江西省赣州市十五县(市)十六校2021届高三上学期期中联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省赣州市十五县市十六校2021届高三上学期期中联考英语试题 WORD版含解析 江西省 赣州市 十五 十六 2021 届高三上 学期 期中 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年度第一学期赣州市十五县(市)十六校期中联考高三英语试卷第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the conversation take place?A. At home. B. In a restaurant. C. In a zoo.2. What will the woman do tomorrow aft
2、ernoon?A. See a doctor. B. Eat with her brother. C. Watch a movie.3. How will the speakers go to the bookstore?A. By bike. B. By bus. C. By taxi.4. How does the woman feel?A. Uncertain. B. Surprised. C. Relieved.5. What do we know about Dario?A. He feels hopeless. B. He survives on Coke. C. He was t
3、oo busy to go shopping.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What kind of room does the woman need?A. A room for three. B. A double room. C. A single room.7. How much will the w
4、oman pay per night?A. $150. B. $120. C. $100.听第7段材料,回答第8、9题。8. Who is Pat?A. The repairman. B. The house owner. C. Susans friend.9. What is the woman angry about?A. The front door didnt work. B. Pat always appeared without informing.C. The house owner failed to repair the pipe.听第8段材料,回答第10至12题。10. W
5、hich company does the woman work for?A. Benson Software. B. Smiths Retailers. C. Customer Service.11. What are the speakers talking about?A. The delayed delivery. B. The impolite service. C. The wrong order.12. How many CD players will the woman send afterwards?A. 50. B. 100. C. 150.听第9段材料,回答第13至16题
6、。13. Whats the main purpose of the international summer course?A. To win more fame. B. To play music with friends.C. To have a concert tour together.14. How does Tim find the young musicians?A. By looking for new stars. B. By advertising online. C. By handing out application forms15. What requiremen
7、t do applicants need to meet?A. A basic level of spoken language. B. Years of on-stage experience.C. Good-looking appearance.16. Why is the course held in a university?A. Transport around is convenient. B. Its more spacious.C. It has enough halls for practicing.听第10段材料,回答第17至20题。17. When will the sc
8、hool be closed on July 15?A. 11:30 am. B. 12:30 pm. C. 1:00 pm.18. Where can you find the information on supplies ordering?A. In the school e-mail. B. On the school website.C. On the school notice board.19. How will the things left in Lost and Found be treated?A. Be sent to their owners. B. Be kept
9、in Lost and Found.C. Be donated to the community charity.20. What information will students know the night before school starts?A Where the classroom is. B. Who their teacher is.C. When the new term begins.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AMost of Londons n
10、ational museums are completely free of charge. So without cost to worry about, these are the must-see museums for art lovers on their first trip to London. National Portrait Gallery PHONE +44 20 7306 0055Where else but the National Portrait Gallery can you find oil paintings of the Bronte sisters an
11、d William Shakespeare alongside black and white photographs of the Spice Girls and a mixed media portrait of J.K. Rowling? Featuring a collection of famous British people from the Tudor period to the present day, the National Portrait Gallery is a must for those who like British culture.Science Muse
12、umPHONE +44 33 3241 4000 Ideal for left-brainers, Londons Science Museum celebrates scientific, technological, and mathematical achievements but that makes it sound so serious. With interactive exhibits, flight simulators, an IMAX theater, and even a milkshake bar, a trip to the Science Museum is fa
13、r from the boring science lessons from back in the day.Churchill War RoomsPHONE +44 20 7416 5000The Imperial War Museum is a collection of five museums and sites. One of the collection s most fascination inclusions is the Churchill War Rooms. Walking through the underground labyrinth (迷宫)of war room
14、s is literally walking in the footsteps of Sir Winston Churchill and his war cabinet during WWIINatural History MuseumPHONE +44 20 7942 5000Once the home to African elephant specimens and surprising casts of a Triceratops and Diplodocus, the museum s main hall now floats the real skeleton of a blue
15、whale high above visitors heads. Though no longer in the entry hall, you can still find dinosaurs here, such as the first fossil ever found from a T. rex.1. Which is the best choice for J.K. Rowlings fans?A. National Portrait Gallery.B. Science Museum.C. Churchill War Rooms.D. Natural History Museum
16、.2. What can people do in Science Museum?A. View the arts of the Tudor period.B. Enjoy a film in an IMAX theater.C. Learn about the war history of Britain.D. Watch the skeleton of a blue whale.3. Which number should be called if you re interested in dinosaurs?A. 44 20 7306 0055.B. 44 33 3241 4000.C.
