河南省洛阳市2022届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省洛阳市2022届高三上学期期中考试英语试题 WORD版含解析 河南省 洛阳市 2022 届高三 上学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届河南省洛阳市高三上学期期中考试英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出
2、最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What would the woman like to do?A. Visit the Great Wall.B. Climb the mountainC. Do some reading.【答案】C【解析】【原文】M: Are you going to climb the Great Wall today?W: I dont feel like doing that. Im a bit tired. I just want to do some readi
3、ng at home today.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How is the weather?A. Hot.B. Icy.C. Rainy.【答案】B【解析】【原文】W: I want to take off my shoes now. Theyre killing me.M: You shouldnt have bought such small shoes. And I dont think its a good idea to take them of now. Look, the ground is covered with ice.W:I hate the wea
4、ther today.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At a shop.B. At home.C. At school.【答案】A【解析】【原文】M:Didnt we see the same jacket in the other store? And that one was just 120 dollars.W:But touch this one. This one feels much better.M:No wonder it costs 30 dollars more.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whe
5、n is Dr Brown free tomorrow?A. At 10: 00 a. m.B. At 1:00 p.m.C. At 3: 00 p.m.【答案】C【解析】【原文】M: Excuse me, will Dr Brown be able to see me around ten oclock tomorrow?W:Sorry, Dr Brown is fully booked tomorrow morning. What about three oclock tomorrow afternoon ?M:Thats OK. Now, please register my infor
6、mation.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why cant the man go for dinner?A. Hes too tiredB. Hes broke.C. Hes lost his phone.【答案】B【解析】【原文】W:Sam, what about going out to eat with us tonight?M:Id like to, but I cant.W:So what are you busy with?M:Nothing. Im just broke. I spent all my money on my new cellphone.第二节(共1
7、5小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题.从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项。听每段对话或浊白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍:听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where can want advertisements be found?A. On the bulletin hoard.B. Outside the supermarket.C. In the entrance to the neighborhood.7. W
8、hat would the woman like to work as?A. A gardener.B. A cleanerC. A saleswoman.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Sara, hows your work at the supermarket?W: I no longer work there now. The work is too dull.M: I really didnt know that. So where do you work now?W: Im still looking for a job Do you know any place
9、that is hiring people now?M: No. But in the entrance to our neighborhood, there are small notices put up by employers who are hiring people.W: But such advertisements are usually about caring for children or cleaning houses. Actually, I like taking care of gardens.M: If so, maybe I can be of some he
10、lp.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does the man want to study?A. Computer.B. Science.C. Cooking.9. What does the woman advise the man to do?A. Study computer at college.B. Open a restaurant by himself.C. Have a talk with his parents.【答案】8. C 9. C【解析】【原文】W: Henry, what do you want to study
11、 at college?M: Though my father wants me to study computer and my friends suggest I study science, I want to go to a cooking institute.W: Why?M: I want to start my own restaurant one day and I really love cooking , so a cooking institute is the best place for me.W: So do your parents know your dream
12、?M: Yes. But they dont think I can make it. They hope I can find a stable job in the future. W: Well , I think you should not give up what you really love doing.M: Thanks for your advice. I will have a talk with my parents.W: You are welcome.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What happened to Sa
13、ras phone?A. It was stolen.B. It was broken.C. It was taken away.11. Why was Saras mother angry?A. Saras unawareness of time arrangement.B. Saras missing an important appointment.C. Saras too much expense on the phone.12. Whats the most possible relationship between the speakers?A. Neighbors.B. Clas
14、smates.C. Roommates.【答案】10. C 11. A 12. B【解析】【原文】M: Sara , you look a bit unhappy. Whats wrong?W: Its all about my cellphone .M: Did you have it stolen or broken?W: Neither. My mother took it away this morning.M: Why did she do that? Your cellphone is important if theres an emergency.W:I made my mot
15、her very angry yesterday morning. We were late for an appointment because I kept listening to music in my room and forgot to prepare for the appointment.M: I guess your mother now wants you to know the importance of time management. Dont worry. Just tell your mother youre learned a lesson. Im sure s
16、hell give back your phone.W: Thanks. Ill do that.M: OK. Now lets go to the classroom. The class will begin soon.W: OK. Lets hurry.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. How was Charles? summer vacation?A. Disappointing.B. Tiring.C. Relaxing.14 With whom did the woman visit Shanghai?A. Her father.B.
