广东省惠州市2020届高三英语上学期第三次调研考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 惠州市 2020 届高三 英语 上学 第三次 调研 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省惠州市2020届高三英语上学期第三次调研考试试题(含解析)试卷共8页,卷面满分120分,折算成135分计入总分。考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试题卷、草稿纸和答题卡的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将答题卡上交。第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,
2、选出最佳选项。ADifferent countries have different tipping customs. When you travel, you need to know how to tip in the country that youre in; otherwise youll leave servers angry everywhere you go.Here are just a few guidelines to tipping around the world.BrazilThere will always be a standard 10% service ch
3、arge added to your bill, and you wont necessarily have to tip. If you do feel like being generous, an extra 5-10% will really make your server very happy. Just remember to do this as skillfully as possibleBrazilians dont make a big show of this.DubaiIn Dubai its a rule for restaurants to charge 10%
4、tip on all restaurant and bar bills. You can add a couple of dirhams(迪拉姆,货币单位)to this if you feel like it. Waiters are not paid very much in Dubai, so it is always very appreciated.GermanyGerman bars and restaurants will include the tip as part of what you owe, but thats not all you have to pay. It
5、is a custom to round the bill up after that, usually to the euro. This can be anywhere from 5-10%. When its time to settle up, you wont get a bill: your waiter tells you the total and then you tell them how much you want to pay, including your “tip”, and hand over the money.Czech RepublicWhile local
6、s in the Czech Republic dont leave tips, that doesnt mean youre off the hook.Foreign tourists are definitely expected to leave some kind of tip for serviceas long as youre in a high tourist traffic area, like Prague for instance. The standard tip is 10%.IndiaIf you like the service, go ahead and tip
7、 your server 5-10%. You have to adjust that amount though, based on how big the meal youre eating is. If the bill is for a small meal, and totals less than 300 rupees, tip the full 10%. If the bill is higher, tip towards the 5%.1. In which country do customers have to tip at least 10% for the servic
8、e?A. DubaiB. IndiaC. GermanyD. Czech Republic2. Which country has different tip cultures between citizens and foreigners?A. DubaiB. GermanyC. IndiaD. Czech Republic3. If your bill is 2000 rupees in India, it is proper for you to tip_ rupees.A. 10B. 80C. 120D. 200【答案】1. A 2. D 3. C【解析】分析】这是一篇说明文,作者介绍
9、了巴西、迪拜、德国、捷克和印度的餐饮小费文化。【1题详解】细节理解题。根据文中Dubai(迪拜)部分的介绍“In Dubai its a rule for restaurants to charge 10% tip on all restaurant and bar bills. You can add a couple of dirhams to this if you feel like it.”可知在迪拜,餐馆都会直接基于账单收取10%的小费,这已经成为一项规则,在此基础上可以自愿多给。另结合全文,其他国家都没有这种强制性的规矩,故选A。【2题详解】细节理解题。根据第五段第一、二句“Wh
10、ile locals in the Czech Republic dont leave tips, that doesnt mean youre off the hook. Foreign tourists are definitely expected to leave some kind of tip for service”可知捷克共和国的公民不给小费,但是外国人一定要给小费,在这个国家对于公民和外国游客的小费文化是不同的,故选D。【3题详解】推理判断题。结合最后一段的总体介绍,一顿饭是否为“大餐”决定了小费比例,并根据“If the bill is for a small meal,
11、and totals less than 300 rupees, tip the full 10%. If the bill is higher, tip towards the 5%.”推知如果消费账单超过300卢布,小费从10%逐步下降,最低至 5%,2000卢布的账单小费应该小于10%(200卢布)大于5%(100卢布),只有C项的120落在这个区间范围内,故选C。【点睛】完成阅读理解中的“细节理解”题型,应注意对干扰项的辄别和排除,例如本篇中的第1小题,如果没有仔细阅读文本,可能会因A项Dubai(迪拜)和D项Czech Republic(捷克)的对应段落中都含有“强制性小费标准为10
12、%”的表述而错选,但仔细阅读文章后发现,locals in the Czech Republic dont leave tips(捷克当地人是无须给小费的),强制性的小费只对游客有效,它和迪拜全体给小费的情况很不同,因而要及时排除干扰项D。BMy nephew came for a visit one hot, July weekend. I persuaded him to stay inside by joining him in a Nintendo game. After being mercilessly defeated by a more experienced player,
13、I suggested that we relax for a while. He slipped out of the room and I caught a few moments of peace and quiet.“Look, Alice,” he said enthusiastically as he ran over to the chair where I was recovering. “I found a kite. Could we go outside and fly it?”Glancing out of a nearby window, I noticed ther
14、e was not a breeze (微风). “Im sorry, Tripper,” I said, sad to see his disappointed eyes, but thankful for the short period of rest from more activities. “The wind is not blowing today. The kite wont fly.”The determined 10-year-old replied. “I think its windy enough. I can get it to fly,” he answered,
