广东省普宁市2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省普宁市2020-2021学年高二下学期期末考试英语试题 WORD版含解析 广东省 普宁市 2020 2021 学年 高二下 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、揭阳市2020-2021学年度高中二年级教学质量测试英语本试卷共10页,满分120分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的市县/区、学校、班级、姓名、考场号、座位号和考生号填写在答题卡上。将条形码横贴在每张答题卡右上角“条形码粘贴处”。2.作答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔在答题卡上将对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先画掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答无效。4.考生必
2、须保证答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ANon-Credit CoursesThe Pre-College Program offers non-credit courses. Students will experience college-level courses given by some of our colleges leading experts and will receive written feedback
3、 (反馈) on their work at the end of the course. Pre-College students will also receive a grade of Satisfactory/Unsatisfactory and a certificate of completion at the conclusion of the program.All non-credit courses meet from 9:00 a. m.-11:30 a. m. daily and may have additional requirements in the after
4、noons or evenings.COURSE: Case Studies in NeuroscienceJune 11 July 2Leah RoeschUsing student-centered, active-learning methods and real-world examples, this course is designed to provide a fuller understanding of how the human brain works.COURSE: Psychology of CreativityJune 15June 28Marshall DukeWh
5、y are certain people so creative? Is it genetic (遗传的), or a result of childhood experience? Are they different from everyone else? This popular psychology course highlights the different theories of creativity.COURSE: Creative StorytellingJune 21 July 3Edith FreniThis college-level course in creativ
6、e storytelling functions as an introduction to a variety of storytelling techniques that appear in different forms of creative writing, such as short fiction and playwriting.COURSE: Sports EconomicsJuly 19 August 1Christina DePasqualeIn this course we will analyze many interesting aspects of the spo
7、rts industry: sports leagues, ticket pricing, salary negotiations, discrimination, and NCAA policies to name a few.1. Who is the text intended for?A. The general public.B. College freshmen.C. Educational experts.D. High school students.2. Which course can you take if you are free only in June?A. Spo
8、rts Economics.B. Creative Storytelling.C. Psychology of Creativity.D. Case Studies in Neuroscience.3. Whose course should you choose if you are interested in creative writing?A. Leah Roeschs.B. Edith Frenis.C. Marshall Dukes.D. Christina DePasquales.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【分析】本文是一则应用文。文章介绍了大学预科项目所提供非
9、学分课程。【1题详解】推理判断题。根据第一段中的“Students will experience college-level courses given by some of our colleges leading experts and will receive written feedback (反馈) on their work at the end of the course. Pre-college students will also receive a grade of Satisfactory/Unsatisfactory and a certificate of comp
10、letion at the conclusion of the program.(学生将体验学院顶尖专家开设的大学水平课程,并在课程结束时收到有关工作的书面反馈。大学预科生也将获得满意/不满意的成绩,并在课程结束时获得结业证书)”可推知,这篇文章是写给大学预科生的,即高中生。故选D。【2题详解】细节理解题。根据COURSE: Psychology of Creativity中的“June 15 June 18(6月15日- 6月18日)”及其他课程时间的安排可知,如果你只有在六月有空闲时间,你可以选择Psychology of Creativity。故选C。【3题详解】细节理解题。根据COUR
11、SE: Creative Storytelling中的“This college-level course in creative storytelling functions as an introduction to a variety of storytelling techniques that appear in different forms of creative writing, such as short fiction and playwriting.(这门大学水平的创造性故事课程介绍了各种不同形式的创造性写作中出现的故事技巧,如短篇小说和戏剧写作)”可知,如果你对创意写作
12、感兴趣,你应该选择Creative Storytelling,该课程的授课人是Edith Freni。故选B。BFriends always ask why I, a middle-aged woman with no athletic talent, travel to perilous places the jungles of Thailand or Borneo, for example, where the water is often unsafe and the food risky; places with infectious diseases, poisonous snak
