江苏省徐州市2018-2019学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 徐州市 2018 2019 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省徐州市2018-2019学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)本试卷共10页。由第一卷(选择题)和第二卷(非选择题)两个部分组成。满分150分。考试时间120分钟。第一卷(共90分)注意事项:1. 答第一卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号、考试科目用铅笔涂写在答题卡上。2. 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。不能答在试题卷上。3. 考试结束后,请将答题纸和答题卡一并交回。一、听力(共两节,20小题;每小题1.5分,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
2、答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the man tell the time?A. With a clock. B. With a watch. C. With a phone.2. What instrument does the woman play?A. The drums. B. The piano. C. The guitar.3. Which key will the speakers use to open the door?A. The one in the car.B. The one in the office.C. The one in
3、the pocket.4. How many people are there in the mans class?A. 20. B. 29. C. 30.5. What are the speakers mainly talking about?A. When to hold a meeting.B. How to use a coffee maker.C. What to see on YouTube.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后
4、,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the womans hair color now?A. Red. B. Black. C. Brown.7. What length has the woman decided to have her hair?A. Short. B. Medium. C. Long.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where does the conversation take place?A. At a park. B. On a farm. C. At a flower shop.9. Wh
5、o is the man picking flowers for?A. His sister. B. His mother. C. His grandmother.10. What does the woman do in the end?A. Make the man pay a fine.B. Help the man pick flowers.C. Allow the man to pick flowers.听第8段材料,回答第11至13题。11. Who is missing from the picture?A The womans mother.B. The womans gran
6、dmother.C. The womans grandfather.12. Where did Sam take the picture?A. In a garden. B. In a park. C. In a forest.13. How old was the man in the picture?A. 18 years old. B. 23 years old. C. 24 years old.听第9段材料,回答第14至16题。14. What do the speakers think about their children?A. Noisy. B. Tidy. C. Relaxe
7、d.15. Where are the speakers children?A. In New York. B. In London. C. In Singapore.16. What will the speakers miss about their children?A. Their friends. B. Their laughter. C. Their music.听第10段材料,回答第17至20题。17. How many countries has the speaker ever been to?A. One. B. Two. C. Three.18. Which countr
8、y will the speaker go to first?A. Japan. B. Mexico. C. Canada.19. What is the speaker most excited to do in China?A. Eat the famous food.B. Attend a famous festival.C. Visit a famous mountain.20. What does the speaker want to do? A. Write a book about traveling.B. Take lots of photos in other countr
9、ies.C. Go travel around the world with her father.二、单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)请认真阅读下面各题,从A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。1.Olympic athletes bring joy to people across the world with their_ to push the boundaries of human achievement.A. intelligenceB. influencesC. impressionD. attempts【答案】D【解析】【
10、详解】考查名词。句意:奥运健儿们努力突破人类成就的极限,为全世界人民带来了欢乐。A. intelligence智力,理解力;B. influences 影响;C. impression印象,效果;D. attempts企图,试图。结合句意可知D项符合语境。2.It is important to_ exactly what you want the audience to know and what you get them to do.A. put outB. figure outC. bring outD. turn out【答案】B【解析】【详解】考查动词短语。句意:准确地弄清楚你想让观
