practices.(你将有机会体验用英语教授的科学课程,比如有关岩石和矿石,动植物和工程实践的课程)”可知,如果亨利想尝试英语授课的生物课,他可能会参加High School Study Abroad。故选D项。

    36、【22题详解】细节理解题。根据“Step Three”的第一句“To confirm your place in our programme, youll need to reply to our letter of offer and make payment online according to the instruction.(为了确认你在项目中要去的地方,你需要回复收到的通知书并根据说明完成在线付款)”可知,在收到正式录取通知书后,申请人应回复函件并支付费用。故选A项。【23题详解】推理判断题。根据第一段第一句“Tailor your experience, and master t

    37、he English language in our exciting and comprehensive language programmes.(定制你的体验,并且在令人兴奋的全面的语言课程中掌握英语)”可推知,这篇文章的目标读者是打算提高英语水平的人。故选A项。BIn my eyes, my mother is capable of doing anything, especially chores such as ironing and cooking. However, teaching her how to use the Internet is as frustrating as

    38、 untangling(解开) wires.Once, my mother came to me to ask for help on how to find a recipe for all-beef Lasagna. I gave her very simple verbal(口头的) instructionsgo to the home page of a particular search engine and type in “recipe for all-beef Lasagna.” Fifteen minutes later, she came to me, telling me

    39、 that she was unable to find the Internet icon(图标). I went over to the computer and pointed out the icon to her.Another fifteen minutes went by when I felt a tap on my shoulder. This time, my mother said that she was unable to search for the particular recipe. Gritting(咬) my teeth, I walked to her r

    40、oom again. I saw that she had typed “all beef La saga” instead. With frustrated strokes, I keyed in the correct spelling.Yet another fifteen minutes went by again when my mother gingerly tapped my shoulder. I stormed next door without bothering to hide my frustration. The main page of the website ha

    41、d not shifted one bit. I then realised that she did not know how to scroll down the page. What had initially seemed like an easy task was turning out to be an intense one.To avoid being disturbed again, I decided to find the recipe for her. Without a word, I rapidly downloaded a few recipes, printed

    42、 them out and passed them to my mother. However, seeing her embarrassment, I began to regret my impatience during the whole process.At that moment, memories flashed through my mind. When I was young, my mother endured my endless questions, enlightening me with much patience. Now that I am older, the

    43、 roles slowly reverse. As my mother may increasingly need my help, shouldnt I rethink how to respond to her needs?24. The authors mother couldnt find the recipe online mainly because she was _.A. unfamiliar with computers and the InternetB. given unclear instructions by the authorC. too dependent on

    44、 her family membersD. impatient at searching for the recipe25. Why did the author print the recipes for his mother at last?A. Because he was pleased to help his mother out.B. Because he didnt want his mother to be embarrassed.C. Because he was fed up with his mothers interruption.D. Because he thoug

    45、ht his mother favored the printed version.26. What message does the author want to convey?A. It is wise to teach others by examples.B. Forgiving others is equal to blessing oneself.C. Patience and perseverance will be finally rewarded.D. Putting yourself in others shoes is the key to understanding.【

    46、答案】24. A 25. C 26. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要描述了母亲因不熟悉电脑而屡次向我求助,而我对她却越来越没有耐心,最后我终于意识到了自己的问题所在。【24题详解】细节理解题。根据文章第二段第三句“Fifteen minutes later, she came to me, telling me that she was unable to find the Internet icon(图标). ”(15分钟之后,她来到我身边,说她找不到电脑图标。)及第三段第二句“This time, my mother said that she was unable to sear

    47、ch for the particular recipe. ”(这次,母亲说她查找不到具体的食谱。)可知,母亲因为不会使用电脑,所以无法找到在线食谱。故选A项。【25题详解】细节理解题。根据第五段第一句“To avoid being disturbed again, I decided to find the recipe for her. ”(为了避免被再次打扰,我决定帮她找到食谱。)可知,我为了不让母亲一直打扰我,所以亲自给她找到了食谱并打印出来。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据最后一段第二句第三句“When I was young, my mother endured my en

    48、dless questions, enlightening me with much patience. Now that I am older, the roles slowly reverse.”(当我小时候,母亲容忍了我的许多问题,带着极大的耐心启蒙我。现在我长大了,角色慢慢颠倒了。)可知,我开始反思自己对母亲的态度,并站在母亲的立场上考虑问题,说明了换位思考的重要性。故选D项。CThe technology for speech-recognition systems has advanced greatly since its appearance in the 1950s. Man

