内蒙古包头市2023届高三上学期开学调研考试英语试题WORDER解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 内蒙古 包头市 2023 届高三 上学 开学 调研 考试 英语试题 WORDER 解析
- 资源描述:
-
1、20222023学年度第一学期高三年级调研考试试卷英语笔试部分一、阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Metropolitan Museum of Art1000 Fifth Avenue New York, NY 10028211-535-7710 www.metmuseu.orgEntrancesFifth Avenue at 82nd StreetHoursOpen 7 days a weekSunday-Thursday 10:00-17:30Friday and Satu
2、rday 10:00-21:00Closed Thanksgiving Day, December 25, January 1, and the first Monday in May.Admission$25.00 for adults, a discount of 30% for students above 12, includes the Main Building and the Cloisters (回廊) on the same day; free for children under 12.Free with AdmissionAll special exhibitions,
3、as well as films, lectures, guided tours, concerts, gallery talks, and family/ childrens programs are free with admission. Ask about todays activities at the Great Hall Information Desk.The Cloisters Museum and GardensThe Cloisters Museum and Gardens is a branch of The Metropolitan Museum of Art dev
4、oted to the art and architecture of Europe in the Middle Ages. The extensive collection consists of masterworks in sculpture, colored glass, and precious objects from Europe dating from about the 9th to the 15th century.Hours: Open 7 days a week.March-October 10:00-17:15November-February 10:00-16:45
5、Closed Thanksgiving Day, December 25, and January 1.1. How much may they pay if a 13-year-old girl and her parents visit The Metropolitan Museum of Art?A. $32.5.B. $50.C. $57.5.D. $67.5.2. The attraction of the Cloisters Museum and Gardens lies in the fact that _.A. it opens all the year roundB. it
6、has a modern European-style gardenC. its collections date from the Middle AgesD. it sells excellent European glass collections3. When can visitors go to neither of the two museums?A. On Sundays.B. On May Day.C. On January 1.D. From Thanksgiving Day to Christmas.【答案】1. D 2. C 3. C【解析】【导语】这是一篇应用文。主要介绍
7、了大都会艺术博物馆和修道院博物馆和花园的开放时间以及参观要求等信息。【1题详解】细节理解题。根据The Metropolitan Museum of Art中Admission部分“$25.00 for adults, a discount of 30% for students above 12, includes the Main Building and the Cloisters on the same day”(成人25元,12岁以上学生可享受7折优惠,包括当日主楼及回廊)可知,如果一个13岁的女孩和她的父母参观大都会艺术博物馆,他们要付25乘以2+25乘以0.7=$67.5。故选D
8、项。【2题详解】细节理解题。根据The Cloisters Museum and Gardens中“The Cloisters Museum and Gardens is a branch of The Metropolitan Museum of Art devoted to the art and architecture of Europe in the Middle Ages. The extensive collection consists of masterworks in sculpture, colored glass, and precious objects from E
9、urope dating from about the 9th to the 15th century.”(修道院博物馆和花园是大都会艺术博物馆的一个分支,致力于展示中世纪欧洲的艺术和建筑。大量的收藏包括从9世纪到15世纪来自欧洲的雕塑杰作、彩色玻璃和珍贵物品。)可知,修道院博物馆和花园的吸引力在于它的藏品可以追溯到中世纪。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据The Metropolitan Museum of Art中“Closed Thanksgiving Day, December 25, January 1, and the first Monday in May.”(12月25日、
10、1月1日和5月的第一个星期一是感恩节闭馆日。)以及The Cloisters Museum and Gardens中“Closed Thanksgiving Day, December 25, and January 1.”(感恩节闭馆,12月25日和1月1日。)可知,1月1日两个博物馆都不能参观。故选C项。BTo the untrained eye, a pingpong ball is just a pingpong ball. To a Beverly Cleary fan, its two motorcycle helmets for mice.Ever since I read Cl
11、earys series about Ralph, the motorcycle-riding mouse, Ive never looked at a pingpong ballor the worldthe same way. Its amazing to think that its been more than forty years since I checked out The Mouse and the Motorcycle from my school library in Northport, and yet that one particular image is as c
12、lear to me as ever.And why shouldnt it be? Its perfect.How I wanted a mouse of my own to ride a toy motorcycle around my house! Thanks to Clearys genius, a talking mouse friend seemed indeed possible.While much of childrens literature tried to explain the world from the point of view of a wise and g
13、entle adult, Cleary created characters who saw the world as only children can. With great interest, I read every book that bore Beverly Clearys name. She seemed like a friend who understood me in ways I didnt yet understand myself.Ive written eight childrens books and have always kept Beverlys sense
14、 of wonder in mind. I dont remember at exactly what age I decided I wanted to write books, but I know that by second or third grade, my teacher arranged a writing project that allowed us to focus on whatever we wanted. My best friend picked dolphins; I chose childrens authors, with a large amount of
15、 my project being about who else? Beverly Cleary!I told that story recently to a school group. One of the students said, “Thats fantastic! You did your project on childrens authors and then you became one!”“Yes,” I said. “And my best friend who did her project on dolphinsbecame a dolphin!”“Really?”
