分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 26

类型海南省海南中学2021届高三英语1月第五次月考试题含解析.doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:562984
  • 上传时间:2025-12-10
  • 格式:DOC
  • 页数:26
  • 大小:103KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    海南省 海南 中学 2021 届高三 英语 第五 月考 试题 解析
    资源描述:

    1、海南省海南中学2021届高三英语1月第五次月考试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分: 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转移到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出

    2、最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How does the womans father go to work?A. By bus. B. By subway. C. On foot.2. Where does the man probably stop the car?A. At a gas station. B. At a parking lot. C. On the way.3. Whats the weather normally like in Chicago?A. Cold. B. Rainy.

    3、C. Warm.4. What does the man think about the boating race?A. Disappointing. B. Meaningful. C. Competitive.5. What does the man want to do now?A. Deal with an emergency. B. Return a ticket. C. Catch a train.第二节 (共15小题; 每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间

    4、阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6, 7题。6. What can we know about the mans daughter?A. She likes wearing good clothes.B. She likes playing games.C. She likes reading books.7. What is the mans attitude to the development of kids?A. Learning as much as possible at the early age.B.

    5、 Letting them do whatever their parents like.C. Respecting their natural growth.听第7段材料, 回答第8至10题。8. Whats the possible relationship between the speakers?A. Customer and saleswoman. B. Husband and wife. C. Manager and clerk.9. What color of the sweater did the man choose?A. Grey. B. White. C. Red.10.

    6、 Whats the final price of the sweater?A. About 50 dollars. B. About 45 dollars. C. About 40 dollars.听第8段材料, 回答第11至13题。11. What does the mans father do?A. A company manager. B. A university professor. C. A software designer.12. What are the speakers talking about?A. College courses. B. Career plannin

    7、g. C. Finance degree.13. What is the womans suggestion at last?A. Working for a new company. B. Preparing for an MBA. C. Going on a long trip.听第9段材料, 回答第14至17题。14. What is Anne Smith doing?A. Finding an apartment. B. Interviewing a man. C. Serving a customer.15. What location does the man prefer?A.

    8、At the bus stop. B. Near the university. C. On Broadway street.16. What does the man want necessarily?A. A central air. B. A washing machine. C. A balcony.17. What will the speakers do next?A. Have a look at the apartment.B. Take some photos of the apartment.C. Move into the apartment soon.听第10段材料,

    9、回答第18至20题。18. Who is Marlin Cathlina speaking to?A. The representatives of the EU.B. The people in the EU.C. The listeners of the program.19. When did the idea of the EU come into being first?A. In the 1900s. B. In the 1950s. C. In the 2000s.20. What is the text mainly about?A. The population of the

    10、 EU. B. The history of the EU. C. The members of the EU.第二部分:阅读(共两节,满分50分)阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AHarvard Student Organization Centre at Hills(SOCH)Digital Media Academy(DMA)summer camps at Harvard SOCH focus on a great chance for st

    11、udents aged 6 to 17 to spend time at one of the best universities in the country. Kids and teens can learn to build an app, program a robot, or explore the world of music production in beautiful classrooms surrounded by the Harvard University grounds. Especially, we stress our STEM courses that will

    12、 also help students learn teamwork, create and solve problems.No matter what the problem is, students will learn from our highly respected DMA instructors who have been employed for both their teaching experience and rich knowledge in their field. Besides making new friends, they will leave with an

    13、amazing final project and lasting memories.Daily Schedule8:00 am Check-in9:00 am Hands-on STEM Instruction10:30 am Morning Break11:00 am Continued Instruction + Creation12:00 pm Lunch Break1:00 pm Back to the classroom2:30 pm Afternoon Break3:00 pm Continued Classroom Time5:00 pm Pick-upLunch PlanGe

    14、t lunch on campus so you dont have to pack your own. Lunch Plans start at $85 per week.Friday Open HouseEvery Friday at 3:00 pm, parents are invited to our Open House. We open up our classrooms so students can show off the projects they have been working on all week. Parents can meet their childrens

    15、 instructor and explore more chances for them to continue learning and creating. Open House is typically finished by 4:00 pm.1. What do DMA summer camps focus on?A. Students physical and mental health.B. Students STEM knowledge development.C. Students exploration of Harvards history.D. Students univ

    16、ersity life experiences.2. Which word can best describe DMA instructors?A. Creative.B. Warm-hearted.C. Experienced.D. Hard-working.3. What do we know about Friday Open House?A. It offers students free lunch.B. It is open to students parents.C. It is open for three hours every Friday.D. It asks paren

    17、ts to pick up students at 5:00 pm.【答案】1. B 2. C 3. B【解析】本文是一篇应用文。文章主要介绍在希尔斯哈佛学生组织中心举办的数字媒体学院夏令营课程内容和日程安排等信息。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段 “Especially, we stress our STEM courses that will also help students learn teamwork, create and solve problems.( 我们特别强调我们的STEM课程,这个课程将帮助学生学会团队合作,创造以及解决问题。)”可知,数字媒体学院夏令营关注学生

    18、的STEM知识发展。故选B。【2题详解】细节理解题。根据文章第二段“No matter what the program is, students will learn from our highly respected DMA instructors who have been employed for both their teaching experience and rich knowledge in their field. (无论这个项目是什么样的,学生将会向我们备受尊敬的数字媒体学院导师学习,他们因为他们的教学经验以及在他们领域丰富的知识而受聘。)”可知,数字媒体学院的导师们是经

