山东省实验中学2020届高三英语下学期月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 实验 中学 2020 届高三 英语 下学 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省实验中学2020届高三英语下学期月考试题(含解析)第一部分 阅读 (共两节, 满分 50 分)第一节(共 15 小题;每小题 2.5 分, 满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项AThe following picture books are a wonderful way to improve the summer experience with kids.Vampirina at the Beach by Anne Marie PaceVampirina and her best monster friend head to the b
2、each during the full moon on a perfect summer night to enjoy all the fun and festivities the beach has to offer. Along the way, Vampirinas beach adventures highlight the importance of beach safety to ensure a heroic adventure for all.Available from Amazon,11.50Summer by Alice LowSummer brings so man
3、y things to a spirited boy, an eager girl, and an excited little dog. The season is filled with adventure. With clever rhyming words, clever phrasing, and playful images, children will love following along as this energetic trio takes in all the sunshine, big beach waves, fireworks, and sweet treats
4、 of this truly memorable time of year. Available from Amazon, 6.23Waiting for Pumpsie by Barry WittensteinSummer is the season of baseball, and theres no better way to celebrate summer than with the true story of Pumpsie Greens rise from the minors to the Boston Red Sox in 1959. As the final major l
5、eague team to include black athletes, young Bernard and his family travel to Fenway Park to witness Pumpsie Green take the field in this inspirational tale of equality and progress. Available from Amazon,9.611. What benefit can children get from Vampirina at the Beach?A. Enjoying the excitement of s
6、ports.B. Making friends with pets more easily.C. Strengthening the sense of shore safety.D. Gaining the courage to enjoy summer camp.2. Which of the following book is related to human rights?A. Summer.B. Waiting for Pumpsie.C. Vampirina at the Beach.D. The Night Before Summer Camp.3. What do the thr
7、ee books have in common? A. They tell what happens in the hot season.B. They introduce camp adventures.C. They describe sweet music.D. They have the same price.【答案】1. C 2. B 3. A【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了几本漫画书,以供孩子们在夏日里阅读,以提升他们的假日体验。介绍了书的内容情节和价格等信息。【1题详解】细节理解题。根据第二段中Along the way, Vampirinas beach adventur
8、es highlight the importance of beach safety to ensure a heroic adventure for all.可知一路上,Vampirina的海滩冒险强调了海滩安全的重要性,以确保所有人的英勇冒险。由此可知,孩子们看Vampirina at the Beach的好处是可以加强海岸安全意识。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Waiting for Pumpsie by Barry Wittenstein部分中 As the final major league team to include black athletes, young Ber
9、nard and his family travel to Fenway Park to witness Pumpsie Green take the field in this inspirational tale of equality and progress.可知作为最后一支加入黑人运动员的大联盟球队,年轻的Bernard和他的家人来到Fenway公园,见证了这个关于平等和进步的鼓舞人心的故事。由此可知,Waiting for Pumpsie与人权有关。故选B。【3题详解】细节理解题。根据第二段中Vampirina and her best monster friend head to
10、 the beach during the full moon on a perfect summer night to enjoy all the fun and festivities the beach has to offer.可知Vampirina和她最好的怪物朋友在一个完美的夏夜月圆之夜前往海滩,享受海滩提供的所有乐趣和庆祝活动。根据第三段中Summer brings so many things to a spirited boy, an eager girl, and an excited little dog. The season is filled with advent
11、ure.可知夏天给一个活泼的男孩、一个热切的女孩和一只兴奋的小狗带来了许多东西。这个季节充满了冒险。以及最后一段中Summer is the season of baseball, and theres no better way to celebrate summer than with the true story of Pumpsie Greens rise from the minors to the Boston Red Sox in 1959.可知夏天是棒球的季节,没有什么比1959年Pumpsie Green从少年队成长为波士顿红袜队的真实故事更好的庆祝方式了。由此可知,这三本书
12、的共同点是都讲述在炎热的季节里发生的事情。故选A。BAs a child, Obaida Omar fled the enemys invasion of her native Afghanistan, walking for weeks through the mountainsDuring the day we had to hide in the villages because of the bombing, said Omar, now a mother of three and Islamic Center of Rochester board member I walked on
13、 dead bodies And up till today, it still troubles me a lot when I think backOmar, who moved to the US around 13, provided firsthand experience last Saturday of what it means to be a child displaced by war as the keynote speaker at the Dinner for Peace, hosted by the Student Association for the Devel
