2020高考英语大二轮专题复习冲刺经典版文档(学案 训练):语篇部分 专题一 第3讲主旨大意类 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020高考英语大二轮专题复习冲刺经典版文档学案 训练:语篇部分 专题一 第3讲主旨大意类 WORD版含解析 2020 高考 英语 二轮 专题 复习 冲刺 经典 文档 训练 部分 主旨 大意 WORD
- 资源描述:
-
1、第3讲主旨大意类题型概述题型破解1 寻找主题句确定文章大意解题指导文章由段落组成,段落的中心思想服务于文章的中心思想,因此找到每个段落的主题句,总结概括后便不难得出文章的主旨大意。一般情况下,段落的主题句通常在该逻辑段落的首尾,但也有些难度较大的试题会隐含在段落之中,此时要理解全文结构,找到支撑性细节内容。考生速读文首文尾、段首段尾,搜索主题线索及信息便可快速找到主题句,以下为找到主题句的5个小窍门:1.段落中出现表转折的词语(however, but, in fact, actually, while, on the contrary, in contrast等)时,其后的句子通常为主题句;
2、2.首段出现疑问句时,对该句的回答很可能就是主题句;3.作者有意识地反复强调的观点,通常是主旨;反复出现的词语,一般为体现文章主旨的关键词(主旨句通常包含关键词);4.首段出现具体例子或假设时,例子或假设后的内容通常为主题句;5.表示总结或结论的句子常包含therefore, in short, conclude, conclusion, thus等词。典例(2019全国卷C篇)Marian Bechtel sits at West Palm Beachs Bar Louie counter by herself, quietly reading her ebook as she waits
3、for her salad. What is she reading? None of your business! Lunch is Bechtels “me” time. And like more Americans, shes not alone.A new report found 46 percent of meals are eaten alone in America. More than half (53 percent) have breakfast alone and nearly half (46 percent) have lunch by themselves. O
4、nly at dinnertime are we eating together anymore, 74 percent, according to statistics from the report.“I prefer to go out and be out. Alone, but together, you know?” Bechtel said, looking up from her book. Bechtel, who works in downtown West Palm Beach, has lunch with coworkers sometimes, but like m
5、any of us, too often works through lunch at her desk. A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder. She returns to work feeling energized. “Today, I just wanted some time to myself,” she said.Just two seats over, Andrew Mazoleny, a local videographer, is finishing hi
6、s lunch at the bar. He likes that he can sit and check his phone in peace or chat up the barkeeper with whom hes on a firstname basis if he wants to have a little interaction (交流). “I reflect on how my days gone and think about the rest of the week,” he said. “Its a chance for selfreflection. You re
7、turn to work recharged and with a plan.”That freedom to choose is one reason more people like to eat alone. There was a time when people may have felt awkward about asking for a table for one, but those days are over. Now, we have our smartphones to keep us company at the table. “It doesnt feel as a
8、lone as it may have before all the advances in technology,” said Laurie Demeritt, whose company provided the statistics for the report.31What is the text mainly about?AThe trend of having meals alone.BThe importance of selfreflection.CThe stress from working overtime.DThe advantage of wireless techn
9、ology.解析A第一段最后一句,第五段第一句分别是第一段和第五段的主题句,结合全文尤其是第二段的描述及其中反复出现的关键词“eaten alone”,“have breakfast alone”“have lunch by themselves”(一般与主旨相关),由此可知,本文主要说了独自用餐已经逐渐成为一种趋势,故答案为A。2 通过结构或暗示概括段落大意解题指导1.根据逻辑结构概括段落大意:要准确概括段落大意,务必知道该段落的逻辑结构。如该段为总分顺序组织,则主题句在段首;如该段为分总顺序组织,则主题句在段尾;如该段为分总分顺序组织,则主题句在段中;如该段对比各事物,则其异同点即为该段大
10、意。2.通过暗示揣摩段落大意:有时,作者不直接写出主题句,而是通过情感态度等方法暗示性地体现主题,此时要根据文中所叙述的事实和线索综合判断去揣摩并概括出段落大意。典例(2019全国卷D篇)During the rosy years of elementary school (小学), I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and m
11、ean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being friendly but by smoking cigarettes, breaking rules and playing jokes on others, among whom I soon found myself.Popularity is a wellexplored subject in social psychology. Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular
12、 into two categories:the likable and the status seekers. The likables playswellwithothers qualities strengthen schoolyard friendships, jumpstart interpersonal skills and, when tapped early, are employed ever after in life and work. Then theres the kind of popularity that appears in adolescence:statu