    49、y voice systems can understand the language when spoken at a normal conversational rate. But even the advanced human-machine interfaces(人机交互) used today are unable to trick the listeners into thinking a computer is a human. Why is this? Simply put, its because human beings rely on more than words to

    50、 convey ideas or interpret messages, such as tones, facial expressions, body movements, and objects in the world around them.One significant recent achievement in the field of talking computers is virtual personal assistants (VPAs) on mobile phones. If you tell a mobile phone VPA that you want to sc

    51、hedule a lunch with a friend, it can set the appointment in your phone in seconds. The VPA can also hold a basic “conversation” and has earned fame for its elementary sense of humour. Still, the humour is preprogrammed and can be triggered only when human users speak certain key words.While the pote

    52、ntial for “real” communication between a human and a machine may seem exciting, this possibility concerns some people. Some experts worry about peoples attachment to these machines and fear that the art of successful human-to-human conversation will be undeveloped in younger generations. They worry

    53、that people wont be able to display the right emotion or tone in conversations because they havent been practising those skills. Others fear that machines will take over functions that were traditionally performed by humans, such as customer service. Another concern often associated with the develop

    54、ment of new technology is the invasion of privacy(侵犯隐私)When people use certain speech-recognition applications, they leave behind an audio track of their speech. When you ask a VPA for directions, your speech is sent and saved to a remote server for processing. This digital trail may lead to data mi

    55、ning, or the collection of large quantities of personal data.For now, however, the continuing evolution of speech-recognition software is worth expecting. Leading companies in the field hope to make human communication with machines as seamless as possible, just like communicating with another human

    56、.27. According to the passage, what can a VPA do?A. Entertain users with original jokes.B. Make people regard it as a human.C. Hold preprogrammed conversations.D. Display the right tones in conversations.28 Which situation reflects the concerns mentioned in the passage?A. One VPA service was priced

    57、higher for protecting users privacy.B. An airline bore high costs for applying VPAs to its online service.C. An app failed to offer the right direction when given spoken instructions.D. Some teenagers became more socially awkward due to the addiction to VPAs.29. What is the purpose of the passage?A.

    58、 To inform readers of the double-edged quality of a new technology.B. To inspire readers to explore the future of a new technology.C. To promote the application of a new technology.D. To stress the convenience of a new technology.30. What might be the best title of the passage?A. The worries over VP

    59、As.B. Talking to technology.C. The world of technology.D. Listening to “a real person.”【答案】27. C 28. D 29. A 30. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。本文介绍了语音识别技术不断的发展,但是再高级的技术也无法实现“真人发声”的效果,同时指出,语音识别技术可能会产生一些负面影响,比如侵犯个人隐私等,但是,就目前而言,语音识别软件的不断发展值得人们的期待。【27题详解】细节理解题。根据第二段中的“The VPA can also hold a basic “conversation” an

    60、d has earned fame for its elementary sense of humour. Still, the humour is preprogrammed and can be triggered only when human users speak certain key words.(VPA还可以进行基本的“对话”,并因其基本的幽默感而声名鹊起。尽管如此,幽默是预先编程的,只有在人类用户说出某些关键词时才能触发。)”可知,尽管VPA可以进行基本的对话,甚至会在对话时有幽默感,但是这些幽默都是预先编程的,所以,VPA能够完成预先编程好的对话。故选C项。【28题详解】推

    61、理判断题。根据第三段中的“Some experts worry about peoples attachment to these machines and fear that the art of successful human-to-human conversation will be undeveloped in younger generations.(一些专家担心人们对这些机器的依恋,并担心成功的人与人对话的艺术在年轻一代中将得不到发展。)”可知,人们一旦对机器产生了依恋,那人与人对话的艺术在青年一代就可能得不到发展,分析选项可知,D项描述的现象与文中的担心有关。故选D项。【29题

    62、详解】推理判断题。根据第二段中的“One significant recent achievement in the field of talking computers is virtual personal assistants (VPAs) on mobile phones. If you tell a mobile phone VPA that you want to schedule a lunch with a friend, it can set the appointment in your phone in seconds.(在会说话的计算机领域,最近取得的一项重大成就是手机