14、opment of Arab Cultural AwarenessAbout 250 guests attended the dinner, the proceeds of which will go to education for children affected by the Middle Eastern refugee crisisChildren did not create this conflict, but they are its greatest victims, said Alanoud Alzaid,the groups president, who gave the
15、 opening address at the dinnerJunior Deema Abdo, cofounder of the nonprofit Education for a Peaceful Middle East, helped explain the impact this dinner would have in the context of the Syrian refugee crisisTonight we have raised roughly 3,000 in profit, which means over 1,000 children can get the ed
16、ucation they deserve, she said Without you, tonight would not have been possibleThe Yellow Jackets kicked the night off with a selection of lively songs, designed to entertain their audienceThe Sihir belly dancing groupan Arabic dance also performed, with pride and authority in their costumes of shi
17、ning gold and bright coral colorsWeve been planning this for two months now It feels wonderful to see such an amazing turnout, said Alzaid It reminds me that there is still humanity in each and every one of usOn the whole, the dinner was a success The audience was also full of praiseIts putting face
18、s to the things we always hear about, sophomore Gabby Stillman said It brings back that human element and makes you remember that were all the same4. What still makes Omar afraid till now? A. Sheltering from enemys bombingB. Having a hard life with three kidsC. Fleeing for safety over dead bodiesD.
19、Walking in mountains in her childhood5. What does the underlined word proceeds in paragraph 4 refer to? A. Obtained moneyB. Donated equipmentC. Supported actionD. Conserved energy6. What can we learn from the passage? A. The outcome of the party is no better than expectedB. The costumes of the perfo
20、rmers help to convey Arab cultural awarenessC. The move contributes to restoring public confidence in the US economyD. The children from Middle East and those in America receive the same help7. What is the main idea of the text? A. Night witnesses generosity and humanity among the US guestsB. Studen
21、ts make joint efforts to help set up a peaceful Middle EastC. Dinner raises money for children displaced by Middle East ConflictD Children receive voluntary donations from many American charities【答案】4. C 5. A 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。本文主要介绍了慈善晚宴帮助中东地区受战乱影响的孩子们重返校园。【4题详解】细节理解题。根据第二段最后两句:I walked on dead
22、bodiesAnd up till today, it still troubles me a lot when I think back我走在尸体上,直到今天,回想起来还是很困扰我。可知,让作者今天人心有余悸是在死人堆里前行,选项C符合题意。故选C项。【5题详解】词义猜测题。根据第四段划线部分所在句子和第七段第一句:Tonight we have raised roughly 3,000 in profit, which means over 1,000 children can get the education they deserve今晚我们筹集了大约3000美元的利润,这意味着超过1
23、000名儿童可以得到他们应得的教育。可知,晚宴募集的钱款将帮助儿童重返学业。选项A. Obtained money“获得的钱”符合题意。故选A项。【6题详解】细节理解题。根据第九段The Sihir belly dancing groupan Arabic dance also performed, with pride and authority in their costumes of shining gold and bright coral colorsSihir 肚皮舞团,也表演了一种阿拉伯舞蹈,他们穿着闪亮的金色和明亮的珊瑚色的服装,充满自豪和权威。可知,演员的服装有助于传递阿拉伯
24、文化意识,选项B符合题意。故选B项。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了慈善晚宴帮助中东地区受战乱影响的孩子们重返校园。选项C概括精准,符合题意。故选C项。CThere are billions of people on this planet, and many of us love to eat meat. Can the demand be filled in a sustainable(可持续的) and affordable way? A bunch of businessmen are not only optimistic but are working to m
25、ake this happen sooner than you may think.The environmental effects caused by meat consumption (食用)waste, animal treatment, health problems and even the greenhouse gas effects that are potentially caused by methane gas produced by cowshave given rise to a number of startups(新兴公司)looking to develop m
26、eats in different ways.For example, San Francisco-based Memphis Meats is developing cell-based meats in its labs without requiring any animals. Israels Future Meat Technologies is doing the same by producing fat and muscle cells that are being tested by chefs in Jerusalem. All of these companies use
