五年高考2022届高考英语专题十四阅读七选五全国通用.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 年高 2022 高考 英语 专题 十四 阅读 七选五 全国 通用
- 资源描述:
-
1、专题十四 阅读七选五20222022年各省市高考题Passage 1(2022新课标全国)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Building Trust in a Relationship AgainTrust is a learned behavior that we gain from past experiences. 1 Trust is a risk.But you cant be successful when theres a lack of trust in a relationship that results from an
2、action where the wrongdoer takes no responsibility to fix the mistake.Unfortunately,weve all been victims of betrayal.Whether weve been stolen from,lied to,misled,or cheated on,there are different levels of losing trust.Sometimes people simply cant trust anymore. 2 Its understandable,but if youre wi
3、lling to build trust in a relationship again,we have some steps you can take to get you there. 3 Having confidence in yourself will help you make better choices because you can see what the best outcome would be for your wellbeing. 4 If youve been betrayed,you are the victim of your circumstance.But
4、 theres a difference between being a victim and living with a “victim mentality”.At some point in all of our lives,well have our trust tested or violated.You didnt lose “everything”.Once trust is lost,what is left?Instead of looking at the situation from this hopeless angle,look at everything you st
5、ill have and be thankful for all of the good in your life. 5 Instead,its a healthy way to work through the experience to allow room for positive growth and forgiveness.A.Learn to really trust yourself.B.It is putting confidence in someone.C.Stop regarding yourself as the victim.D.Remember that you c
6、an expect the best in return.E.Theyve been too badly hurt and they cant bear to let it happen again.F.This knowledge carries over in their attitude toward their future relationships.G.Seeing the positive side of things doesnt mean youre ignoring what happened.【语篇导读】这是一篇议论文。信任是来源于人们以往经历的一种非天生行为。但有时它也
7、会带来风险。当我们失去对别人的信任时,该如何重新获得呢?本文向前读者介绍了几点实用的做法。1.解析本题考查综合分析能力。前句讲的是信任是人们从过去的经历中学来的一种行为。本空在此基础上做进一步的说明,即信任就是依赖某人。故答案选B。答案B2.解析本题考查联系上下文的能力。本段的主要内容是,人们由于遭受欺骗或受到误导等而倍感受伤,不能忍受此类事情再次发生,从而就不再相信任何人。E项中的they与前句中的people相对应,且与下句“Its understandable.”衔接自然,文意相通。故答案为E。答案E3.解析本题考查联系上下文的能力。后面一句是对空格的解释和说明。其中“Having co
8、nfidence in yourself”与A项中的trust yourself意义相近。因此答案选A。答案A4.解析本题考查综合分析能力。通读本段可知其大意是:一旦遭到背叛,你就成为客观环境的受害者,但作为一名受害者和以受害者的身份去生活是不同的。所选答案应当包含关键词victim。由此可知答案为C。答案C5.解析本题考查运用语境进行推断的能力。本段的内容围绕主题句“You didnt lose everything.”展开。一旦失去了信任,就要将目光放在仍然拥有的一切上面,对生活中美好的人或事心存感激。通过这一次的经历,给谅解和自身的成长提供足够的空间才是正确的做法。因此答案为G。另外,空
9、格之后的Instead一词对解答本题有明显的提示作用。答案GPassage 2(2022新课标全国)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Training for a marathon requires careful preparation and steady,gradual increases in the length of the runs. 1 ,buy the bestfitting,bestbuilt running shoes you can find.No one can say which brand will work bes
10、t for you or feel best on your feet,so you have to rely on your experience and on the feel of each pair as you shop.When you have found shoes that seem right,walk in them for a few days to doublecheck the fit. 2 .As always,you should stretch(伸展) at least ten minutes before each run to prevent injuri
11、es.During the first week,do not think about distance,but run five minutes longer each day. 3 ,it is wise to take a day off to rest.But during the next week,set a goal of at least a mile and a half per run. 4 .After two weeks,start timing yourself. 5 .Depending on the kind of race you plan to enter,y
12、ou can set up a timetable for the remaining weeks before the race.A.After six daysB.For a good marathon runnerC.Before you begin your trainingD.With each day,increase the distance by a half mileE.If they still feel good,you can begin running in themF.Time spent for preparation raises the quality of
13、trainingG.Now you are ready to figure out a goal of improving distance and time【语篇导读】这篇短文向读者介绍了马拉松训练之前要做的准备工作,包括跑鞋的挑选和注意事项,也给出了每日训练里程的建议。1.解析本题考查综合分析能力。马拉松训练需要精心准备,且要按照循序渐进的原则增加跑步里程。而空格之后的购买鞋子的事宜也是准备工作的一部分,需要提前做好。故答案选C。答案C2.解析本题考查联系上下文的能力。由上句可知,找到合适的鞋子之后穿上几天,以确认一下是否合适。E项承接这一内容,若仍然感觉舒适,跑步时就可以穿上。答案E3.
