山东省费县第一中学2019-2020学年高二2月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省费县第一中学2019-2020学年高二2月月考英语试题 WORD版含解析 山东省 费县 第一 中学 2019 2020 学年 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、山东省费县第一中学2019-2020学年高二下学期2月月考(网络)英语试题本试卷分四部分,共12页。满分150分。考试用时120分钟。考试结束后,将本试卷及答题卡一并交回。注意事项:1.答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将县(市、区)、姓名、考生号填写在答题卡规定的位置上。2.选择题选岀答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他巻案标号。3.笔答题必须用0.5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相 应的位置;如需改动,先划掉原来的答案然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力
2、(共两节,满分30分)该部分分为第一、第二两节。注意:做题时,请先将答案划在试卷上。录音内容结束 后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到客观题答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳 选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和 阅读下一个小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman most probably?A. A teacher B. A doctor C .A nurse.2. What is the weather like
3、 today?A. Cloudy. B. Sunny. C. Rainy.3. What is the man going to do first tonight?A. Go to the beach. B Have dinner. C. Have the car repaired.4. How does the man prefer to go to work?A. By train. B By car. C. By bus.5. Where does this conversation probably take place?A. In a pet store. B. In the zoo
4、. C. In a forest.第二节(共15小题;每小题15分,满分22.5分)听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选岀最佳选项,并标在试卷相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟,听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话或独白读两遍。 听第6段材料,回答第6、7题。6. How long did Michael stay in China?A. Five days. B. One week. C. Two weeks.7. Where did Michael go last year?A. Russia. B
5、. Norway. C. India.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the similarity between the girl and her father?A. Eyes. B. Personality. C. Figure.9. What is the girl like?A. Adventurous. B. Honest. C. Quiet.听第8段材料,回答第10至12题。10. Who is using Janes phone for the day?A. Bill. B. Jim. C. Susan.11. Why is the girl calling?
6、A. To find her notes.B. To join the study group.C. To tell the change of their meeting place.12. Why did the boy apologize?A. He didnt leave a message.B. He didnt write the last part correctly.C. He couldnt find a pen to write down the message.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the probable relationship b
7、etween the speakers?A. Salesperson and customer.B. Homeowner and cleaner.C. Husband and wife.14. How much rent should one pay for the one-bedroom apartment?A. $ 350. B. $400. C. $415.15. What kind of apartment do the speakers prefer?A. One with two bedrooms.B. One without furniture.C One near market
8、.16. Where is the apartment the speakers would like to see?A. On Lake Street. B. On Market Street. C. On South Street.听第10段材料,回答第17至20题。17.What season did Jason like best?A. Autumn. B. Winter. C. Summer.18.What did Jason usually do during winter?A. Have snowball fights.B. Go for a walk in the park.C
9、. Gather his friends at home.19. Why did Jason love Christmas?A. He could play with snow.B. He could receive many presents.C. He could send gifts to others.20.How long would it be before the coming Christmas?A. Three months.B. About four months.C. More than five months.第二部分阅读理解(共两节,满分35分)第一节(共10小题;每
