河南省大联考2022届高三上学期阶段性测试(二)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省大联考2022届高三上学期阶段性测试二英语试题 WORD版含解析 河南省 联考 2022 届高三 上学 阶段性 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年河南省大联考高三毕业班上学期阶段性测试(二)英语试题考生注意:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在试卷和答题卡上,并将考生号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话
2、。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. Who likes the film?A. Susan. B. Tom. C. John.2 When did the movie actually start?A. At 17:00. B. At 17:30. C. At 18:00.3. Where does the conversation probably take
3、place?A. In a bank. B. In a food store. C. In a clothes shop.4. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Boss and secretary. C. Husband and wife.5. What will the speakers get ready for?A. A birthday party. B. A welcome party. C. A send-off party.第二节(共15小题;每小题
4、1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does this conversation take place?A. On a bus. B. Near a bus stop. C. In a store.7. What did the man do?A. He hurt the woman. B. He helped the woman carry th
5、e bags.C. He made the woman drop the bags.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the woman do?A. She is a receptionist. B. She is a traveler. C. She is a cleaner.9. Why does the man make the call?A. His daughter has caught a cold. B. The room he lives in is too hot.C. Something is wrong with the electric heat
6、er.10. What will the woman do for the man first?A. Bring him two towels. B. Get him some hot water. C. Look after his daughters.听第8段材料,回答第11至13题。11. Where is the man speaker learning to drive?A. At Roberts Driving School. B. At Russells Driving School. C. At Ruperts Driving School.12. When did the m
7、an take his driving test?A. Last week. B. Last month. C. Yesterday.13. Why did the man fail the last test?A. He didnt park in the right place. B. He hit something during his driving.C. He drove through the red light.听第9段材料,回答第14至17题。14. Where are the speakers?A. At the mans. B. At the womans. C. At
8、the mans bosss.15. What is the woman probably?A. A teacher. B. A doctor. C. A nurse.16. When did the man graduate?A. 3 years ago. B. 13 years ago. C. 30 years ago.17. What kind of personality does the woman have?A. Shy. B. Outgoing. C. Selfish.听第10段材料,回答第18至20题。19. How did the college get the antiqu
9、e glasses?A. They were given by a director. B. They were presented by Arnolfini.C. The college bought them from the market.20. Which stolen object worries the speaker most?A. The video recorder. B. A painting of the college. C. Examination papers.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所
10、给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHottest Travel DestinationsSometimes figuring out the best place to go can be difficult. Here are some hottest travel destinations that offer some of the most beautiful, artistic, and fashionable places on the globe.Ibiza, SpainWhile Ibiza is known as a party city,
11、 there is far more to do in this historic town than simply drink and dance under the stars. Built mainly in the second century, its a world heritage site with architecture dating back to as early as the 7th century. Dont miss Charo Ruiz, Ibizas most famous fashion brand. Plus, the Ibiza Fashion Fest
12、ival takes place every June.Tangier, MoroccoKnown as the “door to Africa”, Tangier has a rich and complex history dating back thirty centuries. It has all the beauty of the natural world. After spending a morning sunbathing by the Mediterranean Sea, get in some amazing shopping and discover great de
13、als on everything. Before you head home, stop off in Marakesh to visit some of the top Moroccan designers.Havana, CubaStepping onto the streets of Havana feels like stepping back in time. For a day of sightseeing, check out the remaining architecture of Old Havana, which was built ten centuries ago.
14、 You can easily do it with one of the areas many walking tours. Or visit the Museum of Rum for a taste of the islands most popular wine. You might come across a clothing shop offering some classic finds!Melbourne AustraliaBuilt largely during the 1850s gold rush, Melbourne remains as alive as ever.
