江苏省宿迁市2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省宿迁市2020-2021学年高二上学期期末英语试题 WORD版含解析 江苏省 宿迁市 2020 2021 学年 高二上 学期 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高二年级期末调研测试英语第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman have to drink?A. Coffee. B. Coke. C. Tea.2. What is the mans hobby?A. Playing sports. B. Playing chess. C. Collecting stamps.3. What kind
2、of pet would the man like most?A. A bird. B. A rabbit. C. A dog.4. Why is the man upset?A. His car was stolen in the parking lot.B. His car got scratched on one side.C. He drove away after an accident.5. What will the man do next?A. Pay a duty. B. Buy a camera. C. Drink some whiskey.第二节(共15小题;每小题1.5
3、分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the man feel about the test?A. It was not too difficult. B. It was tiring. C. It was useless.7. What is the man most likely going to study?A. Me
4、dicine. B. Science. C. English.听第7段材料,回答第8、9题。8. What will Mary do tomorrow?A. Stay at home. B. Climb a mountain. C. Go to see a movie.9. What discount is available on Sunday at the cinema?A. 50%. B. 30%. C. 20%.听第8段材料,回答第10至12题。10. How does the woman feel about her upcoming vacation?A. Anxious. B.
5、Excited. C. Disappointed.11. What languages do the womans parents speak?A. Spanish and French.B. Spanish and English.C. English and French.12. What are the speakers mainly discussing?A. Learning a language.B. Planning a trip.C. Taking care of parents.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why did the woman mainly com
6、e to the shop?A. To buy something for her grandson.B. To get a present for her granddaughter.C. To get some supplies for a birthday party.14. How old is the womans grandson going to be?A. Three years old. B. Six years old. C. Seven years old.15 What is the most popular according to the man?A. Superm
7、an costumes.B. Princess crowns.C. Toy animals.16. What does the man say in the end?A. The store across the street takes credit cards.B. He will wrap the presents.C. A different shop can wrap the gifts.听第10段材料,回答第17至20题。17. What did the frog ask the princess to do?A. Give him a necklace.B. Be his fri
8、end.C. Leave him alone.18. How did the princess feel the first time the frog said to her?A. Fooled. B. Excited. C. Annoyed.19. What did the king want his daughter to do?A. Drive the frog away.B. Keep her promise.C. Marry the frog.20. What happened at the end of the story?A. The frog turned into a pe
9、rson.B. The frog had tea with the princess.C. The frog caught an evil spirit.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ADespite more exhibitions online, it seems that visitors still prefer to enjoy works of art in person. Here are 4 major art exhibitions that were
10、 held offline around China.1. Celebrating Forbidden Citys 600th birthdayThe Palace Museum (Sept 10 - Nov 15)The exhibition, Six Centuries at the Forbidden City, was held in the Meridian Gate Galleries, marking the 600th anniversary of the completion of the construction. Over 400 cultural relics refl
11、ect the history of the Forbidden Citys construction and the development of its layout.2. Highlighting eight great masters of Tang and Song dynastiesLiaoning Provincial Museum (Dec 2 - March 2)Exhibition of the Eight Great Masters was Chinas first exhibition introducing the eight great masters of the
12、 Tang and Song dynasties. A total of 115 exhibits were displayed, 31 of which were from the National Museum of China and the Shanghai Museum.3. Reviewing ancient sea trade in Chinese porcelain(瓷器)National Museum of China (Sept 4 - Jan 29)The exhibition, A Sail Over Miles, offered a brief review of t
13、he ancient Silk Road in ceramics (陶瓷工艺). It displayed the production and shipping routes from the Tang Dynasty to the Qing Dynasty with over 300 pottery relics, including a pot from the remains of Nanhai No. 1, a Chinese ship dating back over 800 years. The exhibition also showed Japanese, Korean an
14、d British ceramics, reflecting the influence of Chinas porcelain-making techniques in local industries.4. Prehistoric jade objects trace origin of Chinese civilizationNational Museum of China (Oct 30 - Jan 3)Jade from Hongshan, an archaeology exhibition, showed more than 160 exhibits including jade
15、and pottery objects, revealing early Chinese civilization thousands of years ago. The pieces help people today understand the social ranks, ceremonies and customs of the Hongshan culture.1. Which of the following exhibitions reflects peoples life in ancient China?A. Six Centuries at the Forbidden Ci
16、ty.B. Exhibition of the Eight Great Masters.C. A Sail Over Miles.D. Jade from Hongshan.2. What do you learn about the exhibition A Sail Over Miles?A. A detailed review of the ancient Silk Road.B. Shipping routes from the Tang Dynasty to the Ming Dynasty.C. The history of the Chinese ship Nanhai No.
