山东省临沂市2020届高三英语4月一模考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 临沂市 2020 届高三 英语 月一模 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省临沂市2020届高三英语4月一模考试试题(含解析)本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AAmster
2、dam Destination GuideAmsterdam is one of the most popular travel destinations in the world, famous for its beautiful canals, top art museums and cycling culture. Here are some key points for your trip to Amsterdam. Must-See AttractionsBegin with the Old Centre, which is full of traditional architect
3、ure, shopping centers, and coffee shops. Dont miss the Dam Square and the areas around Spui and Nieuwmarkt. Youll also want check out Amsterdams Museum Quarter in the South District, which is great for shopping at the Albert Cuyp Market and having a picnic in the Vondelpark. The top museums to visit
4、 are the Rijksmusuem, the Ann Frank House, and the Van Gogh Museum. If You Have TimeThe Canal Ring is a UNESCO World Heritage Site that was originally built to attract wealthy home owners and is a place for celebrity spotting and nightlife today. The P1antage area has most of the citys museums, incl
5、uding the Jewish Historical Museum, the Scheepvaart Museum, and the botanical gardens.TransportationAmsterdam Airport Schiphol is located about 15 kilometers southwest of city center. You can catch a train from Schiphol to Amsterdam Central Station which has many connecting routes. Parking is diffic
6、ult in the city center, so cycling is incredibly popular here, and its easy to find cheap bike rentals around town.Money Saving TipsUnless you really want to see the tulips blooming, avoid booking between mid-March and mid-May. This is when hotel and flight prices surge. Look for accommodations in A
7、msterdams South District, where rates are generally cheaper than in the city center. Buy train tickets at the machine instead of the counter to save a bit of money.1. Where can visitors have a picnic?A. The Old Centre.B. The Museum Quarter.C. The VondelparkD. The Plantage area.2. Why is cycling so p
8、opular in the city center?A. Its difficult to park cars there.B. It has too many connecting routes.C. Its too far from the airport.D. Its very cheap to purchase a bike.3. How can visitors save money according to the authors advice?A. Booking in Mid-April.B. Buying train tickets at the counter.C. Par
9、king in the city center.D. Booking hotel in the South District.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】这是一篇说明文。阿姆斯特丹是世界上最受欢迎的旅游目的地之一,以其美丽的运河、顶尖的艺术博物馆和自行车文化而闻名。本文主要介绍了去阿姆斯特丹旅行的一些攻略。【1题详解】细节理解题。根据第二段中having a picnic in the Vondelpark(在Vondelpark野餐)由此可知,游客可以在Vondelpark野餐。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第四段中Parking is difficult in the
10、 city center, so cycling is incredibly popular here, and its easy to find cheap bike rentals around town.可知市中心很难停车,所以自行车在这里非常受欢迎,而且在镇上很容易找到便宜的自行车租赁点。由此可知,自行车在市中心这么受欢迎是因为在那里停车很困难。故选A。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段Look for accommodations in Amsterdams South District, where rates are generally cheaper than in the
11、 city center.可知在阿姆斯特丹的南区寻找住宿,那里的房价通常比市中心便宜。由此可知,游客在South District预定酒店可以省钱。故选D。BFive years ago, Yellow-Purple tore a flexor tendon(屈肌腱), making it difficult to use her left leg. The little penguin was having a hard time walking and swimming. Yellow-Purple lives with a large group of African penguins
12、at Mystic Aquarium in Mystic, Connecticut. African penguins are an endangered species. They are beautiful, black and white birds that are about two feet tall when fully grown, and they are very popular with the Aquariums visitors. The staff at the Aquarium made a little support boot for Yellow-Purpl
13、e from plastic. This supported her left ankle and made it much easier for her to do all the things that penguins like to do. Yellow-Purple was getting along fine with her boot, but then Dr. Jen Flower, Chief Clinical Veterinarian at Mystic Aquarium, heard about 3 D printing technology. She decided t
14、o use it to help better the boot. Luckily, Mystic Aquariums Vice President of Education &Conservation, Kelly Marls, knew that Mystic Middle School had recently acquired a 3D Systems printer. Kelly reached out to the school and arranged a meeting. Sue Prince, Library Media Specialist at Mystic Middle
15、 School, and seven middle school students visited Yellow-Purple to learn what was needed, and then contacted the supplier of their 3 D printer, ACT Group. With ACT Groups help, the students learned how to scan Yellow-Purples existing foot cast, then use that data to create a more efficient boot with
16、 sculpting software. The final boot design was printed on a 3D printer using multiple materials, allowing the boot to be flexible enough for comfortable movement, yet hard enough to support the injured tendon. The students were thrilled when they saw Yellow-Purple walking almost back to normal. It w
17、as a great way to put science into practice. Celebrities like Ashton Kutcher shared Yellow-Purples story on Facebook, inspiring more than 1.5 million combined views.4. What can we learn about African penguins?A. They are very large in number.B. They are dangerous species.C. They are beautiful when y
18、oung.D. They are attractive to visitors.5. Who came up with the idea of an updated support boot?A. The ACT Group.B. Dr. Jen Flower.C. Kelly Matis.D. Sue Prince6. What preparation work was done before the students got the ACT Groups help?A. They reached school on time.B. They held a meeting to discus
19、s the problem.C. They paid a visit to Yellow-Purple.D. They contacted the ACT Group for supplies.7. What is the best title for this text?A. The development of 3D printingB. A penguin benefiting from high-techC. An effort to put science into practiceD. A software that can design【答案】4. D 5. B 6. C 7.