15、Make sure to check out the hottest Australian brands. Moreover, visit the Block Arcade in Collins Street to see some of the 19th century architectural details the world has to offer. And, if you want to catch the largest consumer fashion festival in the world, grab tickets for the yearly Virgin Aust
16、ralia Melbourne Fashion Festival.1. What can visitors do in both Ibiza and Havana?A. Taste local wine.B. Visit modern Museums.C. Appreciate ancient buildings.D. Enjoy parties under the stars.2. To attend the globally largest consumer fashion festival, you have to go to _.A. SpainB. MoroccoC. Havana.
17、D. Australia3. Which of the following cities is the oldest?A. Ibiza.B. Tangier.C. Havana.D. Melbourne.【答案】1. C 2. D 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个热门的旅游目的地。【1题详解】细节理解题。根据Ibiza, Spain中“Built mainly in the second century, its a world heritage site with architecture dating back to as early as the 7th cen
18、tury.( 它主要建于公元二世纪,是世界遗产,建筑可追溯到公元七世纪。)”和Havana, Cuba中“Stepping onto the streets of Havana feels like stepping back in time. For a day of sightseeing, check out the remaining architecture of Old Havana, which was built ten centuries ago.(走上哈瓦那街头,感觉仿佛回到了过去。在一天的观光之旅中,您可以参观一下建于10个世纪前的老哈瓦那的现存建筑。)”可知,西班牙的伊
19、维萨岛和古巴的哈瓦那都有很多古老的建筑,所以游客们可以在这两个地区欣赏古代建筑。故选C。【2题详解】细节理解题。根据最后一段“And, if you want to catch the largest consumer fashion festival in the world, grab tickets for the yearly Virgin Australia Melbourne Fashion Festival.( 此外,如果你想赶上世界上最大的消费时尚节,那就买年度Virgin澳大利亚墨尔本时尚节的门票。)”可知,要参加全球最大的消费时尚节,你必须去澳大利亚的墨尔本。故选D。【3题
20、详解】细节理解题。根据Ibiza, Spain中“Built mainly in the second century(主要建于公元二世纪)”, Tangier, Morocco中“Known as the “door to Africa”, Tangier has a rich and complex history dating back thirty centuries.( 被誉为“非洲之门”的Tangier有着丰富而复杂的历史,可以追溯到三千年前。),Havana, Cuba中“or a day of sightseeing, check out the remaining archi
21、tecture of Old Havana, which was built ten centuries ago.( 在一天的观光之旅中,您可以参观一下建于10个世纪前的老哈瓦那的现存建筑。)”和Melbourne, Australia中“Built largely during the 1850s gold rush, Melbourne remains as alive as ever.(墨尔本大部分建于19世纪50年代的淘金热时期,如今依然生机勃勃。)”可知,摩洛哥的Tangier有3000多年的历史,所以Tangier是这四个城市中历史最悠久的城市。故选B。B36-year-old J
22、uan Dual likes to joke that hes empty inside. Juans story began when he was only 13. It was then that he was diagnosed with a terrible disease, which left him with a 99.8% chance of developing cancer of the digestive system. At age 19, right after finishing high-school, Juan underwent a tough operat
23、ion to take away his colon and rectum. Sadly, it was only the beginning. By age 28, Juans disease had affected his stomach and gallbladder so he had to go under the knife again.Having just recovered from several serious surgeries, Juan Dual decided to accept the invitation of some friends of his par
24、ents and travel to Japan. It was there that things started to change for the better. He didnt speak a word of Japanese, so he spent most of his time walking his dog. One day, the dog pulled harder, and Juan realized that he was still able to jog, and he started to do just that.Months later, he found
25、 himself working in a small, peaceful town in England. There was little in terms of entertainment, but the town was surrounded by hills, so he devoted even more of his time to running. He befriended some like-minded folks and told them what hed been through, and they seemed amazed at the fact that h
26、e was still alive, let alone that he was pushing himself to exercise. Thats when the idea of focusing on motivating others took root in his mind.With the help of Pepa, a nutritionist, Juan Dual slowly relearned how to eat to keep his energy level high enough to sustain him during physical activity.