16、the students said together in astonishment.And that perfectly sums up why I love writing for children: the belief that fantastic, magical things can happen. Best friends can become dolphins; mice can ride toy motorcycles and become our friends.Thats what Beverly Cleary taught me. In the hands of a g
17、ifted storyteller, anything is possible. and so funny.4. The Mouse and the Motorcycle impressed the author mainly because _.A. it recorded animals lifeB. it uncovered the wisdom of lifeC. it encouraged children to raise petsD. it told about the world from childrens eyes5. Why did the teacher arrange
18、 the project?A. To teach the children to write.B. To make the children concentrated on class.C. To encourage the children to observe animals.D. To show he children the importance of imagination.6. What does the underlined phrase “in astonishment” mean?A. Scared.B. Surprised.C. Doubtful.D. Confused.7
19、. What is the passage mainly about?A. What the author created to attract children.B. What the author did to tum impossible into possible.C. How Beverly Cleary caused childrens interest in reading.D. How he author was inspired to be a writer by Beverly Cleary.【答案】4. D 5. A 6. B 7. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。主要
20、讲述了作者是如何受到贝弗利克利里的启发成为一名作家的。【4题详解】细节理解题。根据第二段的“Ever since I read Clearys series about Ralph, the motorcycleriding mouse, Ive never looked at a pingpong ballor the worldthe same way. ”(自从我读了克利里关于骑摩托车的老鼠拉尔夫的系列小说后,我就再也没有以同样的方式看待过乒乓球或者世界。)第五段的“While much of childrens literature attempted to explain the w
21、orld from the point of view of a wise and gentle adult, Cleary created characters who saw the world as only children can. With great interest, I read every book that bore Beverly Clearys name.”(很多儿童文学作品都试图从一个聪明、温柔的成年人的角度来解释世界,而克利里创作的人物则以只有儿童才能看到的视角来看待世界。带着极大的兴趣,我读了每一本写着贝弗利克利里名字的书)可知,The Mouse and th
22、e Motorcycle令作者印象深刻是因为它从儿童的视角来描述世界。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第六段中“I dont remember at exactly what age I decided I wanted to write books, but I know that by second or third grade, my teacher arranged a writing project that allowed us to focus whatever we wanted.”(我不记得我到底是在几年级决定要写书的,但是我知道在二年级或三年级的时候,我的老师安排了一个
23、写作项目,让我们可以专注于我们想要写的任何东西。)可知,老师安排写作任务是想教同学们写作,故选A。【6题详解】词句猜测题。根据倒数第四段“And my best friend who did her project on dolphinsbecame a dolphin!”(还有我最好的朋友,她做了一个关于海豚的项目变成了一只海豚!)和倒数第三段“Really?” the students said said together in astonishment.”(“真的吗?”学生们一起in astonishment地说)”推知,当孩子们得知作者的一个朋友变成了海豚时他们感到很惊讶。所以划线词短
24、语此处的含义为”惊讶地”,故选B。【7题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第六段的“Ive written eight childrens books and have always kept Beverlys sense of wonder in mind.”(我已经写了八本儿童读物,并一直将贝弗利的好奇心铭记在心)和“I chose childrens authors, with a large chunk of my project being about who else? Beverly Cleary!”(我选择了儿童作家,我的项目很大一部分是关于贝弗利克利里!)和最后一段“
25、Thats what Beverly Cleary taught me. In the hands of a gifted storyteller, anything is possible. and so funny.”(这是贝弗利克利里教我的。在一个有天赋的小说家手中,一切皆有可能,并且非常有趣)可知,本文主要讲述了作者是如何受到贝弗利克利里的启发成为一名作家的。故选D。CGaelic had been the major culture in Scotland. But many forces tried to weaken its power. The final straw came
26、 in 1609, when some laws required Highland Scottish leaders to send their children to English-speaking schools. Naturally, the culture continued to weaken through the 20th century. Though Gaelic still existed in some rural areas, a lack of jobs meant young people in Gaelic areas were leaving for Eng
27、lish-speaking cities.Iain Noble was a wealthy businessman from Germany. He quickly fell in love with Gaelic culture when he moved to Scotland. So he set up the college of Sabhal Mr Ostaig in 1973 on the Isle of Skye. Today, it has more than 1,000 students and is officially the National Centre for Ga
28、elic Language and Culture. It is where the revival of Scotlands Gaelic culture started.Of course, the college teaches the language and culture. But the secret to making such impressive cultural achievements is giving language learners skills in industries like media and business. The skills allow st
29、udents to create local jobs and help make the area known to tourists.Nobles wife Lady Lucilla said his eagerness to revive the culture was clear. After spending much money setting up the college, Noble had to go to great lengths to find worthwhile teachers. Sometimes he tried hard to find people who
