吉林省长春市北师大附属学校2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市北师大附属学校2022届高三上学期第一次月考英语试题 WORD版含解析 吉林省 长春市 北师大 附属 学校 2022 届高三 上学 第一次 月考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届吉林省长春市北师大附属学校高三上学期第一次月考英语试题考试时间:120分钟 满分:150分第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What will the man probably do?A. Help the woman paint her car. B. Buy the womans car. C. Get a new car.2.How does t
2、he man feel about the news?A. Excited. B. Indifferent. C. Disappointed.3.Why is the man leaving early?A. He isnt interested in the movie.B. He wants to avoid a traffic jam.C. He doesnt know the way to the theater.4.What is the man dissatisfied with about his job?A. The salary. B. The hours. C. The l
3、ocation.5.What does the woman imply?A. The sweater looks terrible.B. Its cool in the lecture hall.C. The weather is heavily polluted today.第二节(共15小题;每小题1 分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6.Where is
4、the paper for the printer? A. On the bottom shelf. B. On the top shelf. C. On the floor.7.What is the relationship between the speakers?A. Salesman and customer. B. Boss and assistant. C. Colleagues.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8.Where does the northwest route end up?A. A lake. B.A waterfall. C.A mountain.9
5、.Which is the shortest route?A. The northwest route. B. The north route. C. The northeast route.10.What will the man do after the trip?A. Meet a friend in the parking lot.B. Have a meal with his friend.C. Drive to town with the woman.听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11.What does the woman ask the man to do?A.
6、Fix the washing machine. B. Read the newspaper. C. Turn off the light.12.Why did the woman go to Mr. Smiths?A. To ask for help. B. To visit his house. C. To take care of his kid.13.What did the man plan to do?A. Buy some electric wires. B. Look for a good job. C. Repair the car.听下面一段对话,回答第14至第17四个小题
7、。14.Why didnt many students enjoy living in the dorms?A. They couldnt get a sense of privacy at all.B. The dorms were far from the campus.C. They missed their families.15.How long was the dining hall open every day?A. 3 hours. B. 5 hours. C. 6 hours.16.What does the woman forget details about?A. Lau
8、ndry. B. Food. C. Social activities.17.What are freshmens lives like in Berkeley?A. Boring. B. Confusing. C. Colorful.听下面一段独白,回答第18至第20三个小题。18.Where is the speaker making the announcement?A. In a gym. B. In a hotel. C. On a ship.19.What is the best part of the restaurants?A. They offer all kinds of
9、food.B. They are open 24 hours a day.C. They provide live music shows.20.Where can one do sports?A. On the top floor. B. On the bottom floor. C. On the second floor.第二部分 阅读理解(共两节,满分34分)第一节 (共12小题;每小题2分,满分24分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AFor many years, I was convinced that my suffer
10、ing was due to my size. I believed that when the weight disappeared, it would take old wounds, hurts and rejections with it.Many weight-conscious people also mistakenly believe that changing our bodies will fix everything. Perhaps our mistake is believing that being thin equals being loved, being sp
11、ecial, and being cherished. We fantasize (幻想) about what it will be like when we reach the long-awaited goal .We work very hard to realize this dream. Then, at last, we find ourselves there.But we often gain back what we have lost. Even so, we continue to believe that next time it will be different.
12、 Next time, we will keep it off. Next time, being thin will finally fulfill its promise of everlasting happiness, self-worth, and, of course, love.It took me a long time to realize that there was something more for me to learn about beauty. Beauty standards vary with culture. In Samoa a woman is not
13、 considered attractive unless she weighs more than 200 pounds. More importantly, if its happiness that we want, why not put our energy there rather than on the size of our body? Why not look inside? Many of us strive hard to change our body, but in vain. We have to find a way to live comfortably ins
14、ide our body and make friends with and cherish ourselves. When we change our attitudes towards ourselves, the whole world changes.1. The passage tries to stress the importance of _.A. body sizeB. different beauty standardsC. culture differenceD. attitudes towards life2. What does the word “everythin
15、g” in paragraph 2 mean?A. The whole worldB. All the problems.C. All the properties.D. The absolute truth.3. What can be inferred about the author?A The author is a Samoan.B. The author succeeded in losing weight.C. The author probably got wounded in wars or accidents.D. The author has been troubled
16、by her/his weight.4. According to the author , what is the common view of those who have lost some weight first and gained it back later ?A. They feel optimistic about future plans on weight control.B. They are indifferent to the regained weight.C. The feel angry about the regained weight.D. They th
17、ink they should give up their future plans on weight control.【答案】1. D 2. B 3. D 4. A【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章介绍了作者减肥的痛苦思想经历,作者认为当我们改变对我们自己的态度后,整个世界就变了。【1题详解】主旨大意题。文章前面的内容介绍了作者减肥的痛苦思想经历,最后一段最后一句话点出了文章的中心 “When we change our attitudes toward ourselves, the whole world changes.” 作者认为当我们改变对我们自己的态度后,整个世界就变了,因
