《全国校级联考》河南省豫南九校2017届高三下学期质量考评(五)英语试题解析(解析版)WORD版含解斩.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 全国校级联考
- 资源描述:
-
1、(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项: 1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上。 2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。 3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。 4.考试结束后,请将本试卷和答题卡一并交回。第I卷第一部分 听力(共两节,满分30分)略第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在
2、答题卡上将该项标号涂黑。AA guide to Beijing museums during Spring FestivalThe Capital MuseumThe Beijing Capital Museum is presenting a special monkey-themed exhibition that decodes the cultural roots of the monkey in traditional Chinese culture. The exhibit shows more than 40 antique collections, including pain
3、tings, calligraphy, stamps, and 12 classic Monkey King pictures based on the great Chinese novel, Journey to the West. The museum also prepared a series of cultural activities for children, such as making paper-cuts for window decoration and painting monkeys. The National Museum of China Pasting Spr
4、ing Festival couplets too doors is a traditional custom in Chinese culture. An exhibition Calligraphy Art of Couplets for the Year of the Money is ongoing, with more than 30 calligraphers couplet pieces on display. A major exhibition, Treasures of Romania, showcasing Romanias history from the pre-hi
5、storical period to the end of the 18th century, is still underway.National Art Museum of ChinaThe 2016 New Year show, National Art Exhibition of the Great Unity of China is a visual feast that will last until March 7. The works reflect the reality that people of all nationalities in China unite as o
6、ne and jointly construct a moderately prosperous society. The works also highlight their positive mental attitude and present their picturesque and colorful national customs.Zhoukoudian Relies MuseumA Spring Festival folk custom culture exhibition will introduce traditional Spring Festival customs i
7、n detail. Visitors can enjoy nearly 100 precious exhibits from the late Qing Dynasty (1644-1911)and Minguo Era(1912-1949), including New Year paintings and musical instruments. Children can also take part in the treasure hunt games organized by the museum, watch 4D movies and experience the primitiv
8、e way of hunting fishing and chipping stone tools in the science experience pavilion.21. In which column of the newspaper may this article appear? A. Travel B. Business C. Lifestyle D. Culture22. Which of the following statement is True according to the article? A. The 40 antique collections in the
9、Capital Museum are based on Journey to the West. B. All four museums provide exhibits of traditional Spring Festival customs C. Children can be involved in some activities about the primitive life in Zhoukoudian Relics Museum D. Visitors can appreciate exhibits of Minguo Era in National Art Museum o
10、f China23. Which one is the best choice among the four museums for visitors whod like to enjoy history of both China and foreign countries? A. The National Museum of China B. Zhoukoudian Relics Museum C. The Capital Museum D. National Art Museum of China【答案】21.D22.C23.A【解析】本文共介绍了北京的四个博物馆,介绍了传统的文化,中外
11、历史等,可知文章应该出现在报纸的文化专栏,故选D。22.C细节理解题。根据Zhoukoudian Relies Museum中Children can also take part in the treasure hunt games organized by the museum, watch 4D movies and experience the primitive way of hunting fishing and chipping stone tools in the science experience pavilion.可知孩子们可以参与一些关于周口店纪念博物馆的原始生活的活动
12、。故选C。1【名师点睛】整合全文(段)信息进行推断。做推理题时,有时需要在弄懂全文意思的基础上,整合与题目相关的有用信息,综合起来去推理判断,确定最佳结论。21.D推理判断题。根据本文题目A guide to Beijing museums during Spring Festival春节期间北京博物馆指南。本文共介绍了北京的四个博物馆,介绍了传统的文化,中外历史等,可知文章应该出现在报纸的文化专栏,故选D。考点:考查文化类阅读BTwo of the saddest words in the English language are “if only”. I live my life with
13、 the goal of never having to say those words, because they convey regret, lost opportunities, mistakes, and disappointment.My father is famous in our family for saying, “Take the extra minute to do it right.” I always try to live by the “extra minute” rule. When my children were young and likely to
14、cause accidents, I always thought about what I could do to avoid an “if only” moment, whether it was something minor like moving a cup full of hot coffee away from the edge of a counter, or something that required a little more work such as taping padding (衬垫) onto the sharp corners of a glass coffe
