分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 18

类型江苏省2022届高三上学期9月月考英语试题 WORD版含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:558485
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:18
  • 大小:114KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    江苏省2022届高三上学期9月月考英语试题 WORD版含解析 江苏省 2022 届高三 上学 月月 英语试题 WORD 解析
    资源描述:

    1、2022届江苏省天一中学高三上学期9月月考英语试题第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)ADevon is famous for its beautiful beaches and countryside, as well as being home to a whole host of dog-friendly walks, accommodation and pubs to have a refreshing drink!Beer to Branscombe Coastal WalkEnjoy the popular 4.5-nile c

    2、ircular (环形的) walk from Beer to Branscombe where you will find some of the most amazing coastal walks in the UK. Beer is located on the UNESCO World Heritage Jurassic Coast, so you and your dog could even go hunting for bones along the way!Before you head back, stop off in Branscombe at a beautiful

    3、14th Century pub, The Masons Arms. This ideal rest stop is just a short walk away from Branscombe beach, which allows dogs all year round.Seaton to Beer Cliff WalkBeginning in the coastal town of Seaton, this 3-mile circular walk takes you along the Jurassic Coast to Beer, a beautiful fishing villag

    4、e.You can enjoy a refreshing halftime beer at the dog-friendly pub, The Dolphin. After enjoying the village of beer, its time to head back to Seaton where you will find The Malt House to welcome you and your dog for a well-deserved drink.Salcombe to Snapes PointIf youre looking for impressive views

    5、and a dramatic coastline, the 4.5-mile circular walk from Sal-combe to Snapes Point is perfect.You and your dog can finish your day at The Victoria Inn. This pub is known for its real wood fires, which create a welcoming atmosphere for the cooler months. It also has a wonderful beer garden to catch

    6、the summer sun, making it perfect all year round.1. Where can you explore a world heritage site?A. Beer.B. Branscombe.C. Seaton.D. Salcombe.2. What is The Victoria Inn famous for?A. Its cool environment.B. Its wood fires.C. Its wonderful service.D. Its beer garden.3. Who are most likely to be attrac

    7、ted by these walks?A. Environmentalists.B. Sports lovers.C. Hunters.D. Dog owners.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了Devon的一些值得旅游的地方以及一些值得参观沿途风景的步行街。【1题详解】细节理解题。通过文章“Beer to Branscombe Coastal Walk (从Beer到Branscombe的沿海路径)”部分中的“Beer is located on the UNESCO World Heritage Jurassic Coast (Beer位

    8、于联合国教科文组织世界遗产侏罗纪海岸)”可知,游客可以在Beer探索世界遗产。故选A项。【2题详解】细节理解题。通过文章“Salcombe to Snapes Point (从Salcombe到Snapes Point)”部分中的“This pub is known for its real wood fires (这家酒馆以使用真正的木柴燃烧而闻名)”可知,维多利亚酒馆以它使用木柴燃烧而闻名。故选B项。【3题详解】推理判断题。通过文章首段“Devon is famous for its beautiful beaches and countryside, as well as being h

    9、ome to a whole host of dog-friendly walks (Devon以其美丽的海滩和乡村而闻名,同时这里也有很多适合狗狗散步的地方)”可知,Devon有很多适合狗狗散步的地方,从而推知,Devon最有可能吸引狗主人带狗狗去散步。故选D项。BA new study finds that experimenting with skipping one meal each day enables your cells to recharge and use all the available fuel, which ensures insulin (胰岛素) functi

    10、on remains at its peak the next morning. The research found that body weight, measured by body mass index (BMI 体重指数), corresponds with when we eat and how often we eat. Specifically, people who eat larger breakfasts and adopt an 18-hour overnight fast (禁食), say from 1 pm to 7 am, have the lowest bod

    11、y weights. Those who ate more than three meals, or three meals plus snacks, had higher BMIs. Those who ate later in the day, after 6 pm, compared to those having the largest meal at breakfast or lunch, had higher body weights. The Loma Linda University researchers assume that 18-hour overnight dieta

    12、ry fasts reboot our metabolisms to help our bodies burn calories efficiently. Lead author Dr Hana Kahleova, director of clinical research at the nonprofit Physicians Committee, says this process ensures that our energy intake is related to energy output, instead of energy reserves. Contrary to popul

    13、ar belief, these extended overnight fasts seem to help boost metabolic function. Kahleova also finds meals consumed in the evening compared to those eaten in the morning, result in raised blood sugar. Like a clog (障碍) in a machine, extra glucose (葡萄糖) slows our bodies metabolic process down. What do

    14、es this mean to you? Lets say you consume 1,500 to 1,800 calories a day. Instead of splitting 500 to 600 calories evenly at each meal, you could experiment with eating 600 to 700 calories for breakfast, 600 to 700 calories for lunch and 300 to 400 calorie for a light dinner. A more moderate applicat

