四川省雅安中学2020-2021学年高二英语10月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 雅安 中学 2020 2021 学年 英语 10 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省雅安中学2020-2021学年高二英语10月月考试题(含解析)第一部分 听力(共两节;满分20分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the weather like during the weekend?A. Cold. B. Warm. C. Hot.2. When does the
2、 film finish?A. At 10:15. B. At 10:30. C. At 11:00.3. Where could the speakers most likely be?A. In a restaurant. B. In a supermarket. C. In the mans house.4. What was wrong with the woman?A. She nearly had an accident. B. She knocked into a taxi. C. She is sick.5. What are the speakers mainly talki
3、ng about?A. An e-mail. B. A company. C. An old workmate.第二节(共15小题,每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What might be the relationship between the speakers?A. Roommates. B. Workmates. C. Nei
4、ghbors.7. What does the woman say about the underground?A. Its less reliable than the bus. B. Its not as much fun as driving.C.Its more convenient than the bus.听第7段材料,回答第8、9题8. What is the mans opinion about Literature?A. It is hard. B. It is helpful. C. It is interesting.9. What subject does the wo
5、man like most?A. Photography. B. Art History. C. Geography.听第8段材料,回答第10至12题.10. What does the woman want to do this summer?A. Work in a hospital. B. Study at school. C. Go back home.11. Where is the man thinking about going this summer?A. To Australia. B. To Canada. C. To Italy.12. What does the wom
6、an advise the man to do?A. Complete school first. B. Get more experience. C. Find a part-time job.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the woman doing?A. Selling CDs to the man.B. Helping the man choose CDs.C. Looking for some new music.14. Why doesnt the man want to buy New Country by Benny?A. He doesnt li
7、ke Benny. B. He has got one. C. He dislikes country music.15. What does the man think of boy bands?A. Theyre gifted. B. Theyre creative. C. Theyre untalented.16. What will the man do next?A Choose more CDs. B. Go to the womans house. C. Listen to his new CDs.听第10段材料,回答第17至20题。17. What subject is add
8、ed this year?A. Comedy. B. Mystery. C. World travel.18. Who is Jenny Paige?A. A childrens author. B. A short story writer. C. A writer of travel books.19. What will happen to the first prize winners?A. They will have a chance to travel.B. A $2,000 prize will be given to them.C. Their stories will be
9、 published in a magazine.20. When is the deadline?A. September 1. B. September 25. C. October 1.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A-B-C-D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AJohn Michael Thomas, 14, FloridaWhen John Michael Thomas decided to honor his friend and classmate Elizabeth Buckl
10、ey, who died from cancer, he remembered how much she loved peacocks(孔雀).He wanted to build a lifesized peacock fountain(喷泉) in Elizabeths favorite park in the city. He thought it could be a place for people to relax and be inspired.John Michael raised $52,000 to build the fountain.Barrett England,13
11、,UtahThe wheels began to turn for Barrett England when he heard about Karma Bike Shop a place where young people can earn a free bike by reading and performing community(社区) service.Barrett visited Karmas owner with his idea: He would collect and repair used bikes and donate(捐赠) them to the shop.He
12、expected to get about 10 donated bikes. In the end, Barrett received 39.Zachary Blohm,15, WisconsinThe 25yearold playground at an elementary school near Milwaukee, Wis., was so small that only 70 of its 575 students could play on it at a time.Thats when Zachary Blohm saved the day:He and some volunt
13、eers built a huge playground.To raise money, Zac planned Tshirt and bake sales, sold tickets and more. He held monthly moneyraising events for more than a year. Overall, he collected $130,000enough to finish his project.Jack Zimmerman, 16,New JerseyFor some people, finding a meal is as simple as ope
14、ning the refrigerator. For more than 366,000 hungry kids in New Jersey, its not that easy.That fact didnt sit well with Jack Zimmerman, who organized a drive to lessen childhood hunger in his state. His goal: create 40,000 packaged meals that could be donated to those in need.On game day, Jack and h
15、is volunteers started their work. After the final count, the team had packaged 47,124 mealswell above Jacks goal.1. The peacock fountain was built in a park_.A. to inspire peopleB. for the love of animalsC. in memory of a teenagerD. to encourage a cancer sufferer2. What did Barrett do for Karma Bike
16、 Shop?A. He donated bikes to it.B. He repaired bikes there.C. He helped it win customers.D. He offered a reading service there.3. What do the four people have in common?A. Theyre top students.B. They care about others.C. They like various public activities.D. Theyre money raisers for the poor.【答案】1.
