河北省秦皇岛第一中学2020_2021学年高一英语上学期期末试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 秦皇岛 第一 中学 2020 _2021 学年 英语 学期 期末 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省秦皇岛第一中学2020-2021学年高一英语上学期期末试题(含解析)说明:1. 考试时间120分钟,满分150分。2. 卷答案用2B铅笔涂在答题卡上,卷用黑钢笔或黑色签字笔答在答题纸上。3. 答题纸填涂本次考试的考号,不要误填学号。卷I(选择题 共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读
2、一遍。1. What will the man buy?A. Meat. B. Bread. C. Vegetables.2. Where will the speakers meet?A. In a park. B. In a gym. C. In a coffee shop.3. What are the speakers talking about?A. Who to boil the eggs.B. How to cook the eggs.C. What to cook for breakfast.4. When were the speakers planning to have
3、dinner together?A. At 7:00 tonight. B. At 8:00 tomorrow. C. At 9:00 tomorrow.5. What is the relationship between the speakers?A. Family members. B. Friends. C. Neighbors.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答
4、时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. When did the man start wearing glasses?A. At six years old. B. At seven years old. C. At ten years old.7. How did the man end up with bad eyesight?A. He got it from his mother.B. He watched too much TV.C. He had bad reading habits.听下面一段对话,回答第8至10题。8. What kind of
5、 restaurant are the speakers talking about?A. A restaurant with robot waiters.B. A restaurant without human staff.C. A restaurant with only one human staff member.9. Who opened the restaurant?A. A famous chef.B. Several programmers.C. Some university students.10. What do some customers complain abou
6、t the restaurant?A. The number of dishes available.B. The quality of the ingredients.C. The speed of the service.听下面一段对话,回答第11至13题。11. What are the speakers mainly talking about?A. Chinese culture.B. The womans trip of this summer.C. Some places of interest in Beijing.12. Which city will the woman s
7、urely visit besides Beijing?A. Shanghai. B. Xian. C. Chengdu.13. Where will the woman be staying in Beijing?A. In a dormitory.B. In a rented apartment.C. In a local familys house.听下面一段对话,回答第14至17题。14. When did the woman begin to feel bad?A. Yesterday afternoon.B. At midnight last night.C. This morni
8、ng.15. Whats wrong with the woman?A. She has a low fever.B. She has a backache.C. She has caught a bad cold.16. Why does the woman want to go home?A. To study for a test. B. To eat something. C. To get her phone.17. What does the man suggest the woman do?A. Take some medicine as soon as possible.B.
9、Read her books in the hospital.C. Ask her brother for help.听下面一段独白,回答第18至20题。18. What do we know about Seville?A. Its famous for its cafes.B. Its full of old buildings.C. Its the biggest city in Spain.19. Why is the Cathedral the most amazing?A. You can get lost in it.B. You can sit in it for hours.
10、C. You can see the whole city from it.20. What are the professional dancers wearing?A. Red flowers in their hair.B. Big dancing shoes.C. Short skirts.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ANew York Walking TourStatue of Liberty and Ellis Island Walking TourS
11、tart this exciting guided 4-hour tour by getting early Reserve Line Access boarding on the ferry to Liberty Island. Once there, go inside the base of the statue and head to the observation decks for an awesome view of New York City and its surroundings. Then come back on the ferry to Ellis Island to
12、 learn about the history of immigration to America that took place here between 1892 and 1954.Central Park Walking TourWalk through Central Parks most picturesque highlights on a 2-hour tour with a professional photographer. Remember your New York City adventure with unforgettable images of you with
13、 family or friends as you circle the towers at Belvedere Castle, walk through paths with flowers in the Conservatory Garden, or feed the swans by the Loeb Boathouse.New York City Architecture Walking TourLearn about the history of the buildings that define the New York City skyline on a 3-hour walki
14、ng architecture tour. Walk down the famous 42nd Street corridor with a longtime New York resident and architectural expert, stopping along the way to learn about Midtown Manhattans most iconic structures like the Chrysler Building, Ford Foundation, Grand Central Station and the New York Public Libra
15、ry.Greenwich Village Walking TourGreenwich Village is one of New York Citys most beautiful and famous neighborhoods. Take a guided 3-hour walking tour of this legendary Lower Manhattan space. Hear about the famous artists who once lived here, from Edgar Allan Poe to Bob Dylan, Jimi Hendrix and count
