河北省邯郸市2021届高三英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 邯郸市 2021 届高三 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省邯郸市2021届高三英语上学期期末考试试题(含解析)注意事项:1考试时间120分钟,总共150分2答卷前,考生务必将自己的姓名、班级和考场填写在答题卡上,并把条形码贴在答题卡的指定位置3回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号回答非选择题时,将答案写在答题卡上写在本试卷上无效4考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
2、答有关小题和阅读下一小题每段对话仅读一遍1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about the man?A. He is a smokerB. He is an anti-smokerC. He is a manager【答案】A【解析】【原文】M: Bad news! The new manager is an anti-smokerW: Oh really, then you mean he wont allow us to smoke2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When should the man attend the meeting
3、?A. At 2:20B. At 2:40C. At 3:40【答案】A【解析】【原文】M: Its 3 oclock already! Im late for the meeting!W: How late are you?M: About 40 minutesW: Oh. Thats really terrible3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man stop eating bread?A. Because he has had enoughB. Because he wants to lose weightC. Because he doesnt l
4、ike bread【答案】B【解析】【原文】M: Ive stopped eating breadW: But I dont think it is enough if you want to lose weightM: I know, but its only a beginning4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and studentB. Mother and sonC. Sister and brother【答案】B【解析】【原文】W: Why a
5、re you studying in the living room?M: The lamp in my room isnt workingW: Then we will ask your father to look at it when he comes home5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the womans problem?A. She was tiredB. She didnt feel wellC. She didnt sleep well【答案】C【解析】【原文】M: You look tiredDid you sleep well last nig
6、ht?W: Well, actually I was able to sleep only a little bitM: What was the problem?W: I was disturbed by the noisy traffic第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间每段对话或独白读两遍听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What do the
7、speakers agree about the film?A. The actors are goodB. The story is goodC. The action is good7. What kind of movies does the woman like?A. Movies with good actorsB. Movies with wonderful actionsC. Movies with a good story【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: What did you think of the movie?W: To be honest, I didn
8、t like it very muchM: Why not? I like it a lot! The actors were so good!W: They were, but the story didnt make any senseM: But there was a lot of action!W: TrueBut I like a good storyI dont like to watch one action scene after another听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the woman in the dia
9、logue?A. A waitressB. A sales girlC. A guest9. What will the man have for drink?A. CoffeeB. TeaC. Coke10. Where does the conversation probably take place?A. In an officeB. At a restaurantC. At an airport【答案】8. A 9. C 10. B【解析】【原文】W: HI. How are you doing this afternoon?M: Fine, thank you. Can I see
10、a menu, please?W: Certainly, here you are.M: Thank you. Whats todays special?W: Fried chicken and cheese.M: That sounds good. Ill have that.W: Would you like something to drink, coffee, tea or coke cola?M: Coffee will make me sleepless and I have never have tea, so bring me a coke please.W: Thank yo
11、uHere you are. Enjoy your meal!M: Thank you.W: Can I get you anything else?M: No thanks. Id like the check, please.W: Thatll be $14.95.M: Here you are. Keep the change!W: Thank you! Have a good day!M: Goodbye.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What does the woman think a smart speaker will do?A.
12、 Spy on peopleB. Misunderstand peopleC. Give no response12. Which of the following can best describe a smart speaker?A. It listens all the timeB. It pays attention to everythingC. It starts when a command is made13. How does the woman feel after the mans explanation?A. She is satisfiedB. She is stil
13、l puzzledC. She is excited【答案】11. A 12. C 13. B【解析】【原文】W: Smart speakers seem to be getting more and more popular.M: Yes, they are! I think they will be in every home one day. W: Thats what Im worried about! Smart speakers are always listening. M: Well, they do listen and respond to commands. But th
14、ats not a problem. W: Matt, those smart speakers could be spying on people!M: Companies that sell them say theyre not. W: How can you be so sure?M: Susie, smart speakers dont pay attention to everything you say. W: So they only listen when a command is directed at the device?M: Yes! You have to use
15、certain words, such as “Alexa” or “Hey , Google.”W: And it will start listening as soon as you say those words?M: Yes. But only for about eight seconds. Thats not spying. W: I dont know听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What is the woman doing now?A. Working at a clinicB. Shopping in a supermark
16、etC. Buying medicines in a drug store15. When should the woman take the pills?A. Before going to bedB. After mealsC. At noon16. What is forbidden after taking the pills?A. Having a mealB. Taking a walkC. Driving a car17. How does the woman pay at last?A. By cardB. In cashC. By E-payment【答案】14. C 15.
