江西省景德镇市2022-2023学年高一英语下学期6月期末试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 景德镇市 2022 2023 学年 英语 下学 期末 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、景德镇市2022-2023学年度下学期期末质量检测卷高一英语注意事项:1. 答题前,考生在答题卡上务必将自己的姓名、班级填写清楚。2. 每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,在试题卷上作答无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What time is it now?A. 9:30. B. 10:00. C. 10:30.
2、2. What is the woman going to do?A. Go for a walk. B. Have an interview. C. Buy some milk3. Why is Emma tired?A. She has just finished a report.B. She climbed a mountain.C. She did a lot of housework.4. Where are the speakers going?A. To a factory. B. To a restaurant. C. To a supermarket.5. What are
3、 the speakers mainly talking about?A. A trip. B. An umbrella. C. The weather.第二节 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Which of the following does the man dislike?A. Eggs. B. Lemons. C. Milk.7. What will the man d
4、o next?A. Complete his work. B. Help prepare lunch. C. Get the woman some water.听第7段材料,回答第8至10题。8. When did the speakers last see their parents?A. A year ago. B. Half a year ago C. Three months ago.9. Who will buy a cake?A. Elaine. B. George. C. Selina.10. Where does the conversation probably take p
5、lace?A. In a car. B. At home. C. In a bakery.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman recommend first?A. A gray silk tie. B. A brown leather wallet. C. A black leather wallet. 12. Why does the boy refuse to buy the brown wallet?A. His father might dislike its design.B. He isnt fond of its color.C. I
6、ts too expensive for him.13. How much will the boy pay?A. $35. B. $40. C. $55.听第9段材料,回答第14至17题。14. When did the man watch the movie Mr. Brown mentioned?A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.15. What does the woman think of the movie she saw last week?A. It is fascinating. B. It is boring. C. It
7、 is just so-so.16. What type of movies is the mans favorite?A Science fiction movies. B. Action movies. C. Horror movies17. Where will the speakers meet first next Sunday?A. At the cafe. B. At the cinema. C. At the mans house.听第10段材料,回答第18至20题。18. On which floor is the outdoor pool at Hotel Posada F
8、reeman?A. The 12th floor. B. The 11th floor. C. The 1st floor.19. What do we know about Casa Roxana Bungalows?A. Its simply furnished but quite clean.B. Each room costs only about $15 a night.C. Its across the street from Olas Altas Beach.20. What is special about Hotel Posada La Mision?A. It is loc
9、ated in the west of Playa Madera.B. It has a big bar on the top floor.C. It has ancient red wood windows.第二部分阅读理解第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWherever you go throughout the globe, everybody is keen on celebrating. And when it comes to celebration, festivals, in most ca
10、ses, offer something for everyone.Mardi Gras (New Orleans, Louisiana)Also known as Fat Tuesday, Mardi Gras in New Orleans is a cultural event. Though the celebration is held every year on the day before Ash Wednesday, the festivities last for months, banning in November throughout January and early
11、February. And if you love music, check out the annual Galactic concert at the world-famous Tipitinas on Lundi Gras(the day before Mardi Gras).La Tomatina (Valencia, Spain)Launched way back in 1945, La Tomatina is one of the oldest festivals on our list. Its also easily the happiest but the messiest,
12、 coming off like the worlds biggest food fight.Legend has it that the whole thing started when some local boys joined a parade alongside musicians. The boys made the performers so angry that they tried hit the boys, and a vendors(小摊贩) vegetable stand fell victim to the incident.If you go, please fol