    15、ion of this research may be to have big brunches or breakfasts instead of holiday dinners and evening birthday parties to support long-term weight maintenance.4. What makes for the lowest BMIs according to the research?A. Eating three meals evenly on a regular basis.B. Having a larger portion of bre

    16、akfast plus snacks.C. Starting an 18-hour overnight fast after a big breakfast.D. Skipping breakfast and eating more at lunch and dinner.5. What will Dr Hana Kahleova probably agree?A. Overnight fasts boost metabolism to lose weight efficiently.B. The finding of the study is consistent with the comm

    17、on belief.C. The process breaks the balance of energy intake and energy output.D. Breakfast is more likely to increase blood sugar compared to dinner.6. What can we learn from the research?A. We should adopt the fasting approach to the maximum.B. We can continue holiday dinners and evening birthday

    18、parties.C. Its worse to eat low-calorie meals and work out in the morning.D. Its better to rearrange meals and consume more calories in the morning.7. Which of the following would be the best title for the passage?A. The Way Human Energy Systems OperateB. Can Skipping Dinner Help You Lose Weight?C.

    19、Can Fasts Slow Down Your Bodies Metabolic Process?D. The importance Of Maintaining A Healthy Body Weight【答案】4. C 5. A 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。一项研究发现:每天少吃一顿饭的实验能够使你的细胞充电和使用所有可用的燃料,这保证了胰岛素的功能在第二天早上保持在最佳状态。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“Specifically, people who eat larger breakfasts and adopt an 18-hour overnight

    20、 fast (禁食), say from 1 pm to 7 am, have the lowest body weights. ”(具体来说,那些吃更大份的早餐,并坚持18小时通宵禁食的人,比如说从下午1点到早上7点,体重最低。)可知,对于那些吃更大份的早餐后并坚持18小时通宵禁食的人来说,体重最低。选项C与文意相符,故选C。【5题详解】推理判断题。根据第三段中“Contrary to popular belief, these extended overnight fasts seem to help boost metabolic function.”(与流行的观点相反,这些延长的隔夜禁

    21、食似乎有助于提高新陈代谢功能。)可知,在Dr Hana Kahleova看来,这些禁食对新陈代谢功能的提升是有帮助的。选项A. “Overnight fasts boost metabolism to lose weight efficiently.”(隔夜禁食能促进新陈代谢,有效减肥。)与文意相符,故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“Lets say you consume 1,500 to 1,800 calories a day. Instead of splitting 500 to 600 calories .to support long-term weight mai

    22、ntenance.”(假设你每天吃1500到1800卡路里。不是平均分配每餐500到600卡路里,你可以尝试早餐摄入600到700卡路里,午餐摄入600到700卡路里,晚餐摄入300到400卡路里。这项研究的一个更温和的应用可能是吃丰盛的早午餐或早餐,而不是节日晚餐和晚上的生日聚会,以支持长期的体重保持。)可推知,早上最好重新安排膳食,摄入更多卡路里。对长期的体重保持是有好处的。选项A与文意相符,故选A。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“A new study finds that experimenting with skipping one meal each day enables y

    23、our cells to recharge and use all the available fuel, which ensures insulin (胰岛素) function remains at its peak the next morning. ”(一项新的研究发现,每天少吃一顿饭的实验能够使你的细胞充电和使用所有可用的燃料,这保证了胰岛素的功能在第二天早上保持在最佳状态。)同时结合第三段中的研究表述可知,本文主要讲述了每天少吃一顿饭是可以帮助身体的新陈代谢,达到有效减肥。所以文章的标题可以为“不吃饭能帮你减肥吗?”选项B与文意相符,故选B。CWhen you walk on a

    24、sandy beach, it takes more energy than walking down a sidewalkbecause the weight of your body pushes into the sand. It turns out that the same thing is true for vehicles driving on roads.“The weight of the vehicles creates a very shallow indentation in the pavementand it makes it such that its conti

    25、nuously driving up a very shallow hill,” said Jeremy Gregory, a scientist at M. I. T.He modeled with his teammates how much energy could be saved-and greenhouse gases avoidedby simply hardening the nations roads and highways.And they found that hardening 10 percent of the nations roads every year co

    26、uld prevent emissions equal to 440 megatons of carbon dioxide over the next 5 decadesthat amount is equal to how much CO, youd spare the planet by keeping a billion barrels of oil in the ground or by growing 7 billion trees for a decade. It reduces 0.5% of projected transportation emissions over tha

    27、t time period.As for how to harden roads, Gregory says you could combine small amounts of certain fiber with high technology into paving materials. Or you could pave with specially-made concrete, which is harder than ordinary construction materials.This system could also be a way to shave carbon emi

    28、ssions without some of the usual barriers. “Usually, when it comes to reducing emissions in the transportation department, youre talking about changing policies related to vehicles and also driver behavior, which involves millions and millions of peopleas opposed to changing the way we design and pr

    29、eserve our pavements. Thats just on the order of thousands of people who are working in transportation agencies.” And when it comes to improving our streets and highways-those agencies are where you might say the rubber meets the road.8. How does the author develop Paragraph 3?A. By giving examples.