17、1.D. International influence of Chinas ceramics.3. What do the exhibits displayed offline have in common?A. They reflect Chinas splendid culture and long history.B. The exhibits came from four Museums own collections.C. All the exhibits have a long history of more than 1000 years.D. They reflect how
18、 Chinas construction techniques affected the world.【答案】1. D 2. D 3. A【解析】本文是应用文。文章介绍了在中国线下举办的四大艺术展览的情况。【1题详解】细节理解题。根据“4. Prehistoric jade objects trace origin of Chinese civilization(史前玉器追溯中国文明的起源)”部分中“Jade from Hongshan, an archaeology exhibition, showed more than 160 exhibits including jade and po
19、ttery objects, revealing early Chinese civilization thousands of years ago.(“红山玉器”考古展共展出玉器和陶器等160余件展品,揭示了几千年前的中国早期文明。)”可知,“红山玉器”考古展反映了中国早起古代人们的生活。故选D。【2题详解】细节理解题。根据“3.Reviewing ancient sea trade in Chinese porcelain(回顾古代海上贸易的中国瓷器)”部分中“The exhibition also showed Japanese, Korean and British ceramics,
20、 reflecting the influence of Chinas porcelain-making techniques in local industries.(展览还展示了日本、韩国和英国的陶瓷,反映了中国的制瓷技术对当地工业的影响。)”可知,从A Sail Over Miles展览中,可以看出当时中国制瓷技术的国际影响。故选D。【3题详解】推理判断题。第一个展览“Celebrating Forbidden Citys 600th birthday(庆祝紫禁城600周年)”中提到“Over 400 cultural relics reflect the history of the
21、Forbidden Citys construction and the development of its layout.”,(400多件文物反映了紫禁城的建设历史和布局发展);第二个展览“Highlighting eight great masters of Tang and Song dynasties”中提到“Exhibition of the Eight Great Masters was Chinas first exhibition introducing the eight great masters of the Tang and Song dynasties.(“八大名家
22、”展览是中国第一个介绍唐宋八大名家的展览。)”,该展览是介绍唐宋八大师的展览;第三个展览“Reviewing ancient sea trade in Chinese porcelain”中提到“It displayed the production and shipping routes from the Tang Dynasty to the Qing Dynasty with over 300 pottery relics,(它展示了从唐代到清代的生产和航运路线,有300多件陶器文物)”,该展览展示了从唐代到清代的瓷器的生产和航运路线,展出了300多件陶器遗物;第四个展览“Prehist
23、oric jade objects trace origin of Chinese civilization”中提到“revealing early Chinese civilization thousands of years ago.”,该展览的展品揭示了几千年前的中国早期文明。可以推断,这些线下展览陈列的展品是关于中国古代的建筑、书画艺术、陶瓷和玉器,这些展览的展品的共同之处是它们都反映了中国灿烂的文化和悠久的历史。故选A。BLike most students, you probably feel as if successful ones in your class were jus
24、t born smart. No matter what else is going on in their personal lives or after-school activities, they always get good grades, while for you, it is a struggle.Actually, grades are only one part of your education and Ive come to realize that successful students are not more intelligent than other stu
25、dents. They have just more self-control and stay focused, and they are eager to win.Intelligence isnt a fixed trait. Research has proven that students who believe that they can become smarter actually do become smarter. Belief is that powerful. Intelligence is a trait that you can develop over time.
26、 Dont ever see yourself as “dumb” or “dull”, because with the right mindset you can become more intelligent. So even if you dont feel like the brightest of the bunch, Im going to share with you how to be successful in school.Rely on systems, not motivation. Students who do well in school dont wait u
27、ntil theyre in the mood to study before they get down to work. Neither do they wait until they feel motivated before they start preparing for an exam. Instead, successful students rely on systems to ensure that they get the work done, even when they dont feel like it. Keep on reading to find out wha
28、t some of these systems are.Review any new information youve learned on the same day. This daily review wont take long to complete, but its a vital step that ensures you stay on top of the material.Get rid of distractions (分心) before they become distractions. To overcome distractions, you cant depen
29、d on willpower. Few of us have the willpower necessary to fight off all the distractions that surround us in this digital era. Here are some ways to eliminate: Turn off notifications (通知) on your phone, delete all the apps that distract you, put your phone in another room before you start work.4. Wh
30、ats the function of the first paragraph?A. To show students pressure in school.B. To introduce the topic of the passage.C. To tell the importance of intelligence.D. To present students after-school activities.5. Which of the following views does the author agree with?A. A student can develop his/her
31、 intelligence later if not born smart.B. A student is expected to go over his/her lessons every other day.C. A student cant start to study unless he/she feels more motivated.D. A student is sure to succeed only by believing in himself/herself.6. What will you do with a smart phone that might distrac
32、t you according to the last paragraph?A. Delete all the apps on the smart phone.B. Place it in another room before working.C. Turn it off when it distracts your attention.D. Rely on your willpower to stay focused.7. What is the purpose of this passage?A. To inform students how to achieve success.B.