    63、上的虚拟个人助理(VPA)。如果您告诉手机VPA您想与朋友安排午餐,它可以在几秒钟内在您的手机中设置约会。)”可知,语音识别系统的开发,给人们带来了一些便利,再根据第三段中的“While the potential for “real” communication between a human and a machine may seem exciting, this possibility concerns some people.(虽然人与机器之间“真正”通信的潜力似乎令人兴奋,但这种可能性会使一些人担忧。)”以及下文中讲述的一些由语音识别技术产生的担忧问题可知,尽管人机交流的潜力令人兴

    64、奋,但是这也会使得人们产生一些担忧,由此可以判断,该文目的是告知读者技术的双面特点。故选A项。【30题详解】主旨大意题。根据首段中的“The technology for speech-recognition systems has advanced greatly since its appearance in the 1950s. Many voice systems can understand the language when spoken at a normal conversational rate.(自 1950 年代出现以来,语音识别系统技术取得了长足的进步。许多语音系统在以

    65、正常的会话速率说话时可以理解该语言。)”以及下文中讲述的语音识别系统的一些弊端,以及语音识别技术引发的一些问题,和最后一段中对语音识别系统开发的期待,可以判断全文均是讲解的语音识别系统的相关信息,所以“与技术对话”符合文章内容。故选B项。DA person could be forgiven for believing 20 years ago that the Internet would soon revolutionise academic publishing, because it became possible for publishers to spread scholarly

    66、work at the click of a button much cheaper than the traditional subscription-based (订阅) model. Recognising the opportunity, many scholars and librarians began to advocate a new, open access model, in which articles are made freely available online to anyone. The result would be a true online public

    67、library of science.However, more than two decades later, the movement has made only slight progress, and the traditional subscription-based model remains entrenched.Fortunately, things are changing. A big shoe dropped when the University of California (UC) Libraries, one of the biggest library syste

    68、ms, declined to renew its contract with Elsevier, a leading scientific publisher. Elsevier wanted the Libraries to pay two fees: One for its package of licensed journals and the other for the use of Elseviers open access model. UC Libraries wanted the licensed journals fee to cover the open access f

    69、ee; they also wanted open access to all UC researches published in Elsevier journals. When the two sides couldnt come to terms, the Libraries walked away.Actually, the open access revolution is more likely to be led by research funding agencies, who can use their purse power to promote open access.

    70、A team of funders, Coalition S, insisted that any research they fund should be published in a journal that makes all of its articles freely and immediately available to the public, which is called Plan-S.Now that some librarians and funders are flexing their muscles, what should academics do? The wo

    71、rst response would be to complain that Plan-S deprives(剥夺) them of academic freedom. Some thoughtful academics might worry that a shift to open access would affect their promotion. After all, subscription journals are more familiar and more prestigious (有威望的) in the current system. However, if enoug

    72、h academics support open access, the system could reach a tipping point beyond which subscriptions no longer signal prestige. Reaching that point would take considerable time and efforts, but it is possible.When the journal system began in 1665, it was kind of a form of open access. Journals allowed

    73、 academics to learn openly from one another. It was only in the 1900s that the journal system became thoroughly commoditized(商品化). Now is the time to bring it back to its roots.31. What does the underlined word probably mean?A. Uncertain.B. Rooted.C. Limited.D. Popular.32. What is the core of failed

    74、 negotiation between UC Libraries and Elsevier?A. The duration of the contract.B. The way of payment.C. The charge for open access model.D. The choice of licensed journals.33. What can be inferred from the passage?A. Academics welcome open access model with full heart.B. Open access model will soon

    75、achieve a dominant position.C. Publishers are willing to abandon the subscription model gradually.D. Establishing a true online public library of science requires joint efforts.34. What is the authors attitude towards the open access model?A. Critical.B. Supportive.C. Disapproving.D. Indifferent.【答案

    76、】31. D 32. C 33. D 34. B【解析】【导语】本文是一篇议论文。文章主要讨论了建立一个真正的在线科学公共图书馆所遇到的问题以及其建立需要大家共同的努力。【31题详解】词句猜测题。根据上句“However, more than two decades later, the movement has made only slight progress(然而,20多年过去了,这一运动只取得了微小的进展)”可知,传统的订阅模式依然很受欢迎。由此推知,划线词entrenched与popular(受欢迎的)意思相近。故选D。【32题详解】推理判断题。根据文章第三段“Elsevier wa

    77、nted the Libraries to pay two fees: One for its package of licensed journals and the other for the use of Elseviers open access model. UC Libraries wanted the licensed journals fee to cover the open access fee; they also wanted open access to all UC researches published in Elsevier journals. When th