17、Her mother.C. Her friend.15. Where does the woman want to work?A. In America.B. In Beijing.C. In Shanghai.16. Why does Charles want to work in Beijing?A. Its nearer to his hometown.B. He can get new experiences.C. Its people are much richer.【答案】13. C 14. B 15. C 16. A【解析】【原文】W: Hi, Charles. How abou
18、t your summer vacation in Guiyang?M:Well, it really didnt disappoint me. I really had a good rest after a long tiring school term. How about you?W: I spent a week in Shanghai.M: With your parents?W: No. My father went to America. So I went there with my mother.M: Shanghai must be a wonderful city.W:
19、 Youre right. Im really thinking about getting a job there after graduation.M: As an important business center, there are plenty of job opportunities in Shanghai.W: So what about you? Where will you work after graduation?M: Im considering staying in Beijing.W: Why? Dont you want to go to a new city
20、and have some new experiences? Were studied here for three years and well spend another year here.M:Well, you know. Beijing is a city rich in history and culture. And Beijing is much nearer to my hometown. So I can go home easily.W: I get it.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. When did the earthqua
21、ke happen?A. In 2010.B. When the speaker was 20.C. 10 years ago.18. What was the speaker doing when the earthquake happened?A. Cooking lunch.B. Doing her homework.C. Watching TV.19. Where did the people spend the night?A. Under the table.B. On the playground.C. Under a bed.20. How many people got in
22、jured?A. A few.B. Few.C. None.【答案】17. C 18. C 19. B 20. A【解析】【原文】You probably havent experienced an earthquake, but I have. It was about ten years ago. I was ten years old then. It was around noon when the earthquake came. Since it was a Saturday, I didnt need to go to school. I had just finished my
23、 homework and was watching TV with my dad while my mother was cooking lunch. Suddenly , the table and chairs started shaking. We didnt know it was an earthquake and continued watching TV. But about two minutes later it started to shake harder and we realized it was an earthquake. Dad and I hid under
24、 the table while Mom went to hide under a bed. The photos were falling down from the walls. When the earthquake finally stopped , my parents asked me to run with them to the playground at our school. When we got there , most of our neighbors had been there. We feared the building would fall , so we
25、just stayed on the playground far away from buildings and cars and spent the night there. We experienced several aftershocks during that night. Luckily , no one died in that earthquake and only a few people got injured.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AChildr
26、en under the age of 18 will be allowed up to three hours per week to play video games, according to a notice issued by Chinas National Press and Publication Administration. Online game companies are required to provide services to minors from 8 to 9 p. m. on Fridays, Saturdays, Sundays and legal hol
27、idays as a way to safeguard their physical and mental health. Children are playing more and more online games these days. Is it time to limit their online gaming time? What role do parents have? Readers share their opinions.RizlaredOnline games are addictive, but if children are taught how to manage
28、 in a sensible and responsible manner then it is no longer a threat(威胁).To achieve this, parents need to set examples for not being glued to their phones. Teaching is and always will be the best solution to such problems.AndrewGood policy. By limiting time spent on online games, kids can spend time
29、doing more useful things to develop their potential. They can go outside and run, jump and swim instead of sitting on a couch at home and playing with a smart phone.AdamIt is often seen that parents argue with children over cellphones. Most parents can hardly set and enforce the time limit for its d
30、aily usage. Some forcibly take away their cellphones, but it will ruin trust and relationship. Even worse, it will make their kids hate them.PinkExcessive(过度的)gaming is purely a waste of time and energy for minors and has a negative effect on both physical and mental health. The gaming industry shou
31、ld not put profit- flaking interests as its priority ( 优先事项) . They should act in a socially responsible way to provide an environment for children to ensure their well-being and development.LaurenThere would be a loophole(漏洞). Children could use their parents or other adults IDs to avoid real-name
32、registration, thus making it impossible to put this policy in effect. Parents absolutely need to strengthen guidance and supervision to keep their children from gaming addiction.21. What should kids do according to Andrew?A. Play online games.B. Play with a smart phone.C. Study all the time.D. Go in
33、 for outside activities.22. What does Pink advise the gaming industry to do?A. Pay attention to its profit.B. Focus on kids health.C. Be responsible for kids surroundings.D. Persuade kids lo play more games.23. What role do parents have according to the passage?A. They keep hold of their phones.B. T
34、hey set examples for their kids.C. They limit their kids time.D. They blame kids for addiction.【答案】21. D 22. C 23. B【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是读者对是否是时候限制孩子在线游戏时间及父母的角色是什么发表观点。【21题详解】细节理解题。根据Andrew部分的“They can go outside and run, jump and swim instead of sitting on a couch at home and playing with a smart
35、 phone.(他们可以出去跑步、跳跃和游泳,而不是坐在家里的沙发上玩智能手机。)”可知,安德鲁认为,孩子们应该多参加一些户外活动,故选D。【22题详解】细节理解题。根据Pink部分的“The gaming industry should not put profit- flaking interests as its priority ( 优先事项) . They should act in a socially responsible way to provide an environment for children to ensure their well-being and deve
36、lopment.(游戏公司不应该把有损他人的利润放在首位。它们应以对社会负责的方式行动,为儿童提供一个环境,以确保他们的福祉和发展。)”可知,Pink建议游戏行业要对孩子们的环境负责。故选C。【23题详解】细节理解题。根据Rizlared部分的“To achieve this, parents need to set examples for not being glued to their phones.(要做到这一点,父母需要树立榜样,不要沉迷于手机。)”可知,父母的角色是为孩子们树立榜样。故选B。BChris Rishworth is a travelling cyclist who w
37、ould take photos along the journey. He regards it as killing three birds with one stone. Besides exercising, he can also improve his photography skills and raise money for the children in need through holding a photography show. In the past five years, Chris has raised more than one million dollars
38、and helped more than 30 orphans (孤儿) complete primary and secondary school education.Chris photographs have a very wide range of aspects, including impressive natural sceneries, attractive local conditions and customs, and mysterious historic sites, etc, but he believes the most heart-shaking one is
39、 the photo of a baby wallaby (沙袋鼠). It was on August 5th when Chris was on his way to ride through Magnetic Island. Chris saw a helpless baby rock wallaby trying to get into its dead mother s pouch (育儿袋).The deep brake marks and pieces of glass indicated that the mother wallaby was killed by a car.
