江苏省新沂市第一中学2021届高三英语4月份模拟试题(一)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 新沂市 第一 中学 2021 届高三 英语 月份 模拟 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省新沂市第一中学2021届高三英语4月份模拟试题(一)(含解析)(考试时间:120分钟;满分:150分)第一部分 听力(共两节, 满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the woman ask John to do?A. Leave the room for a moment. B. Have a discussion with Pete.C. Get somethin
2、g to eat.2. How much will the speakers pay for the match?A. 24. B. 42. C. 48.3. Why cant the woman pick up the man now?A. Her car is under repair. B. She cant open the car door.C. She locked her car keys in her house.4. Where are the speakers?A. In a restaurant. B. In the mans office. C. In a theatr
3、e.5. How does the man feel?A. Relieved. B. Worried. C. Angry.第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分, 满分 22.5 分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。6. What are the speakers talking about?A. A notebook computer. B. A
4、 mobile phone. C. A new Tshirt.7. What can the tiny computers do?A. Receive messages. B. Switch lights on and off. C. Operate the air conditioner.听第7段材料, 回答第8、9题。8. What is the woman doing?A. Deciding on the time for a holiday trip. B. Learning about some festival customs.C. Looking through her sche
5、dule.9. When is Easter this year?A. April 6th. B. April 8th. C. April 9th.听第8段材料, 回答第10至12题。10. How will the man go to the Art Museum?A. By motorbike. B. By bus. C. By car.11. What should the man do when he comes to the third turning?A. Turn right. B. Turn left. C. Go straight.12. Where is the Art M
6、useum?A. Opposite a bus station. B. Beside a hotel. C. Behind a bank.听第9段材料, 回答第13至16题。13. How often will the man be available to work?A. No more than two evenings a week. B. Up to three evenings a week.C. At least three evenings a week.14. Why does the man apply for a parttime job?A. To gain work e
7、xperience. B. To improve his social skills.C. To earn money.15. What is the man good at?A. Solving problems. B. Communicating with people.C. Working in a group.16. What will the man do on September 10th?A. Have a lesson. B. Work for the community. C. Meet the woman.听第10段材料, 回答第17至20题。17. From whom d
8、id the speaker get the information of the project?A. Her neighbours. B. Her cousins. C. Her friends.18. Where did the speaker come from?A. China. B. Thailand. C. Australia.19. What does the speaker ask her family to do?A. Learn about sea animals. B. Recycle as much as possible.C. Take part in the cl
9、eaning project.20. What will OneDay Cleanup focus on on January 11th next year?A. The woodlands. B. The seaside. C. The rivers.第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中, 选出最佳选项。AA layover(临时滞留) or flight delay can be extremely fun in these international airports.Mu
10、nich Airport, GermanyAviation(航空) lovers passing through Munich can take a behind-the-scenes tour to learn how the airport operates. Visitors can also tour three historic aircraft and a retired rescue helicopter, climb up to a 28-metre high observation platform for an up-close view of take-offs and
11、landings, and watch films on aviation in the airports 60-seat cinema. Travelers can also kill layover time at an 18-hole mini-golf course, or even stop in for a teeth cleaning at the airport dental office.Changi Airport, SingaporeAfter a long flight to Singapore, travelers can relax in a Balinese-st
12、yle swimming pool, work out at the airport gym, or enjoy a drink and live musical performances at the airports Music Bar. The airport also boasts a tranquil butterfly garden, and a “fragrant garden” which is home to 15 species of plants and trees. Free movies at one of two airport cinemas also keep
13、passengers entertained.Schiphol Amsterdam Airport, the NetherlandsSchiphol is Europes fifth-largest airport. Here passengers can view the works of Dutch masters free of charge, and try their luck at airports casino(赌场). You can even have your wedding ceremony at Schipholcouples can choose from four
