分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型河南省新乡市2021届高三英语下学期第三次模拟调研考试试题(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:554908
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:21
  • 大小:95KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    河南省 新乡市 2021 届高三 英语 下学 第三次 模拟 调研 考试 试题 解析
    资源描述:

    1、河南省新乡市2021届高三英语下学期第三次模拟调研考试试题(含解析)考生注意:1.本试卷共150分。考试时间120分钟。2.请将各题答案填写在答题卡上。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下 一小题。每段对话仅读一遍。1. Why didnt the man attend the party

    2、on Saturday?A. He got the date wrong. B. He had other plans. C. He forgot about it.2. Where are the speakers?A. In a museum. B. In a park. C. In a school,3. Which team is the mans daughter on?A. The football team. B. The swimming team. C. The basketball team.4. How often does the woman eat out?A. On

    3、ce a month. B. Every weekend. C. Five days a week.5. What are the speakers mainly talking about?A. A painting. B. A movie. C. A king.第二节(共15小题;每小题L 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项 中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每 小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Wh

    4、at is the relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Doctor and patient. C. Manager and employee.7. What is the probable reason for Johns absence?A. He is seriously ill.B. He is still on holiday.C. He needs to care for his wife.听第7段材料,回答第8、9题。8. What kind of cellphone does the woman w

    5、ant?A. An old one. B. A cheap one. C. A fast one.9. How much will the woman probably spend on a phone today?A. About $ 400, B. About $ 300. C. About $ 600.听第8段材料,回答第10至12题。10. What was the woman doing when the incident happened?A. Cooking. B. Shopping. C. Driving.11. How did the woman feel about the

    6、 incident?A. Scared. B. Bored. C. Amazed.12. What might have caused the incident according to the recent reports?A. A crashing plane. B. A crashing satellite. C. A crashing rock听第9段材料,回答第13至16题。13. What does the man do?A. He is a hotel clerk. B. He is a waiter. C. He is a ticket seller.14. How many

    7、people will be staying in the room?A. Four. B. Five. C. Six.15. What is special about the room the woman probably books?A. It has a balcony. B. It has a view of the sea. C. It has an extra small bed.16. How does the woman sound in the end?A. Embarrassed. B. Annoyed. C. Satisfied.听第10段材料,回答第17至20题。17

    8、. Where is the airplane leaving from?A. Hong Kong. B. London. C. San Francisco.18. When will the flight be in the air?A. At 9 : 10 a. m. B. At 9 : 20 a. m. C. At 9 : 30 a. m.19. What does the speaker ask passengers to do at this time?A. Put on their seatbelts.B. Turn off the reading lights.C. Leave

    9、their bags on the table.20. What should passengers do if they push the button by mistake?A. Just ignore it.B. Push it one more time.C. Raise their hand to get help.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AEach week Visit Indy publishes some events for the upcoming

    10、weekend. Here are some of them.Fan Powered World TourHarlem Globetrotters, the world-famous basketball stars celebrate their fans on this tour with more interactive experiences than ever before. You have two opportunities to catch the show as the Globetrotters face the Washington Generals on both Fr

    11、iday and Monday at Bankers Life Fieldhouse. Tickets are $26 and up.Basketball Day of IndianaIndianas love of basketball is famous, and Saturdays celebration will please fans from high school to college. Bankers Life Fieldhouse hosts high school girls and boys playing during the afternoon. You will w

    12、atch the game between Pacers and the Dallas Mavericks there that evening. Tickets start at $ 22.MLK Day CelebrationHonor the memory of Dr. King as local artists present poetry, music, and dance that show the theme of love. Dr. King felt it was important to communicate with each other in order to bre

    13、ak down barriers. Visitors to the Sundays free program in Newfields are advised to do that via social activities and by participating in a donation drive.Jingle RailsGet your pleasure on Route 66 for one final weekend this season. See Mt. Rushmore, Old Faithful and the Grand Canyon, as well as local

    14、 treasures like Monument Circle, Hilbert Circle Theatre, and the Indiana State Fair. Tickets start at $33.1. Where can you watch basketball games?A. On Mt. Rushmore.B. In Newfields.C. At Bankers Life Fieldhouse.D. In the Grand Canyon.2. Which event is free of charge?A. MLK Day Celebration.B. Fan Pow

    15、ered World Tour.C. Basketball Day of Indiana.D. Jingle Rails.3. What can you do after participating in Jingle Rails?A. Volunteer for a charity.B. Visit places of interest.C. Have a talk with stars.D. Live with local people.【答案】1. C 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了Visit Indy的几个周末活动。【1题详解】细节理解题。根据Fan Po

    16、wered World Tour中“You have two opportunities to catch the show as the Globetrotters face the Washington Generals on both Friday and Monday at Bankers Life Fieldhouse.(你有两个机会观看the Globetrotters周五和周一在Bankers Life Fieldhouse与the Washington Generals的比赛)”可知,你可以在Bankers Life Fieldhouse看到一场篮球比赛。故选C。【2题详解】细

