2023新教材高考英语二轮专题复习 专题一 阅读理解(先检索 再加工)第二部分 怎样准解题揭秘答题规律 科学备战高考 第四讲 词句猜测题——“义”有“景”生莫忘记.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2023新教材高考英语二轮专题复习 专题一 阅读理解先检索 再加工第二部分 怎样准解题揭秘答题规律 科学备战高考 第四讲 词句猜测题“义”有“景”生莫忘记 2023 新教材 高考 英语 二轮 专题
- 资源描述:
-
1、第四讲词句猜测题“义”有“景”生莫忘记【近3年全国卷考情分析】清迷点扫盲点提升审题能力技法1单词或短语含义猜测题巧用线索猜词义知答题方略4种文体(记叙文、夹叙夹议文、议论文和说明文)所涉及的各种话题的阅读理解均涉及考查猜测单词或短语的含义。除了直接的命题外,在阅读理解的文章中常有一些单词或短语为生僻词,但又没有附加注释,也需要猜测词义才能理解文章,这是词义猜测题的一种间接命题形式。明命题方式What does the word/phrase “_” in Paragraph 1 refer to/mean?What does the underlined word/phrase “_” in
2、Paragraph 2 probably mean/refer to?1.利用逻辑关系猜测词义经典感悟【典例1】2021新高考卷C片段When the explorers first set foot upon the continent of North America, the skies and lands were alive with an astonishing variety of wildlife. Native Americans had taken care of these precious natural resources wisely. Unfortunately,
3、 it took the explorers and the settlers who followed only a few decades to decimate a large part of these resources. Millions of waterfowl (水禽) were killed at the hands of market hunters and a handful of overly ambitious sportsmen. Millions of acres of wetlands were dried to feed and house the everi
4、ncreasing populations, greatly reducing waterfowl habitat (栖息地)29What does the underlined word “decimate” mean in the first paragraph?A Acquire. BExport.CDestroy. DDistribute.解析:词义猜测题。依据画线词所在句中的unfortunately可判断,画线词所在句与上文形成转折,上文讲到了探险者抵达北美洲时,这片大陆上充满了各种各样的野生物种,整个大陆生机勃勃。美洲土著居民明智地照顾着这些宝贵的自然资源,因此画线词所在句应讲述
5、这些资源受到的破坏探险者及随之而来的殖民者只用了几十年就将大部分资源破坏。自主解答:_,答题微点阅读理解语篇是按照一定的逻辑关系展开的, 根据逻辑关系可以粗略地推断出生词词义。 对猜测词义帮助较大的逻辑关系有反义、同义和因果等。图解技巧2.利用语法关系猜测词义经典感悟【典例2】2021全国甲卷阅读CSouthbank, at an eastern bend in the Thames, is the center of British skateboarding, where the continuous crashing of skateboards left your head ringi
6、ng. I loved it. I soon made friends with the local skaters. We spoke our own language. And my favorite: Safe. Safe meant cool. It meant hello. It meant dont worry about it. Once, when trying a certain trick on the beam (横杆), I fell onto the stones, damaging a nerve in my hand, and Toby came over, he
7、lping me up: Safe, man. Safe. A few minutes later, when I landed the trick, my friends beat their boards loud, shouting: “Safe!_Safe!_Safe!” And thats what matteredlanding tricks, being a good skater.29What do the underlined words “Safe! Safe! Safe!” probably mean?ABe careful! BWell done!CNo way! DD
8、ont worry!解析:利用同等关系猜词词义。根据画线词后文的解释说明“And thats what matteredlanding tricks, being a good skater. (那才是真正重要的滑板的落地技巧掌握了才是一名好的滑板玩家)”可知,作者掌握了滑板落地技巧,因此他的朋友大声欢呼,因此可以推出本句的Safe是赞美的含义。自主解答:_,答题微点在做阅读理解题目时,考生利用语法关系(下定义;同位语;同位语从句;举例;标点符号)是猜测词义的快速有效的方法之一。图解技巧听课记录3.构词法助力词义猜测经典感悟【典例3】2020新高考卷阅读BThe end of the scho
9、ol year was in sight and spirits were high. I was back teaching after an absence of 15 years, dealing with the various kinds of “forbidden fruit” that come out of book bags. Now was the spring of the water pistol (手枪)I decided to think up a method of dealing with forbidden fruit.My imaginary Grandma
10、s Box worked like magic that spring, and later. Sometimes students would ask me to describe all the things I had in it. Then I would try to remember the different possessions I supposedly had taken awaysince I seldom actually kept them. Usually the_offender would appear at the end of the day, and I
11、would return the belonging.25What do the underlined words “the offender” in Paragraph 8 refer to?AThe students parent.BThe maker of the Grandma Box.CThe authors grandchild.DThe owner of the forbidden fruit.解析:词义猜测题根据构词法,“er”为后缀,当其与动词缀合时,表示做某事的人或物;“offend”为动词,意思为违反、冒犯。故“offender”有犯规者、违反者的含义。结合前文中出现的“