30、 had left Skye, “Iain would invite those whose families were from Skye but who were working in Aberdeen, in London and further afield,” said Lucilla.“Now Ive seen some cool youngsters who are very proud of their Gaelic, and they are fascinated by the culture,” she said.One such youngster is 15-year-
31、old Emily Macdonald. She not only speaks Gaelic fluently with her friends, but is excited to do so.“I feel like were even more wanting to speak Gaelic, just to keep it alive, because it is really important to our nation,” she said. “And to have this special language that we can speak to each other i
32、n is quite special.”8. What does the first paragraph mainly talk about?A. The fall of Gaelic.B. The future of Gaelic.C. The influence of Gaelic.D. The advantages of Gaelic.9. What is the key to the colleges success?A. Having the best Gaelic teachers.B. Teaching students professional skills.C. Receiv
33、ing much government support.D. Being open to both natives and foreigners.10. What did Lucilla tell us about Noble?A. He made much money from the college.B. He traveled a lot to spread Gaelic culture.C. He spared no effort to do his cultural work.D. He became world-famous because of his college.11. W
34、hat does Emily Macdonald think of Gaelic language?A. It is the pride of their nation.B. It is hard to learn for youngsters.C. It has changed a lot over the years.D. It attracts fewer local young people.【答案】8. A 9. B 10. C 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章讲述了由于一些原因,盖尔语在苏格兰文化中的地位被削弱。作为商人的伊恩诺布尔为了恢复这种文化,他建立大学,寻求教
35、师,教授学生学习这种语言。【8题详解】主旨大意题。根据第一段“Gaelic had been the major culture in Scotland. But many forces tried to weaken its power. ”(盖尔语一直是苏格兰的主要文化,但许多势力试图削弱它的力量。)可知,由于多方势力的原因,盖尔语在苏格兰文化中的力量被削弱。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“the college teaches the language and culture. But the secret to making such impressive cultura
36、l achievements is giving language learners skills in industries like media and business.”(这所大学教授语言和文化。但是取得如此令人印象深刻的文化成就的秘诀是给语言学习者提供诸如在媒体和商业等行业中的技能。)可知,这所大学的成功在于它教授学生相关领域的技能。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第四段“Nobles wife Lady Lucilla said his eagerness to revive the culture was clear. After spending much money s
37、etting up the college, Noble had to go to great lengths to find worthwhile teachers. Sometimes he tied hard to find people who had left Skye, “Iain would invite those whose families were from Skye but who were working in Aberdeen, in London and further afield,” said Lucilla.”(诺布尔的妻子露西拉夫人说,他恢复文化的渴望是显
38、而易见的。在花了很多钱建立这所大学之后,诺布尔不得不花费很大的精力去寻找有价值的老师。有时他会努力寻找离开斯凯的人,“伊恩会邀请那些家人来自斯凯,但在阿伯丁、伦敦和更远的地方工作的人,”露西拉说。)可知,对于恢复文化,诺布尔除了花钱建立大学外,他还花费精力去寻找老师。由此可知,诺布尔对于文化的恢复是不遗余力的。故选C。【11题详解】推理判断题。根据倒数第二段“She not only speaks Gaelic fluently with her friends, but is excited to do so.”(她不仅能和朋友们流利地讲盖尔语,而且对此感到兴奋。)最后一段“I feel l
39、ike were even more wanting to speak Gaelic, just to keep it alive, because it is really important to our nation,” she said. “And to have this special language that we can speak to each other in is quite special.”(她说:“我觉得我们甚至更想说盖尔语,为了保持它的活力,因为它对我们的国家真的很重要。”“拥有这种我们可以用来交流的特殊语言是非常特别的。”)可知,在 Emily Macdon
40、ald认为,讲盖尔语不但让她觉得这对自己的国家重要,而且让她觉得兴奋,即讲盖尔语对她而言是自豪的。故选A。DScientists say theyve witnessed a never-before-seen type of reproduction in organic robots created in the lab using frog cells.The discovery involves a xenobota simple, “programmable” organism that is created by bringing stem cells together in a
41、lab. “You can think about this like using the different cells as building blocks like you would build with LEGO,” Douglas Blackiston, a co-author of the study says. The xenobots are made of cells taken from an African frog. The cells arent genetically changed at all, but simply combined in different
42、 arrangements to produce the xenobots, says Blackiston. What the xenobots didself-replicationis new in living organisms, says Michael Levin, a professor of biology at Tufts. It does happen at the molecular (分子的) level, but “we are not aware of any organism that reproduces in this way,” he says.Xenob