    17、节理解题。根据MLK Day Celebration中最后一句“Visitors to the Sundays free program in Newfields are advised to do that via social activities and by participating in a donation drive.(参加周日在Newfields举行的免费活动的游客被建议通过社会活动和参与捐款活动来实现)”可知,MLK Day庆祝活动是免费的。故选A。【3题详解】细节理解题。根据最后一段“See Mt. Rushmore, Old Faithful and the Grand

    18、 Canyon, as well as local treasures like Monument Circle, Hilbert Circle Theatre, and the Indiana State Fair.(参观Rushmore山,Old Faithful和大峡谷,以及当地的珍宝,如Monument Circle,Hilbert Circle剧院,和印第安纳州博览会)”可知,参加Jingle Rails后,你可以参观当地的风景名胜区。故选B。BWhen I was young, I had a wrong understanding of being great. I believ

    19、ed I was special and different and should be rich and famous because of my talent. I was going to live my dream rather than being a “normal” person. But as time passed, reality set in and my perspective changed.I am a teacher, married to a salesman with a baby and a mortgage(按揭贷款). Could my life be

    20、more normal? Yet, I am okay with this.Were I to have a conversation with my twenty-year-old self, she wouldnt understand why Im not going to NYC to get an audition (试演). In four years my coworkers have never heard me sing. If Id bought a house, it should have been in an interesting neighborhood with

    21、 coffee houses at every corner. She would laugh at the corner house in the neighborhood I now call home.But I know things she didnt know. Life is so much more complicated, wonderful and terrible. I know what it means to work for love, not just sitting back and letting it happen the way it can when y

    22、oure young. I know about bringing life into the world, and the complexity of emotions.My life is simple. It is small, and may seem interchangeable with so many other lives there. I may never make an impact outside my house. But Ive learned it is important to be relative. To my little girl, I am irre

    23、placeable. When she cries, she calls for “Mama”. When she reaches out, its for me alone. So, is it a small life? Its perfectly fine to me. In fact, I think its what Ive wanted all along.4. What was the author like when she was young?A. She was honest.B. She was brave.C. She was proud.D. She was caut

    24、ious.5. Why does the author imagine talking to her twenty-year-old self?A. To show she has become mature.B. To prove her dream has come true.C. To reveal the key to her success.D. To introduce her present unhappiness.6. What is the authors present focus?A. Learning the complexity of emotions.B. Open

    25、ing her heart to the world.C. Living with her daughter specially.D. Caring for her family.7. What does the author intend to tell us in the text?A. We can achieve our dreams if we work hard.B. We will come back to a normal life some day.C. We should keep in contact with our families.D We can be the o

    26、ne we feel satisfied with.【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述作者年轻时认为自己将会有不平凡的人生,直到成年之后她才认识到自己的人生最终归于了平淡,平凡的生活和照顾家人才是自己一直想要的。【4题详解】推理判断题。根据第一段“When I was young, I had a wrong understanding of being great. I believed I was special and different and should be rich and famous because of my t

    27、alent.(当我年轻的时候,我对伟大有一个错误的理解。我相信我是特别的,与众不同的,应该因为我的天赋而变得富有和出名。)”可知,作者年轻的时候认为自己很特别并且与众不同,由此可以推断作者是一个骄傲的人。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据第三段“She would laugh at the corner house in the neighborhood I now call home.(她会嘲笑我现在称之为家的那个角落里的房子。)”可知,年轻时的作者可能不会理解现在自己的处境,第四段“But I know things she didnt know. Life is so much mo

    28、re complicated, wonderful and terrible.(但我知道一些她不知道的事。生活是如此复杂,精彩和可怕。)”说明作者经历了一些事情之后认知发生了变化,所以作者想象和二十岁的自己对话是为了表明她变得成熟了。故选A项。【6题详解】推理判断题。根据第二段“I am a teacher, married to a salesman with a baby and a mortgage(按揭贷款). Could my life be more normal? Yet, I am okay with this.(我是一名教师,嫁给了一名推销员,有孩子,还欠着房贷。我的生活能更

    29、平常一点吗?然而,我对此没有意见。)”和最后一段“To my little girl, I am irreplaceable. When she cries, she calls for “Mama”. When she reaches out, its for me alone. So, is it a small life? Its perfectly fine to me. In fact, I think its what Ive wanted all along.(对我的小女儿来说,我是不可替代的。当她哭的时候,她呼唤“妈妈”。她要是主动找人,就只找我一个人。所以,这是一个渺小的生活

    30、吗?对我来说完全没问题。事实上,我觉得这是我一直想要的。)”可知,作者目前的焦点是照顾她的家庭。故选D项。【7题详解】推理判断题。文章第一段主要讲述作者年轻时认为自己将会有不平凡的人生,后面几段讲述直到成年之后她才认识到自己的人生最终归于了平淡,平凡的生活和照顾家人才是自己一直想要的。所以作者在文中想要告诉我们的是,我们每个人的生活最终会归于平凡。故选B项。CIn recent years, Ethiopia has become a regional leader in solid waste management. Last year, the country transformed th

    31、e landfill (垃圾填埋场) in Addis Ababa into a new waste-to-energy plant, the first such project on the continent. The plant incinerates up to 1, 400 tonnes of waste every day, about 80 percent of the citys rubbish, supplying the capital with 25 percent of its household electricity needs.However, despite

