江苏省无锡市2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 无锡市 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省无锡市2021届高三英语上学期期中试题(含解析)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1.本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。2.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。3.回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话
2、。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.How long does it take the man to drive from his house to the university during rush hour?A.25 minutes. B.40 minutes. C.50 minutes.2.Where are the speakers?A.At home. B.In a museum. C.In the city square.3.Whats
3、the relationship between Jim and the man?A.Classmates. B.Brothers. C.Close friends.4.Who does the wallet belong to?A.Mrs.Johnson. B.Bill. C.Mr.Miller.5.What are the speakers mainly talking about?A.A camp for teenagers. B.Indoor activities. C.Franks adventure.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话
4、或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6.Whats the mans wife?A.A housewife. B.A gardener. C.A teacher.7.What instrument does the mans kids play?A. Violin. B.Piano. C.Flute.听第7段材料,回答第8至10题。8.When did the woman go to the re
5、staurant?A.Thursday. B.Wednesday. C.Tuesday.9.What does the woman think of the restaurant?A. It is small. B.It is popular. C.It is quite new.10. How did the woman order?A. By carefully reading the menu.B. By following others advice.C.By looking at others dishes.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the man n
6、ervous about?A. Taking politics lessons. B.Giving English lectures. C.Doing lots of reading.12. How does the woman find the teacher?A.Great. B.Just so-so. C.Disappointing.13.What does the woman advise the man to do?A.To take notes carefully. B. To read the textbook more. C.To review the summaries we
7、ll.听第9段材料,回答第14至16题。14. Who does the man focus on in the competition?A. The judges. B.The audience. C.Other skaters.15. What was the mans first love before skating?A.Horsing riding. B.Swimming. C.Tennis.16.What is the man going to do next week?A.Be a judge in a TV show.B.Compete in another match.C.T
8、each some skaters.听第10段材料,回答第17至20题。17. When can people visit the reading rooms of the British Library?A.On Fridays. B.On Saturdays. C.On Sundays.18.When did the British Library open?A.In 1977. B.In 1966. C.In 1988.19.How long is the shelving of the basement?A.120 kilometers. B.300 kilometers. C.1,0
9、00 kilometers.20.What do we know about the collection in the British Library?A.It has a long history.BPeople can borrow books easily.C.Each piece belongs to different cities.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AHiring NowCopy EditorLocation:Beijing, ChinaCo
10、ntract Length: Minimum 12-month commitmentCGTN Digital is seeking an experienced copy editor to join its growing team of devoted, passionate journalists in Beijing. The ideal candidate will have experience working accurately and carefully, in a fast-paced news environment. They will be positive, ene
11、rgetic and totally committed to the highest journalistic standards. They will also have the ability to read and edit scripts (讲稿)critically; make edits consistent with CGTNs one and accuracy; and spot spelling, punctuation, grammar, and syntax(句法)mistakes consistently.Edit existing news contentRepur
12、pose existing content for various online platformsWork together with other journalistsHave an interest in international and Chinese newsMinimum QualificationsAt least 3+ years of relevant experience in editing and fact-checkingNative-level knowledge of the English languageAn eye for detail and abili
13、ty to produce spotless copyAbility to multitask and work as a team playerUniversity degreeApply by sending a CV and a detailed cover letter, including your current and expected salary, along with any relevant work samples by e-mail to: cgtndigital .1. What aspects does CGTN Digital focus on while ch
