广东省珠海市2020届高三英语下学期学业质量监测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 珠海市 2020 届高三 英语 下学 学业 质量 监测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省珠海市2020届高三英语下学期学业质量监测试题(含解析)本试卷共8页,卷面满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色笔迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上相对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案,答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后
2、,答题卡交回。第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AParis is a museum city. There are hundreds of them big and small. But, most importantly, they are excellent, some of the best on the planet. From the Louvre to the Muse dOrsay to the Centre Pompidou, you could spend
3、 a lifetime wandering the halls of the citys great museums. Here are some of the best museums in Paris.The LouvreThe worlds ultimate museum is also the biggest one and the most visited. The 35,000 art objects on display are all overshadowed by one single paintingMona Lisa, in the Renaissance era.Jeu
4、 de PaumeSet in the Tuileries Gardens next to the Louvre Jeu de Paumes past lives were of a tennis court and then a museum which housed Impressionist art. Today it is Pariss main photography and video museum. It also occasionally shows art-house films.Muse dOrsayHoused in a former railway station on
5、 the Left Bank of the Seine, the museum opened in 1986 and today houses the planets largest collection of Impressionist and Post-Impressionist artworks. If you like 19th-century natural landscapes with rural lives and tastes, this is the place to take it all in.Muse du Quai BranlyAs Pariss main home
6、 to non-European art, objects, and culture, this Jean Nouvel-designed museum exhibits a collection of 3,500 pieces, many of which were taken from various countries during the vast period of French Colonialism. There are objects from Quebec and Louisiana from the time when the regions were under Fren
7、ch control. There are also Indian sculptures, masks from West Africa and other aesthetic delights.1. Which is the best and most admired exhibit in the Louvre?A. Mona Lisa.B. Renaissance.C. Lady Era.D. Unknown.2. Which museum houses Impressionist art nowadays?A. Jeu de Paume.B. The Louvre.C. Muse dOr
8、say.D. Muse du Quai Branly.3. Muse du Quai Branly is different from the other three in that _.A. it houses non-European objectsB. it used to be a tennis courtC. it shows the 19th-century rural sceneryD. it is Pariss largest museum【答案】1. A 2. C 3. A【解析】这是一篇说明文。巴黎是个博物馆之都。大大小小的博物馆有上百家。但最重要的是,它们都很出色,是这个
9、星球上最好的一些博物馆。文章主要介绍了四个巴黎最好的博物馆。【1题详解】细节理解题。根据第二段中The 35,000 art objects on display are all overshadowed by one single paintingMona Lisa, in the Renaissance era.可知展出的35000件艺术品的光芒都被一幅文艺复兴时期的画作蒙娜丽莎所掩盖。由此可知,卢浮宫里最好、最受赞赏的展览是蒙娜丽莎。故选A。【2题详解】细节理解题。根据倒数第二段中Housed in a former railway station on the Left Bank of
10、 the Seine, the museum opened in 1986 and today houses the planets largest collection of Impressionist and Post-Impressionist artworks.可知该博物馆位于塞纳河左岸的一个前火车站,于1986年开放,如今收藏着世界上最大的印象派和后印象派艺术作品。由此可知,如今,Muse dOrsay博物馆收藏印象派作品。故选C。【3题详解】细节理解题。根据最后一段As Pariss main home to non-European art, objects, and cultu
11、re, this Jean Nouvel-designed museum exhibits a collection of 3,500 pieces, many of which were taken from various countries during the vast period of French Colonialism. There are objects from Quebec and Louisiana from the time when the regions were under French control. There are also Indian sculpt
12、ures, masks from West Africa and other aesthetic delights.可知作为巴黎主要的非欧洲艺术、物品和文化的发源地,这个由Jean Nouvel设计的博物馆展出了3500件藏品,其中很多是在法国殖民时期从不同国家掠走的。还有一些来自魁北克和路易斯安那的物品,它们是在法国控制下的。还有印度雕塑,西非的面具和其他的审美乐趣。由此可知,Muse du Quai Branly不同于其他三个博物馆之处在于它陈列着非欧洲物品。故选A。BChengdu, the capital of Sichuan province, has an ancient comp
13、etition with Chongqing, a city to its south-east. Residents of Chongqing accused their Chengdu cousins of being pompous (自大的). The people of Chongqing were hotheads, Chengdu residents shot back. Both cities share a love of spice-laden Sichuan cuisine, which in recent decades has occupied Chinese din