13、low some simple rules: Dont throw hard objects, squash the tomato before throwing it, stay a safe distance away from tomato trucks, and stop in time.Montreux Jazz Festival (Switzerland)Founded back in 1967, Montreux is one of the oldest music festivals in the world. Its also the second largest jazz
14、festival, after the Montreal International Jazz Festival. That Canadian concert may attract more visitors-around 2 million annually. But Montreux benefits from its pretty location on the attractive shores of Lake Geneva. The area is particularly beautiful in late June/early July, when the festival i
15、s held.1. In which event can you have an untidy experience?A. Mardi Gras.B. Lundi Gras.C. Montreux Jazz Festival.D. La Tomatina.2. Where can you witness the largest music festivals?A. Montreux Jazz Festival s.B. Valencia, Spain.C. Montreal International Jazz Festival.D. New Orleans, Louisiana.3. Whe
16、re can you read the passage probably?A. News report.B. Tourism journal.C. Concert brochure.D. Academic magazine.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了世界上几个地方的节日庆祝方式。【1题详解】细节理解题。根据La Tomatina (Valencia, Spain)中的第一段“Its also easily the happiest but the messiest, coming off like the worlds biggest
17、food fight. (它也很容易成为世界上最快乐但最混乱的国家,就像世界上最大的食物大战一样。)”可知,番茄狂欢节你会有不整洁的体验。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Montreux Jazz Festival (Switzerland)中“Founded back in 1967, Montreux is one of the oldest music festivals in the world. Its also the second largest jazz festival, after the Montreal International Jazz Festival. (蒙
18、特勒音乐节成立于1967年,是世界上最古老的音乐节之一。这也是仅次于蒙特利尔国际爵士音乐节的第二大爵士音乐节。)”可知,蒙特利尔国际爵士音乐节是最大的音乐节。故选C。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Wherever you go throughout the globe, everybody is keen on celebrating. And when it comes to celebration, festivals, in most cases, offer something for everyone. (无论你走到世界各地,每个人都热衷于庆祝。说到庆祝,节日,在大多数情况下,
19、为每个人提供一些东西。)”及全文可知,文章是介绍了世界几个地方的节日庆祝,所以它可能来自一本旅游杂志。故选B。BThis grandmother may have a new life after a billionaire noticed her determination to help people in an area struck by a hurricane.The woman, Plaxedes Dilon, is used to walking long distances around her home for work. The 70-year-old woman make
20、s a living by selling clothes. She wakes up at four every morning and travels across the region to do her business. She had just returned to her home in Harare, Zimbabwe earlier this week when she heard about a hurricane on the radio.The storm, which is currently regarded as one of the worst hurrica
21、nes to hit the Southern hemisphere (南半球), blew through parts of Mozambique, Zimbabwe and Malawi. Upon learning about the result of the storm, Dilon immediately filled a bag with kitchen supplies and clothes that she had intended to sell. She wanted to take them all to a disaster relief area. Because
22、 she did not have any money for a bus ticket, she walked for 10 miles and gave the supplies to a local church.The church praised her good deed by posting a photo of her and her huge supply bag on social media. After it was shared by thousands of people, it finally caught the eye of Strive Masiyiwa.
23、Masiyiwa is currently placed as one of the richest people in Africa by Forbes. He and his company have been putting a great deal of effort into providing aid to those areas in need. Upon reading Dilons story on social media, the man promised to reward her for her efforts. When asked about her good d
24、eed, Dilon simply said that it was her duty as a human being to help other people. “Being able to feel each others pain and to carry each others burden is what makes humans greater and better than other species,” the granny said with a smile. “What you give out in the world is what you receive back.