33、To comfort those students who are not academic.C. To tell students that grades are not everything.D. To explain why some of the students are smart.【答案】4. B 5. A 6. B 7. A【解析】这是一篇说明文。文章主要告诉我们智力不是固定的特征,而是一种可以随时间发展的特质,并介绍了学生如何取得成功的方法。【4题详解】推理判断题。根据第一段内容“Like most students, you probably feel as if succe
34、ssful ones in your class were just born smart. No matter what else is going on in their personal lives or after-school activities, they always get good grades, while for you, it is a struggle.”(像大多数学生一样,你可能觉得好像班上成功的学生天生聪明。不管他们的个人生活或课外活动中发生了什么,他们总是取得好成绩,而对你来说,这是一个难事。)可知,文章第一段阐述了一个现象,我们普遍认为班上成功的学生是天生聪
35、明的。浏览后文内容可知,后文告诉我们,事实并非如此,智力是一种可以随时间发展的特质,并且告诉我们如何能在学校取得成功。由此可推断出,第一段的作用是要引出文章的主题。故选B项。【5题详解】细节理解题。根据第三段关键句“Intelligence isnt a fixed trait.”(智力不是固定的特征。)和“Intelligence is a trait that you can develop over time. Dont ever see yourself as “dumb” or “dull”, because with the right mindset you can become
36、 more intelligent.”(智力是一种可以随时间发展的特质。永远不要把自己看成“愚蠢”或“迟钝”,因为有了正确的心态,你会变得更聪明。)可知,作者认为智力不是固定的特征,而是一种可以随时间发展的特质,有了正确的心态,你会变得更聪明。由此可知,作者认为如果一个学生不是天生聪明的话,他/她的智力可以在以后得到发展。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段关键句“Here are some ways to eliminate: Turn off notifications (通知) on your phone, delete all the apps that distract y
37、ou, put your phone in another room before you start work.”(这里有一些方法可以消除分心:关闭手机上的通知,删除所有让你分心的应用程序,在开始工作前把手机放在另一个房间。)可知,作者认为如果想要避免分心,可以在开始工作前把手机放在另一个房间。由此可知,根据最后一段内容,要处理一部可能会让你分心的智能手机,你可以在工作前把它放在另一个房间。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据文章内容及第三段关键句“So even if you dont feel like the brightest of the bunch, Im going to s
38、hare with you how to be successful in school.”(所以即使你觉得自己不是最聪明的,我也要和你分享如何在学校取得成功。)可知,作者在文章中主要分享了如何在学校取得成功的方法,例如文中的“Rely on systems, not motivation.”(依靠制度,而不是动力。)和“Review any new information youve learned on the same day.”(复习当天学到的新信息。)都是在学校取得成功的方法。由此可推断出,这篇文章的目的是告诉学生如何取得成功。故选A项。CNowadays, were now eat
39、ing twice as much fish as we were 50 years ago. While this growing demand for seafood is good for our health, its harming life in the oceans. Almost 60 percent of global fish are fully exploited (开发) and 30 percent are actually disappearing.By 2050, with a predicted human population of around 10 bil
40、lion and climate change decreasing fish populations at a rate of 20 to 30 percent for every 1C rise in sea temperature, we may be seeking novel fish sources.But fear not. A solution could be in sight, say researchers who have figured out the area of ocean suitable for aquaculture (水产养殖). The study,
41、led by Rebecca Gentry of the University of California, Santa Barbara, identified areas up to 200 metres deep that are right for farming fish and shellfish, but currently unexploited.We would only need to farm a tiny part of the space identified no larger than Lake Michigan to match current productio
42、n from wild-caught fisheries (渔业), the team says. Better still, if we used all ocean space suitable for aquaculture, we could produce as much as 15 billion tons of fish annually. Thats 100 times more than we currently eat each year.All of this suggests we could farm our way out of the fisheries cris
43、is and possibly global food security problems. People want to eat more seafood, and we seem to have plentiful space to farm it. It sounds so simple except that its not.For starters, not all suitable areas will become fish farms for many reasons, such as worries about habitat damage or local disagree
44、ment. Then theres the bigger problem of unintended effects. Rather than save wild fisheries, aquaculture can denigrate them further by spreading disease and pollution, not to mention the senseless practice of using small wild fish as feed for larger farmed fish.Knowing that we have enough space we n
