山东省菏泽市第一中学等六校2020-2021学年高一英语上学期第一次联考试题(A)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 菏泽市 第一 中学 2020 2021 学年 英语 上学 第一次 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省菏泽市第一中学等六校2020-2021学年高一英语上学期第一次联考试题(A)(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,只上交答题卡。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和
2、阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.15. C. 9.18.答案是B。1. When will the man arrive at the party?A. At7:30. B. At 8:00. C. At 8:30.2. How does the man help the woman?A. By filling out the form for her.B. By telling her his personal information.C. By reading the information on the for
3、m.3. What is the woman going to do?A. Pay for the shoes. B. Go to the shoe shop. C. Borrow money from the man.4. What is the relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Doctor and patient. C. Classmates.5. What are the speakers talking about?A. What the mans hobby is.B. Whether the
4、man learned drawing.C. When the man went to high school.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What did Jena forget to do?A. Tell the woman about the mans call.B. Make an appointment with
5、the man.C. Take her cell phone with her.7. What will the woman do on Saturday?A. Go and visit Jena. B. Have dinner with the man. C. Make a phone call to her sister.听第7段材料,回答第8、9题。8. What do we know about the man?A. He is hard-working. B. He likes making things. C. He paid $50 for the bookcase.9. Wha
6、t does the man do in the end?A. He tells a joke. B. He makes future plan. C. He asks the woman for help.听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers doing?A. Discussing their schedule. B. Packing for a journey. C. Deciding on a present.11. What does Jacques like doing?A. Swimming. B. Playing basketbal
7、l. C. Reading books on modern art.12. What will the speakers most probably do next?A. Find a basketball. B. Leave home. C. Call a taxi.听第9段材料,回答第13至16题。13. When did the mans boss call Jeff?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening.14. How did Jeff explain everything?A. Over the phone
8、. B. By e-mail. C. In person.15. Why didnt Jeff come to the office on Tuesday?A. He was sick.B. He was off the day.C. He was working somewhere else.16. How does the woman sound in the end?A. Excited. B. Angry. C. Surprised.听第10段材料,回答第17至20题。17. Why did the speaker go on the tour?A. It was the prize
9、of a competition.B. John asked her to go with him.C. It was her travel plan.18. What did the speaker dislike about the hotel?A. The drinks. B. The food. C. The waiters.19. What did the speaker think of the trip to the museum?A. Disappointing. B. Amazing. C. Terrible.20. What did the speaker do in th
10、e second week?A. She rode an elephant. B. She went to the mountains. C. She relaxed in the hotel.第二部分 阅读(共两节,满42.5分)第一节(共12小题;每小题2.5分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AL. Bean Quad backpackIf you need a backpack that can carry large and small objects and is comfortable to wear, this is the back
11、pack for you. The reasonable price and customers 100% satisfaction makes this a great buy any way you look at it. While its not the most beautiful backpack on the planet, it does look nice at first sight.Kanken 15 backpackThis Kanken bag is a great choice for school kids of grade one to six or adult
12、s with narrow shoulders. Weighing under 450g, its easy and comfortable to carry this bag around. The simple design with a lot of eye-catching colors may have you fall in love with it at once.Timbuk2 Command backpackIf you want to safely carry your laptop and look stylish, the Timbuk2 Command backpac
13、k is the one for you. The soft back is made for a comfortable wearing experience. The clean coloring and lines of the bag may make you more “grown-up”.Amazon Basics backpackWith a lowest price among all these backpacks, the Amazon Basics backpack is a great choice for college students on a tight bud
14、get. There are tons of storage choices in this backpack, so its easy to forget exactly where you placed a certain object. It is a basic black backpack with a few designs and is never going to appear on a fashion T stage.1. What makes L. Bean Quad backpack attractive?A. The color and the design.B. Th
15、e cost and the public praise.C. The style and the quality.D. The lightweight and the simplicity.2. Which backpack might be the most suitable one for a Grade-3 student?A. L. Bean Quad backpack.B. Kanken 15 backpack.C. Timbuk2 Command backpack.D. Amazon Basics backpack.3. Which of the following is an