16、less others. Walk the winding streets and visit popular Washington Square Park, reliving more than 200 years of history.1. Why do tourists visit Ellis Island?A. To know about American immigration history.B. To explore the surroundings of the island.C. To get a whole view of New York City.D. To obser
17、ve Statue of Liberty closely.2. Which tour takes the shortest time?A. Central Park Walking Tour.B. Greenwich Village Walking Tour.C. New York City Architecture Walking Tour.D. Statue of Liberty and Ellis Island Walking Tour.3. What can tourists do on Greenwich Village Walking Tour?A. Take unforgetta
18、ble pictures.B. Come across Bob Dylan.C. Visit New York Public Library.D. Learn about well-known artists.【答案】1. A 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了纽约四条徒步的旅行线路以及各自的特色。【1题详解】细节理解题。根据第一段“Then come back on the ferry to Ellis Island to learn about the history of immigration(移民)to America that took place her
19、e between 1892 and 1954.(然后乘坐渡轮回到埃利斯岛,了解1892年至1954年在这里发生的美国移民历史)”可知,去Ellis Island是为了了解美国移民历史。故选A。【2题详解】细节理解题。根据第一段中“Start this exciting guided 4-hour tour by getting early Reserve Line Access boarding on the ferry to Liberty Island.(开始这激动人心的4个小时的导游之旅,请提前预订线路,登上前往自由岛的渡轮)”;第二段中“Walk through Central Pa
20、rks most picturesque highlights on a 2-hour tour with a professional photographer.(在专业摄影师的带领下,在2小时的游览中,走遍中央公园最美的亮点)”;第三段中“Learn about the history of the buildings that define the New York City skyline on a 3-hour walking architecture tour.(在3小时的步行建筑之旅中了解定义纽约市天际线的建筑的历史)”以及第四段中“Take a guided 3-hour wa
21、lking tour of this legendary Lower Manhattan space.(在导游的带领下,您可以步行3小时游览这个传奇的曼哈顿下城空间)”可知,Central Park Walking Tour花费时间最短。故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中“Hear about the famous artists who once lived here, from Edgar Allan Poe to Bob Dylan, Jimi Hendrix and countless others.(听一听曾经住在这里的著名艺术家,从Edgar Allan Poe到Bob
22、 Dylan、Jimi Hendrix和无数其他人)”可知,在这条线路中,游客可以了解在此生活过的著名艺术家。故选D。BBria Neff, age 12, of Sioux Falls, South Dakota, has been named a winner of the Gloria Barron Prize for Young Heroes. Each year, the Barron Prize celebrates 25 uplifting, socially concerned young people from across the U.S. and Canada who h
23、ave made a huge positive difference to people and the environment.Bria founded “Faces of the Endangered” to protect endangered species through the sale of her artwork. She has sold over 250 paintings of endangered animals and given away more than $34, 000 to animal conservation (保护) groups. Bria has
24、 also published two educational coloring books; income helps support the zoos endangered species. She uses her website and Facebook page to present the challenges facing endangered animals, inspiring followers in 48 countries.Bria began her work as an 8-year-old, when she won an art competition host
25、ed by the International Fund for Animal Welfare. She was shocked to learn there are over 3,000 endangered species and decided to combine her enthusiasm for painting with her love of animals to show species in danger of extinction. She carefully researches each animal before painting it. “I hope I ca
26、n inspire kids like me to believe they can do great things,” says Bria.The Barron Prize was founded in 2001 by author T.A. Barron and was named after his mother, Gloria Barron. Each years 25 Barron Prize young heroes show the great diversity of America. They are female and male, and from various bac
27、kgrounds. Many of them have focused on helping their communities and fellow beings; many others have focused on protecting the environment. “We need our heroes today more than ever. That is the purpose of the Gloria Barron Prize: to shine a spotlight (聚光灯) on these amazing young people so that their
28、 stories will inspire others,” says Barron.4. Which of the following best describes Bria Neff?A. Inspiring and responsible.B. Honest and reliable.C. Brave and hard-working.D. Smart and patient.5. What was the reason for Bria Neff s publishing two coloring books?A. To show her gift for painting.B. To
29、 help endangered animals.C. To honor extinct species.D. To make herself a hero.6. What can be learned about the Barron Prize?A. It was intended for all Americans.B. It was named after a famous writer.C. It concentrates on the education for young kids.D. It encourages the young to make a difference t
30、o the world.7. Where is this text most likely from?A. A research paper.B. A public speech.C. A news report.D. A history book.【答案】4. A 5. B 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了the Gloria Barron Prize for Young Heroes获得者12岁的Bria Neff的故事,并介绍了the Gloria Barron Prize。【4题详解】推理判断题。根据第二段中“Bria founded “Faces of