14、ner tables. But they are at war over which has the best Sichuan hotpota type of DIY-cooking that involves boiling vegetables and slices of meat with chillies and numbing peppercorns.A private museum in Chongqing, opened several years ago, makes the case for the Chongqing-style hotpot. It describes h
15、ow it developed from a method used to make cheap offcuts of meat taste delicious. But Chengdu is playing catch-up. In January the city sold a plot of land on condition that the developer build a hotpot museum on part of it.The two cities are among many in China with their own styles of hotpot. Hotpo
16、t restaurants in China are more profitable than other kinds. Haidilao, a well-known Sichuan-based hotpot chain, raised nearly $1bn when it was listed on the Hong Kong Stock Exchange (股票交易所) in September.Not all Chinese warm to hotpot. Some older Sichuanese refuse to be connected with it. They compla
17、in that it is causing overuse of chilli in other dishes that cover up the original genuine flavours. But Chengdus plans for a museum suggest that Sichuan hotpot is not only growing in popularity, but is also becoming symbolic. If it can set the West on fire, officials may hope it will become a delic
18、ious new source of Chinese soft power. There will be plenty of glory for both Chengdu and Chongqing to take pride in if that happens.4. Why are Chengdu and Chongqing competing with each other?A. Because Chengdu people think Chongqing people are pompous.B. Because Chengdu residents like to shoot back
19、 in battles.C. Because they both think they are better at eating spicy food.D. Because they both believe they have the best Sichuan hotpot.5. What is the purpose of building a hotpot museum in Chengdu?A. To compete with Chongqing.B. To advertise Sichuan cuisine.C. To show their love for hotpot.D. To
20、 keep the hotpot tradition.6. What can we infer about hotpot from the last paragraph?A. The two cities have competed only in recent decades.B. More hotpot museums will be built in the future.C. Hotpot is already a source of Chinese soft power.D. People hold a high expectation for hotpot culture.7. W
21、hich can be a suitable title for the text?A. Growing Popularity of Hotpot in Two CitiesB. Two Cities War Over Tastiest Sichuan HotpotC. “No Hotpot, No Happiness” True in Food BusinessD. Private Museum in Chongqing Opened First【答案】4. D 5. A 6. D 7. B【解析】这是一篇议论文。文章首段提到,两城就谁做的火锅最好的争论引出论题,随后结合事实:两城先后建立博
22、物馆,相互竞争,最终归结到一点:火锅在国际上的受欢迎程度将会给两城人民带来荣耀,这是政府和人民的期望。【4题详解】细节理解题。结合题干关键词Chengdu and Chongqing competing with each other可以定位到第一段第一句。Chengdu, , has an ancient competition with Chongqing,根据第一段最后一句But they are at war over which has the best Sichuan hotpota type of DIY-cooking that involves boiling vegetab
23、les and slices of meat with chilies and numbing peppercorns. 但是双方还在为谁的火锅最好而争论不休。可知,他们两个城市争论的焦点在于“谁的火锅最好”,选项D符合题意。故选D项。【5题详解】推理判断题。结合题干关键词building a hotpot museum in Chengdu定位到文章的第二段最后两句But Chengdu is playing catch-up. In January the city sold a plot of land on condition that the developer build a ho
24、tpot museum on part of it. 但是成都正在迎头赶上。一月份成都卖了一块地,条件是开发商在里面建一座火锅博物馆。结合本段前两句A private museum in Chongqing, opened several years ago, makes the case for the Chongqing-style hotpot. It describes how it developed from a method used to make cheap offcuts of meat taste delicious. 几年前重庆开了一家私人博物馆,来证明重庆火锅的特色。
25、博物馆展示了重庆火锅从便宜的边角肉片尝起来美味的发展过程。以及最后一段第一句:But Chengdus plans for a museum suggest that Sichuan hotpot is not only growing in popularity, but is also becoming symbolic. 但是成都的博物馆计划表明,四川火锅不仅越来越受欢迎,而且正变得具有象征意义。比较内容可以得出,重庆开了私人博物馆,来展示了重庆火锅从便宜的边角肉片尝起来美味的发展过程,证明重庆火锅的特色;成都卖了一块地,让开发商在里面建一座火锅博物馆,说明四川火锅不仅越来越受欢迎,而且
26、正变得具有象征意义。此举动同样是两城在争斗上的一个表现。选项A符合题意。故选A项。【6题详解】推理判断题。理解最后一段内容:但是成都的博物馆计划表明,四川火锅不仅越来越受欢迎,而且正变得具有象征意义。 如果它能点燃西方人们的吃火锅的欲望,官员们可能希望它能成为中国软实力的一个诱人的新来源。 如果这种情况发生,成都和重庆都会有足够的荣耀值得骄傲。可以得出结论,火锅在国际上的受欢迎程度将会给两城人民带来荣耀,这是政府和人民的期望。选项D符合题意。故选D项。【7题详解】主旨大意题。文章首段提到,两城就谁做的火锅最好的争论引出论题,随后结合事实:两城先后建立博物馆,相互竞争,最终归结到一点:火锅在国际
27、上的受欢迎程度将会给两城人民带来荣耀,这是政府和人民的期望。所以,文章的标题应该是:两城之争:谁做出了最好吃的四川火锅。选项B符合题意。故选B项。CUnconfident children can improve their performance in math tests simply by saying nice things to themselves, a study suggests.A total of 212 fourth to sixth graders, aged between 9 to 13 years old, took part in the research. T