45、eed to grow aquaculture offers some comfort. But there are also plenty of warnings. And if we continue consuming large amounts of wild-caught fish, we may soon have to accept that our diet will change in ways we havent expected.8. What is the main reason for farming fish in the ocean?A. Ocean exploi
46、tation.B. Environmental protection.C. Growing need for fish.D. The diversity of fish.9. What is the advantage of fish farms in the ocean?A. We can produce adequate amounts of fish in tiny space.B. We can solve the global food security problems.C. It is simple and practical to raise fish in the ocean
47、.D All suitable ocean areas can become fish farms.10. What does the underlined word “denigrate” in paragraph 6 refer to?A. Harming.B. Benefiting.C. Polluting.D. Promoting.11. Whats the authors attitude towards ocean fish farms?A. Positive.B. Objective.C. Negative.D. Indifferent.【答案】8. C 9. A 10. A 1
48、1. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了过渡捕捞鱼类导致鱼类数量下降带来的一系列问题,并呼吁人们不要过渡捕捞。【8题详解】细节理解题。根据第二段“By 2050, with a predicted human population of around 10 billion and climate change decreasing fish populations at a rate of 20 to 30 percent for every 1C rise in sea temperature, we may be seeking novel fish sources. (到2
49、050年,预计人类人口约100亿,每1c海温升高的气候变化会使鱼类种群以20%至30%的速度减少,我们可能要寻找新的鱼类来源)”和第三段“A solution could be in sight, say researchers who have figured out the area of ocean suitable for aquaculture (水产养殖). (一个解决方案可能就在眼前,研究人员说,他们已经找到了适合水产养殖的海洋区域) ”可知,在海洋养殖鱼类的主要原因是对鱼类的需求上升了。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段“We would only need to fa
50、rm a tiny part of the space identified no larger than Lake Michigan to match current production from wild-caught fisheries (渔业), the team says.(我们只需要在一小块认证的空间进行养殖不大于密歇根湖就能和目前野生捕捞渔业的产量不相上下)”可知,海洋中的养鱼场的好处是在较小的空间里就能产出足够数量的鱼。故选A。【10题详解】词句猜测题。根据划线词前的“Then theres the bigger problem of unintended effects.
51、Rather than save wild fisheries(另外存在意想不到的影响带来的更大的问题。而不是救它们)”及划线词后的“by spreading disease and pollution (通过传播疾病和污染)”可推知,水产养殖可通过传播疾病和污染进一步损害它们。由此推知,划线词意为“损害,伤害”。A Harming伤害; B Benefiting有益;C Polluting污染; D Promoting提升。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Knowing that we have enough space we need to grow aquaculture
52、 offers some comfort. But there are also plenty of warnings. (知道我们有足够的空间进行水产养殖这件事给我们提供了些许安慰。但是仍然有很多警示)”可推测,作者对于海洋养鱼场的态度是客观的,能够看到好的一面也能看到不好的一面。故选B。【点睛】阅读理解题的解题方法,首先,宏观浏览,掌握大意。不要困扰在个别词汇的翻译上,偶有生词,走为上计。其次,读懂题干,带着问题再去微观细读。最后,分析句子,慎思明辨。阅读理解题之细节理解解题要注意:1.排除干扰项,突出主题。2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关信息,预测应该到何处寻找自己所需要的事实
53、。3.将注意力放在寻找你所需要的细节上,快速浏览,一目十行。发现细节,十目一行,放慢速度,仔细核对比较,直到找到正确答案。如本文第2题,找出文中提到的“养殖鱼类”,通过关键词定位到文章第二段末尾和第三段,很容易判断出正确答案。DIf you live in China, mandatory (强制的) garbage sorting is coming to a city near you. In the UK, people have been sorting out rubbish for a while. For most people, its just second nature t
54、o sort waste at home before throwing it into separate bins.But like most Brits and other Westerners, I had no idea that most of our recycling used to go to China until the country banned foreign trash imports last year. With its booming middle class of urban consumers, China has its own increasing w
55、aste problems that it urgently needs to deal with. During Chinas new drive to sort out its trash problem, I was keen to see what Hangzhou was doing to get residents ready.It was seven a.m. when I first got to work, in a local community where residents were heading out to work, school or for a mornin
56、g walk. I was joined by Liu Lianqun, a “garbage guide” next to the local trash sorting station. When many locals approached us, enthusiastically holding their green bags given for free, it was up to us to give them a kind but firm telling-off. “Kitchen waste is food items only! No tissues! No paper!