16、advantage of Amazon Basics backpack?A. Price.B. Fashion.C. Comfort.D. Storage.4. In which section of a newspaper can you probably find the passage?A. NewsB. Society.C. Business.D. Reviews.【答案】1. B 2. B 3. A 4. D【解析】本文是应用文,文章主要对四种书包进行介绍和评价。【1题详解】细节理解题。由第一段 “The reasonable price and customers 100% sat
17、isfaction makes this a great buy any way you look at it.” 合理的价格和客户100%的满意度使这是一个伟大的购买,无论你如何去看它。可知该书包吸引人的点在于其价格及顾客满意度,故选B项。【2题详解】细节理解题。由第二段Kanken 15 backpack中的 “This Kanken bag is a great choice for school kids of grade one to six or adults with narrow shoulders.”可知Kanken 15 backpac适合1至6年级的学生, 故选B项.【3
18、题详解】细节理解题。由第四段 “With a lowest price among all these backpacks, the Amazon Basics backpack is a great choice for college students on a tight budget” 在所有这些背包中,亚马逊基本款背包的价格最低,对于预算紧张的大学生来说是一个不错的选择。可知价廉为该书包的优势,故选A项。【4题详解】推理判断题。该文章侧重于四种书包的评价,因此文章最可能的出处是报纸的评论即Reviews部分,故选D项。BAfter 7 long years since the cut
19、e cat named Chebon went missing, there was little hope that it could be found. Robert probably already came to peace with the thought that he would never see his little friend again until he received a life-changing call. Clearly, a kind stranger reached out to tell him that his beloved cat was safe
20、 and sound and couldnt wait to see him again!The cat went missing years ago, right before Robert was planning on moving from California to Ohio. The sad owner decided to give up his plans and stayed in California for the whole year looking for his missing friend, but in vain. “I remember at one poin
21、t I was praying and I said, God, Ill do anything, just bring my Chebon back”, Robert said in a video posted on the Ventura County Animal Services. The cat seemed to have disappeared forever and Robert had no other choice than to move on.Then 7 years later, a woman noticed a cat that looked ill, so s
22、he decided to catch the animal and take him to the vet (兽医). Luckily, the cat she found had a microchip (微型芯片), and in an instant, they knew who the owner of the 19-year-old cat was. Thats when Robert received a call saying that his cat was alive.“I was afraid there was some kind of mistake,” Robert
23、 said in the reunion video. The man decided to ride on a plane and fly all the way from Los Angeles to see his old friend. After finally seeing the cat, Robert immediately recognized his cat and burst into tears. After all these years, the two friends were back together. The touching moment was reco
24、rded by the animal shelter and was quickly spread on the Internet, leaving so many people in tears.5. What happened to Chebon 7 years ago?A It was ill.B. It was hurt in an accident.C. It was lost.D. It was taken to the animal shelter.6. What does “in vain” mean in paragraph 2?A. without success.B. f
25、or no reason.C in no time.D. at no cost.7. How did Robert feel when he received the call?A. Doubtful.B. Worried.C. Peaceful.D. Hopeless.8. What is the main idea of the passage?A. A video moved many people.B. A cat was saved by a woman.C. A man reunited with his missing cat.D. A man kept looking for
26、his cat for 7 years.【答案】5. C 6. A 7. A 8. C【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述Robert苦寻其宠物猫Chebon七年并最终得以团聚的感人故事。【5题详解】细节理解题。根据文章第一段“After 7 long years since the cute cat named Chebon went missing, there was little hope that it could be found.(这只名叫Chebon的可爱猫咪失踪7年之后,找到它的希望渺茫)”可知,Chebon于七年前走丢。故选C。【6题详解】词义猜测题。根据文章第二段“Th
27、e cat seemed to have disappeared forever and Robert had no other choice than to move on.(那只猫似乎永远消失了,罗伯特别无选择,只能继续前进)”可知,Robert苦寻无果,所以“in vain”与“without success”意义相近,故选A。【7题详解】推理判断题。根据文章第四段“I was afraid there was some kind of mistake.(我担心会出什么差错)”可推断,Robert 对改电话持怀疑态度。故选A。【8题详解】主旨大意题。根据全文内容可知,本文主要讲述Robe
28、rt苦寻其宠物猫Chebon七年并最终得以团聚的感人故事。故选C。CBinge-watching (追剧) your favorite TV series is bad for your brain. Dr. Randall Wright, based in Texas, said the need to watch episode (集) after episode has a similar influence on the brain to gambling (赌博). Whats more, it often leads to social loneliness, snacking o
29、n junk food and a shortage of exercise and sleep, which, over time, is bad for the brain.When you let auto play start the next episode, you can find out what happens next and your brain receives good feedback, Dr. Wright wrote in an article. This right-away satisfaction is similar to gambling where
30、even after a win, you are not satisfied and want to continue playing. With binge-watching, you are not satisfied with stopping after episode five and want to continue watching. This cycle coupled with the snacking and the long time sitting can lead to unhealthy changes in your brain and body over ti