17、 A 16. C 17. B【解析】【原文】M: Good morningHow can I help you?W: Good morning, I have this prescriptionM: Let me seeOkay, I think we have itLet me get that for youW: Thank you, and can you tell me how I should use it?M: Certainly! You need to take these pills once a day before you go to sleepW: Okay, how
18、long do I need to take them for?M: Ten daysIts important that you finish all the package, if you forget to take it at night, you need to take two in the morningW: Okay, are there any side effects?M: Rare but possible, dizziness, upset stomach, nervousnessIt is recommended that you avoid physically d
19、emanding activities after taking this; also no drivingW: Oh, now I see why I should take it before I go to sleepM: Exactly!W: Well, okay thenCan I pay with my card?M: Sorry, youd better pay in cashThat will be $14Is there anything else I can help you with?W: No, that would be all, thank you听下面一段独白,回
20、答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. Who is this speech intended for?A. Professional swimmersB. Pool managersC. General people19. What does the speaker suggest doing if you cant swim?A. Swimming with another personB. Taking a swimming classC. Going to a pool with lifeguards20. What does the speaker mainly ta
21、lk about?A. Swimming rulesB. Swimming skillsC. Swimming places【答案】18. C 19. B 20. A【解析】【原文】When the weather gets warm, people love to play in the waterMany like to swim in pools, lakes and riversOthers like to swim in the oceanBut water can be dangerousAbout 10 people die from drowning each day in t
22、he USAThese simple rules will help you enjoy the water safely this summerLearn to swimIf you cant swim, dont go into the waterAnd take a swimming classSwimming is much easier than you may thinkClasses are available at pools, schools and sports centersDont swim aloneWhen you do swim, always swim with
23、 another personThe two of you can watch out for each otherIf something happens, one of you can go and get helpBe carefulChoose to swim in areas with lifeguardsIf you need help, the lifeguard can help youWhen you play in the water, dont push or jump on othersEnjoy the water, but remember to do it saf
24、ely第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项AReading has been on the decline for years. One of the reasons for the decline in book sales is the leaps and bounds in technology. Why do you buy a book when you can conveniently buy audiobooks (有声读物)instead? Here are 4
25、 of the best audio books you can find.The Power of NowPublished in 2000. The Power of Now explains a journey-a journey that encourages you to dismiss your analytical (分析白勺)mind and set aside yourself as well. The author, Eckhart Tolle, guides you through these transitions with easy words and phrases
26、. The purpose of this book is to help you pay more attention io the current momentthe “ now”.The AlchemistIt talks about the journey of a boy named Santiago who travels from Spain to Egypt in search of riches. Along the way, he meets three characters, a woman, a man who thinks hes a king? and the al
27、chemist(练金术士). These characters help guide Santiago to his goal, but over time that goal changes. It moves away from worldly riches to something deeper and more meaningful.The Power of HabitWritten by Charles Duhigg, 77ie Power of Habit- talks all about the power behind habits using various cases an
28、d plots to present Duhiggs points. In the book. Duhigg turns complex systems and methods into easily digestible stories that people and businesses can relate to.OutliersWritten by Malcolm Gladwell, this book has popularized the idea that practicing 10,000 hours in total will make you an expert in th
