“超级全能生”2021届高三全国卷地区1月联考丙卷(B) 英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- “超级全能生”2021届高三全国卷地区1月联考丙卷B 英语试题 WORD版含解析 超级 全能 2021 届高三 全国卷 地区 联考 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、“超级全能生”2021高考全国卷地区1月联考丙卷(B)英语注意事项:1.本试题卷共8页,满分15。分,考试时间120分钟。2.答题前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡的相应位置。3.全部答案在答题卡上完成,答在本试题卷上无效。4.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改 动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。5.考试结束后,将本试题卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听 完每段对话后,你都有
2、10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C.1 .What is probably the man?A. A doctor. B. A nurse. C. A druggist.2.How does the woman go to school?A. By car. B. On foot. C. By bike.3 When will the speakers see the exhibition?A. This Sunday. B. Next Monday. C.
3、 Next Saturday.4.How does the woman feel about the film?A. Scared. B. Moved. C. Disappointed.5.Which language course will the man probably choose?A. Chinese. B. Arabic. C. French.第二节(共15小题;每小题L5分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出 最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出 5秒钟的作答时间
4、。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6,7题。6.What is the probable relationship between the two speakers?A. Friends. B. Strangers. C. Couples.7 .Why did the man come to the cafe to eat?A. The woman invited him.B. His friends gave him the suggestion.C. His family loved the food there.听第7段材料,回答第8至10题。8.Who is the man?
5、A. Mr. Johnsons partner.B. Mr. Johnsons boss.C. Mr. Johnsons secretary.9 .When will the man go to London?A. On Monday. B. On Tuesday. C. On Wednesday.10.What will the woman do next?A. Send the new contract. B. Attend a meeting. C. Make an appointment.听第8段材料,回答第11至13题。11 .What does the woman think of
6、 math?A. Interesting. B. Boring. C. Difficult.12.What does the man suggest the woman do?A. Turn to the teacher for help.B. Borrow his physics note.C. Go to the biology lab.13.Where does this conversation probably take place?A. On the phone. B. At school. C. In the street.听第9段材料,回答第14至16题。14.What doe
7、s the woman mean by saying the transport is killing her?A. She cant use it. B. She cant stand it. C. She cant find it.15.Why does the woman call the man?A. To seek for help. B. To complain. C. To share her thoughts.16.What will the man do?A. Share his car with the woman.B. Find the woman another apa
8、rtment.C. Lend some money to the woman.听第10段材料,回答第17至20题。17.Why did the speaker have to leave South Korea?A. She had health problems. B. She lost her job. C. She had visa troubles.18.What did the speaker want to do on her arrival in Japan?A. Change currency. B. Withdraw some money. C, Have a meal.19
9、.Where are the young couple from?A. Belgium. B. South Korea. C. Britain.20 .What did the young couple do for the speaker?A. They showed her around the city.B. They paid for her airplane ticket.C. They invited her to spend the evening together.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、
10、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIf you really love Elvis, you wont want to miss our special Hound Dog Tour in August. Its a fun musical tour exploring the places that Elvis lived, worked, and played, and has become an Elvis Week tradition.But no matter what time of year, no visit to Memphis is complete without a
11、 tour of Elvis beloved home, Graceland. Since the recent remodeling and expansion of the Visitors Center, theres more to do and see than ever before!See exciting Elvis sites such as :Sun StudioThe Presleys Lauderdale Courts apartmentElvis high schoolThe Overton Park Shell, the theater where he perfo
12、rmed his first big show in 1954The original Lansky Bros, clothing storeThe former Memphian TheaterElvis Week Schedule :Sunday Aug. 11 1 :00 pmWednesday Aug. 14 1 :00 pmFriday Aug. 16 1 :00 pmThe following is included with the price of each ticket :Round-trip transportation to Graceland from downtown
13、 Memphis Graceland mansion audio tour and orientation film Full access to the Visitor Entertainment ComplexElvis Presley Automobile MuseumJoin us today for this unforgettable adventure into the world of Elvis! Please be aware that, due to exhibit construction and restoration, Graceland may close an
