河南省郑州市中牟县2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河南省郑州市中牟县2020-2021学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析 河南省 郑州市 中牟县 2020 2021 学年 下学 期中考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、中牟县20202021学年下学期期中考试高中二年级 英语试题亲爱的同学们,疫情期间弥足珍贵的春节过去两个月了。通过这一段的晨读夜练,你的英语水平一定有了很大的进步和提高了吧!快带上“信心、细心、专心”这三位好朋友,开始我们的新学期“开心考一考” 之旅吧!么么哒!本试卷分为第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。第I卷包括第一、二部分和第三部分的第一节,第II卷包括第三部分的第二节和第四部分。考试时间120分钟,满分150分(听力成绩不计入总分)。考生应首先阅读答题卡上的文字信息, 然后在答题卡上作答,在试卷上作答无效。交卷时只交答题卡。第 I 卷第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时
2、, 先将答案划在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When did the man get a drivers license?A. At age 18. B. At age 20. C.At age 22.2. What does the man do every morning?A. He cleans the f
3、loor. B. He washes the dishes. C. He takes out the trash.3. Where are the speakers?A. On an airplane. B. On a ship. C. At home.4. What do the speakers mainly talk about?A. Having a class reunion. B. Visiting a family member. C. Planning a birthday party.5. Why do the speakers want to drink more wate
4、r?A. They are both sick. B. They often get thirsty. C. They dont want to catch colds.第二节(共15小题;每题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话, 回答第 6 和第 7 两个小题。6. How many hours will the man work every day?A. T
5、hree. B. Five. C. Six.7. What does the woman advise the man to do in the end?A. Talk to his father. B. Borrow some money. C. Finish his homework at school.听下面一段对话, 回答第 8 至第 10 三个小题。8. Where was the woman yesterday afternoon?A. In the library. B. In the lecture hall. C. In her dormitory.9. How many s
6、peeches were there in all?A. Four. B. Three. C. Two.10. What did the woman think of all the speeches?A. They were long and boring.B. They were easy to understand.C. They were interesting and useful.听下面一段对话, 回答第 11 至第 13 三个小题。11. What can we know about Marks father?A. He often forgets about things.B.
7、 He likes to keep secrets.C. He doesnt like to talk.12. Where will Alice be going first after work tomorrow?A. To her parents. B. To her own house. C. To her daughters kindergarten.13. Who might Sam be?A. Marks co-worker. B. Alices husband. C. Daisys friend.听下面一段对话, 回答第 14 至第 16 三个小题。14. Why is the
8、man reading a book about computer programming?A. Its out of his own interest.B. Its required by his teacher.C. Its recommended by his friend.15. Which major is the man studying at school?A. Math. B. Psychology. C. Computer.16. What kind of novel does the man want to read?A. Science fiction. B. Roman
9、ce novels. C. Detective novels.听下面一段独白, 回答第 17 至第 20 四个小题。17. Whats the purpose of the program?A. To plan a nice weekend.B. To celebrate the end of the school year.C. To welcome the newcomers of the club.18. What are all children required to do before going out of the building?A. Eat some chocolate.
10、B. Stay with their parents.C. Write their names on the paper.19. Who will go out of the building through the double doors?A. The preschool children. B. The third grade children. C. The fourth grade children.20. What are the children going to do after the talk?A. Look for hidden gifts. B. Have a grou
11、p discussion. C. Hide around the building.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 短文阅读 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThere is no doubt that to study abroad gives you an excellent opportunity to learn things which are very helpful in your career building.Today Canada has earned a
12、 good name in providing quality education and safe and healthy environment for its students. That is why more than 130,000 international students enroll (登记入学) every year in famous Canadian universities. It is an ideal education destination and gives students a unique experience of education and its
13、 diverse arts and culture. Canada spends a lot on education and is ranked the highest in G-8 countries.To study in Canada is very cost-effective. These universities are affordable compared to other universities in the world such as in the US, New Zealand and the UK where cost of education and living
14、 is very high. According to a survey in 2006, Canada offered the lowest tuition fees (学费) for foreign students compared to the UK and Australia.The low rate of crimes and the peaceful and safe environment of the country also attracts a lot of international students to Canadian universities. Canada h