40、The sight shook his heart so much that Chris was almost astonished for a while. After taking a photo of this heartbreaking moment, Chris placed the baby wallaby into the basket of his bike and took it to the local wildlife rescue shelter. The workers told Chris, “ Its quite common to find baby walla
41、bies attracted to their dead mothers often due to the road kill on Magnetic Island. ” Hearing this, Chris decided to send the photo to related departments to promote further measures to avoid such things happening again.Rock wallabies have had a tough history in their native country, Australia, as t
42、hey struggle to fight against extreme weather and keep up with other competitors. The Australian government took a series of protective measures and fought against hunting activities effectively, which made the number of rock wallabies increase. But now, with the development of Magnetic Island, a lo
43、t of trucks and private cars flood in, which breaks the previous peace. Experts of the Wildlife Conservation Society ( WCS) warn that self-driving travelers and truck drivers should pay attention to the wild animals on the road or by the roadside while driving.24. How does Chris find his trip?A. It
44、brings him fortune.B. Its influence is worldwide.C. Its result is satisfactory.D. It makes his dream come true.25 What made Chris realize the cause of the mother wallabys death?A. The heartbreaking photo.B. The workers words.C. His travel experience.D. The signs of the scene.26. What may be the best
45、 title for the passage?A. A Beautiful Australian Island Discovered by a Travelling CyclistB. A Heartbreaking Moment Photographed by a Travelling CyclistC. A Wonderful Photography Show Held by a Travelling CyclistD. A Badly Injured Baby Wallaby Saved by a Travelling Cyclist【答案】24. C 25. D 26. B【解析】【分
46、析】本文是一篇记叙文,主要讲的是爱骑自行车旅行拍照的人克里斯里什沃斯在去磁岛的路上救了一只小岩袋鼠的事迹,也介绍了澳大利亚小岩袋鼠的现状。【24题详解】推理判断题。题目是问“克里斯觉得他的旅行怎么样”,根据第一段的“He regards it as killing three birds with one stone. Besides exercising, he can also improve his photography skills and raise money for the children in need through holding a photography show.