10、小题2. 5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选岀最佳选项,并在答题卡上将 该项涂黑。ASome birds are masters of crime. That means these species steal food from other birds and get away with it. Scientists have long wondered what these birds have in common. A new study suggests that big body size does not predict bad behavio
11、r. Instead, it is the size of the birds brains that matters most.To learn more about what makes some birds tend towards a life of crime and how they steal food from other birds, scientists analyzed 856 published reports of thieves. Researcher Julie says she started the project after watching birds s
12、teal dry dog food out of unattended bowls. She read about some dramatic examples of thieves, including birds that steal food from others flying in midair or bending through the sky. She learned that members of some species disturb other birds until they spit up food in their mouth.Families that stea
13、l also tend to eat fish, mice, and other vertebrates (脊椎动物) instead of just insects. These meatier (多肉的)meals are hard to catch, and they deliver lots of valuable calories, so they are attempting to steal.Finally, birds that steal tend to have big brains in relation to their bodies. That may seem su
14、rprising, since human bullies (欺凌弱小者)are often thought to be stronger in size. But for birds, stealing isnt about strength. It takes a clever brain to get food out of another hungry birds claws, especially if that bird is bigger than you are.1. What is the key factor of the birds stealing food?A. Bo
15、dy size.B. Living environment.C. Brain size.D. Strength.2. What can we learn from the last paragraph?A. Stealing birds are often stronger.B. For birds, stealing is about cleverness and tricks.C. Birds steal food only from those that are smaller in sizeD. Birds that steal have small brains for their
16、bodies.3. The best title for the passage can be .A. Diet Habits of a FeatherB. Hunting Skills of a FeatherC. Brains of a FeatherD. Thieves of a Feather【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】本文为说明文。 文章主要介绍一些鸟儿是怎样偷食以及它们为何偷食。【1题详解】细节理解题。由第一段“A new study suggests that big body size does not predict bad behavior. Ins
17、tead, it is the size of the birds brains that matters most.” 是指:一项新的研究表明,体型大并不能预测不良行为。相反,最重要的是鸟类大脑的大小。由此可知,鸟儿偷食物的关键因素是鸟儿的大脑大小。故C选项正确。【2题详解】推理判断题。由文章第二段后部分所讲的鸟儿偷食技巧以及最后段“But for birds, stealing isnt about strength. It takes a clever brain to get food out of another hungry birds claws, especially if t
18、hat bird is bigger than you are.” 的句意为“但对于鸟类来说,偷窃并不关乎力量。从另一只饥饿的鸟的爪子里取出食物需要聪明的大脑,特别是如果那只鸟比你大的话”。可知,对于鸟类来说,偷窃关乎智商和技能。故B选项正确。【3题详解】主旨大意题。本文的主旨是第一段中的“Some birds are masters of crime (犯罪). That means these species steal food from other birds and get away with it.”可知,有些鸟是犯罪大师。这意味着这些物种从其他鸟类身上偷走食物,然后逃之夭夭。接着
19、下文主要叙述了这些鸟是如何靠着它们聪明的大脑进行偷食,然后逃之夭夭的。由此可知,本文主要讲述有些鸟是犯罪大师,也就是说这些鸟就是长着长羽毛的贼。因此推断“长羽毛的贼”为短文的最佳标题。故D选项正确。【点睛】选择标题在英语阅读理解中属于主旨大意题,是一种深层理解题。要求考生在通读全文的基础上,认真分析文章大意及作者的写作意图。通常情况下,标题要有根据性,针对性和醒目性的特点。所谓概括性,就是指标题应最大程度上覆盖全文,囊括文章的主要内容,体现文章的主题。针对性就是对标题外延的一种界定,标题要直接指向文章的主要特点。而醒目性是为了吸引了读者的注意,唤起读者对文章阅读的兴趣。确定最佳标题的方法。在阅
20、读文章时,要注意文章中反复出现的或强调的信息,寻找与文章大多数内容相关的信息。找出覆盖全文的核心词汇,看选项内容是否切中文章的中心论题。也就是要看选项内容与作者的写作目的是否一致。如第3小题,文章反复出现的单词是bird,D 中的Feather相照应。寻找文章的主题句。文章主要论题的关键是找到文章的主题句。主题句通常在文章的首段,也可能在文章的末段,在文章的某一段落,或分散在文章的各个段落中。如果每个段落都有主题句,那么把各段落的主题句的中心集中起来,即为全文的主题句。本文的主旨是第一段中的“Some birds are masters of crime (犯罪). That means th