15、as 92 universities and 175 community colleges and university degrees have three levels Bachelors, Masters and Doctoral.A Bachelors degree in Canada is for three or four years full-time study depending on the nature of the programme you are doing. On the other hand, a Masters degree consists of two y
16、ears of study. For a Doctoral programme in Canadian universities, you require a minimum of three to four or sometimes five years of research and study.You can also find many diploma and certification (认证) programmes in Canadian universities where the time is generally one year. Some of the Canadian
17、universities are well-regarded worldwide and the degree and diploma gained from these Canadian universities are recognized globally and promise a bright future. After the completion of studies, a person could also find great job offers in Canada itself. International students require a work permit t
18、o work on campus.1. What can we infer from the passage ?A. Canada has 267 community colleges in all.B. To study in Canada is cheaper than in Australia.C. Canada is the richest one among G-8 countriesD. 130,000 Chinese students come to Canada yearly.2. How long at least will it take to gain your Doct
19、oral degrees if you go to university in Canada ?A. 8 years.B. 9 years.C. 10 years.D. 11 years.3. Which advantage wasnt mentioned according to the passage ? Quality education. Safe environment. Diverse culture. Bright job future High scholarship. Low tuition fees.A. B. C. D. 4. Whats the authors atti
20、tude towards studying in Canada ?A. Ignore.B. Doubt.C. Support.D. Oppose.【答案】1. B 2. A 3. D 4. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述去加拿大留学的优点。【1题详解】细节理解题。根据第三段“According to a survey in 2006, Canada offered the lowest tuition fees (学费) for foreign students compared to the UK and Australia.(根据2006年的一份调查,与英国和澳大利亚相比,
21、加拿大为外国学生提供最低的学费)”可知,在加拿大上学比在澳大利亚上学便宜。故选B项。【2题详解】数字计算题。根据第五段“A Bachelors degree in Canada is for three or four years full-time study a Masters degree consists of two years of study. For a Doctoral programme in Canadian universities, you require a minimum of three to four or sometimes five years of re
22、search and study.(加拿大的学士学位需要三到四年的学习时间,硕士学位包含两年的学习时间。如果你想得到加拿大大学的博士学位,你需要至少三到四年甚至五年的时间进行研究学习)”可知,如果想获得加拿大大学的博士学位至少需要花费(3+2+3=8)8年时间。故选A项。【3题详解】细节理解题。根据第二段“Today Canada has earned a good name in providing quality education and safe and healthy environment for its students.(今天,加拿大在为学生提供优质教育和安全健康的环境方面赢得
23、好名声)”及第二段“It is an ideal education destination and gives students a unique experience of education and its diverse arts and culture.(它是理想的教育的终点,并且为学生提供独特的教育经历和多样的艺术和文化)”及第三段“To study in Canada is very cost-effective.(在加拿大学习也是很划算的)”及最后一段“Some of the Canadian universities are well-regarded worldwide a
24、nd the degree and diploma gained from these Canadian universities are recognized globally and promise a bright future.(加拿大的一些大学是备受世界好评的。从这些加拿大大学获取的学位和文凭是全球认证的,并且他们能提供一个光明的未来)”可知,在加拿大读书的优点是高质量的教育、安全的环境、多样的文化、光明的工作前景、学费低。文章并没有提到高额奖学金。故选D项。【4题详解】推理判断题。根据第二段“Today Canada has earned a good name in provid
25、ing quality education and safe and healthy environment for its students.(今天,加拿大在为学生提供优质教育和安全健康的环境方面赢得好名声)”及第二段“It is an ideal education destination and gives students a unique experience of education and its diverse arts and culture.(它是理想的教育的终点,并且为学生提供独特的教育经历和多样的艺术和文化)”及第三段“To study in Canada is ver
26、y cost-effective.(在加拿大学习也是很划算的)”及最后一段“Some of the Canadian universities are well-regarded worldwide and the degree and diploma gained from these Canadian universities are recognized globally and promise a bright future.(加拿大的一些大学是备受世界好评的。从这些加拿大大学获取的学位和文凭是全球认证的,并且他们能提供一个光明的未来)”可知,作者想通过这篇文章来讲述在加拿大读书的优点
27、,所以作者对在加拿大的大学上学持支持态度。故选C项。BThere was a 4-year gap between myself and my younger brother. There was enough distance in age to keep us close as we got older, and enough of an age gap to make sure we lived our own life in completely different ways. Having a younger brother while I was a girl was a lot
28、of work, for there was usually a lot of fighting.However, as we grow, weve become closer, and Ive realized that just because Im the older sister, it doesnt mean Ive truly learned and stuck to the things I should have when I was growing up. Actually, Ive learned several things from my younger brother
29、.My younger brother is one of the most talented and creative souls Ive known. He is constantly feeding his creativity with new art forms, new instruments and new songs. He always tries to understand and learn more about the world around him. He has reminded me through his actions and words that givi
