北京市通州区2022-2023学年高一英语下学期期末试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 通州区 2022 2023 学年 英语 学期 期末试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、通州区20222023 学年第二学期高一年级期末质量检测英语试卷本试卷共10页, 共100分。考试时长90 分钟, 考生务必将答案答在答题卡上在试卷上作答无效。考试结束后, 请将答题卡交回。第一部分: 知识运用 (共三节, 37分) 第一节完形填空 (共10小题; 每小题1.5分, 共15分) 阅读下面短文, 掌握其大意, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。Boyce is a farmers son and he cant see the world. But today, compared with him, even a large numb
2、er of normal people have fallen behind. Boyce was born _1_ and his family was very poor. His father used to do farm work to support his family. When he was born, the neighbors even advised Boyces parents to give him up because they thought that he would grow up to become a burden to them. Luckily hi
3、s parents _2_ him and decided to take good care of him. As Boyce grew older, his father began to worry about his sons _3_. There was no school in their village, so his father tried his best to let his son attend a special school for the blind in the nearby city. After years of hard work, Boyce gradu
4、ated with _4_ grades, which surprised everyone. His parents were also very happy with his performance. The boy was then encouraged to work harder at his studies. However, Boyce was again faced with _5_ when he applied for entrance exams of colleges. He was not allowed to take the exams because of hi
5、s physical disability. His request was _6_ by many local colleges. Even then. Boyce didnt give up. He applied for some foreign universities online and _7_ became the first international blind student in a world-famous university. After graduation, Boyce received many job offers, but he _8_ to return
6、 to his motherland to start his career. He set up Boycy Industries, which accepted and trained disabled people to produce eco-friendly products. He really brought _9_ changes to both the disabled and the environment. Boyce is a great _10_ for all of us. He has inspired many disadvantaged people to o
7、vercome difficulties and follow their dreams bravely.1. A. deafB. blindC. healthyD. lame2. A. acceptedB. receivedC. refusedD. forgave3. A. courageB. workC. luckD. education4. A. completeB. excellentC. usualD. terrible5. A. supportB. protectionC. difficultyD. competition6. A. cared aboutB. turned dow
8、nC. called onD. handed in7. A. likelyB. commonlyC. hardlyD. successfully8. A. choseB. affordedC. forgotD. refused9. A. traditionalB. positiveC. limitedD. natural10. A. researcherB. partnerC. exampleD. talent【答案】1. B 2. A 3. D 4. B 5. C 6. B 7. D 8. A 9. B 10. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文。本文讲述了一个名叫Boyce的盲人青年,他在
9、贫困的家庭中长大,但是通过自己的努力和家人的支持,他成功地完成了学业,并成为了世界著名大学的第一位国际盲人学生。毕业后,他回到自己的祖国,创立了一个公司,为残疾人提供培训和工作机会,生产环保产品,为残疾人和环境带来了积极的变化。他的故事鼓舞了许多弱势群体,激励他们勇敢地克服困难,追求自己的梦想。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:Boyce天生失明,家境贫寒。A. deaf聋的;B. blind瞎的;C. healthy健康的;D. lame瘸的。根据前文“Boyce is a farmers son and he cant see the world.”可知,Boyce天生失明。故选B。【
10、2题详解】考查动词词义辨析。句意:幸运的是,他的父母接受了他,决定好好照顾他。A. accepted接受;B. received收到;C. refused拒绝;D. forgave原谅。根据后文“decided to take good care of him”可知,他的父母接受他,并且好好照顾他。故选A。【3题详解】考查名词词义辨析。句意:随着他渐渐长大,他的父亲开始担心儿子的教育问题。A. courage勇气;B. work工作;C. luck运气;D. education教育。根据后文“There was no school in their village, so his father
