2021版新高考英语一轮复习 Unit 5 Rhythm练习 北师大版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版新高考英语一轮复习 Unit Rhythm练习 北师大版 2021 新高 英语 一轮 复习 Rhythm 练习 北师大
- 资源描述:
-
1、Unit 5 Rhythm课时练12篇阅读1篇完形1篇应用文写作.阅读理解A(2020泉州高三质检)Jamey Turner often performs to large crowds in Old Town Alexandria, Virginia. You can find him playing an unusual musical instrument, the glass harp(竖琴), near Alexandrias historic waterfront.A glass harp is made up of differentsized drinking glasses,
2、 each containing water. Turner makes music by running his fingers over the tops of the glasses. By doing so, each glass makes a different musical sound.Turner is 78 years old now. He became interested in playing the glass harp at the age of six, when he heard his father playing with a glass of water
3、 at the dinner table. He has been playing it for 50 years.Today Turner puts together his instrument by placing 60 different glasses on a wooden soundboard. He holds the glasses in place with rubber bands, which keeps them from breaking. He then adds different amounts of water to each one to create d
4、ifferent musical notes. Adding or taking away just a little water will change the sound. Adding water to a glass will make a lower sound. The smaller bowls of water produce a higher sound, while the larger ones produce a lower, deeper sound.Turner always uses lowpriced glass because it sounds better
5、 than costly crystal(水晶) and he has more control over the sound. Before buying new glasses, he will test them in stores.The glass harp was popular 300 years ago when composers like Wolfgang Mozart wrote music for the instrument. There have been about 400 pieces of music written just for the glass ha
6、rp. But Turner plays all kinds of music, even popular music from China. Few people play the glass harp these days, but Turner says he sees videos of people experimenting with the instrument on the Internet. He hopes the next generation will continue making their music.【解题导语】杰米特纳经常在弗吉尼亚州亚历山大人群密集的地方演奏
7、玻璃竖琴:敲击不同大小的盛水的玻璃杯,发出动听的乐声。他不仅能演奏玻璃竖琴专门乐曲,还能用它演奏中国流行音乐。1What do we know about Turner?AHe began playing the glass harp at six.BHe often teaches glass harp lessons online.CHe is a great master of the Chinese language.DHe was inspired by his father to learn the glass harp.D解析:细节理解题。根据第三段第二句“He became i
8、nterested in playing the glass harp at the age of six, when he heard his father playing with a glass of water at the dinner table.”可知,在六岁时,杰米特纳听到父亲在餐桌上用一玻璃杯水演奏音乐,开始对玻璃竖琴产生兴趣。据此可知,D项正确。2What does the author say about the glass harp?AIts inventor is Wolfgang Mozart.BIt is made up of glasses of the sam
9、e size.CIt appears to be gaining in popularity today.DIts sounds are affected by the amount of water in the glasses.D解析:细节理解题。根据第四段第三、四句“He then adds different amounts of water to each one to create different musical notes. Adding or taking away just a little water will change the sound.”可知,杯子中的水量不同
10、,产生的音调也不同;添加或去掉少量水就会改变声音。据此可知,玻璃竖琴的声音受杯子中水量的影响,故D项正确。3Why does Turner prefer to use cheap glass?ATo save money.BTo produce better sounds.CTo help recycle drinking glasses.DTo increase difficulty in performing.B解析:细节理解题。根据第五段第一句“Turner always uses lowpriced glass because it sounds better than costly
11、crystal(水晶) and he has more control over the sound.”可知,特纳总是使用低价玻璃杯是因为其声音听起来比昂贵的水晶杯好听,故B项正确。4What would be the best title for the text?AA Musician Pleases Crowds by Playing the Glass HarpBPlaying the Glass Harp: a New TrendCJamey Turners Dream Coming TrueDWonderful Music Has No BordersA解析:标题归纳题。根据第一段