21、ese species steal food from other birds and get away with it.”可知,有些鸟是犯罪大师。这意味着这些物种从其他鸟类身上偷走食物,然后逃之夭夭。接着下文主要叙述了这些鸟是如何靠着它们聪明的大脑进行偷食然后逃之夭夭。由此可知,本文主要讲述有些鸟是犯罪大师,也就是说这些鸟就是长着长羽毛的贼。因此推断“长羽毛的贼”为短文的最佳标题。故D选项正确。BI was 16 when my father finally decided he would send me to wilderness camp for several months. He
22、had threatened to do it many times before, but my mother had always managed to prevent him from doing so. This time he insisted on doing it.The latest incident was the last straw. Impulsively ((冲动地),I had pushed Mr. Ford, my math teacher, down a flight of steps at school. He broke his arm in two pla
23、ces. Anyway , he had agreed not to accuse me as a favor to my dad, who was in the middle of a tight race for sheriff (执法官)in our town. But my reckless behavior had my dads closest advisor talking. John? hes your son and hes a kid, but he is dragging you down. his advisor said. If you cant make your
24、son obey the rules, how can you make the law obeyed in this town?So, off to Pisgah National Forest I went. I imagined hours of untold abuse at the hands of some strong officer. I was determined not to be broken. I was who I was.Nearly every day for six months, a small group of other troubled teens a
25、nd I carried our 30-pound backpacks on a difficult journey covering about 10 miles.Our sergeants were firm but kind 9 not frightening as I had imagined. We learned how to make a fire without matches. We learned which plants were safe to eat out in the wild. I felt myself change. I was calm and often
26、 reflective. My old, impulsive self was gone.One morning, six months later, my dad came to pick me up. I ran to hug him and saw happiness and love in his eyes.So whats it like being sheriff? I asked on the ride home.I lost the race, Danny,” he said.Im sorry, Dad.” I knew my behavior probably had a l
27、ot to do with the defeat.Dad squeezed my shoulder and brought me close. “As long as I dont ever lose you, Im okay. ”4. The author was finally sent to wilderness because .A. he could learn how to survive in the wildB. his teacher insisted on giving him a lessonC. he pushed his math teacher down the s
28、tairsD. his mother feared that he would be accused5. The underlined word “reckless in Paragraph 2 probably means .A. proudB. rudeC carelessD. reasonable6. What can we learn about the author from the passage?A. He changed a lot after the camp.B. He was not satisfied with his life in the camp.C. He wa
29、s abused by the officer.D. He made enemies with other troubled teens at the camp.7. How did the author father feel at the end of the story?A. Anxious.B. Astonished.C. Disappointed.D. Relieved.【答案】4. C 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】本文为记叙文。文章讲述作者在学校非常冲动地把数学老师推下楼,作者被迫进入野营进行训练。虽然野营比赛中没有赢,但父亲对于儿子的改变非常欣慰,认为只要不失去儿
30、子,一切没有问题。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“The latest incident was the last strawImpulsively(,I had pushed MrFord,my math teacher,down a flight of steps at school(最近的事件是导火索。我一时冲动,把我的数学老师福特先生推下了学校的台阶。)”可知,最终促使父亲决定把我送去野营的因素是我把数学老师从楼梯上推了下去。因此C项正确。本题的混淆项为B项,根据文章第二段第四句“Anyway,he had agreed not to accuse me as a favor t
31、o my dad,who was in the middle of a tight race for sheriff(执法官) in our town”可知,老师并没有想要教训我,相反,他看在父亲的面子上答应不会起诉我,因此B项错误。A项文章虽有提到,但并不是父亲送我去野营的目的,故错误。D项文章没有提及,故正确答案为C【5题详解】猜测词义题。结合第二段第二句“impulsively(冲动地),I had pushed MrFord,my math teacher,down a flight of steps at school”可知,我一冲动把数学老师从楼梯上推了下来。以及后面的“John?