14、oosing a copy editor?A. Individualism and interest.B. Nationality and ability.C. Age and gender.D. Experience and competence.2. Which of the following basic requirements should job applicants meet?A. Little experience in correcting mistakes.B. Native-level fluency in the English language.C. Ability
15、to spot mistaken details in the copy.D. Competence to perform a single task independently.3. What should an applicant offer when applying for this job?A. A brief cover letter.B. A self-introduction video.C. Work samples related to this job.D. Current and expected bonus.【答案】1. D 2. C 3. C【解析】这是一篇应用文。
16、这是一则CGTN Digital招聘文字编辑的启事,其中包括招聘的时间、工作地点以及招聘要求等内容。【1题详解】细节理解题。根据文中“CGTN Digital is seeking an experienced copy editor to join its growing team of devoted, passionate journalists in Beijing.”“CGTN Digital正在寻找一位经验丰富的文字编辑来加入在北京不断壮大的敬业、热情的记者队伍。”以及“They will also have the ability to read and edit scripts
17、 critically”“他们还将具有批判性阅读和编辑脚本的能力”可知,CGTN Digital在选择文字编辑时关注经验和能力。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据文中“spot spelling, punctuation, grammar, and syntax mistakes consistently.”“能始终如一地发现拼写、标点,语法和句法错误。”以及Minimum Qualifications表格中的“An eye for detail and ability to produce spotless copy”“对细节有敏锐的洞察力,能够制作出毫无瑕疵的作品”可知,求职者应该满足
18、能够发现稿件中错误细节的基本要求。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据文章最后一句“Apply by sending a CV and a detailed cover letter, including your current and expected salary, along with any relevant work samples by e-mail to: cgtndigital .”“通过邮件cgtndigital 发送简历和详细的求职信,包括你目前和预期的薪水,以及任何相关的工作样本”可知,求职者在申请这份工作时应该提供与这项工作相关的工作样本。故选C项。BHaving
19、met only weeks before,climbers Edmund Hillary and Tenzing Norgay shook hands before hugging each other in a moment that would put their names in history books forever. They were on top of the world-literally.After five hours of continuous climbing the two first climbed to the top of Mount Everest, t
20、he highest spot on Earth. As the ultimate climbing goal for them both and the dream of most climbers, they had just 15 minutes to absorb the experience of being at 8,848 metres above sea level. Any longer and they may not have made it back to camp to tell the tale.With this in mind, the pair spent s
21、ome of their precious minutes searching the area for signs of those who had been before them. The bodies of two previous Everest hopefuls-Andrew Irvine and George Mallory of the 1924 attempt-were in the thoughts of Norgay and Hillary.However, they could find no sign of them having reached the top.Ev
22、erest has been responsible for claiming over 300 lives and endangering many others, as it poses huge and unpredictable challenges,with high altitudes(海拔)putting immense tension on human biology and with its icy land making each step a risk. When the climbers made it back to camp and the news spread,
23、 global admiration and fame poured in.Norgay and Hillary were determined to be the first to conquer the worlds highest mountain. They had done it. At the time they believed that the box had been ticked and no one else would put themselves through the danger to repeat their achievement. They couldnt
24、have been more wrong. Today hundreds of people choose to follow in their footsteps every year. In contrast to the total isolation(孤立) felt on the first successful journey, during times of ideal weather conditions,queues form up to the mountains summit. This creates dangerous standstills (停滞)in the m
25、ountains most deadly zones.Whether you believe these adventurers to be brave, admirable or out of their minds, it is clear that Hillary and Norgay have provided knowledge and inspiration for many to find out how it feels to truly be on top of the world.4. What did Edmund Hillary and Tenzing Norgay d
26、o on the top of the world?A. They measured the height of Mount Everest.B. They celebrated their victory with many climbers.C. They tried to find signs of earlier climbers.D. They shared the experience as long as 15 minutes.5. What can be inferred about Andrew Irvine and George Mallory from the passa