12、“Jamey Turner often performs to large crowds in Old Town Alexandria, Virginia. You can find him playing an unusual musical instrument, the glass harp(竖琴), near Alexandrias historic waterfront.”并结合全文其他内容可知,本文主要讲述了一位音乐家为人群演奏玻璃竖琴的故事。故A项最适合作本文标题。B(2020商丘高三模拟)Kendrick Lamar hasnt had much luck when it co
13、mes to winning a Grammy. But thats OK:The US rapper has just won a Pulitzer Prize for his music.In 2014, in 2016, and again in 2018, Lamar was nominated(提名) for an album of the year Grammy. Each time, he was beaten out, first by Taylor Swift, next by Daft Punk, and most recently by Bruno Mars.But th
14、e Pulitzer Prize committee was inspired enough by Lamars 2017 album, Damn., to award the Pulitzer Prize in music on April 16. Its an amazing album that documents the real life of modern AfricanAmericans in South Los Angeles with wildly accomplished beats and rhythms.Lamars win is considered to be hi
15、storical. The Pulitzers have long displayed their preference towards high art rather than the pop culture of the masses. So its not just that no rapper has ever won a Pulitzer: no pop music maker has ever won one in the awards history.But Lamar is not just a singerhes clever at using language. Like
16、the best writers, his music describes small moments that illustrate larger points. His songs are about his experience as a black man who grew up in California, struggled, got into trouble, and found his way out by working hard and making sense of the history and reality in the US.“Hes an artist who
17、challenges ideas,” said Ryan Coogler, director of the blockbuster(大片) Black Panther, for which Lamar created music. “One big theme in our film is this idea of What does it mean to be African? Lamar in his music is very exactly and directly challenging that question.”Good artists entertain us, great
18、artists make us think, and exceptional artists help us empathize(产生共鸣)There are a lot of good, great, even exceptional artists in rock, pop, country, and hiphop. But only Lamar has won a Pulitzer Prize.【解题导语】本文是一篇记叙文。美国说唱歌手Kendrick Lamar以说唱歌手的身份获得了普利策奖。5What is Lamars album Damn. about?AAfricanAmeri
19、canshistory and culture.BHardships of the AfricanAmerican artists.CThe ways the US government deal with problems.DThe lives of modern black people in South Los Angeles.D解析:细节理解题。根据第三段中的“Its an amazing album that documents the real life of modern AfricanAmericans in South Los Angeles with wildly acco
20、mplished beats and rhythms.”可知,Lamar的这张专辑主要讲述的是生活在洛杉矶南部的当代美籍非洲人的真实生活。故选D。6Why is Lamars Pulitzer Prize win significant?AHe is the first filmmaker to win the prize.BIt is considered a milestone for pop music.CHe is the first black person to win the prize.DHe has missed Grammy several times before.B解析
21、:推理判断题。根据第四段的内容,尤其是“Lamars win is considered to be historical.”和“no pop music maker has ever won one in the awards history”可推知,Lamar获得普利策奖具有重大意义。故选B。7What can we learn from Ryan Cooglers words?ALamar drew inspiration from his own experience.BLamar has the courage to take on big challenges in life.CB
22、lack Panther is well known because of Lamars music.DLamars music matches the theme of Black Panther well.D解析:细节理解题。根据第六段中Ryan Coogler说的话“One big theme in our film is this idea of What does it mean to be African? Lamar in his music is very exactly and directly challenging that question.”可知,Lamar的音乐与电
23、影Black Panther主题相一致。故选D。.完形填空(2020合肥高三调研)It was New Year time. We were travelling in a van(小型货车) _1_ toys to the homeless. When we _2_ the spot, something caught my eye. Something or someone was moving in the rubbish. Soon I _3_ that it was the home of a poor family. There were two _4_, both about m
