2021届新高考英语二轮天天练课件:题型二 第一节 根据位置线索答题 .ppt
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届新高考英语二轮天天练课件:题型二 第一节根据位置线索答题 2021 新高 英语 二轮 天天 课件 题型 第一节 根据 位置 线索 答题
- 资源描述:
-
1、题型专项题型二阅读七选五20182020全国卷阅读七选五考频统计项目卷别语篇考查类型类型段首句段中句段末句2020卷说明文131卷说明文140卷说明文221项目卷别语篇考查类型类型段首句段中句段末句2019卷说明文230卷议论文140卷说明文1312018卷说明文131卷说明文221卷说明文221考情分析1考查特点:选材语篇类型一般为说明文,偶尔选用议论文或其他类型拟题。设空位置多在段中,也常以段首句或段末句设置题目。2素养考查:话题与当代社会生活紧密相关,人文气息浓厚,引导学生关爱自我、关爱社会、热爱生活。3命题趋势:2018年全国卷的第36 题和第37题需要填入半句话(即复合句中的从句部分
2、),以往高考题中也出现过这种情况;2019年全国卷回归到了七个整句的设题模式,打破了人们的猜题定式;2020年全国卷的第37、40两题为两个不完整的句子,其余空后的标点符号也保留在文中。第一节 根据位置线索答题考点一 段首句1.主旨句:常以段落小标题或主题句的形式出现;,2.承上启下句:设空处的句子能够将上段和下段的内容衔接起来。方法点津典例剖析1(2020高考全国卷节选)37Do not follow the people who make you feel notgoodenough.Why do you follow them?Are you hoping that eventually
3、 you will feel empowered because your life is better than theirs?Know that your life is your own;you are the only you in this world.ESet an intention for selfacceptance.FStop comparing yourself with others.答题思路根据下文“Are you hoping that eventually you will feel empowered because your life is better th
4、an theirs?Know that your life is your own;you are the only you in this world.(你是否希望最终你会因为自己的生活比他们的好而感到有力量?要知道,你的生活是你自己的;你在这个世界上是独一无二的)”可知,本段主要讲述不要把自己和别人作比较,因为生活是我们自己的,我们也是世界上独一无二的。故选F项。典例剖析2(2019高考全国卷节选)37If the air youre breathing is cleanwhich it would be if youre away from the smog of citiesthen
5、the air is filled with lifegiving,energizing oxygen.If you exercise out of doors,your body will learn to breathe more deeply,allowing even more oxygen to get to your muscles(肌肉)and your brain.AFresh air cleans our lungs.CBeing in nature refreshes us.答题思路本设空类型属于段落主题句类。根据空格后的内容可知,如果人们呼吸的空气是干净的,那么空气中就充
6、满了维持生命的、让人充满活力的氧气。如果在户外锻炼,人的身体会学会深呼吸,让更多的氧气进入肌肉和大脑。所以本段主要说的是呼吸新鲜空气的好处,A项“新鲜空气清洁我们的肺”符合语境,故选A。A(2020云南大理、丽江、怒江高三联考)Many people take entrylevel jobs in a company for experience and to get their foot in the door.1For those who want to get a promotion in the company,the following may be helpful.Get a Me
7、ntor.A mentor can help you learn how to approach a career,learn the company,and find position openings.2They can help to get through the challenges to show that you are a valued employee.Mentors may make a great reference if a person is going for a promotion.Cautiously Self Promote.No one likes peop
8、le who do nothing but boast of their accomplishments and greatness.A person can offer to type up meeting notes and related information and send it out to others in the company.When sending the email there should be the email signature with name and title.34If a person makes a mistake,he should own u
9、p to it.This will show that the employee is trustworthy.Everyone makes mistakes sometimes but how a person handles it affects their position in the company.If they handle it correctly,it will show they can take responsibility.Solve Problems.Whether you work in a small office,or a big one,problem sol
10、ving is essential.Doing so at work can show youre ready for bigger roles.You also need to consider how complicated projects are handled and look for solutions to make the process easier.5If a person shows that they are responsible,can complete the workload,and can work as a team player,they can move
11、 up in the company and advance their career.ATake Responsibility.BAsk for Additional Responsibilities.CThe more your name is known,the better.DThey can give tips to do the work efficiently.ETo get better positions,people need to show they are willing to work.FThese are ways by which a person can mov
12、e up ahead in a company.GThe jobs may be below their level but they offer steady paycheck and advancement.语篇解读这是一篇说明文。很多人在公司做入门级的工作是为了积累经验,并借此进入公司。这些工作的性质可能低于他们的水平,但他们提供稳定的薪水和晋升机会。本文是为那些希望在公司获得晋升的人提出一些建议。1.解析:根据上文“Many people take entrylevel jobs in a company for experience and to get their foot in
13、the door.(许多人接受公司的入门级工作是为了获得经验和踏入公司的大门)”以及下文“For those who want to get a promotion in the company,the following may be helpful.(对于那些希望在公司获得晋升的人来说,以下内容可能会有所帮助)”可知,G项“The jobs may be below their level but they offer steady paycheck and advancement.(这些工作可能低于他们的水平,但是他们提供稳定的薪水和晋升)”承上启下,符合语境。故选G。答案:G2解析:根
