江苏省无锡市普通高中2021-2022学年高一英语下学期期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 无锡市 普通高中 2021 2022 学年 英语 学期 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、无锡市普通高中2022年春学期高一期终调研考试试题英语注意事项及说明:1. 考试前请将密封线内的项目填写清楚。2. 试卷共150分,考试时间120分钟。3. 答案一律写在答题纸/卡上。考试结束时,上交答题纸/卡。第一卷(共95分)第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸/卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1
2、. What is the man doing? A. Writing a paper. B. Buying a gift. C. Making some noises. 2. What are the speakers probably going to do? A. Clean the house. B. Read books at home. C. Enjoy the sunshine. 3. Which language does Mr White speak best? A. French. B. Spanish. C. Japanese. 4. Where are the spea
3、kers? A. In a park. B. In the gym. C. In a car. 5. When did the concert begin? A. At 7:45. B. At 8:00. C. At 8:15. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the two speake
4、rs doing? A. Attending a concert. B. Watching a match. C. Seeing a movie. 7 What can we know about the woman? A. She is a very devoted fan. B. Shes just changed her job. C. She wants to visit another city. 听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the probable relationship between the speakers? A. Old classmates.
5、B. Strangers. C. Former colleagues. 9. Why does the woman come to the library? A. To have classes. B. To return some books. C. To borrow some books. 10. Where will the speakers probably meet next time? A. At the party. B. In a cafe. C. At the womans house. 听第8段材料,回答第11至13题。11. Why did the man fail t
6、o get in touch with Felix? A. He lost his number. B. He forgot his number. C. He had the wrong number. 12. What did Mr Latimer ask the woman to do? A. Do a project. B. Place an order. C. Design business cards. 13. When is the man at the office? A. This morning. B. This afternoon. C. Tomorrow morning
7、. 听第9段材料,回答第14至16题。14. What causes the woman to look for a different place? A. Noisy environment. B. Thin walls. C. The easily-broken boiler. 15. What should the woman do to get her money back? A. Let the house owner know her problem. B. Move to another flat in the same building. C. Inform the owner
8、 two months in advance. 16. What kind of place does the woman prefer? A. A quiet flat. B. A nearby university. C. A new building. 听第10段材料,回答第17至20题。17. When does the professor make the speech? A. At the end of a term. B. In the middle of a term. C. At the beginning of a term. 18. What do we know abo
9、ut the grading system? A. Class attendance accounts for more than the middle test. B. The midterm test accounts for 20% of the grade. C. The final test accounts for half of the grade. 19. How much will the book Personal Finance cost online? A. $65. B. $69. C. $75. 20. What will the speaker probably
10、do next? A. Contact a bookstore. B. Answer some questions. C. Teach Chapters 1 and 2. 第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸/卡上将该项涂黑。ALeapPad Explorer 2, 68Aimed at children between three and seven, it comes in pink or blue and with five built-in
11、education games. Besides, the LeapPad does not allow access to the Internet so it is impossible for your child to meet with anything improper. Pros: The education games are well-designed. Cons: Some of the games are shockingly expensive. iPad 4th generation, 399 659The iPad is still the market leade
12、r. If the teenager in your house enjoys playing computer games, the latest offering from Apple is the one to choose. Pros: No other tablet can compete with the near one million “apps” available for the iPad. Simple to use, even for those who usually struggle with technology. Cons: Considerably more