    19、验丰富的。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Friday Open House的第一句“Every Friday at 3:00 p.m., parents are invited to our Open House. (每个星期五下午3点,父母被邀请到我们的开放室。)”可知,星期五开放室是对学生父母开放的。故选B。BWhenever I was cautious about trying something new, my mom would always tell me one thing: you dont know unless you try. Ive been holding t

    20、his belief in my entire life. It lets me explore various opportunities that I would have missed.Over the summer, I helped out at a preschool with the kids who needed some extra learning. At first I thought it would be super crazy with kids running around all over the place. I thought it would be a m

    21、onth of pure annoyance, but it ended up being pretty cool. They actually opened up to us, talked to us, and told us things they needed to get off their mind. They were so joyful to be around. I found myself happy that I was helping these kids, no longer afraid of the experience.Again in middle schoo

    22、l, I experienced this same belief. There were various school dances and school holiday events. I was not very fond of going to these events, thinking that I would either be made fun of or just simply be bored. I went to my first school dance in the 7th grade. It was a school welcoming dance. At firs

    23、t I really did not want to go but my mom forced me to go anyway. I was not happy with the choice my mom made, but soon regretted my doubt. The dance was really fun, with music, food, and friends. My mom was right. I never thought the dance would be enjoyable.After these two events I gained more cour

    24、age to try new things I guess my mom was right. Id never know if I never tried.4. By “you dont know unless you try”, the authors mom intended to _.A. warn the authorB. encourage the authorC. delight the authorD. blame the author5. Before helping out at a preschool, the author thought it would _.A. b

    25、e quite coolB. give her much pleasureC. give her a chance to learnD. be an unpleasant experience6. The author went to the school dance because _.A. she liked dancingB. she was afraid of missing itC. she thought it would be enjoyableD. she was forced to go by her mother7. What can we learn from the s

    26、tory?A. Have a go.B. Better late than never.C. Every cloud has a silver lining.D. Where there is a will, there is a way.【答案】4. B 5. D 6. D 7. A【解析】这是一篇记叙文。作者总是不敢去尝试新的事物,是母亲的鼓励让作者获得了很多宝贵的机会。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段“Whenever I was cautious about trying something new, my mom would always tell me one thing:

    27、you dont know unless you try.”(每当我对尝试新事物持谨慎态度的时候,我妈妈总会告诉我一件事:除非尝试,否则你不会知道。)可知,作者总是不敢尝试新的事物,因此妈妈说这句话的目的是鼓励她。故选B。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段“At first I thought it would be super crazy with kids running around all over the place. I thought it would be a month of pure annoyance, but it ended up being pretty coo

    28、l.”(一开始我还以为孩子们到处乱跑,会很疯狂的。我以为这将是纯粹烦恼的一个月,但结果却很酷。)可知,在去学前班帮忙之前,作者认为这将是一段不愉快的经历。故选D。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段“At first I really did not want to go but my mom forced me to go anyway.”(一开始我真的不想去,但我妈妈强迫我去。)可知,作者去参加学校舞会是因为她母亲强迫她去的。故选D。【7题详解】推理判断题。根据文章第一段“you dont know unless you try.”(除非你试了,否则你不知道。)和文章最后一段“After

    29、 these two events I gained more courage to try new things. I guess my mom was right. Id never know if I never tried.”(这两件事让我有了更多的勇气去尝试新事物。我想我妈妈是对的。如果我不尝试,我永远不会知道。)可知,文章告诉我们要试一下才知道会发生什么。故选A。CMost of us marry creativity to our concept of self either were creative or we arent, without much of a middle

    30、ground. Im just not a creative person! a frustrated student might say in art class, while another might blame her talent at painting for her difficulties in math, giving a comment such as, Im very right-brained.Dr. Pillay, a tech entrepreneur and an assistant professor at Harvard University, has bee

    31、n challenging these ideas. He believes that the key to unlocking your creative potential is to ignore the traditional advice that urges you to believe in yourself. In fact, you should do the opposite: Believe you are someone else.Dr. Pillay points to a 2016 study demonstrating the impact of stereoty

    32、pes on ones behavior; The authors. educational psychologists Denis Dumas and Kevin Dunbar, divided their college student subjects into three groups, instructing the members of one to think of themselves as romantic poets and the members of another to imagine they were serious librarians (the third g

    33、roup was the control). The researchers then presented all the participants with ten ordinary objects, including a fork, a carrot, and a pair of pants, and asked them to come up with as many different uses as possible for each one. Those who were asked to imagine themselves as romantic poets came up

    34、with the widest range of ideas, whereas those in the serious-librarian group had the fewest. Meanwhile, the researchers found only small differences in students creativity levels across academic majors.These results suggest that creativity is not a fixed individual characteristic but a malleable pro

    35、duct of context and perspective, as long as he or she feels like a creative person. Dr. Pillay argues that, besides identifying yourself as creative, taking the bold, creative step of imagining you are somebody else is even more powerful. So, wish you were more creative? Just pretend!8. According to

    36、 the passage, who is more likely to unlock his creative potential?A. An art major who always believes in himself.B. A math major who has excellent academic performanceC. A physics major who likes to imagine himself as a poet.D. A history major who works as a librarian on weekends.9. What does the St