    32、these important steps, challenges remain in Ethiopia. Although the country has permitted the Basel, Stockholm and Rotterdam conventions, laws and policies for environmentally sound management of hazardous (有害的) wastes are still not effective in pre- venting littering waste illegally.To help Ethiopia

    33、 meet these challenges, the Chemicals and Waste Management Program is supporting the country with a three-year project to enhance its capacity for sound management of hazardous wastes.In the initial stages, a project management unit will be formed, made up of many representatives from government dep

    34、artments and private organizations. This unit will be responsible for reviewing and assessing Ethiopias current legal system, which, despite numerous advances in recent years, does not specifically target the recycling of hazardous waste. Once legal gaps are identified, the project will seek to upda

    35、te existing policies and strategies.Many people in Ethiopia are not aware of the possible effect of environmental damage and the need to report such crimes to the police. To resolve this pressing issue, Ethiopia will be conducting a series of capacity-building activities, including creating awarenes

    36、s-raising programs, training trainers and providing equipment.Ethiopia will also work to establish a national mechanism for chemicals and waste management by engaging government departments and civil society groups. Authorities will also make budgetary provisions (预算拨款) in national, regional and ins

    37、titutional planning to ensure funding for these activities is sustainable even after the projects completion.8. Which can replace the underlined word “incinerates” in paragraph 1?A. Produces.B. Burns.C. Gathers.D. Absorbs.9. Whats the main problem of Ethiopia in waste management?A. The relevant laws

    38、 are not sound.B. The shortage of workers is severe.C. The pollution level is too high.D. The funds are not sufficient.10. What will Ethiopia do to help the natives protect the environment?A. Restrict their environmental movement.B. Call on them to start some programs.C. Reward them with budgetary p

    39、rovisions.D. Raise their environmental awareness.11. What does the text mainly talk about?A. Ethiopia is facing serious environmental problems.B Ethiopia has achieved success in waste management.C. Ethiopia is putting efforts into waste management.D. Ethiopia has reduced environmental pollution leve

    40、ls.【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。近年来,埃塞俄比亚已成为该地区固体废物管理的领导者。文章介绍埃塞俄比亚是如何进行废物管理的。【8题详解】词句猜测题。根据划线词所在的句子“The plant incinerates up to 1, 400 tonnes of waste every day, about 80 percent of the citys rubbish, supplying the capital with 25 percent of its household electricity needs.(这家工厂每天incin

    41、erates多达1400吨的垃圾,约占该市垃圾总量的80%,为首都提供25%的家庭用电需求)”及常识可知,此处指使用垃圾作燃料进行发电。由此推知,划线词的意思是“燃烧”。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“Although the country has permitted the Basel, Stockholm and Rotterdam conventions, laws and policies for environmentally sound management of hazardous (有害的) wastes are still not effective in p

    42、re- venting littering waste illegally. (尽管该国已经批准了巴塞尔、斯德哥尔摩和鹿特丹公约,但危险废物无害环境管理的法律和政策在防止非法乱扔废物方面仍然没有效果)”可知,埃塞俄比亚在废物管理方面的主要问题是“相关法律不健全。”故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“To resolve this pressing issue, Ethiopia will be conducting a series of capacity-building activities, including creating awareness-raising pro

    43、grams, training trainers and providing equipment. (为了解决这一紧迫问题,埃塞俄比亚将开展一系列能力建设活动,包括制定提高认识方案、培训人员和提供设备)”可知,埃塞俄比亚将提高他们的环保意识来帮助当地人保护环境。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第三段“To help Ethiopia meet these challenges, the Chemicals and Waste Management Program is supporting the country with a three-year project to enhance

    44、its capacity for sound management of hazardous wastes. (为了帮助埃塞俄比亚应对这些挑战,化学品和废物管理项目正在支持该国实施一个为期三年的项目,以加强该国对危险废物的健全管理能力)”和最后一段“Ethiopia will also work to establish a national mechanism for chemicals and waste management by engaging government departments and civil society groups. Authorities will also

    45、 make budgetary provisions (预算拨款) in national, regional and institutional planning to ensure funding for these activities is sustainable even after the projects completion. (埃塞俄比亚还将通过让政府部门和民间社会团体参与,努力建立一个化学品和废物管理的国家机制。当局还将在国家、区域和机构规划中作出预算规定,以确保即使在项目完成后,为这些活动提供的资金也是可持续的)”可知,这篇文章讲述的是埃塞俄比亚正在努力进行废物管理。故选

    46、C。DHere on Earth where most of us live, we spend about a third of everyday lying down sleeping and two-thirds standing or sitting in an upright position.Thats not really how it goes in space when people are weightless and the zero gravity environment causes more liquid to shift to the head. Faces ge

    47、t swollen, legs lose volume and appear to be smaller. Many astronauts have complained of eye and back problems after coming back down to Earth and its gravity.And now scientists say they have discovered some new risks with long-term space flight. A study published recently in JAMA Network Open, a me