    78、e two sides couldnt come to terms, the Libraries walked away.(爱思唯尔希望图书馆支付两笔费用:一笔是它的授权期刊包,另一笔是使用爱思唯尔的开放获取模式。加州大学图书馆希望授权期刊费能覆盖开放存取费;他们还希望开放加州大学在爱思唯尔期刊上发表的所有研究。当双方无法达成协议时,图书馆离开了)”可推知,开放获取模式收费是UC图书馆和爱思唯尔谈判失败的核心问题。故选C。【33题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“However, if enough academics support open access, the system cou

    79、ld reach a tipping point beyond which subscriptions no longer signal prestige. Reaching that point would take considerable time and efforts, but it is possible.(然而,如果有足够多的学者支持开放获取,该系统可能会达到一个临界点,超过这个临界点,订阅就不再意味着声望。要达到这一点需要相当长的时间和努力,但这是可能的)”可推知,建立一个真正的在线科学公共图书馆需要共同努力。故选D。【34题详解】推理判断题。根据文章最后一段“It was o

    80、nly in the 1900s that the journal system became thoroughly commoditized (商品化). Now is the time to bring it back to its roots.(直到20世纪,期刊系统才彻底商品化。现在是时候让它回归本源了)”可推知,作者对开放存取模式的态度是支持的。故选B。第二节 (共5小题;每小题2分,共10分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Why We Listen to Music with Lyrics(歌词) We

    81、 Dont UnderstandFrom French electronic to K-pop and Spanish jazz, its common for us to listen to songs we dont necessarily understand. _35_. Sometimes, we even sing along to them without knowing the dictionary meaning of lyrics.But why? It all starts with whats called “sound symbolism(语音表意),” which

    82、refers to the study of the relationships between utterances(发声) and their meaning. In music, theres something about the appeal of words as sounds, beyond their meaning in a language. _36_. This might explain why we are fond of a song even without knowing its lyrics._37_. One example of such techniqu

    83、es is scale(音阶). Songs in major scales are brighter or happier, while minor scales usually sound slightly darker or bluer. Our brain is wired to respond to a certain sound, and our breathing and even our movement go with the sound we hear. _38_. Besides, elements of sound and music, like pitch, melo

    84、dy or harmony, also have an affective, emotional, and even physical impact on listeners. Through a complex of these elements, music adds so much meaning and dimension to lyrics. That is to say, the combination of all these creates the meaning far beyond the lyrics dictionary meaning._39_. Lyrics are

    85、 powerful tools for helping us recognise, express and reflect our emotions. All in all, theres value in whatever immediate appeal we find in the music we listen to, whether or not we understand the words. Music, after all, is a universal language.A. The interrelationship of melody and pitch is impor

    86、tant.B. This is why fast-paced music is so popular for running.C. Of course, this isnt to ignore the importance of lyrics in music.D. Things like a musicians image also help convey meaning through songs.E. So, when listening to a foreign song, we enjoy the lyrics as sounds and not words.F. It seems

    87、that not knowing the language of the lyrics doesnt stop us from liking a song.G. Some musical techniques and elements can also help convey certain moods and messages.【答案】35. F 36. E 37. G 38. B 39. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章解释了生活中人们虽然不懂歌曲中歌词,但人们一样喜欢这些歌曲的原因。【35题详解】根据前文“From French electronic to K-pop and Sp

    88、anish jazz, its common for us to listen to songs we dont necessarily understand.”(从法国电子音乐到韩国流行音乐和西班牙爵士乐,我们经常听我们不一定能听懂的歌曲。)描述了生活中普遍存在我们经常听我们不一定能听懂的歌曲。下文“Sometimes, we even sing along to them without knowing the dictionary meaning of lyrics.”(有时候,我们甚至不知道歌词的字典意思就跟着唱。)表明人们会跟唱自己喜欢的歌曲,即使不懂歌曲的语言。因而空处可以描述不明

    89、白歌曲的语言并不阻碍我们喜欢听歌曲。选项F.“似乎不知道歌词的语言并不能阻止我们喜欢一首歌。”切题,故选F。【36题详解】根据上文“In music, theres something about the appeal of words as sounds, beyond their meaning in a language.”(在音乐中,单词作为声音的吸引力超越了它们在语言中的意义。)说明音乐中人们享受的是歌唱者的声音的吸引力。下文“This might explain why we are fond of a song even without knowing its lyrics.”(

