湖北省2021届新高考英语下学期2月质量检测巩固卷.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 2021 新高 英语 下学 质量 检测 巩固
- 资源描述:
-
1、湖北省九师联盟2021届新高考英语下学期2月质量检测巩固卷考生注意:1.本试卷分选择题和非选择题两部分.满分150分,考试时间120分钟。2.答题前,考生务必用直径0.5亮来黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3.考生作答时,请将答案答在答题卡上.选择题每小题选出答案后,用2B铅笫把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色签字水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。4.本卷命题范围:高考范围。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从
2、题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍.1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What color are the gloves?A. Green.B. Blue.C. Yellow.【答案】A【解析】【原文】W: How lovely the gloves are. I like the green color. They can perfectly match my yellow and blue clothes.M: Really? You can have them if you like t
3、hem so much.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man looking for?A A hotel.B. A hospital.C. A bookstore.【答案】C【解析】【原文】M: Excuse me, how can I get to the nearest bookstore?W: Walk along the street until you find a hospital. Then turn right to Main Street. The bookstore will be on your left hand, about 100
4、 meters away from a hotel.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the next underground arrive?A. At 1:55.B. At 2:00.C. At 2:05.【答案】B【解析】【原文】W: It shows that the next underground will arrive in five minutes. Whats the time now?M: Its five to two.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers doing?A. Cleaning a l
5、ecture hall.B. Scheduling a lecture.C. Making a list of speakers.【答案】B【解析】【原文】W: Would it be possible to schedule the lecture for tomorrow morning? I need to reserve a big lecture hall in advance today.M: That wont work. The CEO cant spare time for tomorrow.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers
6、 mainly talking about? A. WeChatB. Online shopping.C. The mans grandma.【答案】C【解析】【原文】W: Who are you talking with?M: My grandma. She knows how to use WeChat.W: Really? Wow, she is so cool!M: Yeah. And she does online shopping too.第二节(共15小题;每小题L 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白.每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳
7、选项。 听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段 对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. When will the meeting take place?A. In January.B. In February.C. In June.7. Which room does the man prefer?A. Room 13.B. Room 19.C. Room 26.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: Hello, Maple Hotel. What can I do
8、for you?M: Hello, this is George Damon. Our company will be having a sales meeting in January. And we need to book a room for about 200 people. Does your hotel have something that can accommodate that number?W: Yes, sir. We have a couple of rooms for groups of that size.M: Good. Well need chairs, a
9、stage and a projection screen.W: Then I would suggest Room 13.M: Well, I dont like the room number.W: Oh, sorry sir. Room 19 and Room 26 are also available.M: I prefer something ending with 9.W: I see. Ill reserve that for you right now.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Who is the man waiting fo
10、r?A. A repairman.B. A doctor.C. A salesman.9. Where does the conversation probably take place?A. In a hospital.B. In a repair shop.C. In a supermarket.【答案】8. A 9. A【解析】【原文】M: Do you know when the repairman will be here to fix the air conditioner? He was supposed to be here an hour ago.W: I just call
11、ed to speak to someone at his office. They apologized and said that repairman was having difficulty finding our clinic. They showed him the way and he should be here a little later.M: I hope he gets here soon because its supposed to be really hot today. If we dont get the air conditioner repaired by
12、 noon, wed better cancel all of our patient appointments today and reschedule them.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What is the man good at?A. Taking photos.B. Painting pictures.C. Doing presentations.11. How does the man feel about the womans suggestion at first?A. Surprised.B. Worried.C. Uni
13、nterested.12. What is the most probable relationship between the speakers?A. Colleagues.B. Guest and hostess.C. Classmates.【答案】10. B 11. B 12. C【解析】【原文】W: What are you going to do for the project?M: I dont know. I was hoping you could help me think of something.W: Well, youre such a good artist, you
14、 could talk about watercolor while youre doing one in front of the class.M: Maybe, but what if I make a mistake in front of everyone?W: Come on, youre really talented. Besides, you wouldnt have to do much preparation beforehand.M: True.W: Or, how about this? You could bring in a photo, a pencil draw