11、众知道什么以及你想让他们做什么是很重要的。A. put out熄灭,伸出,出版;B. figure out弄清楚,解决,明白;C. bring out生产,使显示;D. turn out结果是。根据空格后面的exactly what you want the audience to know and what you get them to do可知是要“弄清楚”。故选B。3.As Polly observed the passengers on the train. she had a feeling_ she was being watched by a tall man in a dar
12、k overcoat.A. whereB. whenC. whichD. that【答案】D【解析】【详解】考查同位语从句。句意:当波莉看到火车上的乘客时。她有一种感觉,她正被一个穿黑大衣的高个子男人监视着。feeling后接同位语从句,从句句意和句子成分完整,所以连接词为that。故选D项。4.Its against the law for a public official to ask people for gifts or money_ favors to them.A. in exchange forB. in place ofC. in agreement withD. in pr
13、eference to【答案】A【解析】【详解】考查词组。句意:政府官员向人们索要礼物或金钱以换取他们的帮助是违法的。A. in exchange for作为-的交换;B. in place of 代替;C. in agreement with同意,与-一致;D. in preference to优先于。根据to ask people for gifts or money“向人们要礼物或钱” 和favors to them“给他们帮助”,可知政府官员在做一种交易,故答案为A。5.To make the products they are_ more attractive,ad-writers
14、are very careful with words.A. processingB. producingC. promotingD. providing【答案】C【解析】【详解】考查动词。句意:为了使他们推销的产品更有吸引力,广告撰写者在措辞上非常谨慎。A. processing加工;B. producing生产;C. promoting促进,提升;D. providing提供。广告撰写者在措辞上非常谨慎,为了提升广告的吸引了。故选C项。6.While this urban planning sounds interesting, it is too difficult to be of _
15、use.A. practicalB. officialC. finalD. commercial【答案】A【解析】【详解】考查形容词。句意:虽然这个城市规划听起来很有趣,但没有实际用途。A. practical 实际的;B. official官方的,正式的;C. final最后的;D. commercial商业的。根据too difficult to 可知计划太难,没有“实际的”用途。故选A。7.Plants need water to grow; _friendship needs our heart and passion to develop.A. similarlyB. general
16、lyC. naturallyD. fortunately【答案】A【解析】【详解】考查副词。句意:植物生长需要水;同样,友谊需要我们的心和激情来发展。A. similarly类似地;B. generally普遍地;C. naturally自然地;D. fortunately幸运地。可知,植物需要水和友谊需要心和激情是“相似地”。故选A。8.I called you last night, but no one answered. Sorry, I_ sleeping.A. need have beenB. would have beenC. must have beenD. should ha
17、ve been【答案】C【解析】【详解】考查情态动词+have done。句意:我昨晚给你打电话了,但没人接。对不起,我一定是睡着了。这里在对过去的一件事情进行推测。固定结构:must have done表示对过去事情有把握的肯定推测。故选C。9.Im going to Paris next week _! So am IA. Wish you good luckB. What a coincidenceC. Dont mention itD. Good trip【答案】B【解析】【详解】考查情景交际。句意:我下周要去巴黎。太巧了!我也要去。A. Wish you good luck“祝你好运
18、”;B. What a coincidence“巧合,一致”;C. Dont mention it“不要客气”;D. Good trip好旅行。两个人不约而同,要去同一个地方,所以这是一种“巧合”。故选B。10.Dad, I feel like quitting Chinese; its so hard. Never give up halfway. _, you know.A. All that ends well is wellB. A man cannot spin and reel at the same timeC. A man becomes learned by asking q
19、uestionsD. All things are difficult before they are easy【答案】D【解析】【详解】考查谚语。句意:爸爸,我想放弃中文;它是如此困难。决不要半途而废。你知道,凡事必先难后易。A. All that ends well is well善始善终;B. A man cannot spin and reel at the same time一心不能二用;C. A man becomes learned by asking questions不耻下问才能有学问;D. All things are difficult before they are e
20、asy凡事先难后易。因为难学想放弃,根据Never give up halfway可知,爸爸在开导他,要让他知道凡事“先难后易”。故选D。三、完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)阅读下面短文,从短文所给各题的四个选项A、B、C和D中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Sadiman,a 67-year-old man,single-handedly restored an entire forest to save his village from hunger. He is a(n)_11_ in Dali village,Indonesia. The G