14、exhibit or attraction, remove or exchange handicraft works on display, or change operating hours without prior notice and without refund or compensation (补偿).1. What can be learned about Hound Dog Tour?A. It is now part of Elvis Week.B. It usually lasts about a month.C. It covers adventures in Grace
15、land.D. It attracts more attention than before.2. What can visitors do during Hound Dog Tour?A. Attend live theatre shows.B. Visit Elvis5 former primary school.C. Enjoy morning performances.D. Enter the Entertainment Complex.3. What should visitors keep in mind while visiting Graceland?A. They must
16、be aware of prior notices.B. They should follow the original timetable.C. They can have compensation for any loss.D. They may miss originally owned contents.【答案】1. A 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一次有趣的音乐旅行,探索猫王生活、工作和演奏的地方。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段“If you really love Elvis, you wont want to miss our spec
17、ial Hound Dog Tour in August. Its a fun musical tour exploring the places that Elvis lived, worked, and played, and has become an Elvis Week tradition.”(如果你真的爱猫王,你不会想错过我们八月特别的猎犬之旅。这是一次有趣的音乐旅行,探索猫王生活、工作和演奏的地方,并已成为猫王周的传统)可知,它现在是猫王周的一部分。故选A。【2题详解】细节理解题。根据文章中The following is included with the price of e
18、ach ticket部分的“Round-trip transportation to Graceland from downtown Memphis Graceland mansion audio tour and orientation film Full access to the Visitor Entertainment Complex”(从孟斐斯市中心到雅园的往返交通,雅园大厦音频游览和定位电影,完全进入游客娱乐中心)可知,游客可以进入娱乐中心。故选D。【3题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Please be aware that, due to exhibit construc
19、tion and restoration, Graceland may close an exhibit or attraction, remove or exchange handicraft works on display, or change operating hours without prior notice and without refund or compensation”(请注意,由于展览建设和修复的原因,雅园可能会关闭展览或景点,移走或交换展出的工艺品,或更改展览时间,恕不另行通知,也不提供退款或赔偿)可知,游客可能会错过原来拥有的内容。故选D。BIm an archi
20、tect. One of my services is helping clients move into new office space. Last year, a client was moving into a storefront. The space had formerly been occupied by a photography studio, which looked as if it had been abruptly abandoned.Piled against one wall was a huge pile of photos. I gazed at one p
21、hoto. A family, all dressed up, smiling. Theyd put on their best clothes, come here to the studio, sat for the photos. A moment in time captured (捕捉到) a moment of life. I stood there, picturing all those smiling faces packed into a dumpster (垃圾大铁桶). Two days later, after getting permission, my famil
22、y drove two minivans to the abandoned studio. We loaded armful after armful of photos into the vans.“Well have to put them in the basement. I wonder why the company just left them there, my wife Dawn said when we got home. It was said the company had gone broke and shut all its stores around the cou
23、ntry, I said.We pulled the photos into the basement. I looked up the company, a national chain. There were news stories about customers around the country losing their portraits (肖像),calling phone numbers that no longer worked. I imagined what it would feel like to lose a treasured family portrait.
24、I knew all about the power of small gestures to give someone a welcome shot of hope.The kids helped me sort the photos. We made a spreadsheet of names and whatever contact information we could find, sending a group text message inviting people to set up a time to collect them. People began arriving
25、at the house. But it was only a few people.“Try social media, said the kids.I posted a message to a community board on Facebook. The phone rang. And rang. E-mails poured in. Then the COVID-19 temporarily blocked our project. When lockdown eased, we restarted reuniting people with photos, returning m
26、ore than 60 of the 105 photos.4. Where did the author find some deserted photos?A. At his working place.B. At a friends home.C. At his former office.D. At a clients studio.5. What drove the author to take the photos home?A. His curiosity to study them.B. His eagerness to help the owners.C. The inten
27、tion to collect them for fun.D. The idea of selling them for money.6. What might have delayed some photos journeys back to their owners?A. The breakout of a disease.B. The poor mailing channel.C. The owners neglect.D. The authors hesitation.7. What would the author feel about the outcome of the even