    48、dical journal, examined 11 healthy astronauts who had been on the International Space Station for six months. Eight of them had unusual characteristics observed in their blood. For instance, six of the astronauts had reverse (反向的)blood flow from their heads.The lead author of the study says he doesn

    49、t know if thats actually harmful. The blood is still leaving the head from other pathways, so flowing backwards through a jugular vein(颈静脉) may not be dangerous. But he says it does show a change in how blood moves through the body while in space.Another issue the study found was blood clots (凝块). O

    50、ne astronaut had one. Another showed signs of a partial blood clot. That is potentially harmful as the clots can block the flow of blood to the lungs. The astronaut who had one was treated for the rest of the spaceflight and made it home safely.What does all this mean? Well, one researcher says thes

    51、e issues have probably been oc- curring since humans first went into space and that they would likely resolve themselves when astronauts came back down to Earth. Knowing about them now gives doctors something else to monitor when people leave our atmosphere.12. What causes the physical problems for

    52、astronauts?A. Sleeping for a long time.B. The zero gravity environment.C. Staying in the spaceship.D. The shift in their bodies.13. How many issues did the study newly find?A. Four.B. Three.C. Two.D. One.14. What can we know about the blood clot?A. It is a common problem.B. It is a new kind of disea

    53、se.C. It is a threat to peoples health.D. It was first found by astronauts.15. What may be the best title for the text?A. Doctors have a new task for astronautsB. Zero gravity stops astronauts flying in spaceC. Its dangerous for astronauts to fly into spaceD. New risks are found in long-term space f

    54、light【答案】12. B 13. C 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。科学家们发现了长期太空飞行的一些新风险,比如血液从头部逆流而上和血凝块。【12题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Thats not really how it goes in space when people are weightless and the zero gravity environment causes more liquid to shift to the head.”(在太空中就不是这样了,当人们处于失重状态,零重力环境会导致更多的液体转移到头部。)可知,零重力环境会给宇航员带来身体

    55、上的问题。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第三段最后一句“For instance, six of the astronauts had reverse (反向的)blood flow from their heads.”(例如,6名宇航员的血液从头部逆流而上。)和第五段第一句“Another issue the study found was blood clots (凝块). ”(研究发现的另一个问题是血凝块。)可知,这个研究新发现了两个问题。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第五段第四句“That is potentially harmful as the clots can

    56、block the flow of blood to the lungs. ”(这可能是有害的,因为血凝块会阻碍血液流向肺部。)可知,血凝块是对人们健康的威胁。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第三段第一句“And now scientists say they have discovered some new risks with long-term space flight. ”(现在,科学家们表示,他们发现了长期太空飞行的一些新风险。)可知,文章主要是讲科学家们发现了长期太空飞行的一些新风险。“在长期的太空飞行中发现了新的风险”最适合作文章标题。故选D。第二节(共5小题;每小题2分,

    57、满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Personal profiles are an excellent way to express information into a simple format. Here are some basic steps that youll want to follow.Share positive things, but not excessive. Everyone has problems, but no one wants to read a bunch of negative soul-se

    58、arching. Dont complain, or endlessly describe your health problems, relationship dramas, kid problems, etc. _16_Take pride in who you are and what you are all about. It isnt helpful to criticize yourself. It makes people uncomfortable and its annoying to feel that you have to build up another person

    59、s value constantly. _17_ No one can get close to you. The girl who says she is fat and shy relentlessly will turn people away._18_ There are groups who believe that their jobs are to convert the world to their ways of thinking. Although it may seem urgent, the personal profile is not the venue to bo

    60、ast. It will not promote your message in a healthy way.Dont advertise or sell. _19_ The personal profile is about you and should not be used to make money. The sites you use may put ads on, but that is how they generate funds to keep the sites free._20_ This is your own little message to the world.

    61、If you use other peoples tips to make a profile, everyone can enjoy the benefits.A. Write in outline format.B. Dont say it in a long sentence.C. Its important to seek help before writing.D. Dont use your profile as a place to show off.E. Self-criticism is really a form of control over others.F. If y

    62、ou need customers, use a known business network.G. People who do this have warning signs on their profiles.【答案】16. G 17. E 18. D 19. F 20. C【解析】【分析】这是一篇说明文。个人简介是用简单的格式表达信息的一种极好的方式,文章主要介绍了一些写个人资料要遵循的基本步骤。【16题详解】根据上文“Share positive things, but not excessive. Everyone has problems, but no one wants to

    63、read a bunch of negative soul-searching. Dont complain, or endlessly describe your health problems, relationship dramas, kid problems, etc.(分享积极事情,但不要过度。每个人都有问题,但没有人愿意读一堆消极的自我反省。不要抱怨或没完没了地描述你的健康问题、感情困扰、孩子问题等等)”可知,上文提到了不要抱怨或没完没了地描述你的健康问题、感情困扰、孩子问题,本句为本段最后一句,应承接上文说明原因:这样做的人在他们的资料上有警告标志。故G选项“这样做的人在他们的资