13、es and the wildest animals; some places where the locals are just a few generations past headhunting.I never know how to answer. My travel decisions assumed a new gravity nine years ago after I suffered a stroke. To prevent another stroke, my doctors told me, Id have to take dangerously high levels
14、of blood thinner (血液稀释剂) for the rest of my life and any travel would be risky.I had to think about what was important to me: family, of course, and friends. But then what? No matter how many times I thought about it, no bucket list was complete without travel. Then I had to decide how I might manag
15、e the risk. I had to decide how lucky I felt.My return to travel after my stroke came in baby steps. The first real test of my travel courage came nine months after my stroke when I joined my husband, Jack, on a business trip to China. After wed toured the remains of a Tang dynasty temple on a high
16、mountain, Jack wanted to ride down on a toboggan (长雪橇).Before the stroke it wouldve seemed like fun. But now? I hesitated. My mental klaxon (高音喇叭) screamed warnings about the consequences of a cut, a fall, and a crash. Then, gaining confidence from who knows where, I lowered myself carefully into th
17、e toboggan, which marked my adventure travel comeback.In the years since then, Ive traveled about twenty-five percent of the time. Through it all, my lucks held out no deadly falls, no car accidents or serious infections. For me, adventure travel is a risk worth taking. Travel broadens my world and
18、keeps me connected to nature. Whats more, saying “yes” to travel keeps me connected to myself.4. What does the underlined word “perilous” in Paragraph 1 probably mean?A. Unique.B. Dangerous.C. Historical.D. Famous.5. What did the doctors advise the author to do?A. Do proper exercise.B. Enjoy the res
19、t of her life.C. Keep away from traveling.D. Spend more time with her family.6. Why did the author mention her travel to China?A. It was her last adventure.B. She recovered her courage through it.C. She liked the beautiful scenery in China.D. It was the most dangerous experience in her life.7. What
20、is the best title for the text?A. A business trip to ChinaB. Unique travel experiencesC. Why I still travel to the wildD. How I overcame the fear of disease【答案】4. B 5. C 6. B 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述的是去中国的一次旅行。【4题详解】词义猜测题。根据第一段中the jungles of Thailand or Borneo, for example, where the water is ofte
21、n unsafe and the food risky; places with infectious diseases, poisonous snakes and the wildest animals; some places where the locals are just a few generations past headhunting.“例如,泰国或婆罗洲的丛林,那里的水往往不安全,食物也很危险;有传染病、毒蛇和野生动物的场所;有些地方的本地人刚刚过了猎头的时代。”可推知划线词的意思是“危险的”。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第二段中To prevent another
22、stroke, my doctors told me, Id have to take dangerously high levels of blood thinner (血液稀释剂) for the rest of my life and any travel would be risky.“我的医生告诉我,为了防止再次中风,我的余生都必须服用高剂量的危险血液稀释剂,任何旅行都是有风险的。”可知,医生建议作者远离旅行。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段中The first real test of my travel courage came nine months after my
23、 stroke when I joined my husband, Jack, on a business trip to China.“中风九个月后,我和丈夫杰克一起去中国出差,这是对我旅行勇气的第一次真正考验。”可知,作者之所以提到她的中国之行是因为她通过这件事恢复了勇气。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中For me, adventure travel is a risk worth taking. Travel broadens my world and keeps me connected to nature. Whats more, saying “yes” to tr
24、avel keeps me connected to myself.“对我来说,冒险旅行是值得冒险的。旅行开阔了我的世界,使我与大自然保持联系。更重要的是,对旅行说“是”让我和自己保持联系。”可知,本文讲述的是去中国的一次旅行。故选C。CMany of us think, wrongly, that the moon doesnt change. For example, the Tang Dynasty poet Zhang Ruoxu once wrote that “Generations have come and passed away; from year to year the
25、moons look alike, old and new.”However, a new study published in the journal Nature Geoscience shows that the moon is in fact slowly shrinking over time. For the study, a group of US scientists examined and analyzed thousands of photographs taken by the NASA orbiter Lunar Reconnaissance Orbiter Came