    30、B. By making classification.C. By listing figuresD. By analyzing causes.9. What does Gregory suggest for hardening roads?A. Mixing fiber with special concrete.B. Changing regular paving materials.C. Creating hi-tech computer models.D. Using ordinary building materials.10. What is an advantage of the

    31、 road-hardening system?A. It reduces construction costs.B. It profits transportation agencies.C. It regulates driver behavior.D. It avoids involving too many people.11. What can be a suitable title for the text?A. Walking Down Beaches or Sidewalks?B. Hardening Roads Helps Save Energy.C. How to Cut D

    32、own Carbon EmissionsD. A System of Hardening Roads.【答案】8. C 9. B 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了对道路进行硬化可以减少二氧化碳的排放,更节省能源。介绍了这种措施的优势和操作方式。【8题详解】推理判断题。根据第三段“And they found that hardening 10 percent of the nations roads every year could prevent emissions equal to 440 megatons of carbon dioxide over

    33、the next 5 decadesthat amount is equal to how much CO, youd spare the planet by keeping a billion barrels of oil in the ground or by growing 7 billion trees for a decade. It reduces 0.5% of projected transportation emissions over that time period.(他们发现,每年对全国10%的道路进行硬化,可以在未来50年内防止相当于440兆吨二氧化碳的排放这个数量相

    34、当于你将10亿桶石油留在地下或在十年内种植70亿棵树,就可以使地球免受多少二氧化碳。它减少了该时间段内预计交通排放的0.5%)”可推知,作者通过列数字展开第三段。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“Or you could pave with specially-made concrete, which is harder than ordinary construction materials.(或者你可以用比普通建筑材料更硬的特制混凝土铺路)”可知,Gregory建议硬化道路更换常规铺装材料。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“This system could a

    35、lso be a way to shave carbon emissions without some of the usual barriers. “Usually, when it comes to reducing emissions in the transportation department, youre talking about changing policies related to vehicles and also driver behavior, which involves millions and millions of peopleas opposed to c

    36、hanging the way we design and preserve our pavements. Thats just on the order of thousands of people who are working in transportation agencies.”(这一系统也可能是一种减少碳排放的方法,而不存在一些常见的障碍。“通常,当涉及到交通部门的减排时,你谈论的是改变与车辆和司机行为相关的政策,这涉及到数百万人,而不是改变我们的设计和保护人行道的方式。这只是成千上万在运输机构工作的人的要求。” )”可知,道路硬化系统的优点是可以避免涉及太多的人。故选D。【11题

    37、详解】主旨大意题。根据第二段中“He modeled with his teammates how much energy could be saved-and greenhouse gases avoidedby simply hardening the nations roads and highways.(他和他的队友们一起模仿,仅仅通过加固国家的公路和高速公路,就可以节省多少能源,并避免温室气体的排放)”结合文章主要说明了对道路进行硬化可以减少二氧化碳的排放,更节省能源。介绍了这种措施的优势和操作方式。可知,B选项“硬化道路有助于节约能源”最符合文章标题。故选B。DWhether yo

    38、ure interested in green agriculture and rainforest conservation or supporting sustainable sources, organizations worldwide are investing time and effort into various environmental protection projects. Volunteers are always needed to help with the different initiatives to protect the environment. The

    39、 past years have been bothered by an endless report of natural disasters occurring in geographically weak locations. Floods are affecting the places that previously never faced this problem while heat waves, droughts and earthquakes are becoming the norm (常态). Important wildlife and plant species ar

    40、e disappearing and threatening the planets biodiversity. According to the World Wildlife Fund (WWF), there are other problems: deforestation (毁林), pollution, water scarcity, illegal fishing and wildlife trade. The ongoing industrialization and the lack of awareness are taking its toll (毁坏) and its t

    41、ime for that to change. Most people remain inactive, believing small changes wont make a difference. However, there are many ways to help. Small changes carried out by some people do make a difference. Excellent examples of this are organizations that believe small initiatives have a significant imp

    42、act. These projects are growing steadily and positively affecting the environmental conservation and influencing the local community. They are creating awareness among others and helping them understand the importance of environmental conservation while creating volunteer opportunities to help the e

    43、nvironment. The organizations will learn valuable skills about environmental conservation but most importantly, they are moving towards change. There are enough environmental volunteer opportunities that need your help and theres no time to waste! Continue reading about environmental volunteer progr

    44、ams abroad and take steps toward environmental conservation. There are plenty of options once you decide to become an environmental volunteer. The tasks will depend on the project you have decided to volunteer with and can vary greatly. With over 130 projects focused on the environment, youll find p