    37、udy conducted by Denis Dumas and Kevin Dunbar focus on?A. The creativity of the college students.B. The stereotypes of the college students.C. The impact of stereotypes on ones behaviorD. The influence of creativity on ones behavior.10. The underlined word in the last paragraph probably means_?A. st

    38、ableB. sustainableC. predicableD. changeable11. Dr Pillay may agree with the statement that_.A. there is no doubt that we are either creative or notB. a student who doesnt do well in art class is not creativeC. right brain determines whether a person is creative or notD. if we pretend to be creative

    39、, then we might be really creative【答案】8. C 9. C 10. D 11. D【解析】本文是一篇说明文,介绍了释放自己的创造力的最好方法就是把自己想象成另一个人,假装自己有创造力,你可能就会真的具有创造力。【8题详解】推理判断题。根据第二段“He believes that the key to unlocking your creative potential is to ignore the traditional advice that urges you to believe in yourself. In fact, you should do

    40、 the opposite: Believe you are someone else.”(认为,释放你的创造力的关键是忽视那些促使你“相信自己”的传统建议。事实上应该反其道而行之:相信自己是另一个人)可知,把自己想象成另一个人才能释放创造力,因此,一个喜欢把自己想象成诗人的物理专业学生更有可能释放他的创造力,故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段“Dr. Pillay points to a 2016 study demonstrating the impact of stereotypes on ones behavior; The authors. educational psych

    41、ologists Denis Dumas and Kevin Dunbar, divided their college student subjects into three groups”(皮莱博士指出,2016年的一项研究显示了刻板印象对一个人行为的影响。教育心理学家丹尼斯杜马斯和凯文邓巴将他们的大学生分为三组)可知,丹尼斯杜马斯和凯文邓巴的研究的重点是刻板印象对一个人行为的影响,故选C。【10题详解】词义猜测题。根据画线词前的“These results suggest that creativity is not a fixed individual characteristic”可

    42、知,这些结果表明,创造力不是一个固定的个人特征,but表明画线词词义与fixed(固定的)相反,即:可改变的,故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Dr. Pillay argues that, besides identifying yourself as creative, taking the bold, creative step of imagining you are somebody else is even more powerful. So, wish you were more creative? Just pretend!”(皮莱博士认为,除了认为自己是有创造力

    43、的人之外,大胆地、创造性地把自己想象成另一个人的想法更为有力。那么,希望你更有创造力?假装一下!)可知,皮莱博士会同意:如果我们假装有创造力,那么我们可能真的有创造力,故选D。DWhile many of us may have been away somewhere nice last summer, few would say that weve “summered.” “Summer” is clearly a noun, more precisely, a verbed noun.Way back in our childhood, we all learned the differe

    44、nce between a noun and a verb. With such a tidy definition, it was easy to spot the difference. Not so in adulthood, where we are expected to “foot” bills, “chair” committees, and “dialogue” with political opponents. Chances are you didnt feel uncomfortable about the sight of those verbed nouns.“The

    45、 verbing of nouns is as old as the English language,” says Patricia OConner, a former editor at The New York Times Book Review. Experts estimate that 20 percent of all English verbs were originally nouns. And the phenomenon seems to be snowballing. Since 1900, about 40 percent of all new verbs have

    46、come from nouns.Even though conversion (转化) is quite universal, plenty of grammarians object to the practice. William Strunk Jr. and E.B.White, in The Elements of Style the Bible for the use of American English have this to say: “Many nouns lately have been pressed into service as verbs. Not all are

    47、 bad, but all are suspect.” The Chicago Manual of Style takes a similar standpoint, advising writers to use verbs with great care.“Sometimes people object to a new verb because they resist what is unfamiliar to them,” says OConner. Thats why were comfortable “hosting” a party, but we might feel upse

    48、t by the thought of “medaling” in sports. So are there any rules for verbing? Benjamin Dreyer, copy chief at Random House, doesnt offer a rule, but suggests that people think twice about “verbifying” a noun if its easily replaceable by an already existing popular verb. Make sure its descriptive but

    49、not silly-sounding, he says.In the end, however, style is subjective. Easy conversion of nouns to verbs has been part of English grammar for centuries; it is one of the processes that make English “English.” Not every coinage (新创的词语) passes into general use, but as for trying to end verbing altogeth

    50、er, forget it.12. What can we learn about the verbing of nouns?A. It hasnt recently been opposed by many grammarians.B. It is more commonly accepted by children than adults.C It hasnt been a rare phenomenon in the past century.D. It is easily replaced by existing verbs in practice13. What is most le

    51、ading experts attitude towards the practice of the verbing of nouns?A. Cautious.B. Satisfied.C. Disappointed.D. Unconcerned.14. What does the author think of ending the verbing of nouns?A. Predictable.B. Practicable.C. Approaching.D. Impossible.15. What is the best title for the text?A. Are 40 Perce

    52、nt of all new verbs from nouns?B. Are Summering and Medaling Annoying?C. Are You Comfortable about a New Verb?D. Are There Any Rules for Verbing?【答案】12. C 13. A 14. D 15. B【解析】本文是一篇议论文。主要内容是英语语言中“名词动用”的语言现象,据专家估计20%的英语动词原本是名词,但大多数专家对“名词动用”这类名词的使用持有谨慎态度。也有人反对新动词,因为他们抗拒自己不熟悉的东西。文章就此展开了讨论。【12题详解】推理判断题。