27、 special processes to harvest cells from animals and grow them in a lab.But dont worry if youre not a meat lover. Startups such as Jet Eat, which is also based in Israel, are working on food products grown in labs that are plant-based and replicate (复制) meats using natural elements while still keepi
28、ng flavor, consistency and the “overall sensory experience”, according to a report on NoCamels. Jet Eat, which was founded in early 2018, aims to 3D-print their lab-grown products by 2020.As you can imagine, there are plenty of barriers facing the industry. Educating the public is a big one. Another
29、 controversial issue is the labeling of the products. Recently both the USDA and the Food and Drug Administration(FDA) announced that they will begin jointly controlling the new “cell-based meat” category.Many of us have concerns about the challenges facing future generations as our global populatio
30、n increases and the earths natural resources decreases. The good news is that there are plenty of businessmen around the worldlike those producing lab-grown meatswho are working to solve some of these problems and make a little money in the process. Nothing wrong with that. 8. Why do some companies
31、begin to develop new kinds of meats? A. To analyse the causes of air pollution.B. To stress the importance of protecting wild animals.C. To make people less interested in eating meat and more healthy.D. To meet peoples demand for meat in environmentally friendly ways.9. Whats special about the lab-g
32、rown meats of Jet Eat?A. They cost less.B. They are plant-based.C. They are more delicious.D. They are available on the market now.10. Which of the following is a barrier lab-grown meat industries must deal with?A. How to let people accept the meat.B. How to give the meat an elegant name.C. How to p
33、roduce the meat in large amounts.D. How to reduce the cost of making the meat.11. Whats the authors attitude towards lab-grown meats?A. Supportive.B. Opposing.C. Ambiguous.D. Cautious.【答案】8. D 9. B 10. A 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。实验室培养的未来肉类问世,或将持续满足消费需求。【8题详解】细节理解题。由第二段“The environmental effects caused b
34、y meat consumption (食用)waste, animal treatment, health problems and even the greenhouse gas effects that are potentially caused by methane gas produced by cowshave given rise to a number of startups(新兴公司)looking to develop meats in different ways.”可知,人类的肉类消费会造成环境影响,比如:畜牧业产生的各种废料,动物受到的非人道对待,健康问题,甚至是温
35、室气体效应(该效应可能由奶牛的甲烷排放造成);以上种种问题催生了许多初创公司以不同的方式来开发肉类以满足我们对肉类的巨大需求。所以为什么有些公司开始开发新的肉类是因为他们想以更加环保的方式满足人们对肉类的需求。故选D项。【9题详解】细节理解题。由第四段“Jet Eat, which is also based in Israel, are working on food products grown in labs that are plant-based ”可知,一些初创公司,如以色列的Jet Eat,正在研究实验室中种植的食品,这些食品是植物性的。所以Jet Eat公司的种植在实验室的肉是
36、植物性的。故选B项。【10题详解】细节理解题。由倒数第二段“As you can imagine, there are plenty of barriers facing the industry. Educating the public is a big one.”可知,可想而知,这个产业面临着很多阻碍。引导公众接受这种肉就是一个巨大的挑战。所以“如何让人们接受肉”是实验室肉类产业必须处理的障碍。故选A项。11题详解】推理判断题。由最后段“The good news is that there are plenty of businessmen around the worldlike t
37、hose producing lab-grown meatswho are working to solve some of these problems and make a little money in the process. Nothing wrong with that. ”可知,好消息是,全球有很多企业家正在解决其中的一些问题,并从中赚点钱,比如那些制造实验室培养肉的企业家,而这也没什么错。所以由关键词“good new,working to solve some of these problems,Nothing wrong ”可知,作者对实验室培育的肉类持支持态度。故选A项。
38、【点睛】抓住特定信息进行逆向或者正向推理。做此类试题要善于抓住某一段话中的关键信息,即某些关键词或短语去分析、推理、判断,利用逆向思维或正面推理,从而推断出这句话所隐含的深层含义。由最后段“The good news is that there are plenty of businessmen around the worldlike those producing lab-grown meatswho are working to solve some of these problems and make a little money in the process. Nothing wro
39、ng with that. ”可知,好消息是,全球有很多企业家正在解决其中的一些问题,并从中赚点钱,比如那些制造实验室培养肉的企业家,而这也没什么错。所以由关键词“good new,working to solve some of these problems,Nothing wrong ”可知,作者对实验室培育的肉类持支持态度。故小4题选A项。DIts common knowledge that the woman in Leonardo da Vincis most famous painting seems to look back at observers, following the