13、expensive than most competitors. Microsoft Surface, 399 559Tablets are brilliant for Leisure but what if you want to do a bit of work? No tablet can yet compete with a full-size laptop computer, but this is the only tablet that allows you to use Microsoft Word, Excel and Powerpoint, which are all pr
14、e-installed (事先安装好的) and included in the price, and you can buy a pretty lovely mini-keyboard for typing letters and emails, which also doubles up as the cover. Pros: The Surface is good for watching movies a bonus when stuck in the airport on a business trip and surfing the Internet. Cons: The keyb
15、oard is an expensive add-on costing up to 109. It might be cheaper to buy a laptop. Amazon Kindle Paperwhite, 109Nearly all tablets let you download books. Its a great way to take a mountainous pile of hardbacks on holiday without stuffing (塞满) your suitcase. But most tablets have a shiny screen whi
16、ch can be harmful to your eyes when youre trying to read. The Paperwhite is different: its matt screen and crisp black lettering (脆黑字体) imitate the look of words on paper brilliantly. And yet you can still read the words in the dark. Pros: Easy on the eye, excellent battery life, 180,000 free books
17、plus hundreds of thousands more to buy. Cons: No TV, films, games, Internet or camera. 1. Which tablet computer is friendly to kindergarten kids?A. LeapPad Explorer 2.B. iPad 4th generation.C. Microsoft Surface.D. Amazon Kindle Paperwhite.2. Who will be interested in the iPad 4th generation?A. Hot e
18、-book lovers.B. Big fans of computer games.C. Crazy movie goers.D. Great developers of Teenage apps.3. What is probably the major concern of a Microsoft Surface lover?A. Security.B. Convenience.C. Size.D. Price.4. Which of the following attracts customers to buy Amazon Kindle Paperwhite?A. Excellent
19、 battery life.B. Countless free books.C. Eye-friendly screen.D. Easy access to the Internet.5. What is the purpose of the text?A. To introduce four tablet computers to readers.B. To compare the prices of the four computer tablets.C. To draw readers attention to the development of technology.D. To ma
20、ke readers aware of the differences of the four tablet computers.【答案】1. A 2. B 3. D 4. C 5. A【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要向读者介绍了四款平板电脑。【1题详解】细节理解题。根据文章LeapPad Explorer 2, 68 部分“Aimed at children between three and seven, it comes in pink or blue and with five built-in education games. Besides, the LeapPad doe
21、s not allow access to the Internetso it is impossible for your child to meet with anything improper.(针对3到7岁的儿童,它有粉色或蓝色两种颜色,并有5款内置的教育游戏。此外,the LeapPad不允许上网所以你的孩子不可能遇到任何不合适的东西。)”可知LeapPad Explorer 2不能上网,它的配置对于幼儿园的孩子是合适的。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据iPad 4th generation, 399-659部分的“The iPad is still the market le
22、ader. If the teenager in your house enjoys playing computer games, the latest offering from Apple is the one to choose.( iPad仍然是市场的领导者。如果你家的孩子喜欢玩电脑游戏,苹果公司的最新产品是一个不错的选择。)可知超级喜欢电脑游戏的人会对iPad 4th generation感兴趣。故选B项。【3题详解】推理判断题。根据Microsoft Surface, 399-559部分的“Cons: The keyboard is an expensive add-oncost
23、ing up to 109. It might be cheaper to buy a laptop.(缺点:键盘是一种昂贵的附加产品高达109英镑。买一台笔记本电脑可能更便宜。)可知一名Microsoft Surface爱好者主要关心的是价格。故选D项。【4题详解】推理判断题。根据Amazon Kindle Paperwhite, 109部分的“But most tablets have a shiny screenwhich can be harmful to your eyes when youre trying to read. The Paperwhite is different:
24、 its matt screen and crisp black lettering(脆黑字体)imitate the look of words on paper brilliantly. And yet you can still read the words in the dark.(但大多数平板电脑都有一个闪亮的屏幕当你努力阅读时这可能会对你的眼睛有害。The Paperwhite是不同的:它的哑光屏幕和清晰的黑色字母出色地模仿了纸上文字的外观。但你仍然可以在黑暗中阅读这些文字。)可知吸引顾客购买Amazon Kindle Paperwhite的原因是它的屏幕对眼睛没有伤害。故选C项。
