江苏省南京师范大学附属中学2021届高三下学期5月模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省南京师范大学附属中学2021届高三下学期5月模拟考试英语试题 WORD版含解析 江苏省 南京师范大学 附属中学 2021 届高三 下学 模拟考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、南京师范大学附属中学2021届高三年级模拟考试英语本试卷分四个部分。满分150分,考试用时120分钟。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman check the weather?A. She uses her phone.B. She listens to the radio.C. S
2、he watches television.【答案】A【解析】【原文】M: I never listen to the radio anyway. I can just check the weather on my phone.W: I do the same thing. I never watch the weather forecast on television, either.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the boy do tonight?A. Study for an exam.B. Practise debating.C. Watch a b
3、asketball game.【答案】A【解析】【原文】W: Are you going to make it to the basketball game tonight? I will be there right after debate team practice.M: I cant. I have a big maths test tomorrow. I have to prepare for it.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why doesnt the boy use the method the woman gave?A. He doesnt understand
4、 it.B. He doesnt have it yet.C. He doesnt like it.【答案】B【解析】【原文】W: It looks like youre having a hard time with that programme, Larry. Why dont you use the method that I gave in the class yesterday?M: I was absent. Ill ask one of my classmates to send it to me.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speaker
5、s doing?A. Deciding the best player.B. Coming up with a plan.C. Scheduling the game.【答案】B【解析】【原文】W: If we want to win the game this Friday, we need to come up with a plan now. They beat us every year.M: We need to use teamwork more. John is our best player, but we cant give him the ball every time.5
6、. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At a store.B. At a bank.C. At a park.【答案】A【解析】【原文】W: Excuse me. Im trying to pay the parking, but all I have is dollar bills. Could you spare any change?M: Im sorry, madam. But our store policy is not to give out change unless you buy something.W: OK.第二节
7、(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How does the woman probably feel?A. Happy.B. Excited.C. Angry.7. Who is the boy talking to?A. A policewoman.B. His teache
8、r.C. His mother.【答案】6. C 7. B【解析】原文】W: Tim, I saw you running from the bus stop this morning. Your mother and father wouldnt be happy seeing you do that.M: I was late for school though.W: You need to be more careful when you cross the street. You need to walk during the right time and in the right p
9、laces.M: But Im very fast.W: Are you even listening to me? It is dangerous. It is also against the law.M: But I hate waiting for the lights to change and the cars to pass by. I dont want to be late.W: It is important to obey the rules, but your safety is more important. I dont want to see anyone of
10、my students get hurt.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What does Carol do when she volunteers?A. She performs for children.B. She picks up trash.C. She serves dinner.9. How often does Carol volunteer?A. Once a week.B. Twice a week.C. Three times a week.10. What does Jim worry about if he joins C
11、arol?A. Knowing little about the story.B. Choosing a boring book.C. Reading for hours.【答案】8. A 9. C 10. A【解析】【原文】W: Sorry, Jim. I wont be able to make it to the dinner tomorrow night. Ill be busy volunteering at the library during that time.M: Thats interesting, Carol. Most people I know volunteer b
12、y collecting garbage or something. What do you do at the library when you volunteer? Are they short on employees who put away books?W: Nothing like that. I just read the childrens books and act out some of the stories for them. Its very fun and it doesnt take long, maybe one or two hours.M: How ofte
13、n do you do that?W: I do it on Monday Wednesday and Friday every week. You should come help me with it one time.M: That sounds like fun. Can I pick the stories I want to read? I hate to try and act out a story I never read.W: You can read any book as long as its on the librarys list.听下面一段较长对话,回答以下小题
14、。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Which is a superfood according to the man?A. Yogurt.B. Noodles.C. Rice.12. Why are superfoods healthy?A. Because they cure some terrible diseases.B. Because they fight against some cancers.C. Because they reduce the risks of some diseases.13. Which food will the woman be addin
15、g to their family diet?A. Fish.B. Tomatoes.C. Brown rice.【答案】11. A 12. C 13. C【解析】【原文】M: I was reading about superfoods today. They are fruits, vegetables and other foods that are supposed to be extra healthy.W: Thats interesting. Which foods are they? I suppose rice is high on the list. We certainl
16、y eat a lot of that here in China.M: No, it isnt. Nor are noodles. But yogurt, fish and tomatoes are there.W: Oh well, I suppose we eat plenty of them. Why are these foods so healthy?M: Its said that they can reduce the risks of high blood pressure, heart disease and certain cancers.W: Maybe I will