17、 44 20 7416 5000.D. 44 20 7942 5000.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】本文是一篇应用文。文章是一篇旅游指南,介绍了伦敦最值得去的四大博物馆。【1题详解】推理判断题。由National Portrait Gallery部分“Where else but the National Portrait Gallery can you find oil paintings of the Bronte sisters and William Shakespeare alongside black and white photographs of the Spi
18、ce Girls and a mixed media portrait of J.K. Rowling? ”可知,只有在National Portrait Gallery人们才能看到the Bronte sisters和William Shakespeare的油画,the Spice Girls 的黑白照片以及 J.K. Rowling的自画像。因此可以判断 J.K. Rowling的粉丝应该选择National Portrait Gallery。故选A项。【2题详解】细节理解题。由Science Museum部分“With interactive exhibits, flight simul
19、ators, an IMAX theater, and even a milkshake bar, a trip to the Science Museum is far from the boring science lessons from back in the day.”可知,Science Museum里面有互动展览、模拟飞行、IMAX剧院甚至还有奶昔吧。到Science Museum的旅行与过去不同,绝对不会让你感觉无聊。B项“在IMAX剧院看电影”是可以在Science Museum实现的。故选B项。【3题详解】细节理解题。由Natural History Museum部分“Th
20、ough no longer in the entry hall, you can still find dinosaurs here, such as the first fossil ever found from a T. rex.PHONE +44 20 7942 5000”可知,你可以在Natural History Museum看到恐龙。所以如果对恐龙感兴趣,要到Natural History Museum,拨打 +44 20 7942 5000。故选D项。BJust when you thought you were taking care of your health by e
21、ating enough fruit and vegetables every day, new research has come out revealing that you might be swallowing microplastic particles(颗粒)along with all those vitamins, minerals, and fiber. A groundbreaking study published in the journal Environmental Research has found that fruits and vegetables abso
22、rb microplastic particles from the soil and move them through vegetal tissues, where they remain until eaten by hungry diners, thus getting transferred to human bodies.The researchers, who are from the University of Catania in Italy, as well as Sousse and Monastir universities in Tunisia, analyzed a
23、 variety of common fruits and vegetables-carrots, lettuce, broccoli, potatoes, apples, and pears. These were chosen for the fact that they are frequently consumed, usually one per day, which allowed the researchers to better assess the dietary intakes of MPs (microplastic particles) and NPs (nano-pl
24、astics). The samples were purchased from different sources in the city of Catania, including a small fruit vendor and a supermarket.The researchers found that apples, followed by pears, were the most polluted fruit samples, and carrots were the most polluted vegetable. In the studys discussion secti
25、on, the authors wrote, “We can assume that the fruits contain more MPs not only because of the very high vascularization(血管化)of the fruit pulp (果肉) but also due to the greater size and complexity of the root system and age of the tree (several years) compared to the vegetables (60-75 days for the ca
26、rrot).”This study is important because its the first to detect microplastics in fruits and vegetables. They have been found in other sources before, such as sea salt, beer, water(bottled, in particular), shellfish, sugar, soil, and even air, but never inside fresh produce. Its an alarming discovery
27、that raises yet another red flag about microplastic pollution in the natural environment.Its an area that will likely see a lot more attention in coming years, with the study authors calling for further research into the question of microplastic and whether it harms the health of both plants and hum
28、ans.4. What is the study about?A. The main cause of soil pollution.B. The great changes in peoples diets.C. The benefits of eating fruits and vegetables.D The microplastic pollution in fruits and vegetables.5. Why did researchers choose frequently eaten fruits and vegetables?A. To lower the cost of
