广东省高三六校2021届第三次联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省高三六校2021届第三次联考英语试题 WORD版含解析 广东省 高三六校 2021 第三次 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2021届高三六校第三次联考英语试卷注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThank you for lending us your support by planning
2、a visit to Ravenglass & Eskdale Railway. Please note, in order to manage capacity (容量) and ensure the safety of our passengers and staff, all passengers are required to purchase a dated and limed ticket beforehand. Do bear in mind that the tickets are never sold on-site. Departure stations are Raven
3、glass or Dalegarth. Our intermediate stations will be closed until further notice.There are lots to explore from our two station stop; find out more with our online itinerary (行程) planner. If you are a wheelchair user, please call us ahead of your visit to pre-book your space. Visit our website for
4、more details and to plan your visit, ravenglass-railway. co. uk. Tel: 01229717171.Timetable A (from RAVENGLASS)DepartArriveReturn times from Dalegarth10:2511:0511:5012:5014:1015:1016:3017:2011:2512:0512:5014:1015:1016:3017:2012:5013:3014:1015:1016:3017:2013:5014:3015:1016:3017:2015:1015:5016:3017:20
5、16:1016:5017:20Timetable B (from DALEGARTH)DepartArriveReturn times from Ravenglass11:5012:3012:5013:5015:1016:1012:5013:3013:5015:1016:1014:1014:5015:1016:1015:1015:5016:1016:3017:10Single journey only. No return option17:2018:00Single Journey only. No return optionFaredAdultSingle12.00Return18.00C
6、hildSingle8.00Return12.00Under 50.001. Which of the following should passengers pay special attention to?A. Child safety should be ensured.B. Tickets must be booked in advance.C. New stations are being constructed.D. The capacity will soon be improved2. How long does the railway trip between Ravengl
7、ass and Dalegarth last?A. Half an hourB. Forty minutesC. One hourD. Eighty-five minute.3. How much should a family of two parents and a baby pay for a round trip?A. 24 poundsB. 32 pounds.C. 36 poundsD. 4 pounds.【答案】1. B 2. B 3. C【解析】这是一篇应用文。文章对Ravenglass & Eskdale列车的车票购买方式、行程和车票价格等进行了详细说明。【1题详解】细节理解
8、题。根据第一段第二句“Please note, in order to manage capacity (容量) and ensure the safety of our passengers and staff, all passengers are required to purchase a dated and limed ticket beforehand. ”(请注意,为了管理运力,并确保乘客和工作人员的安全,所有乘客必须预先购买有日期限制的车票。)可知,乘客应该注意必须提前订票。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Timetable A可知,这张时间表是指从RAVENGLASS到D
9、ALEGARTH的时间表,所以根据其中一组出发时间10:25和到达时间11:05可知,这两地间的火车行程为40分钟。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Fared表格可知,购买往返票时,一名成年人是18,则两名需付36,小宝宝是五岁以下的孩子,不需要付钱。所以两名成年人和一个宝宝的往返票应付36。故选C。BI entered a cabinetmaking(家具制造)program. I didnt think I would be good at making furniture. Im not handy. Nobody in my family is.I had great teache
10、rs, but making furniture is hard. There are so many steps and something can go wrong at each one. I couldnt even get organized. My toolbox always looked as if a hurricane had gone through it.I didnt fully know what I was committed to in the beginning, but I kept attending class. I tried to be wrappe
11、d up in math. The projects forced me to solve new kinds of problems. My brain started to build new connections. Working in this new physical manner and giving it 100 percent of my effort had huge benefits for my mental health. I got over my fear of embarrassment and asked for help at every opportuni
12、ty.I spent that year truly learning. True learning is the most challenging experience, especially for those of us who are learning a new set of skills. I could understand exactly what was wrong with the furniture I made, but I couldnt fix those problems. And yet, I kept trying. I failed again and ag
13、ain, until I learned to fail better.In the end, I finished the programwith honors, no less! My grades were helped by my good written work. I also learned how to use tools. Having to constantly push myself to step outside my comfort zone has made me a more well-rounded person.Maybe most importantly,
14、the school gave me a more realistic idea of my strengths and limitations. Im stronger than I thought!4. What can we know about the author from the first two paragraphs?A. She had a gift for making furniture.B. She lacked practical skills.C. She disliked making everything in a mess.D. She went to the
15、 program to surprise her family.5. What was the biggest challenge the author encountered?A. Physical condition.B. Psychological preparation.C. To know how to correct mistakes.D. Not being good at math.6. What do you think of the author?A. Hard-working and determined.B. Confident and efficient.C. Coo