47、(他认为这是一石二鸟。除了锻炼,他还可以提高自己的摄影技能,并通过举办摄影展为有需要的孩子们筹集资金。)”可推断出,克里斯觉得他的旅行结果令人满意,故选C。【25题详解】细节理解题。根据第二段的“The deep brake marks and pieces of glass indicated that the mother wallaby was killed by a car.(深深的刹车痕迹和玻璃碎片表明小袋鼠妈妈是被车撞死的。)”可知,现场的迹象使克里斯意识到袋鼠妈妈的死因,故选D。【26题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是第二段的“The sight shook his heart
48、 so much that Chris was almost astonished for a while. After taking a photo of this heartbreaking moment, Chris placed the baby wallaby into the basket of his bike and took it to the local wildlife rescue shelter.(这景象震撼了克里斯的心,克里斯几乎震惊了好一会儿。拍下这令人心碎的一幕后,克里斯把小袋鼠放进自行车的篮子里,带着它去了当地的野生动物救助站。)”可知,本文是主要讲了克里斯里
49、什沃斯在去磁岛的路上救了一只小岩袋鼠的事迹,也介绍了澳大利亚小岩袋鼠的现状,B选项A Heartbreaking Moment Photographed by a Travelling Cyclist(一个骑自行车的人拍摄的令人心碎的时刻)作为题目可以吸引读者的注意,让他们关注小岩袋鼠的现状,因此B选项可作为最好的题目,故选B。CAsk a classroom of children to draw a scientist, and youll see plenty of colored lab coats and glasses. The image ( 画像) hasnt changed
50、much since the 1960s, but the person wearing the lab coat is changing.A new analysis finds that more female scientists have appeared in kids? drawings in recent decades going from nearly nonexistent in the 1960s to about a third in 2016.The first of many “ draw-a-scientist studies asked nearly 5,000
51、 children to draw a scientist between 1966 and 1977. Of those 5,000 drawings, only 28 drew female scientists. That was just 0.56 percent. Today, female scientists are being presented more in the media. For example, in a content analysis, 13 percent of people pictured in science feature stories of th
52、e 1960s were women or girls, compared with 44 percent in the 2000s. “That might really affect childrens idea on what a scientist should be like, ” says Miller, a Ph. D. candidate in psychology.To look for changes in childrens perception over time, the researchers conducted a meta-analysis ,combining
53、 data from 78 studies that included a total of more than 20,000 children from kindergarten to the 12th grade. On average, 28 percent of children drew female scientists in studies conducted from 1965 to 2016.What hasnt changed much: kids pick up stereotypes (模式化观念)by gender (性别) as they grow up. At a
54、ge 6, about 70 percent of the girls in the more recent studies drew female scientists. By age 16, 75 percent drew male scientists. This is an important period in which kids are learning stereotypes. Its important that teachers and parents present diverse examples of both male and female scientists.2
55、7. Whats the picture of scientists drawn by a 1960s, kid like?A. A man with long curly hair.B. A woman with lab glasses.C. A woman in a formal lab suit.D. A man in a colored lab coat.28. What may contribute to the changes in kids drawings?A. The improvement of women social status.B. The kids are aff
56、ected by teachers and parents.C. More female scientists appear in the media.D. The increasing number of female scientists.29. What does the underlined word “ perception” in Paragraph 4 most probably mean?A. Belief.B. Idea.C. Habit.D. Growth.30. It can be inferred from the last paragraph that .A. its
57、 a stereotype that scientists are generally malesB. girls are more influenced by stereotypes than boysC. some children are born with certain stereotypesD. most children tend to prefer female scientists【答案】27. D 28. C 29. B 30. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲的是一项新的分析发现,近几十年来,越来越多的女性科学家出现在儿童绘画中从20世纪60年代的几乎不存在,到
58、2016年的约三分之一。【27题详解】推理判断题。根据第一段的“Ask a classroom of children to draw a scientist, and youll see plenty of colored lab coats and glasses. (让一群孩子画一个科学家,你会看到很多彩色的实验服和眼镜。)”和第二段的“A new analysis finds that more female scientists have appeared in kids? drawings in recent decades going from nearly nonexisten
59、t in the 1960s to about a third in 2016.(一项新的分析发现,近几十年来,越来越多的女性科学家出现在儿童绘画中从20世纪60年代的几乎不存在,到2016年的约三分之一。)”可知,在60年代孩子画的科学家图画里没有女性,是一个穿着彩色实验服的男人。故选D。【28题详解】细节理解题。根据第三段的“Today, female scientists are being presented more in the media.(如今,女性科学家更多地出现在媒体上。)”和“That might really affect childrens idea on what
60、a scientist should be like, ” says Miller, a Ph. D. candidate in psychology.(“这可能真的会影响孩子们对科学家应该是什么样的想法,”心理学博士候选人米勒说。)”可知,更多的女性科学家出现在媒体上可能会导致孩子绘画的变化,故选C。【29题详解】词句猜测题。根据第三段的“That might really affect childrens idea on what a scientist should be like, (这可能真的会影响孩子们对科学家应该是什么样的想法)”,第四段的“the researchers con
61、ducted a meta-analysis ,combining data from 78 studies that included a total of more than 20,000 children from kindergarten to the 12th grade.(研究人员进行了荟萃分析,综合了78项研究的数据,包括从幼儿园到12年级的总共2万多名儿童。)”可知,研究者做研究是为了了解孩子对科学家的想法,因此划线词perception的意思是“想法”,即idea,故选B。【30题详解】推理判断题。根据最后一段的“What hasnt changed much: kids p
62、ick up stereotypes (模式化观念)by gender (性别) as they grow up. At age 6, about 70 percent of the girls in the more recent studies drew female scientists. By age 16, 75 percent drew male scientists. This is an important period in which kids are learning stereotypes.(但没有太大改变的是: 孩子们在成长过程中逐渐接受了性别的刻板印象。在最近的研究
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