29、at area. It also covers other aspects about what many of todays great people do in their daily life and how they have become successful in their own field.21. Why did Eckhart Tolle write The Power of Now?A. To encourage people to travel.B. To tell people to focus on the present.C. To meet different
30、peoples curiosity.D. To give advice to the business man.22. What did Santiago pursue during his journey at first?A. Wealth.B. Fame.C. Wisdom.D. Friendship.23. Which of the books talks about the power of practice?A. The Power of NowB. OutliersC. The Power of HabitD. The Alchemist【答案】21. B 22. A 23. B
31、【解析】【分析】这是一篇应用文。本文介绍了4本有声读物。【详解】1.细节理解题。根据第二段的最后一句“The purpose of this book is to help you pay more attention to the current moment-the now”(这本书的目的是帮助你更加关注当下“现在”)可知,本书的目的是帮助人们关注当下。故选B。2.细节理解题。根据第三段的第一句“It talks about the journey of a boy named Santiago who travels from Spain to Egypt in search of ri
32、ches. ”(它讲述了一个名叫圣地亚哥的男孩从西班牙到埃及寻找财富的旅程。)和最后一句中的“moves away from worldly riches to something deeper and more meaningful. ”(从世俗的财富转向更深刻更有意义的东西。)可知,一开始Santiago追求的是财富。故选A。3.细节理解题。根据最后一段的第一句“Written by Malcolm Gladwell, this book has popularized the idea that practicing 10. 000 hours in total will make yo
33、u an expert in that area. ”(这本书由马尔科姆格拉德威尔(Malcolm Gladwell)所写,它推广了这样一种理念:实践总计10000小时将使你成为该领域的专家。)可知,Outliers讲述了实践的力量。故选B。BEmily Bonfim Camargo, a 10-yeiir-old girl, has cerebral palsy (大脑性瘫痪). Because of her condition, her involuntary movements prevent her from freely holding objects with her hands
34、or standing up. Shes never been able to walk, but that doesnt mean she doesnt have the same dreams and hopes as other children. In particular, shes always wanted to ride a bicycle.“That was her dream, and I had 10 do something to help,” her grandfather. Clovis Urias dos Santos, a 69-year-old former
35、construction worker? said. First he tried to make his granddaughter dream come true by buying her a tricycle (三轮车). Unfortunately, she was unable to hold the handlebars to guide the vehicle, and she couldnt keep her balance on the seat. Her grandfather, however, isnt a man who is easily discouraged.
36、In his home workshop, he started to think of how he could make a more stable tricycle for her. He started to take things apart and put the useful pieces back together. “ I fixed the pedals (踏板)with brakes, and I didnt put on handlebars,” he told Sempre Familia a local news medium.This vehicle isnt j
37、ust fun; its also practical. Clovis added a basket behind the seat, so that Emily can carry her backpack for school, or some groceries, because she likes to go to the supermarket and bakery with him. Emilys special tricycle is also stylish. After the tricycle was ready, I painted it pink and purple
38、because Emily chose those colors. She was very happy, and I was even happier, Clovis said.Theres no cure for cerebral palsy, although there is medicine to decrease involuntary muscle movements. So what does the future hold for Emily? Only time will tell, but the support of her family will fill her f
39、uture with hope.24. What do we know about Emily from paragraph 1?A. She cant afford a new bike.B. She has set up a home workshop.C. She hasnt been able io walk since 10.D. She shares common dreams with others.25. Which of the following word can best describe Clovis?A. Courageous and calm.B. Determin
40、ed and loving.C. Cooperative and generous.D. Ambitious and professional.26. How would Emily control the tricycle her grandfather made?A. By holding the handlebars.B. By keeping her balance on the seat.C. By putting her hand on the brakes.D. By pressing the brakes on the pedals.27. Whats the main ide