16、perative and creative.D. Modest and talented.7. What did the author benefit most from the project?A. She won an award for good writing.B. She became stronger both mentally and physically.C. She became skillful at making furniture.D. She had a better understanding of herself.【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解
17、析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者学习一个新的项目家具制造的经历。一开始作者面临重重困难,但是作者没有放弃,抱着坚定的决定和谦逊积极的态度,最后完成了这一项目,并在这一过程中加深了对自己的理解。【4题详解】细节理解题。根据第一段中Im not handy.可知我手不灵活。以及第二段中I couldnt even get organized. My toolbox always looked as if a hurricane had gone through it.可知我毫无头绪。我的工具箱看起来总是像被飓风吹过一样。由此可知,作者缺乏实践技能。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第四
18、段中I could understand exactly what was wrong with the furniture I made, but I couldnt fix those problems. And yet, I kept trying. I failed again and again, until I learned to fail better.可知我能确切地理解我做的家具出了什么问题,但我无法解决这些问题。然而,我一直在尝试。我一次又一次的失败,直到我的失败有所好转。由此可知,作者遇到的最大挑战是学会如何改正自己的错误。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第三段中I
19、didnt fully know what I was committed to in the beginning, but I kept attending class.可知一开始我并不完全知道自己要做什么,但我一直在上课。以及I got over my fear of embarrassment and asked for help at every opportunity.(我克服了对尴尬的恐惧,一有机会就寻求帮助)以及第四段中I spent that year truly learning.(那一年我真正地学习了很多东西)和And yet, I kept trying. I faile
20、d again and again, until I learned to fail better.(然而,我一直在尝试。我一次又一次的失败,直到我的失败有所好转)由此可推知,作者工作努力,有决心。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段Maybe most importantly, the school gave me a more realistic idea of my strengths and limitations. Im stronger than I thought!可知也许最重要的是,学校让我对自己的优势和不足有了更现实的认识。我比想象中更坚强!结合文章内容可知,作者在这
21、一过程中更清楚地认识到了自己的长处和不足,由此可推知,作者从这个项目中获益最多的是她对自己有了更好的了解。故选D。CHuman-like parts have been grown on the backs of mice using 3D printing. The technique could potentially be used to construct new parts or other body parts in people without the need for surgery.Its getting more common to see customized body
22、parts, like jaws, ribs and spinal vertebrae built by 3D printing. But these parts must be printed outside the body before they are implanted through surgery, which carries an infection risk.Now, Mailing Gou at Sichuan University, China, and his colleagues have shown that body ports can be 3D printed
23、 inside the body, at least in mice, without the need for surgery.Initially, the researchers injected a “bio-ink” made of hydrogel particles and cartilage cells into the backs of mice. Next, the bio-inks were exposed to the ear-shaped patterns of near-infrared light. This critical step allowed the hy
24、drogel particles to stick together and develop layer-by-layer into parts-shaped structures. Over the next month, the cartilage cells grew around the hydrogel structures, eventually creating structure similar to the cartilage structures of real human cars. Throughout the process, the mice experienced
25、 no significant side effects.The famous Vacanti mouse of the 1990s also had a human-like ear grown on its back, but it was made by implanting a pre-made plastic structure seeded with cartilage cells underneath the skin, rather than 3D printing the structure directly at the site.The researchers hope
26、the new technique could be used to construct new ears for people born with microtia, a condition that prevents the parts from developing properly. “We are making effort improve this technique for future treatment of human ear defects,” says Gou.The nonsurgical 3D printing technique could also potent
27、ially be used to repair damaged cartilage in noses, fingers, toes or elbows, says Derek Rosenzweig at McGill University in Canada. In contrast, hip and deep knee cartilage defects may be harder to fix, because near-infrared light usually only penetrates about 2 centimeters into the body, he says.Gou
28、s team hopes to eventually adapt the technique to fix other damaged organs like the heart or lungs. However, “this will be more challenging because the heart and lungs contain multiple cell types, which are deeper in the body and arc constantly contracting and relaxing,” says Rosenzweig.8. What is s
29、pecial about the new 3D technique?A. It requires new surgical methods.B. It causes unexpected side effects.C. It produces many customized body parts.D. It allows new body parts to grow in the body.9. According to the passage, which of the following matters most in the experiment process of Gous team
