备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题20 阅读综合演练(1)(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题20 阅读综合演练1含解析 备战 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 阅读 实战 20 综合 演练 解析
- 资源描述:
-
1、专题20 阅读综合演练(1)1McCoy was looking for a safe place to do drugs when something clearly out of place caught his eye: a luxurious brown leather handbag.McCoy, 36, could relate all too well. One of his few possessions, the sleeping bag he used in an abandoned house, had recently been stolen. Remembering
2、how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner. After traveling much of the day and finally approaching the address on the bill, he was stopped by a woman, who asked whether she could buy the purse found in the handbag. McCoy refused, saying he was searching for i
3、ts owner. “But I am the owner,” the woman said. “Thats my purse.”A month earlier, Kaitlyn Smith, had woken up to find her apartment broken into and her purse stolen. Now she came across a tall, messy-looking man holding it tightly. She could instantly tell he wasnt in good shape. Smith, amazed this
4、stranger had gone to such great lengths to return her bag, asked whether there was anything she could do to help. “Im a drug addict,” McCoy warned. “I dont want to disturb your life.” Unafraid, Smith gave him her phone number, saying, “If you want to go to rehab (戒毒所), call me.” She then drove him b
5、ack to his neighborhood and left, thinking that would be the end of it. Two days later, she got a call.Smith realized that McCoy was serious about getting better, so she dug into her savings account and bought McCoy a plane ticket to Florida. While there, he would call her to let her know how he was
6、 doing. After 28 days at a rehab program at Johns Hopkins Hospital, McCoy is drug-free. He lives at a residential recovery center in Baltimore, and a GoFundMe page set up by Smith has covered his rent, groceries, and incidentals.1.What drove McCoy to look for the owner of the handbag?A.The urge to f
7、ind a business partner.B.The resolution to recover his sleeping bag.C.His own unfortunate experience.D.His anger over the poor living conditions.2.What was McCoys initial reaction towards Smiths intention to help?A.Enthusiasm.B.Resistance.C.Hesitancy.D.Gratitude.3.It can be learned from the text tha
8、t _.A.McCoy was a victim of an identity theftB.Smith offered McCoy a ride home at his requestC.McCoy looked unhealthy when he ran into SmithD.Smith covered McCoys living expenses in the recovery center4.Which of the following might be the best title for the text?A.Drug-abuse Can Heal.B.Lost and Foun
9、d.C.Mutual Communication Matters.D.Good Deeds Repaid.【答案】1.C2.B3.C4.D【分析】这是一篇记叙文。讲述了吸毒者麦考伊捡到了史密斯的钱包,好意送回,而史密斯帮助麦考伊戒毒以报答的暖心故事。1.细节理解题。根据文章第二段第二句“Remembering how angered hed been by his own loss, he resolved to return the purse to its owner.”(想起自己丢失钱包时的愤怒,他决定把钱包还给失主。)可知,McCoy决定寻找手提包主人的原因是他想起了自己被偷睡袋后的愤
10、怒,即自己不幸的经历,故选C。2.推理判断题。根据文章第三段第五句 “Im a drug addict,” McCoy warned.”(“我是个瘾君子,”麦考伊警告说。)和第六句 “I dont want to disturb your life.” (我不想打扰你的生活。)可知,对于史密斯的帮助意图,麦考伊最初的反应是拒绝。故选B。3.细节理解题。本文中麦考伊捡到了史密斯的钱包,并不是钱包盗窃案的受害者。A选项错误;第三段倒数第二句中“She then drove him back to his neighborhood and left”以及前后句并没有提到史密斯送麦考伊回家是应了麦考伊
11、的要求。B选项错误;由最后一段最后一句中“a GoFundMe page set up by Smith has covered his rent, groceries, and incidentals”可知,是史密斯建立的GoFundMe page涵盖了他的生活费,而不是史密斯负责。D选项错误;由第三段第三句“She could instantly tell he wasnt in good shape. ”可知,麦考伊遇到史密斯时,看起来并不健康。“in good shape”意为健康。C选项正确。故选C。4.主旨大意题。 A选项“吸毒可以被治愈”,B选项“失去和找到”都不够全面,都只是文
12、章中提到的部分,并不能够概括全文。C选项“相互沟通很重要”并不是全文主要表达的意思。短文讲述了吸毒者麦考伊捡到了史密斯的钱包,好意送回,而史密斯帮助麦考伊戒毒以报答的暖心故事。D选项“善行报答”为最佳标题。故选D。2 TOM RACHMANS latest novel records the life and legend of Bear Bavinsky, a painter of enormous appetites and all-consuming ego (自我), largely through the eyes of his son, Charles (known as Pinc
13、h). Pinch shrinks, unable to escape the giants shadow, hoping only to avoid being stepped underfoot.Pinch is far from the only victim of the Bavinsky legend. Speaking to Natty, his current wifePinchs mother, and a potter whose insecurities provide the ripe target for his bossy (专横的) personalityBavin