17、start including them in our meals. Are there any foods on the list that we dont have yet?M: Nuts and greens are something we already eat plenty of. And although our type of ricethe white kindisnt on the list, brown rice is.W: Then I think we will switch to that to keep the family healthy. Superfoods
18、 sound like a very tasty way to keep fit.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. How did the man notice the problem first?A. His bank called him.B. His bill showed him.C. His credit card was stolen.15. What did the bank do to fix the problem?A. They gave the man his money back at once.B. They asked t
19、he man to provide the evidence.C. They decided to talk to the banks owner.16. What do the two speakers mainly talk about?A. Information safety.B. Shopping habits.C. Money management.【答案】14. B 15. B 16. A【解析】【原文】M: I cant believe this. I have been on the phone with my bank all day and they still have
20、nt fixed my problem.W: Is it a credit card problem?M: Yes. My credit card information was stolen. When I got my bill in the mail, I saw there were many unfamiliar purchases on it.W: Thats terrible. Did they take a lot of money?M: Yes, and I am very upset because the bank is not helping me quickly. I
21、 have talked to many different managers already.W: Doesnt the banks owner need to make the decision to give you your money back?M: No. I just have to prove that these purchases were not made by me.W: I hope you can fix this problem soon. Something similar happened to my husbands mother recently. She
22、 was tricked into giving away some important information over the phone.M: I think the person who stole my information got it from the Internet. I bought a collection of movies recently. I wont be doing that again unless the website is sure to be safe. Its honestly my fault for being careless.W: You
23、 can never be too careful. Well, your problem is inspiring me to look into protecting my account better. I think I can pay my bank more to help me.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What does the speaker want her kids to do?A. Help with the dishes.B. Go to bed immediately.C. Pick out something to
24、wear.18. When will the family probably need to leave their house tomorrow?A. At 7:00 am.B. At 6:00 am.C. At 5:00 am.19. Why doesnt the speaker make dinner?A. There is no food left at home.B. She doesnt want to make a mess.C. They have already eaten at a restaurant.20. What is the purpose of the talk
25、?A. To make sure everyone gets ready.B. To make the house clean.C. To make a regular plan.【答案】17. C 18. C 19. B 20. A【解析】【原文】W: Listen up, you two. We need to leave this house before the sun rises tomorrow. Your father will be home soon from work and once he gets home, we will be packing our bags. W
26、e need you guys to do the same thing tonight. I want everything youre going to bring put out in the living room before you go to bed. Before you pack everything though, you need to put aside the clothes for tomorrow. I dont want to wait for you to search for other clothes or to unpack your bag to ge
27、t something. Our flight is at 7:00 am, and it will take about a half hour to get to the airport from here. Well probably need another hour to get through security. Also, I know I said that we would go out for our meal tonight, but there is just too much to do. I asked your father to pick up some Chi
28、nese food for dinner instead. I cant be bothered to cook something since I just cleaned everything. If you want a specific dish at the restaurant, you will need to call your father. Otherwise, he will just pick up something that we can all share. Are you clear on everything I said?第二部分 阅读(共两节,满分50分)
29、第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ASpring is the perfect time to enjoy a stay at some historic house hotels and enjoy their superb gardens in bloom.Middlethorpe Hall GardensYorkMiddlethorpe Hall is set within 20 acres of gardens and parkland, which have been extensively rest
30、ored and replanted since the 1980s.Walks were recreated providing paths, allowing guests to discover wildlife including roe deer and various nesting birds around the lake.The kitchen garden produces not only a beautiful display of flowers but holds herb beds which have been planted for fruits: apple
31、s, pears, plums and peaches, all of which are used by the chefs to create wonderful puddings.The team of gardeners has also created an organic “potager”, producing a wide selection of vegetables. Guests can follow a special tree trail around the grounds of Middlethorpe Hall, with a copy of their “Th
