河南省名校联盟2022届高三上学期升级考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省名校联盟2022届高三上学期升级考试英语试题 WORD版含解析 河南省 名校 联盟 2022 届高三 上学 升级 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、河南省名校联盟2022届新高三年级升级考试英 语考生注意:1答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题15分,满分75分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B
2、、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. When can the man reach London?A. At 7: 30. B. At 8: 00. C. At 8: 30.2. What does the man think of the actress?A. Beautiful. B. Unattractive. C. Hard-working.3. Whats the man going to do
3、 this weekend?A. Attend a party. B. Make a gift for Tim. C. Call on Tim.4. What will the man do today?A. Play soccer. B. Do some garden work. C. Ask the woman to help him.5. What will the woman purchase?A. A dress. B. A gold necklace. C. A silver necklace.第二节(共15小题;每小题15分,满分225分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有
4、几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats the woman looking for?A. A shoe repair shop. B. A police station. C. A bookshop.7. Whats The Town Guide most probably?A. A newspaper. B. A brochure. C. A map.听第7段材料,回答第8至10题。8. What are the
5、speakers talking about?A. How to drive a tractor.B. Their summer holiday plans.C. Their summer vacation experiences.9. Where did the man spend his summer holiday?A. On a farm. B. At home. C. In a hospital.10. What can we learn from the conversation?A. The woman is in a hurry.B. The womans mother was
6、 ill.C. The man is good at housework.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where could the man smoke?A On the balcony. B. Outside the building. C. In the washroom.12. How did the man deal with his smoking habit?A. He gave it up.B. He never tried to give it up.C. He tried to give it up but in vain.13. What does the m
7、an decide to do in the end?A. Quit smoking. B. Smoke outside. C. Smoke later.听第9段材料,回答第14至16题。14. How did the man learn about Martin Harris?A. From the newspaper. B. From the radio news. C. From the woman.15. What does Martin Harris do during the storm?A. He swims in the flood.B. He has rescued many
8、 lives.C. He has been selling small boats.16. What should we do if were stuck in the flood according to the news?A. Try to get to a high place.B. Turn to Martin Harris for help.C. Learn a lesson from Martin Harris.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is Branson well-known for?A. Campgrounds. B. Helicopter tou
9、rs. C. Country music.18. Who are mostly in Branson during the winter?A. Visitors. B. Local people. C. College students.19. Why did Branson become a tourist attraction?A. Its near the ocean.B. It has many rivers going through it.C. Its near a lake surrounded by beautiful mountains.20. How can tourist
10、s get to Branson?A. By bus. B. By boat. C. By air.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AVisit IcelandBest Time to GoTravel between June and August tends to be most popular with visitors. June offers 24 hours of Arctic daylight, while July and August
11、are the warmest months, offering the best chances for good weather. Travel between mid-September and mid-October is the most ideal, as youll avoid the high-season tourist traffic and have a solid chance of seeing the northern lights. Although winter weather can shorten your sightseeing, excellent de
12、als can be scored during the off-season.TransportationBargain airfare prices have undercut the major transatlantic(横越大西洋的)players, with Icelandair and Wow Air servicing Keflavk International Airport directly from dozens of major U. S. cities. Car rentals are the most convenient way to explore the is
13、land, although mountain roads and general off-roading should be left to experienced guides.WeatherTravelers should pack for all four seasons no matter the time of year. Summertime can reach levels of T-shirt comfort, while many visitors are surprised to discover that winter temperatures may be milde
14、r than Americas northeast. But a beautiful day on the western coast of the island could mean damaging storms in the east. Thats why Icelanders are famous for saying, “If you dont like the weather, wait five minutes.” Winds can transform the weather there more than a dozen times in a single day.Know
15、Before You GoIcelands reputation as a budget-friendly destination is very much a thing of the past. Prices have gone up greatlyalcohol and food are particularly expensive. We recommend limiting the amount of time you spend in Reykjavk as its always crowded with tourists. Instead, explore the smaller