28、he children completed a math test in two parts. At the end of the first half, researchers asked the first group of kids to talk to themselves about the amount of effort they would put into the second half of the test before carrying on. The children quietly told themselves: I will do my very best. A
29、nother group was told to consider their ability, by repeating the phrase: I am very good at this. The children were instructed to write down their given phrase, and repeat it to themselves while working on the problems, particularly when they found the work challenging. The rest of the children acte
30、d as the control group, and werent required to say anything. A few days before completing the test, all the kids completed a survey on how they viewed their own and others abilities.Compared with kids who didnt do what is known as self-talking, those with low self-confidence who spoke about the effo
31、rt theyd make did better in the second half of the test. The data led the researchers to conclude children who struggle with negative thoughts about their competence could improve their achievements in school by telling themselves they will put effort into a task.However, the team said they did not
32、find the same result among children with low self-confidence who spoke to themselves about ability, for self-talk about effort is the key. Meanwhile, they pointed out the findings may not relate to children of other ages, and more research is needed to explore this.8. How was the research conducted?
33、A. By telling students to talk about their effort.B. By comparing three groups of students.C. By instructing students to repeat phrases.D. By telling students not to say anything.9. What conclusion did the researchers draw?A. Students may benefit from talking about effort.B. Students should talk abo
34、ut effort in the tests.C. Students can benefit from talking about ability.D. Self-talking helps all students do better in tests.10. We can infer from the last paragraph that the research team is _.A. carelessB. cautiousC. stubbornD. competitive11. In which section of a newspaper may this text appear
35、?A. Entertainment.B. Health.C. Education.D. Sports.【答案】8. B 9. A 10. B 11. C【解析】这是一篇说明文。一项针对9到13岁孩子的调查发现,不自信的孩子可以通过对自己会努力来提高自己的学习成绩。但该结果只针对这个年段的孩子,其他年龄段或者其他情况下的结果还有待于研究。【8题详解】细节理解题。根据第二段的At the end of the first half, researchers asked the first group of kids to talk to themselves about the amount of
36、 effort they would put into the second half of the test before carrying on Another group was told to consider their ability, by repeating the phrase: I am very good at this. The rest of the children acted as the control group, and werent required to say anything. (在前半部分测试结束时,研究人员要求第一组孩子对自己说他们会在后半部分的
37、测试所做出的努力另一组被告知通过重复“我非常擅长这个”来考虑他们的能力剩下的孩子作为对照组,不需要说任何话)和第三段的Compared with kids who didnt do what is known as self-talking, those with low self-confidence who spoke about the effort theyd make did better in the second half of the test.(与那些没有自言自语的孩子相比,那些缺乏自信的孩子在考试的后半部分表现的更好)可知,研究是通过把孩子们分成三组,按照不同的要求进行活动
38、,最后对结果进行对比来进行的。B. By comparing three groups of students.(通过对比三组学生)符合以上说法,故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第三段的The data led the researchers to conclude children who struggle with negative thoughts about their competence could improve their achievements in school by telling themselves they will put effort into a ta
39、sk.(研究人员通过数据得出结论:那些对自己能力有消极想法的孩子,可以通过告诉自己他们会努力完成任务来提高学习成绩)可知,不自信的孩子可以受益于告诉他们自己会努力。A. Students may benefit from talking about effort.(学生可以从谈论努力中获益)符合以上说法,故选A项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段However, the team said they did not find the same result among children with low self-confidence who spoke to themselves ab
40、out ability, for self-talk about effort is the key. Meanwhile, they pointed out the findings may not relate to children of other ages, and more research is needed to explore this.可知,该研究团队说,他们在对自己能力进行自我评价的那些缺乏自信的孩子中没有发现同样的结果,因为自言自语说努力是关键。同时,他们指出这些发现可能与其他年龄段的孩子无关,并且还需要更多的研究来探索这个。由此推测,该研究团队对其研究结果非常谨慎。B
