2022版高考英语一轮复习4认识自我丰富自我完善自我1课时提能练含解析202103172143.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 高考 英语 一轮 复习 认识 自我 丰富 自我完善 课时 提能练含 解析 202103172143
- 资源描述:
-
1、课时提能练(四).阅读理解A(湖北省“四地七校考试联盟”2020届高三联考)A star athlete at the college where I work recently stopped by my office.After committing a few unforced errors during a weekend match, she suffered severely by selfcriticism.This student, like many I teach, strongly believes she should be able to control the ou
2、tcomes of her life by virtue of her hard work. In her mind,“Nothing can stop me but myself.” So when these students fall short of what they imagine they should accomplish, they are filled with selfblame,reasoning, “If my accomplishments are mine to control, my failures must be entirely my fault,too,
3、” which makes it extremely difficult for them to move on.We often attribute young adults struggling with failure to their parents overprotection. But there is another factor at play: a message transmitted by indulgent (纵容的) parents who have falsely promised them that they can achieve anything if the
4、y are willing to work for it. However, the cruel reality of life is that you can do everything in your powerand still fail. Then what should be done to help?Psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers to spend time helping students find purposes, or goals they genuinely love to pursue a
5、nd that make an impact on the world, which may help them gain greater life satisfaction and become more psychologically mature. Besides, instead of allowing our kids to beat themselves up when things dont go their way, we might all question a culture where one is considered lazy without full devotio
6、n. The point is to remind them that life has a way of sucker punching (出其不意地击打) us when we least expect it. Its often the people who learn to say “stuff happens” that get up the fastest.【语篇解读】本文是一篇议论文,许多年轻人会因为自己的失败而自责,认为自己既然可以通过付出实现一些成就,那么失败相应地也全部是自己的责任。针对这一心理现象,心理学家给出了解释和建议。1What does the underline
7、d phrase “by virtue of” in Paragraph 2 mean?AIn addition to.BIn spite of.CBy means of.DFor fear of.C词义猜测题。根据画线短语后的“Nothing can stop me but myself.”和常识可推知,此处应指,这名学生深信她应该能够通过努力来控制结果。故画线词应与by means of意思相近,意为“凭借;以方式”。in addition to意为“除此之外”;in spite of意为“尽管”;for fear of意为“以免;唯恐”。2The author believes that
8、 young adults find it hard to struggle with failure because _.Athey are not taught how to deal with difficultiesBthey are short of the ability to handle failureCthey are under the protection of their parentsDthey are misled by their parents false messageD细节理解题。根据第三段第一、二句可知,年轻人在失败中挣扎有两个原因,一是家长们的过度保护,
9、二是父母们传达给他们的错误信息,即他们可以通过主观努力成功做到他们想做的任何事情,故选D项。3What did psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers to do?ATo teach students how to avoid faults.BTo lead students to set their truly loved goals.CTo help students to discover a path to success.DTo allow kids to blame themselves.B细节理解题。根据第
10、四段第一句可知,心理学家敦促父母和老师花一些时间帮助学生找到他们真正想追求的目标,故选B项。4What can be inferred from the passage?AStudents dont care about failure at all.BStudents are sure to succeed if they try their best.CStudents should bear all the failures on their own.DStudents with positive attitudes can move on more easily.D推理判断题。通读全文
11、,尤其根据最后一段最后两句可知,生活中总有一些出其不意的事情发生,只有那些在事情发生时能积极面对的人才会从挫折中奋起得最快。故选D项(具有积极态度的学生更容易进步)。B(山东省泰安市20192020学年高三期末)Recently, as I watched my son Nathan play basketball for his high school team, I was starting to feel sorry for myself and for him. His team was facing adversity (逆境) on court and he was playing
12、 in a hostile environmentit was the opponents home gym filled with their supporters,and Nathans team was trailing (落后) for three quarters of the game. As for me, I had been dismissed from my job earlier in the day.During my driving home, I kept telling myself that I would find work again in a short
13、timeI am always confident about my experience and abilities. This is the same belief that I try to instill into my son.The basketball game entered the fourth quarter with Nathans team still trailing. I saw the determination on his face, as well as his teammates as they fought back to not only tie wi