16、 towns and villages along Icelands coast.1. When is the best time to visit Iceland?A. At the end of October.B. At the beginning of June.C. At the end of September.D. In the middle of December.2. How are general tourists advised to travel in Iceland?A. On foot.B. By bike.C. By air.D. By car.3. What c
17、an be known about Iceland from the text?A. Prices there are relatively low.B. The weather there is quite changeable.C. June to August are the warmest months there.D. Coastal towns and villages are more popular than Reykjavk.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。主要介绍了去冰岛旅行的最佳时间、交通方式、天气以及去之前应该了解的东西。【1题详解】
18、细节理解题。根据第一部分的“Travel between mid-September and mid-October is the most ideal, as youll avoid the high-season tourist traffic and have a solid chance of seeing the northern lights. (9月中旬到10月中旬之间的旅行是最理想的,因为你将避开旅游旺季的交通,并且有很好的机会看到北极光) ”可知,去冰岛的最佳旅游时间是9月中旬到10月中旬,对比选项9月月末在这一时间范围内。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第二部分的“Ca
19、r rentals are the most convenient way to explore the island, although mountain roads and general off-roading should be left to experienced guides.(租车是探索该岛最方便的方式,尽管山路和一般越野应该留给有经验的导游)”可知,去冰岛旅行推荐的方式是开小汽车。故选D。【3题详解】细节理解题。根据第三部分的“Travelers should pack for all four seasons no matter the time of year. (无论一
20、年中的什么时候,旅行者都应该打包四季的衣服)”和“If you dont like the weather, wait five minutes.” Winds can transform the weather there more than a dozen times in a single day(如果你不喜欢这里的天气,等五分钟。风可以在一天内改变那里的天气十几次)”可知,冰岛的天气非常多变。故选B。【点睛】BAs I entered the job site, I could hear my 16-year-old son before I could see him. The so
21、unds of a loud radio in an empty room upstairs, combined with the heavy strike of a hammer and loud music, led me to where he was taking apart a built-in cupboard. He was sweaty, his face covered in dirt and drywall dust. And he looked exhausted.For a brief moment, I felt guilty. On a hot summer day
22、, my son was covered in dirt instead of relaxing by the pool with his friends. And, though we have a family vacation planned for later in the summer, he wasnt spending his summer vacation days backpacking through South America or participating in a camp program centered on an activity he loves. Rath
23、er, he gets up before dawn to work. He carries tools and a water bottle with him and he eats a turkey sandwich on his lunch break. Hes learning how to take orders from a job foreman(工头)and how to use power tools. Hes also learning just how strong his long, skinny body is, because pulling 30-year-old
24、 carpeting out of a house is no easy task.I have moments when I remember my own happy summer days spent in front of The Price Is Right and Days of Our Lives. I wonder if hes missing out, but I remind myself that having a job as a teen is just as important as attending film camp or drinking with frie
25、nds on a Saturday night. After his first day on the job, my son came home and announced that he spent four hours cutting heavily-glued tiles(瓷砖)out of a basement. “I wasnt going to give up until those things came off the ground,” he told us.The backbreaking work of physical labor is teaching him jus
26、t as much as, if not more than, the mental challenge of a high school AP class. It turns out, too, that having a regular job during the summer might be just as attractive to a college admissions officer as a trip to volunteer in another country.4. What was the authors son doing when he reached the j
27、ob site?A. Making a new cupboard.B. Working with great efforts.C. Enjoying music comfortably.D. Playing a musical instrument.5. Why did the author feel guilty?A. His son failed to adapt to adult life quickly.B. His son was doing something not for his age.C. He couldnt provide a comfortable life for
28、his son.D. He couldnt spare more time to accompany his son.6. What can be inferred about the authors son from paragraph 3 ?A. He is easy to satisfy.B. He isnt afraid of failure.C. He is a strong-willed person.D. He has a similar experience to his fathers.7 What does the last paragraph mainly talk ab
29、out?A. Benefits of working for students.B. Work opportunities for students.C. Ways to balance work and study.D. Challenges of working for students.【答案】4. B 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者儿子暑假时在工地上辛苦工作,孩子虽然小,但很有毅力。作者认为工作虽然辛苦,但同时也可以学到课本外同等重要的东西,这对孩子来说是好事。【4题详解】细节理解题。根据第一段“As I entered the job
30、site, I could hear my 16-year-old son before I could see him. The sounds of a loud radio in an empty room upstairs, combined with the heavy strike of a hammer and loud music, led me to where he was taking apart a built-in cupboard. He was sweaty, his face covered in dirt and drywall dust. And he loo