26、ra. They found that there were lots of faults on the surface of the moon. These faults were formed by recent movement on the moon.According to NASA, the moon is made up of pieces of rocks with a hot core. The moon continued to expand as it was born. But in this process, it released energy and cooled
27、 down. Then it began to shrink, like a grape shrinking into a raisin. Over the past several hundred million years, it has become46 meters skinnier. But due to its hard and rocky crust, the moons surface continues to push up. Some of these quakes can be fairly strong around five on the Richter scale,
28、” said Thomas Watters, a senior scientist at the Smithsonian Institutions National Air and Space Museum in the US.But does that mean the moon is a dangerous place that human shouldnt try to explore and live on in the future? “Maybe not,” reported The Telegraph. “This isnt anything to worry about. Th
29、e moon may be shrinking, but not by much. Its not going anywhere,” Watters comforted us.The new discovery proves that the idea that the moon is a dead, boring place is wrong. “We have been to the moon and weve done some great science, but there is still a lot we dont know. The moon is shrinking-we d
30、idnt really realize that until recently. Its a much more active and interesting place than we thought and we should explore that,” NASA scientist Nathan Williams said.8. Why does the writer quote Zhang Ruoxus poem?A. To praise the beauty of the moon.B. To show peoples long-standing idea of the moon
31、size.C. To arouse peoples interest in the topic.D. To get readers familiar with the poem.9. Which point of view about the moon may the writer agree with?A. It is becoming slightly smaller.B. It stays the same as before.C. It is getting safer and safer.D. It may disappear one day.10. What can we lear
32、n about the moon from Paragraph 3?A. It has become 46 meters fatter due to expanding.B. It has changed from a grape into a raisin in recent years.C. It quakes even at seven on the Richter scale.D. It has a hot core and releases energy when expanding.11. What does Nathan Williams think of the moon?A.
33、 It is a dead and boring place.B. It has lots of faults on the surface.C. It is worth exploring more.D. It isnt a place where we can live.【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。月球并非如唐代诗人张若虚在诗中描绘的那样是亘古不变的。一项最新的科学研究表明,月球正在随着时间慢慢地缩小。此外,这项研究还表明月球还有许多我们不了解的东西,它是一个比我们认为的更活跃、更有意思的地方,我们应该探索它。【8题详解】推理判断题。作
34、者在第一段内引用了张若虚的诗句“Generations have come and passed away; From year to year the moons look alike, old and new.(人生代代无穷已,江月年年只相似)”。根据语篇结构,段落内的举例一定是服务于段落中心意思的。根据第一段首句“Many of us think, wrongly, that the moon doesnt change.(我们很多人都认为,月亮是不变的)”可知,这个诗句就是用来证明人们对于月亮的大小的长久以来的观点。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“However, a n
35、ew study. shows that the moon is in fact slowly shrinking over time(然而,一项新的发表在自然地球科学上的研究表明,月球实际上正在随着时间慢慢地缩小)”以及第二段内对于月亮上断层的解释可知,作者引用这些研究发现,证明月亮正在慢慢变小,说明作者也认为月球正在变小。故选A。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“According to NASA, the moon is made up of pieces of rocks with a hot core. The moon continued to expand as it wa
36、s born. But in this process, it released energy(美国宇航局认为,月亮由带有一个热核的岩石块组成,当它形成时月球在持续膨胀,在这个过程中它会释放能量)”可知,月球有一个热核并且膨胀时释放能量。故选D。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中“Its a much more active and interesting place than we thought and we should explore that(它是一个比我们想象的更加活跃和有趣的地方,我们应该探索它)”可知,Nathan Williams认为月球是有价值的,值得探索。故选C。D
37、If you have some free time to socialize, do you prefer to spend it with your best friend or partner, or with a larger group of people?A new study investigated what group size people actually look for and encounter in everyday life. The scientists asked more than 4, 000 people from the U. S. and the
38、Netherlands to report the size of their social groups for a wide variety of activities. For eight different activities (going to a bar, chatting at work, chatting off work, having dinner, going on a holiday, going to a movie theatre, working on a project, playing sports), people reported a group siz