27、Eight months after his last operation, he finished the Barcelona half marathon in two hours. He then started training for mountain running and ultra-marathons.4. Why does Juan Dual say he is empty inside?A. Because he has no desire for anything.B. Because he doesnt have much knowledge.C. Because he
28、always suffers from great hunger.D. Because many of his organs have been removed.5. What made Juan Dual aware that he could still run?A. His parents support.B. A walk with his dog.C. The idea of challenging himself.D. His quick recovery from surgeries.6. When did Juan Dual decide to inspire others w
29、ith his story?A. After finishing the Barcelona half marathon.B After being introduced to a nutritionist named Pepa.C. After sharing it with his friends in an English town.D. After making friends with people with similar sufferings.7. Which of the following words can best describe Juan Dual?A. Ambiti
30、ous and intelligent.B. Inspiring and responsible.C. Unfortunate but determined.D. Confident but stubborn.【答案】4. D 5. B 6. C 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了Juan Dual因为从小患病,身体里很多器官都被摘除了,直到一次在日本旅行时遛狗,他发现自己还能慢跑,于是开始从事体育活动,后来还完成了马拉松比赛。【4题详解】细节理解题。根据第一段“36-year-old Juan Dual likes to joke that hes empty inside. J
31、uans story began when he was only 13. It was then that he was diagnosed with a terrible disease, which left him with a 99.8% chance of developing cancer of the digestive system. At age 19, right after finishing high-school, Juan underwent a tough operation to take away his colon and rectum. Sadly, i
32、t was only the beginning. By age 28, Juans disease had affected his stomach and gallbladder so he had to go under the knife again.( 36岁的Juan Dual喜欢开玩笑说他内心空虚。 Juan的故事开始于他13岁的时候。就在那时,他被诊断出患有一种可怕的疾病,这使他有99.8%的机会患上消化系统癌症。19岁高中毕业后,Juan接受了切除结肠和直肠的艰难手术。遗憾的是,这仅仅是个开始。 28岁时,Juan的病影响了他的胃和胆囊,所以他不得不再次动手术)”可知,Jua
33、n Dual说他内心空虚因为他的许多器官都被切除了。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“He didnt speak a word of Japanese, so he spent most of his time walking his dog. One day, the dog pulled harder, and Juan realized that he was still able to jog, and he started to do just that.(他不会说一句日语,所以他大部分时间都在遛狗。一天,狗狗拉得更用力了,Juan意识到他还能慢跑,于是他就开始了)”可
34、知,是遛狗让Juan Dual意识到他还能跑。故选B。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“He befriended some like-minded folks and told them what hed been through, and they seemed amazed at the fact that he was still alive, let alone that he was pushing himself to exercise. Thats when the idea of focusing on motivating others took root in h
35、is mind.(他和一些志趣相投的人成为朋友,并告诉他们他的经历,他们似乎对他还活着感到惊讶,更不用说他强迫自己锻炼了。就在那时,专注于激励他人的想法在他的脑海中扎下了根)”可知,在与英国小镇上的朋友分享了他的故事后,Juan Dual决定用他的故事激励其他人。故选C。7题详解】推理判断题。根据第一段“36-year-old Juan Dual likes to joke that hes empty inside. Juans story began when he was only 13. It was then that he was diagnosed with a terrible
36、 disease, which left him with a 99.8% chance of developing cancer of the digestive system. At age 19, right after finishing high-school, Juan underwent a tough operation to take away his colon and rectum. Sadly, it was only the beginning. By age 28, Juans disease had affected his stomach and gallbla