21、endol hill was seriously deforested because of widespread logging(伐木)activities and a series of forest fires that took place in the 1960s. The extreme deforestation made the Gendol River. _12_,leading to serious water crisis.He came up with the _13_ to restore the hill when he was working there to m
22、ake _14_ meet. Sadiman started to _15_ banyan(榕树)trees on about 500 hectares of the forest. He has been doing this for the last 21 years all by himself and his sacrifice is _16_ surprising. His poor _17_ conditions didnt stop him spending his hard-earned money _18_ the seedlings for plantation to re
23、store the forest. A banyan tree seedling _19_ about $5. 00,which was much money for him. To meet this _20_,Sadiman began to plant clove(丁香)tree seedling in his yards. Ten clove tree seedlings were worth a banyan tree seedling. Sadimans devotion was beyond. _21_,yet he was called a crazy person and s
24、ome of his seedlings were _22_ pulled out of the ground by irresponsible people. _23_,this didnt stop him from planting the seedlings.Non-stop since the early 1990s,Sadiman has _24_ on planting trees and taking care of them to ensure they grow strong and healthy. _25_ his continuous hard work,the fo
25、rest has started to recover. More and more springs and streams have been _26_ to provide a reliable water supply for the area. People are becoming _27_of the importance of the forest in the bigger _28_. The Gendol Hill,once wild,now returns to its former glory by one man and his action to _29_ the w
26、hole region from drought(下旱)and _30_. He truly is a one man army!11. A. salesmanB. farmerC. reporterD. official12. A. pollutedB. dirtyC. dryD. wide13. A. projectB. suggestionC. opinionD. idea14. A. endsB. chancesC. goalsD. plans15. A. cutB. protectC. plantD. inspect16. A. exactlyB. graduallyC. likel
27、yD. simply17. A. housingB. livingC. healthD. spirit18. A. gatheringB. growingC. buyingD. raising19. A. reachedB. costC. remainedD. occupied20. A. challengeB. standardC. activityD. request21. A. realityB. questionC. factD. hope22. A. evenB. thusC. justD. still23. A. HoweverB. MoreoverC. ThereforeD. M
28、eanwhile24. A. livedB. reliedC. movedD. kept25. A. Instead ofB. As forC. Thanks toD. Apart from26. A. recoveredB. cleanedC. appliedD. expected27. A. sureB. proudC. fondD. aware28. A. forestB. pictureC. taskD. business29. A. separateB. forbidC. saveD. get30. A. floodsB. diseaseC. stormsD. starvation【
29、答案】11. B 12. C 13. D 14. A 15. C 16. D 17. B 18. C 19. B 20. A 21. B 22. A 23. A 24. D 25. C 26. A 27. D 28. B 29. C 30. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述的是印度尼西亚大理村的农民Sadiman通过种植榕树让已经毁掉的森林恢复,这个男人用他的行动拯救整个地区从干旱和饥饿回到它以前的辉煌。【11题详解】考查名词词义辨析。句意:他是一个印度尼西亚大理村的农民。A. salesman 推销员;B. farmer 农民;C. reporter记者;D. official官
30、员。根据下文_13_,this didnt stop him from planting the seedlings.“这并没有阻止他播种。”可知,他是一个农民。故选B。【12题详解】考查形容词词义辨析。句意:极端的森林砍伐使Gendol河干,导致严重的水危机。A. polluted受污染的;B. dirty脏的;C. dry干的;D. wide宽的。根据leading to serious water crisis.可知the Gendol River变干。故选C。【13题详解】考查名词词义辨析。句意:为了收支平衡,他在那里工作时想到了修复这座山的主意。A. project工程,项目;B.