14、th the opponents, but then go ahead by three points. Then, a player from the other team made an unbelievable shot to make the game tied again. With the tied scores and seconds left on the clock, Nathan found himself with the ball and with skill and confidence, he proceeded to make a basket with a de
15、fender hanging all over him. The other player was called for a foul (犯规)As Nathan stood at the foul line preparing for a shot that would win three points for his team, I saw the focus and determination on his face.There was no room for selfdoubt. Nathan was able to tune out all the distractions and
16、nail the free throw with such skill, as if he had done it a thousand times.As I sat there, my heart bursting with pride, it dawned on me that I had taught him perseverance in the face of adversity, and he had just taught me the same lesson. That brief moment of selfdoubt and feeling sorry for myself
17、 was blown away by the actions of my son on the basketball court. He will play in the finals, but it doesnt matter if he wins or loses. At this moment, we both won.【语篇解读】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者在观看儿子篮球比赛的过程中,看到儿子所在的球队在比赛临近尾声并处于劣势的情况下,依然满怀信心、坚持不懈,最后获得了胜利。这番情景让刚刚失业正处于沮丧和不自信状态中的作者消除了自我怀疑,重新燃起了斗志。5What did the
18、author estimate his sons team would be like at first?AThe team would lose at home court.BThe team would finally win.CThe team would win the championship.DThe team would lose at away court.D推理判断题。根据第一段中的“His team was facing adversity(逆境) on court and he was playing in a hostile environmentit was the
19、opponents home gym filled with their supporters,and Nathans team was trailing for three quarters of the game.”可知,作者的儿子所在的球队在球场上处于劣势,他们在对手的主场,且体育馆里挤满了对方的支持者,而儿子所在球队在比赛的前三节都处于落后状态。通过作者的描写,可推出她应是认为儿子的球队会输。故选D项。6Which of the following words can best describe the author?ASelfdoubting and pessimistic.BSel
20、fconfident and optimistic.CHardworking and intelligent.DEasygoing and warmhearted.B推理判断题。根据第二段中的“During my driving home,I kept telling myself that I would find work again in a short timeI am always confident about my experience and abilities.This is the same belief that I try to instill into my son.
21、”可知,作者失去工作后,在开车回家的路上,作者一直告诉自己,自己会在短时间内重新找到工作,因为作者对自己的经验和能力充满信心,这也是作者试图灌输给儿子的信念。由此可知,作者是一个自信又乐观的人。故选B项。7What does the underlined phrase “tune out” in Paragraph 4 mean?AAvoid.BFocus.CCreate.DReceive.A词义猜测题。根据画线词所在句中的“nail”和“as if he had done it a thousand times”可知,内森可以用这样的技术搞定罚球,就好像他已经练习过了一千次一样。结合前文中的
22、“the focus and determination on his face”以及画线词后的“all the distractions”可推知,此处应表示内森能够摒除所有杂念,即避免去留意让他分心的东西。故画线词应与avoid意义相近。8Which of the following is the best title for the text?ALife Goes Just Like Playing BasketballBIt Matters Whether to Win or LoseCA Lesson in Life and BasketballDFather and Son in L
23、ifeC标题归纳题。通读全文可知,本文讲述了作者在观看儿子篮球比赛的过程中,看到儿子所在的球队在比赛临近尾声并处于劣势的情况下,依然满怀信心、坚持不懈,最后获得了胜利。这番情景让刚刚失业正处于沮丧和不自信状态中的作者消除了自我怀疑,重新燃起了斗志。结合选项可知,C项最适合作本文的标题。.完形填空(福建省2020年高三毕业班质量检查测试)Biking Through My Ph.D.Overcoming my initial struggle in the Netherlands to start my Ph. Dhas been like riding a bike.I grew up in
24、a hilly, seaside city in China without cycle paths, and biking was 1 for me. Now, my Dutch neighbor was telling me I had to learn.It took me around a month to feel 2 with cycling. After half a year, I was starting to enjoy it. For me, a helpful 3 of dealing with Dutch traffic was to make a lot of no
25、ise as I rode:loud yells, “look out”,“watch it”, and so on. This 4 other cyclists into keeping away from me, and prevented the 5 that had seemed unavoidable when I started.This pattern, of a time of struggle 6 by fun, was repeated with other 7 of my life in Utrecht. There were more “bikes” that I 8
26、to learn how to ride.One of them was 9 management. In Utrecht, I didnt see people working 10 time.As for working on the weekend,forget it. I initially assumed that nobody was working very hard, because of their short 11 . But after a few months, I 12 that other Ph.D.students were all 13 focused on t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-553531.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