37、dder so he had to go under the knife again.( 36岁的Juan Dual喜欢开玩笑说他内心空虚。 Juan的故事开始于他13岁的时候。就在那时,他被诊断出患有一种可怕的疾病,这使他有99.8%的机会患上消化系统癌症。19岁高中毕业后,Juan接受了切除结肠和直肠的艰难手术。遗憾的是,这仅仅是个开始。 28岁时,Juan的病影响了他的胃和胆囊,所以他不得不再次动手术)”以及最后一段“With the help of Pepa, a nutritionist, Juan Dual slowly relearned how to eat to keep h
38、is energy level high enough to sustain him during physical activity. Eight months after his last operation, he finished the Barcelona half marathon in two hours. He then started training for mountain running and ultra-marathons.(在营养学家Pepa的帮助下,Juan Dual慢慢地重新学会了如何吃东西,以保持足够高的能量水平,以支持他进行体育活动。在最后一次手术八个月后
39、,他在两小时内完成了巴塞罗那半程马拉松比赛。然后,他开始进行山地跑和超级马拉松的训练)”可推知,Juan Dual很小的时候就开始生病,并且摘除了很多器官,但是后来他坚持进行体育活动,还完成了马拉松比赛,所以他是个不幸但坚定的人。故选C。CDengue is a very painful illness spread by mosquitoes. In severe cases, dengue can even be deadly. Dengue is a serious disease affecting people in around 120 countries. It can caus
40、e high fevers, headaches, and severe pain. Its caused by a virus spread by bites from mosquitoes. Therefore, dengue is more common in warm areas. Every year, roughly 390 million people get dengue, and as many as 25,000 die from it.Now scientists seem to have found a way to protect humans from dengue
41、 by first protecting mosquitoes. Dengue fever is caused by a virus. Though it may seem strange to think of it this way, the mosquitoes that spread the dengue virus are also infected with it. But the virus doesnt seem to hurt the mosquitoes.Wolbachia is a kind of bacteria commonly found in many insec
42、ts. In some insects, Wolbachia can keep some viruses from duplicating themselves, which is how viruses grow inside a body. Wolbachia isnt naturally found in mosquitoes. But by infecting these mosquitoes with Wolbachia, scientists can keep the mosquitoes from catching the dengue virus. Even better, t
43、he young mosquitoes coming from the eggs of the infected mosquitoes also carry Wolbachia.Researchers working with the World Mosquito Program (WMP) ran a 27-month study in Yogyakarta, Indonesia. They split a 10-square-mile area up into 24 smaller areas. In half of the areas, the scientists did nothin
44、g. In the other half, they set out containers of eggs from mosquitoes that had Wolbachia. They did this every two weeks for just 4 to 6 months.Ten months later, 80% of the mosquitoes in the treated areas carried Wolbachia. The researchers report the number of dengue cases in the treated areas was re
45、duced by 77% and that the number of people needing hospital care for dengue dropped by 86%.Because the results of the experiment were so good, the WHO has placed Wolbachia-infected mosquito eggs in all parts of Yogyakarta and surrounding areas. The WHO says that within a year, their efforts will pro
46、tect 2.5 million people against dengue and that their efforts will be turned into a program that can be repeated worldwide.8. What kind of disease is dengue?A. It is likely to cause death.B. It causes no pain but fevers.C. It happens less often in hot areas.D. It hurts both people and mosquitoes.9.