14、解析本题考查联系上下文的能力。由“to take a day off to rest”可知,在第一周时,要留出一天的休息时间。因此A项与语境相吻合。答案A4.解析本题考查综合分析能力。前文谈论的是跑步里程的问题,选项D与此相对应。关键词a half有助于锁定D项为正确答案。答案D5.解析本题考查运用语境进行推断的能力。本段开始论述的是前两周的跑步里程,空格前面一句说的是时间问题,而选项G中的distance和time恰好与这两个话题相关联。因此答案为G。答案GPassage 3(2022北京)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。This Way
15、 to DreamlandDaydreaming means people think about something pleasant, especially when this makes them forget what they should be doing. Daydreamers have a bad reputation for being unaware of whats happening around them. They can seem forgetful and clumsy. 1 They annoy us because they seem to be igno
16、ring us and missing the important things.But daydreamers are also responsible for some of the greatest ideas and achievements in human history. 2 Can you imagine what kind of world we would have without such ideas and inventions?So how can we come up with brilliant daydreams and avoid falling over t
17、ree roots or otherwise looking like a fool?First, understand that some opportunities(机会) for daydreaming are better than others. Feeling safe and relaxed will help you to slip into daydreams. 3 And if you want to improve your chances of having a creative idea while youre daydreaming, try to do it wh
18、ile you are involved in another task,preferably something simple, like taking a shower or walking, or even making meaningless drawings.Its also important to know how to avoid daydreams for those times when you really need to concentrate. “Mindfulness”, being focused, is a tool that some people use t
19、o avoid falling asleep. 4 Finally, you never know what wonderful idea might strike while your mind has moved slowly away. 5 Always remember that your best ideas might come when your head is actually in the clouds.A.Having interesting things to think about also helps.B.They stare off into space and w
20、ander by themselves.C.Without wandering minds, we wouldnt have relativity, Coke or Postit notes.D.At one time, daydreaming was thought to be a cause of some mental illnesses.E.It involves slow, steady breathing for selfcontrol that helps people stay calm and attentive.F.Daydreams are often very simp
21、le and direct, quite unlike sleep dreams, which may be hard to understand.G.Therefore, its a good idea to keep a notebook or voice recorder nearby when youre in the daydream zone.【语篇导读】本文主要介绍了“白日梦”现象事实上有助于创造性思维的开发。1.解析第一段具体列举“白日梦”在大众印象中的有哪些弊端。选项在文章前后句中起到段内逻辑连接的作用。故选B。答案B2.解析本段话主要说明白日梦其实有很多好处,选项前后是顺承
22、关系,故选C。答案C3.解析选项A中的“also helps”与空前一句中的“help”对应,且两句话主语形式统一,都说的是进入空想的条件,故答案为A项。答案A4.解析本段主要谈如何避免空想。选项E中的It指代上句中的Mindfulness,此时是对上句内容的解释,故答案为E项。答案E5.解析本选项中有逻辑词therefore可作为解题线索之一,空前主要讲了精彩的想法随时都会出现,所以带一个笔记本或录音机以便随时记录是一个好主意。故选G。答案GPassage 4(2022四川)根据对话内容,从对话后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项多余选项。A:I need to lose so
23、me weight.My clothes dont fit anymore. 1 B:Well, instead of watching TV all day, you could do more exercise.A: 2 B: Like cycling, or you could work out at the gym.A: I dont have time. 3 B:OK, then you could change your diet. 4 A:You mean no more hamburgers! Oh no!B: OK. 5 A.Like what?B.Im too busy.C
24、.What should I do?D.Some more hamburgers?E.Buy some larger clothes then.F.Thats a good idea.Thanks a lot.G.Eat something healthier, like fruit.【语篇导读】本文通过两个人的对话,告诉了我们减肥的方法,以及不减肥的后果。1.解析考查对下文的总结概括能力。根据下文的you could do more exercise.可知,上文是询问该怎么做,故选择C。答案C2.解析考查对下文的总结概括能力。根据下文的Like cycling, or you could w
