《解析》浙江省“山水联盟”2021届高三上学期开学考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 解析 解析浙江省“山水联盟”2021届高三上学期开学考试英语试题 WORD版含解析 浙江省 山水 联盟 2021 届高三 上学 开学 考试 英语试题 WORD
- 资源描述:
-
1、2020学年第一学期“山水联盟”开学考试高三年级英语学科试题考生须知:1.本卷满分150分,考试时间120分钟;2.答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号、座位号及准考证号并填涂相应数字;3.所有答案必须写在答题卷上,写在试卷上无效;4.考试结束后,只需上交答题卷。第I卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What did the man send
2、 to the woman for her birthday?A.A ring. B.A dress. C.A necklace.2.Why did the man dislike the shoes?A.They were ugly. B.They were cheap. C.They were uncomfortable.3.What are the speakers probably doing?A.Driving a car. B.Riding a bike. C.Walking outside.4.What might the man use for the sweet bread?
3、A.Pears. B.Apples. C.Bananas.5.What is the woman concerned about?A.Indias population. B.The older generation. C.The survival of animals.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.How
4、 many books can a person get from the woman at once?A.One. B.Two. C.Three.7.Where does the conversation take place?A.In a library. B.In a bank. C.In a bookstore.听第7段材料,回答第8、9题。8.How did the man find the woman?A.He put out an advertisement.B.He knew her from the Johnsons.C.He found her through an age
5、ncy.9.What is unnecessary for the woman to do?A.Make dinner. B.Wash the clothes. C.Clean the bathroom.听第8段材料,回答第10至12题。10.What is the mans favorite part about autumn?A.The temperature. B.The colors. C.The fruit.11.Which season does the man like best?A.Winter. B.Autumn. C.Summer.12.Where did the man
6、use to live?A.In the south. B.In the north. C.In the west.听第9段材料,回答第13至16题。13.How long does the woman need to have a driving permit in total?A.One month. B.Five months. C.Six months.14.How does the woman feel about driving with the man?A.She doesnt like it. B.She has learned a lot. C.She feels more
7、comfortable.15.What brand of vehicle does the woman want to buy?A.Lincoln. B.Toyota. C.Ford.16.What is the probable relationship between the speakers?ABoss and employee. B.Instructor and student. C.Father and daughter.听第10段材料,回答第17至20题。17.What does the speaker recommend the listeners to update first
8、?A.Their work experience. B.Their life stories. C.Their opinions.18.What should the cover letter have in it according to the speaker?A.Educational background.B.All awards one has been given.C.Basic personal information.19.What kind of training does the speaker suggest the listeners mention if necess
9、ary?A.Basic training. B.Advanced training. C.Specialized training.20.What is the speakers job probably?A.A teacher. B.A hiring manager. C.A writer.第二部分:阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。A“No act of kindness,no matter how small,is ever wasted.AesopToday is Random
10、 Acts of Kindness Day.Its a day set aside to show extra kindness to the people around us-those we know and those we dont.Smiling and saying a few encouraging words is easy. But an act of kindness is something you actually do.A random act of kindness is usually unexpected and unplanned.Maybe you help
11、 someone carry groceries.Maybe you pay for a strangers coffee.Or maybe send an encouraging note to a friend.Caring for others is nothing new.In fact,the Bible tells everyone toLove your neighbor as yourself.But who is your neighbor?There is an example in the story ofThe Good Samaritan”。It tells of a
12、 traveler who was robbed and beaten.A religious leader saw the man lying in the road but didnt stop to help.Another religious man also ignored him.But a Samaritan came along.He was a foreigner.He showed compassion and took care of the strangers needs.He showed mercy.Is helping strangers a thing of t
13、he past?Are people today too busy or too afraid to help someone they dont know?I know from experience that goodwill between strangers still exists.One Sunday morning I was running late for church.As I started to drive off,I noticed an elderly lady.She was dragging a large piece of wood out of the ra
14、in.I was in a hurry,but I hesitated.Then I stopped my car,got out and helped her move the wood.Months went by.Then one day,I saw some workmen cleaning out an old store.There in the pile of trash was a large Coca-cola cooler.How fun!A worker said I could have it,so I picked it up and started home.I d
15、idnt get very far.It was much heavier than I thought.Then out of the blue,the elderly lady appeared with a cart!I had helped her,and she was returning the favor.Go and help your neighbor today!1. Which of the following is NOT a random act of kindness?A. Smiling and saying a few encouraging words.B.