31、suggestion建议;C. opinion意见,主张;D. idea想法。由“come up with”可知,此处指提出了一个“想法”。故选D。【14题详解】考查名词词义辨析。句意:为了收支平衡,他在那里工作时想到了修复这座山的主意。A. ends结束;B. chances机会;C. goals目标;D. plans计划。固定搭配:make ends meet量入为出。故选A。【15题详解】考查动词词义辨析。句意:萨迪曼开始在大约500公顷的森林里种植榕树。A. cut切割;B. protect保护;C. plant种植;D. inspect检查。根据第5空后banyan(榕树)trees
32、 on about 500 hectares of the forest可知,此处指开始“种树”。故选C。【16题详解】考查副词词义辨析。句意:在过去的21年里,他一直在独自做这件事,他的牺牲简直令人惊讶。A. exactly准确地;B. gradually渐渐地;C. likely 很可能;D. simply简直,简单地,仅仅。根据第二段中He has been doing this for the last 21 years all by himself and his sacrifice可知,他的牺牲“简直”令人惊讶。故选D。【17题详解】考查名词词义辨析。句意:他的生活条件很差,但为了
33、恢复森林这并没有阻止他把辛苦挣来的钱花在购买种苗上。A. housing住房供给;B. living居住,生活;C. health健康;D. spirit精神。根据第7空前的poor和后面的didnt stop him spending his hard-earned money可知,他的“生活条件差”。故选B。【18题详解】考查动词词义辨析。句意:他的生活条件很差,但为了恢复森林这并没有阻止他把辛苦挣来的钱花在购买种苗上。A. gathering聚集;B. growing 生长;C. buying买;D. raising饲养,升起。根据spending his hard-earned mon
34、ey可知用钱买树苗。故选C。【19题详解】考查动词词义辨析。句意:一棵榕树幼苗大约5美元,这对他来说是一大笔钱。 A. reached到达;B. cost花费;C. remained保持,留下;D. occupied占有。某物花费多少钱用cost。故选B。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:为了迎接这一挑战,Sadiman在他院子里开始种植丁香树幼苗。A. challenge挑战;B. standard标准;C. activity 活动;D. request请求。根据上文A banyan tree seedling _9_ about $5. 00,which was much money
35、for him.可知,丁香树苗很贵,所以他在自己院子里种植丁香树苗,对他来说这应该是“挑战”。故选A。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:Sadiman的奉献是毋庸置疑的,然而,他被称为“疯狂的人”,他的一些幼苗甚至被一些不负责任的人从地里拔出来。A. reality现实;B. question问题;C. fact事实;D. hope希望。Sadiman克服了许多的困难来恢复森林,所以Sadiman的奉献是毋庸置疑的。固定搭配:beyond question毋庸置疑。故选B。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:句意:Sadiman的奉献是毋庸置疑的,然而,他被称为“疯狂的人”,他的一些幼苗
36、甚至被一些不负责任的人从地里拔出来。A. even甚至;B. thus因此;C. just只是,仅仅;D. still仍然。根据第12空前的a crazy person 和空后的pulled out of the ground by irresponsible people.可知,他的幼苗“甚至”被人从地里拔出来。故选A。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,这并没有阻止他种植幼苗。A. However然而;B. Moreover另外;C. Therefore因此;D. Meanwhile与此同时。前后是一种转折关系,故选A。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:自1990年代初以来没有
37、停止,Sadiman一直在植树和照顾它们,以确保它们变得强壮和健康。A. lived居住;B. relied依靠;C. moved移动;D. kept保持。固定词组:keep on doing sth.“继续做某事”。故选D。【25题详解】考查介词短语词义辨析。句意:由于他的不断努力,森林已经开始恢复。A. Instead of代替;B. As for至于;C. Thanks to 由于;D. Apart from除-之外。是因为他的努力森林才开始恢复。故选C。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:越来越多的泉水和溪流已被恢复,为该地区提供了可靠的水源。A. recovered恢复;B. cl
38、eaned打扫;C. applied应用,实施;D. expected期盼。根据上句的the forest has started to recover.可知,越来越多的泉水和溪流已被恢复。故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:人们开始意识到更大面积森林的重要性。A. sure确信的;B. proud自豪的;C. fond喜欢的;D. aware有意识的。根据第17空格后的the importance of the forest in the bigger _18_.可知,人们开始意识到。固定词组:be aware of“意识到”。故选D。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:人们开
39、始意识到更大面积森林的重要性。A. forest森林;B. picture局面;C. task任务;D. business生意。根据上句的to provide a reliable water supply for the area.可知,人们意识到了更大范围森林的重要性。故选B。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:一度荒芜真多尔山,如今在一个人的努力下,恢复了昔日的辉煌,他拯救了整个地区,使之免于干旱和饥饿。A. separate使分离;B. forbid禁止;C. save挽救;D. get得到。根据now returns to its former glory可知,这个男人拯救了整个地
40、区。故选C。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:一度荒芜的真多尔山,如今在一个人的努力下,恢复了昔日的辉煌,他拯救了整个地区,使之免于干旱和饥饿。A. floods洪水;B. disease疾病;C. storms风暴;D. starvation饿死。根据drought可知,与之相对的是starvation(饥饿)。故选D。【点睛】.在做完形填空时一定要注意and/but/so/besides/however/furthermore/moreover/in addition/whats more/though等词汇、固定结构的运用。它们连接了上下文,起着承上起下的作用。像but(但是)、ho
41、wever(然而),表示转折,这说明前后的内容相反或相对。把握住这一点,做起题来就会得心应手。本题第13小题,句意:然而,这并没有阻止他种植幼苗。A. However然而;B. Moreover另外;C. Therefore因此;D. Meanwhile与此同时。前后是一种转折关系,故选A。四、阅读理解(共3篇,10小题;每小题2分,满分20分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项A、B、C中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ABasic Table MannersTake a moment to study some table manners before all of the com