30、ng up on creativity is something a person should never do.My younger brother has always been a more introverted (内向的) type. Youre lucky to get more than three words out of him at a time. Because of this, he has certainly learned the whole “actions speak louder than words” thing. But Ive realized fro
31、m my brother that I neednt speak to fill the silence. Sometimes, its necessary to spend some of your time in silence.My younger brother has also got through hard times, and I admire the fact that he is able to focus on learning from the hard times, unlike myself, who is likely to hold on to every li
32、ttle thing from my life. It has always been difficult for me to let things go and move on, but my younger brother has been an inspiration to me to try harder at letting go.5. What did the author think of growing up as an older sister?A. It kept her independent.B. It wasnt always an ease.C. It seemed
33、 to be enjoyable.D. It was a great advantage.6. What does the author learn from her younger brother?A. Keep feeding your creativity.B. Try to find anything new to do.C. Art is truly a beautiful thing.D. Few people can have a new life.7. What can be the best title for the text?A. Good Qualities of My
34、 Little BrotherB. Inspiration Drawn from My FamilyC. Things My Little Brother Taught MeD. Close Relationships between Friends【答案】5. B 6. A 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者虽然作为姐姐,但这并不意味着她已经真正学会了成长过程中所需要的东西,也不意味着她坚持了所有的事情。事实上,作者还有很多东西是从弟弟那学到的。【5题详解】推理判断题。根据文章第一段“Having a younger brother while I was a gir
35、l was a lot of work, for there was usually a lot of fighting.(当我还是女孩的时候,有了一个弟弟是件很麻烦的事,因为通常会有很多争吵)”可知,作者认为作为一个姐姐长大并不总是一件容易的事。故选B。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段“He has reminded me through his actions and words that giving up on creativity is something a person should never do.(他用行动和言语提醒我,放弃创造力是一个人永远不应该做的事)”可知,作者
36、从她弟弟那里学会不断地培养自己的创造力。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据文章第二段“However, as we grow, weve become closer, and Ive realized that just because Im the older sister, it doesnt mean Ive truly learned and stuck to the things I should have when I was growing up. Actually, Ive learned several things from my younger brother.(然而,
37、随着我们的成长,我们变得更加亲密,我也意识到,仅仅因为我是姐姐,并不意味着我真正学习和坚持我成长中应该拥有的东西。事实上,我从我弟弟那里学到了一些东西)”可知,文章主要讲述了作者从弟弟那里学到的事情。故选C。CGranada is Spains most visited city, drawing tourists from all over the world, most of whom are eager to see the famous world heritage sites. Also, some people can enjoy the wonderful music and d
38、ance festivals there. Located in Spains most southern region, you are guaranteed lovely hot weather during the summer. However, as it is set at the foot of the Sierra Nevada Mountains, there is skiing during the winter, making it a popular destination all year round.Centuries ago, Granada was once a
39、 city filled with hundreds of public baths. One of the few that remains undamaged dates back to(始于) the 11th century. However, Granadas most popular attraction is the Alhambra. The name Alhambra means “red castle” because of the color of the stone, which is particularly beautiful at sunset. As you w
40、alk through its narrow streets and beautiful gardens, you will be able to experience the charm of this particular region.Within the Alhambra is the Parador(旅馆) Granada, which is one of Spains most popular hotels. It was originally part of a palace and later turned into a convent(女修道院), its a place w
41、here you can calm your mind. Its tranquil courtyard and lovely views are some of the reasons why so many guests enjoy their stay.Located on the hill not far from the Alhambra is Albaicin. This used to be an Arab silk market, but today the small streets are filled with shops selling local handicrafts
42、. From Albaicin, there is a steep walk up to a church, but its well worth the effort. With the mountains in the background, you will be able to get a beautiful view.Granada has its own airport with flights from London and Stansted, so flying out for a long weekend couldnt be easier. Why not discover
43、 for yourself why so many people around the world love coming to this charming city ?8. Why do so many tourists travel to Granada ?A. To enjoy the famous festivals.B. To visit the world heritage sites.C. To learn about its old culture.D. To experience the exciting skiing.9. Whats the main reason why