14、different wedding packages, including a 1930-style ceremony held on a Dakota military aircraft.San Francisco International Airport, CaliforniaThe airports 24-hour AirTrain not only moves passengers between terminal, but also provides a fun view of the runways. There are three aquariums(水族馆) to explo
15、re, along with interactive play area, an aviation museum, and a library. If thats not enough to keep the little ones busy, travelers can rent portable DVD players and movies for use in the airport.1. What can travelers do at the Munich Airport?A. They can have their teeth cleaned.B. They can watch f
16、ree films in the 28-seat cinema.C. They can visit one of three aquariums.D. They can relax in a swimming pool.2. Which is the unique feature of the Schiphol Amsterdam Airport?A. Passengers can see a retired rescue helicopter.B. Passengers can visit a Munich military aircraft.C. Passengers can get ma
17、rried there.D. Passengers can play golf there.3. Which airport was designed with kids in mind?A. Munich Airport.B. Changi Airport.C. Schiphol Amsterdam Airport.D. San Francisco International Airport.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了临时滞留或航班延误对你来说可能是很糟糕的事情,但在这些国际机场你也许会找到很多乐趣。【1题详解】细节理解题。根据Munic
18、h Airport, Germany中or even stop in for a teeth cleaning at the airport dental office.可知,在慕尼黑机场,旅客可以去清洁牙齿。故选A。2题详解】细节理解题。根据Schiphol Amsterdam Airport, the Netherlands中内容You can even have your wedding ceremony at Schipholcouples can choose from four different wedding packages, including a 1930style ce
19、remony held on a Dakota military aircraft.可知,旅客可以在阿姆斯特丹机场举行婚礼,故选C。【3题详解】细节理解题。根据San Francisco International Airport, California中If thats not enough to keep the little ones busy, travelers can rent portable DVD players and movies for use in the airport.可知,旧金山国家机场是把孩子考虑在内而建造的。故选D。【点睛】文章内容较为简单,集中考查细节题,
20、对此类题型,考生可以首先从问题中找到关键词然后以此为线索,运用略读及查阅的技巧在文中迅速寻找这一细节找到后再把这一部分内容仔细阅读一遍,仔细比较所给选项与文中细节的细微区别。如小题1题干中关键词Munich Airport,然后到文章找到小标题Munich Airport, Germany,再根据最后一句找到相应的信息。BMany high school students consider a college education useless. Therefore they choose not to go to college. If youre one of them, think ag
21、ain. Here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.Schools and universities are the first sources of knowledge. We take that knowledge later on to build our careers after graduation. More knowledge will be gained after you start working, but without an educati
22、on, that job will not be within easy reach. Knowledge leads to knowledge.While limited within the walls of the educational institutions, we openly explore other cultures of the world. We come to know that ours is not the only culture. Other cultures have valuable insights to share, enriching our own
23、. Education also makes us want to travel and interact with various cultures, broadening our horizons.When theres a downturn (衰退) in the economy, those who attended college will be more likely to find a new job than those who only finished grade school and have a limited skills set. The more educatio
24、n you have, the more chances you will get to improve the quality of your life as you have a better job and earn a higher salary.When youre skillful and knowledgeable, you get to “rub knees” with people of similar backgrounds and tastes. It means a good education leads to excellent networking. Good n
25、etworking can benefit you a lot in your later life.A good education makes you a more interesting person. You can talk about ideas and events instead of just other people and whats on sale in stores. An educated person doesnt gossip, having a preference to discuss ideas and listen to what other peopl
26、e have to say.4. Paragraph 2 mainly shows that going to college allows you to _.A. have a chance to study abroadB. become a more interesting personC. keep gaining knowledgeD. realize the importance of knowledge5. According to Paragraph 3, what does going to college mean?A. Having a greater understan