    64、料上有警告标志”符合语境,故选G。【17题详解】根据上文“Take pride in who you are and what you are all about. It isnt helpful to criticize yourself. It makes people uncomfortable and its annoying to feel that you have to build up another persons value constantly.(为你是谁,为你是什么感到骄傲。批评自己是没有用的。这让人感到不舒服,也让人感到烦恼,因为你必须不断地为别人树立价值)”以及后文

    65、“No one can get close to you. The girl who says she is fat and shy relentlessly will turn people away.(没人能接近你。那个说自己又胖又害羞的女孩会毫不留情地拒绝别人)”可知,本段的中心思想是不要自我批评,后文提到没人能接近你,说明自我批评可能导致他人无法靠近,是一种控制他人的形式。E选项中Self-criticism对应上文中criticize yourself。故E选项“自我批评实际上是控制他人的一种形式”符合语境,故选E。【18题详解】根据后文“There are groups who b

    66、elieve that their jobs are to convert the world to their ways of thinking. Although it may seem urgent, the personal profile is not the venue to boast. It will not promote your message in a healthy way.(有些人认为他们的工作就是把世界转变成他们的思维方式。虽然这看起来很紧急,但个人简介并不是自夸的地方。它不会以一种健康的方式宣传你的信息)”可知,后文提到个人简历并不是自夸的地方,不会以一种健康的

    67、方式宣传你的信息,说明本段的中心思想是不要把个人资料作为自我夸耀的方式。D选项中show off对应后文boast。故D选项“不要把你的个人资料作为炫耀的地方”符合语境,故选D。【19题详解】根据上文“Dont advertise or sell.(不要做广告或销售)”以及后文“The personal profile is about you and should not be used to make money. (个人资料是关于你的,不应该被用来赚钱)”可知,本段的建议是关于不要把个人资料拿来做广告或销售,可推测本句在说明获得商业客户正确的做法,故F选项“如果你需要客户,使用一个已知的

    68、商业网络”符合语境,故选F。【20题详解】根据后文“This is your own little message to the world. If you use other peoples tips to make a profile, everyone can enjoy the benefits.(这是你自己给世界的小小信息。如果你使用别人的建议来创建个人资料,每个人都能从中受益)”可知,后文提到了使用别人的建议,可以让每个人从中受益,可见本段的建议是在写个人资料前寻求帮助。故C选项“在写之前寻求帮助是很重要的”符合语境,故选C。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共2

    69、0小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最 佳选项。Once, a rich man drove his expensive car with full speed. Listening to the music _21_, he didnt pay attention to the traffic sign. Suddenly a bad car accident happened to him. He was _22_ with blood all over. With the help of passers-by,

    70、 he was admitted to the best _23_ of the town.When he opened his eyes, he couldnt move his body even an inch. The doctor came to his bed and asked “How are you feeling, sir?” He shook his head with much _24_. The doctor softly comforted him that he would certainly _25_ but it would take time because

    71、 of his _26_ and several other diseases.Few days later, he could _27_ to speak. When the doctor visited him again, he became too _28_ and said, “Doctor, please do something so that I can be _29_ the hospital. I would _30_ as much money as you want.”“Sir, I am trying my best but _31_ the recovering p

    72、rocess is _32_,” the doctor continued, “While driving, you are supposed to _33_ the traffic regulations. That you are wealthy doesnt _34_ you could spend the money as you pleased. Your unhealthy eating habits have brought you some _35_, which put you into trouble.”When the man _36_ his past deeds, h

    73、e regretted for his own acts. He _37_ that money could do nothing but supply some temporary _38_. Wealth is nothing before health! He felt ashamed of his _39_! “Thank you for your guidance, doctor! Please _40_ my ignorance!”21. A. regularlyB. attentivelyC. confidentlyD. obviously22. A. delightedB. u

    74、nconcernedC. unconsciousD. thrilled23. A. restaurantB. companyC. organizationD. hospital24. A. difficultyB. satisfactionC. courageD. relief25. A. succeedB. surviveC. recoverD. harvest26. A. attitudesB. injuriesC. modelsD. disabilities27. A. prepareB. happenC. continueD. manage28. A. powerfulB. disco

    75、uragedC. embarrassedD. impatient29 A. released fromB. accustomed toC. satisfied withD. addicted to30. A. borrowB. collectC. spendD. earn31. A. eventuallyB. unfortunatelyC. undoubtedlyD. unnecessarily32. A. slowB. practicalC. differentD. normal33. A. explainB. considerC. observeD. repeat34. A. demand

    76、B. meanC. guaranteeD. prove35. A. diseasesB. surprisesC. disadvantagesD. fears36. A. comparedB. sharedC. discussedD. recalled37. A. wonderedB. expectedC. realizedD. pretended38. A. curiosityB. pleasureC. freedomD. stress39. A. appearanceB. dishonestyC. anxietyD. pride40. A. forgiveB. reconsiderC. cr