31、 the Endangered” to protect endangered species through the sale of her artwork.(Bria成立了“濒危物种的面孔”组织,通过出售自己的艺术品来保护濒危物种。)”和“She uses her website and Facebook page to present the challenges facing endangered animals, inspiring followers in 48 countries.(她用自己的网站和脸书主页展示了濒危动物面临的挑战,激励了48个国家的粉丝。)”可知,Bria Nef
32、f是有责任心的、鼓舞人心的。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“Bria has also published two educational coloring books; income helps support the zoos endangered species.(Bria还出版了两本涂色教育书;收入帮助支持了动物园的濒危物种。)”可知,Bria Neff出版涂色教育书,是为了支持动物园濒危物种的工作。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“ “We need our heroes today more than ever. That is the purpos
33、e of the Gloria Barron Prize: to shine a spotlight (聚光灯) on these amazing young people so that their stories will inspire others,” says Barron.(“今天我们比以往任何时候都更需要我们的英雄。这就是格洛丽亚巴伦奖的目的:把聚光灯放在这些了不起的年轻人身上,为的是他们的故事会激励别人。” Barron说道。)”可知,the Barron Prize鼓励年轻人成为对世界有影响之人。故选D项。【7题详解】推理判断题。根据第一段中“Bria Neff, age 1
34、2, of Sioux Falls, South Dakota, has been named a winner of the Gloria Barron Prize for Young Heroes. Each year, the Barron Prize celebrates 25 uplifting, socially concerned young people from across the U.S. and Canada who have made a huge positive difference to people and the environment.(来自南达科他州苏福
35、尔斯的12岁的Bria Neff被提名为Gloria Barron Prize的获得者。每年,“巴伦奖”都会表彰来自美国和加拿大的25名积极向上、关心社会的年轻人,他们为人们和环境做出了巨大的积极贡献。)”以及最后一段中“The Barron Prize was founded in 2001 by author T.A. Barron and was named after his mother, Gloria Barron. Each years 25 Barron Prize young heroes show the great diversity of America. (巴伦奖于2
36、001年由作家T.A. Barron创立,以他母亲Gloria Barron的名字命名。每年的25名巴伦奖青年英雄展示了美国的多样性。)”可知,文章主要介绍了the Gloria Barron Prize for Young Heroes获得者12岁的Bria Neff的故事,并介绍了the Gloria Barron Prize,由此可知这不是研究论文和公共演讲,也不是书评,而是出自于一则新闻报道。故选C项。CAs Internet users become more dependent on the Internet to store information, are people rem
37、ember less? If you know your computer will save information, why store it in your own personal memory, your brain? Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.In a recent study, Professor Betsy Sparrow conducted some experiments. She and her research team wanted to kno
38、w the Internet is changing memory. In the first experiment, they gave people 40 unimportant facts to type into a computer. The first group of people understood that the computer would save the information. The second group understood that the computer would not save it. Later, the second group remem
39、bered the information better. People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.In another experiment, the researchers gave people facts to remember, and told them where to find the information on the Internet. The information was in a specific
40、computer folder (文件夹). Surprisingly, people later remember the folder location (位置) better than the facts. When people use the Internet, they do not remember the information. Rather, they remember how to find it. This is called “transactive memory (交互记忆)”According to Sparrow, we are not becoming peo
41、ple with poor memories as a result of the Internet. Instead, computer users are developing stronger transactive memories; that is, people are learning how to organize huge quantities of information so that they are able to access it at a later date. This doesnt mean we are becoming either more or le
42、ss intelligent, but there is no doubt that the way we use memory is changing.8. The passage begins with two questions to _.A. introduce the main topicB. show the authors attitudeC. describe how to use the InternetD. explain how to store information9. What can we learn about the first experiment?A. S
43、parrows team typed the information into a computer.B. The two groups remembered the information equally well.C. The first group did not try to remember the formation.D. The second group did not understand the information.10. In transactive memory, people _.A. keep the information in mindB. change th
44、e quantity of informationC. organize information like a computerD. remember how to find the information11. What is the effect of the Internet according to Sparrows research?A. We are using memory differently.B. We are becoming more intelligent.C. We have poorer memories than before.D. We need a bett
45、er way to access information.【答案】8. A 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】本文是议论文。文章主要讲的是互联网给人类的记忆带来的影响。互联网使用者越来越依赖互联网来储存信息,人们这样做是否会丧失记忆事物的能力呢?专家怀疑互联网可能正在改变人们的记忆内容和方式。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.”专家们想知道,互联网是否正在改变我们的记忆,以及如何改变我们的记忆?这是本文的中心话题。因此推断,作者使