27、ding of different cultures.B. Being limited within the walls of a college.C. Valuing our own culture much more.D. Thinking differently from others.6. By giving the example of a downturn in the economy, what does the author want to show?A. A good education can improve your tastes.B. A good education
28、sometimes means nothing.C. A good education means you will not lose your job.D. A good education allows you to keep a high quality of life.7. What is the text mainly about?A Sources of knowledge.B. Benefits of attending college.C. The disadvantages of not being educated.D. The reason why some people
29、 think college useless.【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】本文为议论文。许多高中生认为大学教育无用,本文阐述了高中生应该上大学并在大学接受良好教育的一些原因。【4题详解】推理判断题。根据第二段 “Schools and universities are the first sources of knowledge. We take that knowledge later on to build our careers after graduation. More knowledge will be gained after you start
30、 working, but without an education, that job will not be within easy reach. Knowledge leads to knowledge.” 可知,“学校和大学是知识的第一来源。我们把这些知识用于毕业后的职业发展。在你开始工作后,你会学到更多的知识,但如果没有教育,不容易得到这份工作。知识造就知识”由此可推断出,大学是知识的第一来源,大学中我们能获得知识,并运用这些知识于工作中,由此还会获得更多的知识,即上大学让我们不断地获取知识,分析选项可知C项符合题意,故选C,【5题详解】推理判断题。根据第三段“While limit
31、ed within the walls of the educational institutions, we openly explore other cultures of the world. We come to know that ours is not the only culture. Other cultures have valuable insights to share, enriching our own. Education also makes us want to travel and interact with various cultures, broaden
32、ing our horizons.”可知,虽然我们被限制在教育机构的围墙内,但我们能开放地探索世界上的其他文化。我们逐渐认识到,我们的文化并不是唯一的文化,并可以分享其他文化宝贵的见解,丰富我们自己的文化。教育也让我们想要去旅行,想要与不同的文化交流,开阔我们的视野。由此可推断出,上大学的好处是它可以使人们对不同文化有更好的了解。故A选项正确。【6题详解】推理判断题。由第四段“When theres a downturn (衰退) in the economy, those who attended college will be more likely to find a new job t
33、han those who only finished grade school and have a limited skills set. The more education you have, the more chances you will get to improve the quality of your life as you have a better job and earn a higher salary.”可知,当经济出现衰退时,那些上过大学的人比只上完小学、技能有限的人更有可能找到新工作。你接受的教育越多,你就会有更多的机会提高生活质量,因为你有更好的工作和更高的薪
34、水。由此判断出通过列举经济衰退的例子,作者想说明良好的教育能使你保持高质量的生活。故D选项正确。【7题详解】主旨大意题。第一段前部分“Many high school students consider a college education useless. Therefore, they choose not to go to college.” 许多高中生认为大学教育无用,所以不会上大学.作者认为上大学是有好处的。在第一段最后一句是全文的主旨“Here are some reasons why you should go to college and receive a good edu
35、cation there.”,下文对此进行了论述。第二段 “More knowledge will be gained after you start working”;第三段“we openly explore other cultures of the world.”;第四段“The more education you have, the more chances you will . have a better job and earn a higher salary.”;第五段“It means a good education leads to excellent networki
36、ng. Good networking can benefit you a lot in your later life.”最后一段“A good education makes you a more interesting person”由此可知,上大学受教育对以后的工作有利,可探索其它国家的文化;所受的教育越多,越有可能得到更好的工作及薪水越多;好的教育会让你以后的生活受益;会让你成为一个有趣的人。由此可判断出,本文主要论述了上大学并在那里接受良好教育的等种种好处,分析选项可知B项符合题意,故选B。【点睛】选择标题在英语阅读理解中属于主旨大意题,是一种深层理解题。要求考生在通读全文的基础上
37、,认真分析文章大意及作者的写作意图。通常情况下,标题应最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题。寻找文章的主题句。主题句通常在文章的首段,也可能在文章的末段,在文章的某一段落,或分散在文章的各个段落中。如果每个段落都有主题句,那么把各段落的主题句的中心集中起来,即为全文的主题句。如第4小题属于主旨大意题。第一段前部分“Many high school students consider a college education useless. Therefore, they choose not to go to college.” 许多高中生认为大学教育无用,所以不会上大学.作
38、者认为上大学是有好处的。在第一段最后一句是全文的主旨“Here are some reasons why you should go to college and receive a good education there.”下文对此进行了详细的论述。第二段中的“More knowledge will be gained after you start working”;第三段“we openly explore other cultures of the world.” ;第四段“The more education you have, the more chances you will
39、. have a better job and earn a higher salary.”;第五段“It means a good education leads to excellent networking. Good networking can benefit you a lot in your later life.”;最后一段“A good education makes you a more interesting person”由此可知,上大学受教育对以后的工作有利,可探索其它国家的文化;所受的教育越多,越有可能得到更好的工作及薪水越多;好的教育会让你以后的生活受益;会让你成