    45、rojects that match both your skill set and travel preference.12. What does paragraph 2 mainly talk about?A. The threats the earth is facing.B. The influence of natural disasters.C. The need to know natural disasters.D. The difficulty in protecting the earth.13. How do most people behave towards envi

    46、ronmental problems?A. They make small changes.B. They help each other.C. They keep sitting by.D. They try to find ways.14. What can we learn from the text?A. Its easier said than done.B. Itll be all right on the night.C. Where theres life, theres hope.D. There is no time like the present.15. Whats t

    47、he main purpose of the text?A. To call on people to be environmental volunteers.B. To show the serious problems of the environment.C. To discuss the ways of environmental conservation.D. To explain the reasons for protecting the environment.【答案】12. A 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了地球正面临的环境

    48、威胁,并且呼吁人们积极参与到保护环境的志愿活动中。【12题详解】主旨大意题。通过文章第二段“heat waves, droughts and earthquakes are becoming the norm (热浪、干旱和地震正在成为常态)”和“threatening the planets biodiversity (威胁着地球的生物多样性)”以及“there are other problems: deforestation, pollution, water scarcity, illegal fishing and wildlife trade (毁林、污染、缺水、非法捕鱼和野生动物

    49、贸易)”可知,本段主要介绍了地球正面临的威胁。故选A项。【13题详解】推理判断题。通过文章第三段“Most people remain inactive, believing small changes wont make a difference. (大多数人都不积极,认为小的改变不会有什么不同)”可知,大多数人都认为个体无力改变大环境,从而推知,他们对于环境问题都袖手旁观。故选C项。【14题详解】推理判断题。通过文章第五段“There are enough environmental volunteer opportunities that need your help and there

    50、s no time to waste! (有许多成为环保志愿者的机会,需要你的帮助,我们现在没有时间可以浪费了)”可推知,目前的环境情况已经不容乐观,没有时间去浪费了,即没有比现在更好的时机了。故选D项。【15题详解】推理判断题。通读全文,再根据文章首段“Volunteers are always needed to help with the different initiatives to protect the environment. (始终需要志愿者帮助开展各种保护环境的活动)”以及第五段“There are enough environmental volunteer opport

    51、unities that need your help (有许多成为环保志愿者的机会,需要你的帮助)”可推知,本文主要通过介绍地球正面临的环境威胁,呼吁人们积极参与到保护环境的志愿活动中。故选A项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Youve got mailand its a postcardPaulo Magalhaes, a 34-year-old Portuguese computer engineer, loves to open his mailbox and find a brigh

    52、tly colored picture of Romes Colosseum. Or Africas Victoria Falls. Or Chinas Great Wall. _16_ I often send postcards to family and friends. he says to China Daily, but you can imagine that after a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it _17_ ” Seeki

    53、ng other like-minded souls, however, Paulo started looking in a somewhat unlikely place: online. Many would say the Internet is a place for people who have given up on the traditional postal service, but Paulos hunch(直觉)paid off. Today his hobby has developed into the website , a social network that

    54、 has grown to 575,217 registered users in 214 countries and regions since he started it 10 years ago. _18_ Running the website has almost turned into a full-time job. Language is certainly a harrier for many people. For postcrossing to work worldwide, a common communication language is needed so tha

    55、t everyone can understand each other. As cool as it may be to receive a postcard written in Chinese, the concept doesnt work if one doesnt understand it. _19_ So a common language is required and in postcrossing thats English since its widely spoken. Many people in China have limited exposure to Eng

    56、lish. _20_ That said, we know of many postcrossing members, including Chinese, who have actually improved their English skills through their use of postcrossing, Paulo says.A. And thats totally fineB. That makes it extra hard to learn and practice itC. He likes to think of sending postcards as a fam

    57、ily-friendly hobbyD. Many love to make a connection with someone from across the world.E. On August 5, the number of postcards exchanged by members topped 31 million.F. Similarly, if you speak only Chinese, receiving a card in Swedish takes part of the fun away.G. In short, he loves postcards, and t

    58、he excitement of getting a hand-written note from someone far away.【答案】16. G 17. A 18. E 19. F 20. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了Paulo Magalhaes创建过程及其现状。Paulo Magalhaes非常喜欢明信片但是苦于身边没有与他志趣相投的人,于是他开始从网上寻求志同道合的人,因而创立了。随着公司在全球不断壮大,语言成为沟通的主要障碍,后来英语被选为共同语言方便大家交流。【16题详解】上文“Paulo Magalhaes, a 34-year-old Portugues

    59、e computer engineer, loves to open his mailbox and find a brightly colored image of Romes Colosseum. Or Africas Victoria Falls. Or Chinas Great Wall.( 34岁的葡萄牙电脑工程师Paulo Magalhaes喜欢打开他的邮箱,然后发现一个色彩鲜艳的罗马斗牛场图像。或者非洲的维多利亚瀑布。或者是中国的长城)”介绍了Paulo喜欢明信片的个人爱好。下文“. and you realize that not everyone is into it.”说明