27、ge?A. They succeeded in reaching the top of Mount Everest first.B. They lost their lives in their attempt to conquer Mount Everest.C. They were good friends of Edmund Hillary and Tenzing Norgay.D. They died because they didnt return to their camp in time.6. What does the underlined word immense in P
28、aragraph 3 mean?A. Huge.B. Outside.C. Minimum.D. Limited.7. What will the present Everest climbers be likely to face compared with Norgay and Hillary?A. More terrible loneliness.B. More ideal weather conditions.C. More deadly zones.D. More dangerous stops.【答案】4. C 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了Ed
29、mund Hillary和Tenzing Norgay成为成功登顶埃佛勒斯峰的事件。【详解】1.细节理解题。根据第二段第一句话“With this in mind, the pair spent some of their precious minutes searching the area for signs of those who had been before them. ”(带着这个想法,这两个人用他们宝贵的几分钟在这个区域搜寻了在他们之前来到这里的人的痕迹。)可知,Edmund Hillary和Tenzing Norgay尝试寻找了之前的攀登者的痕迹。故选C。2.推理判断题。根据
30、第二段第二句话“The bodies of two previous Everest hopefuls-Andrew Irvine and George Mallory of the 1924 attempt-were in the thoughts of Norgay and Hillary.”(两个之前在1924年尝试的攀登者Andrew Irvine和George Mallory的尸体出现在Norgay和Hillary的脑海里)可知,Andrew Irvine和George Mallory是在攀登埃佛勒斯峰时死去的。故选B。3.词义猜测题。根据第三段第一句话“Everest has be
31、en responsible for claiming over 300 lives and endangering many others, as it poses huge and unpredictable challenges”(埃佛勒斯峰夺走了300多人的生命并使很多人濒临险境,因为它设置了巨大而不可预知的挑战)可知,极高的海拔(high altitudes)是对人体的生理机制造成了巨大的张力,所以immense意为“巨大的”。故选A。4.细节理解题。根据倒第二段最后一句话“ In contrast to the total isolation(孤立) felt on the fir
32、st successful journey, during times of ideal weather conditions,queues form up to the mountains summit. This creates dangerous standstills (停滞)in the mountains most deadly zones.”和第一次的成功攀登时的完全孤立不同,在理想的气候条件下,攀登者会排着队向山顶前进,这会在山上的致命地带造成停滞危险。故选D。CVeronica Vorobet learned about caring in her home country
33、of Romania by nursing her grandparents. In 2013, after their deaths, she moved to England to find a job using the freedom provided by EU (European Union)membership.Vorobet, 36, is one of a quarter of a million care workers who are not UK citizens, a rising percentage of whom have come from the EU in
34、 recent years.They have become an essential part of a low-paid workforce that is constantly understaffed(人手不足的),with about 120,000 unoccupied positions.Yesterday, she expressed disappointment with the announcement that there would be no special treatment for carers coming into the UK after Brexit -B
35、ritish exit from the EU.“I want to see people treated the way I want to be treated and to make a difference in peoples lives, making a feeling of home for everyone,” she told the Guardian. “The foreign workers are important in this. They are able to work under a lot of stress and long hours. In my c
36、ountry we are very close to our elderly people and that is what we show here. We try to be close to them and respect their wishes.She said her approach was to treat residents as if they were her own grandparents and provide similar levels of “support and love.” When she arrived in the UK, Vorobet st
37、arted as a junior care worker on minimum wage in a home for older people in Petersfield, Hampshire. Seven years on and having studied for an NVQ in health and social care, she is a deputy(副的) care manager at St Anthonys residential care home in Watford, part of RMD Care. There she works alongside ot
38、her Romanian people, and care workers from Indian, Sri Lanka and Kenya.Her most recent trial has been keeping coronavirus(冠状病毒)out of the home, so far successfully. She said that given the difficulty of taking on care workers, European workers have helped create stability in the workforce. Staff tur
39、nover rates in adult social care currently stand at about 30% a year.“The government should do their research and find out who does these jobs and understand the risk of taking this decision. The risk is that there wont be enough staff to look after the people in need, she said.8. Why does the autho