40、为一个有趣的人。由此可判断出,本文主要论述了上大学并在那里接受良好教育的等种种好处,分析选项可知B项符合题意,故选B。CThe world is literally a greener place than it was 20 years ago, and data from NASA satellites has revealed a source for much of this new greening phenomenon: China and India. This new insight was made possible by a nearly 20yearlong data r
41、ecord from a NASA instrument orbiting the Earth on two satellites.Taken all together, the greening of the planet over the last two decades represents an increase in leaf area on plants and trees equal to the area covered by all the Amazon rainforests. There are now more than two million square miles
42、 of extra green leaf area per year, compared to the early 2000sa 5% increase.“China and India account for onethird of the greening, but contain only 9% of the planets land area covered in vegetationa surprising finding, considering the common phenomenon of land degradation in populous countries from
43、 overuse, ” said Chi Chen, lead author of the study.“This longterm data lets us dig deeper, ” said Rama Nemani, a coauthor of the new work. “When the greening of the Earth was first observed, we thought it was due to a warmer, wetter climate and fertilisation from the added carbon dioxide(CO2) in th
44、e atmosphere, leading to more leaf growth in northern forests. Now, with the data that lets us understand the phenomenon at really small scales, we see that humans are also contributing.”Chinas outsized contribution to the global greening trend comes in large part(42%) from programmes to conserve an
45、d expand forests. These were developed in an effort to reduce the effects of soil erosion, air pollution and climate change. Another 32% there82% of the greening seen in Indiacomes from intensive growing of food crops. How the greening trend may change in the future depends on numerous factors, both
46、 on a global scale and the local human level. For example, increased food production in India is promoted by groundwater irrigation. If the groundwater is running out, this trend may change.The researchers point out that the gain in greenness seen around the world and led by India and China does not
47、 offset the damage from loss of natural vegetation in tropical regions, such as Brazil and Indonesia. The consequences for sustainability and biodiversity in those ecosystems remain.Nemani is pretty excited about the findings, and not just because the greener, the better. “Once people realise theres
48、 a problem, they tend to fix it, ” he said. “In the 70s and 80s in India and China, the situation around vegetation loss wasnt good; in the 90s, people realised it; and today things have improved. Humans are incredibly adaptable.”8. The Earth is getting greener mainly because of _. A. the expanding
49、of leaf area in tropical countriesB. the determined efforts to preserve Amazon rainforestsC. the treeplanting programmes and intensive agricultureD. a favourable climate and increased CO2 in the atmosphere9. Which of the following statements may the researchers agree with?A. The greening trend in In
50、dia will continue to go upwards.B. More “greening” means better control of climate change.C. Land overuse threatens the success in the greening on the Earth.D. The sustainability in global ecosystems will be greatly improved.10. What does the underlined word “offset” in the last but one paragraph pr
51、obably mean?A. Prevent.B. Survive.C. Interrupt.D. Balance.11. How does Nemani feel about the findings?A. They are a positive indicator of overall human nature.B. Their accuracy and reliability need to be further proved.C. They undervalue humans contribution to the environment.D. Their significance f
52、or future research cannot be overemphasised.【答案】8. C 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。NASA的卫星资料显示,中国和印度的行动主导了地球变绿。文章主要说明了中国和印度对于地球绿化所做出的一些具体贡献,以及人们对此的看法。【8题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“Chinas outsized contribution to the global greening trend comes in large part(42%) from programmes to conserve and expand fore