    53、根据第三段的Since 1900, about 40 percent of all new verbs have come from nouns.(自1900年以来,大约40%的新动词来自名词)可知,我们知道在过去的一个世纪里,名词动用并不是罕见的现象。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第四段的Not all are bad, but all are suspect.(不是所有的都是坏的,但所有的都是可疑的)和The Chicago Manual of Style takes a similar standpoint, advising writers to use verbs with

    54、great care.(芝加哥文体手册也持类似观点,建议作者小心使用动词)可知,对于名词动用的用法,大多数的专家持谨慎的态度。故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段的Not every coinage (新创的词语) passes into general use, but as for trying to end verbing altogether, forget it.(并不是所有的造词都被广泛使用,但是想要完全停止动词的使用,还是算了吧)可知,作者认为结束名词动用用法的使用是不可能的,故选D。【15题详解】主旨大意题。通读全文以及文章的可知,英语语言中“名词动用”的语言现象,据

    55、专家估计20%的英语动词原本是名词,但大多数专家对“名词动用”这类名词的使用持有谨慎态度,但是完全杜绝这类词的使用又是不可能的。也有人反对新动词,因为他们抗拒自己不熟悉的东西,用正反两个观点来说明这类名词动用的语言现象是否受人欢迎,故引用文章中的名词动用的两个词Summering和Medaling来进行概括,故B选项(Summering和Medaling很讨厌吗?)可以作为本文标题,故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,共12.5分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。Have you ever bought a

    56、gift for a friend, simply because its a gift that you like yourself? _16_ Such activity is called “social projection (投身寸)” and is the focus of new marketing research.The study, “I Love the Product, but Will You? The Role of Interpersonal Attachment Styles in Social Projection,” is authored by David

    57、, an assistant professor of marketing, and published in Psychology & Marketing. Research results are based on the surveys of 1,272 people.The research reveals that people who are “secure” in interpersonal settings are the ones most likely to engage in social projection. Conversely(相反),those who are

    58、“anxious” in such settings are less likely to assume that others share their own preferences. _17_“Youd think that secure people who tend to be older, in a committed relationship and earn a higher-income with lots of friends and healthy personal relationships would have a better idea of what someone

    59、 would like as a gift._18_ David said. “This research shows that individuals who are anxious in interpersonal situations and who have fewer close, personal relationships are better at predicting what a person may like.”_19_ Anxious individuals, on the contrary, tend to be younger and earn a lower in

    60、come. Securely attached persons, who are people expecting others will be available and supportive when needed, are more likely to choose a gift based on their own preferences, while an anxious one more likely to consider what the recipients(接收者) may like.Gifts should be thoughtful. Therefore, secure

    61、 people should be mindful of their choice of gifts. They need to take caution when selecting and buying gifts. _20_A. But thats not the case.B. However, anxious individuals may not always be the best.C. Secure individuals tend to be older and earn a higher income.D. If so, its likely that you projec

    62、ted your own attitudes onto your friend.E. Secure individuals make choices on behalf of others based on their own preferences.F. Thus, they are less likely to make choices for a friend based on their personal attitudes.G. Preferably, these individuals should put their own preferences aside when choo

    63、sing gifts.【答案】16. D 17. F 18. A 19. C 20. G【解析】这是一篇说明文。你会根据自己的喜好给别人挑选礼物吗?一项研究表明,安全型依恋型的人更有可能根据自己的喜好来选择礼物,而焦虑型的人则更有可能考虑接受者的喜好。【16题详解】根据上文“Have you ever bought a gift for a friend, simply because its a gift that you like yourself?(你有没有因为喜欢自己而买礼物给朋友?)”以及下文“Such activity is called “social projection (投

    64、身寸)” and is the focus of new marketing research.(这种活动被称为“社会投射”,是新营销研究的重点。)”可知,此处内容是对上文这种现象的解说,因此与你把自己的态度投射到朋友身上有关。故选D。【17题详解】根据上文“Conversely(相反),those who are “anxious” in such settings are less likely to assume that others share their own preferences. (相反,那些在这种环境下感到“焦虑”的人不太可能认为其他人也有自己的偏好。)”可知,选项F中的

    65、“Thus”是上文“那些在这种环境下感到“焦虑”的人”造成的结果,且代词“they”指的就是“those who are “anxious” in such settings”,因此此处内容与他们不太可能依据自己的态度为朋友做选择有关。故选F。【18题详解】根据上文“Youd think that secure people who tend to be older, in a committed relationship and earn a higher-income with lots of friends and healthy personal relationships would

    66、 have a better idea of what someone would like as a gift.(你可能会认为,安全型的人往往年龄较大,有稳定的关系,收入较高,有很多朋友,人际关系健康,他们会更清楚别人喜欢什么样的礼物。)”和下文“This research shows that individuals who are anxious in interpersonal situations and who have fewer close, personal relationships are better at predicting what a person may li

    67、ke.(这项研究表明,那些在人际交往中感到焦虑的人以及那些与人亲密关系较少的人更能预测一个人会喜欢什么。)”形成转折,可知,选项A中的转折词“But”符合题意,且此处内容与表示事实并非如此有关。故选A。【19题详解】根据下文“Anxious individuals, on the contrary, tend to be younger and earn a lower income. (相反,焦虑的人往往更年轻,收入更低。)”可知,选项C与下文的句式相似,且陈述对象刚好相反,因此此处内容与有安全感的人往往年龄较大,收入较高有关。故选C。【20题详解】根据上文“Therefore, secur