17、 C 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇广告布告类阅读。文章主要介绍了四位青少年的善举。【1题详解】细节理解题。答案定位在John Michael Thomas, 14, Florida部分When John Michael Thomas decided to honor his friend and classmate Elizabeth Buckley, who died from cancer, he remembered how much she loved peacocks(孔雀).(当John Michael Thomas决定向死于癌症的朋友兼同学Elizabeth Buc
18、kley致敬时,他想起了她是多么喜欢孔雀。)由此可知,John修建孔雀喷泉是为了纪念已故的朋友,故选C。【2题详解】细节理解题。答案定位在Barrett England,13,Utah部分He would collect and repair used bikes and donate(捐赠) them to the shop.可知,Barrett收集并修理二手自行车,然后将其捐赠给Karma Bike Shop,故选A。【3题详解】推理判断题。根据文中四人的故事可知,他们都在为身边的人做善事,由此推断出他们的共同之处是关心别人,故选B。【点睛】细节理解题的解题思路:细节理解题就是我们常见的w
19、h-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节,做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。例如小题2,答案定位在Barrett England,13,Utah部分He would collect and repair used bikes and donate(捐赠) them to the
20、shop.可知,Barrett收集并修理二手自行车,然后将其捐赠给Karma Bike Shop,故选A。BIn the four months since I last posted articles on my blog,Ive been spending a lot of time studying Chinese.I wanted to pass the HSK.From the beginning of my program,the HSK was the end goal of my Chinese learning this year.Luckily,I passed it an
21、d now I have one and a half months to go home and stay with my family.Its really exciting to learn Chinese in an environment where I can study very fast.Whats more,I can see my own progress in different ways.When I got here eight and a half months ago,I only knew a few of the 150 words tested in the
22、 HSK 1.However,until now,Ive taken and passed the 2500word HSK 5.I remember a time around January.I thought my Chinese had reached the point where I was comfortable in my daytoday conversations.So my progress would slow down greatly.However,it turned out that I was totally wrong.The conversations I
23、can have now far surpass(超过) the ones I was having in January.Today I hit a languagelearning landmark(里程碑) that was particularly exciting for me:I finished reading Harry Potter and the Sorcerers Stone in Chinese.It might not seem that exciting,but it was for me because its the first full book Ive re
24、ad in Chinese.And its the third language Ive read Harry Potter in.Im especially proud because I spent about seven months reading the first 35 pages,but in the last month and a half,I managed to read about 150 pages.My next challenge is to read a novel written by a Chinese author,rather than one that
25、 Ive already read many times in English!Hopefully,Ill be able to keep up my languagelearning progress over the next month and a half,because I know Ill probably never have another opportunity to learn a language like this.Do you want to learn a new language?If you do,go to the country where people s
26、peak it and learn it from the locals.4. What do we know about the author when she first came to China?A. She didnt want to learn Chinese.B. She took the HSK 1 immediately.C. She was extremely poor at Chinese.D. She just knew 150 words tested in the HSK 1.5. Why does the author say she was totally wr
27、ong in Paragraph 3?A. Because she didnt really know how to learn Chinese.B. Because she could learn better in a Chinese environment.C. Because she was uncomfortable in her day to day conversations.D. Because she made rapid progress in her day to day conversations.6. What does the author want to show
28、 by mentioning reading Harry Potter?A. She could read books really fast.B. Its good to learn through reading.C. She learned the Chinese language quickly.D. The Harry Potter books are worth reading.7. What does the authors Chinese learning experience mainly tell us?A. We should learn a language throu