11、 tried his best to let his son attend a special school for the blind in the nearby city.”可知,因为他们的村子里没有学校,所以Boyce的父亲想尽办法让他在附近城市的一所特殊的盲人学校上学,由此Boyce的父亲担心的是他的教育问题。故选D。【4题详解】考查形容词词义辨析。句意:经过多年的努力,Boyce以优异的成绩毕业了,这让每个人都感到惊讶。A. complete完全的;B. excellent极好的;C. usual通常的;D. terrible糟糕的。根据后文“which surprised ever
12、yone”可知,Boyce以优异的成绩毕业,这才能让所有人惊讶。故选B。【5题详解】考查名词词义辨析。句意:然而,Boyce在申请大学入学考试时再次遇到了困难。A. support支持;B. protection保护;C. difficulty困难;D. competition竞赛。根据后文“He was not allowed to take the exams because of his physical disability.”可知,他在申请大学的时候,遇到了困难,由于眼睛失明他不被允许参加考试。故选C。【6题详解】考查动词短语辨析。句意:他的请求被当地许多大学拒绝了。A. cared
13、 about担心;B. turned down拒绝;C. called on呼吁;D. handed in上交。根据前文“He was not allowed to take the exams”可知,由于失明,他被许多大学拒绝了。故选B。【7题详解】考查副词词义辨析。句意:他在网上申请了一些国外大学,并成功成为世界著名大学的第一位国际盲人学生。A. likely可能地;B. commonly常见地;C. hardly几乎不;D. successfully成功地。根据后文“After graduation”可知,他是成功地申请了一些国外大学。故选D。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:毕业后,
14、Boyce得到了许多工作机会,但他选择回到祖国开始自己的事业。A. chose选择;B. afforded负担得起;C. forgot忘记;D. refused拒绝。根据前文的“Boyce received many job offers”以及后文的“but”可知,前后两个句子构成转折关系,即虽然毕业后,Boyce得到了许多工作机会,但他选择回到祖国开始自己的事业。故选A。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:他确实为残疾人和环境带来了积极的变化。A. traditional传统的;B. positive积极的;C. limited有限的;D. natural自然的。根据后文“He has i
15、nspired many disadvantaged people to overcome difficulties and follow their dreams bravely.”可知,他激励了许多弱势群体克服困难,勇敢地追随梦想,由此他带来的是积极的影响。故选B。10题详解】考查名词词义辨析。句意:Boyce是我们所有人的好榜样。A. researcher研究者;B. partner合作者;C. example例子,榜样;D. talent天赋。根据后文“He has inspired many disadvantaged people to overcome difficulties
16、and follow their dreams bravely.”可知,他激励了许多弱势群体克服困难,勇敢地追随梦想,他为我们树立了一个良好的榜样。故选C。第二节语法填空 (共10小题; 每小题1.5分, 共15分) A阅读下面短文, 根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Eight years later, Lin graduated from Peking Union Medical College (PUMC) with the Wenhai Scholarship, the highest prize _11_ (
17、give) to graduates. She immediately became the first woman ever to be hired as a resident physician in the OB-GYN department of the PUMC Hospital. Within six months, she _12_ (name) a chief resident physician, a position that usually took four years to achieve. After working for a few years, she was
18、 sent to study in Europe and then, in 1939, in the US. She greatly _13_ (impress) her American colleagues, who invited her to stay. Dr Lin, however, rejected the offer. She wanted to serve the women and children at home.【答案】11. given 12. was named 13. impressed【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要讲述了林医生的工作经历以及为祖国医学做出贡
19、献的故事。【11题详解】考查非谓语动词。句意:八年后,林以文海奖学金毕业于北京协和医学院(PUMC),这是给毕业生的最高奖励。分析句子可知,此处为非谓语动词作后置定语修饰prize,prize和give为被动关系,所以为过去分词形式。故填given。【12题详解】考查动词时态和语态。句意:在六个月内,她被任命为总住院医师,通常需要四年才能获得这个职位。分析句子可知,空处为主句谓语动词,she和动词name为被动关系,结合上下文时态可知,该句应为一般过去时,所以为一般过去时的被动语态。故填was named。【13题详解】考查动词时态。句意:她给她的美国同事留下了深刻的印象,他们邀请她留下来。分
20、析句子可知,此处为主句谓语动词,结合上下文时态可知,该句应为一般过去时。故填impressed。B阅读下面短文, 根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词, 在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。In the afternoon, I headed to a local museum _14_ showed the historical changes in California. I learnt that America got California from Mexico in 1848. In the same year, gold was discove
21、red near San Francisco, which started a gold rush. Over 300, 000 people came from all over the world _15_ (seek) their fortune, and San Francisco quickly became a big city. Many Chinese arrived during this period. To earn a living, some opened up shops and restaurants in Chinatown. Many others found