14、sky states,“You are a talent, my Natty, if you want to be. All it takes is a bit more charm.” Bear charms and bullies (霸凌), occupying physical and psychic space. Even his encouragement turns out to be another way to exercise control, proving how far those close to him have fallen short of his own ac
15、hievement.“The Italian Teacher” unfolds a story over more than 60 years and across two continents. One of Mr Rachmans gifts is his ability to describe a time and place in a few skillful strokes. He describes the social and economic shifts of Italy in the 1950s through the Bavinskys downstairs neighb
16、ors, “a family of workers who, for generations, carved traditional decorations but whose sons are now selling West German electrical devices”.Though Bear features in the novel, it is Pinch who commands the readers respect. Admittedly, he is wanting in confidence, filled with self-hatred, incapable o
17、f standing up to his bullying father. Like Natty, he is all damage and insecurity, a victim of Bears endless needs. Yet he turns out to be far more than the sum of his failures. He is compensated by his integrity and intelligence. His struggle to find meaning in the mess holds readers interest to th
18、e end. For all his faults, Pinch is gifted with wisdom, as is the author of this sad, funny and moving novel.5.Who is “the giant” mentioned in Paragraph One?A.Tom.B.Bear.C.Natty.D.Pinch.6.Bavinsky is described as follows except _.A.vainB.secureC.bossyD.considerate7.Why can Pinch earn respect accordi
19、ng to the author?A.He was born into an artistic family, Father being a painter.B.He was honest and brilliant despite unfavorable conditions.C.He dared to fight against his father to find meaning in life.D.He went through the social and economic shifts of Italy.8.What is the purpose of this text?A.To
20、 introduce a book.B.To explain an educational phenomenon.C.To recommend a writer .D.To bring back an era.【答案】5.B6.D7.B8.A【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了Tom Rachman的新书及书内角色的相关内容。5.推理判断题。根据第一段“TOM RACHMANS latest novel records the life and legend of Bear Bavinsky, a painter of enormous appetites and all-consuming e
21、go (自我), largely through the eyes of his son, Charles (known as Pinch). Pinch shrinks, unable to escape the giants shadow, hoping only to avoid being stepped underfoot.(TOM RACHMAN的最新小说以Bear Bavinsky儿子Charles (人称Pinch)的视角来介绍极具吸引力和极度自负的画家Bear Bavinsky的生活和传奇。Pinch无法逃脱巨人的阴影,只希望避免被踩在脚下。)”可知 Bear Bavinsk
22、y是大师,由此可推知giant所指的是 Bear Bavinsky,故选B项。6.细节理解题。根据第一段中 的“ all-consuming ego (自我)”可知他自信且自负,根据第二段“ bossy (专横的) personality(专横的性格)”以及“ charms and bullies (迷人又霸道)”可知A项“vain自负”,B项“secure自信”,C项“bossy(专横)”都是对Bavinsky的描述,D项“considerate(体贴周到)”没有提及,故选D项。7.推理判断题。根据第四段“His struggle to find meaning in the mess ho
23、lds readers interest to the end. For all his faults, Pinch is gifted with wisdom, as is the author of this sad, funny and moving novel.(他努力在混乱中寻找意义,一直吸引着读者的兴趣。尽管他有种种缺点,但Pinch还是很有智慧,就像这本悲伤、有趣、感人的小说的作者一样。)”可知他身上有很多闪光点,并且对自己的缺点很诚实。由此推知,尽管条件不好但诚实而聪明是他赢得尊重的原因,故选B项。8.推理判断题。根据第一段“TOM RACHMANS latest novel
24、(TOM RACHMAN的最新小说)”直接点明了本文的目的是介绍Tom Rachman的最新小说,第二段介绍了小说中Bear的性格,第三段介绍了“The Italian Teacher”这一故事,第四段介绍了小说中Pinch受尊重的原因,可知文章的主要目的是介绍一本书,故选A项。3For Stevens Point locals in the US, the city is flooded with delicious fried fish. Here are four top choices for the community to have a try.Hilltop Pub&GrillH
25、illtop Pub&Grill first opened in the 1980s and took the Stevens Point community by storm with its delicious food and unique decoration style. Its fried fish are beloved due to the use of “high-quality North Atlantic fish, with a light beer batter (面糊)”.The Final Score Bar&GrillThe Final Score Bar&Gr
26、ill aimed to become a local hot spot in 2001 when Jim Billings, the owner, took charge of the business. Billings feels that their five batter choices set them apart from their neighboring bars. Besides, various wines are available.Point After Pub&GrillPoint After Pub&Grill started serving delicious