40、r mention “with about 120,000 unoccupied positions in Paragraph 2?A. To predict the future workforce in the UK.B. To highlight the current situation of the UK.C. To show the importance of foreign carers in the UK.D. To reveal foreign carers determination to stay in the UK.9. What does Vorobet think
41、of foreign carers in the UK?A. They are hardworking and considerate.B. They are unwilling to work with a low pay.C. They work at the risk of being physically abused.D. They have to leave their countries to seek a fortune.10. The underlined part “this decision” in the last paragraph refers to the dec
42、ision that.A. European workers must be fired soonB. foreign carers will be treated with a low payC. foreign carers in the UK will be given no particular treatmentD. the British government bans European workers from finding jobs in England11. Whats the main purpose of this passage?A. To introduce Vor
43、obet, a woman from UK.B. To present the current situation of the EU carers.C. To reveal the problems of the UK after Brexit.D. To predict the future workforce in the UK.【答案】8. C 9. A 10. C 11. B【解析】这是一篇说明文。通过一位女护工的经历以及介绍,向我们描述了从欧盟到英国的护工的现实情况。【8题详解】推理判断题。根据第二段中“Vorobet, 36, is one of a quarter of a m
44、illion care workers who are not UK citizens, a rising percentage of whom have come from the EU in recent years.They have become an essential part of a low-paid workforce that is constantly understaffed, with about 120,000 unoccupied positions.”(36岁的Vorobet是25万非英国居民的职业护工中的一位,来自欧盟的职业护工所占百分比最近一直在上升。他们已
45、经成为长期人手不足且低工资劳动力中必不可少的部分,目前仍有120,000个职位,无人从事。)可推知,作者通过列举这些数据说明了来自国外的职业护工的重要性,再通过列举“with about 120,000 unoccupied positions”,这么多无人从事的职位,说明了虽然这些职业护工比重很大,但是还有这么多职位空缺,进一步强调了国外护工的重要性。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第四段Vorobet所说的话“They are able to work under a lot of stress and long hours. In my country we are very cl
46、ose to our elderly people and that is what we show here. We try to be close to them and respect their wishes.”(他们能够在强压下工作很长时间。在他们自己的国家,他们亲近老人,在这里也是一样。他们努力地亲近老人并且尊重他们的意愿。)可知,Vorobet认为这些护工非常努力工作并且很体贴。故选A项。【10题详解】词句猜测题。根据第三段“Yesterday, she expressed disappointment with the announcement that there would
47、 be no special treatment for carers coming into the UK after Brexit -British exit from the EU.”(昨天,她表达了对这个公告的失望,公告指出,在英国退出欧盟后,对于来到英国的护工,不会有特殊的待遇。)和最后一段中“The government should do their research and find out who does these jobs and understand the risk of taking this decision. The risk is that there wo
48、nt be enough staff to look after the people in need”(政府应当研究一下,搞清楚是谁做了这些工作,并且要知道这个决定的风险。风险就是,将没有足够的人员来照看那些需要照顾的人。)可知,这个决定是由政府作出的,并且这个决定会造成劳动力缺失。由此可知,this decision就是上文政府发出的公告,即外来护工不会有特殊待遇。故选C项。【11题详解】推理判断题。本文第二段通过列举数据表明了来自欧盟的护工的重要地位。第三段通过政府公告表述了这些护工的待遇。第四,五,六段描述了这些护工的工作情况以及贡献。综上可知,本文主要目的是向我们展示了这些欧盟护工目
49、前的情况。故选B项。DIn 2015, researchers from Australias Deakin University published one of the first studies measuring foods physical effect on the left hippocampus(海马体), a seahorse-shaped brain region crucial for memory, learning, and decision making. It is also one of the first areas to shrink in people w
50、ith Alzheimers disease and other forms of dementia (痴呆).255 people filled out diet surveys and then underwent MRI scans(磁共振扫描成像) that measured their brains. Four years later, they returned for another scan in response to a request from the researchers.The study found that the left hippocampus was bi
51、gger and heavier in the healthy eaters than in the unhealthy ones, regardless of age, sex, weight, exercise habits, or general health. That means eating the right foods and skipping the wrong stuff could help protect against declines in thinking and memory that lead to dementia. Healthy eating doesn