13、s born of power and even dishonorable behavior. . 33What is the second paragraph mainly about?AThe classification of the popular.BThe characteristics of adolescents.CThe importance of interpersonal skills.DThe causes of dishonorable behavior.解析A根据第二段第二句可知Dr Prinstein,一位临床心理学教授将受欢迎的人分为两类,第三句和第四句分别用“T
14、he likables . ”和“Then theres the kind of popularity that appears in adolescence .”引出后文内容,恰恰就是介绍了受欢迎的两类人:讨人喜欢型和追求地位型。同时本段第二句中的关键词sort . into . (把分成)与A项中的classification相呼应,所以A项可以概括本段大意。3 三大方法定标题解题指导1.最佳标题应具备以下三大特征:概括精准而简洁;针对性强,标题外延与文章内容恰好相符;醒目,能引发读者阅读欲望。2.三大方法:正面肯定法:在理解文章主旨的基础上,揣摩哪个选项能准确概括主旨;方面否定法:撇开原
15、文,设想各选项写出来应是什么样的文章,然后和原文比对,逐一排除不符项;研读备选项:认真研读备选项里的中心词、结构、概括性、修饰词的变化,查看与中心思想是否相符。典例(2019全国卷D篇)Bacteria are an annoying problem for astronauts. The microorganisms (微生物) from our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station, so astronauts spend hours cleaning them up each w
16、eek. How is NASA overcoming this very tiny big problem? Its turning to a bunch of high school kids. But not just any kids. It is depending on NASA HUNCH high school classrooms, like the one science teachers Gene Gordon and Donna Himmelberg lead at Fairport High School in Fairport, New York.HUNCH is
17、designed to connect high school classrooms with NASA engineers. For the past two years, Gordons students have been studying ways to kill bacteria in zero gravity, and they think theyre close to a solution (解决方案). “We dont give the students any breaks. They have to do it just like NASA engineers,” sa
18、ys Florence Gold, a project manager.“There are no tests,” Gordon says. “There is no graded homework. There almost are no grades, other thanAre you working towards your goal? Basically, its Ive got to produce this product and then, at the end of the year, present it to NASA.Engineers come and really
19、do an inperson review, and . its not a very nice thing at times. Its a hard business review of your product.”Gordon says the HUNCH program has an impact (影响) on college admissions and practical life skills. “These kids are so absorbed in their studies that I just sit back. I dont teach.” And that an
20、noying bacteria? Gordon says his students are emailing daily with NASA engineers about the problem, readying a workable solution to test in space.35What is the best title for the text?ANASA: The Home of AstronautsBSpace: The Final Homework FrontierCNature: An Outdoor ClassroomDHUNCH: A College Admis
21、sion Reform解析B本文主要介绍了一个项目:把高中的教室教学与太空的研究联系起来,使学生们得到NASA工程师们的指导。因此在选标题时既要有太空,还要有学生,分析选项可知,只有B能将其完美地结合起来,故答案选B。过关检测(限时:35分钟)Next time you go shopping, keep in mind that there may be hidden cameras analyzing your habits. According to a 2015 survey of 150 managers from Computer Services Corporation, a q
22、uarter of British shops use facial recognition software to collect data on shopper behavior.With concerns that facerecognition cameras “are kind of invasive (侵犯的)”, British analysis firm Hoxton Analytics has come up with a new way of measuring footfall (客流量)by filming peoples shoes. The technology c
23、an collect a large amount of personal information. “We have cameras at 50 cm off the ground and they point down so they are less invasive than facial recognition,” Duncan Mann, Hoxtons officer said. As modern cities get fuller70 percent of the population will live in urban areas by 2050cameras and o
24、ther technologies are taking over public spaces and collecting our data. Their purpose is to keep people safe, provide efficient services and prevent disasters and crimes. But some are not happy with the cameras as far as their privacy (隐私) is concerned. “Very few of us have any real concept of what
25、 data smart cities are gathering,” said Renate Samson.We begin giving away data as soon as we wake up. When we enter the transport system, we are giving away even more details about ourselves through smart cards, mobile phones or credit cards.Nick Millman, director at a consulting firm thinks statis
