江苏省高邮中学2021届高三上学期十一月份阶段测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省高邮中学2021届高三上学期十一月份阶段测试英语试题 WORD版含解析 江苏省 高邮 中学 2021 届高三 上学 十一月份 阶段 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省高邮中学2020至2021学年高三年级十一月份阶段测试英语卷第一部分:听力(共两节,20小题,每小题1.5分,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the weather be like?A. Snowy and windy. B. Cold and rainy. C. Windy and dry.2. What does the man say about the book
2、?A. It is not available now.B. Its information is out of date.C. Its been reprinted four times.3. What can we learn from the conversation?A. The tools are missing.B. The man has returned the tools.C. The woman is to build a bookshelf.4. How much does the ticket cost each?A. $1.40. B. $4.30. C. $8.60
3、.5. What is the probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient. B. Travel agent and customer. C. Manager and office worker.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6
4、. Where does the conversation most probably take place?A. In the post office. B. At the airport. C. At the rail station.7. What most influences the man in making the decision?A. Price. B. Destination. C. Time.听第7段材料,回答第8、9题。8. What might Linda be?A. A researcher. B. A security officer. C. A waitress
5、.9. What does the man like about the airport?A. Spacious halls. B. Moving walkways. C. Small trolleys.听第8段材料,回答第10至12题。10. Why was the woman chosen to fill the position?A. Its time for her to change a job.B. She has the ability to organize the new office.C. She gets along well with the other employe
6、es.11. What will happen to the woman next?A. Getting promoted.B. Enjoying a long weekend.C. Moving her belongings home.12. What is most attractive for the woman to take the new post?A. Higher salary. B. Being closer to home. C. Running a new office.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is critical thinking acco
7、rding to the professor?A. Criticizing the writers ideas.B. Questioning everything the writer states.C. Digging into the writers implications and conclusions.14. What is the first step in reading an academic text critically?A. Figuring out the argument and the main line of reasoning.B. Analyzing and
8、responding to the argument.C. Identifying the meaning of each word.15. What may serve as the evidence?A. Ideas. B. Logical lines. C. Survey results.16. What is the key to critical thinking?A. To accept conclusions.B. To build an academic foundation.C. To read actively and keep questioning.听第10段材料,回答
9、第17至20题。17. Whats wrong with the woman after the tornado?A. She lost her vehicle. B. She broke her leg. C. She lost $1,000.18. How did the man get people to help him out according to the second news item?A. He kept shouting and crying for help.B. He knocked on the garbage disposal.C. He signaled wit
10、h a fire extinguisher.19. What do we know about the Canadian family?A. The family lost their car.B. The family had to feed on raw food.C. The father walked 15 miles to get help.20. What do the victims have in common?A. Losing valuables. B. Surviving the accidents C. Gaining first aid skills.Z+第二部分 阅
11、读 (共两节,满分50分) 第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5分)请认真阅读下列短文,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIf you hear the word“Castle” or the word“palace”,you may picture the same kind of building for both:large,made of stones,probably with a tower. And,of course,youre not entirely wrong,as those are feat
12、ures of both palaces and castles.So then hay bother to visit one royal building in the United Kingdom Buckingham Palace and another the same country Windsor Castle?It turns out there is a difference,and youcan find it pretty plainly in these two popular buildings.The Case for CastlesCastles were res
13、idences for royalty.But they were also intend as defensive seats. Say youre a king who has taken a particular area over.Now you have to hold it. castle and staff it with soldiers to defend your conquered territory and ensure it remains part of your kingdom.Castles were built throughout Europe and th