30、?A. The hydrogel particles.B. The cartilage cells.C. The near-infrared light.D. The pre-made plastic structure.10. What does Rosenzweig think of the technique?A. Its life-saving.B. It needs improving.C. Its still impossible.D. Its getting common.11. What is the best title for the text?A. New Method
31、of Constructing Body Parts.B. A Breakthrough in Treating Body Defects.C. A New Technique Requiring No Surgery.D. Body Parts Can Be 3D-Printed Inside the Body.【答案】8. D 9. C 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。目前,中国四川大学的Mailing Gou和他的同事们已经证明,至少在小鼠体内,身体部位可以用3D打印出来,而不需要手术。文章介绍了这一技术的具体操作过程,人们对此的看法以及该技术未来的应用前景。【8题
32、详解】细节理解题。根据第二段“Its getting more common to see customized body parts, like jaws, ribs and spinal vertebrae built by 3D printing. But these parts must be printed outside the body before they are implanted through surgery, which carries an infection risk.(现在越来越多的人看到3D打印定制的身体部位,比如颌骨、肋骨和脊椎。但这些部位必须在体外打印,然
33、后才能通过手术植入,手术也有感染的风险)”以及第三段“Now, Mailing Gou at Sichuan University, China, and his colleagues have shown that body parts can be 3D printed inside the body, at least in mice, without the need for surgery. (现在,中国四川大学的Mailing Gou和他的同事们已经证明,至少在小鼠体内,身体部位可以用3D打印出来,而不需要手术)”可知,新的3D技术的特别之处在于它允许新的身体部位在体内生长。故选D
34、。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“Next, the bio-inks were exposed to the ear-shaped patterns of near-infrared light. This critical step allowed the hydrogel particles to stick together and develop layer-by-layer into parts-shaped structures. (接下来,将生物墨水暴露在耳朵形状的近红外光下。这一关键步骤使水凝胶颗粒粘在一起,一层一层地发展成身体部位形状的结构)”可知,近红外光在郭团队的
35、实验过程中最重要。故选C。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“In contrast, hip and deep knee cartilage defects may be harder to fix, because near-infrared light usually only penetrates about 2 centimeters into the body, he says. (他说,相比之下,臀部和膝盖深层的软骨缺陷可能更难修复,因为近红外光通常只能穿透身体约2厘米)”以及最后一段中“However, “this will be more challenging be
36、cause the heart and lungs contain multiple cell types, which are deeper in the body and arc constantly contracting and relaxing,” says Rosenzweig. (然而,Rosenzweig说:“这将更具挑战性,因为心脏和肺包含多种类型的细胞,它们在身体深处,不断收缩和放松,”)”可推知,Rosenzweig认为这项技术需要改进。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第三段“Now, Mailing Gou at Sichuan University, China
37、, and his colleagues have shown that body parts can be 3D printed inside the body, at least in mice, without the need for surgery. (现在,中国四川大学的Mailing Gou和他的同事们已经证明,至少在小鼠体内,身体部位可以用3D打印出来,而不需要手术)”结合文章介绍了这一技术的具体操作过程,人们对此的看法以及该技术未来的应用前景。可知,D选项“身体部位可以在体内3D打印”最符合文章标题。故选D。DIn the UK we often equate life ex
38、perience, especially amongst younger generations, with the number of stamps in your passport. Travel is not simply a pursuit of leisure but also “character-building”, “defining” and potentially, “career-boosting”.Most of the people I know here at university experience that same itch to get in a plan
39、e, train, bus or car and escape the hectic stress of deadlines and seminars that usually surrounds us. But I dont think, as UK student, we can blame our addiction to international travel simply on a stressful life. Yes, I have a lot to handle and its a fine balancing act managing my part-time job, m
40、y degree and my social life to a perfect level. But really I think we are the first generation in a truly open world, where we can get anywhere, see anything and experience every culture under the sun, at the click of a button, the purchase of a ticket.Many people I met while working in China were s
41、urprised at the number of countries Id travelled to, which came as a surprise. Compared to friends and family I consider myself vastly under-travelled. Ive yet to even set foot across the pond in the U. S. A and Canada. let alone South America and even within Europe, my checklist of destinations is
42、far from complete. But more eye opening for me, I was also met by astonishment at how little geographical traversing I had done within my own borders. This was something I had not really considered before and as I left Beijing I felt an overwhelming appreciation not just for the rich culture of Chin
43、a but also for the diverse localities within the UK. How much of my own country had I really seen and experienced? To those from a place as vast and varied as China, Britain was really so small in comparison and so to have spent 20 years there and not seen every nook and cranny of it was quite surpr
44、ising.I spent a while engaged in a convention with a Chinese colleague over the difference in building style, in architecture from the Highlands of Scotland to the Cornish const. Now for most people this sounds dreary and dull, and I guess I am biased as a student of history who finds anything remot