41、. cautious(谨慎的)符合以上说法,故选B项。【11题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其第三段的The data led the researchers to conclude children who struggle with negative thoughts about their competence could improve their achievements in school by telling themselves they will put effort into a task.(研究人员通过数据得出结论:那些对自己能力有消极想法的孩子,可以通过告诉自
42、己他们会努力完成任务来提高学习成绩)可知,该研究结果会对不太自信的孩子的学习成绩有帮助。由此推测,这篇文章很有可能出现在报纸的教育版面。C. Education.(教育)符合以上说法,故选C项。DAt some point in elementary school, your science teacher may explained to you that there are 365 days in a year because thats how long it takes for Earth to complete one full journey around the sun. Wha
43、t they might not have explained, however, is that its not exactly 365 daysits actually closer to 365. 2421 days.So, if we want our calendar year to begin right when Earth begins a new turn around the sun, we have to account for roughly an extra quarter of a day each year, or one day every four years
44、. H reports that the Egyptians had already been doing this for a while before Europe finally caught on in 46 BC, when Roman Emperor Julius Caesar and astronomer Sosigenes put their heads together to come up with what we now call the Julian calendar, which includes 12 months, 365 days, and an additio
45、nal leap day every four years on February 29.But rounding 0.2421 up to 0.25 each year created an issue, because it didnt quite add up to a full day every four yearsand that tiny difference meant that after 128 years, the calendar year ended up starting a day before Earth had completed its journey ar
46、ound the sun. By the 14th century, the calendar year was starting 10 days before Earth finished its orbit.In 1582, Pope Gregory XIII sought to correct the error by suggesting that we simply skip a leap day every so often. His Gregorian calendar, which we still use today, rules that we skip the leap
47、day during years which can be evenly divided (被整除) by 100 but not by 400. For instance, the year 2000 included a leap day because it can be divided by 100 and 400; the year 2100, on the other hand, will not include a leap day, since its evenly divided by 100, but not by 400.Gregory XIIIs correction
48、to Caesars overcorrection is itself a bit of an under-correction, so well probably need to reevaluate our leap day design again in about 10,000 years.12. What do the underlined words put their heads together in paragraph 2 mean?A. Come across each other.B. Bump their heads together.C. Compete agains
49、t each other.D. Combine their efforts.13. According to Gregorian calendar, which year may include a leap day?A. 2100.B. 1600.C. 1800.D. 2020.14. What can we learn from the passage?A. Emperor Julius Caesar was also an astronomer.B. Todays calendar exactly agrees with the suns turning.C. The 10-day ea
50、rly start in calendar will always exist.D. The Gregorian calendar is not yet the most accurate.15. Whats the purpose of this passage?A. To point out a mistake made by your science teacher.B. To explain how long Earth makes a trip around the sun.C. To explain in detail why the leap day is needed.D. T
51、o explain the reason why we need a calendar.【答案】12. D 13. B 14. D 15. C【解析】这是一篇说明文。本文以日历年365天和实际地球绕太阳的时间不符的话题为切入点,介绍了不同时期的一些统治者或者天文学家计算闰日的方法,以及计算方法可能会随着时间的流逝而改变。目的是为了说明闰日被需要的原因。【12题详解】短语猜测题。根据第二段的H reports that the Egyptians had already been doing this for a while before Europe finally caught on in
52、46 BC, when Roman Emperor Julius Caesar and astronomer Sosigenes put their heads together to come up with what we now call the Julian calendar,可知,H报道说在欧洲最终在公园前46年开始使用闰日之前,埃及人已经这样好一段时间了,那时罗马的统治者凯撒和天文学家Sosigenes put their heads together想出了我们今天所称的公历。根据句意,尤其是come up with what we now call the Julian cale
53、ndar推测划线部分的意思是“共同努力”。D. Combine their efforts.(联合他们的努力)符合以上说法,故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第三段的For instance, the year 2000 included a leap day because it can be divided by 100 and 400 (例如,2000年包含一个闰日,因为它可以被100和400同时整除)可知,能够被100和400同时整除的年份包含一个闰日。选项中的1600年可以同时被它们整除,故该年包含一个闰日。B. 1600.符合以上说法,故选B项。【14题详解】推理判断题。根据
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
