广东省深圳市六校2022届高三上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省深圳市六校2022届高三上学期第一次联考英语试题 WORD版含解析 广东省 深圳市 2022 届高三 上学 第一次 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届广东省深圳市六校高三上学期第一次联考英语试题(满分120分 考试时间 120分钟)注意事项:1. 答题前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。并用2B铅笔将对应的信息点涂黑,不按要求填涂的,答卷无效。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生
2、必须保持答题卡的整洁,考试结束后,只需将答题卡交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ANobody says school is easy. Studying is difficult, as is memorizing information for a test. Fortunately, there are books that can help you to make dealing with school easier.Unlimited Memory by Kev
3、in HorsleyThis book is a bestseller in memory improvement. It has strategies to help learn faster and become more productive. Of course, having a good memory comes in handy outside of the classroom as well. Really, this is a great book for life in general.On Course by Skip DowningIt is another book
4、worth reading. In its eighth edition, the book provides self-assessment tools to help identify what is needed to change for academic success. It contains guided journal entries to help readers with responsibility, self-management, self-awareness, learning and self-esteem.Students Guide to Writing Co
5、llege Papers by Kate L. TurabianMany students reach college and find that essay writing in college is very different from that in high school. Whether this is the case or not, Students Guide to Writing College Papers is a perfect choice for those who want to improve writing skills. Its available on
6、Kindle or in hardback or paperback forms. Right now, this one is its fourth edition. The book covers writing actual paper, citing sources, and style.How to Become a Straight-A Student by Cal NewportThe book came out in 2006. It enjoys great popularity among learners all over the world. The book deal
7、s with different approaches and strategies to help achieve good academic performance but spend less time on studying, with a focus on studying smarter, not harder. Its available on Kindle and in audio book and paperback forms.1. What do you know about Unlimited Memory?A. It is practical in daily lif
8、e.B. It is popular and sells best.C. It helps to produce more works.D. It is written by Kate L.Turabian.2. What do the last two books have in common?A. They have various forms.B. They are world-famous books.C. They were published 15 years ago.D. They mainly focus on improving writing skills.3. Who a
9、re the intended readers?A. Parents.B. Children.C. Teachers.D. Students.【答案】1. A 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四本有助于学生学习书籍。【1题详解】细节理解题。根据Unlimited Memory by Kevin Horsley中“Really, this is a great book for life in general.( 说真的,这是一本对生活很重要的书)”可知,Unlimited Memory是日常生活中一本很实用的书。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Students
10、Guide to Writing College Papers by Kate L. Turabian中“Its available on Kindle or in hardback or paperback forms. Right now, this one is its fourth edition. (这本书可以在Kindle上找到,也可以以精装本或平装本的形式找到。现在,这本书已经是第四版了)”和How to Become a Straight-A Student by Cal Newport中“Its available on Kindle and in audio book an
11、d paperback forms.( 它可以在Kindle、有声读物和平装本上找到)”可知,最后两本书的共同之处是它们有多种形式。故选A。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Nobody says school is easy. Studying is difficult, as is memorizing information for a test. Fortunately, there are books that can help you to make dealing with school easier.( 没人说上学容易。学习是困难的,为考试而记忆信息也是困难的。幸运的是,有一
12、些书可以帮助你更容易地应对学校学习生活)”可知,上学不易,因为有些信息很难记忆,由此可知,作者写这篇文章主要是给学习有困难的学生推荐基本实用的书籍。故选D。BIn 1939, seven-year-old Miriam Schreiber should have started first grade. Instead, she spent that year and the following five trying to survive. She was living in Poland when World War II broke out. “My entire life was ru
13、ined within minutes,” she says. “I was looking forward to starting school.” She never made it. And not having a degree has always been a thorn in her side.Decades later, though, the now-89-year-old Holocaust survivor finally got something she had always longed for. Kapiloff Brander, director of comm
14、unity programs at Jewish Family Services, reached out to the New England Jewish Academy, a Jewish high school, to ask whether the school could help Mariam fulfill her wish. Richard Nabel, the principal of the school, brought a few senior students to Miriams home to hear her story before they came up