45、ely historical fascinating. However it was not the geological variety of stone within British cities I found interesting. We continued our discussion, yet I was left embarrassed that I could not provide a concrete answer to her question. In China, as well as a wealth of new culture that fascinated m
46、e, I discovered that there were parts of the UKs culture, history, the very structure of my identity that were so different, so unique from China that I also gained a new found interest in my own heritage.In this respect, travelling enables you with two things. Firstly, you develop an overwhelming f
47、ascination with new cultures, understanding customs, experiencing cuisines and absorbing the sights and smells of every new city. For many employers this adaptability to new locations is seen as a tremendous asset to your personal resume. But alongside increased employ ability, through international
48、, cross-cultural conversations, you develop an interest in your own history, culture, and customs. You return to your home filled with an understanding of other peoples fascination with it and imbued with your own sense of love for its peculiarities.12. What information can we get from Paragraph 1 i
49、n the UK?A. The number of stamps shows someones life experience.B. Travel experience is a important criterion in selecting applicants.C. Travel is regarded as an enriching life experience that will make your C.V. stand out.D. Travel is simply a way of gaining relaxation.13. According to the passage,
50、 which statement is correct?A. British university students travel for getting rid of busy life.B. The author is an experienced traveller who has been to diverse localities and completed her checklist of destinations.C. Its not surprising that 20 more years living in UK makes the author walk around e
51、very part of it.D. Travelling can enable you to be competent in employ ability.14. What is the authors purpose of exampling her conversation with her Chinese colleague?A. Inadequate travelling experience restricted her sights at work.B. Her colleague had a prejudice on her for she was a student of h
52、istory.C Not answering the question in detail embarrassed her so much.D. She got interested in Chinese culture by comparing it with that of UK.15. Which is the best title for this passage?A. Travel, a self-finding tourB. Travel, a home coming tourC. Travel, a leisure-pursuing tourD. Travel, a cultur
53、al recognition tour【答案】12. C 13. D 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了旅行可以开阔我们的视野,提高就业能力,最重要的是能够让我们体会到自己祖国的历史、文化和习俗的魅力。【12题详解】细节理解题。根据第一段内容“In the UK we often equate life experience, especially amongst younger generations, with the number of stamps in your passport. Travel is not simply a pursuit of
54、leisure but also “character-building”, “defining” and potentially, “career-boosting”.”(在英国,我们经常把生活经历,尤其是年轻一代的经历,与护照上的邮票数量等同起来。旅游不仅仅是一种休闲的追求,更是一种“性格塑造”、“定义”和潜在的“职业提升”。)可知,在英国,旅行被认为是生活经历的象征,丰富的旅行经历有助于职业提升。由此可知,通过第一段内容我们可以得知,在英国,旅行被认为是一种丰富的生活经历,会让你的简历脱颖而出。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据最后一段关键句“In this respect, tr
55、avelling enables you with two things. Firstly, you develop an overwhelming fascination with new cultures, understanding customs, experiencing cuisines and absorbing the sights and smells of every new city. For many employers this adaptability to new locations is seen as a tremendous asset to your pe
56、rsonal resume.”(首先,你对新的文化、了解风俗、体验美食、吸收每一个新城市的景色和气味产生了巨大的迷恋。对许多雇主来说,这种对新工作地点的适应能力被视为你个人简历的巨大的价值。)可知,旅行能够证明你能很快的适应新的工作地点,从而适应新的工作,这在求职时是一个巨大的优势,由此可知,旅行能使你胜任工作。故选D项。【14题详解】推理判断题。根据第四段关键句“However it was not the geological variety of stone within British cities I found interesting. We continued our discu
57、ssion, yet I was left embarrassed that I could not provide a concrete answer to her question.”(然而,我发现英国城市中的石头在地质上的多样性并不有趣。我们继续讨论,但让我感到尴尬的是,我不能具体回答她的问题。)可知,作者喜欢旅行,但对自己国家并不十分了解,她认为英国城市中的石头在地质上的多样性并不有趣,正因为旅行经验的不足,当同事问她关于英国的问题时,她没能具体的回答。由此可知,作者列举她与中国同事的对话的例子,目的是为了告诉我们旅行经验不足限制了她工作的视野。故选A项。【15题详解】主旨大意题。分析
58、文章内容,结合最后一段关键句“But alongside increased employ ability, through international, cross-cultural conversations, you develop an interest in your own history, culture, and customs. You return to your home filled with an understanding of other peoples fascination with it and imbued with your own sense of l
59、ove for its peculiarities.”(但是,在提高就业能力的同时,通过国际性的、跨文化的对话,你对自己的历史、文化和习俗产生了兴趣。你回到祖国,对别人对它的迷恋充满了理解,对它的独特之处充满了你自己的爱。)可知,旅行除了提高就业能力外,重要的是在你了解了世界各地的文化后,对比发现,更能够体会到自己祖国的历史、文化和习俗的魅力,对它的独特之处充满了喜爱。“Travel, a home coming tour”意为“旅行,回家之旅”,能够概括作者在文章中想要阐述的主旨,最适合作文章标题。故选B项。第二节(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
