山东省新高考质量测评联盟2021届高三英语12月联合调研监测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 新高 质量 测评 联盟 2021 届高三 英语 12 联合 调研 监测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省新高考质量测评联盟2021届高三英语12月联合调研监测试题(含解析)注意事项:1. 答题前,考生务必用0.5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号和考生号填写在答题 卡和试卷规定的位置上。2. 选择题部分,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦 干净后,再选涂其他答案标号。3. 答非选择题部分时,必须用0. 5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目 指定区域内相应的位置;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能 使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 听力(共20小题;每小题1.5分,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5
2、分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最 佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小 题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。现在你有5秒钟的时间阅读第一小题的有关内 容。1. What is the weather like now?A. Cloudy. B. Windy. C. Rainy.2. When did the girl wake up?A. At 7- 30 a. m. B. At 8- 05 a. m. C. At 8- 15 a. m.3. What does the man want
3、to do?A. Take a day off.B. Visit his parents.C. Play golf next Tuesday.4. What does the woman mean?A She will have her car painted.B. She suggests the man buy a new car.C. She would like to sell her car to the man.5 What are the speakers discussing?A. What the weather is like now.B. How the man will
4、 go to school.C. Whether the man will have school today. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个 选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the woman talk to the man?A. To report her loss.B. To ask about a form.C. To borro
5、w his glasses.7. Where were the bags loaded?A. In Thailand. B. In Australia. C. In the U. K.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does the man come to the woman?A. To ask for a pay raise.B. To confirm his duties.C. To report a job description.9. What does the woman promise to do next week?A. Help with the extra wor
6、k.B. Give the man a reply.C. Write down the work details.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where are the speakers?A. At a party. B. At a cinema. C. At a concert.11. What do we know about the man?A. His hearing is bad. B. He doesnt like music. C. He dislikes loud noise.12. What will the woman do in the future?A.
7、Turn her iPod down. B. Have her ears checked. . C. Buy a new iPod.听第9段材料,回答第13至16题。13. What makes the man worried?A. He cant find a housemate.B. He has no time to take a part-time job.C. He cant afford the rent of the apartment.14. What does the woman say about the carpet?A. It is broken.B. It needs
8、 to be replaced.C. It is new except for a few stains on it.15. How has the man dealt with the broken windows?A. He has had them fixed.B. He has pushed boxes against them.C. He has covered them with a board.16. How does the woman feel about the apartment?A. Dissatisfied. B. Surprised. C. Interested听第
9、10段材料,回答第17至20题。17. When is the speaker making the talk?A. At the beginning of a term.B. In the middle of a term.C. At the end of a term.18. Why does the speaker suggest the students take the test?A. To find better jobs.B. To find out what theyre good at.C. To make future plans before they graduate.
10、19. What can a student good at communicating work for?A. A newspaper. B. An advertising company. C. A summer school.20. What can we learn about the ability test?A. It is free of charge.B. It will be given twice.C. It needs the teachers permission.第二部分阅读(共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,
11、从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AGo on a visit to a garden made by an artist and you will get a sense of that person and their inspirations. The choice of plants and landscaping reveals much about their life and what drove their creativity.GivernyMonet redirected a stream and dug a pond to create this fant
12、astic landscape. The scene with its curved Japanese bridge was the subject of some of Monets best-known and most-loved paintings, and visitors can stand where he once did and try to see it through his eyes.www. giverny. orgCaza AzulFrida Kahlo was born and died in this garden. Local trees and plants
13、 sit beside Mexican folk works of art and an Aztec pyramid designed by her husband Diego Rivera. All of these elements reflect the character and style of this influential artist.www. musegfridakahlo. org.Little SpartaTwo hectares of exposed land were turned into an outdoor exhibition of 270 artworks
14、 by Ian Hamilton Finlay. He also built two temples from outbuildings and a pool with a fountain. Its best to visit in June, July and August when trees and plants related to the work look their best. littlesparta. org.Keeffe MuseumThe modernist, Georgia OKeeffe, installed large windows into the adobe
15、 (土坯)house where she lived and worked so that she could have a connection with the expansive landscape all around. She said that she was surprised to find “what a difference a garden can make in ones life”.www.okeeffemuseum. org.1. What scene made some paintings of Monet best known?A. A large founta
16、in.B. A curved bridge.C. An ancient temple.D. An influential pyramid.2. Which website will you check as a Mexican culture enthusiast?A. www. giverny. org.B. wivw, littlesparta. org.C. www. okeeffemuseum. org.D. www. museofridakahlo. org.3. Why did Georgia OKeeffe fit windows to the adobe house?A. To