15、ing, and a watercolor of the same subject. Something simple so it wouldnt take so much time to do, like a flower. Then you could show the advantages and disadvantages of working with different materials.M: I could do that ahead of timeW: You could, but remember, it would take a lot more time.M: Sure
16、, thanks.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Where is Susan from?A. Italy.B. England.C. America.14. How long did Susan work for Ferragamo?A. About six months.B. Less than five years.C. Around six years.15. What does Susan mainly design for the companies?A. Shoes.B. Handbags.C. Jackets.16. How has
17、 Susans industry changed since 1982?A. Italian design has become less popular.B. The product quality has become worse.C. It has become much more competitive.【答案】13. B 14. C 15. B 16. C【解析】【原文】M: Hello, and welcome to our program, “Working Abroad”. Our guest this evening is a Londoner, who lives and
18、works in Italy. Her names Susan Hill. Susan, welcome to the program. You live in Florence. How long have you been living there?W: Since 1982. But when I went there in 1982, I planned to stay for only 6 months.M: Why did you change your mind?W: Well, soon after I arrived in Florence, I got a job with
19、 one of Italys top companies, Ferragamo. So, I decided to stay.M: How lucky! Do you still work for Ferragamo?W: No. I left there in 1988. Ive been a free designer since then. Ive designed for some Italian companies as well as two American companies. And in the last five years, Ive also been designin
20、g for the British company, Burberry.M: What have you been designing for them?W: Mostly handbags and sometimes shoes and leather jackets.M: Hows your industry changed since 1982?W: Its become a lot more competitive because the quality of products from other countries has improved a lot. But Italian q
21、uality and design is still world-famous.M: Well, thank you for talking to us, Susan.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is the weather like for the journey?A. Sunny.B. Cold.C. Windy.18. Where is the bank?A. On Floor A.B. On Floor B.C. On Floor C.19. What is next to the bar on Floor A?A. A toil
22、et.B. A games room.C. The ships office.20. Who can use the relaxing room on Floor B?A. Passengers travelling with cars.B. Passengers travelling with children.C. Passengers travelling without cars.【答案】17. A 18. C 19. A 20. A【解析】【原文】M: Hello, ladies and gentlemen, welcome aboard your Sea-link ferry fr
23、om Folkestone to Boulogne and wish you a pleasant trip with us. Now its 9 am and we are due to leave Folkestone in five minutes and a journey to Boulogne will take about two hours. Sun and a temperature of 30 degrees are reported on the French coast, so we should have a calm crossing. For your conve
24、nience on the journey, wed like to point out what we provide for you on board. Theres a bar serving sandwiches and hot and cold drinks in the front of Floor A. There is also a restaurant serving hot meals on Floor B. If you need to change money or cash travelers checks, we have a bank on board. You
25、can find the bank on Floor C between the ships office and the duty free shop. Toilets are on Floor B at the back of the ship and on Floor A next to the bar. For the children, theres a games room on Floor C. Here children can find a variety of electronic games. Passengers are reminded that the relaxi
26、ng room on Floor B is only for passengers traveling with cars and that there is another relaxing room on Floor C in the front of the ship for passengers traveling without cars. Finally, ladies and gentlemen, wed like to wish you a pleasant journey and hope that you ll travel with us again in the nea
27、r future.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASpring Festival is traditionally a family holiday, but there are plenty of ways for travellers to celebrate Chinese New Year, which falls on February 12, 2021.Watch a lion or dragon danceLion and dragon dances ha
28、ve been part of the festival since the Tang Dynasty. Closely related to kung fu, these dances demand strength and balance. Dragon dances are performed by a group of people who work together to bring the dragons powerful yet graceful movements to life. Look out for the final and also the most excitin
29、g part of the dance called cai qing which means “picking the greens”. Competing groups will battle each other very hard to get the red envelope hidden in the green vegetables.Eat and dress yourself up luckyLike any festival in China, Chinese New Year is all about food. So prepare to eat yourself luc
30、ky. A whole fish is a popular choice. It means youll have plenty of riches. Likewise, dumplings are also a lucky dish because they are said to look like the ancient silver coins. For more good luck, wear red underwear. If you happen to have been born in the Year of the Cow, youd better wear them all