32、 hes your son and hes a kid, but he is dragging you down”可知,他的“reckless”行为对他父亲的竞选有不好的影响。由此可推断,这是一种不好的行为,故A和D不符合题意,但根据文章的语境可知,这也不是粗心的。因此可推断出这种行为是很粗鲁无礼的(rude)。分析选项A. proud自豪的;B. rude粗鲁的;C. careless 粗心的,D. reasonable合理的,可知B项符合文意。故选B。【6题详解】推断判断题。结合第六段尤其是“Our sergeants were firm but kind 9 not frightenin
33、g as I had imagined. We learned how to make a fire without matches. We learned which plants were safe to eat out in the wild. I felt myself changeI was calm and often reflectiveMy old,impulsive self was gone。”的描述可知,野营教官坚定而友善,没有我想象中那样可怕。我在这次野营中学到了很多生存技能,我觉得自己变了。我很冷静,经常思考。过去冲动的我消失了。由此可推知我在这次野营之后改变了很多,
34、不再那么冲动,我的个性也变好了很多,对野营的生活颇为满意。因此A项是正确的,B项(他对野营的生活不满意)和C项(他被警察虐待了)错误。D项“他和野营的其他小伙伴为敌”,文章对此并未提及,仅提及他们在野营期间一起学习生存技能因此D项错误,综合可知,选A。【7题详解】推理判断题。结合第七段中的“I ran to hug him and saw a relief and love in his eyes”和最后一句 “As long as I dont ever lose you, Im okay. ”此句是指:我跑过去拥抱他,看到他眼中充满了幸福和爱。“只要不失去你,我就没事”由此可推断出,最后作
35、者野营结束,父子相见,儿子在父亲的眼中看到了爱,父亲感到如释重负(relieved)。分析选项A. Anxious 焦虑的,B. Annoyed恼怒的,C. Disappointed失望的,D. Relieved宽慰的。可知D项符合文意。故选D。【点睛】在阅读中我们经常会考查猜测词义题。事实上,阅读材料中的每个词与它前后的词语或句子甚至段落都有联系。运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式,这要求考生具备整合分散而复杂信息的能力,充分利用上下文(各种已知信息)并结合具体的语境推测、判断某些词或短语的词义。例如第2小题词意猜测题。猜测词义题。结合第二段第二句“impulsive
36、ly(冲动地),I had pushed MrFord,my math teacher,down a flight of steps at school”可知,我一冲动把数学老师从楼梯上推了下来。以及后面的“John? hes your son and hes a kid, but he is dragging you down”可知,他的“reckless”行为对他父亲的竞选的不好的影响。由此可推断,这种是不好的行为,故A和D不符合题意,但根据文章的语境可知,这也不是粗心的。因此可推断出这种行为是很粗鲁无礼的(rude)。分析选项A. proud自豪的;B. rude粗鲁的;C.carele
37、ss 粗心的,D.reasonable合理的,可知B项符合文意故选B。CLightning is a powerful force of nature. In fact, a lightning strike carries millions of volts(伏特)of electricity. Scientists say a bolt of lightning strikes somewhere on Earth every second. That is a lot of energy!Think how wonderful it would be if we could captur
38、e lightning and sell it in a bottle. Sadly, that is not something you or I can do, at least not yet.The phrase to catch lighting in a bottle” means capturing something powerful or difficult. Then you are able to control it and perhaps show it to the world. This is where the bottle” part is important
39、.We can also use to catch lightning in a bottle to describe an extremely difficult or unlikely success. In the world of sports , players and teams have also been known for catching lightning in a bottle. Anything physical that is lightning in a bottle can be described as a rare achievement. Climbing
40、 the top of Mount Everest is considered a rare achievement of endurance(忍耐力).Language experts do not know exactly where this expression comes from. Some say it may have started with Benjamin Franklin-the American diplomat, businessman and inventor. Benjamin Franklin is known for a scientific experim
41、ent involving electricity and lightning. As the story goes, Franklin once flew a kite in a lightning storm. He had hoped that lightning would strike the kite as it flew high in the sky. He thought the electricity would travel down the string to a metal key at the bottom. Then the plan was to catch t
42、he electricity in a glass jar, but that didnt happen. However, it did lead to the invention of the lightning rod and the understanding of positive and negative charges.So, you cant catch real lightning in a bottle. But hopefully, during your lifetime youll have the experience of catching a little of
43、 your own lightning in a bottle8 How does the author start the passage?A. By comparing different views.B. By giving an example.C. By presenting some facts.D. By stating his own experience.9. The reason why Benjamin Franklin did the scientific experiment was that he aimed toA. catch the electricityB.