29、the study.B. To gain widespread acceptance.C. To improve the accuracy of the study.D. To reduce the time for preparing the samples.6. What makes the study quite special?A. It showed the influences of MPs on plants.B. It proved the source of microplastic pollution.C. It presented the danger of MPs to
30、 humans body.D. It discovered MPs in fresh produce for the first time.7. What do the study authors think of the research on microplastic?A. It needs to be further studied.B. It wasted them quite a lot of time.C. It has raised peoples awareness of health.D. It has attracted peoples attention to diets
31、.【答案】4. D 5. C 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇说明文。主要介绍了一项新研究发现水果和蔬菜会吸收土壤中的微塑料颗粒,被人吸收后进入人体内,但对人体是否有害处仍尚未得知。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“A groundbreaking study published in the journal Environmental Research has found that fruits and vegetables absorb microplastic particles from the soil and move them through vegetal tis
32、sues, where they remain until eaten by hungry diners, thus getting transferred to human bodies.”一项发表在环境研究杂志上的开创性研究发现,水果和蔬菜从土壤中吸收微塑料颗粒,并将它们通过植物组织移动,直到饥饿的食客吃掉它们,从而转移到人体。所以这篇研究是关于水果和蔬菜中的微塑料污染。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“These were chosen for the fact that they are frequently consumed, usually one per day,
33、which allowed the researchers to better assess the dietary intakes of MPs (microplastic particles) and NPs (nano-plastics). ”选择它们的原因是它们经常被消耗,通常每天都吃,这使研究人员可以更好地评估MPs(微颗粒)和NPs(纳米塑料)的饮食摄入量。可知研究人员选择经常吃的水果和蔬菜是为了以提高研究的准确性。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“This study is important because its the first to detect mi
34、croplastics in fruits and vegetables.”这项研究很重要,因为它是第一个检测水果和蔬菜中的微塑性的方法。可知让这项研究特别的是它证明了微塑性污染的来源。故选B项。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“Its an area that will likely see a lot more attention in coming years, with the study authors calling for further research into the question of microplastic”未来几年,这一领域可能会引起更多关注,研究者呼吁对
35、微塑性问题进行进一步研究。可知研究者认为对于微塑性污染的研究需要进一步推进。故选A项。【点睛】CMost of the new diseases we humans have faced in the past several decades have come from animals. The more we come into contact with wild animals, the more we risk a so-called disease “spillover” from animals to humans.“As people move and wildlife move
36、 in response to a changing environment, humans and wildlife and animals will come in contact more regularly,” said Jeanne Fair from the Los Alamos National Laboratory in New Mexico. Fair argues that by shifting animal habitats, climate change will also make the opportunities for disease spillover mo
37、re frequent. “Everything is sort of shifting and will shift into the future as the environment changes through climate change,” Fair said.Scientists, including climatologists and epidemiologists (流行病学家) on Fairs team at Los Alamos, are beginning to model how changes to the climate will impact the sp
38、read of infectious diseases. Its early days for this kind of research, but previous studies suggest that extreme weather has already played a role in at least one outbreak. Scientists say drought and deforestation have combined to force bats out of rain forests and into orchards (果园) in Malaysia to
39、find food. Those bats, a common disease reservoir, then passed the Nipah virus through pigs to humans for the first time in the late 1990s.“Were going by the past data to really predict whats going to happen in the future,” Fair said, “And so, anytime you increase that wildlife-human interface, that
40、s sort of an emerging disease hot spot. And so, thats just increasing as we go forward.”Jeffrey Shaman, head of the climate and health program at Columbia Universitys public health school, argues we dont yet know whether climate change will cause a net increase in infectious disease rates globally.