18、此本文在强调生活的态度。故选D。【2题详解】词句猜词题。根据第二段“Many weight-conscious people also mistakenly believe that changing our bodies will fix everything. Perhaps our mistake is believing that being thin equals being loved, being special, and being cherished. We fantasize (幻想) about what it will be like when we reach the
19、 long-awaited goal .”(许多在意体重的人也错误地认为改变我们的身体就能解决一切。 也许我们的错误是认为瘦就等于被爱、被特别对待和被珍惜。 我们幻想着当我们达到期待已久的目标时会是什么样子)可猜出这里“everything”指的是所有问题。故选B。【3题详解】推理判断题。由第一段第一句话 “For many years, I was convinced that my suffering was due to my size.”可知,很多年以来,作者相信他/她的痛苦是因为自身的身材肥胖,因此可以推断作者很多年都受到体重的困扰。故选D。【4题详解】推理判断题。由倒数第二段内容可
20、知,很多人减肥后还是长胖,即使如此,他们仍然相信下次一定会有所不同,能够变得更瘦,这就是许多人的自我安慰,从而保持快乐。可以推断,那些减肥的人对他们的减肥计划感到非常乐观。故选A。BLike many other people, I love my smart phone, which keeps me connected with the larger world that can go anywhere with me. I also love my laptop,because it holds all of my writing and thoughts. In spite of th
21、is love of technology, I know that there are times when I need to move away from these devices and truly communicate with others.On occasion, I teach a course called History Matters for a group of higher education managers. My goals for the class include a full discussion of historical themes and id
22、eas. Because I want students to thoroughly study the materials and exchange their ideas with each other in the classroom, I have a ruleno laptop, ipads, phones, etc. When students were told my rule in advance of the class, some of them were not happy.Most students assume that my reasons for this rul
23、e include unpleasant experiences in the past with students misusing technology. Theres a bit of truth to that. Some students assume that I am anti-technology. Theres no truth in that at all. I love technology and try to keep up with it, so I can relate to my students.The real reason why I ask studen
24、ts to leave technology at the door is that I think there are very few places in which we can have deep conversions and truly engage complex ideas. Interruptions by technology often break concentration and allow for too much dependence on outside information for ideas. I want students to dig deep wit
25、hin themselves for inspiration and ideas. I want them to push each other to think differently and make connections between the course materials and the class discussion.Ive been teaching my history class in this way for many years and the evaluations reflect student satisfaction with the environment
26、 that I create. Students realize that with deep conversation and challenge, they learn at a level that helps them keep the course materials beyond the classroom.Im not saying that I wont ever change my mind about technology use in my history class, but until I hear a really good reason for the chang
27、e, Im sticking to my plan. A few hours of technology-free dialogue is just too sweet to give up.5. Some of the students in the history class were unhappy with_.A. the course materialsB. the authors class regulationsC. discussion topicsD. others misuse of technology6. Which of the following statement
28、s is true?A. The author made the rule since he was against technology.B. The author made the rule mainly because of his unpleasant experiences.C. The authors history class received low assessment.D. The students think highly of the authors history class.7. According to the author, the use of technol
29、ogy in the classroom may _.A. allow students to get on well with each otherB. improve teaching and offer more helpC. help students to better understand complex themesD. prohibit students being involved in class8. What can we infer from the passage?A. The author will continue his plan until a good re
30、ason comes up.B. Some students will be punished according to the rule.C. More and more students will be absent in history class.D. The author will help students concentrate on what they learn.【答案】5. B 6. D 7. D 8. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要讲了作者作为一名历史老师,在上课期间禁止学生使用现代科技的电话,Ipads之类的东西,但实践证明得到了学生的认可。【5题详解】细节理
31、解题。根据第二段最后一句“I have a ruleno laptop, ipads, phones, etc. When students were told my rule in advance of the class, some of them were not happy.(我有个规矩,不能用笔记本电脑、ipad、手机等。当学生们在课前被告知我的规定时,他们中的一些人不高兴。)”可知学生是因为作者的规定而感到不开心的。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Ive been teaching my history class in this way for many year
32、s and the evaluations reflect student satisfaction with the environment that I create. (多年来,我一直以这种方式教授历史课,评估结果反映了学生对我所创造的环境的满意。)”可推知学生很认可作者的历史课,对其评价很高。故选D。【7题详解】细节理解题。根据第四段“Interruptions by technology often break concentration and allow for too much dependence on outside information for ideas. (科技的干
33、扰往往会让人无法集中注意力,让人对外界信息产生过多的依赖。)”可知作者认为在课堂上使用技术可能干扰学生上课。故选D。【8题详解】推理判断题。根据最后一段“but until I hear a really good reason for the change, Im sticking to my plan. A few hours of technology-free dialogue is just too sweet to give up.(但在我听到一个很好的改变的理由之前,我将坚持我的计划。几个小时的无科技对话实在是太甜蜜了,舍不得放弃。)”可知作者会一直坚持自己的计划,直到有合理的理
34、由出现。故选A。CFood picked up just a few seconds after being dropped is less likely to contain bacteria than if it is left for longer periods of time, according to the findings of research carried out at Aston Universitys School of Life and Health Sciences. The findings suggest there may be some scientifi