40、m with her eyes no matter where they stand in the room. But this common knowledge turns out wrong.A new study finds that the woman in the painting is actually looking out at an angle thats 15.4 degrees off to the observers rightwell outside of the range that people normally believe when they think s
41、omeone is looking right at them. In other words, said the study author, Horstmann, Shes not looking at you. This is somewhat ironic, because the entire phenomenon of a persons gaze (凝视) in a photograph or painting seeming to follow the viewer is called the Mona Lisa effect. That effect is absolutely
42、 real, Horstmann said. If a person is illustrated or photographed looking straight ahead, even people viewing the portrait from an angle will feel they are being looked at. As long as the angle of the persons gaze is no more than about 5 degrees off to either side, the Mona Lisa effect occurs.Horstm
43、ann and his co-author were studying this effect for its application in the creation of artificial-intelligence avatars(虚拟头像) when Horstmann took a long look at the Mona Lisa and realized she wasnt looking at him. To make sure it wasnt just him, the researchers asked 24 people to view images of the M
44、ona Lisa on a computer screen.So why do people repeat the belief that her eyes seem to follow the viewer? Horstmann isnt sure. Its possible, he said, that people have the desire to be looked at, so they think the woman is looking straight at them. Or maybe the people who first coined the term Mona L
45、isa effect just thought it was a cool name.12. What is generally believed about the woman in the painting Mona Lisa?A. She attracts the viewers to look back.B. She seems mysterious because of her eyes.C. She fixes her eyes on the back of the viewers.D. She looks at the viewers wherever they stand.13
46、. What gaze range in a painting will cause the Mona Lisa effect?A. B. C. D. 14. Why was the experiment involving 24 people conducted?A. To confirm Horstmanns belief.B. To create artificial-intelligence avatars.C. To calculate the angle of Mona Lisas gaze.D. To explain how the Mona Lisa effect can be
47、 applied.15. What can we learn from the text?A. Horstmann thinks its cool to coin the term “Mona Lisa effect”.B. The Mona Lisa effect contributes to the creation of artificial intelligence.C. Feeling being gazed at by Mona Lisa may be caused by the desire for attention.D. The position of the ruler i
48、n the experiment will influence the viewers judgment.【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】这是一篇议论文。文章主要讲述人们看着“蒙娜丽莎”时都觉得她在看着自己,这是所谓的“蒙娜丽莎效应”。但,Horstmann和他的同事经过研究得出结论:“蒙娜丽莎效应”的产生可能是因为观看者渴望被关注。【12题详解】细节理解题。根据第一段的Its common knowledge that the woman in Leonardo da Vincis most famous painting seems to look back
49、at observers, following them with her eyes no matter where they stand in the room.(众所周知,在莱昂纳多.达芬奇最著名的画作中的这位女性似乎在回望观察者,无论他们站在房间的什么地方,她的眼睛都会跟着他们)可知,无论观察者站在什么地方,她都在看着观察者。D. She looks at the viewers wherever they stand.(无论观察者站在什么地方,她都看着他们)符合以上说法,故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第二段的As long as the angle of the person
50、s gaze is no more than about 5 degrees off to either side, the Mona Lisa effect occurs.可知,只要这个人的凝视角度两边不超过5度左右,就会出现“蒙娜丽莎”效应。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第三段的when Horstmann took a long look at the Mona Lisa and realized she wasnt looking at him. To make sure it wasnt just him, the researchers asked 24 people t
51、o view images of the Mona Lisa on a computer screen.(当Horstmann长久看着“蒙娜丽莎”时,他意识到她没有看他。为了确保不止他一人这样,研究人员让24个人在电脑屏幕上观看“蒙娜丽莎”的图像)可推测,让24个人参与试验,是为了确保Horstmann的说法是正确的。A. To confirm Horstmanns belief.( 为了确保Horstmann的相信的)符合以上说法,故选A项。【15题详解】细节理解题。根据最后一段的he said, that people have the desire to be looked at, so
52、 they think the woman is looking straight at them. Or maybe the people who first coined the term Mona Lisa effect just thought it was a cool name. (他说,可能是因为人们希望被人注视,所以他们认为那个女人在直视他们,或者是那些第一个创造“蒙娜丽莎效应”的人认为这是个很酷的名字)可知,被蒙娜丽莎凝视的感觉可能是因为渴望被关注。C. Feeling being gazed at by Mona Lisa may be caused by the desi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