    60、他身边缺少与他志趣相投的人。选项G“In short, he loves postcards, and the excitement of getting a scribbled note from someone far away.(简而言之,他喜欢明信片,也喜欢收到远方某人潦草的便条时的那种兴奋)”起到承上启下的作用,总结了上文Paulo喜欢明信片,也引出下文关于他的喜好得不到回应的问题。故选G项。【17题详解】上文“I often send postcards to family and friends. he says to China Daily, “but you can imag

    61、ine that after a while, you never receive as many as you send, and you realize that not everyone is into it(“我经常给家人和朋友寄明信片, ”他说,“但你可以想象,过一段时间,你收到明信片不会像你寄的那么多,而且你意识到并不是每个人都喜欢这样。”)”说明Paulo意识到身边的亲人和朋友不是都和他有相同的爱好,因此他也很坦然接受这个事实,因此选项A“那完全没问题”符合语境。故选A项。【18题详解】上文“Today his hobby has evolved into the website

    62、 P, a social network that has grown to 575,217 registered users in 214 countries and regions since he launched it 10 years ago.(如今,他的这个爱好已经发展成了P这个社交网站。自从10年前他创建这个网站以来,已经有来自214个国家和地区的575217名注册用户)”是在介绍目前网站的发展状况,因此符合文意的只有E选项“8月5日,会员互赠的明信片数量达到3100万张”是在介绍该网站相关的数据。故选E项。【19题详解】上文“As cool as it may be to re

    63、ceive a postcard written in Chinese, the concept doesnt work if one doesnt understand it.(收到一张用中文写的明信片可能很酷,但如果你不理解它,这个概念就行不通)”是举例说明他国人收到中文明信片时的问题。选项F“Similarly, if you speak only Chinese, receiving a card written in Swedish takes part of the fun away.(同样地,如果你只会说中文,收到瑞典语的卡片也会夺走一部分乐趣)”是举例说明中国人收到他国语言明信

    64、片时也会遇到相同的问题。两句相结合,符合结论句的语义要求,故选F项。【20题详解】上文“Many people in China have limited exposure to English.(许多中国人很少能接触到英语)”说明对某些人来说学习英语的门槛较高。结合下文“. who actually improved their English skills through their use of postcrossing.(他们实际上通过使用明信片来提高他们的英语技能)”可知,写明信片成为一种练习英语的渠道。因此选项B “这使得学习和练习它变得格外困难 ”符合语境要求,说明对一些人来说学

    65、习和练习英语的难度较高,因为渠道较少。故选B项。第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Allamby started his auto-repair business at the age of 19. Over the years it had grown into two shops, but Allamby_21_something more. At first, he thought it must have to do with_22_his busin

    66、ess. So at age 34, he_23_to go for his bachelors degree in business management. After taking classes part-time over the next five years, Allamby was told he had to take biology to get his_24_. Attending biology class reawakened his_25_dream. “After the first day, I remembered the feeling of wanting

    67、to be a doctor_26_when I was younger,” Allamby says. So a_27_Allamby walked into that biology class at age 39. He was_28_to live his dream. With the_29_of his family, he decided to_30_business school. Instead, he took the science classes hed need for a second_31_as a doctor. And so in 2015, Allamby

    68、cut_32_with his past. He sold off his two shops. Then he started at Medical University. In 2019, at age 47, Allamby_33_Allamby, MD (医学博士). He took a job in emergency medicine at Cleveland Clinic Akron General. Its a small_34_to pay for the life Allamby now gets to lead, but he finds his true directi

    69、on halfway in life. So its really never too late for one to _35_ his dream.21. A. waited forB. longed forC. depended onD. acted on22. A. launchingB. handlingC. startingD. growing23. A. decidedB. continuedC. desiredD. ceased24. A. directionB. businessC. degreeD. agreement25. A. long-heldB. oddC. roma

    70、nticD. short-lived26. A. nextB. laterC. onlyD. back27. A. differentB. healthyC. learnedD. single28. A. unsureB. hesitantC. readyD. likely29. A. sympathyB. supportC. cooperationD. company30. A. attendB. skipC. finishD. run31. A. operationB. dealC. careerD. major32. A. wiresB. classesC. expensesD. tie

    71、s33. A. betrayedB. becameC. abandonedD. accepted34. A. fortuneB. feeC. priceD. salary35. A. rememberB. interpretC. forgetD. pursue【答案】21. B 22. D 23. A 24. C 25. A 26. D 27. A 28. C 29. B 30. B 31. C 32. D 33. B 34. C 35. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议。文章通过讲述艾伦比的个人经历:19岁的艾伦比开始汽车修理,在他拥有了两家修车店后,他渴望更多。34岁时他选择攻读工商管理

    72、的学士学位,经过五年的兼职上课,艾伦比被告知需要学习生物学才能拿到学位。在家人的支持下,艾伦比决定结束学业。随后,他选择把医生作为自己的职业,最终在2019年,47岁的艾伦比成了一名医学博士。最终提出,追求梦想永远不会太晚。【详解】1.考查动词短语词义辨析。句意:这些年来,它已经发展成为两个修车店,但艾伦比渴望更多的东西。A.waited for等待; B.longed for 渴望;C.depended on 依赖;D.acted on对起作用。根据下文“something more”可知此处指他渴望更多的东西。故选B。2.考查动词词义辨析。句意:起初,他认为这一定和他的扩大的生意有关。A.