35、c basis of the 5-second rule the belief about it being fine to eat food that has only had contact with the floor for five seconds or less. Although people have long followed the 5-second rule, until now it was unclear whether it actually helped.The study, undertaken by final year Biology students an
36、d led by Anthony Hilton, Professor of Microbiology at Aston University, monitored the transfer of the common bacteria from a variety of indoor floor types as carpet, cement floor to toast, pasta, biscuit and a sticky sweet when contact was made from 3 to 30 seconds. The results showed that: time is
37、a significant factor in the transfer of bacteria from a floor surface to a piece of food, and the type of flooring the food has been dropped on has an effect, with bacteria least likely to transfer from carpeted surfaces and most likely to transfer from cement flooring surfaces to moist foods making
38、 contact for more than 5 seconds. Professor Hilton said, Consuming food dropped on the floor still carries an infection risk as it very much depends on which bacteria are present on the floor at the time.The Aston team also carried out a survey of the number of people who employ the five-second rule
39、. The survey showed that: 87% of the people surveyed said they would eat food dropped on the floor, or already have done so. 55% of those that would, or have eaten food dropped on the floor are women. 81% of the women who would eat food from the floor would follow the 5-second rule. Professor Hilton
40、 added, Our study showed that a surprisingly large majority of people are happy to consume dropped food, with women the most likely to do so. But they are also more likely to follow the 5-second rule, which our research has shown to be much than an old wives tale.9. According to the passage, which o
41、f the following is true?A. A toast dropped on the carpet is easier to be polluted than that dropped on the cement floor.B. A sticky chocolate dropped on the carpet is easier to be polluted than that dropped on the cement floor.C. The food dropped on the carpet shares the same potential of being poll
42、uted with the food dropped on the cement floor.D. The food dropped on the cement floor is not as safe as food dropped on the carpet within 30 seconds.10. What is the passage probably developed?A. ContrastB. ExampleC. TimeD. Space11. How did Professor Hilton feel after analyzing how many people chose
43、 to eat dropped food?A. Puzzled.B. Upset.C. Satisfied.D. Astonished.12. What is the main idea of this passage?A. The food which is dropped on the floor can be eaten safely.B. A research on the safety of food dropped on the floor is undertaken.C. The bacteria have no negative effect on the safety of
44、food.D. People surveyed in the research are willing to accept the idea.【答案】9. D 10. A 11. D 12. B【解析】【分析】人们遵循的“五秒钟法则”,即“掉落的东西在五秒中之内是不会沾染细菌的”这一说法是正确的吗?美国南卡罗莱纳州的科学家做了一个实验,结果发现仅仅五秒钟,沾染到食物上的细菌足以致病,所以下次掉地上食物的时候,还是不要捡起来吃吧。【9题详解】D 推理判断题。根据文中第二段的type of flooring the food has been dropped on has an effect, w
45、ith bacteria least likely to transfer from carpeted surfaces and most likely to transfer from cement flooring surfaces to moist foods making contact for more than 5 seconds.可知,三十秒内食物掉到水泥地板上不如掉到毛毯地板上安全。故选D。【10题详解】A 推理判断题。科学家通过做实验对比的方式来表明就算五秒中,粘上的食物也有细菌。A. Contrast对比;B. Example举例;C. Time 时间;D. Space空间
46、。故选A。【11题详解】D 推理判断题。根据最后一段倒数第二句Our study showed that a surprisingly large majority of people are happy to consume dropped food, with women the most likely to do so可知,作者看到大多数人会吃掉的食物是感到惊讶的。故选D。【12题详解】B 主旨大意题。本文主要讲了科学家做的一个实验证明掉在地上的东西,即使只有五秒钟也是含有细菌,是不能吃的。故选B。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白
47、处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Whether you re a child, teenager, young adult or are middle-aged, respect for your parents is an important value. Your parents are the people who raised you, devoting time, energy and money to your development. _13_ No matter your age is, there are 5 ways to show respect.Respect t
48、heir belongings.One important way to show respect is to show regard for the things important to your parents. For younger children, this may mean not touching jewelry or other valuable things. For grown children, respect may mean returning a borrowed tool in good condition and on time. Lack of respe
49、ct for a parents belongings is a violation of personal boundaries. _14_ And never borrow things without asking first.Punctuality ._15_ Therefore, always be on time. For teenagers, showing up on time means coming home by curfew (宵禁).Adult children should show up on time for family dinners or events,
50、or to pick a parent up for a medical appointment. Call if youre going to be late because parents worry about children, no matter their age is._16_Remembering birthdays, anniversaries and other special days is a sign that you honor your parents. Make plans to take them to lunch or dinner or bake a ca
51、ke or cookies. Most parents dont expect expensive gifts, but a handmade gift is always appreciated .A phone call from a grown child who lives too far for a visit is a welcome sign of respect.Be kind.Kind words and affection are simple ways to show respect. Tell your parents you love them. Listen and
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-449363.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
【全国百强校】湖北省黄石市第二中学高二语文课件:选修“中国古代诗歌散文欣赏” 第三单元 第一课 阁夜.ppt