15、 as he hurried out through the back door. I peeked through the curtains to watch determination in action. Up and down the yard he ran, pulling the kite attached to a small length of string. The plastic kite, proudly displaying a picture of Batman, remained about shoulder level.He ran back and forth,
16、 as hard as his ten-year-old legs would carry him, looking back hopefully at the kite trailing behind. After about ten minutes of unsuccessful determination, he came back in.I asked, “How did it go?” “Fine,” he said, “I got it to fly some.” As he walked past me to return the kite to the closet shelf
17、, I heard him say under his breath, “I guess Ill have to wait for the wind.”At that moment I heard another voice speak to my heart. “Alice, sometimes you are just like that. You want to do it your way instead of waiting for the wind.” And the voice was right. We usually want to use our own efforts t
18、o accomplish what we want to do. We wait for the wind only after we have done all we can and have exhausted our own strength. We must learn how to rely on Him in the first place!4. The writer didnt fly the kite with his nephew because she _.A. was not so experienced in flying kitesB. wanted to get r
19、elaxedC. preferred to stay in peace and quietD. thought the weather was not suitable5. Which word can best describe Tripper?A. naughtyB. insistentC. sensitiveD. clever6. What can we infer from Paragraph 5?A. Tripper became hopeless.B. Tripper was easy to give up.C. Tripper didnt want to admit defeat
20、.D. Tripper was disappointed with the kite flying.7. What is the best title for the passage?A. Try Your BestB. Wait for the WindC. Fly a Kite in LifeD. Determine to Succeed【答案】4. D 5. B 6. C 7. B【解析】这是一篇记叙文,文章讲述了“我”10 岁的侄子在一个风平浪静的日子里执意要去放风筝, 但不管他如何跑来跑去,风筝依旧飞不起来;无奈,他只能决定等有了风再去放风筝。由此引发作者的感悟,我们人类往往会按照自
21、己的意愿行事,而不管有无“东风”,不管客观条件是否允许。【4题详解】细节理解题。根据文章第三段的第一句“Glancing out of a nearby window, I noticed there was not a breeze”和最后一句“The wind is not blowing today. The kite wont fly”,可知作者觉得当天没有风,风筝根本飞不起来,D选项正确。B、C均是干扰项,文中的确有提及作者想要放松(玩游戏被打败之后),享受宁静时光(外甥打玩游戏溜出去的那一瞬),均位于第一段,不是发生在外甥想放风筝之时(第三段),回答此题需要特别注意圈定答题区间,故
22、选D。【5题详解】推理判断题。本题要求判断外甥的性格特点,结合全文的情节,Tripper在玩游戏时赢了作者,接着找到了风筝,在没有风的情况下,不顾“我”的劝阻,还是坚持放风筝,无功而返之后仍不轻言放弃,最后还低声说一定要等到起风了出去放风筝,说明了Tripper是个做事坚持(insistent)的人,故选B。【6题详解】推理判断题。根据第五段中“我”问他风筝怎么样时,他的回答“I got it to fly some”可知,他并不承认自己被没有风的现实打败,并不愿意认输,C正确A、B错误;但同时他清楚风筝其实飞不起来,所以才说“I guess Ill have to wait for the
23、wind”,因此D中“with the kite flying.”有事实性错误,故选C。【7题详解】主旨大意题(最佳标题选择题)。综合全文,作者通过一个小故事,在最后一段提出自己的感想感悟,“You want to do it your way instead of waiting for the wind”,并进行了展开论述:不要一味盲目地只凭借自己的力量去完成我们想做的事情,不要出“盲力”,应该一开始就寻求我们所能利用的条件,学会“借东风”,而这个有利条件,文章中用wind一词来象征。综合以上的主旨,故选B。CChinese Culture Shown to the World with
24、LoveLi Ziqi, a short video blogger specializing in traditional Chinese cooking and handicrafts, has gained worldwide popularity.Li has about 20 million followers on Sina Weibo, Chinas equivalent to Twitter, plus 7 million followers on overseas social media networks. Many foreigners say they have got
25、 to know traditional Chinese food culture via her channel.It is the spirit of craftsmanship (技艺) behind her works that makes Lis video clips attractive. She strictly follows the authentic traditional steps and procedures in making traditional Chinese food and handicrafts, such as peach flower wine a
26、nd silk, and goes to great lengths to ensure her videos are accurate. Sometimes she spends several months producing one of her videos.Li has been inheriting (继承) traditional Chinese culture in a rather creative way. A closer look at her videos will show that they are never with any “analysis” that m
27、akes people feel bored. They just show audiences each and every detail of traditional Chinese culture so that the latter knows how Chinese live their beautiful and elegant lives. It is that universal appeal that makes her works so attractive. Thanks to Lis efforts, many intangible cultural heritages
28、 that only existed in memories and written records now appear before our eyes. Via her short videos, Li presents the image of a beautiful and friendly China.With the growth of the Chinese economy, people overseas are showing more interest in traditional Chinese culture. Li has shown how to satisfy t
29、hat interest in a good way, namely showing the best parts of traditional Chinese culture with her heart.To effectively present the beauty of Chinese culture to the world, we need more Li Ziqi.8. What can we learn about Li Ziqis video clips?A. They promote the sales of Chinese food and handicrafts.B.