31、 year, as your ben ming nian is believed to be a year of bad luck. Also, on New Years Day, dont clean anything-even yourself - or youll be washing away the good luck.Travel smart and cheapGenerally speaking, it is best to avoid travel in China at all during the busy Spring Festival period known as c
32、hunyun. But if you fly on New Years Day, when offices are closed and Chinese families stay together, it can be surprisingly cheap with few passengers, particularly on popular routes, such as Beijing to Shanghai. You should avoid trying to head to major cities by public transport later than five days
33、 before or after New Years Day, when millions of urban workers make their way home or back to work.21. Why do dance groups fight so hard at the end of the dance?A. To prove their power.B. To show their kung fu.C. To get the red envelope.D. To hide the lucky vegetables.22. What is a bad thing to do o
34、n New Years Day?A. Eating fish.B. Wearing red underwear.C. Making dumplings.D. Having a shower in the evening.23. When can you buy very cheap flight tickets during chunyun in 2021? A. On February 6.B. On February 8.C. On February 12.D. On February 18.【答案】21. C 22. D 23. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了中国新年风
35、俗及春运期间出行需注意的问题。【21题详解】细节理解题。根据Watch a lion or dragon dance 一节段落中“Competing groups will battle each other very hard to get the red envelope hidden in the green vegetables.”(为了抢到藏在青菜里的红包,参赛的队伍(指舞龙队)会展开激烈的竞争。)可知,舞龙队卖力表演意在夺得青菜中的红包。故选C项。【22题详解】细节理解题。根据Eat and dress yourself up lucky 一节段落中“Also, on New Ye
36、ars Day, dont clean anything-even yourself - or youll be washing away the good luck.”(另外,在新年那天,不要清洗任何东西,包括你自己,否则你会把好运冲走。)可知,新年那天不宜洗澡。故选D项【23题详解】推理判断题。 根据第一段中“Spring Festival is traditionally a family holiday, but there are plenty of ways for travellers to celebrate Chinese New Year, which falls on F
37、ebruary 12, 2021.”(春节是传统上的家庭节日,但游客们有很多方式来庆祝2021年2月12日的中国新年。)及Travel smart and cheap 一节中“But if you fly on New Years Day, when offices are closed and Chinese families stay together, it can be surprisingly cheap with few passengers, particularly on popular routes, such as Beijing to Shanghai.”(但如果你在(中
38、国)新年那天乘飞机出行,因为办公室都关门了,中国的家庭团聚在一起,那么乘客少得出奇的便宜,尤其是在北京到上海等热门航线上。)可推断,机票在二月十二号那天非常便宜。故选C项。BIt hadnt been easy, but Elia Gonzalez had always managed to keep her family fed by stretching her husbands modest income as a cook at a restaurant in Puerto Rigs capital, San Juan. But that changed in mid-March, w
39、hen those bars closed and her daughters school, where shed gotten free breakfast and lunch, did too.By April 20, Elia and her husband had to skip meals to save food for their children. Still, by the end of April, all they could give their children was a bowl of rice with an egg mixed in.Her sons, 4
40、and 5-year-olds, would ask for more. But her oldest daughter, Angellia, a talkative kindergartener, tried to comfort her mother.“She said, Mama, Im still hungry, Elia said, “but she told me it was OK because she was big and could wait until I got more food. That hit me hard.A study in 2015 found tha
41、t 22 percent of adults reported skipping meals because they didnt have money for food in Puerto Rico. Now, the rate is much higher,“ said Jose Caraballo-Cueto, co-author of the study. The unemployment rate has risen to 46 percent and the average saving rate here is zero. The worsening food crisis ha
42、s brought people in Puerto Rico closer. Christel Galindez, a community leader, has been picking up thirty cooked meals a day from a church near her home and delivering them to different families every day. Do you know when people are really in need?” Christel asked. When you show up with a plate of
43、food and they start to cry!During her daily food delivery run last Wednesday, she drove up to Elias front door playing a birthday song through her cars speakers. Angellia rushed out with a big smile and started dancing to the music when Christel handed three containers of food and three cupcakes to
44、her mother.Thank you so much. Today happened to be Angellias sixth birthday. But I had nothing in the kitchen, said Elia, who was struggling to hold back her tears.24. Where had Elias daughter got her breakfast and lunch on her schooldays?A. At home.B. At her fathers restaurant.C. At school.D. At a
45、church in the neighborhood.25. Why are Jose Caraballo-Cueto and his study mentioned in paragraph 5?A. To summarize the previous paragraphs.B. To provide answers to the problem.C. To add some background information.D. To introduce a new topic for discussion.26. Why did Christel come to Elias house?A.