57、 No plastic!” Some people took our advice while others were clearly angry at being told what to do. Its understandable. Our rubbish can be very personal and something that we keep to ourselves. Any attempt by a stranger to spy into our bin bags is going to be unwelcome. But Liu was very optimistic t
58、hat progress was being made.In another community, I found a different approach to garbage sortingrewarding residents with points in return for their recyclable waste. By scanning a QR code through a smart phone app, locals can collect points for their cardboard, plastic bottles and old clothing, and
59、 exchange them for goods or cash in local shops.If common people could see truck after truck pouring glass, paper and plastic into landfill with their own eyes, they would likely give garbage separation a lot more attention. For Chinas garbage separation campaign, education will be essential in the
60、long term.12. What can be inferred from paragraph 2?A. Foreign trash imports have done great harm to China.B. Imports of foreign garbage have not been banned up to now.C. Residents in Hangzhou are ready for garbage sorting.D. Most of the foreign garbage in China comes from Britain.13. What does the
61、underlined word “telling-off ” in paragraph 3 refer to?A. Carrying out severe punishment.B. Showing a warm welcome.C. Pointing out their mistakes seriously.D. Giving them guidance.14. Why is it understandable for residents to get angry at being told how to sort garbage?A. Because the green bags are
62、given to them free of charge.B. Because residents there tend to be defensive towards strangers.C. Because only food items can be kept in kitchen waste garbage bags.D. Because the contents in green bags may let out personal information.15. What can be the best title for the passage?A. Wealth hidden i
63、n wasteB. Less garbage, clearer environmentC. More points, more rewardsD. Good start for garbage sorting【答案】12. A 13. C 14. D 15. D【解析】这是一篇说明文。本文主要以杭州为例,介绍了中国开始执行垃圾分类的新举措,并获得了大部分居民的支持,但未来还有很长的路要走。【12题详解】推理判断题。根据第二段关键句“But like most Brits and other Westerners, I had no idea that most of our recycling
64、 used to go to China until the country banned foreign trash imports last year.”(但像大多数英国人和其他西方人一样,在中国去年禁止进口外国垃圾之前,我根本不知道我们大部分的回收垃圾都流向了中国。)可知,之前英国和西方国家的回收垃圾都流向了中国,但在去年中国开始禁止进口外国垃圾,由此可推断出,之所以中国开始禁止进口外国垃圾,是因为外国垃圾的进口给中国造成了很大的危害。故选A项。【13题详解】词句猜测题。根据划线单词后句“Kitchen waste is food items only! No tissues! No p
65、aper! No plastic!” Some people took our advice while others were clearly angry at being told what to do.”(“厨余垃圾只是食物!没有纸巾!没有纸!没有塑料!”有些人接受了我们的建议,而另一些人显然对被告知该怎么办感到愤怒。)可知,后文讲述的是我们向居民告知垃圾分类的要求,纠正他们的错误,“Pointing out their mistakes seriously.”意为“认真指出他们的错误”,符合句意,告诉他们“厨余垃圾只是食物!没有纸巾!没有纸!没有塑料!”正是在认真指出他们的错误。“gi
66、ve them a kind but firm telling-off”表示“亲切但坚定地指出他们的错误。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据第三段关键句“Some people took our advice while others were clearly angry at being told what to do. Its understandable. Our rubbish can be very personal and something that we keep to ourselves. Any attempt by a stranger to spy into ou
67、r bin bags is going to be unwelcome.”(有些人接受了我们的建议,而另一些人显然对被告知该怎么办感到愤怒。这是可以理解的。我们的垃圾可能是非常私人的和我们自己保留的东西。任何陌生人试图窥探我们的垃圾袋都是不受欢迎的。)可知,有些人感到愤怒是因为垃圾袋里的东西是我们私人的东西,陌生人窥探我们的垃圾袋可能会泄露我们的个人隐私。由此可知,居民因为被告知如何分类垃圾而感到愤怒是可以理解的,是因为绿色袋子里的东西可能泄露个人信息。故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据文章内容及第二段关键句“During Chinas new drive to sort out its
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