    68、e people should be mindful of their choice of gifts. They need to take caution when selecting and buying gifts. (因此,有安全感的人应该注意他们选择的礼物。他们在选择和购买礼物时需要谨慎。)”可知,选项G中的“these individuals ”指的是上文的“secure people”,且此处内容与建议有安全感的人在选择礼物时不要把自己的喜好放在别人身上有关。故选G。第三部分语言运用(共两节,满分 30 分)第一节(共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从

    69、每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Years ago, my grandmother was in a nursing home. She was a retired university professor, which brought her an ocean of _21_ she had taught before. In sharp _22_ with my grandmother, almost no one came to see the old man next door. He was _23_ most of the time. Once

    70、I_24_ him, “How are you doing recently?” He gave me a look, saying nothing. Thinking he was _25_ of hearing, I raised my voice and asked again. He just shook his head slightly. After a long while, finding I was _26_ there, he just said, “Fine.” Then he looked away. I had to shut up, feeling rather _

    71、27_. Later, I learned that the old man had got quite a few companies from his family. Since he was not a good _28_, he annoyed many people and even made his family and friends _29_. And _30_, his companies all failed. So what is the most important _31_ a person can have? Perhaps you think making mon

    72、ey is the answer. No! But the ability to _32_ your thoughts is. Its extremely important for a person to learn to put what he thinks into _33_. It makes a relationship _34_ and a career flourish (繁荣). Im afraid this is something many of us _35_. Just think: How many of us have ever hurt those who lov

    73、e us just because we are not good at speaking? So, more often than not, it is not what we think but how we speak that determines how far we can go in life.21. A. neighborsB. friendsC. relativesD. visitors22. A. agreementB. contrastC. conflictD. company23. A. aloneB. calmC. high-spiritedD. impatient2

    74、4. A. questionedB. greetedC. encounteredD. encouraged25. A. tiredB. ashamedC. hardD. short26. A. alwaysB. alreadyC. alsoD. still27. A. uncomfortableB. concernedC. helplessD. innocent28. A. expertB. competitorC. speakerD. partner29. A. break downB. pull awayC. fall behindD. drop out30. A. typicallyB.

    75、 obviouslyC. unexpectedlyD. consequently31. A. skillB. challengeC. principleD. qualification32. A. updateB. developC. expressD. dominate33. A. actionB. wordsC. plansD. consideration34. A. appearB. worsenC. collapseD. last35. A. lackB. possessC. opposeD. defense【答案】21. D 22. B 23. A 24. B 25. D 26. D

    76、 27. A 28. C 29. B 30. D 31. A 32. C 33. B 34. D 35. A【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文,作者在养老院里一个不太会说话的老人身上认识到一个人最重要的能力是会说话(用语言表达自己的想法),我们说话的方式决定了我们的人生能达到什么样的高度。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:她是一名退休的大学教授,所以有很多学生来探望她。A. neighbors邻居;B. friends朋友;C. relatives亲戚;D. visitors访问者。根据空后的“In sharp _2_ with my grandmother, almost no one

    77、 came to see the old man next door.”可知,与我祖母形成鲜明对比的是,几乎没有人来看隔壁的老人,这说明来探望我祖母的人很多,故D项正确。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:与我祖母形成鲜明对比的是,几乎没有人来看隔壁的老人。A. agreement一致;B. contrast对比;C. conflict冲突;D. company陪伴。空前一句说我祖母是一名退休的大学教授,所以有很多学生来探望她,再结合空后的“almost no one came to see the old man next door.”可知,几乎没有人来看隔壁的老人,这与我祖母形成鲜明的对

    78、比,故B项正确。【23题详解】考查形容词词义辨析。句意:他大部分时间都是独自一人。A. alone独自的;B. calm冷静的;C. high-spirited兴致勃勃的;D. impatient不耐烦的。空前一句说几乎没有人来看隔壁的老人,所以他大部分时间都是独自一人,故A项正确。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:有一次我跟他打招呼,“你最近怎么样?”,他看了我一眼,什么也没说。A. questioned询问;B. greeted问候、打招呼;C. encountered遭遇;D. encouraged鼓励。根据空后的“How are you doing recently?”可知,我跟那

    79、个老人打招呼,“你最近怎么样?”,故B项正确。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:我以为他听力不太好,就提高嗓门又问了一遍。A. tired厌烦的;B. ashamed羞愧的;C. hard困难的;D. short不足的。空前一句说有一次我跟他打招呼,他只是看了我一眼,什么也没说,再结合空后的“I raised my voice and asked again.”可知,我提高嗓门又问了一遍,这说明我以为他听力不太好,be short of表示“不足”,故D项正确。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:过了很长一段时间,他发现我还在那儿,就说:“不错”,然后他转过头去,我不得不闭嘴,觉得很不

    80、舒服。A. always总是、一直;B. already已经;C. also也;D. still仍然。上文说有一次我主动跟他打招呼,他只是看了我一眼,什么也没说,我以为他听力不太好,就提高嗓门又问了一遍,这说明我还在那儿没走,故D项正确。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意同上。A. uncomfortable不舒服的;B. concerned关心的;C. helpless无助的;D. innocent无辜的。空前一句说他发现我还在那儿,只是淡淡地说了一句“不错”,甚至都没有礼貌性地说句谢谢,然后就把头转过去了,他的这种态度让我觉得很不舒服,故A项正确。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:

    81、由于他不是一个会说话的人(他不太会说话),他惹恼了很多人,甚至使他的家人和朋友都走开了。A. expert专家;B. competitor对手;C. speaker说话者;D. partner伙伴。根据上文说的我和他打招呼时他对我的态度可知,他不是一个会说话的人(他不太会说话),故C项正确。【29题详解】考查动词短语辨析。句意同上。A. break down出故障;B. pull away离开;C. fall behind落后;D. drop out退出、退学。根据空前的“he annoyed many people”可知,他惹恼了很多人,甚至使他的家人和朋友都走开了,故B项正确。【30题详解

    82、】考查副词词义辨析。句意:结果,他的公司都倒闭了。A. typically典型地;B. obviously明显地;C. unexpectedly意外地;D. consequently结果、因此。空前说后来我得知以前他经营好几家公司,但由于不太会说话,他惹恼了很多人,甚至使他的家人和朋友都走开了,结果,他的公司都倒闭了,故D项正确。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:那么,一个人最重要的技能(能力)是什么呢?也许你认为是赚钱。A. skill技能;B. challenge挑战;C. principle原则;D. qualification资格。根据空后的“Perhaps you think m

    83、aking money is the answer.”可知,也许你认为是赚钱,因此此处问的是一个人最重要的技能是什么,空后的“the ability”也是提示,故A项正确。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:不!答案是能够表达你的想法。A. update更新;B. develop发展、培养;C. express表达;D. dominate控制、支配。空后一句说对一个人来说,学会用语言表达自己的想法是极其重要的,它能使关系持久,事业兴旺,因此一个人最重要的技能是能够表达自己的想法,故C项正确。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:对一个人来说,学会用语言表达自己的想法是极其重要的,它能使关系持

    84、久,事业兴旺。A. action行动; B. words话语;C. plans计划;D. consideration考虑。空前一句说一个人最重要的技能是能够表达自己的想法,因此此处是说用语言表达自己的想法,故B项正确。【34题详解】考查动词词义辨析。句意同上。A. appear出现;B. worsen恶化;C. collapse坍塌;D. last持续。根据空后“a career flourish”可知,它能使关系持久,事业兴旺,故D项正确。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:恐怕这是我们许多人所缺乏的。A. lack缺乏;B. possess拥有;C. oppose反对;D. defens

    85、e防御。空后一句说试想一下:我们中有多少人曾经因为不会说话而伤害过爱我们的人?因此此处是说会说话的能力是我们许多人所缺乏的,故A项正确。【点睛】本篇第4空A项questioned的干扰性较大,有些同学看到空后的问句会想当然地以为是“询问他最近怎么样”而误选此项,但空后的“How are you doing recently?”是招呼语,因此此处是说我在和他打招呼,即:有一次我跟他打招呼,“你最近怎么样?”,他看了我一眼,什么也没说,故B项(greeted)正确。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Change-5 Mi

    86、ssion Successfully Returns Moon samples to EarthAfter weeks of space travel, Chinas Change-5 probe(探测) came to Earth _36_ fresh lunar rock and soil samples on the morning of Dec.17,2020, the returner capsule of _37_ landed at the designated landing site in Siziwang Banner in north Chinas Inner Mongo

    87、lia Autonomous Region.Zhang Kejian, head of _38_ China National Space Agency(CNSA), declared Change-5 mission a success, _39_ (mark) the conclusion of Chinas lunar exploration.At a _40_ (high) about 10 km above ground, a parachute (降落伞) opened, and the returner landed _41_ (smooth).An air team who w

    88、ere in helicopters _42_ (spot ) the capsule using infrared(红外线的) cameras, while a ground team followed in SUVs to reach the landing site _43_ (cover) with snow._44_ the scientists did on Change-5 paid off at last, which inspires more and more Chinese people _45_ (devote) themselves to further space

    89、research.【答案】36. with 37. which 38. the 39. marking 40. height 41. smoothly 42. spotted 43. covered 44. What 45. to devote【解析】这是一篇新闻报道。文章主要说明了经过数周的太空旅行,2020年12月17日上午,中国“嫦娥五号”探测器带着新鲜的月球岩石和土壤样本返回地球,返回舱在中国北部内蒙古自治区四子王旗指定的着陆点着陆。嫦娥五号任务的成功,标志着中国探月工程的圆满结束。【36题详解】考查介词。句意:经过数周的太空旅行,2020年12月17日上午,中国“嫦娥五号”探测器带着

    90、新鲜的月球岩石和土壤样本返回地球,返回舱在中国北部内蒙古自治区四子王旗指定的着陆点着陆。结合句意表示“带着”应用介词with。故填with。【37题详解】考查定语从句。句意:经过数周的太空旅行,2020年12月17日上午,中国“嫦娥五号”探测器带着新鲜的月球岩石和土壤样本返回地球,返回舱在中国北部内蒙古自治区四子王旗指定的着陆点着陆。此处为定语从句修饰先行词Change-5 probe,作介词of的宾语,指物,介词+关系代词引导的定语从句,指物,只能用which,故应用关系代词which。故填which。【38题详解】考查冠词。句意:中国国家航天局局长张克健宣布嫦娥五号任务的成功,标志着中国探