52、t just prevent brain decline. It raises scores on thinking and memory tests, according to a study published in March 2019 that tracked 2,621 American women and men for 30 years.Green leafy vegetables have good effects that may protect both females and males against cognitive(认知的)decline and dementia
53、, says lead researcher Claire McEvoy, RD, of the Centre for Public Health at Queens University Belfast in Northern Ireland.Even a little healthy food goes a long way. According to a 2018 Rush University study that tracked 960 people for 4.7 years participants who ate just 1.3 extra servings of green
54、 leafy vegetables a day showed cognitive abilities similar to those of people 11 years younger.How are these power foods working with your brain cells? Animal and test-tube experiments suggest that compounds in healthy diets help new cells make copies of DNA when they divide and multiply. Meanwhile,
55、 high-fat, high-sugar processed foods harm brain cells.While food serves as an important brain protector, experts say brain supplements(补品)arent all that effective. Studies show that they dont make brain cells active in a significantly positive way.Let the buyer be cautious, says David Hogan, MD, a
56、specialist at the University of Calgary.A study of nootropics(益智药) in the November 2019 Journal of the American Medical Association revealed that the unapproved drug-piracetam(乙酰胺吡咯烷酮) was found in four out of five brands tested, at levels that could cause side effects such as depression.12. Why did
57、 the researchers have the 255 people return for another MRI scan four years later?A. To test whether they had Alzheimers disease.B. To see what effects diets had on the left hippocampus.C. To study how they kept healthy in the four years.D. To deepen their research into Alzheimers disease.13. What c
58、an we infer from Paragraph 2?A. Healthy eating helps to reduce the risk of dementia.B. Unhealthy diet is a major contributing factor in cognitive decline.C. Age and sex have nothing to do with our general health.D. Plant-based diets have greater effects on women than men.14. Which of the following w
59、ould David Hogan most probably agree with?A. Brain supplements are as helpful as healthy diets.B. Wed better take brain supplements for convenience.C. We should be careful when taking brain supplements.D. Brain supplements have as many side effects as processed foods.15. What might be the best title
60、 for the passage?A. Yes to Green Leafy VegetablesB. Yes to NootropicsC. No to IntelligenceD. No to Dementia【答案】12. B 13. A 14. C 15. A【解析】这是一篇说明文。介绍了健康饮食尤其是绿叶蔬菜对大脑的影响,可以预防老年痴呆。【12题详解】推理判断题。根据第一段中“In 2015, researchers from Australias Deakin University published one of the first studies measuring food
61、s physical effect on the left hippocampus”(2015年,澳大利亚迪肯大学的研究者公布了一项研究,这项研究是最早测试食物对于左海马体的影响中的一项研究。)和“255 people filled out diet surveys and then underwent MRI scans that measured their brains. Four years later, they returned for another scan in response to a request from the researchers.”(255人填写了饮食调查报
62、告,然后进行检查大脑的磁共振扫描。四年后,应研究者的要求,他们回来进行另一次扫描。)可知,四年前,255人进行检查大脑的磁共振扫描,参与了测试食物对于左海马体的影响的这项研究。由此推知,四年后重新大脑扫描,也是为了这项研究。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第二段中“That means eating the right foods and skipping the wrong stuff could help protect against declines in thinking and memory that lead to dementia. ”(那意味着吃正确的食物,不吃错误的东
63、西,能够帮助减少思维能力和记忆力的下降,这些下降会造成痴呆。)可知,健康饮食可以减少造成痴呆的思维能力和记忆力的下降。由此推知,健康饮食有降低痴呆的可能性。故选A。【14题详解】推理判断题。根据第五段中“While food serves as an important brain protector, experts say brain supplements arent all that effective. Studies show that they dont make brain cells active in a significantly positive way. Let th
64、e buyer be cautious, says David Hogan”(虽然食物是重要的大脑保护者,但是专家说大脑补品并不总是有效的。研究表明这些补品不是以一种积极的方式让大脑活跃。David Hogan说让购买者小心谨慎些。)可知,大脑补品并不是总是对大脑有积极作用的的,购买时要小心。由此推知,David Hogan认为吃大脑补品时候要小心谨慎。故选C。【15题详解】主旨大意题。根据第二段“That means eating the right foods and skipping the wrong stuff could help protect against declines
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