20、B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了人们利用3D打印技术给一只名为Yellow-Purple的企鹅打造靴子的事情,这只靴子是用来支撑Yellow-Purple走路的。【4题详解】细节理解题。根据第一段中They are beautiful, black and white birds that are about two feet tall when fully grown, and they are very popular with the Aquariums visitors.可知它们是美丽的黑白相间的鸟,成年后大约有两英尺高,非常受水族馆游客的欢迎。由此可知,非洲企鹅对游客有吸
21、引力。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段中Yellow-Purple was getting along fine with her boot, but then Dr. Jen Flower, Chief Clinical Veterinarian at Mystic Aquarium, heard about 3 D printing technology. She decided to use it to help better the boot.可知Yellow-Purple和她的靴子相处得很好,但是神秘水族馆的首席临床兽医Jen Flower博士听说了3d打印技术。她决定用它
22、来帮助改善靴子。由此可知,Jen Flower博士想出了更新靴子的想法。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第四段中Sue Prince, Library Media Specialist at Mystic Middle School, and seven middle school students visited Yellow-Purple to learn what was needed, and then contacted the supplier of their 3 D printer, ACT Group.可知神秘中学图书馆媒体专家Sue Prince和七名中学生拜访了Yel
23、low-Purple,了解了需要什么,然后联系了他们的3D打印机供应商ACT集团。由此可知,在学生得到ACT集团的帮助之前,他们拜访了Yellow-Purple。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中The students were thrilled when they saw Yellow-Purple walking almost back to normal. It was a great way to put science into practice.可知当看到Yellow-Purple几乎恢复正常行走时,学生们都很激动。这是一种将科学应用于实践的伟大方式。结合文章介绍了人
24、们利用3D打印技术给一只名为Yellow-Purple的企鹅打造靴子的事情,这只靴子是用来支撑Yellow-Purple走路的。故B选项“一只从高科技中获益的企鹅”符合文章标题,故选B。【点睛】标题确定题属深层理解题,它要求考生在通读全文的基础上,认真分析主人公的特定心态、文章大意及作者的写作意图。在此基础上,还应做到概括性、针对性、醒目性的有机结合。概括性原则:要求标题应在最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题要旨。从全局的角度归纳概括出文章的标题。要防止本末倒置,主次不分,以点代面,以偏概全。针对性原则:针对性原则是对标题外延的一种界定。即标题的外延既不能太大也不能太小,要
25、量体裁衣,大小适度。醒目性原则:标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。标题的好坏往往影响文章的可读性。读者往往从标题上决定文章的阅读取舍,故标题往往比较醒目,甚至比较离奇,目的是为了吸引读者的注意力,唤起读者对文章阅读的兴趣。如第四小题,根据最后一段中The students were thrilled when they saw Yellow-Purple walking almost back to normal. It was a great way to put science into practice.可知当看到Yellow-Purple几乎恢复正常行走时,学生们都很激动。这是
26、一种将科学应用于实践的伟大方式。结合文章介绍了人们利用3D打印技术给一只名为Yellow-Purple的企鹅打造靴子的事情,这只靴子是用来支撑Yellow-Purple走路的。故B选项“一只从高科技中获益的企鹅”符合文章标题,故选B。CWe spend a third of our adult lives working and another big part preparing for our careers. Historically, work was rarely seen as a source of meaning and purpose. During the vast maj
27、ority of our 300, 000-year human evolution(进化), work was in fact pretty simple. We worked to eat and avoid being eaten. Meaning and purpose came from somewhere else, like spirituality, art, religion, or science. The idea that we are meant to find meaning at work or to find work meaningful-is a rathe
28、r modern, if not postmodern, invention. Only one hundred years ago it would have been frequent to see a worker who returned from a typical workday at a factory complain to their folks that they didnt earn much or they were worn out and rare to see that they complain they didnt experience a sense of
29、purpose. Similarly, the idea that we ought to bring our “whole self” to work is a pretty novel and recent form of career advice. Its origins can be traced to William Kahn who invented the concept of employee engagement 30 years ago. His point was that employees differ in the degree to which they ide
30、ntify with their work role. Some see work as merely a job and clock in and out every day, without bringing their whole self to work. Work is just not a core aspect of their identity, and their concept of themselves is built on other social categories like mother, husband, American, Christian, captai
31、n of the local soccer team, etc.Others, however, have very low psychological distance with their work role, seeing it as essentially intertwined(交融的) with who they are. They dont just come to work, they are fully devoted to their careers and have a spiritual type of connection with their jobs. They