    91、月工程的圆满结束。后文China National Space Agency为专有名词,前面要用定冠词。故填the。【39题详解】考查非谓语动词。句意:中国国家航天局局长张克健宣布嫦娥五号任务的成功,标志着中国探月工程的圆满结束。分析句子结构可知mark在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语Change-5 mission a success构成主动关系,故应用现在分词作状语。故填marking。【40题详解】考查名词。句意:在离地面约10公里的高度,降落伞打开,返回者顺利着陆。结合句意表示“在的高度”可知短语为at a height。故填height。【41题详解】考查副词。句意:在离地面约1

    92、0公里的高度,降落伞打开,返回者顺利着陆。修饰动词land应用副词smoothly,作状语。故填smoothly。【42题详解】考查动词时态。句意:一个乘坐直升机的空中小组通过红外摄像机发现了这个太空舱,而一个地面小组乘坐越野车抵达了白雪覆盖的着陆点。根据上文were可知应用一般过去时。故填spotted。【43题详解】考查非谓语动词。句意:一个乘坐直升机的空中小组通过红外摄像机发现了这个太空舱,而一个地面小组乘坐越野车抵达了白雪覆盖的着陆点。分析句子结构可知cover在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语the landing site构成被动关系,故应用过去分词作定语。故填covered。【

    93、44题详解】考查主语从句。句意:科学家们在嫦娥五号上所做的最终得到了回报,它激励着越来越多的中国人致力于进一步的太空研究。此处为主语从句,从句中缺少宾语,指“科学家们在嫦娥五号上所做的”应用what,句首单词首字母要大写。故填What。【45题详解】考查非谓语动词。句意:科学家们在嫦娥五号上所做的最终得到了回报,它激励着越来越多的中国人致力于进一步的太空研究。结合句意表示“激励某人做某事”可知短语为inspire sb. to do sth.。故填to devote。第四部分 写作(共两节,满分40分 )第一节 (满分15分)46. 假设你是学生会主席李华,你校拟组织本校的国际生一日游,委托你

    94、通知相关事宜并随行, 请你写一则书面通知,要点包括:1 .集合时间和地点2. 目的地:文昌孔庙; 孔庙附近的橙园注意:1.词数80字左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;参考词汇: 孔庙the Confucius TempleNotice_【答案】NoticeTo help you further understand Chinese culture and relax you, our school will organize a one-day trip for you.As scheduled, we will meet at 7:30 a.m. on Jan.10, 2021 at

    95、 the school gate, and then take a bus to the Confucius Temple in Wenchang, where you can have a deeper understanding of Confucius and the traditional Chinese culture. In the afternoon, we arrange a leisure activity for you to pick oranges in a farm/an orange garden nearby.We hope you will have a goo

    96、d time during the trip.The Student Union【解析】【分析】本文是一篇应用文,向本校的国际生写一封关于一日游相关事宜的通知。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1 .集合时间和地点。2. 目的地:文昌孔庙;孔庙附近的橙园第二步:列提纲 (重点词组)organize; the Confucius Temple; have a(n) adj. understanding of; Chinese culture; leisure第三

    97、步:连词成句1. To help you further understand Chinese culture and relax you, our school will organize a one-day trip for you.2. As scheduled, we will meet at 7:30 a.m. on Jan.10, 2021 at the school gate, and then take a bus to the Confucius Temple in Wenchang, where you can have a deeper understanding of

    98、Confucius and the traditional Chinese culture.3. In the afternoon, we arrange a leisure activity for you to pick oranges in a farm/an orange garden nearby.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)文章中所使用的过渡词:and then连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 To help you further understand Chine

    99、se culture and relax you, our school will organize a one-day trip for you. (运用了不定式作目的状语)高分句型2 As scheduled, we will meet at 7:30 a.m. on Jan.10, 2021 at the school gate, and then take a bus to the Confucius Temple in Wenchang, where you can have a deeper understanding of Confucius and the traditiona

    100、l Chinese culture. (where引导的非限制性定语从句)第二节 (满分25分)47. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。Long ago in Ethiopia(埃塞尔比亚) a woman named Leeya married a man who had a son. Try as Leeya might, she could not seem to spark a connection with(建立关系) the child. After several months of this, Leeya didnt know wh

    101、at to do.Now in Leeyas village there was a medicine man, a healer. After Leeya came up to the healers hut, she introduced herself and cried. Make me a potion (药剂). Anything! Whatever it takes to get this child to respond to me.The medicine man looked her in the eye and said. This is not the same as

    102、fixing a broken bone. There is a potion that will change the childs behavior toward you. But you must bring me a whisker (胡须)from a live lion. ” Such a thing is not possible! How could she get a whisker from a live lion?The next day, she left the house. Leeya went to a place where a lion was known t

    103、o live. She walked up to a safe distance, set a bowl of meat down on the grass, stepped away quickly and hid herself carefully. A lion indeed lived there, and watching her away, approached the bowl to enjoy the meat.Every day, she did this and so did the lion. Until one morning the lion was sitting

    104、next to the empty bowl when she arrived, waiting for her. This time she sat and petted its thick fur. Actually, she thought, it is a rather friendly creature, when you get to know it. ” Finally she quickly cut off a whisker, careful not to hurt the lion in any way. Thank you, my gentle friend, she s