16、Helping an old man cross the street.C. Paying for a strangers breakfast.D. Sending an encouraging note to a friend.2. What does the underlined phraseout of the bluein the last paragraph mean?A. HappilyB. FortunatelyC. SurprisinglyD. Excitedly3. How does the author show that kindness between stranger
17、s still exists?A. By making a comparison.B. By giving an example.C. By explaining reasons.D. By stating opinions.4. Which can be the best title of the passage ?A. Love Your NeighborsB. Random Acts of kindnessC. Random Kindness Pays OffD. Its Never Too Late to Help Others【答案】1. A 2. C 3. B 4. B【解析】【分
18、析】本文是一篇议论文。作者开头引用伊索的名言:任何善举,无论多小,都是值得的。文章还列举了几个例子。【1题详解】细节理解题。根据第二段的Its a day set aside to show extra kindness to the people around us-those we know and those we dont.Smiling and saying a few encouraging words is easy. But an act of kindness is something you actually do.这一天是专门用来对我们周围的人表示善意的那些我们认识的人和
19、我们不认识的人。微笑并说几句鼓励的话是容易的。但善举是你真正做的事。可知,选项A“微笑着说一些鼓励的话 ”并不是随机的善意行为。故选A。【2题详解】词句猜测题。根据上文I didnt get very far.It was much heavier than I thought.我没走多远。它比我想象要重得多。及下文的the elderly lady appeared with a cart!I had helped her,and she was returning the favor.那位老妇人驾着一辆马车出现了!我帮助了她,她正在报答我。可知,老妇人的出现并不是作者预料中的事情,结合四个
20、选项可知,out of the blue是“突然,意料之外”的意思。故选C。【3题详解】推理判断题。根据倒数第三段的I know from experience that goodwill between strangers still exists.经验告诉我,陌生人之间的善意仍然存在。可知,陌生人之间的善意仍然存在,紧接着最后两段都是列举例子进行验证。故选B。【4题详解】主旨大意题。作者开头引用伊索的名言:任何善举,无论多小,都是值得的。紧接着解释了什么是随机的善意,最后作者进行举例证实随机的善意仍然存在。因此,本文主要是关于随机的善意。选项B“随机的善举”为最佳标题。故选B。BYouve
21、 always wanted to go to Alishan.The Alishan Scenic Area has so many marvelous places to explore.Now youre finally going to take that trip!But dont get so excited about your trip that you forget to plan carefully.If you choose to work with a travel agency,choose a legal one.Check online reviews of it
22、.Ask or talk to people who have traveled with them.Once you choose one and have a trip schedule,read it carefully.Note what is included in the trip and what is not.If you are not sure,ask questions.Make sure everything is clear before you agree to the trip and pay your money.When you purchase your t
23、rip,also buy travel insurance.You want to be protected if something unexpected happens and you cant travel.If you are arranging your own lodging,book a safe and legal hotel.For your own safety,choose one that meets the standards of department for tourism administration.After you arrive in the Alisha
24、n area and check into your hotel,look around.Locate the emergency exits.You may never need them,but its better to be safe than sorry.Check your hotel room,too.Make sure the doors and windows are closed and locked.Even if your room seems safe,dont leave our valuables there.Take them with you or leave
25、 them in the hotel safe.There are many delicious restaurants around Alishan.Enjoy your food,but protect yourself from food poisoning.Always wash your hands with soap before eating.Eat well-cooked,hot food.As you visit the famous sites of Alishan,keep an eye on your things.You dont want to set them d
26、own someplace and forget them.On your trip,youll likely see things you want to buy.Shop wisely.Compare prices and bargain if you can.Do not buy any counterfeit goods or illegal wildlife products.If you follow these smart travel tips,you will enjoy the beauty of Alishan and return home safely with ma
27、ny wonderful memories.5. What should you do before you pay for the trip?A. Choose a legal travel agency.B. Read the trip schedule carefully.C. Ensure everything is clear.D. Purchase travel insurance.6. Whats the main idea of the passage?A. Preparations for traveling to Alishan.B. Tips for traveling