14、e Middle East primarily for protection of the king and his people.Some common features of castles include:thick walls and heavy gates to keep invaders outprotective low walls for archers to shoot with coverhigh towers for keeping a lookout over the surroundinggate houses for admitting allies instead
15、 of allowing enemies into the castleThe Place for PalacesPalaces, on the contrary, had no defensive purposes.They were first meant for showing off the great victory of the war.Palaces were where the spoils(战利品) of war might be displayedalong with grand architecture,massive banquet halls,golden table
16、 settings and maybe even hundreds of luxuriously decorated rooms.While kings certainly took up residence in palaces as well as castles,nonmilitary royals might also have lived in (or still live in)palaces. Ministers could live in castles to show the power of their riches rather than their nonexisten
17、t military power. The term comes from Palatine Hill in Rome.1. Which of the flowing is one feature of castles?A. Low towers surrounding castles.B. Defensive low walls for shooting.C. Gatehouses allowing enemies into the castle.D. Thick walls and heavy gates to lock invaders in.2. Why were palaces fi
18、rst built?A. To accommodate ordinary soldiers.B. To defend the kings conquered territory.C. To show off the art of royal paintingD. To display huge success of the war.3. What is the main purpose of the next?A. To list the reasons for kings living in palaces.B. To make a comparison between castles an
19、d palaces.C. To talk about The value of castles in modern times.D. To show palaces are more popular than castles.【答案】1. B 2. D 3. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要通过对比介绍了城堡和宫殿的不同。【1题详解】细节理解题。根据The Case for Castles部分中的“protective low walls for archers to shoot with cover”可知,用于射击的防御性低墙是城堡的特征之一。故选B。【2题详解】细节理解题。根据
20、The Place for Palaces部分中的“They were first meant for showing off the great victory of the war.”可知,宫殿最初被建是为了炫耀战争的伟大胜利。 故选D。【3题详解】推理判断题。本文在第二段“It turns out there is a difference, and you can find it pretty plainly in these two popular buildings.”就说明了城堡和宫殿是有区别的。然后分别用两部分The Case for Castles和The Place for
21、 Palaces 详细地介绍了城堡和宫殿的特点。所以可知,本段的写作目的就是为了对城堡和宫殿做一个对比。故选B。BIn a career that lasted more than half a century, Tom Wolfe wrote fiction and nonfiction best-sellers including The Electric Kool-Aid Acid Test and The Bonfire of the Vanities. Along the way, he created a new type of journalism and coined phra
22、ses that became part of the American vocabulary.Wolfe began working as a newspaper reporter, first for The Washington Post, then the New York Herald Tribune. He developed a literary style in nonfiction that became known as the “New Journalism.” “Ive always agreed on a theoretical level that the tech
23、niques for fiction and nonfiction are interchangeable,” he said. “The things that work in nonfiction would work in fiction, and vice versa.”“When Tom Wolfes voice broke into the world of nonfiction, it was a time when a lot of writers, and a lot of artists in general, were turning inwards,” says Lev
24、 Grossman, book critic for Time magazine. “Wolfe didnt do that. Wolfe turned outwards. He was a guy who was interested in other people.” Wolfe was interested in how they thought, how they did things and how the things they did affected the world around them.In 1979, Wolfe published The Right Stuff,
25、an account of the military test pilots who became Americas first astronauts. Four years later, the book was adapted as a feature film. “The Right Stuff was the book for me,” says Grossman. “It reminded me, in case Id forgotten, that the world is an incredible place.”In The Right Stuff, Wolfe popular
26、ized the phrase “pushing the envelope.” In a New York magazine article, Wolfe described the 1970s as “The Me Decade.” Grossman says these phrases became part of the American idiom because they were accurate.“He was an enormously forceful observer, and he was not afraid of making strong claims about