14、据上文“A mentor can help you learn how to approach a career,learn the company,and find position openings.(导师可以帮助你学习如何了解职业,了解公司,并找到职位空缺)”以及下文“They can help to get through the challenges to show that you are a valued employee.Mentors may make a great reference if a person is going for a promotion.(他们可以帮助
15、您通过挑战,以显示您是一名有价值的员工。如果一个人要升职,导师可能会给他一个很好的参考)”可知,D项“They can give tips to do the work efficiently.(他们可以给出使工作更有效率的建议)”承上启下,符合语境。故选D。答案:D3解析:根据上文“When sending the email there should be the email signature with name and title.(在发送电子邮件时,应该有电子邮件的签名,并注明姓名和头衔)”可知,这样做的话你的名字就会被更多的人知道。故C项“The more your name is
16、 known,the better.(你的名字被人知道得越多越好)”承接上文,故选C。答案:C4.解析:根据下文“If a person makes a mistake,he should own up to it.This will show that the employee is trustworthy.Everyone makes mistakes sometimes but how a person handles it affects their position in the company.If they handle it correctly,it will show the
17、y can take responsibility.(如果一个人犯了错误,他应该承认错误。这将表明该员工是值得信赖的。每个人都有犯错误的时候,但是一个人如何处理会影响他们在公司中的地位。如果他们处理得当,这将表明他们能够承担责任)”可知,A项“Take Responsibility.(承担责任)”能够概括本段主旨。故选A。答案:A5.解析:分析文章结构可知,本段是对文章的一个总结,以上都是提出的在公司晋升的方式,以及下文“If a person shows that they are responsible,can complete the workload,and can work as a
18、 team player,they can move up in the company and advance their career.(如果一个人表现出他们有责任心,能够完成工作,并且能够作为一个团队成员工作,那么他们就可以在公司晋升并推进他们的职业生涯)”可知,F项“These are ways by which a person can move up ahead in a company.(这些都是一个人在公司里晋升的方式)”能够概括文章,且承接下文。故选F。答案:FB(2020贵州贵阳市高三适应性考试二)How to Become a More Effective Learner
19、In order to be an effective learner,we must be able to do certain things first.Time organization,power of will,and recollection are just some of the factors that influence how good of a learner we are.It will take some practice and effort to become the best learner of them all.1One of the ways that
20、would make you more efficient is to never stop learning.What does this mean?If you are learning a new language,you should practice using it every day.This way,you will never forget a word or have problems with fluency,for example.Moreover,your proficiency would increase.2Experiment with the learning
21、 techniques.In order to find out what is the best technique for you,you should experiment and try to learn in several different ways.3Then,you should try retelling it to a friend,or maybe even writing it down.The point is to involve as many parts of your brain as possible.4Lastly,once you have finis
22、hed learning,you should test your knowledge out.This is the best way to be sure you have actually comprehended the things you have learned.Some of the testing options include transferring your knowledge to another person,as in being a teacher.All in all,becoming a better learner will take time.5You
23、should go at its full speed and focus your mind on the knowledge you will get by the end of the learning process.ATest your knowledge.BAchieve your knowledge.CWhatever you do,do not stop learning.DFirst,you could read and repeat the material.EFirst,you could experiment it in a different way.FMoreove
24、r,it will take a lot of effort and practice.GIn addition to languages,this can be applied for every other thing you might be learning.语篇解读这是一篇说明文。为了成为一名高效的学习者,我们必须首先能够做某些事情。成为一名更好的学习者需要时间,也需要大量的努力和练习。文章就如何成为一名更有效率的学习者提出了一些建议。1.解析:结合后文“One of the ways that would make you more efficient is to never st
25、op learning.(使你更有效率的方法之一就是永不停止学习)”可知,本句是在强调不要停止学习。故C选项“无论你做什么,都不要停止学习”符合上下文语境,故选C。答案:C2.解析:根据上文“One of the ways that would make you more efficient is to never stop learning.What does this mean?If you are learning a new language,you should practice using it every day.This way,you will never forget a
26、word or have problems with fluency,for example.Moreover,your proficiency would increase.(使你更有效率的方法之一就是永不停止学习。这是什么意思?如果你正在学习一门新语言,你应该每天练习使用它。这样的话,你就不会忘记一个单词或者有流畅性方面的问题。此外,你的熟练程度也会提高)”可知,本句承接上文说明学习是使你更有效率的方法之一,那么可推知,这种方法不仅适用于语言学习,也可以应用到正在学习的其他任何东西上。故G选项“除了语言之外,它还可以应用于你正在学习的其他任何东西”符合上下文语境,故选G。答案:G3.解析:
27、根据后文“Then,you should try retelling it to a friend,or maybe even writing it down.(然后,你应该试着把它复述给朋友,或者甚至写下来)”可知,本句说明的是方法的第一步,后文then可对应到D选项中first。故D选项“首先,你可以阅读和重复这段材料”符合上下文语境,故选D。答案:D4.解析:本句为本段主旨句,结合后文内容“Lastly,once you have finished learning,you should test your knowledge out.This is the best way to be
28、 sure you have actually comprehended the things you have learned.Some of the testing options include transferring your knowledge to another person,as in being a teacher.(最后,一旦你完成了学习,你应该测试你的知识。这是确保你真正理解所学知识的最好方法。一些测试选项包括把你的知识传授给另一个人,比如以当老师的方式)”可知,本段建议的是要测试你所学的知识。故A选项“测试你的知识”符合上下文语境,故选A。答案:A5 解 析:本 段
29、为 文 章 总 结 段 落,结 合 第 一 段 中“Time organization,power of will,and recollection are just some of the factors that influence how good of a learner we are.It will take some practice and effort to become the best learner of them all.(时间组织、意志力和记忆力只是影响我们学习能力的几个因素。要成为最好的学习者需要一些练习和努力)”可知,成为一个更好的学习者需要时间,也需要大量的努力
30、和练习。故F选项“此外,这需要大量的努力和练习”符合上下文语境,故选F。答案:FC(2020河南名校联盟高三下六月联考)How would you feel if moving to a new town meant losing track of your friends?What if the only way of getting news from far away friends was writing letters that took ages to be delivered?1Thanks to advances in technology,how we make friend
31、s and communicate with them has changed significantly.Nowadays,we can move around the world and still stay in touch with the people that we want to remain friends with.Social media tools let us see what our friends are up to and maintain friendships.2The digital age also enables us to find people wh
32、o share our interests,such as collecting model cars or playing an unusual instrument.Whatever our hobbies,the Internet can connect us with others who also enjoy doing them,even if they live on the other side of the world.But when you“friend”people online,does this mean that they really are your frie
33、nds?3If people always exchange true personal information online,then yes,these friendships can be real and meaningful.But we need to keep in mind that what we see on social media is often not the whole truth about a person.On social media sites,people tend to post only positive updates that make the
34、m appear happy and friendly.But smiling photos can hide real problems.4A young person could be old;a woman could be a man;we could even be sharing our information with criminals.5Although technology has changed the way we acquire friends,the meaning of friendship and our longing for friends remain t
35、he same.As Aristotle said,no one would choose to live without friends,even if he had all other goods.AIt depends.BAll you need is a WiFi connection.CIts a problem thats getting a lot of coverage.DThis was how things worked not very long ago.ERemember the saying:On the Internet,nobody knows youre a d
36、og.FBut that doesnt mean that a higher percentage of people feel lonely now.GBut this doesnt mean that we should throw the baby out with the bathwater.语篇解读本文是一篇说明文。文章讲述了互联网的发展对人类交友的影响及产生的问题。1.解析:选项D意思为:就在不久以前,情况就是这样的。选项D中this指代空前一句中提到的the only way of getting news from far away friends was writing le
37、tters that took ages to be delivered。故选D项。答案:D2.解析:选项B意思为:你所需要的就是一个WiFi连接。空前一句提到“社交媒体工具让我们可以了解朋友在做什么,从而维持友谊”。其中social media tools与选项B中的WiFi connection是相关的。故选B项。答案:B3.解析:选项A意思为:那得看情况而定。空前一句问道“你在网上加某人为好友时,这是否意味着他们真的是你的朋友呢?”;空后一句“如果人们总是在网上交换真实的个人信息,那么是的”,是紧接着回答上文的问题。选项A是承上启下。故选A项。答案:A4解析:选项E意思为:记住这句话:在
38、互联网时代,没有人知道你是一条狗。空前一句“但是微笑的照片可以隐藏真正的问题”。意即“在网络上没有人知道你的真实身份”,与选项E语义相符。故选E项。答案:E5解析:选项G意思为:但是这并不意味着我们应该把婴儿和洗澡水一起倒掉。上一段提出互联网上存在信息虚假的问题;空后一句提到“但友谊的意义和我们对朋友的渴望没有改变”;选项G中but表示话题的转换。下文表达的观点“我们不能因为有各种问题就不交友”,与选项G语义相符。故选G项。答案:G考点二 段中句通常考查过渡句和细节句。注意所选选项要在语境方面能够与原文无缝衔接。做题时要特别注意体现时间、原因、方式、转折等逻辑关系的语篇标志词(关联词)。方法点
39、津典例剖析1(2020高考全国卷节选)Forgive yourself for mistakes that you have made.We are often ashamed of our shortcomings,our mistakes and our failures.38You will make mistakes,time and time again.Rather than getting caught up in how you could have done better,why not offer yourself a compassionate(有同情心)response