17、 beautify her dull garden.B. To kill her boring time.C. To improve her poor eyesight.D. To increase her creative inspiration.【答案】1. B 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。本文给读者介绍了四处由著名艺术家设计的花园,让你去品各位艺术家的风格和创作灵感。【1题详解】细节理解题。根据句子“The scene with its curved Japanese bridge was the subject of some of Monets best-kno
18、wn and most-loved paintings,”(带弯曲的日本桥的风景,是艺术家Monet最有名的最受人喜爱的作品的主题,)可知,莫奈作品中的那带弯曲的日本桥的风景使他的作品成名。故选B。【2题详解】细节理解题。根据句子“Local trees and plants sit beside Mexican folk works of art and an Aztec pyramid designed by her husband Diego Rivera.”(当地的树木和植物坐落在墨西哥民间艺术作品和她丈夫Diego Rivera设计的阿兹特克金字塔旁边。)可知喜爱墨西哥艺术作品的人可
19、以来Caza Azul 花园参观,它的访问网址是www. musegfridakahlo. org.,故选D。【3题详解】细节理解题。根据句子“The modernist, Georgia OKeeffe, installed large windows into the adobe (土坯)house where she lived and worked so that she could have a connection with the expansive landscape all around.”(现代主义者Georgia OKeeffe 在她居住和工作的土坯房上安装大窗户,目的是
20、为了能与周围广阔的风景有联系)及她说的话 She said that she was surprised to find “what a difference a garden can make in ones life”.(她说,她惊讶地发现“花园能让一个人的生活发生如此大的变化”。)可知,她在土坯房上安装大窗户,目的是为了能与周围广阔的风景有联系,促进自己的创作灵感,A、B、C三项文中未提到,故排除A、B、C三项。故选D。【点睛】BI went snowboarding in France with my little brother and what we lacked in skill
21、 was made up for in enthusiasm. That day, fresh snow had been falling. We stopped near the top of an off-path section. I let my brother disappear into the trees ahead, figuring I would soon catch up.I began to pick up speed when I was suddenly thrown off balance. Just as I was regaining control, I r
22、an into the trunk of a large tree. It was like hitting a solid wall. The pain was instant.I quickly realized the situation could get very serious. Nobody would be coming past. There was no phone signal. It was snowing and cold. If I waited, I would probably be rescued eventually. But the chance of f
23、reezing to death before that happened was too high for me to risk staying put.I managed to get the board off from my feet and moved it under my stomach so I was lying on it. I faced down the mountain and used the board to slowly drag and slide my body down the steep, tree-lined slope (斜坡).It took ab
24、out two hours before a skier found me and I got help. I couldnt feel my hands or my toes from the cold, but the relief at knowing I was safe was massive.I had broken one of my backbones, so I had an operation where the doctors inserted plates. The constant pain was unbearable, but it wasnt as bad as
25、 seeing the pain and worry I put my family through.The recovery road was tough, but I was lucky. Gradually, I was able to walk, then swim, then cycle and then run. I havent been back to the slopes yet, but it might happen someday I will, however, choose the paths.4. How did the author feel at the st
26、art of snowboarding?A. Confident.B. Amused.C. Nervous.D. Panic.5. Why did the author choose to go ahead after the accident?A. He was cold and hungry.B. He preferred to challenge himself.C. He was aware of the risks of waitingD. He wanted to catch up with his brother.6. What can be inferred from the
27、last paragraph?A. Follow the safer path.B. Do more sports activities.C. Receive training in the futureD. Never go snowboarding again.7. What is the purpose of this text?A. To share a lesson.B. To keep a diary.C. To recommend a sport.D. To make a comment.【答案】4. A 5. C 6. A 7. A【解析】这是一篇记叙文。短文讲述了作者因自己的
28、盲目自信在滑雪时遇险而最终获救的故事。【4题详解】推理判断题。根据第一段“We stopped near the top of an off-path section. I let my brother disappear into the trees ahead, figuring I would soon catch up.”可知,我们在一个偏僻路段的顶端停了下来。我让弟弟先行一步,以为我很快就能赶上。由此判断出,作者开始滑雪的时候感觉很自信。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第三段“If I waited, I would probably be rescued eventually
29、. But the chance of freezing to death before that happened was too high for me to risk staying put.”可知,如果我等待,我可能最终会获救。但在那之前冻死的可能性太大了,我不敢冒险呆在原地。所以作者在事故发生后没有待在原地是因为他意识到了等待的危险。故选C项。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“I havent been back to the slopes yet, but it might happen someday I will, however, choose the paths.”我再
30、也没去滑雪,但总有一天我会再次去滑雪,但要选择好道路。由此判断出,作者将会选择更安全的线路去滑雪。故选A项。【7题详解】推理判断题,根据第一段“We stopped near the top of an off-path section. I let my brother disappear into the trees ahead, figuring I would soon catch up.”可知,我们在一个偏僻路段的顶端停了下来。我让弟弟先行一步,以为我很快就能赶上。根据第二段“Just as I was regaining control, I ran into the trunk
31、of a large tree. It was like hitting a solid wall. The pain was instant.”可知,就在我恢复控制的时候,我撞上了一棵大树的树干。就像撞上了一堵坚固的墙。疼痛瞬间袭来;根据最后一段“I havent been back to the slopes yet, but it might happen someday I will, however, choose the paths.”我再也没去滑雪,但总有一天我会再次去滑雪,但要选择好线路。结合短文讲述了作者因自己的盲目自信在滑雪时遇险而最终获救的故事。由此判断出短文的目的是分享
32、一个教训。故选A项。CNext time you go on holiday, its going to feel pretty different. You may have to wear a face mask. And that means getting your point across in an unfamiliar languageall while keeping your mouth coveredcould become a bit of a problem.Thats where the C-mask, by Japanese company Donut Roboti
33、cs, comes in. Its a smart, Internet-connected mouth covering that can make calls, raise the wearers voice, and most helpfully for travelers, translate conversations into eight different languages.If need be, you simply place it over a standard face mask and connect it via Bluetooth to a smartphone.