46、 She was on her way to help those in need.B. She was sent by a church to deliver food.C. She came to celebrate Elias birthday.D. She made some cupcakes for the children.27. What is the best title for the text?A. Angellia, a Lovely GirlB. The Health Crisis in San JuanC. Crisis Can Bring People Closer
47、D. Hunger Spreads Quickly in Puerto Rico【答案】24. C 25. C 26. A 27. D【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。本文通过描述Elia Gonzalez一家面临断炊的困境,反映了饥饿正在波多黎各快速蔓延的现实。【24题详解】细节理解题。根据文章第一段“But that changed in mid-March, when those bars closed and her daughters school, where shed gotten free breakfast and lunch, did too.(但这一切在3月中旬发生了变
48、化,那些酒吧关门了,她女儿的学校也关门了,她在那里可以得到免费的早餐和午餐。)”可知,Elia的女儿在学校关闭前是在学校吃早餐和中餐。故选C。【25题详解】推理判断题。通读第五段可知,提到Jos Caraballo-Cueto及其研究是为了把Elia一家的困境放到更大的背景中去,说明饥饿问题很普遍,而且正在恶化。故选C。【26题详解】推理判断题。根据文章第六段“Christel Galindez, a community leader, has been picking up thirty cooked meals a day from a church near her home and d
49、elivering them to different families every day.( 社区领袖Christel Galindez每天从她家附近的一所教堂里取30份熟食,每天把它们送到不同的家庭。)”及第七段“During her daily food delivery run last Wednesday, she drove up to Elias front door playing a birthday song through her cars speakers. (上周三,在每天送餐的过程中,她开车来到Elia家的前门,通过汽车的扬声器播放生日歌曲。)”可推断,Chris
50、tel是在为有需要的人分发食物的途中来到Elia家的。故选A。【27题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要是通过描述Elia Gonzalez一家面临断炊的困境,来反映饥饿正在波多黎各快速蔓延的现实。这篇文章最好的题目是“饥饿在波多黎各迅速蔓延”。故选D。CElon Musk isnt content with electric cars, shooting people into orbit and populating Mars. He also wants to get inside your brain.His goal is to develop devices that can
51、 provide treatment to neural(神经的)diseases-and that may one day be powerful enough to put humanity on an equal footing with possible future super intelligent computers.Not that its anywhere close to that yet.In a video Friday obviously aimed at seeking new employees, Musk showed off the second versio
52、n of the Neuralink, a device about the size of a large coin. Its designed to be put in a persons head. An earlier version of the device has to be placed behind an ear like a huge hearing aid.But the young company is far from having a commercial product, which would involve complex human trials and g
53、overnmental approval. Fridays video showed three pigs. One, named Gertrude, had a Neuralink device in its brain.Musk, a founder of both the electric car company Tesla Motors and the space-exploration firm SpaceX, has always been worried about that smarter AI machines will outwit humans. His solution
54、? Link our brains to computers so we can keep up with or even win over them in intelligence!Musk urged coders(程序员),engineers and especially people who have actually created a product to apply. You dont need to have brain experience,“ he said, adding that this is something that can be learned on the
55、job.Connecting a brain up directly to electronics is not new. Doctors have already put similar devices in brains to treat such conditions as Parkinsons disease. In 2016, researchers reported that a man regained some movement in his own hand with a similar brain implant. But Musks proposal goes beyon