44、 Alhambra got its name ?A. Because of the stones color.B. Because of its heavy pollution.C. Because of its government.D. Because of its special position.10. What does the underlined word “tranquil” in paragraph 3 mean ?A. Broad.B. splendid.C. amazing.D. Quiet.11. Whats the authors purpose of writing
45、 the text ?A. To entertain readers.B. To share experiences.C. To advertise Granada.D. To offer tour service.【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了Granada这个旅游胜地。【8题详解】细节理解题。根据文章第一段“Granada is Spains most visited city, drawing tourists from all over the world, most of whom are eager to see t
46、he famous world heritage sites.(格拉纳达是西班牙旅游人数最多的城市,吸引着来自世界各地的游客,其中大多数人都渴望参观著名的世界遗产。)”可知,很多游客来格拉纳达参观世界遗产。故选B。【9题详解】细节理解题。根据文章第二段“The name Alhambra means “red castle” because of the color of the stone, which is particularly beautiful at sunset.(阿尔罕布拉这个名字的意思是“红色的城堡”,因为石头的颜色,在日落时特别美丽。)”可知,Alhambra得到它的名字是
47、因为石头的颜色。故选A。【10题详解】词句猜测题。根据上文“its a place where you can calm your mind.(这是一个可以让你平静心灵的地方。)”可推知,划线词所在的句子意为“宁静的庭院和可爱的景色是许多客人喜欢住在这里的原因之一。”由此可知,tranquil意为“宁静的”,与quiet同义。故选D。【11题详解】推理判断题。根据文章第一段“Granada is Spains most visited city, drawing tourists from all over the world,However, as it is set at the foot
48、 of the Sierra Nevada Mountains, there is skiing during the winter, making it a popular destination all year round.(格拉纳达是西班牙旅游人数最多的城市,吸引着来自世界各地的游客,其中大多数人都渴望参观著名的世界遗产。此外,一些人可以享受美妙的音乐和舞蹈节日。它位于西班牙最南部的地区,保证你在夏天有可爱的炎热天气。然而,由于它位于内华达山脉(Sierra Nevada)的山脚下,冬季可以滑雪,因此它全年都是一个受欢迎的目的地。)”和文章最后一段“Why not discover f
49、or yourself why so many people around the world love coming to this charming city ?(为什么不自己去发现为什么全世界这么多人喜欢来到这个迷人的城市?)”可推知,文章主要是给Granada这个旅游胜地做广告。故选C。DIf youre DIY-minded, you can build your own solar power system. In some cases, you can even build your own solar panels(电池板), although the amount that
50、you can effectively DIY home solar depends on how much you want to power. Making your own solar panel is a time-consuming process and requires some electrical skills. However, it can also be very rewarding-learning to build your own panel is a great way to understand how solar-electricity is produce
51、d.Before you can build your own solar panels, you first need to understand how solar cells produce electricity. If youve bought individual solar cells(they can be purchased online), the basic process for building your own solar panel goes like this: Prepare the backing(垫板) for your panel. Many DIY s
52、olar panel builders prefer to use a wooden board as the base for their solar cell. Youll need to drill holes in the board so that the wires for each cell can pass through. Wire your solar cells together. This requires some experience with electrical work. Use a soldering iron to attach wire to the s
53、olar cells and then link each of the cells together. Attach cells to your backing. If possible, attach each solar cell to the backing individually. This makes it easier to replace a single cell in the event that becomes damaged or is not operating properly.At this point you have a functional solar p
54、anel that can produce electricity when the sun shines. However, a solar panel by itself is not useful. If you are trying to produce electricity to power devices in your home, you need to pair your panel with an inverter(换流器) that will turn direct current(DC) power from the sun into the alternating c
55、urrent(AC) power used in most modern electronic devices.12. How does the author like building DIY solar panel in Para. 1?A. It is easy.B. It is necessary.C. It is commonD. It is worthwhile13. Whats the first step of building your own solar panels?A. Master how to manage it.B. Prepare the backing for
56、 your panel.C. Purchase individual solar cells.D. Drill holes in the wooden board.14. Why are solar cells connected to the wooden board separately?A. To produce more power.B. To replace damaged cells easily.C. To fix cells to the backing.D. To pass through the board easily.15. What can be inferred f
57、rom the text ?A. People without electrical skills behave worse in DIY solar panels.B. A wooden board is a must in building your own solar solar power.C. How to pair an inverter depends on how much you want to power.D. A functional solar panel can give power to your home devices directly.【答案】12. D 13
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-559569.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级上册英语课件-Module 6 Unit 2 He didn't come back|外研社(一起)(共13张PPT).ppt