    73、launching发射; B.handling 处理;C.starting 开始;D.growing扩大,增强。,根据上文“but Allamby1something more. ”可知此处指他认为一定要和他的扩大的生意有关。故选D。3.考查动词词义辨析。句意:所以在他34岁的时候,他去攻读工商管理的学士学位。A.decided 决定;B.continued 继续;C.desired 渴望;D.ceased停止。根据下“文 go for his bachelors degree in business management”可知,此处指他决定攻读工商管理的学士学位。故选A。4.考查名词词义辨析

    74、。句意:在接下来的五年时间里兼职上课之后,阿兰比被告知他必须学习生物学才能拿到学位。A.direction 方向;B.business 生意;C.degree 学位;D.agreement合同;协议。根据上文“go for his bachelors degree in business management”可知此处指他必须学习生物学才能拿到学位。故选C。5.考查形容词词义辨析。句意:上生物课唤醒了他长久以来的梦想。A.long-held 长久以来的;B.odd 古怪的;C.romantic 浪漫的;D.short-lived短命的。根据下文“I remembered the feeling

    75、 of wanting to be a doctor6when I was younger”可知此处指唤醒了他长久以来的梦想。故选A。6.考查形容词词义辨析。句意:“第一天之后,我想起了年轻时想当医生的感觉。”艾伦比说。A.next 贴近的;B.later 后来的;以后的;C.only 唯一的;D.back过去的;旧时的。根据下文“when I was younger”可知此处指想起了之前我想当医生的梦想。故选D。7.考查形容词词义辨析。句意:所以一个不同的的艾伦比,在39岁的时候走进了生物课堂。A.different 不同的;B.healthy 健康的;C.learned博学的;知识渊博的;

    76、 D.single单个的。根据上文“ I remembered the feeling of wanting to be a doctor6when I was younger,及下文He was8to live his dream”可知此处指一个不同的艾伦比走进了生物课堂。故选A。8.考查形容词词义辨析。句意:他已经准备好实现他的梦想。A.unsure不确定的; B.hesitant 犹豫的;C.ready准备好的; D.likely可能的。根据下文“to live his dream”可知此处指他准备好去实现他的梦想。故选C。9.考查名词词义辨析。句意:在家人的支持下,他决定不学商学院的学

    77、业了。A.sympathy 同情;赞同;B.support 支持;C.cooperation合作; D.company公司。根据下文“of his family, he decided to 10 business school.”可知此处指在家人的支持下。故选B。10.考查动词词义辨析。句意同上。A.attend 出席;B.skip 不参加;C.finish 结束;D.run跑步。根据下文 “Instead, he took the science classes”可知此处指他决定不学工商管理了。故选B。11.考查名词词义辨析。句意:相反,他选择了把医生作为又一个职业所需的理科课程。A.op

    78、eration 手术;B.deal交易; C.career 职业;D.major专业。根据下文“He took a job in emergency medicine at Cleveland Clinic Akron General.”可知此处指他把医生作为又一个职业,故选C。12.考查名词词义辨析。句意:所以在2015年,艾伦比和他的过去断绝了联系。A.wires 电线;B.classes 课程;C.expenses 花费;D.ties联系;纽带。根据下文“He sold off his two shops.” 可知此处指他断绝了自己和过去的联系。故选D。13.考查动词词义辨析。句意:20

    79、19年47岁的时候,艾伦比成为了医学博士。A.betrayed背叛; B.became变成; C.abandoned 放弃;遗弃;D.accepted接受。根据上文“he started at Medical University”所以此处指他成为了医学博士。故选B。14.考查名词词义辨析。句意:这是为生活付出的小小代价。A.fortune运气; B.fee费用; C.price 代价;D.salary薪水。根据上文,艾伦比为了实现自己的医生梦想,他出售了他的两个店铺,最终成了医学博士。所以这是他为生活付出的代价。故选C。15.考查动词词义辨析。句意:所以追求梦想永远不会太晚。A.rememb

    80、er 记住;B.interpret 解释;C.forget忘记; D.pursue追求。根据上文可知,艾伦比成为了医学博士实现了自己的医生梦想,所以此处指追求梦想永远不晚。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Air pollution is no doubt a major concern in many big cities across the world. More than 80% of people living in urban areas _36_ (expose) to unsafe air,