43、ots are collections of living cells and have no brain or digestive system. But in a real sense they can be programmedto corral other cells, as in this study, or eventually to do other things. Thats why the researchers think of them as tiny organic robots. “The distinction between a robot and an orga
44、nism is not nearly as sharp as. we used to think it was,” Levin says. “These creatures, they have properties of both.”The xenobots fuel themselves by using tiny hair-like structures. They have a tendency to spin, which “turns out to be pretty good for collecting piles of things,” such as other cells
45、, Blackiston says. So the team used an artificial intelligence-driven computer simulation (模拟图像) to see how they might control the xenobots into shapes that would be even better at piling things up. The researchers hope that one day these xenobots could be programmed to perform useful functions such
46、 as finding cancer cells in the human body or trapping harmful microplastics in the ocean.But that concerns some scientists. Nita Farahany is a professor who studies the ethics involved in new technologies and was not part of the xenobot research. “Any time we try to improve life by means of tech. w
47、e should recognize its potential to go really poor,” she said.12. What do we know about the study according to the first two paragraphs?A. The research methods involve LEGO building.B. The cells are genetically changed in the study.C. The self-reproduction takes place in organic robots.D. The xenobo
48、ts are made of cells taken from plants.13. What could xenobots be used for in the future?A. Killing cancer cells in the human body.B. Gathering harmful microplastics in the sea.C. Purifying sea water to expand water resources.D. Replicating damaged organ to avoid transplanting organs.14. What is Nit
49、a Farahanys attitude towards the discovery?A. Worried.B. Ambiguous.C. Favorable.D. Indifferent.15. Where is this passage most likely from?A A book review.B. A guidebook.C. A science fiction.D. A scientific journal.【答案】12. C 13. B 14. A 15. D【解析】【导语】本文是一篇科普说明文。研究人员利用非洲青蛙的细胞在实验室里制造了异形机器人,它拥有自我复制功能,该机器
50、人在未来可能具有广泛的应用前景,但也引发了一些科学家的担忧。【12题详解】细节理解题。根据第一段“Scientists say theyve witnessed a never-before-seen type of replication(复制)in organic robots created in the lab using frog cells.(科学家们说,他们目睹了一种前所未见的使用青蛙细胞在实验室创建的有机机器人体内的复制)”可知,自我复制过程是在一种有机机器人上完成的,故选C项。【13题详解】细节理解题。由倒数第二段最后一句“The researchers hope that
51、one day these xenobots could be programmed to perform useful functions such as finding cancer cells in the human body or trapping harmful microplastics in the ocean.(研究人员希望,有一天这些异种机器人可以通过编程来执行有用的功能,比如发现人体中的癌细胞或捕获海洋中的有害微塑料)”可知,这些异形机器人可执行的工作将可能收集海洋里的有害微塑料。故选B项。【14题详解】推理判断题。由最后一段第一句“But that concerns s
52、ome scientists.(但这让一些科学家感到担忧)”以及最后一句“we should recognize its potential to go really poorly, she said.(她说,我们应该认识到它可能会变得非常糟糕)”可知,Nita Farahany对这一发现很是担心。A. Worried担心的;B. Ambiguous模棱两可的;C. Favorable赞成的;D. Indifferent冷漠的。worried与本句concern词义相近。故选A项。【15题详解】推理判断题。通读全文,本文是一篇科普类说明文,阐述了一项新的科学发现异形机器人,包括它的本源,自我复
53、制繁衍功能和未来应用等,因而,该文最有可能来自一本科学杂志。故选D项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Making eye contact isnt always easy. It can feel uncomfortable at times, especially when you havent yet built a relationship with the other person. _16_Eye contact helps others remember what you said. Wh
54、en you share eye contact during a conversation, youll remember more of what the other person said. The reverse (相反的情况) is true as well. _17_ Research found that during a video call, participants remembered more of the information from the call when there was more eye contact included. _18_ The resea
55、rchers found that a direct gaze for 30% of the conversation is all it takes for participants to significantly increase what they remembered from the call._19_ Being self-aware means that you are aware of whats currently happening with your body. And eye contact can help with that, according lo resea
56、rch from the University of Paris. Researchers found that were more focused on our own bodies and behavior when other people look at us.Eye contact creates attraction. Eye contact attraction is a real thing. Research showed that humans find other people more attractive when they make eye contact. Smi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