22、 jobs on farms, joined the gold rush, or went to build the railway that joined California to the eastern region of the country. The museum did a really good job of _16_ (show) how America was built by immigrants from different countries and cultures. _17_ these immigrants left their countries, they
23、carried a bit of home in their hearts and built a new home here.【答案】14. that#which 15. to seek 16. showing 17. When【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者去了当地的博物馆,了解了加利福尼亚州的历史变迁。【14题详解】考查定语从句。句意:下午,我去了当地一家展示加州历史变迁的博物馆。分析句子,设空处引导的是定语从句,引导词在从句中作主语,修饰先行词museum,为物。故填that或which。【15题详解】考查非谓语动词。句意:超过30万人从世界各地来到这里寻找财富,旧金山
24、很快成为了一个大城市。分析句子,句中came为谓语动词,设空处使用非谓语动词,此处表示目的作状语,故使用不定式结构。故填to seek。【16题详解】考查非谓语动词。句意:这个博物馆很好地展示了来自不同国家和文化的移民是如何建设美国的。句中of为介词,后使用动名词作宾语。故填showing。【17题详解】考查状语从句。句意:当这些移民离开自己的国家时,他们心中带着一点家乡的感觉,在这里建立了新的家园。分析句子,设空处引导的是时间状语从句,表示“当时候”用引导词when。同时该空置于句首,首字母大写。故填When。C阅读下面短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出
25、提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Chinas space programme started later than those of Russia and the US, _18_ it has made great progress in a short time. China became the third country in the world to independently send humans into space in 2003, when Yang Liwei _19_ (successful) orbited Earth in the Shenzhou 5
26、spacecraft. Then Shenzhou 6 and 7 completed a second manned orbit and the first Chinese spacewalk, followed by the vehicle Jade Rabbit being sent to the moon to study its surface. After that, China launched the Tiangong 2 space lab into space and Tianzhou 1 to dock with it. This signaled one step fu
27、rther in Chinas plan to establish a space station in the future. More recently, China _20_ (send) Change 4 to explore the surface of the far side of the moon to make measurements and observations.【答案】18. but 19. successfully 20. has sent【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了中国的太空计划起步晚于俄罗斯和美国,但在短时间内取得了巨大进展。【18题详解】考查连
28、词。句意:中国的太空计划起步晚于俄罗斯和美国,但在短时间内取得了巨大进展。根据上下句意可知,上下文为转折关系,此处用连词but表示“但是”。故填but。【19题详解】考查副词。句意:2003年,杨利伟乘坐神舟5号飞船成功地绕地球轨道飞行,中国成为世界上第三个独立将人类送入太空的国家。由副词修饰动词可知,此处为副词successfully修饰动词orbited。故填successfully。【20题详解】考查动词时态。句意:最近,中国发射了嫦娥四号探测月球背面的表面,进行测量和观测。由该句recently可知,此处应为现在完成时,China为单数意义名词,所以助动词为has。故填has sent
29、。第三节从方框中选择合适的词语并用其适当的形式完成下列句子。 (共7小题; 每小题1分, 共7 分) 从方框中选择合适的词语并用其适当的形式完成下列句子。run out, make an attempt to, crash into, bring about, earn a living, carry on, figure out21. I think we should _ some ways to stop people from polluting the river and call on them to fight against pollution.22. Dont brake s
30、uddenly, the car behind might _ you.23. First you should consider how to equip yourself to _.24. Only actions can _ changes.25. Her bravery has given him the will to _ with his life and his work.26. You should _ resolve this problem, otherwise you would regret.27. Soon, the money began to _ and they
31、 couldnt afford the lessons anymore.【答案】21. figure out 22. crash into 23. earn a living 24. bring about 25. carry on 26. make an attempt to 27. run out【解析】【21题详解】考查动词短语。句意:我认为我们应该想出一些方法来阻止人们污染河流,并呼吁他们与污染作斗争。根据句意可知,此处为动词短语figure out“想出来”,满足句意要求,结合空前should为情态动词可知,为动词原形。故填figure out。【22题详解】考查动词短语。句意:不要