32、e Gardens and Trees of Interest” Guide and Map to identify specimens(标本). Guests should head toward the English Oak, a tree planted some 200 years ago.Hartwell House GardensBuckinghamshireDesigned at the start of the 18th century and landscaped by Richard Woods, the gardens at Hartwell House offer g
33、uests plenty to explore.You can spend hours discovering the grounds which include a Gothic Tower, a Statue of Hercules, a milelong avenue and the Canal Temple home to 10,000 daffodils.A kitchen garden used by the chefs features peach, pear and plum trees. Guests can follow a trail around the grounds
34、 with a copy of their Tree Map to identify 10 specimens. Several tennis courts are also available for guest use.21. At Middlethorpe Hall Gardens, the guests can _A. plant English oak treesB. grow fruits in the gardenC. get close to wild animalsD. make puddings in the kitchen22. What do these two gar
35、dens have in common?A. Both were designed in the 18th century.B. Both are equipped with sports facilities.C. Both have specimens for guests to explore.D. Both provide the freshest vegetables to guests.23. What type of writing is the text?A. A hotel review.B. A travel guide.C. A research journal.D. A
36、 historical document.【答案】21. C 22. C 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。主要介绍了Middlethorpe Hall Gardens和Hartwell House Gardens两个带有花园的酒店的特色。【21题详解】细节理解题。根据Middlethorpe Hall Gardens景点介绍的第二段“allowing guests to discover wildlife including roe deer and various nesting birds around the lake.(旅客可以有机会邂逅野生动物,包括狍和各种湖边的筑巢的鸟)
37、”可知,在Middlethorpe Hall Gardens,我们可以亲近野生动物。故选C项。【22题详解】推理判断题。根据Middlethorpe Hall GardensYork景点介绍的第四段“Guests can follow a special tree trail around the grounds of Middlethorpe Hall, with a copy of their “The Gardens and Trees of Interest” Guide and Map to identify specimens(标本).(客人们可以沿着一条树林的小径,游览Middl
38、ethorpe Hall周围的空旷之地。同时,可以拿着一本有趣的树木和花园和地图鉴定标本)”和Hartwell House Gardens景点介绍的第三段“Guests can follow a trail around the grounds with a copy of their Tree Map to identify 10 specimens.(客人们可以沿着一条小径,游览周围的空旷之地。同时,可以拿着一本树木地图鉴定10种不同的标本)”可知,两个花园景点的共同点是都可以收集鉴定标本。故选C项。【23题详解】推理判断题。根据文章首段“Spring is the perfect tim
39、e to enjoy a stay at some historic house hotels and enjoy their superb gardens in bloom.(春季是一个美好的世界。最适合入住一些古老的别墅酒店,还可以欣赏百花盛开的庭院的美景)”及下面两个具体景点特色的介绍可知,这是一篇旅行指南。故选B项。BFor as long as I can remember, my body and I have shared a relationship of discontent. Growing up, I was skinnier than the other kids an
40、d at five I was told I wasnt attractive and that I must put on some weight. But no matter how much I ate, I stayed thin for years until adolescence. Then I started putting on weight almost immediately. I remember feeling happy as I began to fill out. However, my joy didnt last long.I was thirteen wh
41、en I was first called fat. Friends and neighbours would make jokes on my big size. As I entered my late teens, I had completely lost confidence in my body and, subsequently, in myself. Having failed to live up to conventional beauty standards, I was convinced that if I wanted to be loved, I needed t
42、o offer more, doing anything to please everyone around.I entered adulthood thinking I wasnt “enough”an idea that was seeded not only by the fact that “skinny” is celebrated, but also by the language associated with accounts of losing weightselfimprovement, disciplineall virtues. Being fat quickly ca
43、tegorizes you as lazy and undisciplined. Consumed by thoughts of the way my body looked, I didnt notice the other ways my body needed attention. I failed to realize, for example, that my period was much heavier and more painful than ever before. Actually I developed a rare disease and later I had tw
44、o surgeries.I was always made to feel that my weight was the root of a lot of problems in my life; I have learnt this is not true. After a lot of selfreflection and some professional help, I realized I never learnt to like myself. While two decades of selfhatred cannot be undone overnight, I have ta
45、ken first steps to acceptance.I am now much lighter than before, in body and mind. There are days I find voices on social media saying I am too fat to be loved or to be worthy, but I am learning not to focus on that thought for long. As long as I like myself, just the way I am, opinions at the end o
46、f the day are just water off a ducks back.24. What can we learn about the author from the first two paragraphs?A. She could change her weight at will.B. She had different beauty standards from others.C. She tried to love others to build her confidence.D. She was greatly influenced by others opinions
47、.25. Why did the author think she wasnt “enough”?A. She was poorly disciplined.B. She failed to celebrate “skinny”C. She was labelled as lazy for her weight.D. She put on more weight after entering adulthood.26. What caused the author to make a change?A. Her lighter body.B. A troublesome illness.C.