25、【5题详解】推理判断题。根据LeapPad Explorer 2, 68、iPad 4th generation, 399-659、Microsoft Surface, 399-559和Amazon Kindle Paperwhite, 109以及全文内容可知,文章主要介绍了四款平板电脑的价格,优缺点,因此推断作者写这篇文章的目的是向读者介绍四款平板电脑。故选A项。BAfter winning the gold medal in the womens 10-meter platform diving competition in the Tokyo Olympics on Aug 5, 14-
26、year-old Quan Hongchan has caught the attention of the nation. Not only because of her perfect performance, but also for the innocence (天真) she displayed while speaking with the media. Quan said her dream is to save enough money to treat her sick mother, buy snacks, and go to an entertainment park a
27、nd a zoo. Were it not for the delay of the Tokyo Olympics due to the COVID-19 pandemic, Quan would not have participated in the Games as she only joined the national team last year. Quan is the third child of her parents who lives in a village in Zhanjiang, Guangdong province. The city of Zhanjiang
28、has been a home to elite (精英) Chinese divers through the years, producing the likes of Lao Lishi, who won gold at the 2004 Athens Games, and He Chong, who ranked first at the 2008 Beijing Olympics. During a visit to Maihe Primary School, Chen Huaming, the diving coach at Zhanjiang Sports School, not
29、iced Quan was more agile (敏捷的) and jumped much higher than other kids. After giving her a try on a diving board, he immediately knew he had discovered a true talent. Quan was not the only youngster to impress Chen, but he admitted she was the one that always practiced the hardest. Now Quan has becom
30、e a sporting sensation. Her previously quiet rural home has become a must-see place for not only locals, but also livestreaming hosts and business people, who come for various purposes, all of which are aimed at trying to draw on the national attention her success story has attracted. These uninvite
31、d guests have seriously disturbed (打扰) the Quan familys daily life, and their worldly-wise sophistication (精明) is in sharp contrast with the innocence of Quan. The government is duty-bound to extend a helping hand to protect the family from being disturbed, so that the young diving genius can focus
32、more on her training and studies.6. What can we learn from Paragraph 2?A. Quan is the only child in her family.B. Quan was inspired by the former champions of the Olympics.C. The city of Zhanjiang has produced many famous Chinese divers.D. The delay of the Tokyo Olympics was the only reason for Quan
33、s success.7. What does the underlined part “a sporting sensation” mean in Paragraph 4?A. Someone who shows great interest in sports.B. Someone who realizes the importance of doing sports.C. Someone who brings great benefits to the sporting world.D. Someone who causes great excitement in the sporting
34、 world.8. Why are livestreaming hosts crowding into Quans home?A. To have a sightseeing.B. To extend a helping hand.C. To enjoy the quiet atmosphere.D. To take advantage of Quans popularity.9. According to the author, what is the government supposed to do?A. To donate money to help the family.B. To
35、make full use of Quans popularity.C. To help Quan focus more on her family.D. To protect the family from being disturbed.10. Which of the following best describes Quan?A. Talented and hardworking.B. Honest and reliable.C. Intelligent and innocent.D. Independent and helpful.【答案】6. C 7. D 8. D 9. D 10
36、. A【解析】【导语】这是一篇应用文。主要报道了8月5日,在东京奥运会女子10米跳台比赛中获得金牌后,14岁的全红婵引起了全国的关注。【6题详解】推理判断题。根据第二段“Were it not for the delay of the Tokyo Olympics due to the COVID-19 pandemic, Quan would not have participated in the Games as she only joined the national team last year. Quan is the third child of her parents who
37、lives in a village in Zhanjiang, Guangdong province. The city of Zhanjiang has been a home to elite Chinese divers through the years, producing the likes of Lao Lishi, who won gold at the 2004 Athens Games, and He Chong, who ranked first at the 2008 Beijing Olympics.”(如果不是因为新冠肺炎疫情,东京奥运会推迟举行,去年才进入国家队