32、突然刹车,后面那辆车可能会撞到你。根据句意可知,此处动词短语crash into“撞到”,满足句意要求,结合空前might情态动词可知,为动词原形。故填crash into。【23题详解】考查动词短语。句意:首先,你应该考虑如何使自己具备谋生的能力。根据句意可知,此处为动词短语earn a living“谋生”,满足句意要求,结合空前to不定式可知,为动词原形。故填earn a living。【24题详解】考查动词短语。句意:只有行动才能带来改变。根据句意可知,此处为动词短语bring about“带来,引起”,满足句意要求,结合空前can为情态动词可知,为动词原形。故填bring about
33、。【25题详解】考查动词短语。句意:她的勇敢给了他继续生活和工作的意志。根据句意可知,此处为动词短语carry on“继续”,满足句意要求,结合空前to不定式可知,为动词原形。故填carry on。【26题详解】考查动词短语。句意:你应该试着解决这个问题,否则你会后悔的。根据句意可知,此处为动词短语make an attempt to“尝试做”,满足句意要求,结合空前should情态动词可知,为动词原形。故填make an attempt to。【27题详解】考查动词短语。句意:很快,钱就花光了,他们再也付不起学费了。根据句意可知,此处为动词短语run out“用完,耗尽”,满足句意要求,结合
34、空前to不定式可知,为动词原形。故填run out。第二部分: 阅读理解 (共两节, 32分) 第一节 (共11小题; 每小题2分, 共22分) 阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。AArbeia Roman Fort (城堡) and MuseumLocation and HistoryArbeia Roman Fort is situated on Hadrians Wall. It was the most important structure built by the Romans in Britain, and now i
35、t has been a World Heritage (遗产) Site. Built around AD 160, Arbeia Roman Fort was the military supply base for the soldiers who were stationed along Hadrians Wall. The fort has been gradually uncovered and some original parts have been revealed. There are reconstructions that show how Arbeia Roman F
36、ort would have looked.The ReconstructionsThe reconstructions of the Commanding Officers house and soldiers quarters are strikingly different. The accommodation for soldiers is dark and uncomfortable, while the Commanding Officers house is spacious and luxurious, with courtyards with fountains for hi
37、m and his family to enjoy.The MuseumVisit the museum and see many objects that were found at Arbeia. They are historically important and show what daily life was really like at that time. You will see weapons, tools, jewellery, and so on. You can also discover how the Romans buried their dead and se
38、e tombstones (墓碑) which survive to this day. There is a “hands-on” area allowing visitors to dig on a certain site and study their findings with the help of museum staff. You can piece together pottery (陶器), or try writing just as the Romans would have done. For children, they can build this ancient
39、 Roman fort with building blocks by themselves.Opening Times and Getting ThereApril 1-October 31:Monday to Saturday 10:00am-5:00pm, Sunday 2:00pm-5:00pm.November 1-March 31:Monday to Saturday 11:00am-4:00pm, closed Sunday. (ClosedDecember 25-26 and January 1)Entry is free.Arbeia is only a ten-minute
40、 walk from the bus station at South Shields. Free car park nearby.Website:www.twmuseums.org.uk/arbeia28. According to the passage, Arbeia Roman Fort _.A was related to the militaryB. got reconstructions around AD 160C. was built in a small area in RomeD. provided a comfortable life for soldiers29. W
41、hat can visitors do in the museum?A. See historical objects.B. Build tombstones for the dead.C. Write to ancient Romans.D. Try using old tools and weapons.30. What time does Arbeia Roman Fort close?A. On April 1.B. On October 31.C. On November 1.D. On December 26.【答案】28. A 29. A 30. D【解析】【分析】这是一篇应用文
42、。文章介绍了旅游景点Arbeia Roman Fort and Museum的位置、历史、重建以及开放时间等信息。【28题详解】细节理解题。根据文章第一段“Built around AD 160, Arbeia Roman Fort was the military supply base for the soldiers who were stationed along Hadrians Wall.(阿比亚罗马要塞建于公元160年左右,是驻扎在哈德良长城沿线的士兵的军事补给基地。)”可知,Arbeia Roman Fort与军事有关。故选A。【29题详解】细节理解题。根据文章第三段“Visi
43、t the museum and see many objects that were found at Arbeia. They are historically important and show what daily life was really like at that time.(参观博物馆,看到许多在Arbeia发现的物品。它们在历史上很重要,展示了当时日常生活的真实情况。)”可知,游客在博物馆内可以看见历史物品。故选A。【30题详解】细节理解题。根据参观时间介绍的最后一句“ClosedDecember 25-26 and January 1(12月25日至26日和1月1日关闭