27、food and cold beers in a welcoming environment in 2009. But its history runs much longer. “Before it was Point After Pub&Grill, it had been Northside Bar for 30 plus years,” explained Molski, the owner. Molski feels that the pubs four special batter choices and other fish specials are what help make
28、 it an area landmark.Two Harps PubThis Irish pub opened its doors to the public in 2017 and has been drawing fans and locals ever since. “I had done my career for a long time and was kind of bored with it,” said Nick Moore, the owner. “And this opportunity fell into my lap, so I went with it. It rea
29、lly made sense to open up an Irish bar.” The growing pub advises guests to try a cold beer with their Friday fried fish.9.What makes Hilltop Pub&Grill popular with customers?A.The convenient location.B.The special food.C.The high-quality service.D.The unique wine.10.What do The Final Score Bar&Grill
30、 and Point After Pub&Grill have in common?A.They are both run by the same company.B.They are both famous for great wines.C.They both feature some particular batter.D.They were both founded ten years ago.11.What is special about Two Harps Pub?A.It is the newest among the four pubs.B.It offers free co
31、ld beers to customers.C.It only provides fried fish on Fridays.D.It has a unique decoration style.【答案】9.B10.C11.A【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了美国Stevens Point的几家特色烤鱼吧。9.细节理解题。根据第二段中的“Its fried fish are beloved due to the use of high-quality North Atlantic cod, with a light beer batter (面糊).(它的炸鱼很受欢迎,因为它使用了“高质
32、量的北大西洋鳕鱼和淡啤酒面糊”)”可知,这种特殊的食物使Hilltop Pub&Grill深受顾客的欢迎。故选B。10.细节理解题。根据The Final Score Bar&Grill部分的“Billings feels that their five batter flavors set them apart from their neighboring bars.(Billings觉得他们的五种面糊口味使他们与邻近的酒吧与众不同)”和Point After Pub&Grill部分的“Molski feels that the pubs four special batter choice
33、s and other fish specials are what help make it an area landmark.(莫尔斯基认为,酒吧的四个特殊的面糊选择和其他鱼类特色使它成为一个地区地标)”可知,这两家烤鱼吧有独特的面糊,这让它们与众不同。故选C。11.推理判断题。通读全文,根据Two Harps Pub部分的“This Irish pub opened its doors to the public in 2017 and has been drawing fans and locals ever since.(这家爱尔兰酒吧于2017年向公众开放,自那以后一直吸引着粉丝和
34、当地人)”可知,Two Harps Pub于2017年开始营业,是四家烤鱼吧中最新的。故选A。4Laura Sides was a psychology major at the University of Nottingham in 2004. She first noticed signs of her dads developing dementia(痴呆) when she moved to Nottingham. She said, Dad was a doctor, so he knew exactly what had happened to him, but people tr
35、y to hide it when they are ill. Then, I came home for my 21st birthday and arranged to meet him, but he never appeared as hed forgotten. Thats when I knew something serious had happened. So, at the age of 21, she decided to leave university and look after him herself. She lived close by, popping in
36、every day to make sure he was eating, and that the house was tidy, before heading off to her work.Sadly, in 2009, 5 years later, Laura lost her father. Before he died, Laura went to a hospital appointment with him, where doctors mentioned that his form of Alzheimers disease was genetic meaning there
37、 was a fiftyfifty chance that she had inherited (遗传) it. For several years Laura agonised over whether to be tested, finally finding out in August 2017 that she has the APP gene, meaning that, like him, she will develop the condition within a decade.At first, she struggled, feeling as if her life la
38、cked purpose. Then, during a sleepless night in the summer of 2018, she decided at around 2 a. m. to enter the 2019 London Marathon sponsored (赞助) by the charities Alzheimers Society and Alzheimers Research UK.She hoped to start the conversation around earlyonset Alzheimers disease and to encourage
39、people to talk about it more openly. I remember when Dad was ill, people wouldnt know how to react, and it all felt very hidden away, but I want to be honest and open, she added, The more information we can get, the less of a taboo (忌讳) this will feel. That said, the support Ive received so far afte