31、ked exhausted.(当我进入工作现场时,我能在看到我16岁的儿子之前听到他的声音。楼上空荡荡的房间里传来巨大的收音机声,再加上锤子的沉重敲击声和响亮的音乐声,把我带到他正在拆卸一个内置橱柜的地方。他满头大汗,脸上沾满了污垢和干墙灰尘。他看上去很疲惫) ”可知,作者进入工地时他的儿子正在努力工作。故选B。【5题详解】推理判断题。根据第二段的“For a brief moment, I felt guilty. On a hot summer day, my son was covered in dirt instead of relaxing by the pool with his
32、friends. (有那么一瞬间,我感到内疚。在一个炎热的夏天,我的儿子浑身是土,而不是和他的朋友们在游泳池旁放松)”和 “Rather, he gets up before dawn to work. He carries tools and a water bottle with him and he eats a turkey sandwich on his lunch break. Hes learning how to take orders from a job foreman(工头)and how to use power tools. Hes also learning jus
33、t how strong his long, skinny body is, because pulling 30-year-old carpeting out of a house is no easy task.(相反,他黎明前起床工作。他随身携带工具和水瓶,午餐休息时吃火鸡三明治。他正在学习如何听从工头的命令以及如何使用电动工具。他也在了解他瘦长的身体有多强壮,因为从房子里拿出30年的地毯绝非易事) ”可推知,作者认为他的儿子正在做着不符合他年龄的事情。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第三段的“I wasnt going to give up until those things c
34、ame off the ground,” he told us.(我不会放弃,直到那些东西落地,他告诉我们)”可推知,作者的儿子是一个意志坚定的孩子。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“The backbreaking work of physical labor is teaching him just as much as, if not more than, the mental challenge of a high school AP class. It turns out, too, that having a regular job during the summer
35、might be just as attractive to a college admissions officer as a trip to volunteer in another country.(繁重的体力劳动教给他的东西,即使不比高中预修课程的智力挑战多,也差不多。事实也证明,对于大学招生官来说,在夏天有一份固定的工作可能和去另一个国家做志愿者一样有吸引力)”可知,最后一段旨在说明体力劳动对学生的好处。故选A。【点睛】CFor centuries, apple growers in Japans Aomori Prefecture have been creating good-l
36、ooking apples by using “Mojie Ringo”. The process is fairly simple. It basically shelters the apples from sunlight for a period of time and then applies stencils(蜡纸)to ensure that part of the apple skin remains discolored. More often than not, Mojie Ringo apples are decorated with messages and symbo
37、ls of good fortune, and are offered as gifts.Large apple varieties like Mutsu or Stark Jumbo are most suitable for Mojie Ringo, as they provide more surface area for complex design. Preparation begins in January, with a pruning(剪枝)operation, to ensure that remaining flowers receive plenty of sunligh
38、t. Then, growers hand-pollinate (人工授粉)each of the apple tree flowers, and then once fruits begin to form, they are covered with several layers of plastic bags to protect them from both pests and sunlight.Keeping the apples “in the dark” for long periods of time increases their photosensitivity(光敏性),
39、 so when the plastic bags are finally removed, they begin to produce a component that turns the skin red. During the final stage of the Mojie Ringo process, stencils are applied on the surface of the apple to ensure that only the skin around the stencil turns red.The stencils are removed during harv
40、esting, to expose the almost white skin underneath. The stencils need to be flexible, because the fruits continue to grow, and otherwise the designs could be compromised.According to Culture Trip, Mojie Ringo was perfected by farmer Hamo Iwasaki from Aomori Perfecture, whose son, Chisato Iwasaki, is
41、 widely regarded as one of the most talented apple artists today.Although Mojie Ringo seems fairly simple, it requires a lot of work and patience over long periods of time, and for many growers the effort and attention just dont pay off enough. Thats why the old tradition is slowly fading, with only
42、 a few Aomori fruit gardens producing the eye-catching fruits.8. Mojie Ringo is mainly used to improve the _ of apples.A. productionB. attractionC. tasteD. shape9. What does the underlined word “they” in paragraph 3 refer to?A. applesB. stencilsC. plastic bagsD. apple growers10. Why do many fruit gr
43、owers reject Mojie Ringo?A. Because they arent familiar with it.B. Because it is an out-of-date tradition.C. Because it isnt economically worthwhile.D. Because fruits coming from it arent popular.11. Whats the text mainly intended to introduce?A. A new apple variety.B. A talented apple artist.C. An
44、apple planting center.D. An apple fanning technique.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇应用文。本文主要介绍了一种让苹果变得更漂亮的技术Mojie Ringo,包括它的操作方式、成效、以及在日本果农中的应用情况。【8题详解】细节理解题。根据第一段的“For centuries, apple growers in Japans Aomori Prefecture have been creating good-looking apples by using “Mojie Ringo”(几个世纪以来,日本青森
45、县的苹果种植者一直在用“Mojie Ringo”制作好看的苹果) ”可知,Mojie Ringo这项技术主要是为了让苹果更好看,即提高它的吸引力。故选B。【9题详解】词句猜测题。根据划线词所在句子“Keeping the apples “in the dark” for long periods of time increases their photosensitivity(光敏性), so when the plastic bags are finally removed, they begin to produce a component that turns the skin red.