    77、iticizeD. punish【答案】21. B 22. C 23. D 24. A 25. C 26. B 27. D 28. D 29. A 30. C 31. B 32. A 33. C 34. B 35. A 36. D 37. C 38. B 39. D 40. A【解析】这是一篇记叙文。一个富人在路上全速开车,因为没有注意交通信号而出了车祸,受了重伤被送进医院。富人不耐烦住院,恳求医生让他出院,医生指出有钱并不意味着可以做一切事情,并且糟糕的饮食习惯给他带来了很多疾病。富人感到很羞愧,请求医生原谅自己的无知。【21题详解】考查副词辨析。句意:他专心地听音乐,没有注意到交通标志。A

    78、.regularly规律地;B.attentively聚精会神地;C.confidently自信地;D.obviously明显地。根据“he didnt pay attention to the traffic sign”可知,此处是指他专心地听音乐所以没有注意到交通标志。故选B。【22题详解】考查形容词辨析。句意:他昏迷不醒,浑身是血。A.delighted高兴的;B.unconcerned不关心的;C.unconscious失去意识的;D.thrilled兴奋的。根据“When he opened his eyes”(当他睁开眼)可知,他之前昏迷不醒。故选C。【23题详解】考查名词辨析。句

    79、意:在过路人的帮助下,他住进了镇上最好的医院。A.restaurant餐厅;B.company公司;C.organization组织;D.hospital医院。根据“The doctor came to his bed”(医生来到了他的床前)可知,他住进了镇上最好的医院。故选D。【24题详解】考查名词辨析。句意:他吃力地摇了摇头。A.difficulty困难;B.satisfaction满意;C.courage勇气;D.relief减轻,解除。根据“When he opened his eyes, he couldnt move his body even an inch.”(当他睁开眼睛时,

    80、他的身体无法移动,甚至一英寸。)可知,他移动身体很困难,所以是吃力地摇了摇头。故选A。【25题详解】考查动词辨析。句意:医生轻声安慰他说,他肯定会康复的,但由于他的伤势和其他一些疾病,这需要时间。A.succeed成功;B.survive幸存;C.recover恢复;D.harvest收割,得到。根据“The doctor softly comforted him”可知,此处是指医生轻声安慰他说他肯定会康复的。故选C。【26题详解】考查名词辨析。句意:医生轻声安慰他说,他肯定会康复的,但由于他的伤势和其他一些疾病,这需要时间。A.attitudes态度;B.injuries伤害;C.model

    81、s模型;D.disabilities残疾。根据“Suddenly a bad car accident happened to him.”(突然,他发生了一场严重的车祸。)和“several other diseases”可知,此处是指他因为车祸造成的伤势。故选B。【27题详解】考查动词辨析。句意:几天后,他能说话了。A.prepare准备;B.happen碰巧;C.continue继续;D.manage设法成功。根据“Doctor, please do something so that I can be .the hospital. I would . as much money as y

    82、ou want.”可知,他在跟医生说话,所以此处是指他能说话了。故选D。【28题详解】考查形容词辨析。句意:当医生再次来看他时,他变得太不耐烦了A.powerful有力的;B.discouraged丧气的;C.embarrassed尴尬的;D.impatient不耐烦的。根据“Doctor, please do something so that I can be released from the hospital.”(医生请想办法让我出院)可知,他迫切地想要出院,此处是指他很不耐烦待在医院里。故选D。【29题详解】考查固定短语辨析。句意:医生请想办法让我出院。A.released from

    83、从中释放出来;B.accustomed to习惯于;C.satisfied with对满意;D.addicted to沉迷于。根据“the recovering process”可知,医生向他解释需要恢复过程,所以此处是指他想要出院。故选A。【30题详解】考查动词辨析。句意:你想要多少钱我就花多少。A.borrow借;B.collect收集;C.spend花费;D.earn赚。根据“Doctor, please do something so that I can be released from the hospital.”(医生请想办法让我出院)可知,为了求医生让他出院,他愿意花钱。故选C

    84、。【31题详解】考查副词辨析。句意:先生,我已经尽力了但不幸的是恢复过程太慢了。A.eventually最终;B.unfortunately不幸地;C.undoubtedly毫无疑问地;D.unnecessarily不必地。根据转折词but和“I am trying my best”可知,此处是指很不幸地。故选B。【32题详解】考查形容词辨析。句意:先生,我已经尽力了但不幸的是恢复过程太慢了。A.slow缓慢的;B.practical实际的;C.different不同的;D.normal正常的。转折词but和“I am trying my best”可知,此处是指恢复过程太慢了。故选A。【33

    85、题详解】考查动词辨析。句意:开车时,你应该遵守交通规则。A.explain解释;B.consider认为;C.observe遵守;D.repeat重复。根据“the traffic regulations”可知,此处是指你应该遵守交通规则。故选C。【34题详解】考查动词辨析。句意:你很富有并不意味着你可以随心所欲地花钱。A.demand要求;B.mean意味着;C.guarantee保证;D.prove证明。根据“That you are wealthy”和“you could spend the money as you pleased”可知,此处是指你很富有并不意味着你可以随心所欲地花钱。

    86、故选B。【35题详解】考查名词辨析。句意:你不健康的饮食习惯给你带来了一些疾病,这给你带来了麻烦。A.diseases疾病;B.surprises惊讶;C.disadvantages缺点;D.fears害怕。根据“several other diseases”可知,此处是指你不健康的饮食习惯给你带来了一些疾病。故选A。【36题详解】考查动词辨析。句意:当那个人回忆起他过去的行为时,他对自己的行为感到后悔。A.compared比较;B.shared分享;C.discussed讨论;D.recalled回忆。根据“he regretted for his own acts”可知,此处是指回忆起他过