30、 They attract a large number of foreigners to visit her online shop.C. They aim to introduce traditional Chinese food culture and handicrafts worldwide.D. They are based on her familys recipes of making traditional Chinese food.9. What could be inferred from Paragraph 3 and Paragraph 4?A. Analysis o
31、f Chinese culture in Lis videos makes people bored.B. Details and accuracy play significant roles in the success of Lis videos.C. Li makes sure all of her video clips are short enough to be downloaded.D. Cultural heritages usually exist in memories and written accounts.10. What does the underlined w
32、ord “intangible” in Paragraph 4 mean?A. nonphysicalB. inaccessibleC. invaluableD. unnoticeable11. What is the authors purpose in writing the passage?A. To provide guidance on cooking and making handicrafts.B. To suggest a way of attracting more followers on Sina Weibo.C. To give an example of how to
33、 gain worldwide popularity as a a short video blogger.D. To encourage more people to make efforts to bring Chinese culture to the world.【答案】8. C 9. B 10. A 11. D【解析】这是一篇说明文,文章主要介绍了以拍摄古风美食短视频出名的李子柒如何把中国人传统而本真的生活方式呈现出来,让现代都市人找到一种心灵的归属感,也让世界理解了一种生活中的中国文化,李子柒将中国文化以一种创新的方式引向世界。【8题详解】细节理解题。根据第一段主题句“Li Ziq
34、i, a short video blogger specializing in traditional Chinese cooking and handicrafts, has gained worldwide popularity.”以及第二段“Many foreigners say they have got to know traditional Chinese food culture via her channel”可知,专注于中国传统烹饪和手工艺品的短视频博客作者李子柒在全球范围内广受欢迎,外国友人通过她的频道了解了中国传统饮食文化,李子柒的视频旨在将中国文化引向世界,故选C。【
35、9题详解】推理判断题。根据第三段第二句“She strictly follows the authentic traditional steps and procedures, and goes to great lengths to ensure her videos are accurate.”以及第四段第三句“They just show audiences each and every detail of traditional Chinese culture so that the latter knows how Chinese live their beautiful and e
36、legant lives.”可知,在制作中国传统食品和手工艺品时,李子柒严格遵循地道的传统步骤和程序,并竭尽全力确保视频的准确性。她的视频向观众展示传统中国文化的每一个细节,以便让观众了解中国人的日常生活。因此,准确度和细节是李子柒的视频如此受欢迎的主要原因,故选 B。【10题详解】词义猜测题。根据划线词后的修饰语“that only existed in memories and written records now appear before our eyes.”可知,在李子柒的努力下,许多仅存在于记忆和书面记录中的文化遗产现在出现在我们眼前,而文化遗产显然有别于物质遗产。结合文中出现的
37、cultural heritages词组及本文的语境,可知划线词意思是“非物质的、无形的、触摸不到的”,B.难以接近的;C.非常贵重的;D.不明显的均不符语境,故选A。【11题详解】推理判断题。本题要求推理分析作者的写作意图,根据第五段第二句“Li has shown how to satisfy that interest in a good way, namely showing the best parts of traditional Chinese culture with her heart.”以及全文最后一段“To effectively present the beauty o
38、f Chinese culture to the world, we need more Li Ziqi.”可知,本文主要介绍了以拍摄古风美食短视频出名的李子柒如何把中国人传统而本真的生活方式呈现出来,向世界打开美丽中国的一扇窗口,让世界理解了一种生活着的中国文化。作者希望未来有更多像李子柒这样的人物向世界展示和推广中国传统文化,故选 D。DWhen students got their textbooks at the beginning of the year at San Mateo High School, they also received the Yondr pouch Youd
39、r (口袋), a locking device for their phones. The phone slides into it and gets locked through a magnetic (磁力的) device. Its not unlocked again until the final bell rings. The procedure will repeat every day for the rest of the school year.Adam Gelb, the vice-president, ran a pilot project last year wit
40、h 20 students and decided to do a school-wide, bell to bell program for this school year. The Yondr pouch is a start-up in San Francisco with a mission to create phone-free spaces, something that is the very thought with Gelb.“I really think its about being present and engaging in the adult thats tr
41、ying to teach you, and your peers that might be in your small group. Thats part of the main philosophy that were trying to spread,” he said.Brad Friedman, another teacher at the school, said he was becoming concerned with overuse of phones at school. He said he often saw students completely lost on
42、their phones, some not socializing at all with other students.This week, hes already seeing the difference. “Everyone else was socializing and eating lunch together. Thats what I wasnt seeing enough of when phone usage is at its worst,” he said.A senior at San Mateo High School Djelani Phillips-Diop
43、 said he definitely panicked at first when he heard he had to lock his phone. “I panicked, I guess. Last year when we had phones, I was using it every day,” he said.In case of emergency, every classroom has the unlocking device. Teachers still have access to their own cellphones and desk phones. “We