27、what was happening in reality,” Grossman says. “He did it well and people heard him. And they repeated what he said because he was right.” All those words started a revolution in nonfiction that is still going on.4. The “New Journalism” is a style of journalism that .A. changes its news writing tech
28、niques frequentlyB. popularizes new American idioms in a literary wayC. combines novelistic techniques with traditional reportingD. reports various news events from a theoretical perspective5. It can be learned from the passage that The Right Stuff .A. is a film directed by Lev GrossmanB. is an infl
29、uential book by Tom WolfeC. accounts for popular American phrasesD. deals with incredible places in the world6. According to the passage, Tom Wolfe .A. was good at reporting news from a realistic perspectiveB. preferred making claims about events to writing booksC. was fond of commenting on other pe
30、oples thoughtsD liked analyzing social problems from the outside7. Which of the following is the best title for the passage?A. Tom Wolfe: A Professional Phrase CoinerB. Tom Wolfe: A Forceful Observer and NovelistC. Tom Wolfe: A Theoretical Creator in LiteratureD. Tom Wolfe: An Innovative Journalist
31、and Writer【答案】4. C 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了Tom Wolfe,一位富有创新的记者和作家。他将小说技巧与传统报道相结合创造出了一种非虚构文学风格,被称为“新新闻”。【4题详解】推理判断题。第二段中He developed a literary style in nonfiction that became known as the “New Journalism.” “Ive always agreed on a theoretical level that the techniques for fiction and nonfi
32、ction are interchangeable,”可知他将小说和非小说的技巧结合形成了一种新的文体。即“新新闻”是一种将小说手法与传统报道相结合的新闻文体,故选C。【5题详解】细节理解题。倒数第二段第一、二句In The Right Stuff, Wolfe popularized the phrase “pushing the envelope.” In a New York magazine article, Wolfe described the 1970s as “The Me Decade.”可知在The Right Stuff书中,Wolfe普及了短语“推信封”。在纽约杂志的一
33、篇文章中,Wolfe将20世纪70年代描述为“自我”的十年。即可知The Right Stuff是Tom Wolfe写的一本很有影响力的书,故选B。【6题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“He was an enormously forceful observer, and he was not afraid of making strong claims about what was happening in reality,”可知Tom Wolfe是一个非常有说服力的观察者,他不害怕对现实中正在发生的事情做出强有力的断言。即Tom Wolfe善于从现实的角度报道新闻,故选A。【7题详解
34、】主旨大意题。根据文章主要内容为介绍了发明了“新新闻”文体的Tom Wolfe,他是一位创新的记者和作家。故选D。CFor some Chinese high school students, passing the gaokao is the final goal of their academic life. They believe that once they enter college, life will be easy. However, getting a college degree now requires more efforts than it did before.I
35、n September, the Ministry of Education (MOE) released an announcement, requiring universities to increase the difficulty of undergraduate courses and work harder to end academic misconduct in bachelors theses. This came after a change put forward by Minister of Education Chen Baosheng. Chen said uni
36、versities should “reasonably increase students academic burden” to encourage them to work harder and improve their knowledge and skill levels.In China, students often study hard during high school to achieve high gaokao scores. However, once entering university, many students lose interest in their
37、studies, let alone acquiring outstanding academic abilities, according to Chu Zhaohui, a researcher at the National Institute of Education Sciences. This phenomenon could be because the pressure to study at university is lower than that of high school.“The evaluation standards in universities arent
38、very high,” Sang Guoyuan, a professor of education told The Economic Observer. “Many poorly performing students are given passes by teachers as long as they attend classes.” However, in the US, to make sure education quality is kept high, universities always “keep the students under competitive pres
39、sure by assigning them challenging tasks,” Xiong Bingqi, deputy director of the 21st Century Education Research Institute, wrote on the China Daily website. For example, US universities have “weed-out courses”, which are designed to kick out students who dont meet certain academic criteria.However,