28、t?A. Its disappointing.B. Its imaginable.C Its encouraging.D. Its interesting.【答案】4. A 5. B 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在工作的地点发现了一些废弃的全家福照片,最终经过努力将照片中的大部分归还给原主人的故事。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段“Last year, a client was moving into a storefront. The space had formerly been occupied by a photography studio,
29、which looked as if it had been abruptly abandoned.”(去年,一个客户搬进了一个店面。这个空间以前是一个摄影工作室,看起来好像突然被废弃了。)和文章第二段“Piled against one wall was a huge pile of photos.”(靠墙堆着一大堆照片。)可知,作者在自己的工作地点发现了一些废弃的照片。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文章第四段“I imagined what it would feel like to lose a treasured family portrait. I knew all about
30、 the power of small gestures to give someone a welcome shot of hope.”(我想象着失去一张珍贵的全家福是什么感觉。我知道小小的姿态能给人带来欢迎的希望。)可推知,对帮助主人的热情驱使作者把照片带回家。故选B。【6题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Then the COVID-19 temporarily blocked our project.”(然后新冠肺炎暂时阻止了我们的项目。)可知,疾病的爆发可能会推迟一些照片返回原主的行程。故选A。【7题详解】推理判断题。根据文章第四段“I imagined what it woul
31、d feel like to lose a treasured family portrait. I knew all about the power of small gestures to give someone a welcome shot of hope.”(我想象着失去一张珍贵的全家福是什么感觉。我知道小小的姿态能给人带来欢迎的希望。)和文章最后一段“When lockdown eased, we restarted reuniting people with photos, returning more than 60 of the 105 photos.”(当戒严放松后,我们重
32、新让人们与照片团聚,归还了105张照片中的60多张。)可推知,作者觉得这个事件的结果令人鼓舞。故选C。CWhite-crowned sparrows are tough birds, able to survive the hustle and bustle (喧闹) of many North American cities. But growing noise pollution has forced males to sing louder, less effective songs in order to be heard by opponents and fellows.Elizab
33、eth Derryberry, a behavioral ecologist, and her colleagues have studied white-crowned sparrows in and around San Francisco for more than 2 decades, comparing their songs with recordings made in the 1970s. As traffic levels increased, the lowest frequencies of the sparrows songs rose, so as not to be
34、 drowned out by the background noise of vehicles. But their top frequencies remained about the same, narrowing the total bandwidth (频宽) of their communication.Birds sing louder in noisy environments, and research has shown the resulting stress can speed aging and throw their metabolisms (新陈代谢) into
35、disorder. Noise can also keep them from hearing their own chicks or the warnings of fellow birds; it may even be driving down bird diversity in many cities.When the pandemic lockdown began in mid-March, a photo of the empty Golden Gate Bridge made Derryberry wonder how the sparrows were responding t
36、o the quieter conditions. She couldnt travel to California, but her colleague, Jenny Phillips, a behavioral ecologist in California, recorded the birds in San Francisco and the surrounding areas. Her recordings revealed that the sparrows were singing 30% softer, on average, than before the lockdown.
37、 Whats more, they were singing songs with bandwidths typical of birds recorded in the 1970s.The new finding is “good news from the point of view of the birds”, says Sue Anne Zollinger, a zoologist who studies birds at Manchester Metropolitan University. By showing the sparrows can adjust their songs
38、 to their environment, the study suggests species with more flexible behaviors can deal with aspects of changing environments.8. What is the second paragraph mainly about?A. A new study of sparrow species.B. Influence on birds from city traffic.C. Frequencies of sparrows songs.D. The difficulty of b
39、irds, communication.9. What does the underlined phrase “driving down” in Paragraph 3 probably mean?A. Losing completely.B. Decreasing noticeably.C. Promoting slowly.D. Controlling successfully.10. Why was the California under lockdown regarded as an ideal research site?A It provided a good comparing
40、 situation.B. It was a suitable place to watch birds.C. A famous zoologist happened to help out.D. Sparrows there were the most active then.11. What can be a suitable tide for the text?A. Silenced Big Cities Calling Back BirdsB. Tough Birds Fighting against City NoisesC. Birdsong Accidentally Retaki
41、ng Its Former GloryD. Changing Environments Destroying Bird Species【答案】8. B 9. B 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了鸟类在噪音污染中不得不提高鸣叫响度和同类沟通,这使得鸟类的叫声意外地回到了过去高亢的状态。【8题详解】主旨大意题。根据第二段中“As traffic levels increased, the lowest frequencies of the sparrows songs rose, so as not to be drowned out by the backgr