44、ve gotten all 1,700 students unlocked with a matter of minutes,” said Gelb.We spoke to four students who, despite their initial panic, agreed that a phone-free school experience has its benefits.12. What can we learn about the Yondr pouch from paragraph 1?A. It is a device to lock phones.B. It is a
45、bell to unlock phones.C. It is a device to be used for a year.D. It is a phone intended for students.13. The Youdr pouch is used more in Gelbs school to _.A. create space to use phones freelyB. help the students to be more outgoingC. encourage more mutual communication among studentsD. help the stud
46、ents to realize the harm of overuse of phones14. What is Friedmans attitude to the use of the Yondr pouch ?A. Concerned.B. Favorable.C. Disapproving.D. Doubtful.15 What can be learned from the passage?A. The students were willing to have their phones locked at first.B. The phone will get unlocked au
47、tomatically when there is an emergencyC Students prefer eating lunch together with their phones in hand.D. Some students came to realize the benefits of the phone-free program.【答案】12. A 13. C 14. B 15. D【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了美国加州的San Mateo High School(圣马特奥市中学)在新学期发放课本的同时也发给学生一个用来锁手机的袋子the Yondr pouch,以此
48、来限制学生在校过度使用手机,逐渐把学生的注意力从一块手机屏幕转移到更有意义的校园活动和社交上来。【12题详解】细节理解题。根据第一段“they also received the Yondr pouch, a locking device for their phones.”可知the Yondr pouch是一个用来锁手机的设备,故选A。【13题详解】细节理解题。根据第三段引用副校长(这项创新举措的设计者之一)的原话“I really think its about being present and engaging in the adult thats trying to teach y
49、ou, and your peers that might be in your small group. Thats part of the main philosophy that were trying to spread”可知,在学校推广the Yondr pouch的目的是让学生不使用手机,专注于参与老师或小组的活动;第五段也提到,没有手机在手,学生们能相互交流,共进午餐,大家愿意参与校园社交了,情况发生了很大的变化,故选C。【14题详解】推理判断题。本题要求判断这位同学对校方这项做法的态度,根据第四、五段可知Brad Friedman看到了使用the Yondr pouch前后学生
50、的变化很多人从沉溺于手机到积极参与社交,校内氛围好了很多,由此推断出他是满意这种变化的,而四个选项中只有favorable(赞成的、赞许的)符合这种“褒”的态度,故选B。【15题详解】推理判断题。根据倒数第三段“We spoke to four students who, despite their initial panic, agreed that a phone-free school experience has its benefits.”可推知有一部分学生从最初的恐慌、抵触逐渐转变,最终意识到“无手机校园”的好处,D项中came to realize the benefits很好地
51、表达出了学生态度有前后变化,且内容契合原文,故选D。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Competition is a common phenomenon in our social life. _16_ There is constant competition for academic degrees, jobs, customers, money and so forth. In a sense, competition is one of the motive forces to the deve
52、lopment of society._17_ Therefore, the only way to survive is to be competitive. Growing in a competitive environment is important for a child because future adult life is difficult. Finding a good job, for example, is an extremely competitive activity.Today, most people obtain knowledge through var
53、ious ways and a large number of people get good education. _18_The quality of people is rapidly increasing. Competition is more violent than what we thought it should be. The potentially successful job applicant has to be prepared in stronger position by gaining more qualifications and experience. I
54、n the sports contests, the strongest will come out as winners. In the business world, to beat your competitors, you must be better than the other employees. _19_Though the only way our world rewards people is to give honor to the winners, not to the losers, by attempting to compete at different acti
55、vities, we can still learn to win and lose, gain experience and know our strengths and weaknesses. Competition prepares us for the tough things in life.Whether in games, in study or in business alike, the aim is to win the game, the degree, the trophy, and the contract. _20_A. Otherwise, you will be
56、 defeated.B. Modern society demands high-quality talents.C. Learning to be competitive is clearly the best preparation for life.D. There are also many people who have higher degrees in their special fields.E. Children have to learn to be competitive in order to adapt to modern society.F. In the natu
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
浙江省温州市十五校联合体2017_2018学年高二通用技术下学期期末联考试题PDF无答案.pdf