    90、这也许可以解释为什么我们即使不知道歌词也会喜欢一首歌。)说明人们会因为享受歌唱者的声音而喜欢一首歌。所以空处应承上启下,讲述人们在听外文歌曲的时候,是在享受声音而不是听歌词。选项E.“所以,当我们听一首外国歌曲时,我们喜欢的是歌词的声音,而不是歌词。”切题,故选E。【37题详解】根据下文“One example of such techniques is scale(音阶). Songs in major scales are brighter or happier, while minor scales usually sound slightly darker or bluer. ”(这种

    91、技巧的一个例子是音阶。大音阶的歌曲更愉快或者更快乐,而小音阶的歌曲通常听起来更忧郁或者更悲伤。)说明音乐中是会用到一些技巧来实现情绪的表达。因而空处应表述某些技巧会用在音乐中来表达情绪和信息。选项G.“一些音乐技巧和元素也可以帮助传达特定的情绪和信息。”切题,故选G。【38题详解】结合前文“Our brain is wired to respond to a certain sound, and our breathing and even our movement go with the sound we hear. ”(我们的大脑会对特定的声音做出反应,我们的呼吸,甚至我们的动作都会随着我

    92、们听到的声音而变化。)说明人们会随着听到的音乐在动作上做出相应的变化。下文“Besides, elements of sound and music, like pitch, melody or harmony, also have an affective, emotional, and even physical impact on listeners. ”(此外,声音和音乐元素,如音高,旋律或和声,也会对听众的情感,情绪,甚至身体都会影响。)表明声音和音乐元素会影响听众的情感,情绪,甚至身体的动作。因而空处应承接前文,讲述音乐对人们的行为影响的一个具体表现。选项B.“这就是为什么快节奏的

    93、音乐在跑步中如此流行。”表明人们会结合快节奏的音乐调整自己的动作,切题,故选B。【39题详解】根据下文“Lyrics are powerful tools for helping us recognise, express and reflect our emotions.”(歌词是帮助我们识别、表达和反映情感的有力工具。)表明歌词同样有着作用。所以空处应该讲述歌词的作用也不能忽视。选项C.“当然,这并不是忽视歌词在音乐中的重要性。”切题,故选C。第三部分:书面表达(共两节,32分)第一节(共4小题;第40、41题各2分,第42题3分,第43题5分,共12分)阅读下面短文,根据题目要求用英文回

    94、答问题。How to Stop OverthinkingWe all have times when we worry, whether its about work, health, family, relationships or a host of other reasons. But is there a point when you may think and worry too much?Overthinking is an unhealthy habit that typically causes more stress by focusing on the negative i

    95、nstead of coming up with logical solutions. For example, we may start worrying about a specific situation at work, which leads to worrying about money or losing jobs.But why do we tend to overthink? This is often due to cognitive errors, which are basically errors in logical thinking, such as all-or

    96、-nothing thinking and overgeneralisation. Although overthinking is hard to break, Natacha Duke, a registered psychotherapist, outlines strategies that can help.“Healthy distraction can be useful,” says Duke. Activities like reading and taking a walk can help keep our stress levels down. They can red

    97、uce our baseline level of anxiety and make us less likely to overthink.Duke adds, “Keeping a daily journal can help us actively manage stress before our feelings expand out of control.” As we practise journaling our emotions and thoughts, it becomes easier to identify when were starting to worry. St

    98、opping worrying early will ultimately help us feel better and stay focused on what matters most to us. Some people constantly think about questions like “What if I lose my job?” or “What if I get sick?” While having these thoughts is normal, it becomes a problem when we focus only on the worst-case

    99、situation. “For every what if worry, change this to an if then statement where you come up with ideas to deal with the worry or the worst-case situation,” says Duke. “Focus on having a concrete plan in place.”So, face the problems, then challenge and reframe them. Finally, we will develop effective

    100、ways to cope with overthinking.40. What is overthinking?_41. What causes overthinking?_42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.A man can stop overthinking if he changes “what if” questions to “if then” statements, because it helps him focus

    101、 on the worst-case situation._43. Besides the suggestions mentioned in the passage, what other advice will you give to a person who is always overthinking?_【答案】40. Overthinking is an unhealthy habit that typically causes more stress by focusing on the negative instead of coming up with logical solut

    102、ions. 41. This is often due to cognitive errors, which are basically errors in logical thinking, such as all-or-nothing thinking and overgeneralisation. 42. A man can stop overthinking if he changes “what if” questions to “if then” statements, because it helps him focus on the worst-case situation.