48、Popular beauty standards.D. Others critical comments.27. What is the best title for the text?A. Beauty matters.B. Opinions vary.C. Worth your weight.D. Beyond your limits.【答案】24. D 25. C 26. B 27. C【解析】【分析】这是一篇记叙文的文章。作者由于体重偏重一直处于自卑的心理状态,所以拼命减肥,直到一场重病让她清醒过来,开始接受自己的体重,爱护自己。【24题详解】细节理解题。根据第二段“Having fa
49、iled to live up to conventional beauty standards, I was convinced that if I wanted to be loved, I needed to offer more, doing anything to please everyone around.(由于没有达到传统的美的标准,我确信如果我想要被爱,我需要付出更多,做任何事情来取悦周围的人。)”中的to please everyone around可知,作者深受周围人的看法的影响。故选D项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“I entered adulthood th
50、inking I wasnt “enough”an idea that was seeded not only by the fact that “skinny” is celebrated, but also by the language associated with accounts of losing weightselfimprovement, disciplineall virtues. Being fat quickly categorizes you as lazy and undisciplined.(我进入了成年期,认为自己“不够”这个想法的萌芽,不仅是因为“瘦”受到称赞
51、,还因为与减肥相关的语言自我改善、自律都是美德。肥胖很快就会把你归类为懒惰和无纪律的人。)”中的lazy and undisciplined可知,由于肥胖,作者还被贴上了懒惰(lazy)和无纪律的标签。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据第三段“I failed to realize, for example, that my period was much heavier and more painful than ever before. Actually I developed a rare disease and later I had two surgeries.(例如,我没有意
52、识到,我的生理期比以往任何时候都更沉重和痛苦。事实上,我得了一种罕见的疾病,后来做了两次手术。)”中的disease以及第四段“I was always made to feel that my weight was the root of a lot of problems in my life; I have learnt this is not true.(我总是觉得我的体重是我生活中许多问题的根源; 我已经知道这不是真的。)”中的I have learnt this is not true可知,由于生病作者已经意识到体重不是自己问题的根源。再结合第四段最后“I have taken f
53、irst steps to acceptance.(但我已经迈出了接受现实的第一步。)”作者做出了改变。由此推测,是生病让作者决心做出改变。故选B项。【27题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据最后一段“There are days I find voices on social media saying I am too fat to be loved or to be worthy, but I am learning not to focus on that thought for long.(有时候我会在社交媒体上看到一些声音,说我太胖了,不值得被爱,但是我正学着不要长时间地关注这个
54、想法。)”可知,作者主要想表达接受自己原本的体重,并学会爱自己。C项“你的体重有价值”符合题意,适合作标题。故选C项。CThe far side of the moon is a strange and wild region, quite different from the familiar and mostly smooth face we see nightly from our planet. Soon this rough space will have even stranger features: it will be crowded with radio telescopes
55、.Astronomers are planning to make the moons distant side our newest and best window on the cosmic(宇宙的) dark ages, a mysterious era hiding early marks of stars and galaxies. Our universe was not always filled with stars. About 380,000 years after the big bang, the universe cooled, and the first atoms
56、 of hydrogen formed. Gigantic hydrogen clouds soon filled the universe. But for a few hundred million years, everything remained dark, without stars. Then came the cosmic dawn: the first stars flickered, galaxies came into existence and slowly the universes largescale structure took shape.The seeds
57、of this structure must have been present in the darkage hydrogen clouds, but the era has been impossible to probe using optical(光学的) telescopesthere was no light. And although this hydrogen produced longwavelength(or lowfrequency) radio emissions,radio telescopes on Earth have found it nearly imposs
58、ible to detect them. Our atmosphere either blocks or disturbs these faint signals; those that get through are drowned out by humanitys radio noise.Scientists have dreamed for decades of studying the cosmic dark ages from the moons far side. Now multiple space agencies plan lunar missions carrying ra