15、 with the idea of presenting her an honorary diploma at the schools 2020 graduation ceremony.Miriam suffered a lot in a slave labor camp in Siberia before she got liberated in 1946. She and her remaining family members went to a refugee camp in Germany, where she got married and had her first child
16、at the age of 16. Having spent years in refugee camps in different countries, she finally immigrated to America in 1960. Getting a formal education was never an option for her but she learned seven languages over the years. “I educated myself,” she says. “I read books day and night. I still do.”On A
17、ugust 16, during a socially distanced ceremony in the school gym, Miriam was presented with a high school diploma from the New England Jewish Academy. “There werent too many dry eyes among the 30 of us there,” says Nabel. Miriams family was especially moved. “Im not sure she even realizes the import
18、ance of that moment to me,” says Bernie, her eldest son. “I am so proud of her.”4 What can be learned about Mariam from paragraph 1?A. She regretted not being educated at school.B. She started first grade at the age of seven.C. She felt lucky to have survived World War II.D. She spent five years in
19、Poland during the war.5. How did Mariam get her long-cherished wish fulfilled?A. She made it through her own efforts.B. She turned to Kapiloff Brander for help.C. The senior students themselves presented a diploma to her.D. Richard Nabel learned about her story and decided to help.6. Which of the fo
20、llowing best describes Mariam?A. Educated.B. Intelligent.C. Determined.D. Patient.7. What did Nabel mean by saying “There werent too many dry eyes”?A. Mariams story was ordinary but inspiring.B. Most of those present were deeply touched.C. He was impressed by Mariam and was proud of her.D. He felt h
21、onored to present Mariam with a diploma.【答案】4. A 5. D 6. C 7. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要讲述了89岁的二战大屠杀幸存者Miriam的求学故事。战争的爆发使得她失去了上学的机会,战争时期的苦难没有打倒她,她一直坚持自学,读书,她的故事感动了新英格兰犹太学院和学生,授予了她荣誉文凭,帮她完成了夙愿。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段内容“I was looking forward to starting school. She never made it. And not having a degree has a
22、lways been a thorn in her side.(“我很期待开学。”她没能成功。没有学位一直是她心中的刺。)”可知,她一直期待去上学,但是却因为战争没能上学,这是令她感到遗憾的。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段内容“Richard Nabel, the principal of the school, brought a few senior students to Miriams home to hear her story before they came up with the idea of presenting her an honorary diplo
23、ma at the schools 2020 graduation ceremony. (该校校长Richard Nabel带了几名高年级学生去Miriam家听她的故事,然后他们想出了在学校2020年毕业典礼上授予她荣誉文凭的主意。)”可知,校长了解了Miriam的故事后,决定给与她荣誉文凭,完成她的梦想。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据文章第三段内容“Getting a formal education was never an option for her but she learned seven languages over the years. I educated mysel
24、f, she says. I read books day and night. I still do.(接受正规教育从来都不是她的选择,但多年来她学会了7种语言。“我自学了,”她说。“我日夜读书。 我现在仍然这样。”)”可知,虽然不能接受正规教育,但Miriam仍然坚持学习,读书,由此可推知,她是一个有决心的人。故选C项。【7题详解】词义猜测题。根据前文“On August 16, during a socially distanced ceremony in the school gym, Miriam was presented with a high school diploma fr
25、om the New England Jewish Academy.( 8月16日,在学校体育馆举行的一个社交疏远的仪式上,Miriam被授予了新英格兰犹太学院的高中文凭。)”可知,“eyes”应是指代参加了这个仪式的人,结合主人公Miriam的故事以及后文“Miriams family was especially moved.( Miriam的家人特别感动。)”可知,她能够得到文凭是令人感动的,因此可推知,句子“There werent too many dry eyes”应是表达“很多人都很感动”含义。故选B项。CIts possible that your phones face-un
26、lock might finally be able to work while youre wearing a mask. Researchers have found that facial recognition algorithms (算法) are getting better at recognizing faces in masks, according to data published on Tuesday by the National Institute for Standards and Technology (NIST). Using independent test
27、ing of more than 150 separate facial recognition algorithms, the new report suggests masks may not be as big a problem for facial recognition systems as initially thought.When NIST first examined masks effect on facial recognition in July 2020, it found that algorithms werent great at identifying fa
28、ces with masks. “Face recognition can make errors, which can implicate people for crimes they havent committed,” writes the Electronic Frontier Foundation (EFF). “It is particularly bad at recognizing African Americans and other ethnic minorities, women, and young people.” But the pandemic has given