25、”4. We can infer from the text that Dilon _.A. lives a hard life by doing odd jobsB. is much too old to live on her ownC. is one of those awaiting help in a disasterD. was saved by a billionaire in the hurricane5. According to the text, what happened to Dilon?A. She lost all the money she had saved
26、due to the hurricane.B. She was forced to leave her home after the hurricane.C. She met a billionaire on her way to the local church.D. Parts of her country were strack by a serious hurricane.6. How did Dilon give a hand after the hurricane?A. By calling on people to donate clothes.B. By posting the
27、 news on social media.C. By walking for miles to donate her supplies.D. By asking Strive Masiyiwa for help.7. What is the main idea of the text?A. The serious results of a hurricane in.B. The story of a grandmother and a billionaire.C. The bad experience a grandmother had in a hurricane.D. A kind-he
28、arted grandmother rewarded for her good deed.【答案】4. A 5. D 6. C 7. D【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了津巴布韦一位老奶奶走了10英里,把一些生活用品和衣物送往飓风受灾地区。受到这位老人善行的激励,一位亿万富翁为灾区人们伸出援助之手。【4题详解】推理判断题。根据文章第二段“The woman, Plaxedes Dilon, is used to walking long distances around her home for work. The 70-year-old woman makes a livin
29、g by selling clothes. She wakes up at four every morning and travels across the region to do her business.(这位名叫Plaxedes Dilon的女士习惯于在家里走很远的路去上班。这位70岁的老妇人靠卖衣服为生。她每天早上4点起床,穿越整个地区去做生意)”可推知,Dilon靠卖衣服过着艰苦的生活。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段“She had just returned to her home in Harare, Zimbabwe earlier this week wh
30、en she heard about a hurricane on the radio.(本周早些时候,她刚回到津巴布韦哈拉雷的家中,就从广播中听到飓风的消息。)”可知,Dilon的家在津巴布韦。而根据第三段“The storm, which is currently regarded as one of the worst hurricanes to hit the Southern hemisphere(南半球), blew through parts of Mozambique, Zimbabwe and Malawi.(这场风暴目前被认为是袭击南半球最严重的飓风之一,它席卷了莫桑比克、
31、津巴布韦和马拉维的部分地区)”可知,该风暴席卷了莫桑比克、津巴布韦和马拉维的部分地区。由此推断,Dilon的家乡的部分地区也遭遇了飓风。故选D。【6题详解】细节理解题。根据文章第三段“Upon learning about the result of the storm, Dilon immediately filled a bag with kitchen supplies and clothes that she had intended to sell. She wanted to take them all to a disaster relief area. Because she
32、did not have any money for a bus ticket, she walked for 10 miles and gave the supplies to a local church.(在得知风暴的结果后,Dilon立即装满了一个袋子,里面装满了她打算卖掉的厨房用品和衣服。她想把他们都带到灾区。因为没有钱买车票,她走了10英里,把这些东西捐给了当地的教堂)”可知,Dilon得知风暴的结果后,收拾了厨房用品和衣服,步行到了受灾地区把这些东西捐给当地教堂。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一段“This grandmother may have a new lif
33、e after a billionaire noticed her determination to help people in an area struck by a hurricane.(一位亿万富翁注意到这位老奶奶决心帮助遭受飓风袭击地区的人们后,她可能有了新的生活)”以及文章第四段“The church praised her good deed by posting a photo of her and her huge supply bag on social media. After it was shared by thousands of people, it finall
34、y caught the eye of Strive Masiyiwa. Masiyiwa is currently placed as one of the richest people in Africa by Forbes. He and his company have been putting a great deal of effort into providing aid to those areas in need. Upon reading Dilons story on social media, the man promised to reward her for her
35、 efforts.(教堂在社交媒体上发布了一张她和她的巨大补给袋的照片,称赞了她的善行。在被成千上万的人分享后,它终于引起了Strive Masiyiwa的注意。Masiyiwa目前被福布斯评为非洲最富有的人之一。他和他的公司一直在努力向有需要的地区提供援助。在社交媒体上看到Dilon的故事后,这名男子承诺会奖励她的努力)”可知,文章主要讲述的是一位老人将会因为自己的善行而得到奖励,拥有不一样的生活。故选D。CThroughout folktale, tales of shapeshifting creatures, from wolves to vampires, have often sp
36、read horror across a variety of cultures. But these physical transformations are not limited to the pages of fiction. A review article suggests that climate change could be physically altering a variety of species across the planet, as individuals change their shape to suit the rising temperatures a
37、cross the world. Features such as tails, legs and ears are changing to provide different levels of heat exchange with the environment. Warm-blooded animals tend to have longer ears, tails, and limbs if they live in warmer conditions, compared with similar animals in colder places. The long body part