15、e table. I dont only avoid those “if only” moments when it comes to safety. Its equally important to avoid “if only” in our personal relationships. We all know people who lost a loved one and regretted that they had foregone an opportunity to say “I love you” or “I forgive you.” When my father annou
16、nced he was going to the eye doctor across from my office on Good Friday, I told him that it was a holiday for my company and I wouldnt be here. I know there will still be occasions when I have to say “if only” about something, but my life is definitely better because of my policy of doing everythin
17、g possible to avoid that eventuality. And even though it takes an extra minute to do something right, or it occasionally takes an hour or two in my busy schedule to make a personal connection, I know that Im doing the right thing. Im buying myself peace of mind and thats the best kind of insurance f
18、or my emotional well-being.24. Which of the following is an example of the “extra minute” rule? A. Start the car the moment everyone is seated. B. Leave the room for a minute with the iron working. C. Wait for an extra minute so that the steak tastes better. D. Move an object out of the way before i
19、t trips someone.25. The author decided to go to her office on Good Friday to _. A. keep her appointment with the eye doctor B. meet her father who was already an old man C. join in the holiday celebration of the company D. finish her work before the deadline approached26. The underlined word “forego
20、ne” in Paragraph 3 is closest in meaning to _. A. avoided B. lacked C. abandoned D. took27. What is the best title for the passage? A. The Emotional Well-being B. The Two Saddest Words C. The Most Useful Rule D. The Peace of Mind【答案】24.D25.B26.A27.B【解析】试题分析:本篇阅读主要讲解的是作者对于if only 的理解及看法。24.D 推断题。根据第二
21、段,利用排除法可知D. Move an object out of the way before it trips someone.在某人旅行之前把物体移动出去。符合题意。25.B细节题。根据第三段的最后两句话But then I thought about the fact that hes 84 years old and I realized that 【名师点拨】如何做推理判断题?任何一篇文章中的句子在内容上都不是绝对孤立的,都跟句子所在的段落及整整篇文章有关。利用上下文提供的情景和线索,进行合乎逻辑的综合分析进而推测词义,是阅读过程中的一大关键,这也是近年来高考考查的热点。最常见的就
22、是利用上下文语境、常识和语法关系推断词义。1.抓住所需推断词汇前后的“mean”或系动词或破折号等直接定义该词的部分。2.抓住文章主旨与该段所表达的中心。特别对于议论文要牢记论点与论据的相互支撑关系。3.通过例证、比喻、对照、插入语等语法结构推断词义。26.A猜词题。根据foregone 所在句子中的lost及regretted 可知此词与opportunity 搭配翻译成放弃机会,故选A考点:考查语言知识类阅读CHave you ever wondered when dogs first became “mans best friend” and the worlds favourite p
23、et? If you have then youre not alone. When and where dogs first began living side-side with humans are questions that have stirred hot debate among scientists. There are a few hard facts that all agree on. These include that dogs were once wolves and they were the first animal to be domesticated(驯养)
24、 by humans. They came into lives some 15000 years ago, before the dawn of agriculture.Beyond that, there is little agreement. The earliest bones found that are unquestionable dogs and not wolves date from 14,000 years ago. However, 30,000-year-old skulls have been discovered in France and Belgium th
25、at are not pure wolf and some scientists think could be dogs.With such puzzling evidence, many scientists are now turning to DNA to find out when and where dogs were first domesticated. In one research project, tens of thousands of blood samples have been taken from street dogs around the world. The
26、 plan is to compare them with those of wolves. Its even possible to analyse DNA from ancient bones. Tiny pieces of the 30,000-year-old skulls mentioned earlier are currently being studied, and another DNA study has already shown that ancient dogs preserved in the Alaskan ice-fields evolved from Asia
27、n wolves, not American ones.Indeed, the ancient DNA may turn out to be more informative than the DNA of living dogs. Because dogs have accompanied humans around the world for thousands of years, their current distribution may tell us very little of their origins. This is why different groups of scie
28、ntists believe that dogs variously originated in eastern Asia, Mongolia, Siberia, Europe or Africa.But why were the animals domesticated in the first place? The most recent theory is that dogs domesticated themselves, initially living in and around our ancient villages to eat any food thrown out. To
