2023版高考英语一轮总复习 课时质量评价15 Unit 4 Space Exploration 新人教版必修第三册.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2023版高考英语一轮总复习 课时质量评价15 Unit Space Exploration 新人教版必修第三册 2023 高考 英语 一轮 复习 课时 质量 评价 15 新人 必修 第三
- 资源描述:
-
1、课时质量评价(十五)必修第三册UNIT 4SPACE EXPLORATION题型组合练阅读理解七选五完形填空应用文写作. 阅读理解AThe far side of the moon is a strange and wild region, quite different from the familiar and mostly smooth face we see nightly from our planet. Soon this rough space will have even stranger features: it will be crowded with radio tele
2、scopes.Astronomers are planning to make the moons distant side our newest and best window on the cosmic (宇宙的) dark ages, a mysterious era hiding early marks of stars and galaxies. Our universe was not always filled with stars. About 380,000 years after the big bang, the universe cooled, and the firs
3、t atoms of hydrogen formed. Gigantic hydrogen clouds soon filled the universe. But for a few hundred million years, everything remained dark, without stars. Then came the cosmic dawn: the first stars flickered, galaxies came into existence and slowly the universes largescale structure took shape.The
4、 seeds of this structure must have been present in the darkage hydrogen clouds, but the era has been impossible to probe using optical (光学的) telescopes there was no light. And although this hydrogen produced longwavelength(or lowfrequency) radio emissions,radio telescopes on Earth have found it near
5、ly impossible to detect them. Our atmosphere either blocks or disturbs these faint signals; those that get through are drowned out by humanitys radio noise.Scientists have dreamed for decades of studying the cosmic dark ages from the moons far side. Now multiple space agencies plan lunar missions ca
6、rrying radiowavedetecting instruments some within the next three years and astronomers dreams are set to become reality.“If I were to design an ideal place to do lowfrequency radio astronomy, I would have to build the moon,” says astrophysicist Jack Burns of the University of Colorado Boulder. “We a
7、re just now finally getting to the place where were actually going to be putting these telescopes down on the moon in the next few years.”【语篇解读】本文是一篇说明文。文章介绍了科学家们想要在月球背面建设射电望远镜,以此来探索宇宙的“黑暗时代”。1. Whats the purpose of building radio telescopes on the moon?A. To research the big bang.B. To discover unk
8、nown stars.C. To study the cosmic dark ages.D. To observe the far side of the moon.C推理判断题。根据第一段的内容可知,月球的背面很快将满是射电望远镜;而根据第四段中的“Scientists have dreamed for decades of studying the cosmic dark ages from the moons far side.”可知,科学家们想在月球背面研究宇宙的“黑暗时代”。由此可以推断,建设射电望远镜的目的是研究宇宙的“黑暗时代”。故选C。2. What does the unde
9、rlined word “probe” in Paragraph 3 possibly mean?A. Explore.B. Evaluate.C. Produce.D. Predict.A词义猜测题。根据画线词所在句“The seeds of this structure must have been present in the darkage hydrogen clouds, but the era has been impossible to probe using optical (光学的) telescopes there was no light.”中的“there was no
10、 light”解释了无法使用光学望远镜的原因。下文“And although this hydrogen produced longwavelength (or lowfrequency) radio emissions, radio telescopes on Earth have found it nearly impossible to detect them.”中detect意为“探测”。前后对应,此处probe应表示“探测”,意思同“explore”。故选A。3. Why cant hydrogen radio emissions be detected on Earth?A. Be
11、cause there was no light in the dark ages.B. Because they cannot possibly get through our atmosphere.C. Because gigantic hydrogen clouds no longer fill the universe.D. Because radio signals on Earth cause too much interference.D细节理解题。根据第三段中的“Our atmosphere either blocks or disturbs these faint signa
12、ls; those that get through are drowned out by humanitys radio noise.”可知,检测不到射电辐射的原因是,地球上的无线电信号造成了太多的干扰。故选D。4. What can we infer from the underlined part in the last paragraph?A. Scientists have to rebuild the moon.B. We will finally get to the moons distant side.C. The moon is a perfect place to set
13、 up radio telescopes.D. A favourable research environment will be found on the moon.C推理判断题。根据第四段中的“Scientists have dreamed for decades of studying the cosmic dark ages from the moons far side.”和最后一段中的“We are just now finally getting to the place where were actually going to be putting these telescop
14、es down on the moon in the next few years.”可推知,画线部分的意思是月球是建设射电望远镜的理想场所。故选C。BFor the first few months of 2021, Mars was crowded with new “visitors” from Earth. First, it was the UAE Space Agencys Hope, followed by the Chinese Tianwen1. The name comes from the long poem Tianwen, written by Qu Yuan, a
15、great poet of ancient China. In Tianwen, this name conveys Chinas steady effort in pursuing truth and culture of exploring the universe.The Tianwen1 rover landing has orbiting, landing and roving (巡视) components the first mission to include all three on its first attempt. Landing on Mars is extremel
16、y dangerous. It requires entering the atmosphere at very high speeds, then slowing down before landing. As to Tianwen1, a heat shield (防热护罩) protected the spacecraft during the fiery (燃烧的) landing, after which the mission safely parachuted (使空降) down to the Utopia Planitia (乌托邦平原). The landing platf
17、orm fired small, downwardfacing rocket engines to slow down during the last few seconds.Chinas Mars rover, called Zhurong after a mythical figure in traditional Chinese culture, sent back images of the surface of Mars captured by a camera on its front, which functions as an “eye” to detect barriers
18、and get around them. The Utopia Planitia, where Tianwen1 landed, has long been believed to contain vast amounts of water ice. Zhurong will first and foremost study Martian soil and atmosphere and search for signs of water ice, which suggests the existence of life.Tianwen1 is Chinas first interplanet
19、ary (行星间的) mission. Meanwhile, China is working with Russia on a samplereturn mission scheduled to launch in 2024. China is open and inclusive in the development of its space technology to build a community with a shared future for mankind.【语篇解读】本文是一篇说明文。2021年的头几个月,火星上挤满了来自地球的新“访客”,其中有中国的“天问一号”。 “天问
20、一号”是中国的首次星际任务,它标志着中国星际探索的开始。文章介绍了“天问一号”的着陆和任务等情况。5. Why was Chinas “visitor” to Mars named Tianwen?A. To emphasise the value of exploring Mars.B. To arouse readers interest in reading classics.C. To illustrate the long history of writing poems.D. To show Chinas constant struggle in space exploration
21、.D细节理解题。根据第一段中的“In Tianwen, this name conveys Chinas steady effort in pursuing truth and culture of exploring the universe.”可知,中国火星访客的名字之所以叫“天问”,是为了展示中国在太空探索方面的不懈努力。故选D。6. Which of the following contributed to the safe landing on Mars?A. The heat shield on the spacecraft.B. The camera on the front o
22、f Zhurong.C. The flat landscape of the Utopia Planitia.D. The rocket engines above the landing platform.A细节理解题。根据第二段中的“As to Tianwen1, a heat shield (防热护罩) protected the spacecraft during the fiery (燃烧的) landing, after which the mission safely parachuted (使空降) down to the Utopia Planitia (乌托邦平原)”可知,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558254.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
(精品)2013年高考英语一轮复习课件11:UNIT 1 FESTIVALS AROUND THE WORLD(新人教版必修3).ppt