56、d this. Neuralink wants to build on those existing medical treatments and work on devices that could link our brains to computers one day.28. What can we learn about the first version of the Neuralink?A. It is smaller than a hearing aid.B. It can be put in a persons head.C. It has to be placed behin
57、d the ear.D. It is already available at the market.29. Which of the following can replace the underlined word “outwit” in paragraph 6?A. Copy.B. Defeat.C. Understand.D. Destroy.30. What kind of candidates does Elon Musk particularly want?A. Someone who also wants to create the same device.B. Doctors
58、 who already know how to treat brain diseases.C. People who have already designed some unique product.D Engineers who are good at linking brains to computers.31. Where is this text likely from?A. An advertisement.B. A test report.C. A science fiction.D. A news report.【答案】28. C 29. B 30. C 31. D【解析】【
59、分析】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了Elon Musk最新推出的Neuralink人机接口。【28题详解】细节理解题。根据第四段“In a video Friday obviously aimed at seeking new employees, Musk showed off the second version of the Neuralink, a device about the size of a large coin. Its designed to be put in a persons head. An earlier version of the device has
60、to be placed behind an ear like a huge hearing aid.(在周五的一段显然是寻找新员工的视频中,Musk展示了Neuralink的第二版,一枚大硬币大小的设备。它被设计成放在一个人的头上。该设备的早期版本必须像一个巨大的助听器一样被放在耳朵后面)”可知,第一版的接口必须挂在耳后。故选C。【29题详解】词句猜测题。根据下文“His solution? Link our brains to computers so we can keep up with or even win over them in intelligence!( 他的解决方案?把我
61、们的大脑和电脑连接起来,这样我们就能在智力上跟上它们,甚至战胜它们!)”可推断,Elon Musk担心人工智能机器人会打败人类。划线词词义表示“打败”,与defeat意思相近。故选B。【30题详解】细节理解题。根据第七段“Musk urged coders(程序员), engineers and especially people who have actually created a product to apply.( Musk敦促程序员、工程师,特别是那些实际创造了一种产品的人来申请。)”可知,Elon Musk特别垂青那些有独创作品的程序员及工程师。故选C。【31题详解】推理判断题。根
62、据第二段“His goal is to develop devices that can provide treatment to neural(神经的)diseases-and that may one day be powerful enough to put humanity on an equal footing with possible future super intelligent computers.( 他的目标是开发能够为神经疾病提供治疗的设备这可能有一天足够强大,使人类与未来可能的超级智能计算机处于平等的地位)”以及下文内容可知,文章主要是对Elon Musk在本周五演示
63、录像中展示的产品进行的报道。因此推断这是一篇新闻报道。故选D。DThis week, four COVID-19 vaccines have appeared highly effective in preventing the COVID-19 disease and will roll out to market soon.On November 17, Sinovac, a Chinese biotech company, published its promising results from Phase(阶段)1 and 2 trials in the medical journal
64、 The Lancet. The data shows that the vaccine, Corona Vac, has produced a very quick and strong immune response and did not cause any severe side effects among the 700 people tested. Sinovac has already started the Phase 3 tests in UAE, Brazil, Indonesia and Bangladesh since July 3. Initial Phase 3 d
65、ata is likely to be available within the next month. (Update: the Phase 3 tests in UAE have shown that Corona Vac is 86% effective and UAE has officially approved it for nationwide use.)One day earlier, Moderna reported that its vaccine is 94% effective and strongly protects against serious COVID-19
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
