2022届高考英语一轮复习 第二部分 高考题型组合练 组合练(1)阅读理解 阅读七选五(含解析)牛津译林版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022届高考英语一轮复习 第二部分 高考题型组合练 组合练1阅读理解 阅读七选五含解析牛津译林版 2022 高考 英语 一轮 复习 第二 部分 题型 组合 阅读 理解 七选五 解析 牛津 译林版
- 资源描述:
-
1、第二部分高考题型组合练组合练(一)阅读理解阅读七选五.阅读理解A(2021石家庄检测)Four Popular Places to Go This WinterHarbin, ChinaHarbins winter is for the brave onesthe average temperature is 1.8Fbut those who brave the cold will be rewarded by experiencing one of the worlds largest winter festivals. This year marks the 32nd Harbin In
2、ternational Ice and Snow Sculpture Festival (JanuaryMarch),when massive frozen structures rise and are lit up, transforming the city into a winter wonderland.Lyon, FranceParis may be called the city of light, but every December,light takes center stage in Lyon, Frances secondlargest city. Thats when
3、 the annual Festival of Lights (December 5th8th) takes place, with more than 70 light installations that transform the citys streetscapes into modern works of art. The city is also home to two famous markets.Lima, PeruPerus capital Lima has the worlds highest number of cooking schools per person. As
4、ide from its delicate food,the city also has great bars where you can taste classic or contemporary flavors of drinks. Combine that with the oceanfront setting and temperatures, and youll understand why Lima should no longer be ignored this winter.Vermont, USWinter in Vermont means skiing and snowbo
5、arding. This year,many resorts have greatly upgraded their snowmaking abilities as part of a $15 million statewide program that replaced many outdated snow guns with new and lowenergy models. These new machines will also improve the quality of snow surfaces and lengthen the season, meaning this will
6、 be one of the best winters for skiing and riding in Vermont in recent memory. 语篇解读本文是一篇应用文。文章主要介绍了这个冬天可以去游玩的四个地方以及每个地方的特色。1What similarities do the first two places have?AThey are decorated with lights.BThey offer snow sculptures.CThey have threeday festivals.DThey are extremely cold.解析:细节理解题。根据文章第
7、一部分中的“massive frozen structures rise and are lit up, transforming the city into a winter wonderland”和第二部分中的“Thats when.with more than 70 light installations that transform the citys streetscapes into modern works of art.”可知,哈尔滨和里昂的特点是都会用灯来装饰。A项表示“它们都用灯装饰”,符合题意。答案:A【易错点拨】本题解题的关键在于lit up,第一部分中没有明确的表示灯
8、光的词,部分考生对(light的过去分词)不熟悉,可能因此误选。2Which provides a good chance to buy a New Year gift?AHarbin.BLyon.CLima. DVermont.解析:推理判断题。根据文章第二部分Lyon,France中的“The city is also home to two famous markets.”可知,因为里昂有两个著名的集市,所以推知(人们)可以在那里购买新年礼物,其他部分没有与礼物有关的信息。答案:B3Whats new to the resorts in Vermont?ASkiing and snowb
9、oarding.BUpdated equipment.CCooking schools.DA longer winter.解析:细节理解题。由题干中的关键信息Vermont定位到文章最后一部分,结合其中的“This year, many resorts have greatly upgraded their snowmaking abilities.lowenergy models.”可知,在佛蒙特州一些过时的设备得到了升级。B项表示“更新的设备”,符合题意。“Updated equipment”是文中的“have greatly upgraded.abilities”的转述。答案:B【长难句
10、解读】Thats when the annual Festival of Lights(December 5th8th) takes place, with more than 70 light installations that transform the citys streetscapes into modern works of art.分析:when引导表语从句;逗号后为介词短语作伴随状语,“that.art”为定语从句,修饰先行词installations,关系代词that在从句中作主语。句意:一年一度的灯光节(12月5日至8日)开始举办,那时70多个灯光装置将城市的街景改造成现
11、代艺术作品。B(2021河南名校联盟联考) One day,I was taking a nap in the red chair in my office when I heard the sound of a car crash. I sat up and looked, immediately,out of my window. Across the street,in a parking lot, a car had just backed into a chainlink fence. The car must have been moving fast, because it wa
12、s in bad shape:Its hood (引擎盖) had popped up. The fence was damaged, bent out in exactly the shape of the cars back end. I watched the driver get out of the car. He was strong with a shaved head; he wore cargo shorts and a flannel (法兰绒) shirt unbuttoned to expose his chest. I disliked him immediately
13、. After a few seconds of assessing the damage, he attempted to pull the ruined fence back into place,but it wouldnt move. He tried to push the fallen piece of bumper (保险杠) back onto his car,but that only made the rest of his bumper fall off too. I sat in my red chair, looking out of my window, silen
14、tly cheering.I think I laughed out loud. This was a ridiculous masterpiece. He climbed out from under the collapsed fence and struggled back to the apartment building above the lot, rubbing his elbow.The manthat disgusting manwas going to leave all the chaos behind for someone else to clean up.But t