40、while the Ministry of Educations plans aim to increase “university students academic burden”, theyre not intended to put extra pressure on them. Instead, the new requirements are meant to fulfill the basic requirements of university education, according to Xiong. As Guangming Daily put it, “Universi
41、ty is an important time in shaping young peoples personalities and values.8. What does the underlined “this” in Paragraph 2 refer to?A. The announcement by the MOE.B. Acquisition of the college degree.C. The end of academic misconduct.D. The increase of academic difficulty.9. What might the future c
42、ollege life be like for Chinese students?A. Attending classes to guarantee graduation.B. Being faced with extra pressure.C. Fighting for outstanding academic abilities.D. Taking “weed-out courses” regularly.10. Why does the author use so many quotes in the passage?A. To show the views on the reform
43、of Chinese universities vary.B. To clarify Chinese university reform may encounter difficulties.C. To demonstrate Chinese universities well shape students values.D. To stress the current situation in Chinese universities needs a reform.11. Whats the type of the passage?A. Interview.B. Argument.C. Ne
44、ws.D. Essay.【答案】8. A 9. C 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇新闻。文章介绍了教育部发布通知,要求各高校加大本科课程难度,加大力度杜绝本科毕业论文中的学术不端行为,进行相应的教育改革,鼓励大学生更加努力地学习,提高他们的知识和技能水平。【8题详解】词义猜测题。根据第二段中In September, the Ministry of Education (MOE) released an announcement, requiring universities to increase the difficulty of undergraduate courses
45、 and work harder to end academic misconduct in bachelors theses. This came after a change put forward by Minister of Education Chen Baosheng. 9月,教育部发布通知,要求各高校加大本科课程难度,加大力度杜绝本科毕业论文中的学术不端行为。此前,教育部部长陈宝生提出了一项改革。由教育部长提出改革,可知代词This指的是上文“教育部发布的通知”。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据第二段中Chen said universities should “reaso
46、nably increase students academic burden” to encourage them to work harder and improve their knowledge and skill levels. 陈说,大学应该“合理地增加学生的学习负担”,鼓励他们更加努力地学习,提高他们的知识和技能水平。可知,中国学生未来的大学生活是要争取优秀的学术能力。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第四段中“The evaluation standards in universities arent very high,” Sang Guoyuan, a profess
47、or of education told The Economic Observer. “Many poorly performing students are given passes by teachers as long as they attend classes.” However, in the US, to make sure education quality is kept high, universities always “keep the students under competitive pressure by assigning them challenging
48、tasks,” Xiong Bingqi, deputy director of the 21st Century Education Research Institute, wrote on the China Daily website. For example, US universities have “weed-out courses”, which are designed to kick out students who dont meet certain academic criteria“大学的评估标准不是很高,”教育教授桑国元告诉经济观察报。“许多表现不佳的学生只要上课,老
49、师就会给他们通行证。”21世纪教育研究院副院长熊丙奇在中国日报网站上写道:“然而,在美国,为了确保教育质量,大学总是让学生处于竞争压力之下,给他们分配具有挑战性的任务。”例如,美国大学有“淘汰课程”,旨在淘汰不符合某些学术标准的学生。由此可知,作者在文章中引用了这么多的引语是为了强调中国大学的现状需要改革。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据第一段中However, getting a college degree now requires more efforts than it did before.然而,现在获得大学学位比以前需要更多的努力。第二段中In September, the
50、 Ministry of Education (MOE) released an announcement, requiring universities to increase the difficulty of undergraduate courses and work harder to end academic misconduct in bachelors theses.9月,教育部发布通知,要求各高校加大本科课程难度,加大力度杜绝本科毕业论文中的学术不端行为。可知,文章主要是报道了教育部发布的通知引起众多关注,因此这是一篇新闻体裁的文章。故选C项。DThe idea of usi
51、ng radio or wireless to broadcast to audiences was formed in 1916 by a president of the American Marconi Company, David Sarnoff. His superiors were doubtful about his idea to “make radio a household cause, so that by purchase of a radio music box, the audience could enjoy lectures, music performance