39、e of two more often than they reported larger group sizes. Interestingly, for about half of these activities, women reported a group size of two significantly more often than men did, suggesting that women prefer a social group size of two even more than men do. The researchers also used a research
40、technique called realtime experiencesampling in the second part of the study. 274 volunteers were asked seven times a day to report the last social situation they had experienced. The results were clear. Two was the most common group size with 52. 6 percent. Thus, this part of the study also suggest
41、ed that two is the most common group size in social interactions.So why do people prefer spending their time with one other person compared to spending their time with larger groups? Researchers explained that in general, social interactions with just one other person allow for more control of the s
42、ituation, especially when it comes to reciprocity ( 互助). When we interact with just one other person, ones choices directly affect the other person and only that person. Thus, it is easy to distinguish whether there is mutual cooperation (for example, both people take turns paying for dinner) or whe
43、ther someone acts selfishly (for example, one person never pays the bill). In larger groups, the situation gets much more complicated.12. What is the new study mainly about?A. What social group size people prefer.B. Whom people like to spend time with.C. Which activities people choose to kill time.D
44、. How people make friends in social activities.13. Why did researchers ask the volunteers seven times a day?A. To collect the latest data.B. To make their activities last longer.C. To know the variety of their activities.D. To prove the result of the former study.14. What drives many people to inter
45、act with only one other person?A. The closer relationship.B. The limited choices.C. The sense of control.D. The selfish intention.15. In which section of a website can you read this text?A. Advanced technology.B. Social psychology.C. Entertainment.D. Health.【答案】12. A 13. A 14. C 15. B【解析】【分析】本文是一篇说明
46、文。主要介绍了一个新的关于人们更喜欢的人际交往规模的研究。【12题详解】细节理解题。根据第二段第一句“A new study investigated what group size people actually look for and encounter in everyday life.(“一项新的研究调查了人们在日常生活中真正寻找和遇到的群体规模。”可知这项新的研究主要是关于人们喜欢什么样的社会群体规模。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第三段“The researchers also used a research technique called realtime expe
47、riencesampling in the second part of the study. (在研究的第二部分,研究人员还使用了一种叫做实时体验抽样的研究技术。)”中的实时体验抽样研究技术可推知,研究人员每天问志愿者七次是为了收集最新的数据,故选A项。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“Researchers explained that in general, social interactions with just one other person allow for more control of the situation, especially when it comes
48、 to reciprocity ( 互助). )(研究人员解释说,通常情况下,只与一个人进行社交互动可以更好地控制局面,尤其是在互助方面。)”可推知,控制感促使许多人只想与另一个人交流。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据第二段第一句“A new study investigated what group size people actually look for and encounter in everyday life.(“一项新的研究调查了人们在日常生活中真正寻找和遇到的群体规模。”结合全文内容可知,本文主要介绍了人们在人际交往中对交际规模的偏好及其背后的心理原因,由此可推知,本文
49、可能出现于社会心理学版块,故选B项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The World Water Day has been celebrated annually on 22 March since1992. Each year has a different theme, looking at things like the role of clean water in the world of work, ways to stop wasting water, finding ways
50、to supply water to underprivileged groups and so on._16_But it is also vital for sanitation(卫生). It is estimated that more than 700 children under the age of seven die every day from illnesses linked to unsafe water and poor sanitation. The right to water and sanitation was recognized as a human rig
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-459509.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021年新高考外研版英语大一轮复习课件:课时作业36MODULE 6 WAR AND PEACE .ppt