34、A special app will then allow you to record live conversations, turn them into text and translate them into English, Chinese, French, Korean, Thai, Indonesian, Spanish or Vietnamese (currently only from Japanese)making it easy to understand what people are saying. It wont actually speak the translat
35、ed phrases for you, but it does have a built-in amplifier(扩音器)to help you make yourself heard.“We worked hard for years to develop a robot and we have used what weve researched to create a product that responds to how COVID-19 has reshaped society, Donuts CEO recently told reporters. The firm has al
36、ready raised more than 28 million yen via crowdfunding to develop the product, which will go on sale for 3 ,980 yen in Japan.There are all manner of fashionable, eco-friendly masks you can now get your hands on check out these in London, Singapore and Barcelona. But in creating an affordable, high-t
37、ech mask, Donut could well be on to something.8. The C-mask is developed to _.A. seek fashion.B. reshape society.C. replace cellphones.D. promote communication.9. Whats the main idea of Paragraph 3?A. How the C-mask speaks.B. How the C-mask works.C. What advantages the C-mask brings.D. What language
38、s the C-mask translates.10. What does the underlined phrase be on to something in the last paragraph mean?A. take a look.B. earn a living.C. make a difference.D. issue a warning.11. In which column of a website do we probably read this text?A. Health.B. Tourism.C. Fashion.D. Technology.【答案】8. D 9. B
39、 10. C 11. D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了日本Donut Robotics研发的一种可以促进交流的高科技智能口罩,包括它的工作原理和市场等。【8题详解】推理判断题。根据一段的“You may have to wear a face mask. And that means getting your point across in an unfamiliar languageall while keeping your mouth coveredcould become a bit of a problem. ”(你不得不带上口罩。那就意味着要用一种不熟悉的语言表达你的观点同
40、时你的嘴要捂住这可能是一个问题。)以及第二段的“Thats where the C-mask, by Japanese company Donut Robotics, comes in.”(这就是日本Donut Robotics公司生产C-mask发挥作用的地方。)可推知,研发C-mask主要是为了促进交流。故选D。【9题详解】主旨大意题。根据第三段的“If need be, you simply place it over a standard face mask and connect it via Bluetooth to a smartphone. A special app will
41、 then allow you to record live conversations, turn them into text and translate them into English, Chinese, French, Korean, Thai, Indonesian, Spanish or Vietnamese (currently only from Japanese)”(如果有需要,你只需要将它戴在标准的口罩上,并通过蓝牙连接到智能手机上。然后,一个特殊的应用程序将允许你记录现场对话,把它们转化成文本和翻译成英语、中文、法语、韩语、泰语、印尼语、西班牙语或者越南语(目前只限日
42、语)可知,本段主要讲述了C-mask的工作原理。故选B。【10题详解】词句猜测题。根据最后一段的“There are all manner of fashionable, eco-friendly masks you can now get your hands on check out these in London, Singapore and Barcelona. But in creating an affordable, high-tech mask, Donut could well be on to something.”可知,你可以在伦敦、新加坡和巴塞罗那买到各种时尚、环保的口
43、罩。但开发一个负担得起的、高科技的口罩,Donut可能非常be on to something。根据句意可知,上下文为转折意义,上文说时尚环保的口罩随处能买,故推测Donut公司研发价格合理的高科技口罩真的是非常了不起的,能给人们带来了很大的影响。即划线部分的意思是“有影响”。故选C。【11题详解】推理判断题。根据文章第二段“Thats where the C-mask, by Japanese company Donut Robotics, comes in. Its a smart, Internet-connected mouth covering that can make calls
44、, raise the wearers voice, and most helpfully for travelers, translate conversations into eight different languages.”(这就是日本Donut Robotics公司生产C-mask发挥作用的地方。这种智能联网的口罩可以打电话、提高佩戴者的声音,同时也为旅行者提供了帮助,可以将谈话翻译成八种语言。)可知,文章主要介绍了一种高科技的智能口罩,属于科技范畴,因此本文很有可能出现在网页的科技版面。故选D。DChinese scientists have created the worlds
45、 first light-based quantum (量子)computer named Jiuzhang. It is a milestone in which a quantum machine can solve a problem no classical supercomputer can tackle within a reasonable amount of time.Experts recognized the Chinese machine as a “state-of-the-art experiment”. Fabio Sciarrino, a quantum phys