    81、according to a report _37_ (deliver) by the World Health Organization.“Urban air pollution continues to rise at _38_ alarming rate, doing great ham to human health,” said Dr. Maria Neira, the director of Public Health and Environmental Policy at the WHO. “At the same time, _39_ (aware) is rising and

    82、 more cities are monitoring their air quality.”In the past two years, the number of cities monitoring air pollution _40_ (double)-now covering about 3,000 cities in 103 countries. The WHO warned of the serious effects poor air quality could have _41_ the health of urban residents, _42_ (link) it to

    83、the risk of strokes, heart disease, lung cancer and many other diseases.The report also showed that low-and middle income countries _43_ (general) have poorer air quality. About 98% of cities with 100,000 or more people in low-and middle-income countries do not meet WHO air quality guidelines, _44_

    84、56% in high-income countries fail to meet the standard. The report also urged local governments to take stronger and _45_ (effect) measures to fight against air pollution.【答案】36. are exposed 37. delivered 38. an 39. awareness 40. has doubled 41. on 42. linking 43. generally 44. while 45. effective【解

    85、析】【分析】这是一篇说明文。世界卫生组织发布的一份报告显示,超过80%的城市居民暴露在不安全的空气中。报告还敦促地方政府采取更有力和有效的措施对抗空气污染。【36题详解】考查时态语态。句意:世界卫生组织发布的一份报告显示,超过80%的城市居民暴露在不安全的空气中。本句在陈述事实,所以为一般现在时,主语More than 80% of people与谓语expose为被动关系,所以本句为一般现在时的被动语态。故填are exposed。【37题详解】考查非谓语动词。句意:世界卫生组织发布的一份报告显示,超过80%的城市居民暴露在不安全的空气中。结合上题分析,本句已经有谓语,空处填非谓语,a re

    86、port 与deliver在逻辑上是被动关系,所以用过去分词作后置定语。故填delivered。【38题详解】考查冠词。句意:世界卫生组织公共卫生和环境政策主任玛丽亚内拉博士说:“城市空气污染继续以惊人的速度增长,严重危害了人类健康。rate为可数名词,本句表示泛指“以一种惊人的速度增长 ”,alarming首字母的发音为元音音素。 故填an。39题详解】考查名词。句意:与此同时,人们的意识也在提高,越来越多的城市开始监控自己的空气质量。空处填名词awareness作主语,不可数名词。 故填awareness。【40题详解】考查时态。句意:在过去两年里,监测空气污染的城市数量翻了一番,现在覆盖

    87、了103个国家的约3000个城市。根据“In the past two years”可知。本句为现在完成时,the number of cities作主语,谓语动词为单数第三人称。 故填has doubled。【41题详解】考查介词。句意:世界卫生组织警告称,糟糕的空气质量可能会对城市居民的健康造成严重影响,并将其与中风、心脏病、肺癌和许多其他疾病的风险联系起来。have effects on“对.有影响”为固定短语。故填on。【42题详解】考查非谓语动词。句意:世界卫生组织警告称,糟糕空气质量可能会对城市居民的健康造成严重影响,并将其与中风、心脏病、肺癌和许多其他疾病的风险联系起来。本句已经

    88、有谓语动词,空处填非谓动词,与前面逻辑主语the serious effects在逻辑上是主动关系,所以用现在分词。故填linking。【43题详解】考查副词。句意:报告还显示,中低收入国家的空气质量普遍较差。副词generally修饰动词have。 故填generally。【44题详解】考查连词。句意:收入和中等收入国家人口在10万或以上的城市中,约98%的城市不符合世卫组织的空气质量准则,而高收入国家中有56%的城市不符合标准。根据句意可知,前后句子表示对比关系,连词应为while。故填while。【45题详解】考查形容词。句意:该报告还敦促地方政府采取更有力和有效的措施对抗空气污染。形容

    89、词effective修饰名词measures。故填effective。第四部分写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)46. 假定你是李华,学校网站的英语专栏正在开展“我的运动故事”主题征文活动。你打算投稿,请根据下面的提示写一篇短文。标题已给出。1. 过去生活方式不健康,易生病,影响学习和生活;2. 发生改变的原因及改变;3. 现在的运动习惯和产生的积极结果。注意: 1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。My sports story_【答案】 My sports storyIn common with many young people, I used to l

    90、ead an unhealthy life, such as staying up late, preferring fast food, disliking sports, etc. As a result, I fell ill easily lacking energy, which greatly affected my study and life.Then I read an article that said jogging would make a difference to health. I came to realize the importance of doing s

    91、ports rather than hating exercising. Things began to change. Instead of rarely working out, I made it a rule to run every day. Whats more, I ate a healthy, balanced diet, instead of being free to enjoy junk food.Finally, I stopped staying up late and enjoying myself by eating unhealthy food.Instead,