38、s provide a bigger skin surface that they can use to get rid of extra heat. While the changes occur across a range of species, theyre not universal across every animal considered. These adaptations may be beneficial in the short to medium term, but as the climate continues to change, animals can not
39、 continually adapt. At some point, the trade-off wont be beneficial anymore, which could lead to population declines and even extinction. So, while a larger beak may be useful for species wanting to lose more heat, if it makes the beak more impractical for feeding then it may end up being more of a
40、disadvantage for the birds. There are also a variety of other ways of controlling body temperature that dont require changes in body shape, such as behavioral changes like making use of shade and migrating at warmer times of year. Of course, to some extent we already know whats needed to limit the e
41、mptiness of the future natural world. This includes reducing greenhouse gases; protecting biodiversity; restoring connectivity between habitats; and reducing interrelated threats like pollution and land harvesting. Even species that are close to extinction can be brought back from the edge with enou
42、gh conservation effort.8. Whats the function of Paragraph 1?A. To show the prevalence of shapeshifting creatures.B. To introduce the topic of animals physical changes.C. To stress the fear caused by shapeshifting creatures.D. To list examples of shapeshifting creatures in folktales.9. According to P
43、aragraph 2, which of the following statements is TURE?A. Animals extend some of their body parts to achieve better cooling effect.B. Climate change is having a huge impact on almost every species on the earth.C. Animals transform their physical features to adapt to the drop of temperatures.D. Warm-b
44、looded animals in colder places are more likely to have longer body parts.10. Why does the author mention the example of “a larger beak” in Paragraph 3?A. To warn that some changes in animals body parts do no good at all.B. To indicate that the rising temperatures have caused birds more harm.C. To i
45、ntroduce behavioral changes as a better way to deal with climate change.D. To demonstrate the limited or even negative effect of physical transformations.11. Whats the authors attitude toward the future of the natural world?A. Doubtful.B. Hopeful.C. Indifferent.D. Ambiguous.【答案】8. B 9. A 10. D 11. B
46、【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了世界气候的变化导致动物的外形也相应发生了改变,文章介绍了这种改变的一些局限性以及作者对自然界未来的看法。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Throughout folktale, tales of shapeshifting creatures, from wolves to vampires, have often spread horror across a variety of cultures. But these physical transformations are not limited to the pages of ficti
47、on.(在民间故事中,从狼到吸血鬼的变形生物的故事经常在不同的文化中传播恐怖。但这些物理上的转变并不局限于小说)”可推知,第一段的作用是引入动物身体变化的话题。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“Warm-blooded animals tend to have longer ears, tails, and limbs if they live in warmer conditions, compared with similar animals in colder places. The long body parts provide a bigger skin surface
48、that they can use to get rid of extra heat.(温血动物如果生活在温暖的环境中,它们的耳朵、尾巴和四肢就会比生活在寒冷地区的同类动物长。长身体部位提供了一个更大的皮肤表面,它们可以用来排除多余的热量)”可知,A选项“动物延长身体的一些部位来达到更好的降温效果”正确。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第三段“While the changes occur across a range of species, theyre not universal across every animal considered. These adaptations ma
49、y be beneficial in the short to medium term, but as the climate continues to change, animals can not continually adapt. At some point, the trade-off wont be beneficial anymore, which could lead to population declines and even extinction. So, while a larger beak may be useful for species wanting to l
50、ose more heat, if it makes the beak more impractical for feeding then it may end up being more of a disadvantage for the birds. There are also a variety of other ways of controlling body temperature that dont require changes in body shape, such as behavioral changes like making use of shade and migr
51、ating at warmer times of year. (虽然这种变化发生在一系列物种中,但并不是在所有被考虑的动物中都普遍存在。这些适应在短期到中期可能是有益的,但随着气候的持续变化,动物无法持续适应。在某种程度上,这种取舍将不再有利,这可能导致种群数量下降,甚至灭绝。因此,虽然大喙对于想要失去更多热量的物种来说是有用的,但如果它使喙不适合进食,那么它可能会对鸟类更不利。还有很多其他不需要改变体型就能控制体温的方法,比如行为上的改变,比如利用阴凉处和在温暖的季节迁徙)”可推知,作者在第三段提到了“一个更大的喙”的例子是为了证明身体变化是有限的甚至有负面的影响。故选D。【11题详解】推理