28、to Alishan.C. Food to enjoy in Alishan area.D. Scenic spots to explore in Alishan area.7. Where can the passage probably be taken from?A. A magazine.B. A textbook.C. A tourist brochure.D. A book review.【答案】5. C 6. B 7. C【解析】本文是一篇说明文,主题语境是人与自然。主题语境的内容是:阿里山风景区有那么多奇妙的地方值得探索。现在你终于要去旅行了!但是不要对你的旅行非常的兴奋以至于
29、你忘记了仔细的做计划。本文就到阿里山的旅行安全,给出明智的旅行建议。【5题详解】细节理解题。本题题干意为:在支付旅行费用之前你应该做什么? 根据文章第一段Make sure everything is clear before you agree to the trip and pay your money.可知,在支付费用之前应该确保一切事情都搞清楚了。故选C项。【6题详解】主旨大意题。本题题干意为:这篇文章的主旨是什么? 整篇文章主要给出了去阿里山旅行的建议。故选B项。【7题详解】推理判断题。本题题干意为:这篇文章可能从哪里取材?短文主要是对去阿里山旅行给出的一些建议,由此可以推断文章可能
30、出现在旅游手册中。故选C项。CWhat would you do if a large blue cat suddenly appeared in your bedroom?Better yet,what would you do if that cat came out of a time portal in your desk drawer?These might sound like crazy questions,but that is exactly how a boy named Noby Nobita meets the cat-shaped robot Doraemon.Nob
31、y is a typical kid with everyday struggles.He deals with bullies,bad grades and making poor decisions.Unfortunately he will have an even more miserable life when he is an adult.Thats why one of his 22nd-century descendants decides to send Noby some help from the future.That help comes in the form of
32、 a cat-shaped robot named Doraemon.While he may look like a cat,Doraemon doesnt have ears or fur.Doraemon is easy to recognize by his blue color and a small pocket on his stomach. He helps Noby solve problems by pulling gadgets from the future out of this four-dimensional pocket. However,things rare
33、ly go as planned,and Noby and Doraemon usually get into even more trouble before they can resolve the problem.Doraemon may be from the future,but he actually has a long history.People around the world are celebrating the 50th anniversary of the manga(日本漫画)。The blue robot cat got his start in manga a
34、round the beginning of 1920.An anime TV series followed in 1979 to add more to his story.Now Doraemon is instantly recognized by people everywhere.The blue robot cat has been featured on countless items ranging from T-shirts to tableware.One way people are celebrating the 50th anniversary is with a
35、special exhibition being held at the Fujko F.Fujio Museum in Kawasaki,Japan. Visitors can enjoy artwork and original material of the famous robot cat.Next month,people will continue to celebrate with a new movie- Doraemon the Movie:Nobitas New Dinosaur.This movie is also a major milestone as it is t
36、he 40th movie in the franchise(经销权)!While the movies title, Nobitas Dinosaur,is similar to one from the 1980s,the director has said that it will be a completely different story .With 50 years of stories to enjoy,how will you celebrate Doraemons anniversary?8. What is the purpose of the first paragra
37、ph?A. To ask readers some questions.B. To introduce the topic of the passage.C. To arouse readers interest.D. To remind readers of Doraemon.9. What can we know about Doraemon from the passage?A. It is a cat-shaped robot with ears and fur.B. Its easily recognized by its big pocket.C. It pulls out mag
38、ical devices out of its pocket.D. It helps Noby solve problems as planned.10. What can we infer from the last but one paragraph?A Doraemon appeared more than a century ago.B. Doraemon enjoys great popularity around the world.C. Visitors can enjoy artwork of the famous robot cat in a special exhibiti
39、on.D. Nobitas Dinosaur has much in common with another movie from the 1980s.【答案】8. B 9. C 10. B【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了哆啦A梦这个卡通片的相关情节以及人们庆祝它50周年而举办的展览以及拍摄的大电影。【8题详解】推理判断题。第一段先通过几个问题引起读者兴趣,再根据第一段最后一句“These might sound like crazy questions,but that is exactly how a boy named Noby Nobita meets the cat-shaped