25、ork out at the gym.可知,上文要求说话者举例说明, 故选择A。答案A3.解析考查对下文的总结概括能力。根据上文的I dont have time.可知,选择B,意为我很忙。答案B4.解析考查对下文的总结概括能力。根据上文的you could change your diet.可知,应吃些健康食品, 如水果。答案G5.解析考查对下文的总结概括能力。根据上文的You mean no more hamburgers! Oh no!可知如果不这样做,就只有买大号的衣服了。答案EPassage 5(2022北京)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项
26、为多余选项。Evaluating Sources (来源) of Health InformationMaking good choices about your own health requires reasonable evaluation.A key first step in bettering your evaluation ability is to look carefully at your sources of health information.Reasonable evaluation includes knowing where and how to find re
27、levant information,how to separate fact from opinion,how to recognize poor reasoning,and how to analyze information and the reliability of sources. 1 Go to the original source.Media reports often simplify the results of medical research.Find out for yourself what a study really reported,and determin
28、e whether it was based on good science.Think about the type of study. 2 Watch for misleading language.Some studies will find that a behavior“contributes to”or is“associated with”an outcome;this does not mean that a certain course must lead to a certain result. 3 Carefully read or listen to informati
29、on in order to fully understand it.Use your common sense.If a report seems too good to be true,probably it is.Be especially careful of information contained in advertisements. 4 Evaluate“scientific”statements carefully,and be aware of quackery(江湖骗术). 5 Friends and family members can be a great sourc
30、e of ideas and inspiration,but each of us needs to find a healthy lifestyle that works for us.Developing the ability to evaluate reasonably and independently about health problems will serve you well throughout your life.A.Make choices that are right for you.B.The goal of an ad is to sell you someth
31、ing.C.Be sure to work through the critical questions.D.And examine the findings of the original research.E.Distinguish between research reports and public health advice.F.Be aware that information may also be incorrectly explained by an authors point of view.G.The following suggestions can help you
32、sort through the health information you receive from common sources.1.解析通过整体把握,可以发现文章是“总分总”的结构,第一段与最后一段是开头和总结,而中间的段落便是作者提出的建议。因此第一段末的句子应该起到统领下文各条建议的作用,故答案是G。答案G2.解析本段的关键词是the original source,作者建议要认真考虑研究的内容,并能检测判断这些内容是否科学,故此处答案是D,the original research同the original source相对应。答案D3.解析本段与misleading langu
33、age“误导性的语言”相关,故答案是F,要知道作者也许会错误地传递信息,所以为了完全了解这些信息,要仔细阅读或者倾听。答案F4.解析空格前提到的advertisements和B选项中的an ad是对应的。答案B5.解析本段说朋友和家人可能也会提供很多的建议和想法,但是我们每个人都应该找到适合自己的,故与选项A表达的意思是相同的,即要做出适合自己的决定。答案APassage 6(2022新课标全国) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。The jobs of the future have not yet been invented. 1 By he
34、lping them develop classic skills that will serve them well no matter what the future holds.1.Curiosity Your children need to be deeply curious. 2 Ask kids,“What ingredients (配料) can we add to make these pancakes even better next time?”and then try them out.Did those ingredients make the pancakes be
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022届高考统考英语人教版一轮复习课件:必修4 UNIT 1 WOMEN OF ACHIEVEMENT .ppt