42、ound noise of vehicles.(随着交通量的增加,麻雀的最低频率也随之上升,以免被车辆的背景噪音淹没)”可知,第二段主要讲述了城市交通对鸟类的影响。故选B项。【9题详解】词句猜测题。根据第三段中“the resulting stress can speed aging and throw their metabolisms (新陈代谢) into disorder. Noise can also keep them from hearing their own chicks or the warnings of fellow birds(由此产生的压力会加速衰老,并使新陈代谢紊
43、乱。噪音还会使它们听不到自己的同类或其他鸟类的警告)”可推知,it may even be driving down bird diversity in many cities意为“它甚至可能会降低许多城市鸟类的多样性”。由此可知,划线词组与Decreasing noticeably意思接近。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Her recordings revealed that the sparrows were singing 30% softer, on average, than before the lockdown.(她的录音显示,麻雀的鸣叫声平均比封锁前低3
44、0)”可推知,把被封锁的加利福尼亚被视为理想的研究地点的原因是因为这里提供了一个很好地对比环境。故选A项。【11题详解】主旨大意题。根据倒数第二段中“Whats more, they were singing songs with bandwidths typical of birds recorded in the 1970s.(更重要的是,鸟类的叫声具有1970年代录制的鸟类特有的波段宽度)”并结合全文理解可知,这篇文章主要讲了在当代噪音污染的情况下鸟的叫声又回到了1970年时的样子,意在表明现在鸟类的叫声意外地回到了往日高亢的状态。故选C项。DRefrigerators, boilers
45、, and even lightbulbs continually give off heat into their surroundings. This waste heat“ could in theory-be turned into electricity.Scientists have known for nearly 200 years that certain materials can change heat to electricity, and are being explored for use in providing extra electricity. This j
46、ob is carried out by specialized thermoelectric (热 电的)materials that are fashioned into tiny devices the size of computer chips. When one side of a thermoelectric is hotter than the other, heat and electrons move from the hot to the cold side. Wiring multiple such chips together allows engineers to
47、generate a steady electric current.The key to changeover is finding materials that are good at conducting electrons, but not heat. Those that exist are expensive and work best when the hot and cold sides have a temperature difference of hundreds of degrees Celsius. For low-grade heat sources like re
48、frigerators, theyre all but useless.To overcome that problem, materials physicist Jun Zhou and colleagues at the Huazhong University of Science and Technology turned to thermocells. These devices use liquid instead of solid materials. Thermocells are good at transforming small temperature difference
49、s into electricity, but they typically produce only tiny currents. The thermocell generated five times more power for the same electrode area than previous versions. It also more than doubled the efficiency needed to make a practicable commercial device.“This shows you can improve the performance of
50、 these devices to a very respectable level, “ says Gang Chen, a mechanical engineer at the Massachusetts Institute of Technology who was not involved in the research. Whether that will be good enough to make the technology commercially successful remains to be seen, he adds. Low-grade waste heat is
51、everywhere. But it costs money to collect it. The next step for powering real-world devices is to add other inexpensive materials. When that happens, we may soon be able to power all sorts of small appliances (家电)with heat thats all around us.12. What might make the changeover of waste heat practica
52、l?A. The existing theory.B. The computer technology.C. Suitable and cheap materials.D. The amount of heat sources.13. What is the finding of Jun Zhous team about the thermocells?A. They are the most practicable devices.B. They need commercial promotion.C. They improve generating efficiency.D. They a
53、re the most cost-effective.14. What does the underlined word that” in the last paragraph refer to?A. Improvement of the new devices.B. Reduction of production cost.C. Commercialization of the technology.D. Increase of generation efficiency.15. In which section of a newspaper may this text appear?A.
54、Opinion.B. Life.C. Education.D. Science.【答案】12. C 13. C 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了电器产生的废热可以转化为电能,并介绍了面临的问题及其应用前景。【12题详解】细节理解题。根据第三段“The key to changeover is finding materials that are good at conducting electrons, but not heat. ”转变的关键是找到能传导电子而不导热的材料。根据最后一段中“Low-grade waste heat is everywhere.
55、But it costs money to collect it. The next step for powering real-world devices is to add other inexpensive materials.”(低级废热无处不在。但是收集它要花费很多钱。为现实世界中的设备供电的下一步是添加其他廉价的材料。)可知,合适且便宜的材料可能使废热的转换切实可行。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“The thermocell generated five times more power for the same electrode area than p
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-456877.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021-2022年新教材高中英语 综合测试卷(一)课件 北师大版必修第一册.pptx