    105、aid.注意:1. 续写词数应150左右;2. 请在答题卡的相应位置作答。Quickly, she ran to the medicine mans hut. _What have you done?! Leeya cried. What it took for me to get that!_【答案】Paragraph l:Quickly, she ran to the medicine mans hut. Holding the whisker tight in her hand, she cried, I have it! I have the lions whisker!. The h

    106、ealer asked her how she did it. She explained the steps and handed him the whisker with pride. The healer looked at it with care. Then he walked over to the fire and threw it in, where it burned up right away to a crisp.Paragraph 2:What have you done?! Leeya cried. What it took for me to get that! L

    107、eeya, said the old doctor softly, you dont need the whisker. Tell me whether this child is really more dangerous than a lion. If a wild beast will respond to your patience and loving care, dont you think a child who misses his mother will, too? Leeya was shocked, but she thought maybe by the time sh

    108、e got back home, she knew what she could do.【解析】【分析】本文以事件发展为线索展开,讲述了一位母亲因为无法和孩子产生共鸣,她向药师寻求帮助。药师让她设法去找到活狮子的胡须。这位母亲凭借自己的耐心弄到了活狮子的胡须。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“她飞快地跑向药师的小屋。”可知,第一段可描写那位母亲将狮子的胡须给药师,并且告诉药师自己是怎么好不容易才得到狮子胡须的。结果药师将狮子胡须扔进火里烧了。由第二段首句内容“你做了什么?!Leeya哭了。我付出了多大的代价才得到它!”可知,第二段可描写药师告诉她如果凶猛的狮子对她的耐心和关心都能作出反应

    109、,那么她的孩子怎么会对母亲的耐心和爱心没有反应呢?这位母亲明白了自己该怎么做了。2.续写线索:孩子和母亲没有共鸣向药师寻求帮助设法弄到活狮子胡须药师烧胡须母亲明白该怎么做3.词汇激活行为类把递给某人:hand sb. sth./ hand sth. to sb.对作出回应:respond to / make response to情绪类哭了起来:cry/ burst into tears / burst out crying感到惊讶的:be shocked/ be in shock / be amazed骄傲地:with proud/ proudly【点睛】高分句型1Holding the whisker tight in her hand, she cried, I have it! I have the lions whisker!. (现在分词作状语)高分句型2 If a wild beast will respond to your patience and loving care, dont you think a child who misses his mother will, too?(if引导条件状语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:海南省海南中学2021届高三英语1月第五次月考试题含解析.doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-562984.html
    相关资源 更多
  • 齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(解析版).pdf
  • 齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf齐次化妙解圆锥曲线(学生版).pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试物理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试地理试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试历史试题答案.pdf
  • 黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf黑龙江省齐齐哈尔市2021-2022学年高二上学期期末考试化学试题答案.pdf
  • 黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省大庆实验中学二部2023-2024学年高二英语上学期10月阶段性考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf黑龙江省哈尔滨师范大学附属中学2022-2023学年高三英语上学期11月期中考试试卷(PDF版带答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf黑龙江省哈尔滨市第三中学2023-2024学年高三英语上学期第二次验收考试试题(PDF版附答案).pdf
  • 黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf黑龙江省哈尔滨市哈尔滨第三中学2021-2022学年高二上学期第一学段学业水平考试 英语 pdf版试卷.pdf
  • 高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx高考英语一轮复习英语语法专题复习:特殊句型讲解课件(共105张).pptx
  • 高中英语音标与口型.swf高中英语音标与口型.swf
  • 陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf陕西省西安中学2022届高三英语五月全仿真模拟考试(一)(PDF版含答案).pdf
  • 陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf陕西省汉中市2021届高三上学期12月校级联考英语试题 答案.pdf
  • 陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf陕西省榆林市第十中学2023-2024学年高一英语上学期第一次月考试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf重庆市南开中学2023-2024学年高三英语上学期12月第四次质量检测试题(PDF版附答案).pdf
  • 重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf重庆市2023-2024学年高一英语上学期期中试题(pdf无答案).pdf
  • 重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf重庆市2021-2022学年高一英语下学期期末试题(PDF版带答案).pdf
  • 重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf重庆市2022-2023学年高三英语上学期高考适应性月考卷(四)试卷(PDF版附答案).pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 真题超详解》英语(131套)试卷及答案.pdf
  • 星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf星空 2023小升初《重点中学招生 五年真题分类卷》英语及答案.pdf
  • 新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf新疆霍尔果斯市2023-2024学年高三英语上学期11月月考试题(pdf无答案).pdf
  • 二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc二年级下英语教学反思-Unit 4l苏教牛津版.doc
  • 人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt人教版高中英语必修一教学课件:UNIT 2 PERIOD 2 .ppt
  • 全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt全优课堂2016届英语高考总复习课件(人教新课标)BOOK 5 UNIT 2.ppt
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit1-Unit5 单词检测练习题汇编(Word版含答案).docx
  • 人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx人教版(2019)高中英语必修第二册Unit 1-5 全套教案(附UNIT 1-UNIT 5 共5套单元测试卷及答案).docx
  • 《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt《高考总动员》2016届高考英语(北师大版)总复习课件:必修2-UNIT4 .ppt
  • 《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt《通用》2014版英语《高考专题辅导》课件:书面表达(共148张PPT).ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1