2022版高考英语一轮复习15公益事业与志愿服务课时提能练含解析202103172119.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 高考 英语 一轮 复习 15 公益事业 志愿 服务 课时 提能练含 解析 202103172119
- 资源描述:
-
1、课时提能练(十五).阅读理解A(2020湖北部分重点中学联考)A group of volunteers joined forces to form a human chain to flee four dolphins which had been stranded (搁浅) in a canal for four days.The four dolphins were seen in the water near the Fossil Park neighborhood in St. Petersburg, Florida, US, on Sunday. Experts from the
2、Florida Fish and Wildiife Conservation Commission(FWC) had monitored the dolphins activities in the past few days and hoped that they would swim out with the tide.But when the dolphins struggled to leave the canal, the brave volunteers joined members of the National Oceanic and Atmospheric Administr
3、ation and the Clearwater Marine Aquarium to form a rescue team to free them. Dozens of people gathered to take videos and pictures of the kind act. A team of 14 volunteers held hands to act as a block to guide the dolphins out of the narrow channel. They shouted and patted the water with their hands
4、 to direct the dolphins to vast expanses of Riviera Bay.Dolphins find their way in the water through echolocation(回声定位)That means that they can recognize the echoes of sound waves that bounce off objects to find their way around.Andy Garrett, a biologist of the FWC said,“We were able to keep that ch
5、ain together. The dolphins were interested. They actually came over right away.” He added that when the team reached a bridge, the dolphins appeared a bit nervous and started doing some spins. “They made one real hard pass at our team and then went under the bridge and took off,” Garrett said. The o
6、peration lasted about 45 minutes and the rescue team did not use nets or any items that could stress the dolphins.【语篇解读】本文主要讲的是志愿者帮助解救被困在运河里的四只海豚的故事。1What can we know about the dolphins from Paragraph 1?AThey formed a chain to protect themselves.BThey lived in the water near the Fossil Park.CThey we
7、re observed in secret by volunteers.DThey were forced to stay in a canal for four days.D细节理解题。根据文章第一段中的“four dolphins which had been stranded(搁浅) in a canal for four days”可知,D项正确。2Why did volunteers shout and pat the water?ATo make sounds to attract some people.BTo guide the dolphins out to Riviera
8、Bay.CTo celebrate the success of saving dolphins.DTo test the different reactions of the dolphins.B细节理解题。根据文章第二段中的“They shouted and patted.to direct the dolphins to vast expanses of Riviera Bay”可知,志愿者们喊叫、拍打水面是为了引导海豚前往里维埃海湾,故B项正确。3What words could best describe the volunteers?ABrave and caring.BCauti
9、ous and humorous.CSmart and ambitious.DOptimistic and energetic.A细节理解题。根据第二段第一句话中的“the brave volunteers”,并结合文章讲述的志愿者帮助解救被困在运河里的海豚的故事可知,志愿者们是勇敢且乐于助人的,故A项正确。4Whats the main idea of the text?ADolphins swam to the canal to hunt for food.BRescuers formed a human chain to save dolphinsCVolunteers helped f
10、our dolphins find their way home.DExperts studied the ways of dolphins finding directions.B主旨大意题。本文讲述志愿者帮助解救被困在运河里的四只海豚的故事,故B项正确。B(2020合肥市教学质量检测)Sharon Okpoe has lived her entire 17 years in Makoko,known as the worlds largest “floating slum(贫民窟)”,built on a lake in Lagos,Nigeria.Okpoes father is a f
11、isherman,and her mother sells smoked fish.As many as twothirds of the citys 21 million residents live in slums.“Most girls are trapped in a terrible cycle of poverty.Many of them are not thinking of education,a plan for the future,”Abisoye AjayiAkinfolarin,a computer programmer in Lagos ,recalled.Bu
12、t several times a week,girls like Okpoe get a glimpse of another world when they attend GirlsCoding,a free program run by the Pearls Africa Foundation that seeks to educate and excite girls about computer programming.Since 2012,the group has helped more than 400 disadvantaged girls gain the technica
13、l skills and confidence they need to transform their lives.Its the vision of AjayiAkinfolarin,who left a successful career to devote herself to this work.Shed noticed how few women worked in this growing field a 2013 government survey found that less than 8% of Nigerian women were employed in techno
14、logy jobs.She wanted to fix the gender gap.“Technology is a space thats dominated by men.Why should we leave that to guys?” she said.“I believe girls need opportunities.”Now,dozens of girls aged 10 to 17 get trained in computer programming technology.“I believe you can still find diamonds in these p
15、laces,” Ajayi Akinfolarin said.“They need to be shown another life.” One way her program does this is by taking the students to visit technology companies not only showing them what technology can do,but also helping them visualize themselves joining the industry.Okpoe,for one,has taken this to hear
16、t.She helped create an app called Makoko Fresh,enabling fishermen like her father to sell seafood directly to customers.She even wants to become a software engineer and hopes to study computer science at Harvard.“One thing I want my girls to hold onto is that,regardless of where they are coming from
17、,they can make it,” AjayiAkinfolarin said.“They are coders.They are thinkers.Their future is bright.”【语篇解读】本文介绍了为尼日利亚Makoko地区贫困女孩提供计算机编程培训的GirlsCoding项目的目的以及影响等。5What can we learn about GirlsCoding?AIt encourages girls to land a job in education.BIt offers Nigerian girls in need parttime jobs.CIt he
18、lps girls working in Lagos to fight poverty.DIt teaches girls in Makoko computer programming.D细节理解题。根据第二段中的“But several times a week,girls like Okpoe get a glimpse of another world when they attend GirlsCoding,a free program.that seeks to educate and excite girls about computer programming.”可知,Girls
19、Coding 是一个免费的项目,它旨在教育女孩们关于计算机编程的知识和激发女孩们对计算机编程的兴趣。由此可知,GirlsCoding 教生活在Makoko 地区的女孩们有关计算机编程的知识,故选D。6What did AjayiAkinfolarin think about the growing field in Paragraph 3?AMen could do far better in technology jobs.BGirls should get equal work opportunities.CMen normally got paid more than women.DGi
20、rls tended to devote themselves to work.B细节理解题。根据第三段中的“She wanted to fix the gender gap”以及“I believe girls need opportunities”可知,AjayiAkinfolarin 认为,女孩们在这个领域应该获得与男性同等的工作机会。故选B。7What does the underlined word “this” in Paragraph 4 refer to?ARebuilding the girls confidence.BTraining the girls to find d
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-553511.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