29、gh travelling.B. Learning a second language is really important.C. The Chinese language is not so difficult to learn.D. The language learning environment is important.【答案】4. C 5. D 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲了作者在中国学习汉语,进步很快,不到一年就通过了五级汉语水平考试。【4题详解】推理判断题。答案定位在第二段I only knew a few of the 150 words teste
30、d in the HSK 1.可知作者刚来中国时,汉语水平很差,故选C。【5题详解】推理判断题。答案定位在第三段So my progress would slow down greatly. However,it turned out that I was totally wrong.可知,作者当时觉得自己每天的交谈很愉快,所以后面的进步可能会变慢,可后来发生的事情让作者意识到自己错了,所以作者的意思是她后来进步很快,故选D。【6题详解】推理判断题。答案定位在第四段Im especially proud because I spent about seven months reading th
31、e first 35 pages, but in the last month and a half, I managed to read about 150 pages.(我特别自豪,因为我花了大约七个月的时间读了前35页,但在过去的一个半月里,我设法读了大约150页)由此推断出,作者是想说她学中文学得很快,故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章内容可知,本文主要讲作者在中国学中文学得很快,她强调了语言环境的重要性,故选D。CIn the waters off Brisbane, Australia, a sevenfootlong sand tiger shark swims in pa
32、in. A twofootlong spike sticks out of her side. Its a piece of fishing equipment that the shark ate carelessly. After traveling into her body, the spike punctured(刺) through the sharks stomach.A man swimming in the water notices the shark. Then, he warns Sea World Marine Park in the nearby town of G
33、old Coast. Sea World sends a 12person team from its rescue center to where the shark was discovered in Moreton Bay Marine Park. Soon, they find her lying on the seafloor. “Shell die without help,”says Trevor Long, leader of the rescue center.Using an onboard crane(吊车), the rescuers move the shark in
34、to their boats 13footlong tank(缸). Then Dr. David Blyde gives the shark pain medicine and performs an operation to remove the spike. After that, the team sails with the shark to Sea World 33 miles away. They place the fish in a 49footlong tank and wait to see if she gets better.To give the sharks st
35、omach time to get better, she isnt fed for the first few days. A week after her operation, Long offers the shark a small, dead fish. The animal refuses to eat. But days later when he drops another fish into her tank, the shark enjoys her meal. By now the sharks wounds are getting better.Two weeks af
36、ter her rescue, they take the shark back to the boat and return her to Moreton Bay Marine Park. As the fish is lowered by the crane to the waters surface, two rescuers jump into the ocean and guide her into the sea. From the boat, Long watches her swim away.“The shark has another chance,” Long says.
37、8 What happens to the sand tiger shark?A. She is unlucky and gets hurt badly.B. She has nothing to eat for a few days.C. She swims in Sea World and loses her way.D. She is seriously ill because of sea water.9. According to the text, Sea World_.A. helps protect and save animalsB. is 33 miles away fro
38、m Gold CoastC. hasnt enough space for another sharkD. has never performed operations on sharks10. How does Long feel when feeding the shark for the first time after the operation?A. Very proud.B. Quite worried.C. Really relaxed.D. Extremely afraid.11. What would be the best title for the text?A. Dan
39、gers from sharksB. Sand tiger shark rescueC. Moreton Bay Marine ParkD. A rescue team from Sea World【答案】8. A 9. A 10. B 11. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一条受伤的鲨鱼得到救助的故事。【8题详解】细节理解题。由第一段中的A twofootlong spike sticks out of her side. Its a piece of fishing equipment that the shark ate carelessly. After traveling
40、into her body, the spike punctured(刺) through the sharks stomach.可知,这条鲨鱼非常不幸,因为误食了一根两英尺长的钓鱼器械而被刺穿肠胃,故选A。【9题详解】细节理解题。由第二段中的Sea World sends a 12person team from its rescue center to where the shark was discovered in Moreton Bay Marine Park. Soon, they find her lying on the seafloor.可知,该机构派遣了一支由十二人组成的救