24、y age at the time, and a lady I supposed to be their mother. They sat there _5_As a little girl myself I was _6_ interested in the little girl. How _7_ our lives were. She lived for the day, _8_ through the rubbish for something to fill her stomach. I on the other hand was well looked after and neve
25、r had to worry about _9_. I had a good education and thus a _10_ future. I looked at the little girl. The only _11_ she had was the wornout dress that she was wearing.Seeing this little girl I made the decision to _12_ a doll that had belonged to me for a while. When the van came to a _13_, I steppe
26、d out, called the girl over and _14_ the doll in her hand. Af first she looked at me with _15_ and wasnt certain what to do, but then she smiled and I saw _16_ in her eyes. I went back into the vehicle and we started to _17_ off, and thats when we realized the little girl was running _18_. We stoppe
27、d again and opened the door. The girl had _19_ with us. She looked directly at me and said two _20_ words “Thank You”【解题导语】“我们”在新年期间,开车去为无家可归的人分发玩具:“我”远远地看见了一位小女孩,她靠在垃圾堆里寻找食物为生;于是“我”走过去,将刚买不久的玩具娃娃送给了她,然后就离开了;“我们”发现那位女孩在追“我们”,于是停下了车,她向“我”说了句“谢谢”。1A.showingBrecommendingCdistributing DsellingC解析:根据下文“我
28、”送给小女孩玩具娃娃可知,“我们”在新年期间给无家可归的人分发玩具。故选C。A项意为“展示”;B项意为“推荐”;C项意为“分发”;D项意为“出售”。2A.left BchangedCchose DapproachedD解析:根据上文“我们”在新年期间去给无家可归的人分发玩具,可推知此处指当“我们”接近目的地的时候,有东西引起“我”的注意。故选D。3A.guaranteed BrealizedCdecided DacceptedB解析:根据空后的“it was the home of a poor family”并结合语境可知,“我”很快意识到那是一户贫困人家的家。故选B。A项意为“保证”;B项
29、意为“意识到”;C项意为“决定”;D项意为“接受”。4A.boys BchildrenCdrivers DadultsB解析:根据下文中的“As a little girl myself”可知,当时那里有两个和“我”的年龄差不多的孩子,还有一位女士,可能是他们的母亲。故选B。5A.happily BangrilyChopefully DhelplesslyD解析:根据下文中的“_ through the rubbish for something to fill her stomach”和“the wornout dress”可推知,他们无助地坐在垃圾旁边。故选D。6A.still Bless
30、Cespecially DprobablyC解析:根据语境可知,作为一个小女孩,“我”尤其对那个小女孩感兴趣。故选C。7A.similar BdifferentCdifficult DordinaryB解析:根据下文中的“She lived for the day.to fill her stomach” “I on the other hand was well looked after.a _ future.”可知,“我们”的生活差别很大。故选B。8A.searching BgettingCrunning DbreakingA解析:根据上文中的“Something or someone w
31、as moving in the rubbish.”可推知,当时那个小女孩在垃圾堆里寻找东西以填饱自己的肚子。故选A。9A.food BsafetyChealth DtransportA解析:根据上文可知,那个小女孩在垃圾堆里寻找食物,而“我”却得到了很好的照顾,从来不用担心食物。故选A。10A.doubtful BdistantCpromising DforeseeableC解析:根据该空前的“I had a good education”可知,“我”接受了良好的教育,也有一个有前途的未来。故选C。A项意为“怀疑的”;B项意为“遥远的”;C项意为“有前途的”;D项意为“可预知的”。11A.p
32、resent BdecorationCrequirement DpossessionD解析:根据上文内容并结合语境可推知,那位小女孩仅有的财产就是她身上穿的那件破旧的裙子。故选D。A项意为“礼物”;B项意为“装饰”;C项意为“要求”;D项意为“财产”。12A.give away Bgive backChand out Dhand inA解析:根据下文中的“I stepped out.the doll in her hand”可推知,看到这个小女孩,“我”决定把刚买不久的玩具娃娃送给她。故选A。A项意为“赠送”;B项意为“归还”;C项意为“分发”;D项意为“提交”。13A.station Bst
33、opCstreet DsignalB解析:根据上文可知,“我”决定把刚买不久的玩具娃娃送给那个小女孩,所以当车一停下来(stop),“我”立刻下车,叫那个小女孩过来,然后将玩具娃娃放(placed)在她的手里。14A.tore BplacedCdropped DthrewB解析:参见上题解析。15A.anger BpainCsurprise DdisappointmentC解析:根据空后的“and wasnt certain what to do”和语境可推知,刚开始那个小女孩惊讶地看着“我”。故选C。16A.hope BlonelinessCanxiety DastonishmentA解析:
34、根据上文,他们绝望地坐在垃圾堆旁边,并结合语境可推知,“我”将玩具娃娃放在她手里,她对“我”微笑,“我”从小女孩的眼中看到了希望。故选A。A项意为“希望”;B项意为“孤独”;C项意为“焦虑”;D项意为“震惊”。17A.walk BgetClift DdriveD解析:根据下文中的“We stopped again”可知,“我”回到车上,“我们”开始准备离开(drive off),那时“我们”才意识到,那位小女孩正在后面(behind)追赶“我们”。18A.behind BawayCout DinA解析:参见上题解析。19A.got along Bcome alongCcaught up Dtu
35、rned upC解析:根据上文中的“We stopped again and opened the door.”可知,小女孩追上了“我们”。故选C。get along with “与相处”;come along with “和在一起”;catch up with “追上,赶上”。20A.final BnewCkey DsimpleD解析:根据语境可知,小女孩直视着“我”,说了两个简单的词“Thank You”。故选D。.应用文写作假定你是李华,你的澳大利亚笔友James对中国传统节日端午节特别感兴趣。请按照以下要点给对方写一封邮件,介绍该节日:1节日时间;2节日由来和意义;3节日活动。注意:1
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