29、 developers plenty of time to focus on the mask problem, and NISTs data shows that facial recognition algorithms are getting better at working with masked faces. “After the pandemic, some developers have submitted algorithms which show significantly improved accuracy and are now among the most accur
30、ate in our test,” the report reads. NISTs public ranking for facial recognition tests bears out this report. Eight different algorithms now hold false rates below 0.05 percent.Nevertheless, there remain a number of limitations to the study. NIST researchers did not employ actual images of masked fac
31、es. Instead, they applied masks digitally to ensure consistency across the sample. As a result, “We were not able to get a thorough simulation (模仿) of the endless variations in color, design, shape, texture, and ways masks can be worn,” the report states. The digital mask was a blue surgical mask co
32、vering the full width of the face, but testers noted that performance varied considerably depending on how high the mask was placed on the face.8. Recognizing masked faces with facial recognition systems used to be thought as _.A. effectiveB. impossibleC. easyD. challenging9. What does the underline
33、d phrase “bear out” in Paragraph 3 mean?A. Make.B. Prove.C. Deny.D. Oppose.10. What can be learned about the study?A. The way to wear masks may affect recognition accuracy.B. The design of a mask makes no difference to facial recognition.C. Facial recognition failure rates were quite low at the begi
34、nning.D. The researchers adopted real surgical masks to ensure the accuracy.11. Which of the following is a suitable title for the text?A. Limitations of Facial Recognition SoftwareB. The Challenge of Recognizing Masked FacesC. The improvement in Facial Recognition AlgorithmsD. Different Application
35、s of Facial Recognition Technology【答案】8. D 9. B 10. A 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。研究发现,面部识别算法在识别戴面具的面孔方面表现得越来越好。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Using independent testing of more than 150 separate facial recognition algorithms, the new report suggests masks may not be as big a problem for facial recognition systems as i
36、nitially thought.(通过对150多种不同的面部识别算法进行独立测试,这份新报告表明,面具对于面部识别系统来说可能不像最初想象的那样是个大问题。)”中的as big a problem for facial recognition systems as initially thought可知,使用面部识别系统识别蒙面面孔曾被认为是一种很有挑战性的(challenging)技术。故选D项。【9题详解】词句猜测题。根据倒数第二段“After the pandemic, some developers have submitted algorithms which show signi
37、ficantly improved accuracy and are now among the most accurate in our test,” the report reads.(“大流行之后,一些开发人员已经提交了算法,这些算法显著提高了准确性,现在在我们的测试中是最准确的,”报告写道。)”以及“Eight different algorithms now hold false rates below 0.05 percent.(现在有八种不同的算法将错误率控制在0.05% 以下。)”可知,报告称算法提高了正确性,其中八种错误率在0.05%以下,进一步推出,该公共排名证实了这个报告
38、。bear out意为“证实,证明”。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“The digital mask was a blue surgical mask covering the full width of the face, but testers noted that performance varied considerably depending on how high the mask was placed on the face.(数字口罩是一种覆盖整个脸部宽度的蓝色外科口罩,但测试人员注意到,性能差异很大,取决于口罩放在脸上的高度。)”中的depending o
39、n how high the mask was placed on the face可知,戴口罩的方式会影响识别的正确性。故选A项。【11题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段“Researchers have found that facial recognition algorithms (算法) are getting better at recognizing faces in masks,(研究人员发现,面部识别算法(something something)在识别戴面具的面孔方面表现得越来越好。)”可知,文章主要关于人脸识别算法的改进在识别戴面具的面孔方面表现越来越好。C项“
40、人脸识别算法的改进”符合题意,适合做标题。故选C项。DMany livestock farmers (牧场主) in the western world are becoming worried by a longer-term threat to their income from the growing popularity of vegetarian (素食的) diets. Here comes the question whether to eat meat or not. Before airing our view, we should consider seriously th
41、e three reasons that vegetarians give for refusing animal products.The easiest point to argue against is that eating meat is unhealthy. Nothing is healthier than a varied diet, including fiber, vegetable, fruit and meat. Although studies show that eating red and processed meat may raise the risk of