53、sts. (中国对全球绿化趋势的巨大贡献很大一部分(42%)来自保护和扩大森林的计划)”以及“Another 32% there82% of the greening seen in Indiacomes from intensive growing of food crops. (另外32%印度82%的绿化来自于集约化种植的粮食作物)”可知,地球变得更绿主要是因为植树计划和集约化农业。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第三段“China and India account for onethird of the greening, but contain only 9% of the pl
54、anets land area covered in vegetationa surprising finding, considering the common phenomenon of land degradation in populous countries from overuse(中国和印度的绿化面积占全球的三分之一,但植被覆盖面积仅占全球的9%考虑到人口众多的国家因过度使用而导致土地退化的普遍现象,这是一个令人惊讶的发现)”可推知,研究人员可能会认同C选项“人们对土地的过度使用威胁着地球绿化的成功”的说法。故选C。【10题详解】词句猜测题。根据倒数第二段中“The conseq
55、uences for sustainability and biodiversity in those ecosystems remain.(这些生态系统对可持续性和生物多样性影响仍然存在)”以及划线词后文“the damage from loss of natural vegetation in tropical regions, such as Brazil and Indonesia”可知,巴西和印度尼西亚等热带地区的生态系统的可持续性和生物多样性所受的负面影响仍然存在,说明印度和中国主导的全球绿化的增加并不能抵消巴西和印度尼西亚等热带地区自然植被减少所带来的损失。offset是“抵消,
56、弥补”之意,与balance“相抵,抵消”的含义相近。A. Prevent阻止;B.Survive幸存;C. Interrupt中断;D. Balance抵消。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“Once people realise theres a problem, they tend to fix it, ” he said. “In the 70s and 80s in India and China, the situation around vegetation loss wasnt good; in the 90s, people realised it; and
57、today things have improved. Humans are incredibly adaptable.”(“一旦人们意识到有问题,他们往往会去解决它,”他说,“在70年代和80年代的印度和中国,植被损失的情况并不乐观;到了90年代,人们意识到了这一点;如今情况有所改善。人类具有令人难以置信的适应性。”)”可推知,Nemani认为这些发现表明了人性积极的一面。故选A。DA good disguise keeps you hidden, right? Well, sometimes the best disguise is actually the most dazzling b
58、ecause research reveals that flashy metallic iridescence(金属彩虹色) can visually puzzle predators, which allows colorful prey to survive another day. Those surprising results appear in the journal Scientific Reports.Shining iridescent color, which changes depending on the angle from which its viewed, is
59、 favored by everything from birds to beetles and blossoms to butterflies.“And in our research group we are of course interested in why this vivid metallic color is so widespread in nature.” Karin Kjernsmo of the University of Bristol adds that in some cases the showy splashes of light are a sexual s
60、trategy. “Here I would like to point out that in some species, particularly those that display strong sexual dimorphism(雌雄两性), such as birds of paradise or some butterflies or fishes, the occurrence of iridescence is most likely driven by sexual selection. For example, in many of these cases it is t
61、he males that have these vivid iridescent colors and they use them in mate choice or they use them as a signal to attract mates.” But iridescence also shows up in situations where reproduction is not an issue. “So what we are studying now is whether natural selection imposed by predation(捕食行为) could
62、 explain the occurrence of iridescence in prey animals.”The idea that eyecatching colors could be used as a coverup isnt a new one.“The father of camouflage theory, Abbott Thayer, really believed that iridescence should be categorized as a camouflage strategy. And he wrote in his famous lifework Con
63、cealingColoration in the Animal Kingdom, already in 1909, that brilliantly changeable or metallic colors are among the strongest factors in an animals concealment. And this sounds like a completely unreasonable thing to say, because how can colors that are both brilliant and changeable contribute to
64、 animals concealment?”“In a similar way, we were asking whether iridescence, due to its changeability, could work as a form of camouflage by preventing shape recognition.” Kjernsmo and her colleagues trained bumblebees to associate a particular shapea circle or an ovalwith a sugar reward. And they f
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
四年级下册语文课件-22二泉映月|湘教版(共21张PPT).ppt