47、The underlined word “duplicating” in paragraph 3 most probably means “_”.A. worsening the harm ofB. expanding the size ofC. increasing forces ofD. making copies of10. What can be inferred about the method from the figures listed in paragraph 5?A. Its wide use.B. Its effectiveness.C. Its complexity.D
48、. Its easy operation.11. Whats the WHOs attitude towards the method?A. Ambiguous.B. Positive.C. Tolerant.D. Skeptical.【答案】8. A 9. D 10. B 11. B【解析】【分析】本文是说明文。介绍了一种严重的疾病登革热,它由蚊子传播。在严重的情况下,登革热甚至可以致命。目前科学家似乎已经找到了一种方法从保护蚊子入手,世卫组织对这种方法的态度很积极。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Dengue is a very painful illness spread by mo
49、squitoes. In severe cases, dengue can even be deadly. ”(登革热是一种非常痛苦的疾病,由蚊子传播。在严重的情况下,登革热甚至可以致命。)可知,登革热是一种可能会导致死亡的疾病。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据划线词后的定语从句“which is how viruses grow inside a body.”(这就是病毒在体内生长的方式。)得知,病毒生长方式是自我复制。划线词词义为“复制”,故选D。【10题详解】推理判断题。根据第五段“Ten months later, 80% of the mosquitoes in the trea
50、ted areas carried Wolbachia. The researchers report the number of dengue cases in the treated areas was reduced by 77% and that the number of people needing hospital care for dengue dropped by 86%.”(10个月后,在处理地区80%的蚊子携带沃尔巴克氏菌。研究人员报告说,治疗地区的登革热病例减少了77%,需要住院治疗的登革热人数减少了86%。)可知,这些数字表明治疗方法很有效。故选B。【11题详解】推理
51、判断题。根据最后一段“The WHO says that within a year, their efforts will protect 2.5 million people against dengue and that their efforts will be turned into a program that can be repeated worldwide.”(世界卫生组织说,在一年内,他们的努力将保护250万人免受登革热的侵害,他们的努力将转化为一个可以在全世界重复实施的项目。)可知,世界卫生组织对这种方法的态度很积极。故选B。【点睛】DIn Australia, plen
52、ty of wild things can bite or sting(刺伤) you. Strangely enough, one of them is a tree. Now scientists have figured out what makes the trees sting so bad.The rainforests of eastern Australia are home to a stinging tree known as Dendrocnide. Many people call it the gympie-gympie treea name given to the
53、 tree by native Australians. Its covered with sharp, needle-like hairs that carry poison. If you touch a gympie-gympie tree, you wont forget it anytime soon. The pain can stay with you for hours, days or weeks. In some cases, its been reported to stay for months.Scientists have long looked for the s
54、ource of this powerful sting. Now researchers at the University of Queensland have discovered what makes this stinging plant so painful. After carefully studying different kinds of gympie-gympie trees, the scientists were able to separate out different chemicals that the trees produce. This allowed
55、them to identify a group of chemicals that they believed was responsible for the pain.The researchers created artificial versions of these chemicals, which they call “gympietides”. Sure enough, when the scientists injected mice with gympietides, the mice licked(舔) at the places where theyd been inje
56、cted, indicating that they hurt in those places. When the scientists studied the way gympietides were built, they found that they formed a knot-like shape. The shape makes the chemicals very stable, which helps explain why the pain stays so long.The knot-like shape of the gympietides was similar to
57、the shape of poisons produced by poisonous spiders and cone snails. The scientists were surprised to see three very different kinds of life all using similar poisons. Spiders and cone snails carry poisons because they catch food by stinging other creatures. Its not clear how stinging helps the gympi
58、e-gympie tree.Though the trees sting may stop some animals from eating it, it doesnt stop all animals. Beetles and pademelons (small relatives of the kangaroo) are able to eat the plant without trouble.12. Why is a touch on the stinging tree unforgettable?A. Because it has so unusual an appearance.B
59、. Because it is extremely rare in existence.C. Because touching it creates a quite strange feeling.D. Because the pain caused by it doesnt go away quickly.13. What do scientists fail to find out about the stinging tree?A. How it produces poisons.B. What poisons it produces.C. How it benefits from th
60、e sting.D. The consequences of its sting.14. What does the text imply about the stinging tree?A. It produces the same poisons as spiders.B. Poisonous as it is, it also has natural enemies.C. Animals are wise enough to stay away from it.D. Only one chemical in it causes pain to the toucher.15. Whats
61、the best title for the text?A. Scientists Discover Stinging Trees SecretB. Caution: Stinging Tree Can Bite and Poison YouC. Scientists Discover a Strange Species in AustraliaD. Effective Ways to Avoid Being Hurt by Stinging Tree【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了科学家对澳大利亚的金皮树进行研究,发现了其刺
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