41、For example, mosquitoes carry disease that affects millions of people across the world every year. As their habitats expand in some parts of the world, they might contract diseases elsewhere. Shaman says what we know for certain about climate change is that it will make it harder to predict where di
42、sease outbreaks will pop up.8. How does climate change affect the spread of disease according to Fair?A. By breaking animalshabits.B. By increasing animalsvarieties.C. By promoting animalsbreeding.D. By changing animalsliving environment.9. What is the example of bats for in paragraph 3?A. Explainin
43、g the influence of Nipah virus.B. Proving the harm of bats to human beings.C. Showing the effects of climate change on disease.D. Presenting scientistsearly study about the cause of disease.10. What can we infer from Fairs words in paragraph 4?A. Humans should give up studying animals.B. Frequent co
44、ntact with animals can cause disease outbreaks.C. Disease hot spots will disappear if animals die out.D. Past data can solve the problems in the future.11. What could be the best title for the text?A. Climate Change and Disease SpilloverB. AnimalsInteraction with HumansC. Early Studies about Extreme
45、 WeatherD. ScientistsPrediction for Disease Outbreaks【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】本文是一篇议论文,聚焦气候变化对疾病传播的影响。【8题详解】细节理解题。根据第二段中的“Fair argues that by shifting animal habitats, climate change will also make the opportunities for disease spillover more frequent. Everything is sort of shifting and will shi
46、ft into the future as the environment changes through climate change,”可以得知Fair认为通过改变动物的栖息地,气候变化将使疾病蔓延的机会更加频繁,随着气候变化带来的环境变化,一切都在某种程度上发生变化,并将向未来转变。也就是说气候变化通过改变动物的生活环境(即栖息地)来影响疾病的传播。故选D项。【9题详解】推理判断题。根据第三段中的“but previous studies suggest that extreme weather has already played a role in at least one outb
47、reak.”可知之前的研究表明极端天气已经在至少一次疫情爆发中发挥了作用。根据第三段中的“Scientists say drought and deforestation have combined to force bats out of rain forests and into orchards in Malaysia to find food. Those bats, a common disease reservoir, then passed the Nipah virus through pigs to humans for the first time in the late
48、1990s.”可知作者举了一个蝙蝠的例子:干旱和森林砍伐两者的结合迫使蝙蝠离开雨林,进入马来西亚的果园寻找食物。这些蝙蝠是一种常见的疾病宿主,然后在20世纪90年代末首次通过猪将尼帕病毒传播给人类。由此推知这个蝙蝠的例子是为了说明气候变化对疾病的影响。故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第四段中的“Fair said, “And so, anytime you increase that wildlife-human interface, thats sort of an emerging disease hot spot.”可知Fair说任何时候只要野生动物与人类的接触变多,就会成为某种
49、新的疾病热点。由此推断与野生动物过多的接触会引起疾病暴发,故选B项。【11题详解】主旨大意题。本文的主旨句在第一段he more we come into contact with wildanimals, the more we risk a so-called disease“spillover”from animals to human”,即我们与野生动物接触越多,就越有可能面临染上从动物“溢出”的疾病。接着下文用研究数据以及蝙蝠和蚊子为例来说明气候变化导致环境变化,迫使有些动物离开生存的环境,最终把疾病传染给人类。由此可知,天气的变化与疾病的关系。A项(气候变化和疾病蔓延)最能概括本文
50、, B选项范围太大,C、D选项太片面。故选A项。DExperts agree that parents who give up control over their childrens lives would raise them to be more independent adults. While the vast majority of parents are not in the position to bribe their children into elite(精英) schools, this extreme case illustrates the temptation m
51、any feel to take control of their kids lives. But an extreme hands-on approach can have devastating (毁灭性的) consequences when it comes to a childs mental health.“These parents thought their kids were incapable of managing their lives by themselves. And I dont think theres any worse message you can gi
52、ve somebody than I dont have any confidence in your ability to handle your own life,” the clinical neuropsychologist Willam Stixrud told HuffPost. Stixrud is the author of The Self-driven Child: The Science and Sense of Giving Your Kids More Control Over Their Lives, along with Ned Johnson.In their
53、research, Stixrud and Johnson have identified the importance for young people to feel a sense of control over their own lives. “We have this epidemic(流行病) of stress-related problems like anxiety and depression, and so many of those are related to the fact that kids feel so little control over their
54、lives,” said Stixrud. “They feel like, Heres a script to get into college, and thats what your life is going to be. Its incredibly stressful and discouraging for many kids.” In order to develop healthy self-motivation, young people need to feel a sense of agency and autonomy, which parents and educa
55、tors have the power to promote.“We suggest parents think of themselves as consultants, rather than a kids manager or boss, or the homework police. Its a very different kind of thinking about your role”, said Stixrud, “As a consultant, your role is not to force anything or say You need to be like thi
56、s. Instead, help your kid understand what he or she wants to be.” He advises parents to encourage their kids to make their own decisions long before the college years. Its important to constantly ask, “Whose life is this?” and realize the answer is “My childs life, not mine.”12. What does the writer
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-345080.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