32、are, it seems, almost possessed by work and are the type of workaholics(工作狂) most companies long for.8. Why did we spend much of our adult lives working?A. To prepare for future careers.B. To find the water sources.C. To help us evolve.D. To make us survive.9. Why did the writer mention the worker a
33、 century, ago?A. To help us find meaning at work.B. To prove that the idea was modern.C. To show us the bad old days.D. To complain about the experience.10. Which of the following might William Kahn agree with?A. Employees have different understandings about their work role.B. Every employee must br
34、ing their whole self to work.C. To be devoted to work is a pretty novel idea.D. Workers core identity is built on art categories.11 What kind of employees do most companies favour?A. Those who see work as a job.B. Those who identify with their work role.C. Those who are fully devoted to their work.D
35、. Those who possess experience.【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】这是一篇议论文。成年后,我们有三分之一的时间在工作,还有很大一部分时间在为职业生涯做准备。工作是为了生存,而把“完整的自己”带到工作中去,这也是一种相当新颖的职业建议。文章还说明了不同的人对工作的看法。【8题详解】细节理解题。根据第一段中We worked to eat and avoid being eaten.可知我们工作是为了吃饭,避免被吃掉。由此可知,我们成年后大部分时间都在工作,是为了生存。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第二段中The idea that we
36、 are meant to find meaning at work or to find work meaningful-is a rather modern, if not postmodern, invention.可知我们注定要在工作中找到意义或找到有意义的工作,这种想法即使不是后现代的,也是相当现代的发明。接着后文作者提到了这个一个世纪前的工人,由此可推知,作者提到这个一个世纪前的工人,是为了证明这个想法是现代的。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第三段中His point was that employees differ in the degree to which they
37、 identify with their work role.可知他的观点是,员工对自己工作角色的认同程度各不相同。由此可知,A选项“员工对自己的工作角色有不同的理解”属于William Kahn的观点。故选A。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中They are, it seems, almost possessed by work and are the type of workaholics most companies long for.可知他们似乎几乎被工作迷住了,是大多数公司渴望的工作狂类型。由此可知,大多数公司喜欢全身心投入工作的员工。故选C。DWearing a heads
38、et to play a virtual-reality game is fun. As you move your head around, you can see the scene from different angles. Youre in a fake environment that seems so real. But the power of VR may go well beyond entertainment. It just might help people who suffer from long time of pain, a new study finds.“I
39、f VR can reduce some types of pain, it could become a new cure with fewer side effects than drugs,” says Sam Hughes, a psychologist at Imperial College London. “And it would be 1ess expensive.”Hughes group studies bone and muscle pain. One example is sciatica. Sciatica is a form of pain doctors call
40、 chronic pain, which is different from the hurt you feel when you hit your knee against a table or put your hand in very hot water. It is fairly long-1ived pain and may even spread from an initial site to other body parts. The researchers tested the pain-altering effect of virtual reality. Each volu
41、nteer accepted some form of temporary pain. The pain came from a special cream applied to the skin. The cream contained capsaicin. Its the chemical in hot peppers that burns your mouth. They then showed the volunteers a movie. Each volunteer would see the movie twice-once in 3D, while wearing a VR h
42、eadset, and once on a normal 2 D screen. The researchers randomly decided for each volunteer whether they watched the 2D or 3D version first. Using the 2D movie as the comparison allowed them to isolate the effect of VR. Watching the movie in VR reduced the pain in the skin area better than did view
43、ing the movie in 2D. VR helped them tolerate more pain in the area of the creamed skin. However, that pain reduction ended a few minutes after removing the VR headsets. The researchers wondered how well VR might reduce other types of pain.12. Whats one of the advantages of VR to reduce pain?A. Its m
44、uch safer.B. Its more convenient.C. Its much faster.D. Its more efficient.13. What does the underlined word “chronic” mean in Paragraph 3?A. suddenB. long-termC. 1ightD. sharp14. Why was the special cream used in the experiment?A. To find chemicals in hot peppers.B. To bring comfort to volunteers.C.