59、diowavedetecting instrumentssome within the next three yearsand astronomers dreams are set to become reality.“If I were to design an ideal place to do lowfrequency radio astronomy, I would have to build the moon,” says astrophysicist Jack Burns of the University of Colorado Boulder. “We are just now
60、 finally getting to the place where were actually going to be putting these telescopes down on the moon in the next few years.”28. Whats the purpose of building radio telescopes on the moon?A To research the big bang.B. To discover unknown stars.C. To study the cosmic dark ages.D. To observe the far
61、 side of the moon.29. What does the underlined word “probe” in Paragraph 3 possibly mean?A. Explore.B. Evaluate.C. Produce.D. Predict.30. Hydrogen radio emissions cant be detected on Earth because _A. there was no light in the dark agesB. they cannot possibly get through our atmosphereC. gigantic hy
62、drogen clouds no longer fill the universeD. radio signals on Earth cause too much interference31. What can we infer from the underlined sentence in the last paragraph?A. Scientists have to rebuild the moon.B. We will finally get to the moons distant side.C. The moon is a perfect place to set up radi
63、o telescopes.D. A favorable research environment will be found on the moon.【答案】28. C 29. A 30. D 31. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了科学家们想要在月球背面架设射电望远镜,以此来研究宇宙暗黑纪元。【28题详解】推理判断题。根据第一段“The far side of the moon is a strange and wild region, quite different from the familiar and mostly smooth face we see nightly
64、 from our planet. Soon this rough space will have even stranger features: it will be crowded with radio telescopes.(月球的背面是一个奇怪而狂野的区域,与我们每晚从地球上看到的熟悉而平滑的面孔大不相同。很快,这个粗糙的空间将会有更加奇特的特征: 它将被射电望远镜所包围。)”可知,月球的远端很快就要被射电望远镜所包围;而根据第四段“Scientists have dreamed for decades of studying the cosmic dark ages from the
65、 moons far side.(几十年来,科学家们一直梦想着从月球的背面研究宇宙的暗黑纪元。)”可知,科学家们想通过研究月球的背面来研究宇宙的黑暗纪元。由以上可以推出,架设电望远镜的目的是研究宇宙的黑暗纪元。故选C项。【29题详解】词句猜测题。根据划线词部分“The seeds of this structure must have been present in the darkage hydrogen clouds, but the era has been impossible to probe using optical(光学的) telescopesthere was no lig
66、ht.(这种结构的种子一定存在于黑暗纪元的氢云中,但是这个时代不可能用光学望远镜来probe 那里没有光。)”中的there was no light解释了不能用光学望远镜的原因。且根据后文“And although this hydrogen produced longwavelength (or lowfrequency) radio emissions, radio telescopes on Earth have found it nearly impossible to detect them.(尽管这种氢气产生了长波长(或低频率)的电辐射,但地球上的射电望远镜已经发现几乎不可能探测
67、到它们。)”中detect即为“探测”之意。前后对应,probe应为“探测”之意,意同“explore”。故选A项。【30题详解】细节理解题。根据第三段“Our atmosphere either blocks or disturbs these faint signals; those that get through are drowned out by humanitys radio noise.(我们的大气层要么阻碍或干扰这些微弱的信号;那些通过的信号被人类的无线电噪声所淹没。)”中的humanitys radio noise可知,检测不到射电辐射的原因是,地球上的无线电信号造成了太多
68、的干扰。故选D项。【31题详解】判断推理题。根据第四段“Scientists have dreamed for decades of studying the cosmic dark ages from the moons far side.(几十年来,科学家们一直梦想着从月球的背面研究宇宙的暗黑纪元。)”和最后一段“We are just now finally getting to the place where were actually going to be putting these telescopes down on the moon in the next few years
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-556857.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