46、icist at Sapienza University of Rome, told Science News that his first impression of the Chinese quantum computer was, simply, “wow”. Anton Zeilinger, noted quantum physicist and president of the Austrian Academy of Sciences, said that, following this experiment, he predicts there is a very good cha
47、nce that quantum computers may be used very broadly someday.Quantum computers stand out at running simulations that are impossible for conventional computers. Quantum machines can take computational shortcuts when simulating extremely complex situations, while conventional computers have to force th
48、eir way to a solution, taking significantly more time in the process. Moreover, it can perform an extreme calculation, called Gaussian boson sampling, in 200 seconds. The same task would take the worlds fastest classical supercomputer, Fugaku, around 600 million years.Pan Jianwei, who is recognized
49、as Chinas top quantum scientist and one of the key researchers behind Jiuzhang, said the calculations they carried out can not only showcase the machines computing power but also demonstrate potential practical applications in machine learning and quantum chemistry.“Quantum computing has already bec
50、ome a fierce competition area among the United States, Europe and other developed regions, ” Pan said, adding that Chinas quantum computational advantage took about 7 to 10 years to achieve, since the team first decided to tackle the problem around 2013.However, Pan stressed that the quantum compute
51、r is a highly specialized machine, and is currently only programmed to do boson sampling. “It is not a general-purpose quantum computer, ” he said. In the near future, scientists may increase Jiuzhangs possible output statesa key indicator of computing powerfrom 10 to the 30th power to 10 to the 40t
52、h power.12. What is the Anton Zeilingefs attitude towards quantum computer?A. Negative.B. Optimistic.C. Doubtful.D. Satisfied.13. How does the author support his opinion in Paragraph 3 ?A. By making contrasts.B. By presenting reasons.C. By analyzing figures.D. By conducting experiments.14. What may
53、be the next main focus in developing Jiuzhang?A. Capacity.B. Programme.C. Storage.D. Application.15. What does the text mainly talk about?A. High recognition of Chinese experts in the world.B. Fierce competition in Boson sampling all over the world.C. Appearance of the worlds first light-based quant
54、um computer.D. Distinctions between quantum computer and conventional computer.【答案】12. B 13. A 14. A 15. C【解析】本文是一篇新闻报道。中国科学家构建的量子计算原型机“九章”,求解数学算法高斯玻色取样只需200秒,这一突破使我国成为全球第二个实现“量子优越性”的国家。文章介绍了九章的优势,发展前景,以及目前的局限。【12题详解】推理判断题。根据第二段“Anton Zeilinger, noted quantum physicist and president of the Austrian
55、Academy of Sciences, said that, following this experiment, he predicts there is a very good chance that quantum computers may be used very broadly someday.”(奥地利科学院院长,著名量子物理学家Anton Zeilinger说,通过这次实验,他预测量子计算机有很大的机会得到广泛的应用)可推知,Anton Zeilinger对量子计算机很乐观。故选B。【13题详解】推理判断题。根据第三段的“Quantum machines can take c
56、omputational shortcuts when simulating extremely complex situations, while conventional computers have to force their way to a solution, taking significantly more time in the process. Moreover, it can perform an extreme calculation, called Gaussian boson sampling, in 200 seconds. The same task would
57、 take the worlds fastest classical supercomputer, Fugaku, around 600 million years.”(在模拟特别复杂的场景时,量子计算机可以采用计算捷径,而传统计算机必须一步步地找解决方案,在过程中花费更多时间。此外,它可以在200秒内完成一个极端的计算,即高斯玻色子采样。同样的任务需要世界上最快的传统计算机Fugaku大约6亿年才能完成)可推知,作者主要采用把量子计算即和传统计算机进行对比来支持自己的观点。 故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段的“In the near future, scientists may
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《金版教程》2016届高考数学(理)二轮复习 专题整合突破课件:1-2-2三角恒等变换与解三角形(选择、填空题型) .ppt