52、判断题。根据最后一段“Of course, to some extent we already know whats needed to limit the emptiness of the future natural world. This includes reducing greenhouse gases; protecting biodiversity; restoring connectivity between habitats; and reducing interrelated threats like pollution and land harvesting. Even
53、species that are close to extinction can be brought back from the edge with enough conservation effort. (当然,在某种程度上,我们已经知道需要什么来限制未来自然世界的空虚。这包括减少温室气体;保护生物多样性;恢复栖息地之间的连通性;减少相关的威胁,如污染和土地收割。即使是濒临灭绝的物种也可以通过足够的保护努力从边缘地带拯救回来)”可推知,作者对自然界的未来充满希望。故选B。DA kind of far-fetched clay speakers might sound novel to yo
54、u, yet nowadays music speakers made from clay have appeared on the market.The makers of such speakers are from a German start-up called Mapu. They say the product is around 80 percent biodegradable (可生物降解的). Thats not necessarily what most people look for in a set of speakers, but its a commendable
55、feature at this time when electronic waste is piling up around the world.The speakers are now often noticed due to their eco-friendly side, but those behind them did not set out to achieve that at first. The main inspiration was to keep traditional crafts alive in regions where they were disappearin
56、g, especially in rural Chile, where Pablo Ocqueteau, a co-founder of Mapu, was born. He, together with his partner Philine von Agnes, had been wondering how to help bring traditional Chilean crafts into the modern world. Finally. they decided to make a speaker out of a traditional Chilean water jug
57、found in most Chilean households. Craftsmen in Nacimiento once renowned for pottery (陶艺) but struggling to keep the art alive were only too happy to help the pair. After the first design of the speaker was made, Ocqueteau and Agnes talked with a professional engineer in Germany, who later proved the
58、 adapted clay jug had great potential as a speaker. Then the two cooperated with Sound Hub Denmark, whose engineers made slight changes to the speakers design. Since then, potters in Nacimiento have created small groups of clay speakers. According to Duszeln, Mapu typically pays craftsmen an above a
59、verage fee for their work, and it has also funded tree-planting projects through ProNativo, an environmental organization, as well as a project to feed communities in Santiago during the first lockdown caused by the COVTID-19 pandemic.The pair hope to make traditional crafts more attractive to young
60、 people. They also believe clay speakers can help further describe the benefits of clay, which has renewed significance in a world where people are concerned about the environment.12. What does the underlined word “commendable” in Paragraph 2 mean?A. Adjustable.B. Desirable.C. AvailableD. Movable13.
61、 Why did Ocqueteau and Agnes want to make speakers out of clay at first?A. To preserve traditional cultureB. To protect the environment.C. To compete for market share.D. To aid poor households in Chile.14. What can we learn about the pair from Paragraph 4?A. They thought of giving up their design at
62、 first.B. They were misunderstood by some local craftsmen.C. They were careful and cautious about making clay speakers.D. They got funding for their creation from environmental groups.15. What can be the best title for the text?A. A company cuts its environmental impactB. A green invention helps a d
63、ying art recoverC. Clay products are favoured by young peopleD. Chilean cultural traditions create job opportunities【答案】12. B 13. A 14. C 15. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种新型环保的由粘土制成的扬声器,介绍了其创造过程等。【12题详解】词句猜测题。根据划线单词下文“when electronic waste is piling up around the world.(在这个电子垃圾在世界各地堆积如山的时候)”可知,目前世界上电子
64、垃圾堆积如山。而根据上文“They say the product is around 80 percent biodegradable (可生物降解的).(他们说,这种产品大约有80%是可生物降解的)”可知,这个扬声器是环保的。由此推断,扬声器环保的特色在现在这种电子垃圾随处可见的时代是“值得称赞的”。选项A“Adjustable(可调整的)”;选项B“Desirable(令人满意的、值得的)”;选项C“Available(可用的)”;选项D“Movable(可动的)”。故选B。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段“The main inspiration was to keep tra
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344665.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
广东省深圳市2020年中考数学试卷【及真题答案】.pptx