41、援小组来到发现鲨鱼的地点, A选项“Sea World帮助保护和拯救动物”说法正确,故选A。【10题详解】推理判断题。由第四段中的A week after her operation, Long offers the shark a small, dead fish.(手术一周后,Long给了鲨鱼一条死鱼。)由此推断出,手术后第一次喂鲨鱼, Long应该是感到非常担心,故选B。【11题详解】主旨大意题。文章主要讲述了一条受伤的鲨鱼得到救助的故事,故用B项“沙虎鲨救援”作为标题最恰当,故选B。DTheres a good chance something youve bought online
42、has been in the hands of a “ picker” first. These are the workers in warehouses(仓库)who pick, pack and ship all those things were ordering.At Amazon and other companies, theyre working side by side with robots. Experts say while the robots are replacing some human workers, the machines arent quite re
43、ady to take over completely.When a robot finds its storage unit, it slides underneath, lifts it up and then delivers it to a worker 一 theyre called pickers. On a recent day, the computer told a picker to grab what looked like a fantasy board (棋盘)game. The picker found it, canned it and placed it on
44、the conveyor belt.“In a traditional fulfillment center where the associate would walk to the different items , it can take hours to fulfill a customer order. “ Robinson says.Now, with the help of robots, that task takes minutes 一 and fewer humans.So is this a sign were entering a new industrial revo
45、lution?“Its definitely going to take over a lot of jobs. says Karen Myers, a scientist at SRI, one of Silicon Valleys oldest research centers.At the same time, she says, were running against the limits of technology. Take “the picker” at the Amazon fulfillment center. Myers says those skills are pro
46、ving to be uniquely human.“Our fingers are incredibly flexible and the current generation of robotic operators, theyre getting much, much better,” she says. “But theyre just not quite there yet. ”Theres also the robots brain.Remember that board game the Amazon worker was looking for? She could barel
47、y see the box filled into the storage bin but she could tell it was a board game. Robots cant do that.Technologists say that, increasingly, humans will work side by side with robots instead of robots working alone.Amazon says robots and humans enabled the Tracy warehouse to fulfill customer orders f
48、aster. That means more customers and more human workers.12. A picker does some tasks except .A. picking goodsB. producing goodsC. spotting goodsD. packing goods13. With the help of robots, some tasks are .A. more efficientB. less straightC. more difficultD. less profitable14. Compared with robots, h
49、umans are more .A. powerfulB. artificialC. flexibleD. energetic15. What is the best title for the text?A. Robots replacing humans completely.B. The advantages of shopping online.C. The future of robots.D. Robots and humans working side by side.【答案】12. B 13. A 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了机器人与人共同充当“捡货
50、人”,人类将越来越多地与机器人并肩工作。【12题详解】细节理解题。 根据第一段These are the workers in warehouses(仓库)who pick, pack and ship all those things were ordering.(这些是仓库里的工人,他们负责挑选、包装和运输我们订购的所有东西)和第三段The picker found it, canned it and placed it on the conveyor belt.(“捡货人”找到它,把它装进罐头,然后把它放在传送带上。)由此可知“捡货人”做一些工作,除了生产商品,故选B。【13题详解】推理
51、判断题。 根据第五段Now, with the help of robots, that task takes minutes and fewer humans.(现在,在机器人的帮助下,这项任务只需要几分钟,而且需要更少的人力。)由此推断出在机器人的帮助下,一些任务更有效率,故选A。【14题详解】细节理解题。 根据倒数第五段“Our fingers are incredibly flexible and the current generation of robotic operators, theyre getting much, much better,” she says.(她说:“我
52、们的手指非常灵活,而目前这一代的机器人操作员,他们正在变得越来越好。”)可知与机器人相比,人类更加灵活,故选C。【15题详解】主旨大意题。 根据第二段第一句At Amazon and other companies, theyre working side by side with robots.(在亚马逊和其他公司,他们与机器人并肩工作。)和倒数第二段Technologists say that, increasingly, humans will work side by side with robots instead of robots working alone.(技术人员表示,人类
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