26、tics are the key to the privacy concern. He used the example of Google Maps, which is to monitor the flow of traffic in Stockholm. He explained, “It is basically adding privacy controls to statistics so that you only see the data you need to know about.” In this case, Google gets enough data to impr
27、ove traffic but not so much that it shows individual journey patterns. 篇章导读:本文是一篇说明文,主要讨论了在现代生活中,人们对于个人信息以科技途径泄漏的状况的担忧和可能的解决方法。1What is the article mainly about?AAn introduction to collecting shoppers data.BThe concerns about giving away personal data.CThe problems caused by imbalanced distribution
28、of population.DAn invention recording and collecting customers information.答案:B主旨大意题。第二段第一句中的“With concerns that facerecognition cameras are kind of invasive (侵犯的)”,第四段首句中But后的内容以及第五段关键词“giving away data”并结合全文内容可知,本文主要讲的是对于泄露个人信息这一问题的担忧,故选B。2The new technology invented by Hoxton Analytics _.Acan gat
29、her a lot of peoples personal data from their shoesBuses cameras fitted on the ground to collect customers dataChas improved the accuracy of facial recognition softwareDoffers a perfect solution to customers privacy concerns答案:A细节理解题。根据第二段前三句可知,Hoxton Analytics公司所发明的新技术通过分析客人的鞋子而收集有关他们的大量个人信息,故选A。3A
30、ccording to the author, cameras in modern cities _.Acause a huge waste of public spacesBhelp reduce the size of population in urban areasCare likely to help improve traffic conditionsDare to avoid crimes and disasters and provide efficient services答案:D细节理解题。根据第三段最后一句“Their purpose is to keep people
31、safe, provide efficient services and prevent disasters and crimes.”可知,作者认为摄像头在现代城市应用是为了避免犯罪、灾难并提供有效服务,故选D。4What is Renate Samsons attitude toward the rise of smart cities?AWorried. BOptimistic.CConfused. DUninterested.答案:A推理判断题。根据第四段内容可推知,Renate Samson对于智能城市的出现是很担忧的,这与本段最后一句“Very few of us have any
32、real concept of what data smart cities are gathering, said Renate Samson.”呼应,故选A。(2019华中师大附中高三模拟)Those who claim bananas are fattening argue that bananas cause the body to make lots of insulin (胰岛素), and insulin causes fat growth.How much insulin we produce is related to how fast food becomes sugar
33、in our bloodstream. How can you know if food makes a lot of sugar quickly? The glycemic index (血糖指数), or GI rating tells us. Foods with GI scores above 75 are considered highGI foods, leading to faster sugar development. Bananas have a GI of 62, which is considered low.Weight loss can be a struggle
34、for anyone, but it is especially hard for diabetics (糖尿病患者). A study looked at how the starch from unripe bananas affected the weight of a group of obese diabetics. After four weeks of a diet high in bananas, diabetics lost significantly more weight than on a control diet. They also saw improvements
35、 in insulin sensitivity from the banana diet.Whats more, bananas have been shown to cut risks of strokes, diabetes and cancers (Bananas are the most powerful fruit for lowering the risk of kidney cancer.). Bananas are also a rich source of fiber, which has been shown to help weight loss. Bananas tha
36、t still have some green on the skin are even higher in fiber.Skins from green bananas can be taken and, after removing the stem and dark tip, cut into small pieces 23 inches long and 1/2 inch wide. These pieces can be made into a tea or added to a dish. When you eat the skins, be sure you are eating
37、 organic bananas. The flesh of regular bananas is low in pesticides, but the skins are not.篇章导读:本文是一篇说明文。文章反驳了“吃香蕉会使人发胖”这一错误观点,告诉大家香蕉不会使身体分泌很多胰岛素而导致脂肪增加,相反,香蕉对身体健康有着诸多好处。5What conclusion can we draw from Paragraphs 1 & 2?ABananas are likely to make people fat.BInsulin determines the amount of sugar.