29、day, this is a way of life still shared by three -quarters of a billion unowned dogs worldwide.28. Which is the only statement generally agreed on by scientists studying dogs?A. They originally were used as farm animalB. They evolved from wolves found in EuropeC. They helped the development of agric
30、ultureD. They were the first animal to be kept as pets29. Why does the writer first mention the 30,000-year-old animals skulls?A. To show that dogs were much larger in the pastB. To prove that dogs developed from Asian wolvesC. To suggest that dogs may have evolved much earlierD. To argue that dogs
31、were first kept in France and Belgium30. How did scientists determine the origins of the ancient dogs found in Alaska?A. By examine the animals DNAB. By analyzing the age of their bonesC. By studying the shape of their skullsD. By comparing them with modern dogs31. Why did dogs start living with hum
32、ans?A. Because they were attracted by foodB. Because they were trapped by humansC. Because they couldnt survive in the wildD. Because they were trained to protect villages【答案】28.D29.C30.A31.A【解析】 shown that ancient dogs preserved in the Alaskan ice-fields evolved from Asian wolves”可知是用DNA检测的,故选A。131
33、.A细节理解题。由最后一段“The most recent theory is that dogs domesticated themselves, initially living in and around our ancient villages to eat any food thrown out”可知狗的自我驯养是因为被村民扔出的食物所吸引。故选A。【名师点睛】事实询问题,这类试题通常以疑问词what/who/when/where/why/how引起的特殊问句,就文章中某一词语、某一句子、某一段落或某一具体细节和事实进行提问。解答此类试题首先要弄清题目和每一个选项的含义,然后按题目要
34、求寻找与之相关的细节,正确估计答案来源。同时要注意题目和文章中的暗示作用,特别注意辨别各种信息,确认各种信息。30.A细节理解题。通过题目中关键词Alaska 定位文中第三自然段最后一句话“another DNA study has already shown that ancient dogs preserved in the Alaskan ice-fields evolved from Asian wolves”可知是用DNA检测的,故选A。考点:考查说明文阅读DWhen Taking an Uber-Should You Tip or Not? Taking an Uber car m
35、ay no longer be a direct driver-passenger and guilt-free experience. The ride-sharing experience is about to get awkward. With the wide application of the Internet, Uber, a new approach to your destination instead of taking an ordinary taxi, has become more popular recently. However, benefits wont c
36、ome without its fair share of drawbacks.Uber drivers are a part of the so-called sharing economy: They use their own vehicles, receive customer reviews via the apps five-star rating system and make their own hours. Unlike other services, Uber claimed that drivers all over the country could clearly a
37、lert customers that tipping is not included. Those drivers that expect to be tipped can make their wishes known. But the company is holding to its official no-tip-required line, according to its website. “Once you arrive at your destination, your fare is automatically charged to your credit card on
38、fileTheres no need to tip.” Although drivers value their independencethe freedom to push a button rather than punch a clock, lack of a clear policy, however, leaves Uber drivers in a vulnerable(脆弱的) position: If they ask a customer for a tip or put up a sign, that customer could give the driver a lo
39、w star-rating, and the driver could finally be deactivated from the app.But has the company done a good job working with customers? Some observers say that this new grey area for tipping will create awkwardness about whether they should tip or notsomething most Uber customers have not had to deal wi
40、th until now. Uber did not respond to customers comment, just leaving their rating in the air(ignoring it).Providing an option to tip on an app sends a clear message to customers to reach into their pockets. Nearly 30% people would be more likely to leave a tip if they were presented with a “no tip”
41、 button, according to Guinns 2015 survey of roughly 500 people. When people are presented with three tip choices20%, 25% or 30%theyre more likely to choose the middle option even if its more than the traditional 20%, according to a separate 2014 analysis of 13 million New York City taxi rides.If the
42、 service is twice as expensive during a rain storm or public transport delay, the customer has the right not to tip. However, if the driver is extra helpful or avoids traffic to reach your destination in a more timely manner, you could give an extra tip, says Uber, who will leave tipping options in
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370549.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