31、me.Dr. Wright said, “Binge-watching itself is not bad. It becomes problematic when you are watching a third, fourth or fifth episode instead of doing healthy activities.” But he said it is possible to avoid the bad influence of binge-watching with four tips, including staying away from salty, fatty,
32、 calorific foods, exercising before a binge-watching, setting an alarm for sleep and balancing TV viewing with socializing.If you add these tips to your binge-watching practice, you can create lasting healthy habits and still enjoy the now-and-then binge-watching time without hurting your brain.9. W
33、hat might “it” in paragraph 1 refer to?A. Gambling.B. Binge-watching.C. TV series.D. Brain.10. In what way is binge-watching like gambling?A. The long time sitting.B. The changes of feeling.C. The snacking on junk food.D. The immediate satisfaction.11. What is paragraph 3 mainly about?A. The tips on
34、 how to develop a healthy lifestyle.B. The reasons why binge-watching is problematic.C. The ways to keep away from binge-watching.D. Dos and donts of binge-watching.12. What may be the best title of the passage?A. Ill Health: The Result of AddictionB. Healthy Habits: A Must of A Better LifeC. Binge-
35、watching: A Killer of Your BrainD. TV-Viewing: Gradual Harm on Your Health【答案】9. B 10. D 11. D 12. C【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍追剧有害大脑及如何避免追剧带来的不良影响。【9题详解】词义猜测题。前文说到“Dr. Randall Wright, based in Texas, said the need to watch episode (集) after episode has a similar influence on the brain to gambling (赌博). Wha
36、ts more, it often leads to social loneliness,”可知,德克萨斯州的兰德尔赖特博士说,一集接一集地看电视对大脑的影响类似于赌博。后文紧接着说“更糟糕的是,它经常导致社交孤单感等不良影响”,所以it指的是追剧。故选B项。【10题详解】细节理解题。由第二段“This right-away satisfaction is similar to gambling where even after a win, you are not satisfied and want to continue playing.”可知,这种即时的满足感类似于赌博,即使赢了,你也
37、不满意,想要继续玩下去。由此可知,追剧获得的即刻满足感类似于赌博获得的快感。故选D项。【11题详解】主旨大意题。由第三段“But he said it is possible to avoid the bad influence of binge-watching with four tips,”可知,但他表示,有四条建议可以避免沉迷于电视的不良影响。由此可知,本段主要讲述了Dr. Wright就如何避免追剧的不良影响提出的建议,与D选项“Dos and donts of binge-watching.”吻合。故选D项。【12题详解】主旨大意题。文章第一段“Binge-watching (追剧
38、) your favorite TV series is bad for your brain”可知,追你最喜欢的电视连续剧对你的大脑有害,即追剧有害大脑,后文阐述了追剧对大脑造成的危害及如何避免追剧带来的不良影响。由此可知,Binge-watching: A Killer of Your Brain(追剧:大脑的一个杀手)适合做本文最佳。故选C项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Some shy people find that they can talk fine with their ol
39、d friends, but struggle with strangers. They want to “fit-in” with new people, but its really not easy for them. _13_.Work on Raising Self-confidenceHaving high self-confidence helps you to be outgoing because you get recognition from yourself._14_Be in the Present MomentShy people spend too much ti
40、me in their heads. _15_. Being mindful of the present moment increases social ability because you have “more to work with”. This improves your confidence, making you more likely to be outgoing.Say No to Limiting BeliefsSome people are so careful in conversations. They dont want to say “wrong things”
41、. They dont like themselves around new people and cant stand out because theyre afraid even to try. _16_. So, plan to say something a little embarrassing about yourself in a conversation. The point is, youll prove to yourself its OK to be not always right. That way youll feel free to be social with
42、people.Little by little youll get better. As you succeed, youll grow confident to be more outgoing, which will lead to more social success. _17_.A. Then, youre in a positive state of finding more friends.B. The real problem is that the feeling is based on completely false beliefs.C. When you feel go
43、od about yourself, what others think of you doesnt matter so much.D. Here are some tips on how to be more outgoing and be social with people.E. They could improve their social skills through these ways.F. Because of this, they dont catch helpful details of the moment.G. Youll know you can fit in whe
44、never and wherever you like.【答案】13. D 14. C 15. F 16. B 17. A【解析】本文是一篇说明文。作者就如何变得更外向,在社交活动中游刃有余,提出了一些有用的建议。【13题详解】根据前句“They want to “fit-in” with new people, but its really not easy for them.(他们想要“适应”新的人,但这对他们来说真的不容易。)”和后文小标题可知,该句应为作者就变得外向、善于交际提出的技巧或建议。此句起到承上启下作用。故选D。【14题详解】该段主要讲述自信心对外向性格养成的作用,强调自我肯
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358248.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