44、)”可知,Arbeia Roman Fort在12月26日是关闭的。故选D。BRecycling Electronic WasteWhen Alex Lin was 11 years old, he read an alarming article in the newspaper which said that people were burying old computers in backyards, throwing TVs into streams, and dumping (丢弃) cell phones in the garbage. This was dangerous bec
45、ause e-waste contains harmful chemicals that can leak into the environment, getting into crops, animals, water suppliesand people.Alex was really worried and decided to make it next project for WINthe Westerly Innovations Network. Alex and six of his friends had formed this organization to help solv
46、e community problems two years before.But what could they do about this project with e-waste? The team spent several weeks gathering information about the harmful chemicals in e-waste and their effects on humans. They learned how to dispose (处置) of e-waste properly and how it could be recycled. Then
47、, they sent out a survey and found only one in eight knew what e-waste was, let alone how to properly dispose of it.Alex and his friends went into action. They advertised in the local newspaper and distributed notices to students, asking residents to bring their unwanted electronics to the school pa
48、rking lot. The drive lasted two days, and they collected over 9, 500 kilograms of e-waste.The next step was to set up a long-term e-waste drop-off center for the town. After some research, theyd learned that reusing is the best way to deal with electronic devices and it is seven times more efficient
49、 than recycling. So, they began learning to refurbish (翻新) computers themselves and distributed them to students who didnt have their own. In this way, they could help students in the area and protect the environment at the same time.For a lasting solution to e-waste, the drop-off center wasnt enoug
50、h. Laws would have to be passed. In 2016, WIN helped push for an e-waste bill in their town, which required companies that manufactured or sold electronics to take back e-waste. The bill clearly forbids the dumping of e-waste.Because of the work of WIN, more and more people, like Alex and his team,
51、are getting the message about safe disposal of e-waste. As Alex says, “Todays technology should not become tomorrows harmful garbage.”31. What was Alexs worry after he read the article?A. The littering of e-waste.B. The recycling of plastic.C The change of environment.D. The overuse of old computers
52、.32. What did Alex do to start the project?A. Set up WIN.B. Collect information.C. Ask friends for help.D. Carry out a survey.33. Which can best describe the way Alex and his team did their work?A. Traditional.B. Competitive.C. Scientific.D. Convenient.34. What message does the story convey?A. There
53、 is no end to perfection.B. Success comes through failure.C. Every positive attitude has a reward.D. Young people can make a big difference.【答案】31. A 32. B 33. C 34. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了几个十几岁的年轻人为了避免电子垃圾对环境造成的影响,想办法循环利用电子垃圾的事情。【31题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“When Alex Lin was 11 years old, he read an ala
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-445725.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