46、用两个问句是为了引出要讨论的话题。故选A。【9题详解】 细节理解题。根据第二段“People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.”可知第一组没有试着记住信息。故选C。【10题详解】 细节理解题。根据倒数第二段“Rather, they remember how to find it. This is called transactive memory (交互记忆)”可知,在交互记忆里,人们记得怎样找到信息。故选D。【11题详解】 细节
47、理解题。根据最后一段“but there is no doubt that the way we use memory is changing”可知,互联网对人们的记忆产生的影响是它改变了我们使用记忆力的方式。DNo one is sure how the ancient Egyptians built the pyramids near CairoBut a new study suggests they used a little rocknrollLong ago builders could have attached wooden poles to the stones and ro
48、lled them across the sand,the scientists say“Technically,I think what theyre proposing is possible”physicist Daniel Bonn saidPeople have long puzzled over how the Egyptians moved such huge rocksAnd theres no obvious answerOn average,each of the two million big stones weighed about as much as a large
49、 pickup truckThe Egyptians somehow moved the stone blocks to the pyramid site from about one kilometer awayThe most popular view is that Egyptian workers slid the blocks along smooth pathsMany scientists suspect workers first would have put the blocks on sledsThen they would have dragged them along
50、pathsTo make the work easier,workers may have lubricated the paths either with wet clay or with the fat from cattleBonn has now tested this idea by building small sleds and dragging heavy objects over sandEvidence from the sand supports this ideaResearchers found small amounts of fat,as well as a la
51、rge amount of stone and the remains of pathsHowever,phyficmt Josepn West thought there might have been a simpler way,who led the new studyWest said,“I was inspired while watching a television program showing how sleds might have helped with pyramid constructionI thought,“Why dont they just try rolli
52、ng the things?”A square could be turned into a rough sort of wheel by attaching wooden poles to its sides,he realizedThat,he noted,should make a block of stone“a lot easier to roll than a square”So he tried itHe and his students tied some poles to each of four sides of a 30-kilogram stone blockThat
53、action turned the block into somewhat a wheelThen they placed the block on the groundThey wrapped one end of a rope around the block and pulledThe researchers found they could easily roll the block along different kinds of pathsThey calculated that rolling the block required about as much force as m
54、oving it along a slippery pathWest hasnt tested his idea on larger blocks,but he thinks rolling has clear advantages over slidingAt least,workers wouldnt have needed to carry cattle fat or water to smooth the paths12. Its widely believed that the stone blocks were moved to the pyramid site by_A. rol
55、ling them on roadsB. pushing them over the sandC. sliding them on smooth pathsD. dragging them on some poles、13. The underlined part“lubricated the paths”in Paragraph 4 means“_”A. made the paths wetB. made the paths slipperyC. made the paths wideD. made the paths hard14. Why is rolling better than s
56、liding according to West?A. Because more force is needed for slidingB. Because less preparation on paths is needed for rollingC. Because sliding on smooth roads is more dangerousD. Because rolling work can be done by fewer cattle15. What is the text mainly about?A. An experiment on ways of moving bl
57、ocks to the pyramid siteB. An application of the method of moving blocks to the pyramid siteC. An argument about different methods of moving blocks to the pyramid siteD. An introduction to a possible new way of moving blocks to the pyramid site【答案】12. C 13. B 14. B 15. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了把石块移动
58、到金字塔位置上的一种新方法。【12题详解】细节理解题。根据第四段中的“The most popular view is that Egyptian workers slid the blocks along smooth paths. Many scientists suspect workers first would have put the blocks on sleds (滑板).”,可知选C。【13题详解】词义猜测题。“it”为代词,因而应该指代上文;根据上一段内容,可知“it”指代“把杆绑在石块上,然后滚动石块”。故选B。【14题详解】细节理解题。根据最后一句“workers wo
59、uldnt have needed to carry cattle fat or water to smooth the paths.”可知,滚动石块不需要做准备工作。故选B。【15题详解】主旨大意题。根据文章内容可知,文章主要讲述了把石块移动到金字塔位置上的一种新方法。故选D。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代人、物、事件的复数名词),he/she等人称代词的指代意义,以及指示代词this,that,these,those等在文章中的指代意义,考查同学们
60、对文章中叙述特定的人,物,事件的认知能力。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句和前后临近句的内容,分析人称转换和动作变换的详细过程,理清来龙去脉和前后的因果关系,从而准确推断其指代的对象。本题第2小题,“it”为代词,因而应该指代上文;根据上一段内容,可知“it”指代“把杆绑在石块上,然后滚动石块”。故选B。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。While it may seem like everyone surfs the web these days, there is fine lin
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