    87、去的行为。故选D。【37题详解】考查动词辨析。句意:他意识到金钱除了提供一些暂时的快乐之外,什么也不能做。A.wondered想知道;B.expected期待;C.realized意识到;D.pretended假装。根据“money could do nothing but supply some temporary pleasure”可知,此处是指他意识到这件事。故选C。【38题详解】考查名词辨析。句意:他意识到金钱除了提供一些暂时的快乐之外,什么也不能做。A.curiosity好奇;B.pleasure快乐;C.freedom自由;D.stress压力。根据“money could do

    88、nothing but supply some temporary”可知,此处是指金钱只能提供一些暂时的快乐。故选B。【39题详解】考查名词辨析。句意:他为自己的骄傲感到羞愧!A.appearance外貌;B.dishonesty不诚实;C.anxiety焦虑;D.pride骄傲。根据“I would spend as much money as you want.”可知,之前他以为自己有钱就可以做一切事,所以此处是指他为自己的骄傲感到羞愧。故选D。【40题详解】考查动词辨析。句意:请原谅我的无知!A.forgive原谅;B.reconsider重新考虑;C.criticize批评;D.pun

    89、ish惩罚。根据“He felt ashamed”和“my ignorance”可知,他感到很羞愧,所以此处是指他请求医生原谅自己的无知。故选A。第二节(共10小题;每小题L5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。The modern-day homes of a kind of cave-living spiders trace the long-gone southern limits of glaciers at the top of the last _41_ (majority) ice age, about 22,000 years ago

    90、. Some species live _42_ cold, humid caves in the Pyrenees, the Alps and the Balkan Peninsula, forming a narrow band across Europe. Researchers _43_ (compare) this range with geologists models of glacier cover during the last ice age and found the band almost _44_ (exact) matched the maximum souther

    91、n edges of the glaciers, with only slight variations. An expert says the creatures not only would likely not have survived if ice had covered their caves, _45_ they also probably could not have survived the warmer temperatures farther from the glaciers edge, There was _46_ balance between cool condi

    92、tions and a cave that wasnt totally _47_ (cover) ,he notes, What you see now _48_ (be) just the shadow of a larger ancestral distribution. n These species are indicators of geographic change since they dont move much over a lifetime or over a generation. _49_ (map) the distribution of cave species c

    93、ould act as _50_ (addition) evidence for researchers investigating past climate conditions.【答案】41. major 42. in 43. compared 44. exactly 45. but 46. a 47. covered 48. is 49. Mapping 50. additional【解析】【分析】这是一篇说明文,介绍了科学界重大发现,一种生活在洞穴里的蜘蛛的现代住所描绘出了在距今约22000年前的最后一个大冰河期的顶部早已消失的冰川南部边缘。【41题详解】考查形容词。句意:一种生活在洞

    94、穴里的蜘蛛的现代住所描绘出了在距今约22000年前的最后一个大冰河期的顶部早已消失的冰川南部边缘。分析句子,该空需要形容词作定语修饰名词ice age;所给词majority为名词,其形容词形式major符合题意。故填major。【42题详解】考查介词。句意:一些种类生活在比利牛斯山脉、阿尔卑斯山脉和巴尔干半岛寒冷潮湿的洞穴中,形成了横跨欧洲的狭长地带。分析句子,空前谓语动词live(居住,生活),空后是形容词所修辞的名词caves,所以该空需要介词in和后面的caves做live的地点状语。故填in。【43题详解】考查谓语动词时态。句意:研究人员将这一范围与地质学家在最后一个冰河时代的冰川覆

    95、盖模型进行了比较,发现这条带几乎与冰川的最大南部边缘完全吻合,只有轻微的变化。分析句子,该空所给动词compare在句中做谓语动词,主动语态,一般过去时,与后面的and found并列。故填compared。【44题详解】考查副词。句意:研究人员将这一范围与地质学家在最后一个冰河时代的冰川覆盖模型进行了比较,发现这条带几乎准确吻合冰川的最大南部边缘,只有轻微的变化。该空需要副词修饰动词match的程度,故填exactly。【45题详解】考查连词。句意:一位专家表示,如果洞穴被冰覆盖,这些生物不仅不可能存活,而且它们也不可能在离冰川边缘更温暖的温度下存活。根据空前not only及空后also,

    96、结合句意,考查not onlybut also(不仅而且)。故填but。【46题详解】考查冠词。句意:他指出,在寒冷的环境和没有完全覆盖的洞穴之间存在一种平衡。空后名词balance为可数名词,前文没有提到过这种平衡,此处是第一次提及两者间的一种平衡,应填不定冠词a。故填a。【47题详解】考查过去分词。句意:他指出,在寒冷的环境和没有完全覆盖的洞穴之间存在一种平衡。That引导的定语从句中,cover做谓语动词,cave洞穴与cover为被动关系,结合空前wasnt,该空应填过去分词。故填covered。【48题详解】考查时态及主谓一致。 句意:“你现在看到的只是更大规模祖先分布的影子。该空b