46、(让苹果长时间 “在黑暗中”会增加它们的光敏性,因此当塑料袋最终被移除时,它们开始产生一种使皮变红的成分) ”可知,they指代前文出现的apples,即当塑料袋被移除时,苹果开始生产一种让皮变红的成分。故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段的“Although Mojie Ringo seems fairly simple, it requires a lot of work and patience over long periods of time, and for many growers the effort and attention just dont pay off
47、enough.(尽管Mojie Ringo看起来相当简单,但它需要大量的工作和长时间的耐心,对许多种植者来说,努力和关注并没有得到足够的回报) ”可知,很多果农拒绝Mojie Ringo是因为得不到足够的经济回报。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的“For centuries, apple growers in Japans Aomori Prefecture have been creating good-looking apples by using “Mojie Ringo”. The process is fairly simple. It basica
48、lly shelters the apples from sunlight for a period of time and then applies stencils(蜡纸)to ensure that part of the apple skin remains discolored. (几个世纪以来,日本青森县的苹果种植者一直在用“Mojie Ringo”制作好看的苹果。这个过程相当简单。它基本上可以让苹果在一段时间内不受阳光照射,然后使用模板来确保苹果皮的一部分保持褪色) ”可知,本文主要介绍了一种让苹果变得更漂亮的技术Mojie Ringo。故选D。【点睛】DFor decades,
49、 wealthy nations have transported plastic waste, and the environmental problems that go with it, to poorer countries, but researchers have found a potential bright side of this seemingly unequal trade.In a study, researchers analyzed 11 years of data on the global plastics trade against economic mea
50、sures for 85 countries. They found that the import of plastic waste was associated with growth in GDP in the low-income countries. They stressed that plastic waste is still a big problem, especially for developing countries, as the majority of it doesnt get recycled and even plastics that are recycl
51、ed still finally negatively affect the environment.For the study, researchers analyzed data from the United Nations and the World Bank looking at several economic variables as well as trade information on common plastic waste. While they found an association between economic benefits and plastic was
52、te imports in the low-income countries, for the high-income countries there was no association between importing waste and economic growth.While the study didnt assess exactly how the plastic waste was made use of in the developing countries, the authors note that its likely theyre recycling some of
53、 the plastic for use in industry. There was also some evidence that the low-income countries were trading the plastic waste among themselves regionally.The researchers stressed that there is much complexity in global trading of plastic waste. In the future, they plan to investigate the regional trad
54、e among countries as well as changes in more recent years. Even with the economic benefits of importing plastic waste, reducing environmental harm from plastics would still likely require changes from both high-income countries and low-income countries.“Some people might argue that developed countri
55、es need to create more ways to better process plastic waste at home, instead of looking for other destinations for plastic waste abroad,” one of the researchers said. “Some communities in the United States may do well in recycling plastic waste, but in others, there is still room for improvement. Pr
56、oducing and using less plastic would be another way to reduce environmental harm.”12. How does most imported plastic waste end up in developing countries?A. Being unrecycled.B. Being repurposed.C. Being sold repeatedly.D. Being processed scientifically.13. What did the study fail to focus on?A. How
57、complex the global trading of plastic waste is.B. How developing countries use the imported plastic waste.C. Whether developing countries trade plastic waste with each other.D. Whether high-income nations benefit financially from importing plastic waste.14. What do the researchers words in the last
58、paragraph imply?A. More effective ways have been found to have plastic waste processed.B. Plastic should be completely banned for environmental protection.C. Developed countries should help poorer countries process plastic waste.D. The degree to which plastic waste is recycled varies greatly across
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