    92、 I kept going for a jog at least half an hour daily. Now, Im crazy about jogging. Thanks to it, I become both more energetic and healthier.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给学校网站的英语专栏正在开展的“我的运动故事”主题征文活动投稿,讲述运动给自己带来的改变。【详解】词汇积累认识到:seerealize每天的:everydaydaily喜欢:likebe crazy about影响:influencemake a difference to

    93、 2.句式拓展简单句变复合句原句:I came to realize the importance of doing sports rather than hating exercising. Things began to change.拓展句:Once I came to realize the importance of doing sports rather than hating exercising, things began to change.【点睛】高分句型1 As a result, I fell ill easily lacking energy, which great

    94、ly affected my study and life. (运用了which引导的非限制性定语从句)高分句型2 Then I read an article that said jogging would make a difference to health. (运用了that引导的定语从句)第三节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Wylie lived in Scotland, far up on the hills, and helped her master take care of his sheep.Wylie wa

    95、tched over the sheep and the little lambs like a soldier, and never let anything hurt them. She drove them out to pasture when it was time, and brought them safely home when it was time for that. She loved her work, and was a wonderfully fine sheepdog.At last her master grew too old to stay alone on

    96、 the hills. Before he left, he gave Wylie to two kind young men who lived in the nearest town; he knew they would be good to her. They grew very fond of her, and so did their old grandmother and the little children; she was so gentle and handsome and well behaved.But after a while, the family notice

    97、d something very strange indeed about their dog. Every single Tuesday night, about nine oclock. Wylie disappeared. And she would be gone all night. But every Wednesday morning, she was at the door, waiting to be let in. Her silky coat was all sweaty and muddy and her feet heavy with weariness, but h

    98、er bright eyes looked up at her masters as if she were trying to explain where she had been.Week after week, the same thing happened. Nobody could imagine where Wylie went every Tuesday night. They tried to follow her to find out, but she always slipped away. It grew to be a real mystery. Where in t

    99、he world did Wylie go?In the city near the town where the kind young men lived was a big market. On Tuesday nights, the farmers used to come down from the hills, and drive their sheep through the city streets into the pens, ready to sell on Wednesday morning; that was the day they sold them. The she

    100、ep werent used to the city noises and sights, and they always grew afraid and wild, and gave the farmers and the sheepdogs a great deal of trouble. They broke away and ran about, in everybodys way.注意:1、所续写短文的词数应为150以上;2、请按如下格式在答题卡的相应位置作答。But just as the trouble was worst, about sunrise, the farmers

    101、would see a little silky dog come running._One day, Wylie went to walk with her two masters._【答案】Para 1:But just as the trouble was worst, about sunrise, the farmers would see a little silky dog come running. In and out the little dog ran like the wind, round and about, always in the right place, dr

    102、iving the sheep mind like a good school-teacher and never frightening them, till they were all safely in! All the other dogs together could not do as much as the little strange dog. As soon as her work was done, she was off and away like a fairy dog. Week after week, this happened and nobody knew wh

    103、o the little strange dog was.Para 2:One day, Wylie went to walk with her two masters. They happened to meet some sheep farmers. The farmers stopped short and stared at Wylie, and then they cried out, “Why, thats the dog!” And so it was. The little strange dog who helped with the sheep was Wylie. Her

    104、 masters, of course, didnt know what the farmers meant till they were told all. But when hearing about the pretty strange dog, who came to market alone, they knew at last where Wylie went every Tuesday night. And they loved her better than ever.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Wylie是一只牧羊犬,住在苏格兰很远的山上,帮助她的主人照看他的

    105、羊群。后来主人年纪大了,不能独自呆在山上了,临走前,他把Wylie交给了住在最近镇上的两个善良的年轻人。但是这家人发现Wylie每周二晚上都不在,最后发现Wylie是去赶羊群去了。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“但就在麻烦最严重的时候,大约在日出的时候,农民们会看到一只毛茸茸的小狗跑过来。”可知,第一段可描写Wylie赶羊群的过程。由第二段首句内容“一天,Wylie和她的两个主人去散步。”可知,第二段可描写Wylie的主人明白了Wylie每周二晚上消失的原因。2.续写线索:农民看到Wylie赶羊群Wylie和主人散步农民认出Wylie主人明白Wylie每周二晚上消失的原因3.词汇激活行

    106、为类看见:see /spot遇到:meet / come across帮助:help/ assist情绪类使害怕:frighten /terrify陌生的:strange / unknown【点睛】高分句型1 In and out the little dog ran like the wind, round and about, always in the right place, driving the sheep mind like a good school-teacher and never frightening them, till they were all safely in! (运用了现在分词作状语)高分句型2 Week after week, this happened and nobody knew who the little strange dog was. (运用了who引导宾语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:江苏省2022届高三上学期9月月考英语试题 WORD版含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-558485.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1