38、的全红婵是不会参加奥运会的。她的父母住在广东湛江的一个村庄,她是家里的第三个孩子。多年来,湛江市一直是中国优秀跳水运动员的故乡,培养出了2004年雅典奥运会跳水冠军劳丽诗和2008年北京奥运会跳水冠军何冲这样的运动员)故可推知,湛江市培养了许多著名的中国跳水运动员。故选C项。【7题详解】词句猜测题。根据第四段中“Her previously quiet rural home has become a must-see place for not only locals, but also livestreaming hosts and business people, who come for
39、 various purpose”(她以前安静的乡村住宅现在不仅是当地人的必去之地,也是为了各种目的而来的直播主持人和商人的必去之地)可知,全红婵已经名声大噪,变得很出名了,故可猜测a sporting sensation意为“已经成为体育界的轰动人物”结合选项 Someone who causes great excitement in the sporting world.“在体育界引起极大轰动的人”意思一致。故选D项。【8题详解】细节理解题。根据第四段中“all of which are aimed at trying to draw on the national attention
40、her success story has attracted.”(所有人的都在试图利用她的成功故事吸引了全国的关注)可知,直播主持人要挤进全红婵的家是为了利用全红婵的人气。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据最后一段“The government is duty-bound to extend a helping hand to protect the family from being disturbed, so that the young diving genius can focus more on her training and studies.”(政府有责任伸出援助之手,保护
41、家人不受打扰,让这位年轻的跳水天才能更专注于训练和学习)可知,根据作者的观点,政府应该保护其家人不被打扰。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第三段“During a visit to Maihe Primary School, Chen Huaming, the diving coach at Zhanjiang Sports School, noticed Quan was more agile and jumped much higher than other kids. After giving her a try on a diving board, he immediately
42、 knew he had discovered a true talent. Quan was not the only youngster to impress Chen, but he admitted she was the one that always practiced the hardest.”(湛江体校跳水教练陈华明在参观麦河小学时注意到,全红婵比其他孩子更敏捷,跳得更高。在试过她跳跳板后,他立刻意识到他发现了一个真正的天才。全红婵并不是唯一一个给陈华明留下深刻印象的年轻人,但陈华明承认她是练习最刻苦的一个)故可推知,全红婵是有天赋的且很努力。故选A项。CDo you get
43、nervous thinking about geometry, equations (方程式) or a coming math test? If your answer is “yes”, you are far from alone. Math anxiety has become a common psychological (心理的) condition among students around the world. Students in countries with higher levels of math anxiety tend to achieve lower math
44、 grades, according to a study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences on Feb. 15. Math anxiety-a negative emotional reaction to the core subject causes fear physical suffering and behavior problems among young pupils, according to a University of Cambridge study. In ordinary
45、 life, many people experience some degree of discomfort when meeting with a math problem, ranging from mild tension to strong fear. Some people also experience physical symptoms such as sweaty palms or a racing heart. They may then try to avoid every situation involving numbers, meaning they are hel
46、d back from pursuing careers related to this subject, such as science, technology or engineering, according to The Guardian. Reassurance (慰藉) comes from the fact that those with math anxiety arent destined (注定的) to be bad at math. “If a child has math anxiety, dont assume that theyre not good at mat
47、h. They may have had a really bad experience with math and there are ways to improve math achievement,” Daniel Ansari, the senior author of the study told The London Free Press. “Students with math anxiety are not cognitively (认知地) disadvantaged.”Also, there are ways to manage your stress related to
48、 math. If youre feeling stressed before a math exam, it may help to spend a few minutes exploring those feelings before the exam begins. “Its about making sure youre interpreting your feelings correctly,” Sian Beilock, a cognitive scientist in the US told the BBC. “Just because you have a fast heart
49、beat and sweaty palms, that does not necessarily mean you will fail.”A little math anxiety could be taken as a positive challenge to overcome. Just like many people get stage fright before delivering a speech, this nervous energy can help to motivate, according to Ian Lyons, a psychologist at George