40、 robot Doraemon. 这些听起来像是疯狂的问题,但这正是一个名叫Noby Nobita的男孩遇到猫形机器人哆啦A梦的方式。”可知下文会就Noby Nobita如何遇到猫形机器人哆啦A梦进行讲述。综上所述可知首段的作用是引出文章主题。故答案为B。【9题详解】细节理解题。根据第二段“That help comes in the form of a cat-shaped robot named Doraemon.While he may look like a cat,Doraemon doesnt have ears or fur.Doraemon is easy to recogni
41、ze by his blue color and a small pocket on his stomach. He helps Noby solve problems by pulling gadgets from the future out of this four-dimensional pocket. 这种帮助是以一种叫做哆啦A梦的猫形机器人的形式出现的。然而它可能看起来像只猫,哆啦A梦没有耳朵或者毛皮。从它的蓝色的外表和肚子上的小口袋很容易辨认它。它帮助诺比解决问题是通过从它的四维口袋里拿出未来的小玩意儿来实现的。由此可知,它从口袋里掏出魔法装置。故答案为C。【10题详解】推理判断
42、题。根据倒数第二段的主题句“Doraemon may be from the future,but he actually has a long history.People around the world are celebrating the 50th anniversary of the manga。哆啦A梦可能来自未来,但它其实有一个很长的历史。全世界的人们都在庆祝漫画问世50周年。由此判断出哆啦A梦在全世界范围内都很受欢迎。故答案为B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How you talk
43、 to yourself about events, experiences and people plays a large role in shaping how you interpret events. When you find yourself interpreting something in a negative way or only focusing on the bad aspect of the situation, look for ways to talk about the events in a more positive light._11_it simply
44、 means refocusing so that you give fair and equal importance to good events.When you find yourself worrying about things, look for an uplifting activity to pull yourself out of this negative mindset (心态). _12_, consciously try to turn your attention elsewhere and engage in an activity that brings yo
45、u joy. Listening to cheerful music, going for a walk, and reading a good book are all ways to get your mind off negative thoughts._13_ it is important to give extra attention to good things that happen. Where negative things might be quickly transferred and stored in your long-term memory, you need
46、to make more efforts to get the same effect from happy moments._14_. Replay the moment several times in your memory and focus on the wonderful feelings the memory inspires.The negativity bias (偏见)can have a powerful impact on your behavior, but being aware of it means that you can take steps to adop
47、t a more positive outlook on life. One of the best ways to combat negative bias is taking a more mindful approach that involves being aware of your own tendency toward negativity and consciously elevating happier thoughts to the forefront of awareness._15_, so taking steps to combat this bias can pl
48、ay a role in boosting your mental well-being.A. It refers to seeing things in a new viewB. Thinking repeatedly about the negative can result in a serious lossC. Because it takes more for positive experiences to be rememberedD. So when something great happens, take a moment to really focus on itE. Th
49、is doesnt mean ignoring potential dangers or wearing rose-colored glassesF. For example, if you find yourself mentally reviewing an unpleasant event or outcomeG. You probably dont realize how often you say negative things【答案】11. E 12. F 13. C 14. D 15. B【解析】这是一篇说明文。文章讲述了以不同的心态看待问题,得到的结果是不同的。当我们意识到自己
50、消极一面时,我们要用乐观的心态去面对它,并告诉读者一些方法。【11题详解】联系上下文题。由上一句“当你发现自己在以消极的方式解释某件事,或者只专注于情况的不好的方面时,就要找些更积极的方式来谈论这些事情。”和下一句“它仅仅意味着重新集中注意力,这样你就可以公平地、同等地重视好的事件。”可知,此空承上启下,说明找更积极的方式来谈论事情(而不是专注于情况的不好的方面)并不意味着忽视潜在的危险或逃避不好的事情,而是意味着你公平地、同等地重视好的事件。E选项“这并不意味着忽视潜在的危险或戴着玫瑰色的眼镜”切题。故选E项。【12题详解】联系上下文题。由上一句“当你发现自己在为事情担忧时,找一个振奋人心的
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-560455.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