52、, etc.”Four years later the American engineer Frank Conrad, an employee at W E Corp, attracted considerable attention when a local newspaper reported on the growing audience listening on crystal radio sets to his evening and weekend amateur broadcasts. A local music store had provided records to pla
53、y on the Victoria, and Conrad and his family served as disc jockeys(唱片音乐播音员). Westinghouse vice president Harry Davis asked Conrad to build a more powerful transmitter(发射台)in time to announce the outcome of the next US presidential election. Conrad completed his assignment, and on November 2, 1920,
54、station KDKA in Pittsburgh, Pennsylvania, broadcast the announcement that Warren G. Harding had been elected president. About 1000 people heard this first news broadcast.Radio communicated news much faster than did newspapers and because crystal sets were easy to build and inexpensive, radio expande
55、d rapidly in the following years. To stimulate the sale of radio sets, equipment manufactures provided transmitting facilities. Singers, comedians, and entire orchestras volunteered their services for publicity. The eventual financial basis of the new industry, however, was still unclear. One group
56、in New York City tried to seek contributions from listeners while others urged that private foundations support radio stations as a public service. In August 1922 the first commercial radio advertisement was broadcast on WEAF (now WNBC) in New York City. In 1926, when about 5 million homes had radio
57、s, the Radio Corporation of America (RCA), in cooperation with the American Telephone & Telegraph Company, established the first commercial radio network. In the 1920s radio was established as a new mass medium had a practicable industry, and it became a national forum(论坛)for news and popular cultur
58、e.12. The passage is mainly concerned with _.A. the contribution of radio to popular cultureB. the invention and uses of radioC. early radio programs for a mass audienceD. the history of radio broadcasting13. Who started broadcasting radio programs to mass audience?A. Frank ConradB. David SarnoffC.
59、Harry DavisD. Warren Harding14. After 1920, radio expanded rapidly because _.A. people could easily get it in storesB. it was cheaper than newspapersC. it had advantages over newspapersD. people were interested in anything new15. By saying that “the eventual financial basis of the new industry was s
60、till unclear”, the author means that _.A. the private foundations were unwilling to support the stationsB. the stations were not sure yet where to get the operational moneyC. advertising and commercial programs could not raise enough moneyD. the listeners would not pay for the broadcasting stations【
61、答案】12. D 13. A 14. C 15. B【解析】【分析】 本文是说明文。主要讲述无线广播的建立与发展。使用无线电或无线广播听众的想法是由美国马可尼公司总裁于1916提出的,大卫沙诺夫,美国工程师Frank Conrad(WE公司的雇员)于四年后运用无线广播的。1926年建立了第一个商业无线电网络。【12题详解】 主旨大意题。通读全文可知,主要讲述无线广播的建立与发展。使用无线电或无线广播听众的想法是由美国马可尼公司总裁于1916提出的,大卫沙诺夫,美国工程师Frank Conrad(WE公司的雇员)于四年后运用无线广播的。1926年建立了第一个商业无线电网络。所以短文主要是关于无线
62、广播的历史。 故答案为D项。【13题详解】细节理解题。 第二段“Four years later the American engineer Frank Conrad, an employee at W E Corp, attracted considerable attention when a local newspaper reported on the growing audience listening on crystal radio sets to his evening and weekend amateur broadcasts. ”四年后,美国工程师弗兰克康拉德(Frank
63、 Conrad)是W E 公司的一名员工,当地一家报纸报道说,越来越多的听众收听他晚间和周末的业余广播时,他引起了相当大的关注。由此可知,Frank Conrad开始向大众广播无线电节目的。故答案为A。【14题详解】细节理解题。 文中第二段最后以总统竞选结果的发布为切入点,以证明广播比报纸传播的更及时,尤其是第三段的第一句“Radio communicated news much faster than did newspapers and because crystal sets were easy to build and inexpensive, radio expanded rapid
64、ly in the following years.,” 无线电通讯的速度比报纸快得多,而且由于晶体装置易于建造和廉价,无线电在随后几年迅速扩大。由此可知,1920年以后,广播迅速发展,因为它比报纸有优势。故答案为C。【15题详解】 细节理解题。第三段中间的“The eventual financial basis of the new industry, however, was still unclear. One group in New York City tried to seek contributions from listeners while others urged tha
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-341292.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