    97、e作谓语,该句描述现在看到的现状;what引导主语从句,谓语动词应使用单数形式。故填is。【49题详解】考查动名词。 句意:绘制洞穴物种的分布图可以作为研究人员调查过去气候条件的额外证据。所给词map做动词,含义为“描绘,绘制地图”,在句中做主语,应使用动名词形式,且位于句首。故填Mapping。【50题详解】考查形容词。句意: 绘制洞穴物种的分布图可以作为研究人员调查过去气候条件的额外证据。该空所给名词addition在句中作定语修饰名词evidence,应使用形容词形式。故填additional。第四部分写作(共两节,满分35分) 第一节 短文改错(共1。小题;每小题1分,满分10分)51

    98、. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。It was a very busy afternoon. The store was fill with many people. I select a few things as quickly as p

    99、ossible but then went to the checkout. There I found many people waiting their orders to be checked out. I was worried, thinking he would be late to pick up my two child. Just then, an old man, which stood in front of me, said, “You dont have many things. Why not just going in front of me?” “Thanks,

    100、 but you dont have many neither,” I said. He just smiled and stepped away to make the room for me. I was so thankful.【答案】1.fillfilled2.selectselected3.butand4.在waiting后加for5.heI6.childchildren7.whichwho8.goinggo9.neithereither10.去掉the【解析】【分析】这是一篇记叙文,文章主要描述了作者一天下午在商店购物的经历。【详解】1.考查固定短语。句意:商店里挤满了人。be f

    101、illed with充满,装满,是固定短语,故将fill改为filled。2.考查时态。句意:我尽快选了一些东西,然后去结账。结合上下文时态及本句中的went可知,句子是一般过去时,此处应用动词过去式selected。故将select改为selected。3.考查连词。句意:我尽快选了一些东西,然后去结账。结合句意可知,前后两个分句是并列、顺承关系,应用and连接,故将but改为and。4. 考查介词。句意:在那里我发现很多人在等着为他们的订单结账。wait是不及物动词,后接宾语时需接介词for,故在waiting后加for。5.考查代词。句意:我很担心,想着我接两个孩子会迟到。结合句意及语境

    102、可知,此处指“我会迟到”,应用第一人称I,故将he改为I。6.考查名词复数。句意:我很担心,想着我接两个孩子会迟到。child是可数名词,结合two可知,此处应用复数形式,故将child改为children。7.考查定语从句。句意:就在那时,一位站在我前面的老人说:“你没有多少东西。为什么不去我前面呢?”分析句子可知,此处引导一个非限制性定语从句,先行词是an old man,指人,关系词在从句中作主语,应用who引导,故将which改为who。8.考查固定句型。句意:就在那时,一位站在我前面的老人说:“你没有多少东西。为什么不去我前面呢?”why not do sth.“为什么不做某事呢”是

    103、固定句型,表示建议。故将going改为go。9.考查副词。句意:“谢谢,但是你也没有很多东西。”我说。结合句意可知,此处表示“也”,位于否定句的句尾,应用either,neither表示“两者都不”,不符合语境。故将neither改为either。10.考查零冠词。句意:他只是微笑着走开为我留出空间。room在句中是不可数名词,意为“空间”,make room for“为腾出地方”,是固定短语,the多余,故去掉the。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华,你的美国网友Mike来信说当地冬天,经常有暴风雪。为保证学生安全,学 校会在暴风雪天气停课。他向你咨询“停课在家是否应该上网

    104、课”,请用英语写一封回信,内容包括:1.你的看法;2.你的理由。注意:1.词数100左右;2.信的开头和结尾已为你写好。【答案】Dear Mike,I think you should go to school online on a snowy day. When there is a heavy snowstorm, school is closed and students have nothing to do but watch television and play video games. How boring! If students could attend school on

    105、line on snowy days, they would have something productive to do. On a snowy day, parents would like to see their kids doing something other than lying around on the couch. With e-learning, students would still get time to play in the snow, but they would also have something to do when they were stuck

    106、 in the house. E-learning on snowy days would be a welcome change.Yours truly,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给美国网友Mike写封信,对“停课在家是否应该上网课”表达看法并说明理由。【详解】1.词汇积累无聊的:boringtiresome富有成效的:productivefruitful除了:other thanexcept被困在:be stuck in=be trapped in2.句式拓展简单句变复合句原句:When there is a heavy snowstorm, school

    107、 is closed and students have nothing to do but watch television and play video games.拓展句:When there is a heavy snowstorm, school is closed, in which case students have nothing to do but watch television and play video games.【点睛】高分句型1 On a snowy day, parents would like to see their kids doing something other than lying around on the couch. (运用了现在分词作宾语补足语和动名词作宾语)高分句型2 When there is a heavy snowstorm, school is closed, in which case students have nothing to do but watch television and play video games. (运用了which引导的非限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:河南省新乡市2021届高三英语下学期第三次模拟调研考试试题(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-554908.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1