    103、While having these thoughts is normal, it becomes a problem when we focus only on the worst-case situation. Therefore, A man can stop overthinking if he changes “what if” questions to “if then” statements, because it can stop him focus on the worst-case situation. 43. Seeking professional help is al

    104、so an effective way to cope with overthinking.They can give us better advice which will help us feel better and stay focused on what matters most to us.【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了停止过度思考的方法。【40题详解】细节理解题。根据文章第二段“Overthinking is an unhealthy habit that typically causes more stress by focusing on the negativ

    105、e instead of coming up with logical solutions. (过度思考是一种不健康的习惯,通常会因为关注消极的一面而不是提出合理的解决方案而导致更多的压力)”可知,过度思考是一种不健康的习惯,通常会因为关注消极的一面而不是提出合理的解决方案而导致更多的压力。故答案为Overthinking is an unhealthy habit that typically causes more stress by focusing on the negative instead of coming up with logical solutions.【41题详解】细节

    106、理解题。根据文章第三段“This is often due to cognitive errors, which are basically errors in logical thinking, such as all-or-nothing thinking and overgeneralisation(这通常是由于认知错误,这基本上是逻辑思维中的错误,比如孤注一掷的思维和过度概括)”可知,过度思考是由于认知错误,这基本上是逻辑思维中的错误所造成的。故答案为This is often due to cognitive errors, which are basically errors in

    107、 logical thinking, such as all-or-nothing thinking and overgeneralisation.【42题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“Some people constantly think about questions like “What if I lose my job?” or “What if I get sick?” While having these thoughts is normal, it becomes a problem when we focus only on the worst-case situat

    108、ion(有些人经常会想这样的问题:“如果我失业了怎么办?”或者“如果我生病了怎么办?”虽然有这些想法很正常,但当我们只关注最坏的情况时,它就会成为一个问题)”以及“For every what if worry, change this to an if then statement where you come up with ideas to deal with the worry or the worst-case situation,” says Duke. “Focus on having a concrete plan in place.”(对于每一个“如果”的担忧,把它变成一个“

    109、如果”的陈述,在那里你想出了解决担忧或最坏情况的方法,杜克说。专注于制定一个具体的计划)”故答案为A man can stop overthinking if he changes “what if” questions to “if then” statements, because it helps him focus on the worst-case situation. While having these thoughts is normal, it becomes a problem when we focus only on the worst-case situation.

    110、Therefore, A man can stop overthinking if he changes “what if” questions to “if then” statements, because it can stop him focus on the worst-case situation.【43题详解】开放性试题。Seeking professional help is also an effective way to cope with overthinking. They can give us better advice which will help us fee

    111、l better and stay focused on what matters most to us.第二节(20分)44. 假设你是红星中学高三学生李华。为了丰富生活,你所在的班级开展了“家务小能手”主题展示活动。你的英国好友Jim得知情况后,来信询问有关信息。请你回复一封电子邮件,内容包括:1活动内容;2收获及感受。提示词:家务小能手展示活动Housework Talent Show注意:1词数100左右;2开头和结尾己给出,不计入总词数。Dear Jim,_Yours,Li Hua【答案】Dear Jim, Im delighted to hear from you recently

    112、. Learning that you are interested in the Housework Talent Show activity, Id like to share my ideas with you. To start with, in order to enrich our school life, our class launched such an activity. It appeals to all students to make efforts to help their parents in the housework. Students could eith

    113、er take pictures of their helping hand in the daily life or post their assistance work online. Eventually, all the students performances will be displayed on the schools advertising board, and the winner will be given as well. By participating in this activity, it not only helps me realize the hards

    114、hips of my parents, but also inspires me to study hard. Yours,Li Hua【解析】【导语】这是一篇应用文。要求考生给英国好友Jim回复一封电子邮件,向其介绍班级开展的“家务小能手”主题展示活动。【详解】1. 词汇积累高兴的:delighted pleased首先:to start with to begin with举办:launch hold参与:participate in take part in2. 句式拓展同义句转换原句:Eventually, all the students performances will be d

    115、isplayed on the schools advertising board, and the winner will be given as well.转换句:Eventually, all the students performances will be displayed on the schools advertising board, where the winner will be given as well.【点睛】【高分句型1】Learning that you are interested in the Housework Talent Show activity, Id like to share my ideas with you.(运用了现在分词作状语)【高分句型2】By participating in this activity, it not only helps me realize the hardships of my parents, but also inspires me to study hard.(运用了not only.but also.的句式)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:北京市石景山区2022-2023学年高三英语上学期期末试卷(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-444823.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1