15、he man appeared a few minutes later with some tools. He got to work immediately, removing one of the fences bent support bars and hammering it straight on the asphalt (沥青). For the next hour,I watched out of my window as he doggedly (坚持不懈地) fixed the fence,even improved it. Now the fence would be ex
16、tra secure, stronger than before and impossible to damage.This strange man was actually a hero. I was the lazy one,with my kneejerk (未经思考做出的) judgments and my superiority(优越感) from three stories up. My ugly assumptions, I realized,were all about myself. I would never have fixed that fence; I would h
17、ave panicked and run away.Years later, I still look out of my window at that fence almost every day. It still looks brand new.It makes me wonder what else that man has improved, and how I can make myself more like him.语篇解读本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者目睹了窗外的一个意外一个外表粗犷的司机撞坏了停车场的栅栏后没有一走了之,而是把它修葺一新。这引发了作者对关于如何评判他人
18、的反思不能以貌取人。4Why did the driver leave a bad first impression on the writer?ABecause he badly damaged the fence.BBecause he acted rudely and impolitely.CBecause he escaped and left the mess to others.DBecause he had a strange appearance and dressed casually.解析:细节理解题。根据第二段中的“He was strong with a shaved
19、head;he wore cargo shorts and.I disliked him immediately.”可知,那位司机很强壮,剃了个光头,穿着工装短裤,衬衫没系扣子,作者立刻就讨厌他了。由此可知,作者最初对他印象不好的原因是他怪异的外表和随意的穿着,故D项正确。答案:D5Which of the following words can best describe the driver?ARude but honest.BLazy but strongminded.CImpatient but generous.DOrdinarylooking but responsible.解析:
20、推理判断题。根据第二段中对那位司机的外貌描写“He was strong with a shaved head; he wore cargo shorts and.his chest.”及第四段中的动作描写“he doggedly fixed the fence,even improved it”可推断出,他虽然外表平平、穿着随意,但是极负责任地修好并加固了栅栏,故D项正确。A项“粗鲁但诚实的”;B项“懒惰但意志坚强的”;C项“不耐烦但慷慨的”,均不符合该人物特征。答案:D6What do the last two paragraphs tell us?AIf the writer were
21、the driver,he thought he would do better.BThe writer gave a quick judgment from his previous experiences.CThe driver acted like a hero and had a great influence on the writer.DThe writer looks out of his window often and expects to see the driver again.解析:段落大意题。根据倒数第二段第一句“This strange man was actual
22、ly a hero.”及最后一段最后一句“It makes me wonder what else that man has improved, and how I can make myself more like him.”可知,那位司机把栅栏修葺一新,表现得像一个英雄,作者决定向他学习。由此可知,这两段主要讲的是那位司机英雄般的行为对作者影响颇深,故C项正确。答案:C7What can be the best title for the text?ADont Judge a Book by Its CoverBOnes Thinking Directs Ones ActionsCTrea
23、t Other People As You Hope They Will Treat YouDThe Environment Depends on What You Think in Your Mind解析:标题归纳题。通读全文可知,本文主要讲述了作者目睹了窗外的一个意外一个外表粗犷的司机撞坏了停车场的栅栏后没有一走了之,而是把它修葺一新,这引发了作者对关于如何评判他人的反思不能以貌取人。A项“不要以貌取人”为最佳标题。答案:AC(2021济南高三教学质量检测)The first thing that Valoy saw when she put on colorblind correctiv
24、e glasses was greenthe vibrancy(生机) of the grass and treesand later, the brilliance of red in stop signs and flowers. Valoy says its unbelievable and she has struggled with certain topics, especially the painting class, in school and would even paint the ocean purple before that.Valoy wasnt diagnose
25、d (诊断) with redgreen color blindness until the fourth grade, for color blindness is more common in males than females.“For the past 17 years, Ive lived in a black and white movie,” the recent Louis E. Dieruff High School graduate says. But not anymore. The transformative moment all started with a pu
26、blic speaking class Valoy took. After she made an informative speech about growing up with her color deficiency (缺陷), her teacher, Sandy Kile, was inspired to teach the class a more important life lesson.Kile made a proposal that the class should reach out to companies that produced corrective glass
27、es to see if they would donate a pair to Valoy. While Kile encouraged Valoy to write a description of living in a world with mostly shades of grey and brown, her classmates wrote accompanying statements about why she needed the glasses.“I didnt wait much for that,” Valoy says.“Professor Kile truly b
28、elieved it was going to happen but we were all not secure.”It wasnt mindblowing when the first company turned down their request. Then, the class received a reply from the founder of Pilestone Inc., offering Valoy and six other community members his glasses for free. “I started this business by tryi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-347097.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