42、pany dinners and formal dinners with your relatives. Even if youve heard these rules before, a quick refresher course will help you feel confident and in control before eating with your boss or aunt.Heres how to mind your manners at the dinner table:First things first:Mind the little details-youve h
43、eard them all before. Respond to invitations in a timely I manner; remember that its always better to be overdressed; be fashionably on time; bring a gift for your host or hostess; and remember to silence your phone and keep it out of sight.After you sit down:The first thing you should do is place y
44、our napkin in your lap. Leave it there until the end of the meal, or until you excuse yourself from the table. Theres some debate about what to do with your napkin when you get up, but the most common practice is to place it on your seat until you return. If youre worried that your napkin has food o
45、n it that could stain the scat or your clothes when you sit back down, place it to the left of your plate instead.Bread plate and drink:When in doubt,look to your hands. With your palms(手掌)facing each other,connect the tip of each forefinger with your thumb. Youll see that your left hand will form a
46、 “b,and your right hand,a “d”. These stand for bread and “drink,which you will find to your left and to your right,respectively.What to do with the utensils(餐具):Your safest bet is to start from the outside-the utensils farthest from your plate-and move inward as the meal progresses. However,dessert
47、utensils may also be found above your plate.31. Where could you place your napkin when you get up from the table?A. Under your plate.B. On your plate.C. To the left of your plate.D. Over the back of your chair.32. _ is (are) normally put to your right side on the table.A. DrinkB. Napkin.C. Dessert u
48、tensilsD. Bread plate【答案】31. C 32. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍了餐桌礼仪。【31题详解】细节理解题。根据After you sit down:If youre worried that your napkin has food on it that could stain the scat or your clothes when you sit back down, place it to the left of your plate instead.“如果你担心你的餐巾纸上的食物会在你坐下的时候弄脏你的衣服,那就把它放在盘子的左边。”故选C。【32
49、题详解】细节理解题。根据Bread plate and drink:Youll see that your left hand will form a “b,and your right hand,a “d”. These stand for bread and “drink,which you will find to your left and to your right,respectively.“你会看到你的左手将形成一个“b”,和你的右手一个“d”。这些代表“面包”和“饮料”,你会发现你的左和右分别是什么。”可知,饮料通常放在桌子的右侧。故选A。BFacebook says it i
50、s working on technology to allow us to control computers directly with our brains. It is developing silent speech software to allow people to type at a rate of 100 words per minute, it says. The project, in its early stages, will require new technology to detect brainwaves without needing invasive o
51、peration. We are not talking about monitoring your random thoughts, assured Facebooks Regina Dugan. You have many thoughts, and you choose to share some of them. Were talking about monitoring those words. A silent speech interface(界面)-one with all the speed and flexibility(灵活)of voice. ”Ms Dugan is
52、the companys head of Building 8,the firms hardware research lab. The company said it intends to build both the hardware and software to achieve its goal,and has employed a team of more than 60 scientists and academics to work on the project.On his Facebook page,Mark Zuckerberg added,“Our brains prod
53、uce enough data to stream four HD(高清)movies every second. The problem is that the best way we have to get information out into the world-speech-can only send about the same amount of data as a 1980s modem. Were working on a system that will let you type straight from your brain about five times fast
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