50、town University in the US.11. Why does the author begin the passage with a question?A. To expect answers from the readers.B. To introduce the topic “math anxiety”.C. To identify problems with math learning.D. To emphasize the difficulty of a math test.12. What does the author focus on in Paragraphs
51、2 and 3?A. Analyzing causes.B. Proving examples.C. Explaining influences.D. Drawing comparisons.13. What message do Daniel Ansaris words convey in Paragraph 4?A. Math anxiety is what leads to students failure.B. Math anxiety is what nearly everyone will face.C. Math anxiety doesnt necessarily mean p
52、oor math.D. Math anxiety doesnt necessarily allow improvement space.14. How should you deal with the stress related to math according to the article?A. Learn to understand your feelings.B. Turn to cognitive experts for help.C. Take all nervous energy as a challenge.D. Practice more before taking mat
53、h exams.15. What is the best title for the passage?A. What is anxiety?B. Worried by numbersC How to avoid studying math?D. Math test a nightmare for all【答案】11. B 12. C 13. C 14. A 15. B【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了数学焦虑症对人们的影响以及应对数学焦虑症的方法。【11题详解】推理判断题。根据文章第一段“If your answer is “yes”, you are far from alone
54、. Math anxiety has become a common psychological(心理的)condition among students around the world. (如果你的答案是“是”,那么你并不孤单。数学焦虑在世界各地的学生中已经成为一种常见的心理疾病。)可知作者是通过提问题的形式来引出话题数学焦虑症。故选B项。【12题详解】主旨大意题。根据文章第二段“Math anxiety-a negative emotional reaction to the core subjectcauses fear, physical suffering and behavior
55、 problems among young pupils, according to a University of Cambridge study. In ordinary life, many people experience some degree of discomfort when meeting with a math problem, ranging from mild tension to strong fear.( 根据剑桥大学的一项研究,数学焦虑一种对核心学科的负面情绪反应会在年轻学生中引起恐惧、身体痛苦和行为问题。在日常生活中,许多人在遇到数学问题时会感到某种程度的不适
56、,从轻微的紧张到强烈的恐惧。)以及第三段“Some people also experience physical symptoms such as sweaty palms or a racing heart. They may then try to avoid every situation involving numbers, meaning they are held back from pursuing careers related to this subject, such as science, technology or engineering, according to
57、The Guardian.(有些人还会出现身体症状,如手掌出汗或心跳加速。据卫报报道,他们可能会试图避免每一种涉及数字的情况,这意味着他们无法从事与这一学科相关的职业,比如科学、技术或工程。)可知文章二三段主要解释数学焦虑症对于人们的影响。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据文章第四段“If a child has math anxiety, dont assume that theyre not good at math. They may have had a really bad experience with math and there are ways to improve m
58、ath achievement,” Daniel Ansari, the senior author of the study told The London Free Press. “Students with math anxiety are not cognitively (认知地) disadvantaged.(如果一个孩子患有数学焦虑症,不要认为他们不擅长数学。他们可能在数学方面有过非常糟糕的经历,而且有办法提高数学成就,”该研究的资深作者Daniel Ansari告诉伦敦新闻自由报。有数学焦虑的学生并没有认知劣势。)”可知Daniel Ansari的话表明患有数学焦虑症的孩子数学能
59、力并不一定差。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据文章第五段“Also, there are ways to manage your stress related to math. If youre feeling stressed before a math exam, it may help to spend a few minutes exploring those feelings before the exam begins. “Its about making sure youre interpreting your feelings correctly, ”(此外,还有一些方
60、法可以应对与数学有关的压力。如果你在数学考试前感到有压力,在考试开始前花几分钟探究这些感觉可能会有帮助。“是要确保你正确地解读自己的感受。”)”可知根据这篇文章,要处理与数学相关的压力就要正确解读自己的感受。故选A项。【15题详解】主旨大意题。文章第一段引出数学焦虑症的话题,二三段集中论述数学焦虑症的影响,第四段引用专家的话说明患有数学焦虑症的孩子并不一定数学能力欠缺,第五段告诉我们要如何正确应对数学焦虑症,最后一段讲数学焦虑症积极的一面可以是一个积极的挑战。纵观全文可以看出文章一直在围绕着数学焦虑症展开。B项“数字焦虑”符合文意,最适合作为本文标题。故选B项。第二节 七选五阅读(共5小题;每
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-561177.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
冀教英语七年级上第四单元第三课时.ppt