42、some cancers, it is important not to overstate the effect. This week, for example, Cancer Research UK reported that eating an extra piece of bacon every day raised the risk of bowel cancer by 20 per cent. But that means just eight extra (largely curable) cases in every 10,000 people over six years.O
43、ur treatment of farm animals is an issue that vegetarians find more troubling. A common view is that raising animals in a small area cause unacceptable suffering. In this regard, agricultural authorities should take up the responsibility to enforce welfare standards that give each animal enough spac
44、e to stand and move around comfortably. Also, consumers have an important role to play in improving conditions for farm animals. For example, the dislike of “battery hens”led to an EU ban in 2012 on keeping chickens in barren cages.The environmental impact of livestock farming is its greatest proble
45、m in a century. The UN Food and Agriculture Organization estimates that farmed animals account for 14.5% of greenhouse gas emission. Although changes in grazing(放牧)practices could substantially reduce the environmental impact of livestock farming, it will always use more resources than producing the
46、 same number of calories from plant crops. Meat production should focus on the worlds traditional grasslands, without taking up new land.12. Which of the following is NOT the reason against animal products given by vegetarians?A. It harms human health.B. It causes animal suffering.C. It damages the
47、environment.D. It threatens the income of farmers.13. Why does the author mention the report from Cancer Research UK in paragraph 2?A. To prove that eating too much meat is unhealthy.B. To persuade people out of eating too much meat.C. To show that eating meat is not as unhealthy as vegetarians thin
48、k.D. To present the fact that eating too much bacon may cause cancer.14. Whats the authors attitude towards raising animals in a small area?A. Favorable.B. Negative.C. Indifferent.D. Unclear.15. What does paragraph 4 mainly talk about?A. The changes in feeding practices.B. The challenges that livest
49、ock farming faces.C. The negative effects of livestock farming on the environment.D. The measures to reduce the environmental impact of livestock farming.【答案】12. D 13. C 14. B 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章阐述了素食主义者拒绝动物产品的三个原因。【12题详解】细节理解题。根据第二段“The easiest point to argue against is that eating meat is unh
50、ealthy.(最容易反驳的观点是吃肉是不健康的。)”,第三段“Our treatment of farm animals is an issue that vegetarians find more troubling.(我们对待农场动物的方式是素食主义者认为更令人不安的一个问题。)”以及第四段“The environmental impact of livestock farming is its greatest problem in a century.(畜牧业对环境的影响是一个世纪以来最大的问题。)”可知,素食主义者拒绝肉食的原因不包括D项“它威胁到农民的收入”。故选D项。【13题详
51、解】推理判断题。根据第二段“But that means just eight extra (largely curable) cases in every 10,000 people over six years.(但这意味着在未来六年内,每10000人中只有8例额外的病例,且大部分可治愈。)”可知,该段提出这个报告的目的是证明吃肉并不像素食者想象的那样不健康。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据第三段“A common view is that raising animals in a small area cause unacceptable suffering. In this r
52、egard, agricultural authorities should take up the responsibility to enforce welfare standards that give each animal enough space to stand and move around comfortably.(一个普遍的观点是,在小范围内饲养动物会造成不可接受的痛苦。在这方面,农业当局应当承担责任,执行福利标准,使每头牲畜有足够的空间舒适地站立和移动。)”中的give each animal enough space to stand and move around c
53、omfortably可知,作者对小范围饲养动物持反对(negative)态度。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据第四段中心句“The environmental impact of livestock farming is its greatest problem in a century.(畜牧业对环境的影响是一个世纪以来最大的问题。)”可知,第四段主要讨论畜牧业对环境的不良影响。故选C项。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Travelling with some of your fa
54、vourite people is an exciting experience. If done well, group travelling can be the most thrilling experience ever, filled with games, laughter, and unforgettable memories. _16_ Read on for some of the things you need to note and do for an enjoyable experience._17_Ideas are usually exciting when the
55、y are fresh. The longer you delay, the more youll find excuses not to go. Let all interested parties meet as soon as possible to decide on dates, locations and budget. Its best to plan the trip three or four months in advance.Assign rolesFor the trip to be successful, it has to be well organized. Yo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