44、 fly a kite in a lightning stormC. invent the lightning rodD. understand positive and negative charges10. Which kind of magazine is this passage probably from?A. Entertainment.B. Language.C. Science.D. Sports.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【分析】本文为记叙文。文章叙述了短语“to catch lighting in a bottle”的意思及其来历。【8题详解】推理判断题
45、。文章第一段提出“Lightning is a powerful force of nature.” 闪电是大自然的强大力量。如果我们能捕捉到闪电并把它装到瓶子里出售,去控制它。但是很难做到。第二段 “Think how wonderful it would be if we could capture lightning and sell it in a bottle” 想想如果我们能捕捉到闪电并把它装在瓶子里卖掉会有多好,但是非常难。于是短语“to capture lightning in a bottle”意为“means capturing something powerful or
46、difficult.”这是一个事实。接着在第四段“In the world of sports , players and teams have also been known for catching lightning in a bottle. Anything physical that is lightning in a bottle can be described as a rare achievement. Climbing the top of Mount Everest is considered a rare achievement of endurance.(在体育界,运
47、动员和体育队也因将闪电捕捉到瓶子里而闻名。物质上任何“瓶子里的闪电”都可以称为一种罕见的壮举。攀登珠穆朗玛峰的顶峰被认为是一种耐力上的罕见壮举)”,和第五段中的“Benjamin Franklin is known for a scientific experiment involving electricity. it did lead to the invention of the lightning rod and the understanding of positive and negative charges.(富兰克林以一项关于电和闪电的科学实验而闻名。.富兰克林计划将电力捕捉到
48、一个玻璃罐里.它确实促成了避雷针的发明和对正负电荷的了解。)”。陈述了体育界、科学界等许多难做到的事却做到了这样的事实。由此可推断出作者是以陈述事实开始的。故选C。【9题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的“Franklin once flew a kite in a lightning storm. .He thought the electricity would travel down the string to a metal key at the bottom. Then the plan was to catch the electricity in a glass jar.” 富
49、兰克林做实验,是他认为电流会沿着绳子向下移动到底部的一个金属键。然后,计划将电力捕捉到一个玻璃罐里。由此可推断出他的科学实验的目的就是反抓住电。分析选项可知A符合题意,故选A。【10题详解】推理判断题。文章主要叙述了“to catch lighting in a bottle(把闪电装到瓶子里)”这个短语意的来历及意思。第三段首句The phrase to catch lighting in a bottle means capturing something powerful or difficult. “把闪电装到瓶子里”这个短语意为捕捉一些强大或者困难的东西。第四段首句We can al
50、so use to catch lightning in a bottle to describe an extremely difficult or unlikely success. 我们也可以用“把闪电装到瓶子里”来形容一个极其困难或不可能成功的事情。第五段中的“Language experts do not know exactly where this 5 expression comes from.”语言专家不知道这5个表达方式的确切来源。综合可知,本文应该是选自语言方面的杂志上,故选B。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推
51、理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。文章主要叙述了“to catch lighting in a bottle(把闪电装到瓶子里)”这个短语意的来历及意思。第三段首句The phrase to catch lighting in a bottle means capturing something powerful or difficult. “把闪电装到瓶子里”这个短语意为捕捉一些强大或者困难的东西。第四段首句We can also use to catch lightning in a bottle to describe an extremely difficult
52、 or unlikely success. 我们也可以用“把闪电装到瓶子里”来形容一个极其困难或不可能成功的事情。第五段中的“Language experts do not know exactly where this 5 expression comes from.”语言专家不知道这5个表达方式的确切来源。综合可知,本文应该是选自语言方面的杂志上,故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多 余选项。Youve decided your child is spoiled(宠坏的),and you want to
53、 do something about it. Is it too late? Not necessarily。. Here are four tips from an expert for getting your child to behave well._11_ Youve spoiled your child by giving him or her too much for too little. You can correct this by helping your child to learn to work harder for rewards and understand
54、that not all good behavior is rewarded._12_ For example, at first, insist that your daughter put a few toys away before she gets a snack, and gradually increase the amount of work required for each reward.Dont overreact to crying. When children dont get what they want, their natural behavior is to c
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358522.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