45、 To burns the volunteers mouth.D. To cause some temporary pain.15. How was the test carried out?A. By giving numbers.B. By using examples.C. By making a comparison.D. By presenting research findings.【答案】12. A 13. B 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。一项新的研究发现,VR可能会帮助那些长期遭受痛苦的人。因为VR能减少一些痛感,而且相对药物副作用少。并且对比实验证明
46、了VR能减少某些方面的疼痛。【12题详解】细节理解题。根据第二段中 “If VR can reduce some types of pain, it could become a new cure with fewer side effects than drugs,” says Sam Hughes, a psychologist at Imperial College London.可知伦敦帝国理工学院的心理学家Sam Hughes表示:“如果VR能够减轻某些类型的疼痛,它可能会成为一种比药物副作用更少的新疗法。”由此可知,VR减少疼痛的优点之一是更安全。故选A。【13题详解】词义猜测题。
47、根据后文It is fairly long-1ived pain and may even spread from an initial site to other body parts.可知疼痛持续的时间相当长,甚至可能从最初的部位扩散到身体的其他部位。由此可知,坐骨神经痛是一种被医生称为慢性疼痛的疼痛,故划线单词意思为“长期的”。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第四段中Each volunteer accepted some form of temporary pain. The pain came from a special cream applied to the skin.可
48、知每个志愿者都接受了某种形式的暂时疼痛。疼痛来自于涂在皮肤上的一种特殊的药膏。由此可知,在实验中使用特殊的药膏是为了造成暂时的疼痛。故选D。【15题详解】细节理解题。根据最后一段中Each volunteer would see the movie twice-once in 3D, while wearing a VR headset, and once on a normal 2 D screen. The researchers randomly decided for each volunteer whether they watched the 2D or 3D version fi
49、rst. Using the 2D movie as the comparison allowed them to isolate the effect of VR.可知每个志愿者会看两次电影一次是3D的,戴着VR头盔,另一次是普通的2d屏幕。研究人员随机决定每个志愿者先看2D还是3D版本。以2D电影作为对比,让他们分离出VR的效果。由此可知,测试是由观看3D和2D的志愿者进行对比完成的。故选C。【点睛】词义猜测题是高考阅读理解中常考题型之一,可以大致分为 定义猜词,可以根据定义信息和举例猜测词义。如文中常用refer to, be called或thats to say, such as等。
50、 逻辑猜词可以根据同义词、反义词、因果关系词等猜测词义,例如,similarly, the same as, but, however, while, on the other hand, since ,because等,所猜词与这些提示词前/后面部分的含义一样、相反或是前因后果。 语法猜词,可以根据构词法,再结合上下文进行猜词。 语境猜词,猜测词义离不开上下文的语境,通过上下文提供的情景和线索进行合理的分析,同时还要关注其所在的整段及整篇文章。 指代猜词即找出人称代词、指示代词、关系代词或关系副词等所指代的内容,做题时要注意指代词的位置,以便于判断,然后用所找的指代内容替换划线代词,核实其逻
51、辑、意义、位置等是否一致,最后比较所找部分与选项,确定意思最接近的选项。如第二小题,根据后文It is fairly long-1ived pain and may even spread from an initial site to other body parts.可知疼痛持续的时间相当长,甚至可能从最初的部位扩散到身体的其他部位。由此可知,坐骨神经痛是一种被医生称为慢性疼痛的疼痛,故划线单词意思为“长期的”。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Life in Death Valley
52、Death Valley is a huge place, extending more than 225 kilometers across the southern part of California into the neighboring state of Nevada. As beautiful as this place is, its name provides evidence of very real danger._16_It has nearly 1.4 million hectares of desert and mountains that reach more t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