12、forbidden fruit”,以及后文提到“return the belonging”,可推断犯规者指的是拥有前述forbidden fruit的人。自主解答:_,答题微点构词法能够不借助阅读上下文便能够大体猜出词义,然后再结合语境猜测,这样事半功倍,而且具有双重保险,大大提高了解题效率和正确率。所以我们主张:可以利用构词法的,一定先利用构词法,再结合语境解题。图解技巧听课记录4.上下文语境助力词义猜测经典感悟【典例4】2022全国乙卷阅读CThat includes huge savings in maintenance costs and better protection of ra
13、ilway personnel safety. It is calculated that European railways alone spend approximately 20 billion euros a year on maintenance, including sending maintenance staff, often at night, to inspect and repair the rail infrastructure. That can be dangerous work that could be avoided with drones assisting
14、 the crews efforts.29What does “maintenance” underlined in Paragraph 3 refer to?APersonnel safety.BAssistance from drones.CInspection and repair.DConstruction of infrastructure.解析:词义猜测题。利用上下文语境猜测词义。根据本段第二句It is calculated that European railways alone spend approximately 20 billion euros a year on ma
15、intenance, including sending maintenance staff, often at night, to inspect and repair the rail infrastructure.可知maintenance是“维护,保养”的意思,选项Inspection and repair与句中的inspect and repair对应。自主解答:_,答题微点有些词义猜测题找不到以上标志线索,这时我们可以利用上下文提供的情景和线索进行合乎逻辑的综合分析,进而推测词义,这也是近几年来高考考查的热点。图解技巧听课记录技法2代词猜测题“就近原则”找指代经典感悟2020新高考
16、卷阅读CIn the mid1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.His visit, ho
17、wever, ended up involving a lot more than that. Hence this book, ChasingtheSea: LostAmongtheGhostsofEmpireinCentralAsia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea.It is the story of an American travelli
18、ng to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24yearold who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.9What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to?ADevelo
19、ping a serious mental disease.BTaking a guided tour in Central Asia.CWorking as a volunteer in Uzbekistan.DWriting an article about the Aral Sea.解析:就近原则找指代。画线词在第二段首句, that用来指代上文提到的事情,因此推断that指代第一段的内容,根据第一段最后一句可知,他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章,由此可推断出that指代写了一篇关于咸海消失的文章这件事,意思是指写一篇文章已远不能包含他所见所闻的所有内容。自主解答:_答题微点
20、1.设题特点:代词猜测题常出现在人物或事物变换多,动作转换频繁的语境中,考生应根据语境判断人称代词、不定代词和指示代词。有时也会考查定语从句中关系代词的指代内容。2设问方式:What does the underlined word “this/it/them/which.” refer to?The underlined part “it/that/they/which.” in Paragraph.refers to _图解技巧“就近原则”找指代技法3句意猜测题“意义吻合”推句意经典感悟2022新高考卷阅读BWe journalists live in a new age of story
21、telling,with many new multimedia tools. Many young people dont even realize its new. For them,its just normal.This hit_home_for_me as I was sitting with my 2yearold grandson on a sofa over the Spring Festival holiday. I had brought a childrens book to read. It had simple words and colorful picturesa
22、 perfect match for his age.24What do the underlined words “hit home for me” mean in Paragraph 2?AProvided shelter for me.BBecame very clear to me.CTook the pressure off me. DWorked quite well on me.解析:句义猜测题。根据第一段内容以及画线词后文“as I was sitting with my 2yearold grandson on a sofa over the Spring Festival
23、holiday”可知,作者是记者,生活在一个讲故事的新时代,有许多新的多媒体工具。许多年轻人甚至没有意识到它是新的。对他们来说,这很正常。而在春节假期,作者和两岁的孙子坐在沙发上看书时,尤其清楚地认识到了这一点。故画线词意思是“我很清楚”。自主解答:_答题微点1.设题特点:句意猜测题一般出现在前后文有解释的特殊含义的语句或高度概括句中,要求考生用合适的句子解释这一语句或这一语句的某一部分。锁定语句前后寻找,意义吻合是解题关键。2设问方式:What does the underlined sentence in Paragraph.mean?Which of the following best
24、 explains the underlined sentence in Paragraph.?图解技巧“意义吻合”推句意练重点练难点创新应用体验A2022江苏省高考考前打靶卷Its difficult to be part of the team that created the most memorable ad in the latest Super Bowland its harder still to do so as part of a brand thats taking the lead in a new technology revolution. But Jessica W
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-762888.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
《金版教程》2016届高三语文人教版一轮复习课件:辨析并修改病句 .ppt