38、CLowGI foods can turn into sugar more slowly.DThe faster the food becomes sugar, the less insulin.答案:C推理判断题。根据第二段中的“How can you know if food makes a lot of sugar quickly? The glycemic index (血糖指数) . faster sugar development. Bananas have a GI of 62, which is considered low.”可知,血糖指数高的食物往往能更快地转化成糖分,反之
39、,血糖指数低的食物转化成糖分的速度较慢。故选C。6What does the author say about bananas?AIncluding bananas in diets is good for health.BBananas can cure people suffering kidney cancer.CEating organic bananas protect people from strokes.DBananas abundant fiber improves insulin sensitivity.答案:A推理判断题。根据文章第三段中的“After four week
40、s of a diet high in bananas, diabetics lost significantly more weight than on a control diet. They also saw improvements in insulin sensitivity from the banana diet”及第四段中的“bananas have been shown to cut risks of strokes, diabetes and cancers . weight loss”可知,香蕉可以帮助人们减肥,也能降低人们患中风、糖尿病及癌症的风险,由此可得出这样的结论
41、:将香蕉列入日常饮食对人们的健康有益,故选A。7What is discussed in the last paragraph?AThe use of banana skins. BThe benefits of banana skins.CThe importance of banana skins. DThe ways of choosing organic bananas.答案:A段落大意题。根据最后一段的内容尤其是“. can be made into a tea or added to a dish”可知,本段主要讲的是香蕉皮的用途。故选A。8In which section of
42、a newspaper can we read this passage?AEducation. BHealth.CCulture. DScience.答案:B推理判断题。纵观全文可知,香蕉不仅有助于减肥,还能降低人们患中风、糖尿病及癌症的风险,而且香蕉皮也有用处。由此可知,本文最有可能出现在报纸的健康专栏。故选B。(2019北京高考)By the end of the century, if not sooner, the worlds oceans will be bluer and greener thanks to a warming climate, according to a n
43、ew study.At the heart of the phenomenon lie tiny marine microorganisms (海洋微生物) called phytoplankton. Because of the way light reflects off the organisms, these phytoplankton create colourful patterns at the ocean surface. Ocean colour varies from green to blue, depending on the type and concentratio
44、n of phytoplankton. Climate change will fuel the growth of phytoplankton in some areas, while reducing it in other spots, leading to changes in the oceans appearance.Phytoplankton live at the ocean surface, where they pull carbon dioxide (二氧化碳) into the ocean while giving off oxygen. When these orga
45、nisms die, they bury carbon in the deep ocean, an important process that helps to regulate the global climate. But phytoplankton are vulnerable to the oceans warming trend. Warming changes key characteristics of the ocean and can affect phytoplankton growth, since they need not only sunlight and car
46、bon dioxide to grow, but also nutrients.Stephanie Dutkiewicz, a scientist in MITs Center for Global Change Science, built a climate model that projects changes to the oceans throughout the century. In a world that warms up by 3, it found that multiple changes to the colour of the oceans would occur.
47、 The model projects that currently blue areas with little phytoplankton could become even bluer. But in some waters, such as those of the Arctic, a warming will make conditions riper for phytoplankton, and these areas will turn greener. “Not only are the quantities of phytoplankton in the ocean chan
48、ging,” she said, “but the type of phytoplankton is changing.”And why does that matter? Phytoplankton are the base of the food web. If certain kinds begin to disappear from the ocean, Dutkiewicz said, “it will change the type of fish that will be able to survive.” Those kinds of changes could affect
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-453647.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2022八年级数学上册 第12章 一次函数12.pptx