40、r going public has been amazing thats what is carrying me through. 12.Laura noticed her fathers dementia when .A.her father told her his condition in personB.people nearby informed her of his fathers conditionC.her father forgot his own birthday partyD.her father forgot to attend her 21yearold birth
41、day party13.The underlined word agonised in Paragraph 3 probably means .A.excitedB.struggledC.shockedD.delighted14.Laura started the open talk in the hope of .A.getting people to talk about Alzheimers disease openlyB.earning some money to help treat her Alzheimers diseaseC.making herself stronger to
42、 fight against Alzheimers diseaseD.raising funds for charities Alzheimers Society and Alzheimers disease Research U.K.15.Which words can best describe Laura?A.Caring and positive.B.Careful and honest.C.Patient and kind.D.Devoted and modest.【答案】12.D13.B14.A15.A【分析】这是一篇记叙文。Laura Sides在读大学期间,父亲患上了阿兹海默症
43、,她休学悉心照料父亲直到他去世;后来她被医生告知她在十年后也会患上同样的病。短暂的痛苦之后,她便振作了起来,积极面对生活,参加马拉松比赛,并进行阿兹海默症方面的公开对话,鼓励人们公开谈论这种疾病,而不是回避它。12.细节理解题。根据第一段“Then, I came home for my 21st birthday and arranged to meet him, but he never appeared as hed forgotten. Thats when I knew something serious had happened. (然后,我回到家庆祝我的21岁生日,并安排见他,但
44、他从未出现,因为他已经忘记了。就在那时,我知道发生了严重的事情。”)”可知父亲忘记参加女儿的生日会,在那时Laura意识到父亲已患病,故选D项。13.词义猜测题。根据上文“where doctors mentioned that his form of Alzheimers disease was genetic meaning there was a fiftyfifty chance that she had inherited (遗传) it.( 医生提到他的阿尔茨海默病遗传意义有55%的几率)”结合画线词所在句的“whether to be tested(是否去检查一下)”可推知ago
45、nised的意思为“挣扎,苦恼”,故选B项。14.细节理解题。根据最后一段“She hoped to start the conversation around earlyonset Alzheimers disease and to encourage people to talk about it more openly.( 她希望开始讨论早期的阿尔茨海默氏病并鼓励人们更公开地谈论它。)”可知Laura公开谈论阿兹海默症是为了鼓励人们公开地谈论此病。故选A项。15.推理判断题。由第二段“So, at the age of 21, she decided to leave universit
46、y and look after him herself.( 所以,在她21岁的时候,她决定离开大学,自己照顾他。)”可知Laura在21岁时休学照顾生病的父亲。结合下文医生给出诊断说Laura10年后也会患上阿兹海默症,她还是能够积极地面对生活并且公开讨论阿兹海默症鼓励人们积极面对疾病,由此可知Laura是一个关心他人又积极向上的人。结合选项A. Caring and positive关心他人,积极向上的;B. Careful and honest小心,诚实的;C. Patient and kind耐心善良的;D. Devoted and modest忠诚谦虚的。故选A项。5The idea
47、 that having narrow local focus leaves little room for anything but a selfish mindset is a misconception, according to a new study that found that concern for local affairs could help with global environmental conservation.You might have heard of NIMBY which means “not in my back yard” and describes
48、 an individual or group opposed to a new addition to the neighborhood, typically a factory, roadway or power station. Nimbyism and parochialism(眼界狭小), which is a focus on a local area, can go hand in hand, and there are concerns that parochialism paves the way for prejudice, narrowmindedness, and se
49、lfishness.But researchers found the exact opposite to be true in a new study published. The researchers argue that positive parochialism can inspire a larger awareness of global environmental problems and encourage people to action.“We did not find evidence that parochialism was necessarily negative
50、 and inward -looking,” said Patrick, a researcher for the study. “It can be those things, but theres no necessary conflict between feeling connected to your local area and feeling connected to the wider world. ”For the study, the researchers reviewed documents from the 1987 Parish Maps project. The
51、researchers showed how the Parish Maps project also demonstrated a passion for the environment and conservation. The researchers say that the Parish Maps project is a strong example of “positive parochialism”, and shows that thinking locally can influence a global mindset.“For a long time, it has be
52、en generally agreed that if we want people to think about global affairs they need an international worldview-but this may not be the case,” said Patrick. “Given where we are now in terms of trying to encourage people to make changes to help the environment, positive parochialism offers something th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-959556.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