40、?“That didnt go as planned.But,I tried my best.”DRemember,you are only human.ESet an intention for selfacceptance.答题思路根据本段的主旨句“Forgive yourself for mistakes that you have made.(原谅自己所犯的错误)”及下文的“You will make mistakes,time and time again.(你会一次又一次地犯错误)”可知,选项“D.Remember,you are only human.(记住,你只是个人)”与上下
41、文衔接最好,故选D项。典例剖析2(2020高考全国卷节选)In any given office,employees can range from age 22 to 70 and beyond,and finding common ground in communication style can be a challenge.38.While the younger generations prefer to communicate visually,for those used to working with traditional tools like email,it may fee
42、l like a learning curve(曲线)The good news is that its simple to learn and can be worth the effort.EGiving employees the tools enables them to communicate honestlyGAn easy way to bring all work generations together is with a chat platform答题思路根据前句“In any given office,employees can range from age 22 to
43、70 and beyond,and finding common ground in communication style can be a challenge.(在任何一间办公室,员工的年龄从22岁到70岁甚至更大,在交流中找到共同点可能是一项挑战)”中关键词句employees can range from age 22 to 70 and beyond与G项中all work generations是一致的。故选G。A(2020安徽合肥高三第三次质检)The Best Way to Stop Bad InformationA lot of misinformation about a
44、disease can sometimes flood the Internet and experts call on the public to practice“information hygiene(卫生)”What can you do to stop the spread of bad information?1Before you forward it on,ask some basic questions about where the information comes from.Its a big red flag if the source is“a friend of
45、a friend”or“my aunts colleagues neighbor”We recently tracked how a misleading post from someones“uncle with a masters degree”went viral(病毒式地传播)Some of the details in the post were accuratesome versions,for example,encouraged hand washing to slow the spread of viruses.2That was potentially harmful.Co
46、uld it be false?Appearances can be misleading.They may possibly pretend to be official accounts and authorities,including some famous news agencies and the government.Screenshots can also be changed to make it look like information has come from a trusted public body.3If you cant easily find the inf
47、ormation,it might be a trap.And if a post,video or a link looks fishyit probably is.Dont share if unsure whether its true.4You might be doing more harm than good.Often we post things into places where we know there are experts like doctors or medical professionals.That might be OK,but make sure your
48、e very clear about your doubts.Think about your preference.Are you sharing something because you know its true or just because you agree with it?“Were more likely to share posts that support our existing beliefs,”says Carl Miller,research director of the Centre of the Analysis of Social Media.Its wh
49、en youre angrily nodding your head that you are easily taken in.5ACheck your source.BConsider their opinions carefully.CCheck known and confirmed accounts and websites.DYou cant forward things on“just in case”they might be true.EBut others made unproven claims about how to diagnose the illness.FSo,a
50、bove all,you just need to slow down everything that you do online.GYour followers read what you share,after all,but they may disagree with you.语篇解读这是一篇说明文。文章介绍了一些阻止不良、虚假信息传播的方法,要求读者在转发文章时考虑文章的出处,推敲文章观点的真实度。1.解析:下文“Its a big red flag if the source is a friend of a friend or my aunts colleagues neighb
51、our(如果来源是一个朋友的朋友或者我阿姨的同事的邻居,这就是一个很大的危险信号)”与A项“Check your source.(核实你的来源)”承接自然,source是关键词,故选A项。答案:A2.解析:下文“That was potentially harmful.(那是潜在的伤害)”与E项“But others made unproven claims about how to diagnose the illness.(但是其他人对如何诊断这种疾病发表了未经证实的声明)”承接自然,下文的that就指代上文的内容,故选E项。答案:E3.解析:上文“Screenshots can also
52、 be changed to make it look like information has come from a trusted public body.(截屏有时候可以修改,让它看起来像是来自一个值得相信的公共机构)”与C项“Check known and confirmed accounts and websites.(检查已知和确认的账户和网站)”承接自然,因为截屏可以修改,所以要检查所有网站来确定信息的真实性,故选C项。答案:C4.解析:上文“Dont share if unsure whether its true.(如果不确定消息是否真实就不要转发)”与D项“You can
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