41、a of the text?A. A family that is full of love.B. A tricycle made of useful pieces.C. A girl got a present from her grandfather.D. A grandfather creates a tricycle for his granddaughter.【答案】24. D 25. B 26. D 27. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文讲述了一位爷爷为了让自己患有脑瘫的孙女圆梦骑车,而改造三轮车的故事。【详解】1.细节理解题。根据第一段的“but that doesnt
42、mean she doesnt have the same dreams and hopes as other children. In particular, shes always wanted to ride a bicycle. ”(但这并不意味着她没有和其他孩子一样的梦想和希望。特别是,她一直想骑自行车。)可知,Emily也跟其他人一样有自己的梦想。故选D。2.推理判断题。根据第二段最后一句话“Her grandfather, however, isnt a man who is easily discouraged.”(然而,她的祖父并不是一个容易气馁的人。)可知爷爷是个不轻言放弃
43、的人。同时他不辞辛苦地为孙女改造自行车,说明他是一个心中充满爱的人。故选B。3.细节理解题。根据第三段第三句“I fixed the pedals(踏板)with brakes,and I didnt put on handlebars,”(我在踏板上安装了刹车闸,没有把车把装上)可知,爷爷在踏板上安装了刹车闸,所以小女孩可以通过脚踩踏板上的刹车闸控制三轮车。故选D。4.主旨大意题。通读全文,文章第一段讲述了一个十岁小女孩患有大脑性瘫痪,但是她有一个骑自行车的梦想,第二段到倒第二段讲述了小女孩的爷爷通过不懈努力改装出一辆可以让小女孩骑的自行车,最后一段表明家人的支持会让小女孩的未来充满希望。所
44、以本文讲述了一位爷爷为了让自己患有脑瘫的孙女圆梦骑车,而改造三轮车的故事。故选D。CThanks to a program called Hunger: Not Impossible (HNI), hungry people could have access to fresh, healthy food in their neighborhood by texting one simple word: Hungry. On one hand. people in charge of the program learn that each year 42 million Americans g
45、o hungry including 15. 9 million children. On the other hand, grocery stores, restaurants, and food providers throw out 60 million tons of unused food. HNI had a solutionconnectivity.HNI started fundraising and developing partnerships. Then they make plans with organizations and charities to help lo
46、cate people who suffer from food insecurity. And they reached out to technical experts at Salesforce who developed an easy-to-use text-driven platform using a chat box. With all the elements in place, a simple text started the goodwill rolling.When a needy person types in “Hungry” and sends the text
47、 message to HNI. they receive a message, back showing the closest locations that are offering free food. They also get a text displaying different menu options. They simply select a restaurant, choose the meal, then heads to the takeout counter where they pick up their free meal alongside paying cus
48、tomers. No questions are asked and dignity is preserved. The pilot project began in Venice Beach, California, providing over 250 meals to more than 50 youth in three weeks. HNI then grew to Bentonville. Arkansas, Klamath Falls Oregon? and St; Louis. Missouri.Providing food is the first step in trans
49、forming lives for the best. ” Michelle DiBattiste, operations and volunteer manager at Safe Place for Youth said in the press release, By satisfying that initial survived instinct of finding food. Hunger: Not Impossible provides necessary space for personal growth, self-realization and finding stabi
50、lity. If there were less hungry people in the world, the crime rate would be reduced? there would be fewer homeless people, and the cost of healthcare would cut down. ”28. What does HNI do to help hungry people?A. Make a link between hungry people and food providers.B. Offer hungry people fresh and
51、healthy food.C. Ask some restaurants to donate money.D. Text a message to a grocery store.29. What does the underlined word “elements” refer to in paragraph 2?A. Fund, restaurants, technical experts and the number of hungry people.B. Text messages, location of the stores, menu options and the takeou
52、t counter.C. The pilot project, people suffering from food insecurity, a chat box and plans.D. Fund, partnership, locating hungry people, and an easy-to-use text-driven platform.30. What can we infer from what Michelle DiBattiste said?A. Hungry people will live a better life.B. HNI is good at helpin
53、g hungry people.C. HNI is good for the people and society.D. Personal growth is extremely important.31. What can be the best title for the text?A. A Programme Connects Hungry People with FoodB. Feeding the Needy Is Necessary for Social StabilityC. A Simple Word Helps People in Need of FoodD. Hungry
54、People Are Grateful to Restaurants【答案】28. A 29. D 30. C 31. A【解析】这是一篇新闻报道。这是一篇新闻报道。面对人们的饥饱问题,和一些餐馆的浪费现象,一种新的项目HNI提出了新的解决方法,把饥饿人群和食物联系起来。【28题详解】细节理解题。根据第一段的最后一句话“HNI had a solutionconnectivity.,”可知,HNI提出了解决办法“connectivity”,即把饥饿人群和餐馆或者提供食物的地方结合起来。故选A。【29题详解】词义猜测题。根据第二段划线词前的描述“HNI started fundraising a
55、nd developing partnerships. Then they make plans with organizations and charities to help locate people who suffer from food insecurity. And they reached out to technical experts at Salesforce who developed an easy-to-use text-driven platform using a chat box. (HNI开始筹集资金并发展伙伴关系。然后他们与组织和慈善机构一起制定计划,帮助
56、寻找那些遭受食品不安全之苦的人。他们联系了Salesforce的技术专家,后者利用聊天框开发了一个易于使用的文本驱动平台。)”可知,HNI需要有资金的支持,有合作伙伴,知道如何定位人群,如何利用平台收发信息等,所以此处的“elements”指代前文的“Fund, partnership, locating hungry people, and an easy-to-use text-driven platform.(资金,合作人,定位饥饿的人,以及一个易于使用的文本驱动平台。)故选D。【30题详解】推理判断题。根据Michelle DiBattiste 所说的“If there were le
57、ss hungry people in the world, the crime rate would be reduced, there would be fewer homeless people, and the cost of healthcare would cut down(如果世界上挨饿的人少一些,犯罪率就会降低,无家可归的人就会少一些,医疗费用就会降低)”可知,这个计划将使很多饥饿的人满足基本需求,这样一来就会降低犯罪率,同时减少医疗保健费用。显然这个计划对个人和社会都有好处。故选C。【31题详解】主旨大意题。阅读文章,并根据第一段“Thanks to a program ca
58、lled Hunger: Not Impossible (HNI), hungry people could have access to fresh, healthy food in their neighborhood by texting one simple word: Hungry. On one hand. people in charge of the program learn that each year 42 million Americans go hungry including 15. 9 million children. On the other hand, gr
59、ocery stores, restaurants, and food providers throw out 60 million tons of unused food. HNI had a solutionconnectivity. 多亏了一个名为“饥饿:并非不可能”(Hunger: Not Impossible, HNI)项目,饥饿的人们可以通过发短信一个简单的词:饥饿,就能在他们的社区获得新鲜、健康的食物。一方面。负责这个项目的人了解到,每年有4200万美国人挨饿,其中包括159万名儿童。另一方面,杂货店、餐馆和食品供应商会扔掉6000万吨未吃的食物。HNI有一个解决方案把他们联系起
60、来。)”可知,短文的最佳标题为“一个项目将饥饿的人们与食物联系起来”。故选A。DMost of the wind available on land is too gentle to push commercial wind turbine(涡轮机),but now researchers in China have designed a kind of tiny wind turbine, that can use wind energy from breezes as little as those created by a quick walk. The new device is no
61、t technically a turbine. It is a nanogenerator made of two plastic strips in a tube that clap together when there is airflow. Like rubbing a balloon to your hair, the two plastics become electrically charged after being separated from contact, a phenomenon called the triboelectric effect. But instea
62、d of making your hair stand up like Einsteins, the electricity generated by the two plastic strips is captured and stored.Our intention isnt to replace existing wind power generation technology. Our goal is to solve the issues that the traditional wind turbines cant solve? says Ya Yang, a researcher
63、 from Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems. Unlike wind turbines that use coils and magnets (磁石) where the costs are fixed, we can pick and choose low-cost materials for our device. Our device can also be safely applied to nature reserves or cities because it doesnt have the rotating (旋转)
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
